2017-11-28 658 瀏覽
很久沒有跟好姊妹相聚,難得見面當然想搵間坐得舒服既餐廳,諗起5月來過環境同食物都唔錯,決定再來一次,果然沒有令我失望!上次來以五色為主題,今次來則以北歐食材做主題,兩次經驗都良好,招呼又好!讚!雖然set dinner同散叫既價錢差不多,但我們還是選了set dinner, 因為好似滿足啲!最特別係pork belly, cod fish都好滑!甜品一流,值得再去
甜品一流,值得再去
Cod  fish
Pork  belly
羊柳
2017-11-14 8851 瀏覽
位於尖沙咀的Uptop Bistro,最近又推出新下午茶。曾嚐過數次餐廳的下午茶和晩餐,食物質素不錯,服務員服務佳,價錢合理,出新下午茶,值得又來光顧呢。茗茶薈萃$348/388 for 2是次下午茶以茶為主題,有港人至愛的焙茶和抹茶,一次過漢足晒你個胃哦。鹹點方面: 龍井蝦仁,茶葉鵪鶉蛋,烏龍一口豆腐,抹茶冷麵,金雀蝦球,炭燒豬肉卷。甜點方面:  鐵觀音天使蛋糕,綠茶茉莉夾心蛋糕。焙茶芝士蛋糕,伯爵茶馬卡龍,抹茶卷,桂花杞子大菜糕。先品嚐鹹點,抹茶冷麵的茶味出眾,較甜品更濃更特出,淋上沾麵醬,滑溜順囗。龍井蝦仁微微炸過,配以一片龍井葉,別有風味。茶葉 鵪鶉蛋, 鵪鶉蛋預先切半,烹調至啡黃色,蛋黃粉糯。金雀蝦球最好吃,外層沾滿酥脆碎條,蝦球非常彈牙,更加入粟米增加口感。炭燒豬肉卷,惹味濃郁,肉汁豐富,很喜歡呢。後品嚐甜點,鐵觀音天使蛋糕,茶味濃香,散發陣陣清憂。綠茶苿莉蛋糕茶味不濃,勝在口感鬆軟。焙茶芝士蛋糕,口感實在,小小一件也不膩。抹茶卷質感非常輕型,入口即化。最後更有很少品的大菜糕,果然是中國風下午茶呢。
位於尖沙咀的Uptop Bistro,最近又推出新下午茶。

茗茶薈萃$348/388 for 2

鹹點方面

甜點方面

龍井蝦仁微微炸過,配以一片龍井葉,別有風味。

茶葉 鵪鶉蛋, 鵪鶉蛋預先切半,烹調至啡黃色,蛋黃粉糯。

炭燒豬肉卷,惹味濃郁,肉汁豐富,很喜歡呢。

後品嚐甜點,鐵觀音天使蛋糕,茶味濃香,散發陣陣清憂。

綠茶苿莉蛋糕茶味不濃,勝在口感鬆軟。

焙茶芝士蛋糕,口感實在,小小一件也不膩。

抹茶卷質感非常輕型,入口即化。

最後更有很少品的大菜糕,果然是中國風下午茶呢。
2017-11-11
1K
2017-11-13 5810 瀏覽
上次都黎過呢間位於珀薈酒店嘅餐廳試過佢地嘅晚餐,當時都覺得幾滿意。環境方面不至於係酒店級咁靚,但因為位處19樓,景觀開揚,坐得舒適。加上店員服務態度可好,留下很好嘅印象。當時都已經留意過佢地嘅下午茶set,有見過櫻花、薰衣草主題都好吸引。週三有個突如其來嘅假期,二人一同前往試左以茗茶作為主題嘅下午茶茗茶薈萃下午茶 $348/2位 (星期一至五)集合不同茗茶製作鹹甜點各六款,以鹹點比較好食,龍井蝦仁中規中矩,茶葉鵪鶉蛋都幾入味,細細粒唔會話好滯,口感就唔夠軟腍。一口豆腐配烏龍茶,仲有蟹籽同木魚碎,夠滑溜。炸蝦球味道唔錯,炸粉稍厚,入口鬆脆,蝦肉彈牙炭燒豬肉卷正常水準。抹茶冷麵唔會話好重抹茶味,麵質煙韌。甜點方面伯爵茶馬卡龍唔會太甜,抹茶卷比較普通,抹茶味較弱,幸好蛋糕都算鬆綿。鐵觀音天使蛋糕有明顯茶香,最好食桂花杞子大菜糕入口清香,大菜糕質地唔係好動L嗰種,會實少少。綠茶茉莉夾心蛋糕同抹茶卷質素差不多,以茉莉味較突出焙茶芝士蛋糕係全個下午茶中味道最一般,焙茶同芝士味各自唔夠突出,同埋好似有陣罨味。下午茶包括咖啡或茶,亦可加$22升級桂花烏龍或龍井茶,附上茶葉自行沖泡。桂花烏龍茶凍桃茶味道

