2021-05-30 136 瀏覽
特登開個account,都要黎評論黎間咁既鋪頭,佢地啲服務態度極度差,啲店員全程黑哂面口咁,又串串共,好似問多幾句都死咁樣,跟住幾次舉手叫佢地過黎,又喺到扮睇唔到,感覺成餐飯就係俾錢買難受咁,就算啲野幾好食都好,都唔會再去!真係寧願揀間食物質素中等,但服務態度好既餐廳食,服務業做到咁,真係不知所謂。最後講下佢啲衛生情況,環境其實都幾唔錯,但就見到佢地啲餐具唔係洗得幾乾淨,有上一手啲食物漬喺到,但至少拎起無肥林林咁。
2021-05-29
2021-05-29 103 瀏覽
其實都黎過urban cafe好多次lu🤣主要係黎吸貓, 而且食物都唔錯。恰逢貓迷朋友儲齊左urban cafe嘅印仔(消費滿$50有一個, 儲夠5/10個有甜品送), 就帶未黎過觀塘分店嘅朋友黎一次啦。因為我之前食過太多次二人套餐了,所以今次決定單點食物。單點食物雖然無咁抵,但食物選擇就多好多。 👅M3慢煮三文魚扒 配蜜糖芥末醬 ($158) 👍🏻👍🏻👍🏻三文魚無論係生食定熟食都咁好味☺慢煮三文魚嘅生熟度拿捏得好好,暖暖地但唔會煮到老,並且試到好香嘅三文魚油香 👅S5濃厚芝士肉醬千層麵 ($118) 👍🏻朋友竟然未食過千層麵!係加菲貓最中意嘅千層麵窩🤣於是我成功遊說左佢試呢個,覺得佢嘅肉醬特別多,芝士都足夠 👅雪糕棉花糖朱古力 ($59)雪糕加棉花糖加朱古力,係一個十分夢幻嘅組合。不過如果朱古力濃d會更好 朋友用十個印花換左2個朱古力奶凍,奶凍本身好好味,加上係免費的,所以更加好味😚

其實都黎過urban cafe好多次lu🤣

👅S5濃厚芝士肉醬千層麵 ($118) 👍🏻

👅雪糕棉花糖朱古力 ($59)

2021-05-29 88 瀏覽
今日去咗觀塘工廈度搵美食。喺OpenRice見到呢間餐廳好多人like就上咗去試下。入去之前要帶腳套同消毒雙手,喺疫情之下衛生措施都做得非常之好。星期日下晝間餐廳都好full,好多都係一家大細嚟。我哋叫咗個二人套餐,有餐湯同沙律。餐湯係羅宋湯酸酸甜甜好開胃,沙律嘅菜同蕃茄都好新鮮。我哋叫咗兩杯嘢飲唔該係300次朱古力奶,啲朱古力打到好挺身,又唔會好甜飲完好頸渴個種。另外杯嘢飲係玫瑰荔枝梳打,夏天飲就啱晒,消暑解渴。另外我哋加咗$28叫咗個小食拼盤。望落好似麥樂雞嗰舊原來係炸魚,入邊啲肉仲係嫩嘅。令我嘅炸薯角同炸雞條都炸得好香脆。主菜我哋叫咗個芝士蘑菇巴馬臣火腿Pizza,成個Pizza都佈滿芝士切嘅時候仲有拉絲,而且個餅底都好脆。另外叫咗個芝士忌廉蘑菇意大利飯,忌廉芝士味好香濃痴住每一粒飯。意大利飯亦都有咬口,係我鍾意食嘅嗰種軟硬度。成間Cafe都有好多貓走來走去,所以食餐飯都食得好開心,又可以同佢哋玩,係一個週末假日嘅好去處。
今日去咗觀塘工廈度搵美食。
喺OpenRice見到呢間餐廳好多人like就上咗去試下。
星期日下晝間餐廳都好full,好多都係一家大細嚟。

