2022-01-06 952 瀏覽
很久沒有去URBAN CAFE食野及探下猫猫,今天就帶了一位朋友上去玩下及食午餐。今天去到多了幾隻新猫,而猫猫都是依舊可愛親人。今天的午餐都有不同西餐及fusion菜,我們就叫了匈牙利汁東瀛吉列巨人雞排$88及法式芥末籽豬排薯菜$98。匈牙利汁東瀛吉列巨人雞排賣相吸引,雞排是即叫即炸的,表面金黃色,口感十分鬆脆。雞排很嫩滑,一點都不會太乾。而匈牙利汁有點像茄汁,帶有微酸感, 十分開胃,並加入了紅蘿白及薯仔粒,令到整體味道更豐富及有層次,無論餸飯或配上雞排都十分夾。法式芥末籽豬排薯菜出奇地等了很久,應該都有半小時,幸好有前菜面包及餐湯頂肚。豬排算是大塊, 但則邊位燒得偏乾,但中間位是juicy 的,有濃濃的芥末籽味道。另外配上鮮炸厚切薯條,是非常脆的。吃過主菜後,還有空間再吃,就點了蘋果批跟雪糕作為餐後甜品,由於是即叫即焗,需要約15分鐘的等待時間。這蘋果批份量不少,共有2塊長方形的批,我們2人share一起吃,內裡是蘋果粒跟紅草苺醬,酸酸甜甜的,味道可以的,但批皮有點濕,不夠鬆脆。

2022-01-05 59 瀏覽
📍URBAN Cafe觀塘開源道62號駱駝漆大廈第1座6樓無目的搵食😵‍💫誤打誤撞嚟到久仰大名嘅Urban Cafe😂店入面有20隻貓左右😽全部都好嗲好qq好溫馴🥺掛住摸貓貓差啲連dinner都唔記得了😽嗌左個2人餐,仲有隻貓貓仲瞓係枱面陪我地食飯,唔係貓奴個心都溶化💕✨2人套餐 $328頭盤餐湯+沙律🥗玫瑰蘋果醋梳打(+$4)百香果蜂蜜梳打(+$4)挪威三文魚溫泉蛋卡邦尼扁意粉去cafe食卡邦尼會減低中伏風險 笑😆呢到嘅扁意粉出奇地多😆口感夠彈牙有嚼勁 ,配埋濃稠忌廉汁同溫泉蛋,幾creamy香滑,不過就無咩芝士味同埋煙三魚得一小塊,唔夠喉🥺巴馬火腿拉拉絲水牛芝士手工薄餅對比起pizza專門店,水準係有出入,所以我對cafe嘅pizza無太過要求同期望😂手工薄餅餅底鬆厚😋批邊偏林唔太脆😆水牛芝士味香濃真係拉到絲😂巴馬火腿做配料無死咸,調味較淡,我食開少鹽,調味啱啱好!😆✨設加一服務費嚟呢到主要都睇貓,本身對食物嘅質素無太大期望😂點知比我預期高,甚至好食過好多cafe😂呢個價野食有野飲,仲有主子同你一齊食飯,好治癒呀!對一眾貓奴嚟講都值😆
📍URBAN Cafe
觀塘開源道62號駱駝漆大廈第1座6樓

✨2人套餐 $328

頭盤
餐湯+沙律🥗
玫瑰蘋果醋梳打(+$4)
百香果蜂蜜梳打(+$4)

挪威三文魚溫泉蛋卡邦尼扁意粉

巴馬火腿拉拉絲水牛芝士手工薄餅

✨設加一服務費

2022-01-03 36 瀏覽
遇上一頓美食,是善待自己🥰吃完再有餘興,是額外福氣🤩☁️☁️☁️☁️☁️☁️☁️☁️二人套餐包括一款飯麵🍝、一客主菜🥩、兩份湯+沙律🥗,還有飲品🍹餐牌基本價$328(部份特飲要加錢)我心裡想:大抵都是正常西餐一頓吧先來湯和沙律湯美味,沙律菜新鮮🤝再來黑松露意大利飯非常多芝士🧀完全合口味再來烤豬肋骨哇!超大!😱肉質非常軟滑燒汁惹味真心喜歡最後加了$18要一份黑糖奶凍作結🍮香滑而不太甜圓滿的一頓肚dum更圓😜飯後才是此行的重點逗~貓~去~也~🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱這天有幸因為weekday沒限時⏳我們付了一頓正常西餐的價位💰和貓咪們玩了大半晚😍
遇上一頓美食,是善待自己🥰
吃完再有餘興,是額外福氣🤩
☁️☁️☁️☁️☁️☁️☁️☁️