茗茶薈萃下午茶 $348/2位 (星期一至五)
炭燒豬肉卷正常水準。抹茶冷麵唔會話好重抹茶味,麵質煙韌。
鹹點

一口豆腐

一口豆腐

抹茶冷麵

鐵觀音天使蛋糕有明顯茶香,最好食
綠茶茉莉夾心蛋糕同抹茶卷質素差不多,以茉莉味較突出

桂花烏龍茶

凍桃茶味道較失色,茶味唔濃,桃味唔出,甜度稍低,唯一係好夠凍。
凍桃茶

平日黎講,價錢唔貴,人均二百蚊左右就包左下午茶同飲品,各鹹甜點都配合主題,質素符合價錢。

餐牌:

2017-11-09
下午茶
2017-10-25 720 瀏覽
餐廳整體感覺良好,略嫌地方和餐棹太細!雖然只有八張枱,但有三個侍應。服務態度也好。餐點也是有很多選擇,套餐或散叫價錢差不多,而且食物很快送到,我們點了一份Cesar salad,fried onions,兩款main course,一個tomato soup,一杯house wine. 有讚的是食物擺設和裝飾也美觀,不過味道就麻麻!以正價有七五折來說埋單$6佰多元還是不錯的選擇!如果一班朋友就不適合!地方小説話大家聽,或嘈住隔離枱也尷尬
來說埋單$6佰多元還是不錯的選擇!如果一班朋友就不適合!
地方小説話大家聽,或嘈住隔離枱也尷尬
2017-10-24
  • 炸洋蔥圈
2017-10-20 656 瀏覽
中秋節想同屋企人共賞夜景,但太遲book位既關係,好多餐廳full哂,瘋狂google睇尖沙咀有咩高層海景餐廳,一book就book到不過都怕伏伏地,因為無full.Location 方面都算幾吊腳同唔易搵,不過就係咁先無乜人知。值得讚既係服務一流,會介紹返每道菜之餘亦都好有人情味既feeling ,唔似其他fine din咁冷冰冰。食物方面,我地叫左四個dinner set,湯都幾伏下,係中湯來?麵包係自家製,都算ok ge.main dish睇相都唔錯,不過加錢既main係高質d仲有甜品,overall 咁既服務環境來講係好抵食。
不過都怕伏伏地,因為無full.

仲有甜品,overall 咁既服務環境來講係好抵食。
墨汁意粉
墨汁意粉
牛肉
羊扒
2017-10-07 496 瀏覽
某日公司午餐聚會 好大機會老闆請食飯平時都係飲茶 貪方便(就係公司樓下)和有預算點知有兩個同事 好落力推薦這間餐廳話 景靚 好食 價錢和飲茶差唔多 (這個見仁見智啦)成team 人就半推半就去這裡食。這裏應該係定時換餐牌 大約$80幾指$110 一個set 包+湯+salad+main dish+ drink我們一行10幾人 已經包左半間餐廳有多餐廳在酒店高層 景色係幾好 雖然無海景咁誇張 但起碼不是貼住對面個單位有好有壞吧 12-1 pm 烈日當空 我坐的corner在兩個直角 落地玻璃窗旁 陽光普照 真係好熱食物方面 餐包有幾款 成枱share前菜份量不算多 湯有一杯仔主菜 我叫(澳洲?)和牛漢堡 本來配洋蔥圈 但我偏食 餐廳都好好人換薯條比我薯條剛炸好 加了鹽 我點了些配餐包的mustard dijon butter 同事們都偷食。。。塊bu r ge r好juicy 無筋 !好飽!仲有塊bacon 對面同事叫 番茄pasta 忘記exactly 邊type他細食 剛剛好 一般男生可能不夠飽整體就lunch set 來說 在尖東corner 都幾大眾化吧
某日公司午餐聚會 好大機會老闆請食飯
平時都係飲茶 貪方便(就係公司樓下)和有預算

