餐廳: ULURU
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-01-01 112 瀏覽
今日同朋友敘舊揀咗呢一間CAFE食,主要嘅原因係因為坐得舒服,傾耐咗店主都唔會趕人走🤣👍🏻 我同朋友一人叫咗一份午餐,佢嘅午餐係包餐湯同麵包。我自己叫咗鮮蠔芝工青豆茸意大利飯😋超級好食!芝士份量適中,食落去唔覺得好膩,蠔嘅份量都算多,真係食到舔舔脷! 我朋友就叫咗松露烤菇芝士牛肉漢堡配薯條,淨係睇佢個賣相都已經流晒口水🤤,成個包好厚身,咬落口仲有肉汁㗎!!薯條都有厚度一啲都唔乾👍🏻👍🏻而且杯凍咖啡都幾大杯一路食一路傾偈都錯咗成兩個鐘頭,啲員工仲特登幫我哋收碟等我哋舒服咁飲住杯野傾偈🤩服務態度真係唔錯㗎!

松露烤菇芝士牛肉漢堡配薯條
鮮蠔芝工青豆茸意大利飯
2020-12-28
鮮蠔芝工青豆茸意大利飯
Cafe好似入咗童話故事世界, 周圍都係黑白🔳夢幻嘅壁畫🤩✨彩花之里 温室下午茶 💰388 for 2🕰2:30-5:00🥰鹹點 (2款)💫評分: 7/10📝有泰式炸魚蛋 & 吉列炸蝦🍤, 我比較鍾意食鹹點, 所以+多啲鹹點balance啲會比較好🤣甜點 (8款)💫評分: 7.5/10📝有馬卡龍, Uluru松露朱古力🍫, Mocha☕️, Yuzu, Blueberry Yogurt cake 🍰, 迷你玫瑰🌹奶凍&朱古力牛角包🥐, 無咩特別impressive, 最有特色莫過於迷你朱古力糖果溫室, 味道唔太甜, 造型靚, 好似個盆栽咁, 好有小王子🤴🏻feel~凍玫瑰花茶🥀💫評分: 7.5/10📝玫瑰味以清新為主, 杯邊既玫瑰好靚😍𝕌𝕃𝕌ℝ𝕌📍灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓(灣仔🚇B2 出口行2分鐘就到)💫評分: 8/10💬相比酒店嘅Tea set雖然食物質素冇咁好, 但賣相好吸睛同價錢好抵,入面環境一啲都唔逼, 仲有超多打卡位😍, 同朋友去呢間黃店high tea都係一個好選擇🤩#灣仔hightea #灣仔美食 #灣仔黃店 #黃色經濟圈 #黃店 #黃店地圖 #香港人加油 #懲罰黃
Cafe好似入咗童話故事世界, 周圍都係黑白🔳夢幻嘅壁畫🤩
彩花之里 温室下午茶

甜點 (8款)
💫評分: 7.5/10

凍玫瑰花茶🥀
💫評分: 7.5/10
📝玫瑰味以清新為主, 杯邊既玫瑰好靚😍

𝕌𝕃𝕌ℝ𝕌
📍灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
(灣仔🚇B2 出口行2分鐘就到)
💫評分: 8/10