餐牌基本價$328(部份特飲要加錢)
我心裡想:大抵都是正常西餐一頓吧

先來湯和沙律
湯美味,沙律菜新鮮🤝

再來黑松露意大利飯

香滑而不太甜
圓滿的一頓
肚dum更圓😜

飯後才是此行的重點
逗~貓~去~也~
🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱

這天有幸因為weekday
沒限時⏳
我們付了一頓正常西餐的價位💰
和貓咪們玩了大半晚😍
2021-12-30
5 分鐘 (堂食)
2022-01-02 45 瀏覽
新嘅一年又要搵啲好嘅餐廳食下🙊上年去過呢間觀塘工廈Cafe,覺得質素唔錯,所以決定新一年再去食下。我哋啱啱趕到喺午市最後時間入場,原來佢哋係分咗兩場,5:00就last order,所以去到五點幾差唔多六點啲人都走得7788。不過六點後開始又多番人。我哋嗌左一個二人餐,包左沙律餐湯兩個煮食同埋嘢飲。餐湯係南瓜忌廉湯,入邊有一絲絲嘅南瓜蓉飲落好有口感。沙律加咗凱撒沙律醬,令人食都唔夠喉😋挪威煙三文魚溫泉蛋黃金卡邦尼扁意粉:個意粉口感爽彈,溫泉蛋撈埋個意粉好creamy,個煙三文魚都好好味。安格斯牛肉手工竹炭漢堡:個burger份量好大而且上面仲有隻貓貓好得意。個包皮看到脆脆地好好味,個漢堡扒好有牛肉味,加埋個蕃茄幾fresh,食落又唔會覺得好膩。薯條都揸得好趣。蜂蜜生薑茶同蜂蜜紅棗茶都係秋冬驅寒之選,飲完成個人都暖粒粒🥰成個場都有好多貓貓,佢哋有啲仲會喺張枱上面瞓覺,超級得意❤️呢間Cafe食物質素錯,仲有咁多得意貓貓下次一定會再嚟探佢哋㗎😍
新嘅一年又要搵啲好嘅餐廳食下🙊
我哋嗌左一個二人餐,包左沙律餐湯兩個煮食同埋嘢飲。

挪威煙三文魚溫泉蛋黃金卡邦尼扁意粉:

安格斯牛肉手工竹炭漢堡:

2022-01-02 31 瀏覽
平時係觀塘食野都會去下啲工廈搵野食,今次就去左Urban Cafe二人餐包左前菜,主食,飯麵同野飲,價錢合理!餐湯應該係粟米蘑菇湯,內有大量粟米同蘑菇,只係粟米皮令到口感麻麻~ 沙律都係配上常見嘅芝麻汁,沙律菜新鮮爽口~我哋另外再加配左小食拼盤,全部都係新鮮即炸,邪惡感爆燈!我哋今次就冇嗌到意粉,試左咖喱牛肋條飯~雖然賣相就一般,但係咖喱味十足,牛肋條炆得好淋,薯仔同蘿蔔都好入味,不錯不錯!主食方面就叫咗pork ribs🐷 一上菜就嚇左一跳,因為份量真係好多,條條都好大條!燒烤醬味道好惹味,連住ribs既肉都好嫩,好容易入口~配菜既薯蓉同啲煙肉混合左,成功點綴大大條既ribs~野飲方面叫左個奶蓋觀音同埋oreo朱古力,只係需要補番少少差價就可以飲到特別啲既野飲場內仲有好多好得意既貓貓陪你食野,愛貓之人必到!