2021-05-27 83 瀏覽
今次去咗觀塘工廈覓食!🥗是日沙律沙律細細兜,有生菜、菠蘿同車厘茄,配搭埋沙律醬十分開胃。🥣是日餐湯餐湯係蘑菇湯,質地比較稀身,飲落唔會濟。飲嘅時候仲會食到啲細細粒嘅蜆!🍝三重芝士肉醬意大利麵呢碟意粉分量十足,我同朋友一齊share都食唔晒。佢嘅三重芝士真係好吸引,意粉面頭有啲芝士碎,芝士味好重!除咗芝士吸引,佢啲肉醬都好多,完全唔驚碟意粉唔夠味。🍕夏威夷風情拉絲水牛芝士手工薄餅Urban Cafe嘅pizza好特別,佢嘅Pizza底同其他餐廳嘅pizza底完全唔一樣。平時食開嗰啲係比較煙韌,但Urban Cafe嘅Pizza底食落比較似麵包,都幾特別幾好味!Pizza上面嘅水牛芝士超正,焗到變金黃色勁吸引!🍹蜂蜜金桔檸檬梳打夏天一定要飲啲冰涼嘅飲品,所以我同朋友一人嗌左一杯梳打。呢杯梳打金桔味比檸檬味更加重,飲落十分清爽。🍹藍糖乳酸梳打第一次飲益力多梳打,估唔到都幾好飲!我嗌咗少甜,所以甜度適中,唔算話太甜。呢杯梳打底下仲有啲爆珠,咬落去會有啲果汁流出黎,幾得意!🐱乾糧我同朋友買咗一包乾糧吸引啲貓貓過嚟我哋度玩,但係喺我哋餵之前啲貓貓已經食咗好多嘢,所以用食物去吸引佢哋呢招好似冇咩用。
今次去咗觀塘工廈覓食!

🥗是日沙律
沙律細細兜,有生菜、菠蘿同車厘茄,配搭埋沙律醬十分開胃。

🥣是日餐湯

🍝三重芝士肉醬意大利麵

🍕夏威夷風情拉絲水牛芝士手工薄餅

🍹蜂蜜金桔檸檬梳打

🍹藍糖乳酸梳打

🐱乾糧
我同朋友買咗一包乾糧吸引啲貓貓過嚟我哋度玩,但係喺我哋餵之前啲貓貓已經食咗好多嘢,所以用食物去吸引佢哋呢招好似冇咩用。乾糧裏面主要係雞肉,肯食嘢嘅貓貓都好鍾意食。
2021-05-27 172 瀏覽
喺朋友介紹下知道觀塘駱駝漆大廈入面有間寵物cafe,入面好多貓貓而且每隻都好cute好得意。呢度地方寬敞而且亮麗簡潔,貓貓可以隨意咁行,有時會跳上櫈或者者跳上檯陪大家食嘢。我order咗西班牙燒烤醬烤大豬肋骨、即磨芝士黑松露菠菜大茄菇忌廉意大利飯,飲品揀咗凍400次咖啡同埋,凍菠蘿蘭香子伯爵茶。烤大豬肋骨十分惹味,佢哋嘅BBQ醬絕對提升到個味道去唔同層次。意大利飯就不硬不軟剛剛好,而黑松露及芝士吊起曬成個飯嘅味道。兩杯飲品絕對係打卡之選 ,bartender整得好靚而且分外醒胃解渴。提提大家,依度可以畀$20買貓糧餵食食貓貓,同啲貓互動影相。

之前去過旺角店 覺得食物好吃貓貓又可愛所以就follow了店家的ig發現原來觀塘還有另一家分店就約朋友來吃晚飯 順便看看觀塘的貓貓有單點 也有套餐套餐已包2人份量的餐湯沙律主菜飲品價錢才328羅宋湯味道不錯 飲品選擇好多點了400次鮮奶朱古力味道比想像中濃 有質素挪威煙三文魚溫泉蛋黃卡邦尼扁意粉除了煙三文魚還有大量煙肉卡邦尼醬汁香濃 扁意粉掛汁西班牙燒烤醬烤大豬肋骨一碟有三大件豬肋骨醃得非常入味 食飽飽就可以跟貓貓互動開了一個貓罐頭 店內的貓貓都聚過來等吃罐罐非常可愛人均百多元就有得玩有得吃有時間一定會再來
之前去過旺角店 覺得食物好吃貓貓又可愛