點知有兩個同事 好落力推薦這間餐廳
話 景靚 好食 價錢和飲茶差唔多 (這個見仁見智啦)

成team 人就半推半就去這裡食。

我們一行10幾人 已經包左半間餐廳有多

食物方面 餐包有幾款 成枱share
前菜份量不算多 湯有一杯仔

同事們都偷食。。。

塊bu r ge r好juicy 無筋 !好飽!
仲有塊bacon

對面同事叫 番茄pasta 忘記exactly 邊type
他細食 剛剛好 一般男生可能不夠飽

2017-10-05 415 瀏覽
Good service, nice view, quiet environment, dishes are good with nice price. Able to fulfil birthday request such as writing birthday wish and name on the dessert plate, provision of candle and help with photo taking.A convenient place to go.Could try again.
A convenient place to go.
Could try again.
2017-09-20 7313 瀏覽
真係唔係朋友介紹都唔知道尖沙咀原來有這樣一間酒店叫做POPWAY。平時都有去開尖沙咀行街,由紅磡到尖咀,再到尖東都行得滾瓜爛熟,只自己漆咸道南有多間自由行最愛既酒店,但係唔講都唔知原來上面有餐廳,仲要係抵食既!步進酒店的大堂,其實有一點尷尬,因為入得黎既,有9成都係內地或外地人,淨下既1成人,就係餐廳既訪客啦 ;乘坐升降機到達酒店的頂樓,便會發現餐廳既蹤影。餐廳唔算好大,一眼睇哂,但係就令人感覺好有 privacy ,而正正因為一眼睇哂既緣故,餐廳既待應好容易就會知道客人有甚麼需要,從而俾到最好既 service 俾客人。看到這個全維港海港,真係令我十分讚嘆,貴為全世界十大美景之一,真的是百看不厭。因為餐廳serve 既係 Fine dining 既 style ,純白色既佈置,加上銀色的銀器餐具,實在不少得。每張枱上都會有個小 candle ,名副其實係一頓 Candle dinner 。看見這個攏設加上這個景觀,心裡一定想,$1000 per head 應該走不得啦,但係原來呢個既晚市套餐只需 $388 ,已經包哂 appetizer, soup, middle course, m

看見這個攏設加上這個景觀,心裡一定想,$1000 per head 應該走不得啦,但係原來呢個既晚市套餐只需 $388 ,已經包哂 appetizer, soup, middle course, main course, dessert,而加多$188就可以有埋 wine pairing ,真係十分抵食。

而餐廳最新既主打係呢個水果晚餐,每一款菜式都會搭配一點水果的元素,非常貼合夏天季節。

如果套餐唔岩食既話,都可以揀 A La Carte ,當然價錢會比較費一點啦。

因為晚餐太抵既緣故,我都好奇問一下店員想知道午餐的價錢,最平一個午餐賣 $88,這個價錢.... 真係在觀塘工廈都未必可以落到樓,這時候我真的羨慕在尖沙咀工作的朋友,選擇夠多之餘,價錢亦比「起飛中的東九龍商業區」更平。

餐酒既選擇亦都有不少。

點餐後,首先來到的是餐包,麵包係微溫既,食落十分軟熟,加上半溶的牛油,味道一流。

頭盤 - 鮑魚牛油果柚子熱情果沙律

頭盤已經有鮑魚啦,水果方面就加上熱情果汁,食落酸酸甜甜,十分開胃,而牛油果和雜菜沙律就為口腔帶來清新感,清一清喉嚨,為緊接下來的「大餐」作出準備。

飲品方面,我們為了這個美景點了兩杯Fortant Chardonnay ( $75一杯),這個價錢真的十分抵飲,非常容易入口,酸度中等。

餐湯 - 椰子紅棗清湯

紅棗水間唔中都會自己焗黎飲,但係將椰子配上紅棗,再用西式既 presentation 真係比較少見到,呢款湯用了紅棗, 椰子肉和豬膝等材料用慢文煮製而成,清清地,生津解渴得黎又充滿營養,值得一讚。