#灣仔hightea #灣仔美食 #灣仔黃店 #黃色經濟圈 #黃店 #黃店地圖 #香港人加油 #懲罰黃店 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkiger #hkig #hkcooking #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram
#hoisumtea #hoisumeat灣仔 #hoisumeat黃店 #hoisumeat灣仔黃店
彩花之里 温室下午茶
2020-12-23 99 瀏覽
黑白容易襯衫亦顯得份外優雅如果將餐廳打造成黑白格調都會十分吸引<ULURU>門口已經是黑白主題先經過一條長隧道(樓梯)再進入童話般世界播著宮崎駿作品音樂令人身心舒暢座位款式多變沙發,吧台,木櫈寬敞舒適打卡位置多樣化總有一個位啱你食物味道,外形吸引前菜:小食拼盤魚塊,薯條,炸物金黃色,內軟外脆,香口滋味主菜:澳洲肉眼扒配紅酒燒汁肉眼扒係我最愛五成熟令肉質更鮮口感極其好食得出來自上等牛肉海鮮意大利粉配芝士忌廉汁我最怕意大利粉唔夠味呢個汁完全融入晒意粉離遠都聞到香濃芝士忌廉配合上黎又幾好味~食完主菜後當然唔少得嘆返杯茶食個甜品一杯暖笠笠既Mocha甜在心仲有佢地既主打Rose Tea: 賣相吸引唔再講,味道唔會太甜且帶有淡淡玫瑰清香。甜品我選擇好有特式嘅花見同埋粉蝶花之丘製作需時上碟就覺得好少女風一種係清香風味,一種係濃郁朱古力味你會選擇邊種?我就全都要!同三五知己黎打卡食個Tea享受一日樂趣其實都係唔錯嘅選擇
黑白容易襯衫
亦顯得份外優雅
如果將餐廳打造成
黑白格調
都會十分吸引

<ULURU>
門口已經是黑白主題
先經過一條長隧道(樓梯)
再進入童話般世界

總有一個位啱你

食物味道,外形吸引
前菜:
小食拼盤
魚塊,薯條,炸物金黃色,
內軟外脆,香口滋味

海鮮意大利粉配芝士忌廉汁
我最怕意大利粉唔夠味
呢個汁完全融入晒意粉
離遠都聞到香濃芝士忌廉
配合上黎又幾好味~

食完主菜後

甜品我選擇好有特式嘅
花見同埋粉蝶花之丘
製作需時
上碟就覺得好少女風
一種係清香風味,一種係濃郁朱古力味
你會選擇邊種?
我就全都要!

同三五知己黎打卡
食個Tea享受一日樂趣
其實都係唔錯嘅選擇
2020-12-10 120 瀏覽
朋友間唔中都會一齊食afternoon tea 傾下計cafe 走韓式黑白手繪風要行一條打卡樓梯先上到餐廳裝修裡裡外外都好適合打卡好似置身於漫畫世界入面🌀 彩花之里。溫室下午茶賣相一流 present出黎嘅感覺好靚 飲品亦都好適合打卡不過 食物質素麻麻 如無意外 唔會去第2次鹹點方面 有泰式炸魚蛋 吉列炸蝦味道正常 炸蝦略嫌細隻甜點方面 有馬卡龍 柚子蛋糕 mocha蛋糕 藍莓乳酪蛋糕朱古力牛角包 迷你朱古力糖果溫室 迷你玫瑰奶凍 uluru朱古力蛋糕質素平平 只有甜味而欠缺層次不過奶凍質感幼滑 但玫瑰味又不太天然其餘甜品亦都頗為普通雖然份量唔多但最後都冇食哂覺得性價比不高 不過打卡影相好啱

朋友間唔中都會一齊食afternoon tea 傾下計
cafe 走韓式黑白手繪風
要行一條打卡樓梯先上到餐廳
裝修裡裡外外都好適合打卡
好似置身於漫畫世界入面

🌀 彩花之里。溫室下午茶
賣相一流 present出黎嘅感覺好靚 飲品亦都好適合打卡

雖然份量唔多但最後都冇食哂
覺得性價比不高 不過打卡影相好啱
Afternoon Tea Set
2020-12-07 140 瀏覽
今日約咗J小姐比嘢佢,佢話不如食lunch,佢話上網啲人話呢間人氣高,所以想試吓……好。。未嚟之前,CHECK GOOGLE睇吓大概在邊度,原來自己後尾行過咗,行返轉頭,個門口就開在側邊,推開門,有條樓梯,沿住上,全店主要用白色裝修為主,有梳化椅座位、也有長枱櫈座位,四周貼上似童話故事裡面佈置嘅牆紙,環境好優雅,好舒服....我揀咗坐長枱位,等J小姐到後,我點咗:蚧肉蚧捧意粉配蚧籽忌廉汁,J小姐要香煎石斑柳柚子黑醋汁,我覺得意粉好食,J小姐話佢果份都OK,我哋見人哋放上網杯COFFEE影得好靚,問過店長係咩嚟後,我哋都升級整番杯TIRAMISU COFFEE,同埋加錢試吓個玫瑰花奶凍同似木糠蘋果MOUSSEE 餅(忘記咩名),都幾好味...今日呢餐好滿足,也很滿意