非常可愛

人均百多元就有得玩有得吃
有時間一定會再來
2021-05-25 204 瀏覽
今日同女朋友撑檯腳 去左呢間餐廳食飯 之前同媽媽都食過 果次d野食都唔錯 所以又同女朋友再黎食門口佢會有鞋套供應 因cafe內有貓貓 所以餐廳環境都會非常乾淨衛生 我地坐低左就嗌左個二人餐(包左餐湯&沙律, 兩個main同兩杯drinks) 另外我地仲加多左$28配左個小食拼盤 d野食唔洗5分鐘就已經開始上檯 岩哂我呢d唔鍾意等既人食物質素我覺得比起我上一次食更加有進步 豬肋骨個火候控制得幾好 好juicy又唔鞋口 另外個risotto亦都係好好味 煮得比較偏軟 (岩我口味) 而且仲係素食黎 推薦素食者可一試

門口佢會有鞋套供應 因cafe內有貓貓

即磨芝士黑松露菠菜大啡菇忌廉意大利飯
2021-05-24
即磨芝士黑松露菠菜大啡菇忌廉意大利飯
2021-05-23 109 瀏覽
-觀塘工廠區大廈林立,餐廳開到成行成市,但要係市區搵間舒服既Cafe放鬆下,真係唔係容易既事。-今次想同大家介紹一間寵物友善餐廳,佢地既食物質素真係好高質嫁!🐱❤️-呢間餐廳非常闊落,完全唔洗同人迫住食飯,仲可以同朋友傾下計,Chill返下。-我地今次叫左二人餐加小食,當中包左沙律、餐湯、飲品同2份主食。-是日餐湯係南瓜濃湯🎃,南瓜打到完全變哂蓉,飲落香甜。沙律唔係淨係用生菜🥬,只係用左多款沙律菜🥬、菠蘿🍍同車厘茄🍅。-呢個拼盤小食份量真係多到你唔信。拼盤包括左炸雞肉條、薯角🥔同麥樂雞。3️⃣款小食雖然係炸既,但咬落去唔會爆油,但同時亦唔會又乾又柴。最特別既應該係炸雞肉條🐔,味道唔會好鹹,食落似免治雞肉條,唔需要飲好多水,證明無味精啦😜!-至於主食,我地叫左煙三文魚🐟Carbonara同夏威夷Pizza🍕🥰。講下個意粉, 個意粉同樣好足料,表面有隻流心蛋🥚,材料就有大量菇菌🍄同煙肉🥓。食既時候,意粉唔算好多汁,但就非常Creamy,應該落左大量忌廉,2個女仔食就勁飽😛。-而夏威夷Pizza🍕簡直就係香港獨有啦🤣,係有菠蘿🍍既Pizza啊。呢款Pizza係厚批底,但配料既量同個包底差不多成正比

-而夏威夷Pizza🍕簡直就係香港獨有啦🤣,係有菠蘿🍍既Pizza啊。呢款Pizza係厚批底,但配料既量同個包底差不多成正比,所以食落好平衡,唔會覺得淨係食緊個包。 #意大利人唔食有菠蘿既Pizza🇮🇹

-飲品方面,就叫左熱情果梳打同玫瑰🌹蘋果🍎醋梳打。熱情果梳打唔會太酸,非常清新。而玫瑰蘋果醋梳打,飲落有陣陣玫瑰🌹香氣,但味道主要係蘋果醋為主,相輔相成,好特別!