二人餐包左前菜,主食,飯麵同野飲,價錢合理!

我哋另外再加配左小食拼盤,全部都係新鮮即炸,邪惡感爆燈!

場內仲有好多好得意既貓貓陪你食野,愛貓之人必到!

2022-01-01 48 瀏覽
第一次去Urban Cafe,係tea time,印象中好似冇太多食物選擇。今次去係晚飯時間,原來呢度有好多嘢食,二人餐仲好抵食添!.。沙律、餐湯。挪威煙三文魚溫泉蛋卡邦尼意粉:好多醬汁、好多蘑菇,好香濃、好好味🥳🥳。夏威夷風情拉斯水牛芝士手工薄餅:介乎厚批同薄批中間,餡料夠,熱辣辣,好好味👏🏻👏🏻。Oreo脆脆特濃朱古力:今次叫左少甜,唔夠濃!下次叫少冰就好!。菠蘿乳酸梳打:酸酸甜甜,幾好味!。自家製草莓奶凍:奶凍幾滑,賣相好靚,打卡一流!.介紹返~我覺得全場最靚嘅貓貓:白雪雪、藍眼睛嘅「糯米卷」,勁可愛~不過有少少怕人,店員話佢係新來嘅貓貓,希望下次繼續見到佢啦❤️
今次去係晚飯時間,原來呢度有好多嘢食,二人餐仲好抵食添!
。沙律、餐湯
。菠蘿乳酸梳打:酸酸甜甜,幾好味!
。自家製草莓奶凍:奶凍幾滑,賣相好靚,打卡一流!
介紹返~我覺得全場最靚嘅貓貓:
白雪雪、藍眼睛嘅「糯米卷」,勁可愛~
2021-12-30
2021-12-31 58 瀏覽
觀塘工業大廈入面好多臥虎藏龍嘅餐廳,今次就搵到一間幾舒服嘅Cafe佢係自己自助用手機落單,好方便首先小食叫左挪威煙三文魚牛油果酸忌廉墨西哥餅。呢個小食非常之推介大家,有兩卷墨西哥餅,中間有一大舊酸忌廉,隔離仲有啲沙律。首先講吓墨西哥餅,入面有菜,三文魚同埋牛油果,呢幾種食物真係好夾,墨西哥餅外層唔厚,三文魚可以分佈到每一啖都有,點埋個酸忌廉好滿足主食叫左豬鞍扒配青檸蘋果醬,豬鞍好厚,但唔韌,青檸蘋果醬好fresh,好開胃,成個扒即時無咁悶另外仲有啲薯蓉,一定夠哂飽飲品叫咗蜂蜜薄荷,茶底可以自己選擇,今次揀咗鐵觀音,薄荷超出,鍾意薄荷味既可以試下!甜品要左心太軟,點都要食啲甜野作結

佢係自己自助用手機落單,好方便

另外仲有啲薯蓉,一定夠哂飽

甜品要左心太軟,點都要食啲甜野作結
2021-12-30 32 瀏覽
想不到這間cafe都幾大幾闊落,而且環境舒適。進店前需要穿上即棄腳套,還有酒精消毒,夠晒衛生乾淨!而且入面真係有好多貓貓,隻隻都好可愛,又不怕客人,一邊玩貓一路食住嘢都幾開心。而Cafe嘅餐點和飲品種類都好多,真係花多眼亂!.美國豬鞍扒配青檸蘋果醬 $158賣相色彩繽紛,伴碟有健康嘅雜瓜、粗身炸薯條,美國豬鞍扒份量十足,夠晒厚切,還配上甜甜青檸蘋果醬。.濃厚芝士肉醬千層麵 $118這個味道不錯,焗得剛剛好,有香濃芝士,配上充滿肉汁的肉醬和鮮茄,味道真的不錯!.雪山心太軟(抹茶) 配 雪糕 $58賣相夠colourful,唯獨心太軟不太流心,如果流心d就更好!伴碟還有大大個雪糕和棉花糖。.蘋果玫瑰普洱茶 $69天氣甘凍,都係岩飲返杯熱茶,暖下胃!普洱茶茶味夠,有淡淡香甜蘋果和玫瑰花香,可以消下滯。

