2021-12-16 62 瀏覽
呢間《URBAN Cafe》之前去過幾次,食物質素不錯,今次特意再去食多次先😊!店內環境很大,坐位很闊落,進店前需要先量體溫,消毒雙手和用即棄腳套,夠晒衛生👍🏻👍🏻!同場亦有貓貓自由活動,邊食邊睇,時間都過得特別快😸😸!川式麻辣炸酥肉$68即炸即上,外層超脆好,麻辣味好惹味,肉質有咬口,肥瘦適中,配上啤酒🍻應該不錯😊!美國豬鞍扒配 青檸蘋果醬$158厚厚嘅豬扒,肉質很嫩滑,沾上酸酸甜甜既蘋果醬已經好好味!加埋脆卜卜薯角和配菜,連賣相都好吸引😋😋!蘋果玫瑰普洱茶 $69近排天氣又凍又乾燥,大大壺既普洱茶就啱哂,蘋果既清甜配合玫瑰既香氣,飲咗喉嚨好舒服😌,重可以加埋蜜糖,咁就更潤喉👍🏻👍🏻!

川式麻辣炸酥肉$68

美國豬鞍扒配 青檸蘋果醬$158

蘋果玫瑰普洱茶 $69
1K
2021-12-16 46 瀏覽
之前同朋友去過呢間cafe既旺角店~~今次就黎到觀塘分店,環境較大,空間感十足🤩🤩仲有好多貓貓🐱陪我地一齊食飯,得閒黎輕鬆下都唔錯❤️❤️🍕挪威煙三文魚拉絲水牛芝士手工薄餅 $118✨手工pizza口感好煙韌,餅底鬆脆~~水牛芝士味道好香好濃郁🤤🤤面頭鋪滿煙三文魚、粟米粒同波蘿,呢個配搭都幾夾!!推介大家試試🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🍱滋味小食拼盤 $98✨拼盤好豐富!有齊雞翼、紐西蘭魚寶、爆谷雞條同脆薯角~~味道都唔錯,當中最鍾意雞翼!夠哂香脆,仲好香牛油味添😋😋魚寶炸得香口,蘸少少沙律醬已經好好味👍🏻👍🏻🍛東瀛蟹籽芝士咖喱牛肋條飯 $98✨芝士咖喱好香滑,面頭有蟹籽做裝飾~~牛肋條煮得稔身入味,送飯一流🤤🤤份量都好多,同朋友share啱啱好❤️❤️🍫Oreo脆脆特濃朱古力 (凍) $58✨飲落朱古力味道濃郁~~面頭有好多oreo脆脆,撈勻後飲幾有口感😋😋
之前同朋友去過呢間cafe既旺角店~~
今次就黎到觀塘分店,環境較大,空間感十足🤩🤩
仲有好多貓貓🐱陪我地一齊食飯,得閒黎輕鬆下都唔錯❤️❤️

🍕挪威煙三文魚拉絲水牛芝士手工薄餅 $118✨
手工pizza口感好煙韌,餅底鬆脆~~
水牛芝士味道好香好濃郁🤤🤤
面頭鋪滿煙三文魚、粟米粒同波蘿,呢個配搭都幾夾!!
推介大家試試🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

🍱滋味小食拼盤 $98✨
拼盤好豐富!有齊雞翼、紐西蘭魚寶、爆谷雞條同脆薯角~~
味道都唔錯,當中最鍾意雞翼!夠哂香脆,仲好香牛油味添😋😋
魚寶炸得香口,蘸少少沙律醬已經好好味👍🏻👍🏻