2020-08-21
2020-12-02 6549 瀏覽
2020年11月1日。晴。灣仔。朋友係愛tea之人,呢日就一行四人嚟灣仔呢間可愛餐廳high個靚tea!門口已經好有特色,牆身畫咗大量文青手繪黑白花紋圖案~上咗樓梯就到呢個reception位,有靚口罩(相片經過處理,你懂的)同靚文宣~未到自己張枱之前經過呢個位,忍唔住要影張相!有假裝在歐洲嘅感覺~餐廳牆上都畫滿晒黑白2D手繪,圖案可愛~坐牆邊可以瘋狂打卡!!就連餐紙都要玩埋illusion,配合餐廳主題~呢日專誠嚟食下午茶,個名叫「彩花之里。溫室下午茶」,又幾有意境喎~睇下有咩先~Uluru Rose Tea / Lavender Dream跟下午茶嘅特飲有呢兩款~兩杯嘅造型都好靚~連個杯外面都用咗顏料嚟上色~(但飲嘅時候要小心,揸住杯柄,因為啲顏料會染色,不過溫紙巾一抹就會甩)玫瑰係粉紅色,薰衣草係藍色,兩杯都好夢幻~我飲玫瑰嗰杯,味道清甜,入面仲打咗啲雜莓,飲落有crunchy口感~泰式炸魚蛋&吉列炸蝦首先上枱嘅食物係鹹點~鹹點有兩款,睇個樣有啲平平無奇,不過好好味!唔知係咪即炸,上枱嘅時候係好熱嘅,攤咗一陣先食,但無損佢嘅酥脆~香脆而唔油膩,鹹香十足,正!Mini Chocol
2020年11月1日。晴。灣仔。
門口已經好有特色,牆身畫咗大量文青手繪黑白花紋圖案~

未到自己張枱之前經過呢個位,忍唔住要影張相!
有假裝在歐洲嘅感覺~

餐廳牆上都畫滿晒黑白2D手繪,圖案可愛~
坐牆邊可以瘋狂打卡!!
就連餐紙都要玩埋illusion,配合餐廳主題~
睇下有咩先~
跟下午茶嘅特飲有呢兩款~
兩杯嘅造型都好靚~
玫瑰係粉紅色,薰衣草係藍色,兩杯都好夢幻~

泰式炸魚蛋&吉列炸蝦
首先上枱嘅食物係鹹點~
鹹點有兩款,睇個樣有啲平平無奇,不過好好味!
香脆而唔油膩,鹹香十足,正!

Mini Chocolate Greenhouse
跟住上枱呢個令大家嘩嘩聲加心心眼!
佢嘅造型靚到一度令我哋以為係擺設。。。
問咗店員先確認係食得嘅~
雖然唔知佢用咩材料整成,但食落有啲似Chips Ahoy嗰款朱古力餅~
呢個甜品有唔同質感嘅朱古力,互相配合得好好,唔覺太甜,好鍾意~~~
戲肉就係佢喇~
個架本身就好靚,玻璃設計,完全get到溫室呢個主題~
再加埋啲甜點,感覺又再靚啲~
款款甜品都唔錯,最欣賞係唔會過甜!
咁多款,最鍾意嘅係迷你玫瑰奶凍,味道唔會artificial,質感軟滑~
2020-11-01
5 分鐘 (堂食)
Afternoon tea set
一間以黑白歐陸風做設計既小店,裝修別樹一格,多個打卡熱點,包括一進門的長樓梯、上層的化妝間、以及牆上不同壁畫,非常有心思❤️------1. 自家製芝士牛漢堡配炸薯條 $158 7.5/10擺盤都幾靚🥰一邊放滿香脆薯條,上面加左少少味粉取代鹽,唔會有死咸味,麵包加左牛油微微烤過,有少少燶邊,厚身牛肉上面加左半溶芝士,再有烤過痕跡,令人食指大動😋雖然肉味唔係太重,不過整體都唔錯2. 酥炸軟殼蟹意大利飯 $138 7/10飯的份量都幾多,2個人都食唔哂🙈軟殼蟹幾脆,唔算油膩,仲加左露筍、番茄仔同菇一齊煮,不過味道較淡,如果多點調味會更好👍🏻3. 粉碟花之丘 $78 6.5/10漸變色既透明拉糖,下面放著Brownie和忌廉,仲有花同葉做點綴,藝術品般的甜品🥰賣相滿分!不過味道方面有點過甜,雖然朱古力味非常濃厚,brownie口感帶點濕潤,但整體都係偏甜,而且份量唔多,好似食左兩小口就冇左🙈

