2017-03-16 875 瀏覽
可能因為對呢間既牛角包有所期望。所以專登另外叫2個牛角包黎試呢個係新品。流奶整體來說。好甜同有啲流杏仁牛角包。呢個真心覺得失望。好甜。比東x堂還差。已經唔用simply 去比。我唔明。點解牛角包是甜的。或許我一心以為是咸的,所以有更大對比燒春雞。同事推薦,來到時真的很香,呢個值得推介。雞肉也很鮮嫩。雞肉沙律面層放著滿滿的雞肉。沙律也很新鮮。大致是俾牛角包所致,以致整餐覺得不開心。但其實論質數價錢也是成正比的
流奶牛角包
呢個係新品。流奶
整體來說。好甜同有啲流
杏仁牛角包
杏仁牛角包。呢個真心覺得失望。
好甜。比東x堂還差。已經唔用simply 去比。
燒春雞
燒春雞。
同事推薦,來到時真的很香,呢個值得推介。雞肉也很鮮嫩。
雞肉沙律
雞肉沙律
面層放著滿滿的雞肉。沙律也很新鮮。

2017-03-04
10 分鐘 (堂食)
2017-03-12 774 瀏覽
每次order都要repeat幾次先至收到,croissant要加熱要當聽唔到。唔知係公司抑或是個別職員問題。In fact, there are very few customers on Sunday morning. Not acceptable! Can the Urban reply to me? 此外,其實提供的食物已經好簡單,why she is still repeating the mistake! Other that staff, the other staff are doing okay!
  • Cheese Croissant
2017-02-26 1239 瀏覽
約左個好耐無見既朋友仔食午餐,因為就大家地點,咁就選擇左旺角火車站既新世紀廣場👏🏻貪佢地點方便而且又多選擇😊我地一上到去見到urban cafe, 就即刻選擇左佢,好彩又唔洗話排太耐。龍蝦湯:係凍凍地天氣下有碗熱湯飲下係幾滿足既☺️唔會係一味死咸,有d龍蝦味,加埋小小cream裝飾,唔錯👏🏻朋友叫左呢個帶子意粉,賣相幾好,上面就真係有兩條糖,如果小朋友食都應該幾吸引到佢地。我就叫左個肝鵝burger😆 因為我最愛食肝鵝,一口咬落去岩岩好,牛肉汁又美味,唔會over cooked🤘🏿可惜既係張枱細左小小,有時都唔夠位放野。

可惜既係張枱細左小小,有時都唔夠位放野。
2017-02-25 1017 瀏覽
Urban的位置在商場中有如一個露台, 往外望去景觀開場, 樓底甚高, 如像住進豪宅,毫無壓迫感。 今天中午時份來到, 幸好還有座位, 侍應有禮地交待用餐時間為90分鐘, 在旺角地區的午飯高峰期有限時實在可以理解, 我跟朋友安坐好後便趕快點餐。冰桃茶及法國慢烤肥雞先來到, 香草在烤烘後香味撲鼻, 配搭了厚切薯條及健康的沙律菜,賣相相當吸引。 先喝了一口冰桃茶, 本來沒什麼期待的, 一喝不得了! 桃茶口感濃稠如像蕃茄汁, 桃汁味香濃還隱隱的有點茶香, 另我走冰了卻竟然沒有過甜, 實在令人驚喜! 冰桃茶成了我整餐最欣賞的東西! 被驚豔的冰桃茶影響, 我以為烤雞也會很不錯, 可是一咬下去, 口感不對勁, 雞肉又鞋又乾, 完全沒有慢煮的口感, 也沒有丁點兒的肉汁。 之後只好轉攻粗砌薯條和沙律, 都還不錯。All Day Breakfast來到, 牛角包的酥香一馬當先的衝過來, 吃起來酥脆且充滿牛油香, 果然是Urban的名物。煙肉香脆不過硬。 炒雜菇鮮嫩不油膩。香腸及炒蛋不過不失。 整體仍算不錯。朋友加了$15 把餐飲轉成cuppuccino, 我看她是十分滿意的。
iced peach tea
法式慢烤肥雞
All Day Breakfast
2017-02-24
iced peach tea
All Day Breakfast
  • 冰桃茶, 牛角包
2017-02-17 872 瀏覽
平時都有買開urban bakery ge 牛角包咁岩行到旺角呢個商場 先知原來Urban 係有埋cafe 見唔洗排隊 就決定同朋友係到食番個tea叫左2個set 首先黎左個龍蝦湯 都好重龍蝦味 幾好飲👍🏻👍🏻👍🏻咁我就叫左呢個 菠菜三文魚risotto 三文魚有d 熟得濟 個risotto都有小小菠菜味 唔差朋友就食後面個份牛扒 太餓 食先先記得影相水準都係普通 配薯蓉麻麻tea set來講都算唔錯 同埋呢度裝修好靚不過下次我都係會揀食番牛角包就算啦
平時都有買開urban bakery ge 牛角包
水準都係普通 配薯蓉麻麻

