好鍾意入嚟西貢,但係我鍾情Turtle by the Sea,呢兩個月我已經嚟第二次😆,呢度座位闊落好有空間感,除咗望住過海坐得好舒服之外,佢哋嘅嘢食同埋Cocktail都係非常之有質素👍🏻店員亦都好有禮貌👍🏻好嘅餐廳,當然要出文再讚多次❤️呢間餐廳仲可以帶埋你嘅小動物嚟一齊食嘢😍🐶🐱今次我都係叫咗我最愛嘅👇🏻🔥燒西班牙黑毛豬安開黑松露薯蓉🔥~其實整得好食嘅豬唔係好多餐廳做到👍🏻🔥芝士拼盤🔥~Parmesan(36個月),Smoked cheddar, Gorgonzola, Brie, Mix Salad, Walnut, Apricot, Honey, Crackers🔥 煙三文魚牛油果沙律🔥~蔬菜非常新鮮,仲有好多雜莓👍🏻👍🏻👍🏻🔥忌廉黑松露惹菌溫泉蛋闊條麵🔥~好香黑松露加埋溫泉蛋配搭得好好👍🏻我哋仲有兩杯Cocktail🍸🍸呢度啲Cocktail真係好有水準😎望住個靚景飲杯有水準嘅Cocktail簡直人生一大樂事☘️Violet spritz☘️☘️Jacky Kennedy dress ☘️(上一次我都係飲呢杯,調酒師好好,我話俾你聽我喜歡比較酸同埋唔鍾意咁甜🤭佢都做到我要求而且貞德好

今次我都係叫咗我最愛嘅👇🏻
🔥燒西班牙黑毛豬安開黑松露薯蓉🔥
~其實整得好食嘅豬唔係好多餐廳做到👍🏻

🔥芝士拼盤🔥

🔥 煙三文魚牛油果沙律🔥
~蔬菜非常新鮮,仲有好多雜莓👍🏻👍🏻👍🏻

🔥忌廉黑松露惹菌溫泉蛋闊條麵🔥
~好香黑松露加埋溫泉蛋配搭得好好👍🏻

我哋仲有兩杯Cocktail🍸🍸
呢度啲Cocktail真係好有水準😎
望住個靚景飲杯有水準嘅Cocktail簡直人生一大樂事
☘️Violet spritz☘️

☘️Jacky Kennedy dress ☘️
(上一次我都係飲呢杯,調酒師好好,我話俾你聽我喜歡比較酸同埋唔鍾意咁甜🤭佢都做到我要求而且貞德好好飲😎)

❤️而家復活節每一個入餐廳嘅小朋友都會有一隻廚師整嘅朱古力復活蛋❤️

• 西班牙黑毛豬鞍配黑松露薯蓉
  • 煙三文魚沙律
  • 忌廉黑松露惹菌溫泉蛋闊條麵
一早約咗朋友前幾日入西貢relax下,可惜天公不做美,又落雨🌧️入西貢除咗食海鮮仲可以食啲咩😌今次同朋友喺西貢碼頭附近搵到間唔錯嘅西餐廳《Turtle by the Sea 》,餐廳環境好chill 好relax ,店員好nice,我哋今日成個晏晝就喺呢度hea🤪╰☆ 凱撒沙律 $148沙律菜新鮮爽脆,食落”索索”聲,超脆😋 配上鬆脆嘅麵包粒、煙肉🥓同芝士,清新解膩又開胃╰☆炭燒美國頂級肉眼牛扒 $398配薯條🍟肉眼扒勁大塊😳叫咗5成熟,燒得啱啱好,肉質粉嫩,肉味濃郁帶微微嘅炭燒香╰☆魷魚墨汁意粉 $198佢哋嘅意粉整得相當出色,意粉彈牙有口感,掛滿醬汁但又唔會過漏👍🏻 魷魚🦑入口脆嫩╰☆酥炸椒鹽魷魚鬚 $168魷魚鬚炸得酥脆香口,佐酒一流╰☆Wildberry Sour $68飲落酸酸甜甜好fresh╰☆Leafy Greens $68用咗椰子水、薄荷同糖姜等整成,味道溫和清甜除咗兩杯mocktail ,仲同朋友叫咗兩件精緻嘅甜品做結尾😋選擇都幾多,仲要每日都唔同,如果同朋友慶祝生日,仲有原個蛋糕比你揀添