------

粉碟花之丘
2020-11-11
自家製芝士牛漢堡配炸薯條
2020-11-28 4141 瀏覽
早排係附近上堂,落堂好累之際見到呢間就被吸上左去樓梯沿路上都係壁畫,黑白做主題,加上童話既壁畫,真係好舒服一坐底見到真係好多打卡位,岩哂女仔後黎聚一聚,同瘋狂打卡仲要係良心小店當然要支持下晚餐既選擇都唔少,有意粉有扒有魚有沙律,好岩大家share食,不過今次得一個都唔緊要,可以靜靜地食因為上完堂真係好餓,就加左38蚊餐湯+沙律+飲品餐湯係蕃茄湯,好濃郁蕃茄味,酸酸地好開胃沙律係黑醋汁加上雜菜青瓜車厘茄,唔會好酸,帶甜甜地,又係好開胃終於上主菜--照燒比目魚配香草蕃茄比目魚煎得好香脆,魚肉好嫩口,魚油仲慢慢滲出黎,食落好甘香,配上香草蕃茄汁減少油膩感仲要係配上焗薯同西蘭花,好飽肚餐飲仲叫左個Trismisu coffee一上枱就已經好吸晴,飲落其實好似朱古力咖啡,唔會太甜,咖啡味又幾香總括黎講:呢到絕對係打卡好地方,而且食物質素唔錯,好岩閨蜜聚會或情侶拍拖
早排係附近上堂,落堂好累之際見到呢間就被吸上左去

樓梯沿路上都係壁畫,黑白做主題,加上童話既壁畫,真係好舒服

一坐底見到真係好多打卡位,岩哂女仔後黎聚一聚,同瘋狂打卡

仲要係良心小店當然要支持下

因為上完堂真係好餓,就加左38蚊餐湯+沙律+飲品
餐湯係蕃茄湯,好濃郁蕃茄味,酸酸地好開胃

Salad

終於上主菜--照燒比目魚配香草蕃茄
仲要係配上焗薯同西蘭花,好飽肚
照燒比目魚配香草蕃茄

Tiramisu coffee
  • 蕃茄菜湯
  • Tiramisucoffee
2020-11-25 144 瀏覽
親愛的帶我去左間好特別既cafe , 裝修以黑白為主,牆上畫左好多圖案,放左好多用黎畀人影相既道具,到到都係打卡位,淨係行條樓梯上去都已經影左好多相😂😂我地2個都叫左all day breakfast , so far so good , 特別在第一次食all day breakfast 有雞蛋仔,不過唔脆既😅朋友叫左杯玫瑰飲品,唔記得叫咩名,不過好靚,影相一流!最後驚喜就係呢個玫瑰乾cheese cake , ,超級靚,面頭好似蛋菜糕,下層係cheese cake ,旁邊碎碎應該係消化餅碎,一個字靚!

朋友叫左杯玫瑰飲品,唔記得叫咩名,不過好靚,影相一流!