-最後,我地叫左水果窩夫🍓🫐🧇。呢款窩夫有4️⃣塊,係浪漫既心型,仲大大塊添!窩夫上枱依然非常脆身,外脆內軟,配合蜂蜜糖漿🐝單食或者連埋Oreo雪糕同時食,冰火🧊🔥交融無得輸!無論同朋友影相定打卡❤️📸,或者同心愛既人👩‍❤️‍💋‍👨分享,都一流啊!
2021-05-22 91 瀏覽
食物是其次,本人是貓奴,而且又係觀塘工作,少不免就一定黎幫襯,食物尚算中規中矩,黎呢度食野既人應該主要是黎玩貓貓,好多貓店長唔怕人,周圍行攪攪陣,一開罐罐就行哂埋黎,超開心!
2021-01-03
2021-05-21 77 瀏覽
觀塘工廈多cafe,晚上約左朋友去urban cafe食野!叫左個二人餐,上主菜前會上餐湯、沙律、同自選飲品,今晚餐湯係粟米忌廉湯,入面仲有粒粒粟米,粟米湯幾濃。菠蘿乳酪梳打都好清新,入面仲有爆爆珠!主菜可以揀兩款,揀左挪威煙三文魚溫泉蛋黃金卡邦尼扁意粉,醬汁夠味,煙三文魚好香。另外叫左西班牙燒烤醬烤大豬肋骨,入面有三條大豬肋骨,仲配有薯蓉同烤蔬菜,份量都幾大,夠兩個人share!最後另加左法式焦糖燉蛋,幾滑身!
觀塘工廈多cafe,
晚上約左朋友去urban cafe食野!
叫左個二人餐,
上主菜前會上餐湯、沙律、同自選飲品,
今晚餐湯係粟米忌廉湯,
入面仲有粒粒粟米,粟米湯幾濃。
菠蘿乳酪梳打都好清新,入面仲有爆爆珠!
主菜可以揀兩款,
揀左挪威煙三文魚溫泉蛋黃金卡邦尼扁意粉,
醬汁夠味,煙三文魚好香。
另外叫左西班牙燒烤醬烤大豬肋骨,
入面有三條大豬肋骨,仲配有薯蓉同烤蔬菜,
份量都幾大,夠兩個人share!
最後另加左法式焦糖燉蛋,幾滑身!
2021-05-20 105 瀏覽
呢間貓貓cafe 真係好適合愛貓人士嚟,可以食嘢飲嘢之餘仲有可愛嘅貓仔陪住🥰目測呢度最少有10隻貓仔架😁楓糖漿蕃薯條$48 我第一次食蕃薯條配楓糖漿,估唔到又幾有驚喜喎😙蕃薯條本身嘅蕃薯味都幾突出,炸到外脆內軟👍🏻本身以為甜嘅蕃薯條配埋楓糖漿會甜到爆炸,點知唔係嘅😛整體大概可以用「蕃薯味嘅西多士」去形容呢個小食😜自家製水果窩夫配是日雪糕$68窩夫夠熱,搭上冰凍雪糕就可以享受到冷熱交融嘅口感🥰份量足夠2個人happy share 😜草莓荔枝紅莓乾花茶加蜜糖食完甜品飲返啖茶去中和下都唔錯😊呢個花茶仲帶有水果成份,清香之中帶種滋潤感嘅微甜,唔錯👍🏻