🍛東瀛蟹籽芝士咖喱牛肋條飯 $98✨
芝士咖喱好香滑,面頭有蟹籽做裝飾~~
牛肋條煮得稔身入味,送飯一流🤤🤤
份量都好多,同朋友share啱啱好❤️❤️

🍫Oreo脆脆特濃朱古力 (凍) $58✨
飲落朱古力味道濃郁~~
面頭有好多oreo脆脆,撈勻後飲幾有口感😋😋
2021-12-15 37 瀏覽
生活再忙碌,都總要找個舒適的歇腳亭。而這間Cafe 就是我和朋友身心靈叉電的好地方。 每次來到這樣,看見一大群又乖又可愛到爆登的貓咪🐱, 跟牠們互動的時間,既快樂又滿足。 將一整天工作的疲累感一掃而空,這就是這間cafe 的魔力。 當然除了能融化你心的貓咪, 美味的食物及整潔的環境亦是我喜愛之處, 是一間用心經營的餐廳。-我們點了二人套餐♥️是日餐湯及沙律沙律菜新鮮爽脆,配上酸甜醋汁份外開胃。 粟米忌廉餐湯挺creamy。-♥️滋味2人小食拼盤 每次來都必點,加$28相當抵食。 有紐西蘭魚寶、爆谷雞塊及脆薯。 份量相當多, 色澤金黃,賣相吸引。 油澀得夠乾,沒有什麼油膩感。 即叫即炸,夠熱夠脆口。-♥️卡邦尼扁意粉 一向很愛卡邦尼意粉,就是愛其creamy 香滑的質感。 扁意粉很 Al dente ; 輕輕弄破水煮蛋,金黃蛋漿緩緩流出相當吸引,令意粉添順滑口感。挪威煙三文魚、火腿的咸香, 還有磨菇片,令味道多份層次。-♥️西班牙燒烤醬烤大豬肋骨 這份豬肋骨差不多每枱都會點! 因為真的很好吃而且很抵食。 大大件的豬肋骨賣相相當有氣勢。有三大條那麼多! 肉質鬆化,配上香滑薯蓉,令人十分飽足。 -
我們點了二人套餐
♥️是日餐湯及沙律

♥️滋味2人小食拼盤

♥️卡邦尼扁意粉

♥️西班牙燒烤醬烤大豬肋骨

♥️玫瑰蘋果醋梳打

甜度適中,酸酸甜甜一解膩滯感
好吧! 吃飽飽 就是時候跟可愛的貓貓互動

2021-12-15 54 瀏覽
之前朋友一直都想黎呢間cafe玩下食下,今日終於有時間約到人黎喇!呢到既午餐都有好多款選擇,款款都好吸引款款都好想食午市4人仲送一份餃子添我地2個綠茶控叫左400次抹茶見到都已經覺得好吸引抹茶香濃上層口感香濃濃厚撈勻同下層鮮奶一齊飲好滑好正!東瀛蟹籽鰻魚卡邦尼扁意粉白汁香濃嫩滑份量足料好大份面層是滿滿的鰻魚粒,食落唔會腥仲帶點香甜加埋配料香菇及煙肉片,食落惹味又香口!煙三文魚松露忌廉芝士班尼迪配酸種包呢個真係不得了,有半生熟加三文魚及脆香香口的多士一齊食,外脆內軟有口感味蕾都感到好新鮮綠茶控點可以唔食埋呢個心太軟抹茶配綠茶雪糕呢超濃超香的抹茶茶香,食落真係感到太幸福了,雪糕香甜好味,呢個真心要食呀!

呢到既午餐都有好多款選擇,款款都好吸引款款都好想食
午市4人仲送一份餃子添

我地2個綠茶控叫左400次抹茶

見到都已經覺得好吸引

抹茶香濃上層口感香濃濃厚
撈勻同下層鮮奶一齊飲好滑好正!

東瀛蟹籽鰻魚卡邦尼扁意粉
白汁香濃嫩滑份量足料好大份
面層是滿滿的鰻魚粒,食落唔會腥仲帶點香甜
加埋配料香菇及煙肉片,食落惹味又香口!

