餐廳: ULURU
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-12-02 6545 瀏覽
2020年11月1日。晴。灣仔。朋友係愛tea之人,呢日就一行四人嚟灣仔呢間可愛餐廳high個靚tea!門口已經好有特色,牆身畫咗大量文青手繪黑白花紋圖案~上咗樓梯就到呢個reception位,有靚口罩(相片經過處理,你懂的)同靚文宣~未到自己張枱之前經過呢個位,忍唔住要影張相!有假裝在歐洲嘅感覺~餐廳牆上都畫滿晒黑白2D手繪,圖案可愛~坐牆邊可以瘋狂打卡!!就連餐紙都要玩埋illusion,配合餐廳主題~呢日專誠嚟食下午茶,個名叫「彩花之里。溫室下午茶」,又幾有意境喎~睇下有咩先~Uluru Rose Tea / Lavender Dream跟下午茶嘅特飲有呢兩款~兩杯嘅造型都好靚~連個杯外面都用咗顏料嚟上色~(但飲嘅時候要小心,揸住杯柄,因為啲顏料會染色,不過溫紙巾一抹就會甩)玫瑰係粉紅色,薰衣草係藍色,兩杯都好夢幻~我飲玫瑰嗰杯,味道清甜,入面仲打咗啲雜莓,飲落有crunchy口感~泰式炸魚蛋&吉列炸蝦首先上枱嘅食物係鹹點~鹹點有兩款,睇個樣有啲平平無奇,不過好好味!唔知係咪即炸,上枱嘅時候係好熱嘅,攤咗一陣先食,但無損佢嘅酥脆~香脆而唔油膩,鹹香十足,正!Mini Chocol
2020年11月1日。晴。灣仔。
門口已經好有特色,牆身畫咗大量文青手繪黑白花紋圖案~

未到自己張枱之前經過呢個位,忍唔住要影張相!
有假裝在歐洲嘅感覺~

餐廳牆上都畫滿晒黑白2D手繪,圖案可愛~
坐牆邊可以瘋狂打卡!!
就連餐紙都要玩埋illusion,配合餐廳主題~
睇下有咩先~
跟下午茶嘅特飲有呢兩款~
兩杯嘅造型都好靚~
玫瑰係粉紅色,薰衣草係藍色,兩杯都好夢幻~

泰式炸魚蛋&吉列炸蝦
首先上枱嘅食物係鹹點~
鹹點有兩款,睇個樣有啲平平無奇,不過好好味!
香脆而唔油膩,鹹香十足,正!

Mini Chocolate Greenhouse
跟住上枱呢個令大家嘩嘩聲加心心眼!
佢嘅造型靚到一度令我哋以為係擺設。。。
問咗店員先確認係食得嘅~
雖然唔知佢用咩材料整成,但食落有啲似Chips Ahoy嗰款朱古力餅~
呢個甜品有唔同質感嘅朱古力,互相配合得好好,唔覺太甜,好鍾意~~~
戲肉就係佢喇~
個架本身就好靚,玻璃設計,完全get到溫室呢個主題~
再加埋啲甜點,感覺又再靚啲~
款款甜品都唔錯,最欣賞係唔會過甜!
咁多款,最鍾意嘅係迷你玫瑰奶凍,味道唔會artificial,質感軟滑~
2020-11-01