蝦肉墨汁意粉配木瓜蓉

呢款菜式加入了乾蔥,加上岩有白酒香味既粒粒蝦肉,再用木瓜蓉做成醬汁配上墨汁意粉,清新得黎又好味,而富有色彩既賣相令我地未吃先興奮。

煎三文魚柳名帶子配番石榴蓉

其中一款主菜我們選了煎三文魚柳,魚柳十分厚切,而且煎得很香,火喉剛剛好,煎熟之餘剛好鎖住肉汁,而帶子則切成薄片再烤熟,食落很甘香。

除了主打的魚柳和帶子外,旁邊還加上了香脆的藜麥芝士意大利飯,增加飽肚感,也有效降低煎魚柳的油膩感。

蕃石榴蓉本身感覺這個配搭怪怪的,但食落卻又出奇的夾,很突破的一個嘗試。

澳洲安格斯牛柳配焦糖菠蘿 (另加 $58)

要食安格斯牛柳要另加$58,但唸深一層要再整個環境,嘆一口靚牛,其實價錢唔算貴。

除了厚身的安格斯牛柳外,還搭配了烤蘆荀和燒汁,牛柳我揀佐 medium,食落很juicy,肉汁夠多夠rich,而牛柳下面既菠蘿應該係用牛油煎香的,食落帶一點焦糖味,酸甜既口感亦有放減輕牛柳既肥膩感。

香橙朱古力慕絲蛋糕配香橙雪葩

甜品係呢款香橙朱古力慕絲蛋糕配香橙雪葩,其實食佐咁多個course之後,我地都已經好飽,但係一定要 finish 埋呢個甜品感覺才夠美滿,蛋糕既朱古力味好濃,橙味唔算很重,甜同埋酸度大概係82之比吧,而雪葩除佐可以清新口腔外,也令我地既戰鬥力得以提升,可以繼續 ko 埋件蛋糕。

好多時去一d比較細間既酒店用餐都會比較 「伏」,但係今次真係俾到我非常唔同既感受,餐廳既菜式每一款也用上水果去搭配,效果意想不到的出色,而最令我滿意既係全維港既景觀,加上親民既價錢。

我會將餐廳介紹俾身邊既朋友,作為慶祝生日飯,或者係週年大餐絕對一流。
2017-08-22
帶左媽媽黎食呢個紫色下午茶💜💜媽媽又好鍾意薰衣草 岩哂🙈.紫色嘅下午茶💜💜本身都幾驚d薰衣草味會太香精味咁但又同d甜點幾夾🤤而且味道亦唔單一得薰衣草 .環境坐立於高空 有開揚嘅落地玻璃 真係感覺係係高空食下午茶 正😍.甜點:Lavender Cookie 薰衣草曲奇Lavender Pound Cake 薰衣草磅蛋糕Lavender White Chocolate Macaron 白朱古力薰衣草馬卡龍Blueberry Mochi 藍莓糯米糍Blueberry Cheesecake 藍莓芝士蛋糕Blackcurrent Scone with White Cream Cheese 黑加侖子英式鬆餅呢個架入面嘅都好好食 好濃薰衣草味💓又唔會死甜/味道太假最怕芝士蛋糕太膩 但佢做得好好😳😳芝士味都有係度 但濃而不膩😙而且質感綿滑🤤🤤鬆餅會略嫌少少乾身 唔夠鬆脆個質地磅蛋糕會有幽幽嘅薰衣草香😆 好鍾意呢個!.鹹點:Pop Purple Prawn 紫脆蝦Purple Potato Hash Brown 炸紫薯餅Prawn Tartare, Carviar Canape 沙律蝦他他餅Lavend
帶左媽媽黎食呢個紫色下午茶💜💜

Blackcurrent  Cheesecake

最怕芝士蛋糕太膩 但佢做得好好😳😳
芝士味都有係度 但濃而不膩😙
而且質感綿滑🤤🤤
Blackcurrent  Scone  with  White  Cream  Cheese