楓糖漿蕃薯條$48

自家製水果窩夫配是日雪糕$68

草莓荔枝紅莓乾花茶加蜜糖
2021-05-20 81 瀏覽
之前食過呢間 cafe 覺得呢度坐得舒適,食物高質素,好味又唔貴,今日同兩個朋友一齊行完觀塘海濱長廊後又上咗去食嘢,我們叫咗三份午餐一起share食,麻辣燒汁伴川香麻辣燒春雞配薯菜$88,雞肉燒得好香,少少辣,味道好特別,肉質很嫩滑,薯蓉煮得又香又滑溜日式芥末美乃滋伴牛肉眼扒伴薯菜$108,牛扒煎得剛剛好,粉嫩多汁,肉質軟腍,炸薯角外脆內軟日式溫泉蛋秋葵青瓜胡麻醬田園野菜沙律$68,蔬菜新鮮又好味所有午餐免費贈送蕃茄雜菜湯、牛油多士條及1杯$38的餐飲藍苺芝士餅配雪糕$48,芝士味濃厚又creamy好鐘意cafe嘅飲品,賣相又靚又好飲,玫瑰蘋果醋梳打、茉莉綠茶拿鐵加芝士奶蓋及400次玫瑰咖啡這些小貓溫馴又可愛
日式溫泉蛋秋葵青瓜胡麻醬田園野菜沙律$68,蔬菜新鮮又好味
所有午餐免費贈送蕃茄雜菜湯、牛油多士條及1杯$38的餐飲
藍苺芝士餅配雪糕$48,芝士味濃厚又creamy
這些小貓溫馴又可愛
2021-05-19 117 瀏覽
假日超多人,環境超嘈,侍應跟本應付吾到甘多人,一隻貓比10幾個人圍住,想走要左避右避,假日成群細路係甘追住d貓,感覺d貓好可憐,有d人張行抱住貓放上自己張枱,之後就全程霸佔隻貓,自私嘅行為侍應又不會理會,感覺d貓有d被騷擾又不能反抗......不會再來光顧此店
2021-05-19
2021-05-18 92 瀏覽
今日去觀塘行街街,工廠區其實都好多野睇同埋食😚入店前先帶上腳套及消毒雙手,非常衛生乾淨👍🏼👍🏼Lunch set每兩個星期都會轉!-挪威煙三文魚青醬忌廉班尼迪配墨魚汁包三文魚食法其實我更喜愛煙薰過😋更香的口感,配菜好大份,而且沙律配沙律醬都十分令到我開胃,脆炸薯塊每一塊都好脆🤩-辣肉醬芝士墨西哥卷餅墨西哥卷餅外層煎香再配上調制的辣肉醬,啖啖都好juicy!配菜都是一樣係沙律同炸薯塊-必食推薦❤️西班牙香酥雞翼❤️係一個下午茶餐黎架!四件雞翼即叫即炸同埋加上特製辣粉!好惹味😋呢個係我下次都會黎食既原因-日式炸餃子🥟細細粒易入口而且裏面嘅餡料都唔少!唔錯喎😋飲品方面-400次凍朱古力超級好飲入口即溶化的感覺而且好香滑!第一次飲400次做出嚟嘅朱古力😍-抹茶咖啡有時都唔想淨係飲咖啡咁單調!加埋抹茶嘅口感都唔錯啊!-凍檸茶幾好,鐘意簡單飲品都可以簡佢👍🏼甜品方面:法式焦糖燉蛋好香滑而且加左忌廉同埋棉花糖一齊食!-跟餐會有是日例湯及牛油多士條送❤️最後,店舖有好多主子可以向店員購買主子喜愛的零食及罐罐$18-$20
今日去觀塘行街街,工廠區其實都好多野睇同埋食😚

入店前先帶上腳套及消毒雙手,非常衛生乾淨👍🏼👍🏼

Lunch set每兩個星期都會轉!
-挪威煙三文魚青醬忌廉班尼迪配墨魚汁包

-辣肉醬芝士墨西哥卷餅

-必食推薦❤️

-日式炸餃子🥟
細細粒易入口而且裏面嘅餡料都唔少!唔錯喎😋

飲品方面
-400次凍朱古力

-抹茶咖啡
有時都唔想淨係飲咖啡咁單調!加埋抹茶嘅口感都唔錯啊!

-凍檸茶
幾好,鐘意簡單飲品都可以簡佢👍🏼

甜品方面:
法式焦糖燉蛋
好香滑而且加左忌廉同埋棉花糖一齊食!

-跟餐會有是日例湯及牛油多士條送❤️

2021-05-10
  • 西班牙香酥雞翼
2021-05-15 85 瀏覽
最近心情唔係太好😞收工之後經過觀塘,估計自己比貓貓寵幸,心情一定會愉悅好多🤪-大啡菇安格斯牛肉手工竹炭漢堡 配 薯角 $118-配菜有沙拉菜同薯條但醬汁直接淋系上面,茄汁亦係漢堡放隔離所以濕左😫配料都比較多,而餐廳冇手套供應🤥食會比較麻煩🤨另外,沙律菜都唔係好新鮮,好霉牛味🐂唔係好重🤔但可以同🐱🐱共度晚餐,就已經好開心😆
最近心情唔係太好😞
收工之後經過觀塘,估計自己比貓貓寵幸,心情一定會愉悅好多🤪
大啡菇安格斯牛肉手工竹炭漢堡 配 薯角 $118

配菜有沙拉菜同薯條
但醬汁直接淋系上面,茄汁亦係
漢堡放隔離所以濕左😫
配料都比較多,而餐廳冇手套供應🤥
食會比較麻煩🤨
另外,沙律菜都唔係好新鮮,好霉

牛味🐂唔係好重🤔
但可以同🐱🐱共度晚餐,就已經好開心😆