煙三文魚松露忌廉芝士班尼迪配酸種包

綠茶控點可以唔食埋呢個心太軟抹茶配綠茶雪糕呢
2021-12-13 57 瀏覽
出名嘅貓貓cafe呀,成日睇朋友分享,呢日得閒就去咗朝聖🤩一嚟到就見到講遍地是貓😸 重點,係menu啲嘢食都幾吸引,選擇多,又唔貴💗 懶人唔想揀就嚟個2人套餐啦🥳💫2人套餐💫 $328🎈是日餐湯&沙律🎈滋味2人小食拼盤 +$28(紐西蘭魚寶、爆谷雞塊、脆薯)🎈挪威煙三文魚溫泉蛋黃金卡邦尼扁意粉🎈西班牙燒烤醬烤大豬肋骨🎈抹茶拿鐵 +$10🎈曲奇脆脆朱古力 +$17小食脆炸香口,而且都幾大碟,好抵食💓 扁意粉彈牙有咬口,蛋漿mix卡邦尼勁creamy又香滑😋 大豬肋骨真係幾大條,入味之餘,亦好易咬開條骨,幾方便。飲品好大杯,而且幾香濃😍
出名嘅貓貓cafe呀,成日睇朋友分享,呢日得閒就去咗朝聖🤩

懶人唔想揀就嚟個2人套餐啦🥳

💫2人套餐💫 $328

🎈是日餐湯&沙律

🎈滋味2人小食拼盤 +$28
(紐西蘭魚寶、爆谷雞塊、脆薯)

🎈挪威煙三文魚溫泉蛋黃金卡邦尼扁意粉

🎈西班牙燒烤醬烤大豬肋骨

🎈抹茶拿鐵 +$10
🎈曲奇脆脆朱古力 +$17

2021-12-13 48 瀏覽
真係好鍾意貓貓呀可惜我阿媽真係好驚動物唔俾我養所以只可以去Cafe食嘢時順便同佢地玩下今次我就呃咗佢去貓Cafe食飯俾個機會佢接觸下先😆講返啲嘢食 呢間貓Cafe我唔係第一次去啦啲嘢食都幾好味㗎 揀咗個二人餐每位一個餐湯同沙律餐飲都有好多選擇 超過指定價錢就要補差價 都唔會太貴雜菌risotto好香芝士同菇菌味飯軟硬度適中烤豬肋條伴薯蓉腌得好入味 烤完都唔會乾仲可以用優惠價加奶凍揀咗抹茶味抹茶味唔算太濃 奶味比較重食完飯我問我阿媽仲驚唔驚佢話啲貓唔主動埋佢身邊就唔驚仲讚呢隻貓貓得意可以下次再去添加油呀你哋 幫我融化我媽離我養貓嘅夢想又近左一小步😂
真係好鍾意貓貓呀

仲讚呢隻貓貓得意可以下次再去添
加油呀你哋 幫我融化我媽
離我養貓嘅夢想又近左一小步😂
2021-12-12 47 瀏覽
呢日放工之後就同屋企人去左觀塘呢間餐廳食dinner,我地都好鍾意貓,所以專登黎朝聖!入面有好多好得意既貓貓,佢地都唔怕人,可以摸下佢地或者幫佢地影下相,真係好開心啊!野食方面,呢度都有好多選擇,而且係用QR code 落單,好方便!我地點左兩樣主食加兩杯野飲!首先係呢個慢煮三文魚柳,三文魚柳煎到好香,再加埋啲烤蔬菜同埋薯蓉,超正!另外仲點左安格斯牛肉手工漢堡,牛扒好juicy多汁,勁惹味,配埋香脆嘅脆薯,perfect!飲品點左凍特濃鮮奶朱古力同埋百香果蜂蜜梳打,同樣高質!