tea set來講都算唔錯 同埋呢度裝修好靚
不過下次我都係會揀食番牛角包就算啦
2017-02-15 814 瀏覽
每次來到Moko都好想試Urban cafe,但次次經過都排緊長龍。今次7點去到都唔例外,排左9個字先有位一廠龍蝦配芝士底意粉,西版龍蝦伊面兩件龍蝦好鮮味,冇煎到好un。個伊面充滿芝士,第一啖好濃味好正,之後慢慢一啖一啖咁食就覺得有點膩了若果可以少d芝士就好喇慢煮燒春雞,眼見枱枱都有嗌,我都唔輸蝕叫埋一份充滿香草既雞冇完全覆蓋雞既味道。烤完d肉質仲係好嫩滑又有薯條又有菜,唔洗怕得肉啦另外見d牛角包都好吸引,有多種款式,下次經過正係買個包試下有幾正
一廠龍蝦配芝士底意粉,西版龍蝦伊面
若果可以少d芝士就好喇
慢煮燒春雞,眼見枱枱都有嗌,我都唔輸蝕叫埋一份
充滿香草既雞冇完全覆蓋雞既味道。烤完d肉質仲係好嫩滑
又有薯條又有菜,唔洗怕得肉啦

2017-01-27
45 分鐘 (堂食)
2017-02-08 815 瀏覽
行開呢個商場,見到之前成日都好多人排隊,今日早左到,唔駛排就入到,一於食下先😁👍被安排坐在木筒卡位,幾舒服😄😄點左兩份主菜,慢烤法國雞幾好食,煮得好嫩滑,仲有好香香草味,不錯😄👍另外,漢堡包大大個,漢堡充滿肉汁,仲有蔬菜,都幾好👍👍主菜都不過不失😁😁仲包埋兩杯凍果茶👍👍見到佢d蛋糕最吸引,賣相又吸引,朱古力orea蛋糕Cookie Monster,好味,朱古力mousse夠晒cream同朱古力味👍👍仲叫埋抺茶蛋糕Green Tea the Hulk,果然不錯,內外兼備,仲帶少少抺茶甘味👍👍😋😋如果唔駛排太耐隊,都值得一食再食
被安排坐在木筒卡位,幾舒服😄😄
另外,漢堡包大大個,漢堡充滿肉汁,仲有蔬菜,都幾好👍👍
主菜都不過不失😁😁仲包埋兩杯凍果茶👍👍
如果唔駛排太耐隊,都值得一食再食
  • Green Tea The Hulk
  • 凍桃茶
  • Cookie Monster
記得往昔多番嚐到Urban的出品,不論在餐廳堂食,或是在超市外帶 前者甜點出品不太合意,倒是鹹食甚為吸引;後者供應款式不多,但吃起來更加滋味 此行目標依然是甜品,專程去到位於旺角東MOKO的URBAN Cafe Commune 享受一下冇瓦遮頭,四面闊落,以及商場本有高樓底的自在時刻 Green Tea The Hulk以綠為主,外層先以綠茶蛋糕碎鋪得滿密,隔有厚薄合宜的奶潤忌廉 其後有薄層綠茶蛋糕及高厚慕絲層層相間,前者綿身,然而後者未夠細滑 整體而言質感富層次,甜度不高亦無膩感,最大問題在於茶香味淡,幸好不見苦澀 Cookie Monster曲奇主題實際上不算罕有,不過不是單純黑白配搭 加入朱古力後香氣不重,倒是甚為甜口,而曲奇明明是主角,卻佔量不多 最喜歡的還是表面微焦,用以點綴的棉花糖,沒有之一 不過這種膩度未到最盡,因為我本就對忌廉有點抗拒,對普羅大眾而言是可接受的程度吧

此行目標依然是甜品,專程去到位於旺角東MOKOURBAN Cafe Commune

享受一下冇瓦遮頭,四面闊落,以及商場本有高樓底的自在時刻

最喜歡的還是表面微焦,用以點綴的棉花糖,沒有之一

2017-01-31 1149 瀏覽
大年初一, 中場休息, 2公婆去咗新世紀廣場. 之前一直好想試呢間urban, 不過一向唔鐘意排長龍. 呢日去到完全唔洗排隊. 見個all day menu 係正常價, 就入去試吓. 環境好開掦, 幾舒服. 2個人share左鵝肝牛肉漢堡set. $168 有湯有野飲. 加咗個Elmo strawberry cake. 個湯係龍蝦湯. 幾香, 有少少蝦肉, 幾好味. 個漢堡一上枱好吸睛, 香噴噴, 撥開D火箭菜見到好大塊鵝肝. 可惜一食入口... 鵝肝煎唔夠, 一咬落去感覺好一pat野, 完全浪費了. 牛肉嘅肉質好一般, 唔juicy. 十分多醬汁, 超級鹹. 完全食唔到牛味. 唯一可取係D薯條. 之後加$15 要咗杯flat white. 飲唔出佢係一杯flat white. 只可用後悔來形容. 最後個蛋糕, 外表好靚, D strawberry cream 好有strawberry味, 但係個蛋糕就好普通. $38 不過不失. Overall 欣賞佢新年冇特別加價, 又冇min charge. 不過個food and drink 可以做得更好.