鬆餅會略嫌少少乾身 唔夠鬆脆個質地
Lavender  Pound  Cake

磅蛋糕會有幽幽嘅薰衣草香😆 好鍾意呢個!
鹹點:
Pop Purple Prawn 紫脆蝦
Purple Potato Hash Brown 炸紫薯餅
Lavender Honey Roasted Chicken Wing 薰衣草蜜餞雞翼
Thai Style Spicy Fish Cake 泰式魚餅

Pop  Purple  Prawn

鹹點我鍾意個蝦 好爽仲要有煙肉脆脆係面😋
Purple  Potato  Hashbrown

紫薯味好濃 又唔會炸到好油🍠
Prawn  Tartare,  Carviar  Canape

個蝦他他醬好香 舊餅乾又夠哂脆😋
Lavender  Honey  Roasted  Chicken  Wing

呢個雞翼真係有薰衣草味!😍😍
上而薄薄一層蜜糖 令我對個雞皮愛不釋手😂
Thai  Style  Spicy  Fish  Cake

好搞笑無啦啦有泰式魚餅 呢個略嫌凍左無咁好食
不過無咩腥味 都幾鮮幾好味😋🤘🏿
我同媽咪都加左錢要特飲
Uptop Ruby (+$20):荔枝梳打
Sunrise (+$20):雜莓梳打
兩款都幾解渴🙈不過係普通梳打 有多d水果係入面就好喇~~
Sunrise (left)  Uptop  Ruby(right)

Summer  Lavender
Sweet
Blackcurrent  Cheesecake
Lavender  Pound  Cake
Pop  Purple  Prawn
Purple  Potato  Hashbrown
2017-08-29 514 瀏覽
不冷不熱的天氣除了戶外運動之後, 戶外high tea 都係一個好選擇係尖沙咀珀薈酒店頂樓天台設有戶外下午茶場地除左可以high tea 外, 仲可以欣賞維港景色~一舉兩得 雖然是情人節套餐, 但放眼都是姐妹淘一起去的當天無咩太陽, 所以坐天台都可以聽說前幾天太陽太大, 服務生都叫苦連天 Tea set除了甜點外, 仲有high tea 少有豐富的鹹點鹹點多為炸物, 全都熱辣辣, 香脆可口甜點由幸福摩天輪盛載, 影得不清楚有馬卡龍, 爆米花和主廚拿手的巧克力~但甜點比鹹點遜色多了打卡活動送每人一隻水牛城雞翼 (明明只是普通烤雞翼), 但很好吃再來杯earl grey,  坐足3小時~真的很悠閒
係尖沙咀珀薈酒店頂樓天台設有戶外下午茶場地

雖然是情人節套餐, 但放眼都是姐妹淘一起去的
當天無咩太陽, 所以坐天台都可以
聽說前幾天太陽太大, 服務生都叫苦連天

鹹點多為炸物, 全都熱辣辣, 香脆可口
甜點由幸福摩天輪盛載, 影得不清楚
有馬卡龍, 爆米花和主廚拿手的巧克力~
但甜點比鹹點遜色多了
再來杯earl grey,  坐足3小時~真的很悠閒
下午茶
2017-08-22 2446 瀏覽
位於尖沙咀的Uptop Bistro and Bar,是一間酒店內的西餐廳。曾經和朋友吃過櫻花hightea,覺得味道不錯,今天便帶媽媽來嚐嚐新的薰衣草hightea。薰衣草下午茶$348-388/2位薰衣草為主題的下午茶,以粉紫色為主打,充滿北海道風情。甜點鹹點份量充足,女孩子除能影靚相,也會有飽足感呢。鹹點方面: 紫薯餅,蝦他他餅,紫薯脆蝦, 蜜糖雞翼,泰式魚餅。甜點方面: 薰衣草磅蛋糕,提子鬆餅,藍莓芝士蛋糕,薰衣草曲奇,薰衣草馬卡龍,藍莓Mochi,朱古力Mochi。紫薯餅炸得香脆,內裡軟綿香甜。蝦他他濕潤豐盈,味道濃郁,配以香脆咸餅乾,很好吃呢。脆蝦,撒上紫薯脆碎片,脆卜卜,蝦肉彈牙,口感豐富。蜜糖雞翼甜蜜蜜,肉質略為乾實。薰衣草磅蛋糕口感扎實,提子鬆餅略乾,配以忌廉同食更好哦。藍莓芝士蛋糕藍莓味超特出。薰衣草曲奇口感鬆化,酥而不油膩。Mochi外層沾滿椰絲,內有忌廉,味道不俗哦。