飲品點左凍特濃鮮奶朱古力同埋百香果蜂蜜梳打,同樣高質!
2021-12-11 57 瀏覽
唔知大家對貓Cafe咩印象🤣,幾年前係貓Cafe岩岩開始流行果陣去左玩,然後一直對貓Cafe嘅印象就係:野飲野食差又唔平。今次朋友帶左我黎依間貓Cafe,出電梯果陣以為自己去錯地方🤣個名完全冇個貓字…果然依間餐廳唔需要用個貓字黎吸引你,因為除左必要好萌嘅貓貓之外,佢嘅野食都絕對係普遍餐廳嘅水平之上。貓貓就唔講禁多大家睇相。D餐色香味俱全,擺盤好睇岩晒人打卡。我自己好欣賞佢配菜,煎過嘅瓜類好香好甜。另外野飲選擇都好多選擇眼花撩亂。一般西餐價錢送比你玩貓,適合一家大細定係情侶過黎玩同食

2021-12-10 44 瀏覽
嚟到urban cafe梗係食佢哋嘅二人餐啦!,CP值最高。是日餐湯:今日係南瓜忌廉湯,南瓜湯用料十足,湯中有好多嘅南瓜蓉,夠哂清甜。是日沙律:夠哂清新清爽。三重芝士肉醬闊條麵:未上檯都經已聞到好香嘅芝士味,分別用咗三款唔同嘅芝士,所以芝士味嘅奶香同咸香都好獨特同好濃郁,將碟邊嘅芝士碎拌入埋闊條麵之後,仲可以做到拉絲嘅效果,而佢哋嘅肉醬汁調味得宜,同芝士嘅咸香奶香味好夾。西班牙黑毛豬肋骨:豬肋骨份量都幾大,佢哋嘅豬肋骨夠哂稔,肉味香濃,表面嘅燒烤醬夠哂惹味,更能突出豬肋骨嘅骨香,而豬肋骨底下鋪咗薯蓉,口感綿滑,入面仲有煙肉碎,為其增添油香外,仲可以增添口感。滋味2人小食拼盤:2人餐可以加28蚊追加嘅小食拼盤,入面有紐西蘭魚寶,爆谷雞塊,脆薯,佢哋採取即叫即炸,所以熱辣辣脆卜卜,同埋調味得宜,帶少少惹味,食唔停口。

是日沙律:夠哂清新清爽。
滋味2人小食拼盤:2人餐可以加28蚊追加嘅
2021-12-10 54 瀏覽
本身不是特別喜歡貓貓,但朋友就十分喜歡。她今天帶我去了觀塘的URBAN CAFÉ,說除了食物質素好之外,亦有很多貓店長。入到餐發覺真的很多貓店長,而且親人,感覺不錯,出奇的這麼多貓但環境可以KEEP 得整齊乾淨。接著就要試下食物質素。我們叫了午餐,一個土匪燒春雞配孜然汁(半隻) $88及蜜糖芥末煙鴨胸蟹棒肉鬆墨西哥卷 $78。土匪燒春雞等了約十五分鐘,半隻燒春雞絕不失禮,而且飄來淡淡孜然香味。燒春雞皮非常入味,雞肉肉質軟嫩而肉汁豐盛,輕輕點些孜然汁就很惹味。薯蓉同步香滑有奶味,而且加了小小火腿令味道帶有咸香。另配上一點瓜菜營養非常均衡。另一個蜜糖芥末煙鴨胸蟹棒肉鬆墨西哥卷,裡面既餡料十足,咬下去煙鴨胸同蟹棒令層次豐富,肉鬆又香口,添上少少蜜糖芥末醬更加畫龍點睛,成個墨西哥卷更加惹味,當然裡面亦有少量蔬菜,所以這個墨西哥卷的確健康又好食。