美國豬鞍扒配青檸蘋果醬 $158

濃厚芝士肉醬千層麵 $118

雪山心太軟(抹茶) 配 雪糕 $58

蘋果玫瑰普洱茶 $69
今日同朋友過咗嚟觀塘度行街,嚟到依間網上邊好有人氣嘅樓上餐廳urban cafe,餐廳係位於觀塘駱駝漆大廈,由地鐵站行過嚟都只需要3分鐘,平時同朋友過嚟聚會超方便,而且仲有好多主子嘅陪伴😋🥰 餐廳要環境仲要好闊落乾淨,入門口之前仲要消毒同埋帶鞋套,好衛生💗加上依度嘅嘢食好抵食,我哋叫咗一個二人餐,有湯、沙律、主菜、甜品同埋嘢飲,啱晒我呢啲懶人唔想諗🤣沙律同埋湯超級開胃好味,暖粒粒啱晒冬天💕主菜方便我哋一個叫咗挪威煙三文魚溫泉蛋意粉🍝意粉超級彈牙多汁,配住三文魚同埋溫泉蛋食,口感好豐富另一個叫左安格斯手工牛肉漢堡配薯條🍟超級推介!手工肉好多汁,超香牛味💕嘢飲方面我哋叫咗兩杯百香果梳打,你電仲有好多粒粒嘅百香果肉,清涼又解渴,重點係唔會太甜👍🏻

沙律同埋湯超級開胃好味,暖粒粒啱晒冬天💕

主菜方便我哋一個叫咗挪威煙三文魚溫泉蛋意粉🍝
意粉超級彈牙多汁,配住三文魚同埋溫泉蛋食,口感好豐富

另一個叫左安格斯手工牛肉漢堡配薯條🍟
超級推介!手工肉好多汁,超香牛味💕

2021-12-29 24 瀏覽
趁聖誕節後的下午來吃飯玩貓貓打算跟貓貓渡過一個安靜的下午但失策地忘了學校還在假期中好多一家大小來玩 好熱鬧差不多五個月沒來 這次多了很多沒見過的貓貓都很活潑親人 好可愛最低消費只是每人一個餐 就可以玩兩個小時午餐有跟餐湯和牛油多士條 麵包條甜甜脆脆的 蘑菇湯都幾香濃慢烤豬梅頭扒配薯菜豬扒很軟嫩多汁 薯菜份量都幾多粗薯條很香脆意式肉丸芝士肉醬焗闊條麵闊條麵麵質彈牙肉醬香草味都幾重 不錯麥樂雞跟大型連鎖店的不一樣 這個肉質比較軟 也沒有那麼咸配沙律醬不錯雪山朱古力心太軟流心效果一流 朱古力味都算濃蘋果越橘酥配雪糕這個相對上較失色雖然剛剛焗起 但口感不夠酥脆 味道偏甜餐飲點了蜂蜜柚子茶和百香果蜂蜜梳打這兩款都只需要加4元 百香果蜂蜜梳打還有爆珠 抵飲
趁聖誕節後的下午來吃飯玩貓貓

餐飲點了蜂蜜柚子茶和百香果蜂蜜梳打
這兩款都只需要加4元
百香果蜂蜜梳打還有爆珠 抵飲
2021-12-29 30 瀏覽
上次係旺角食完URBAN Cafe行完街要搵地方食晚飯, 係openrice人氣幾高, 又可以玩貓就試下觀塘分店 駱駝漆大廈食物好食之外仲有好多貓貓點咗個二人套餐🌟前菜係餐湯同沙律🥗餐湯係南瓜湯🎃西班牙燒烤醬烤大豬肋骨: 勁大條骨, 睇落已經好吸引肉質鮮嫩 燒汁好惹味三重芝士肉醬闊條麵: 睇落平平無奇 食落真材實料肉醬酸酸甜甜,芝士味極濃闊條麵唔會太軟 岩我加$28就有個小食拼盤十分抵食一場黎到, 試埋個小食拼盤 紐西蘭魚寶,爆谷雞塊,脆薯一堆炸物 好香口 趁熱食 一上碟就快速KO
上次係旺角食完URBAN Cafe
就試下觀塘分店 駱駝漆大廈
食物好食之外仲有好多貓貓