薰衣草下午茶$348-388/2位

鹹點方面
: 紫薯餅,蝦他他餅,紫薯脆蝦, 蜜糖雞翼,泰式魚餅。

甜點方面

紫薯餅炸得香脆,內裡軟綿香甜。

蝦他他濕潤豐盈,味道濃郁,配以香脆咸餅乾,很好吃呢。

脆蝦,撒上紫薯脆碎片,脆卜卜,蝦肉彈牙,口感豐富。

蜜糖雞翼甜蜜蜜,肉質略為乾實。

薰衣草磅蛋糕口感扎實,提子鬆餅略乾,配以忌廉同食更好哦。

藍莓芝士蛋糕藍莓味超特出。

2017-08-20
在6、7月的日子,,不少酒店推出了新Afternoon Tea Set ,從網上得知珀薈酒店 的Uptop Bistro and Bar推出了紫色的「夏日薰衣草」主題的下午茶 ,吸引了我們這些愛拍照的女生去品嚐一番。友人一早打去訂枱,好開心我們今天被安排坐近窗口位置,環境都不錯,可以欣賞下街景,接下來有服務生送來的士多啤梨或綿花糖朱古力棒棒,我們可以每人選擇一支作為餐前小食。餐飲方面我另加了$20 將飲品升級至荔枝梳打「Lavender Ruby」,飲品內有兩粒大大的荔枝肉,整體味道都有荔枝的果甜,同時有少少薰衣草味,冰涼透心,順喉清爽。盤子的圖案是紫色的薰衣草花海,放了各式的鹹點,有些食物採用了薰衣草入饌,讓我們感受法國南部普羅旺斯薰衣草花海的浪漫,鹹點方面有薰衣草蜜糖雞翼、炸紫薯餅、紫薯脆脆蝦、魚子醬蝦他他牛油餅及泰式魚餅。薰衣草蜜糖雞翼以薰衣草醃製,再塗上蜜糖去烤焗,雞翼的表皮都好脆口,帶出的清甜的蜜糖味,肉質嫩滑,而炸紫薯餅炸至黃黃色澤,外脆內軟,軼滑的紫薯啖啖質感軟滑且甘甜,很美味。紫薯脆脆蝦外脆內弾牙,另一款魚子醬蝦他他牛油餅鮮香十足,仲有惹味彈牙的泰式魚餅,鹹點方面都非常

$20 將飲品升級至荔枝梳打「Lavender Ruby」

盤子的圖案是紫色的薰衣草花海,放了各式的鹹點,有些食物採用了薰衣草入饌,讓我們感受法國南部普羅旺斯薰衣草花海的浪漫,鹹點方面有薰衣草蜜糖雞翼、炸紫薯餅、紫薯脆脆蝦、魚子醬蝦他他牛油餅及泰式魚餅薰衣草蜜糖雞翼以薰衣草醃製,再塗上蜜糖去烤焗,雞翼的表皮都好脆口,帶出的清甜的蜜糖味,肉質嫩滑,而炸紫薯餅炸至黃黃色澤,外脆內軟,軼滑的紫薯啖啖質感軟滑且甘甜,很美味。
紫薯脆脆蝦外脆內弾牙,另一款魚子醬蝦他他牛油餅鮮香十足,仲有惹味彈牙的泰式魚餅,鹹點方面都非常豐富