2020-11-22 115 瀏覽
🥗ULURU Salad - $88+10%🌽🥖Corn soup with bread☕Coffee or tea上堂之前食個super late lunch❤️餐廳主打黑白手繪風,度度都係打卡位,我啱啱入去嗰時店員仲喺門口幫緊人影相😂嗰時下晝5點幾都仲有set lunch,又唔想食太heavy所以就叫咗沙律😋🥗Salad用一個大碗上,入面有雞胸🐔、鴨胸🦆同蛋🥚,上面嘅黑醋應該有調過味,食落甜甜哋好易入口😋🐔食得出係慢煮,一啲都唔乾柴👍🥖麵包有稍為烘過,不過我略嫌唔夠脆,湯就飲得出似🥫,唔難飲,正常發揮總結為咗打卡嘅話都值得嚟食嘅,因為好多時呢啲主題cafe都好睇唔好食,而ULURU嘅嘢食都係正正常常(仲要係黃店),想搵個地方同好姐妹chit chat影相打卡都可以嚟試下💛
🥗ULURU Salad - $88+10%
🌽🥖Corn soup with bread
☕Coffee or tea

上堂之前食個super late lunch❤️

ULURU Salad

ULURU Salad
ULURU (灣仔)灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓-藝術感滿分嘅這間餐廳,墻上滿布黑白色嘅精緻手工畫,連餐牌也非常手繪feel,精致度滿分。雖然場地非常大,但星期六晚上依然幾乎爆滿。-照燒比目魚柳伴香草蕃茄 $188煎得鹹鹹香香嘅比目魚柳,外皮脆,魚身則厚肉且嫩滑,白雪雪嘅魚肉,鮮味十足,配搭質感粉粉綿綿嘅薯仔,酸酸甜甜嘅小番茄同翠綠嘅西蘭花,每一個細節都令人滿意。-Lavender dream $52 (hot)上網見到好多人都飲凍嘅,但係最近天氣凍咗好多,所以我就叫咗一杯熱嘅嚟試吓,香香甜甜嘅薰衣草糖漿」薰衣草花瓣,同薰衣草茶,係熱力嘅加持下,更顯香甜舒壓。雖然未飲過凍嘅,但係呢一杯熱嘅,我已經非常滿意。飲完有種壓力全舒嘅感覺。-👶🏻B仔整體評價:8.1/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:8.5/10個👍🏻👶🏻B仔味道評分:8.5/10個👍🏻👶🏻B仔回頭機會:9/10個👍🏻-----
ULURU (灣仔)
灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓

照燒比目魚柳伴香草蕃茄 $188

Lavender dream $52 (hot)