點咗個二人套餐🌟前菜係餐湯同沙律🥗餐湯係南瓜湯🎃

西班牙燒烤醬烤大豬肋骨: 勁大條骨, 睇落已經好吸引
肉質鮮嫩 燒汁好惹味

三重芝士肉醬闊條麵: 睇落平平無奇 食落真材實料
肉醬酸酸甜甜,芝士味極濃
闊條麵唔會太軟 岩我

加$28就有個小食拼盤十分抵食
一場黎到, 試埋個小食拼盤 紐西蘭魚寶,爆谷雞塊,脆薯
一堆炸物 好香口 趁熱食 一上碟就快速KO
2021-12-23 55 瀏覽
嚟呢間cafe 最好就book 定位,否則就要排隊,weekend 都幾多人~我地13:30去到,多人但唔嘈嘅帶咗貓貓棒,問咗職員話OK可以同貓貓玩,大家都enjoy~食物,叫咗個西班牙海鮮飯,薑黃飯底,本人同小朋友都麻麻,但都可以嘅~ 飲品,最鍾意波蘿xx梳打 (唔記得左第二隻味),因為我地都好鍾意佢啲卟卟珠珠,好味~無論環境食物貓貓,都值得一去再去~
帶咗貓貓棒,問咗職員話OK可以同貓貓玩,大家都enjoy~

無論環境食物貓貓,都值得一去再去~
西班牙海鮮飯
2021-12-11
西班牙海鮮飯
2021-12-21 54 瀏覽
啲貓貓好得意同埋數量都幾多 而且都唔驚人 食物質素亦都唔錯,好適合貓奴黎吸貓☺️🥰🐱而且兩個鐘用餐時間適合同朋友裡吹水吸貓 唔會不停催趕客 值得一試💛💛💛💛
啲貓貓好得意同埋數量都幾多 而且都唔驚人
食物質素亦都唔錯,好適合貓奴黎吸貓☺️🥰🐱
而且兩個鐘用餐時間適合同朋友裡吹水吸貓 唔會不停催趕客
值得一試💛💛💛💛
2021-12-19 59 瀏覽
今日嚟咗觀塘駱駝漆嘅Urban Cafe,門口有部機,會自動用膠套套住隻腳連鞋,一踩就係,都幾衛生,應該係用嚟保護佢d靚貓。個場係幾多貓,間唔中就有隻係腳邊行過,我唔算極度愛貓人士,但都摸咗幾下,佢d貓肥嘟嘟毛又好滑。餐有平有貴,嚟到一定要叫一set餐,可以坐兩個鐘。食物以cafe嚟講正常有餘啦,亦都唔貴,有湯有主菜又有嘢飲。意粉好食,汁唔多唔少,夠濃唔咸。另外叫咗個甜品,朱古力心太軟再流心d就更好。整體印象幾好,過開觀塘應該會再嚟。
2021-12-17 59 瀏覽
呢度之前都成日同friend 嚟,今次帶咗細路嚟,呢度除咗有大量靚靚貓貓,佢嘅甜品同飲品種類都比較多,好易就叫到細路啱食又興奮嘅嘢食。平時細路成日嘈住食嘢又催你走,呢度包唔會嘈住曬個oreo彩色綿花糖凍朱古力加埋曲奇雪糕,好吸引小朋友眼球,仲有大部份小朋友鍾意食嘅肉醬意粉類嘅嘢可以叫,成set都唔貴,有湯又有嘢飲。薯條係好特別嘅蕃薯條嚟,大份同好多蜜粉糖。另外叫嘅椒鹽雞翼,脆卜卜肉又多汁唔乾,配埋菠蘿梳打岩岩好再嚟多個甜品,朱古力心太軟,大滿足。

再嚟多個甜品,朱古力心太軟,大滿足。