感受醉人的薰衣草花香可以從甜品發現到,有薰衣草白朱古力馬卡龍、薰衣草牛油蛋糕及薰衣草曲奇薰衣草牛油蛋糕內夾雜了薰衣草碎,同時富有牛油的香氣,鬆軟散發陣陣的淡香薰衣草,讓我陶醉於薰衣草的花海之中。薰衣草白朱古力馬卡龍外層薄身且脆口,黏口軟滑的內層有薰衣草及奶味較重的朱古力的味道,也是不錯。
薰衣草曲奇的中間夾着幼滑薰衣草忌廉醬的,美好滋味在口中化開,甜而不膩富有清新怡人的花香。
另外還有藍莓芝士蛋糕、軟糯的藍莓糯米糍及有自家製的英式鬆餅甜品方面相當吸引。
服務都好熱誠又主動,都帶親切的笑容,都值得一讚。
整體食物賣相討好,都以紫色為主,再採用了薰衣草入饌,感受清新的花香讓我陶醉,充滿浪漫的一刻。
題外話/補充資料: 下午茶套餐於每天 3 – 5 pm 供應 星期一至五 $348/兩位,另加一服務費 星期六、日及公眾假期 $388/兩位,另加一服務費。
2017-07-21
5 分鐘 (堂食)
$20 將飲品升級至荔枝梳打「Lavender Ruby」
2017-08-10 395 瀏覽
A wonderful lavender afternoon tea! If you are a fan of purple and lavender, you must try this! Although the restaurant is smaller than expected, the food is amazingly good! The savory food surprised my taste buds, esp the shrimp! The shrimp is served with some red crispy pieces which is extraordinary good. About the desserts, I like them all. They served beautifully with the purple theme color and the taste of lavender is strong and refreshing.In general, this is a wonderful afternoon tea I eve

In general, this is a wonderful afternoon tea I ever had this year.
  • Lavender desserts
1K
2017-08-05 2843 瀏覽
睇過N咁多個人介紹呢間餐廳推出嘅tea set,由摩天輪、櫻花到早前嘅薰衣草主題,一直都覺得非常吸引,估唔到未試到下午茶,先試晚餐,並且覺得挺有水準,性價比高,相信會回訪。餐廳位於珀薈酒店,唔係睇人介紹真係唔知,位置唔多,裝潢冇乜特別,一般西餐廳格局,勝在位處19樓,加上落地玻璃窗,客人可以望住靚景用餐。喜歡坐戶外嘅客人亦可以喺天台用餐、飲野,環境舒適,如果天氣涼啲會係一個很好嘅選擇。餐牌會按季節時令食材轉換,今次試嘅係佢地上個月開始推出嘅【夏日鮮果薈】套餐,一共五道菜,喺西餐中加入水果,聽起上黎並非不可行,但起初以為都會有點勉強,點知食落頗有驚喜,配搭得宜夏日鮮果薈晚餐 $388/位套餐包頭盤、餐湯2選1、蝦肉墨汁意粉配木瓜蓉、主菜5選1、甜品3選1,於op預先訂位置,晚市套餐定單點餐單,都有75折,真係抵食鮑魚牛油果柚子熱情果沙律:雜菜沙律中加左南非網鮑片、蕃茄仔、甘柚、牛油果,新鮮豐富,面頭嘅熱情果沙律汁酸酸甜甜,十分開胃。椰子紅棗清湯:餐湯可選椰子紅棗清湯 / 青蘋果西芹忌廉湯,作為中湯怪,兼平日缺乏湯水,當然毫不猶豫揀前者,食西餐飲到中式湯水好感動。用上椰子肉、紅棗、杞子、豬

夏日鮮果薈晚餐 $388/位

鮑魚牛油果柚子熱情果沙律

椰子紅棗清湯:餐湯可選椰子紅棗清湯 / 青蘋果西芹忌廉湯,作為中湯怪,兼平日缺乏湯水,當然毫不猶豫揀前者,食西餐飲到中式湯水好感動。用上椰子肉、紅棗、杞子、豬膝等材料熬成湯,清得黎滋潤感重,女士飲一流

椰子紅棗清湯

餐包:裡面有烘多士、麵包球、竹炭包,加上黑松露牛油,我地輕鬆食哂。

餐包

蝦肉墨汁意粉配木瓜蓉:份量唔多,每人一駐仔,面頭嘅蝦肉經白酒爆香,細細粒夠爽口。最有誠意係墨汁意粉,出街食一般都係用墨魚汁撈落意粉變成烏卒卒,但呢度嘅意粉係現成墨汁意粉,唔會食到個咀黑媽媽兼屙黑色便便。而且做法新鮮,撇開一般嘅白酒煮、忌廉煮等,用上泰國木瓜蓉,食落甜甜地,俾多幾碟我都食得哂