2017-01-28
5 分鐘 (堂食)
2017-01-18 1265 瀏覽
今天在新世紀廣場逛街,順便來到這間餐廳吃晚飯。我們點了兩個dinner set: 健力士黑啤青口配薯條和帶子紅鞋意。餐湯是龍蝦湯,味道十分濃郁,口感香滑,湯裡面有龍蝦肉,不錯。青口的賣相相當不俗,是藍青口來的,口感很嫩滑,有著淡淡的啤酒味,很香,令人回味無窮。帶子紅鞋意原來是紅菜頭意粉,雖然帶子肥厚而且煎得很香,可惜意粉沒什麼味道。最奇怪的是,意粉中竟然混了兩條紅色橡皮糖。也許這是一種幽默感?或者想帶給食客驚喜?可是我就不懂得欣賞他們的創意了,甚至覺得怪怪的。飲品選擇了凍桃茶,外表看來十分濃郁,但味道卻不是這麼一回事,有點清淡,不會太甜。
2017-01-08
2017-01-16 1028 瀏覽
呢間cafe朋友介紹我,心諗排哂長龍係唔係真係咁好食,間鋪設計風格幾特別,佢地座位是露天,佢地食物款式唔多得8至10款,我估應該每個月會轉一次。入面有款好吸引,一個係慢煮牛肉,另一個係慢煮燒春雞。我就叫左慢煮燒春雞,燒春雞既肉好滑,好多肉汁,但我唔得唔夠入味,佢得表面雞皮有一堆意大利雜草,薯條好粗好大條,佢有個餐湯送係龍蝦湯,好濃海鮮味,好好飲,我仲叫左件cookies chocolate cake 超級好味,唔太甜濃郁朱古力味
2017-01-14
30 分鐘 (堂食)
2017-01-11 943 瀏覽
前排同媽咪去行街,行到咁上下好攰,咪搵地方坐下。媽咪飲Caffe latte,味道佢話唔錯,但都侍應無俾糖我地,媽咪話無糖好苦!Iced peach tea-一如既往水準地好飲,純粹個人偏好佢地餐廳嘅peach tea!Bloody berry-另外叫左件蛋糕,味道一般,忌廉太多。無可否認佢外觀唔錯,有一支針充滿紅莓醬插入蛋糕,但真係太多cream,幾多紅莓醬都補唔返,我$38係食蛋糕唔係食忌廉!我明有d人真係好鍾意食cream,但都唔係8:2呢個比例囉。
前排同媽咪去行街,行到咁上下好攰,咪搵地方坐下。
2017-01-05 1017 瀏覽
呢間全開放式餐廳,次次黎都排長龍。今日行過有位,梗係要入去食個晚餐啦~有感最近長左好多肥肥肉,唯有食沙律餐。是日餐湯,龍蝦湯。湯有小龍蝦三隻,不過個味太人工,所以飲左幾啖湯就放棄左。凍桃茶。有點甜,茶味也不知跑哪裡去。法國雞肉沙律•24個月巴馬臣芝士•温泉蛋•沙律菜 $98超大一盤,面頭佈滿芝士,雞肉又多,羅馬生菜更多!只係隻温泉蛋比較迷你,唔係好夠撈沙律囉~但整體都是收貨的。
有感最近長左好多肥肥肉,唯有食沙律餐。
是日餐湯,龍蝦湯。
湯有小龍蝦三隻,不過個味太人工,所以飲左幾啖湯就放棄左。
凍桃茶。有點甜,茶味也不知跑哪裡去。
法國雞肉沙律•24個月巴馬臣芝士•温泉蛋•沙律菜 $98
2016-12-19
2016-12-31 1018 瀏覽
The food is tasteless, service, what service? Drinks are either too sweet or no taste. I order a roasted chicken and a steak but it should be called streak strips it doesn't count as a steak by the size and weight on my plate. Chicken with no gravy, no salt and lukewarm meat... such a disappointment. Then I saw their shipments of food and dessert, it was from the franchise Maxim, that explains it. Some way to end my year, expensive poor quality food late lunch.
2016-12-31
15 分鐘 (堂食)
  • 龍蝦湯
  • peach tea
  • Urban 3-Hr Slow Roasted Chicken (1/2) (3小時慢烤肥雞1/2)
  • FG  steak  bavette
  • Hazelnut  latte
2016-12-12 1794 瀏覽
每次經過Urban Bakery都禁不住要食個牛角包。個人最喜歡芝士牛角包及奶皇流心牛角包。雖然非常邪惡,但見到佢新鮮岀爐,又叫人怎可抵抗得了!將一種本來很單純的食物研究岀千變萬化發揮到極致正正是該店成功之道。
  • 流奶黃金牛
  • Cheese Croissant