👶🏻B仔整體評價:8.1/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:8.5/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:8.5/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:9/10個👍🏻
-----
美貌與味道並重的文藝黃店~~~幫襯黃店是常識吧 呢間又黃又好食嘅灣仔文清藝術餐廳 好耐之前食過一次 由於住得遠冇辦法成日幫襯 好在最近做野又黎開灣仔 就趁住有啲空檔嘅時間 過嚟食個靚扒😁~~~今次我食嘅就係香煎美國有骨豬鞍扒伴另外再叫一杯Uluru rose tea 餐廳裏面無論係一檯人食飯 定係好似我咁一個人嘅都有唔少 ~~~先講下香煎美國有骨豬鞍扒 呢個扒配搭咗自家製嘅醬汁 無論係個扒嘅本身 定係醬汁味道都調得非常之好 明明超級厚切 但係食落去又一啲都唔韌 顏色粉紅粉紅咁 非常之靚~~~一個女仔食 完全係夠食之餘 仲有啲太飽 但係由於真係太好味 就算太飽 我都努力食晒佢~~~食完之後 就飲一飲佢哋嗰杯 Uluru rose tea 呢杯特色飲品裏面有一對大大嘅玫瑰花非常靚 係「真」玫瑰花茶女士們絕對鍾意 味道又香 整個晚餐都係一個非常愉快嘅用餐體驗~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥ULURU (灣仔)灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
美貌與味道並重的文藝黃店
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
ULURU (灣仔)
灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
2020-11-21 88 瀏覽
今年因為疫情無得去旅行,留係香港除左去staycation之外,瘦編都會同下朋友high tea解下悶。除左去酒店下午茶,灣仔嘅「ULURU Cuisine」都係一個唔錯嘅選擇,純白歐陸風格嘅餐廳,牆上畫滿黑白色嘅手繪,就好似置身童話繪本世界一樣,當中嘅櫥櫃、書櫃、梳妝台等,配合真實嘅純白色傢俱,打卡一流!-ULURU 嘅High Tea Set (彩花之里.溫室下午茶),份量都幾夠,鹹點及甜點都有齊,價錢只需要$338 兩位,掂過酒店好多。每件食物造型都好精緻,仲有片片玫瑰花瓣裝飾,好豪華。瘦編同朋友都無食午餐,但依個下午茶set已經完成足夠兩個女生吃到飽飽,本身仲諗過另外叫少少小食,好彩無叫到,飽到晚餐都唔係好食到,哈哈!-除左好多件精緻嘅鹹點甜點,仲有個好靚嘅玻璃迷你朱古力糖果溫室,裡面係朱古力脆脆及朱古力慕絲,享受兩種朱古力不同的甜度和口感。飲品方面包兩杯特飲,可以選擇花茶或咖啡。我地揀左兩杯花茶,造型好漂亮,打卡一流。第一杯係Rose Tea,混合左士多啤梨同Rosemary 草香嘅花茶,味道香甜。第二杯係Lavender Dream,薰衣草花香混入荔枝味花茶。-味道評分▶️🌕

味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ ULURU (灣仔)
📍 灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
💛💛分得清黑與白 手繪 藝術餐廳絕對唔係打卡餐廳咁簡單 係良心餐廳💛 成間餐廳以黑白為主,繪圖係老闆搵學生一筆一筆畫上去,好靚同真係好有心機!餐廳好大,好有空間感。主打Fusion 菜式,唔同款式都有,而且賣相都好靚。原本想試下burger,不過賣曬,下次試!主食就叫咗香辣烤春雞配炸薯條酥炸軟殼蟹雜菌意大利飯海鮮意大利粉配芝士忌廉汁薯條配黑松露醬TiramisuApple Crumble w/ Vanilla ice cream食物唔止賣相靚,質素亦都幾好👍🏼Staff 👍🏼👍🏼嘢飲同樣好有心機💛
💛💛分得清黑與白 手繪 藝術餐廳

主食就叫咗
香辣烤春雞配炸薯條
酥炸軟殼蟹雜菌意大利飯
海鮮意大利粉配芝士忌廉汁
薯條配黑松露醬
Tiramisu

食物唔止賣相靚,質素亦都幾好👍🏼Staff 👍🏼👍🏼

嘢飲同樣好有心機💛
首先要呼應番我打既食評主題係ULURU呢間餐廳具有風格獨特的黑白塗鴉壁畫,所以不用明星網紅效應宣傳也應該吸引客人會拍照留念。因為塗鴉風背景實在太靚,我同朋友去之前都一齊夾定dress code去影相打卡。介紹番間餐廳,ULURU讀音係烏魯魯,我上網睇過餐廳介紹佢地既理念係想大家當ULURU係心目中既中心餐廳同埋想ULURU好似巨石咁係香港豎立起黎。食物方面,我地點左個唔太記得全名既啡菇漢堡包同咖哩炸豬扒菠蘿蛋包飯,2樣味道都唔錯,反而覺得佢地做得好靚既甜品架入面既甜品味道可以做得更好。飲品方面,Rose tea非常清新,賣相又靚,不過要小心俾飲品外圍既花裝飾令隻手或衫染到顏色,店員提示完我都係唔小心染到隻手。🤣🤣🤣總結下,係一間非常值得去影下相同食蛋包飯既店。

總結下,係一間非常值得去影下相同食蛋包飯既店。

咖哩炸豬扒菠蘿蛋包飯

2020-11-08