土匪燒春雞配孜然汁(半隻)
蜜糖芥末煙鴨胸蟹棒肉鬆墨西哥卷
蜜糖芥末煙鴨胸蟹棒肉鬆墨西哥卷
2021-12-03
2021-12-10 34 瀏覽
今日相約朋友到觀塘駱駝漆大廈食晚餐,喜歡這裏食物多選擇性價比高,還有好多可愛的貓貓在場可以同佢地影相📸️入場之前先穿上鞋套及清潔雙手,衛生程序做得很好👍我們二人選擇了套餐,有餐湯,沙律,小食,主菜,意粉及飲品!滋味小食拼盤拼盤有紐西蘭魚寶,爆谷雞塊和脆薯,款款炸至金黃食,香脆可口,配搭茄汁或 沙律醬一齊食更加滋味!夏威夷風情拉絲水牛芝士手工薄餅餡料有水牛芝士,煙肉,菠蘿及車厘茄等,薄餅厚度適中,食落芝士味香濃,做到拉絲效果,酸酸甜甜帶點香口,好好食😋挪威煙三文魚溫泉蛋黃金卡邦尼扁意材料豐富,意粉軟硬度適中,每一條意粉都掛上醬汁非常入味,煙三文魚鹹鹹香香好惹味!最後飲番杯柑桔檸檬蜂蜜梳打,酸酸甜甜好開胃!
我們二人選擇了套餐,有餐湯,沙律,小食,主菜,意粉及飲品!
滋味小食拼盤
夏威夷風情拉絲水牛芝士手工薄餅
挪威煙三文魚溫泉蛋黃金卡邦尼扁意
最後飲番杯柑桔檸檬蜂蜜梳打,酸酸甜甜好開胃!

2021-12-09 44 瀏覽
Happy Friday 緊係要黎個happy lunch 黎呢間就岩哂,14:00黎到可以食午餐等到14:30仲可以叫埋下午茶嘅小食添每次黎到都必叫的飲品:400次朱古力面層厚厚的朱古力同下面嘅鮮奶拌勻,超好飲唔會太甜一啲都唔膩!我地嘅套餐更包括是日餐湯有蘑菇忌廉湯,香濃蘑菇香味加上忌廉湯幼滑勁好飲,再加埋一條條脆脆的甜多士條,超正!L4. 東瀛酥炸豬扒麻醬冷烏冬烏冬爽口彈牙,豬扒一咬就感到超級酥脆香口份量都好多,超抵食!L10. 蜜糖芥末菠蘿煙鴨胸肉鬆墨西哥卷餅(冷盤)呢個真係值得大家去食,內有火腿、煙鴨胸、菠蘿、肉鬆等多種配料,口感非常有層次好口感薯角脆卜卜又大條,正!下午茶小食有「酥脆椒鹽雞翼」熱辣辣超香口超惹味超入味!咸香味濃肉質多汁嫩滑
等到14:30仲可以叫埋下午茶嘅小食添

每次黎到都必叫的飲品:400次朱古力
面層厚厚的朱古力同下面嘅鮮奶拌勻,超好飲
唔會太甜一啲都唔膩!

我地嘅套餐更包括是日餐湯

L4. 東瀛酥炸豬扒麻醬冷烏冬
烏冬爽口彈牙,豬扒一咬就感到超級酥脆香口
份量都好多,超抵食!

L10. 蜜糖芥末菠蘿煙鴨胸肉鬆墨西哥卷餅(冷盤)
薯角脆卜卜又大條,正!

下午茶小食有「酥脆椒鹽雞翼」
熱辣辣超香口超惹味超入味!
咸香味濃肉質多汁嫩滑
💛💛💛Urban Cafe💛💛💛對上一次黎都差唔多一年前,今次又係行完街要搵地方食晚飯。貓貓勁得意,我好好彩比其中一隻揀中左,比我抱左15分鐘😛。店員服務態度同之前一樣咁好,快手得黎又好Nice😌。挪威煙三文魚牛油果柑橘田園野菜沙律 $88每次食西餐都要食沙律😛!煙三文魚大大塊。牛油果新鮮,又多粒。沙律菜唔錯,條條都好新鮮,最緊要係無火箭菜😂。唔係好覺有柑橘味,對我黎講係好事,因為我唔鍾意🤔。濃厚芝士肉醬千層麵 $118好食,表面唔會好乾!充滿住鮮茄同茄汁😂。芝士份量多,做到拉絲既效果,不過算唔算濃厚就見人見智啦。我覺得芝士既份量同普通既肉醬千層麵差唔多😌。勝在個醬汁同個麵都無令我失望。玫瑰蘋果醋梳打 $42我地叫左少甜,甜度就真係岩岩好啦😛。玫瑰味都幾出,但又唔會有浸精油味,唔錯!清清地好開胃😆。特濃鮮奶朱古力 $51真係好濃!啲冰融咁啲都唔會影響到杯朱古力🍫。不過唔記得叫少甜,所以對我黎講有啲甜,飲得多有少少濟😂。芝士蛋糕配雪糕 $48芝士味重,好正!希望個餅底可以厚啲🍰。雪山心太軟配雪糕 $58今次同上次一樣,個心太軟唔係好流心,好彩味道唔錯😌。配埋雪糕更好食,食晒主菜,食個心太
💛💛💛Urban Cafe💛💛💛