蝦肉墨汁意粉配木瓜蓉

主菜有五款,主要食材係豬架、鴨胸、三文魚柳帶子、羊架、安格斯牛柳,配合鮮果薈主題,各自配上不同醬汁,例西梅汁、蜜桃砵酒汁、番石榴蓉等,非常特別,擺盤精美

煎三文魚柳及帶子配番石榴蓉:厚切三文魚皮煎至香脆,食落唔乾唔腥,輕輕用黑椒調味,已經好食到爆。帶子雖然係薄片,但烤到剛熟,新鮮爽口。伴有用藜麥、芝士製成嘅意大利飯餅,煎到香脆好似一塊薄身薯餅,搭配番石榴蓉、柚子汁,清新不膩。

煎三文魚柳及帶子配番石榴蓉

澳洲安格斯牛柳配焦糖菠蘿 (+$58):安格斯牛柳要補錢先食得,牛肉控不能錯過。牛柳先經慢煮後燒,外皮香口唔濃,肉質呈嫩紅色,有光澤,食落柔軟冇筋,簡單配以燒汁突顯肉味。墊底係厚身焦糖菠蘿,鮮甜帶牛油香,令人欲罷不能。最後連烤蘆筍我都一口清,好食、抵食。

澳洲安格斯牛柳配焦糖菠蘿

香橙朱古力慕絲蛋糕配香橙雪芭:甜品3選1,都係以果味為主嘅crumble、慕絲蛋糕、芝士蛋糕。
估唔到連香橙朱古力慕絲蛋糕質素都唔錯,慕絲順滑半溶狀,朱古力味香濃,蛋糕鬆軟,加上雪芭,作為全晚總結,十分滿足

香橙朱古力慕絲蛋糕配香橙雪芭

3 Citrus iced tea $78、Venetian sunset $78:相對食物嘅出色,飲品顯得冇乜特別啦,呢兩杯酸酸甜甜,清新解膩。

呢段時間天氣太熱,但我地都上左天台望望,環境真係唔錯,如果天色清,個view係幾好

食物水準基本上由頭至尾都係讚,雖然話係精品酒店規模,服務員一律專業有禮
我地就食得好開心,有興趣可以預先訂位,反正有折。
2017-08-01
鮑魚牛油果柚子熱情果沙律
椰子紅棗清湯
2017-08-02 584 瀏覽
同好友慶生,揀左呢間環境寧靜既酒店餐廳,建議大家訂枱坐window side 超靚,發現佢既存在,完全因為tea set ,絕對係厄like之作😍當晚去到時只有3枱情侶用餐中,真係比預期少啲人,但正好可以比我地聚下,吐吐工作上既苦水我地二人點左Dinner Set HK$388 per person前菜 -》 湯 -》 Middle Course -》 Main Course -》Dessert牛油果鮑魚沙律 呢個沙律配搭真係第一次試,但味道又幾湯呢~有中式(椰子紅棗豬肉)亦有西式(青蘋果西芹)閨蜜點左中湯,味道甜甜的,很滋潤,而我自己點左青蘋果湯酸酸的幾開胃但係唔食西芹既人就唔好點了Middle Course - 呢個味道唔錯 蝦肉新鮮,意粉口感亦好黎到主菜出場~ Pork Rack 味道只屬中規中舉反而朋友叫的三文魚,味道唔錯最後~到甜品出場了個Pearl 的配搭有啲失望,但香橙朱古力蛋糕真係超正,個香橙雪芭亦係另一亮點 🤤雖然餐廳面積細,但環境真係好,晚餐食物質素尚算平均,職員態度有禮,會細心解釋每道菜既食材😁

餐前小點  ~  麵包

牛油果鮑魚沙律 呢個沙律配搭真係第一次試,但味道又幾

但係唔食西芹既人就唔好點了
Green  Apple  Cream  Soup

Squid  Ink  Pasta

黎到主菜出場~ Pork Rack 味道只屬中規中舉
反而朋友叫的三文魚,味道唔錯

Pork  Rack

最後~到甜品出場了
Orange  Chocolate  Mousse  Cake    &    Pear  Crumble

😁

鮑魚沙律