挪威煙三文魚牛油果柑橘田園野菜沙律 $88

濃厚芝士肉醬千層麵 $118

玫瑰蘋果醋梳打 $42

特濃鮮奶朱古力 $51

芝士蛋糕配雪糕 $48
芝士味重,好正!希望個餅底可以厚啲🍰。

雪山心太軟配雪糕 $58
今次同上次一樣,個心太軟唔係好流心,好彩味道唔錯😌。配埋雪糕更好食,食晒主菜,食個心太軟收尾都唔錯。

埋單$446(無加一)
2021-12-05
2021-12-07 40 瀏覽
觀塘工廈Cafe - Urban CafeUrban Cafe 入店前店員會要求客人穿上鞋套,量體溫及消毒雙手,注重乾淨衛生。餐廳地方很大很開揚,座位之間不會擁擠。很多貓貓在餐枱附近活動,非常治癒人心,煩惱都能拋諸腦後。餐廳是以QR Code點餐,餐牌方面有好多選擇,與友人選擇了兩個主菜及飲品,另加了兩個甜品。主菜方面點了即磨芝士黑松露菠菜野菌忌廉意大利飯及美國安格斯西冷牛扒。意大利飯軟諗有咬口煮得岩岩好,配上香濃芝士黑松露忌廉,將整個飯口感提升。另一款西冷牛扒叫了5成熟,牛扒煎得鮮嫩Juicy再配上黑松露燒汁十分惹味,配菜脆薯十分香脆好食。飲品方面藍花皇家伯爵荔枝紅茶的茶味濃郁,花茶壺配有加熱底座,可以一直保持到微溫。柑橘四季春茶清甜可口,邊食邊解膩。甜品方面點了自家製香滑奶凍及法式焦糖燉蛋。奶凍嫩滑但略嫌奶味不足。焦糖燉蛋的焦糖燒得香脆,味道不錯。
觀塘工廈Cafe - Urban Cafe

主菜方面

飲品方面

甜品方面

2021-12-07 39 瀏覽
朋友說她經常來這家貓café,並且這家的食物一路吃過來越來越好吃。這麼吸引?果斷決定,去!一進門就被貓の凝視堵住了,四隻貓四仰八叉地擠在一起睡,可愛死了。貓爬架上一個蘿蔔一個坑,就像博物館的藏品陳列。我數了一遍,大概有40只不同顏色不同品種不同性格的貓貓,大!滿!足!差點忘記在寫正經食評,先不跑題,來硬核點評下食物。這家Café真的完全超出了我對一間Café的預期,因為我主要是來擼貓的,順便吃個飯。沒有想到從主食到小食到飲品到甜品,從硬菜(肉類)到pasta到pizza全部好吃,沒有雷點,閉眼無腦入!而且分量又超級無敵爆炸大,一不小心就會吃撐。我個人最墻裂推薦的是水牛城雞翼,特殊的味道是在其他地方都吃不到的,雞翼很大一根,發育的很好,一口咬下去你能感覺到裡面豐富的調料層次,餘味環繞。這裡所有的炸物外皮都很輕薄脆爽,也不會有多餘的油份,降低了罪惡感~衣服上包上到處都長滿了貓,你可以倚靠著貓吃飯,也會有好奇的貓貓跳上枱來瞅瞅你在吃什麼好東西呢。而且這裡所有的貓咪都很親人,任擼。又好吃又好玩,體驗簡直太幸福啦!!!