╰☆ 凱撒沙律 $148

╰☆炭燒美國頂級肉眼牛扒 $398
配薯條🍟

╰☆魷魚墨汁意粉 $198

╰☆酥炸椒鹽魷魚鬚 $168
魷魚鬚炸得酥脆香口,佐酒一流

╰☆Wildberry Sour $68
飲落酸酸甜甜好fresh

╰☆Leafy Greens $68
用咗椰子水、薄荷同糖姜等整成,味道溫和清甜

☆ 𝙏𝙪𝙧𝙩𝙡𝙚 𝙗𝙮 𝙩𝙝𝙚 𝙎𝙚𝙖西貢惠民道1號海濱公園✦ 凱撒沙律 加煙三文魚沙律菜好新鮮爽口,配左煙三魚又無咁單調。✦ 酥炸香茅雞翼外皮酥脆,裡面嫩滑,加上香茅嘅香味,好正!✦ 辣牛肉醬 配粟米片脆卜卜嘅粟米片,加少少微微辣嘅牛肉醬,真係好惹味!✦ 燒西班牙黑毛豬鞍架 配黑松露薯蓉個豬鞍真係好好食!有肉味得黎又勁淋,仲要有好多肉汁,另外個黑松露薯蓉都好香好滑身,好味!✦ 紅咖喱打拋豬肉薄餅好足料,有少少辣,餅皮鬆軟,飲住酒食就岩晒。✦ Cocktail呢杯cocktail叫emo,係old fashion嘅變奏,一樣都係whiskey底為主,但就加左調酒師自己嘅一d配方,令到成件事新穎得黎又帶有一d傳統嘅感覺。✦ Mocktail有時想飲下野但又唔知飲咩好呢,咁呢到幫到你,調酒師可以根據你嘅喜好,又或者佢會就住唔好因素,可能係天氣又可能係季節而調一杯飲品比你,有酒同無酒都可以。就好似呢杯紫色咁,漸變色好靚之外,飲起黎酸酸甜甜咁好醒胃。呢間餐廳喺西貢碼頭隔離,日頭可以睇得到海景,平日黎望海chill下唔錯,夜晚又係另一種氛圍,總括而言,呢度嘅菜式好味,環境好,啱哂同朋友、家人嚟食

☆ 𝙏𝙪𝙧𝙩𝙡𝙚 𝙗𝙮 𝙩𝙝𝙚 𝙎𝙚𝙖

✦ 凱撒沙律 加煙三文魚
沙律菜好新鮮爽口,配左煙三魚又無咁單調。

✦ 酥炸香茅雞翼
外皮酥脆,裡面嫩滑,加上香茅嘅香味,好正!

✦ 辣牛肉醬 配粟米片
脆卜卜嘅粟米片,加少少微微辣嘅牛肉醬,真係好惹味!

✦ 燒西班牙黑毛豬鞍架 配黑松露薯蓉

✦ 紅咖喱打拋豬肉薄餅
好足料,有少少辣,餅皮鬆軟,飲住酒食就岩晒。

✦ Cocktail

✦ Mocktail
就好似呢杯紫色咁,漸變色好靚之外,飲起黎酸酸甜甜咁好醒胃。

呢間餐廳喺西貢碼頭隔離,日頭可以睇得到海景,平日黎望海chill下唔錯,夜晚又係另一種氛圍,總括而言,呢度嘅菜式好味,環境好,啱哂同朋友、家人嚟食。

2023-03-24 78 瀏覽
為左慶祝Duffy 入屋7個月,我地決定帶番去領養佢既西貢行下。行到西貢碼頭見到間好chill 既餐廳 Turtle by the Sea, 狗仔可以係露天地方,成日都有狗仔行過,Duffy 好鬼開心。今日仲要天氣好好,好舒服,望下menu合理價錢,就決定試下。講真我通常對呢d食環境既地方都期望不大,點知由第一杯既drink 到dessert 都令我好surprise。因為老公揸車就叫左2杯mocktail ,一定要試wildberry sour,酸酸地嘅青檸汁連埋甜甜既雜莓同梳打令到杯飲品好Fresh,可以encore 。另一杯lychee lover 因為有mint 好特別,好似真係飲緊酒。Appetiser我地叫左酥炸魷魚,食過就知要做到酥炸又唔油,魷魚入味又唔韌,呢到就做到啦。由於我地係食肉獸,老公叫左Ribeye 黎到先發現成330g,中間好粉嫩得黎唔會血淋淋,真係做到medium well。放入口時好有牛味又唔鞋。另外,一定要試我叫既羊扒配薯蓉,薯蓉幼滑唔特別講,balsamic mint sauce好夾羊扒,而且羊扒一d都唔羶。另外一定要叫大家估下$288有幾多件?竟然有

另外,一定要試我叫既羊扒配薯蓉,薯蓉幼滑唔特別講,balsamic mint sauce好夾羊扒,而且羊扒一d都唔羶。另外一定要叫大家估下$288有幾多件?竟然有3件大大件,性價比超高。

一頓完美的晚餐當然唔少得甜品啦,呢度竟然見到少有嘅火焰雪山導航Menu寫的。貨未到我哋覺得四個人都夠食。我哋仲見到隔籬枱有人叫呢個做birthday celebration,餐廳仲會播生日歌又有人過嚟同你講生日快樂,好有氣氛。

總結下次一定要下午帶埋細路黎chill 下,試埋佢d pizza 同pasta。餐廳西貢正常餐廳價錢,但五星級酒店既味道同五星酒店都未必有咁靚既環境,仲要pet friendly 。
PS service 好好,staff 對人對狗仔都好nice 👍
🌸香港後花園間餐廳🤤🤤平時好鐘意去西貢行下,有種外國悠閒既感覺。通常都會食埋飯先走,我自己私心推薦呢間Turtle By The Sea🐢係180°望住海景,吹住海風,超正😍無論係飲酒、All Day Breakfast定食晚餐,呢度都一應俱全🤩今日黎呢度dinner,咁岩餐廳門口有人表演saxophones🎷真係以為自己去左希臘小島咁,好有情調。睇完我咁講,你實以為好貴,但係呢度嘅價錢好合理,夜晚主食都係百幾二百蚊。連埋呢度嘅環境裝修,我覺得性價比好高💪🏻💪🏻好推薦呢到既肉眼扒,份量足肉量驚人,中間仲係嫩紅色,充滿肉汁油香🥩三文魚都煎得啱啱好,好嫩滑🤤駐場嘅調酒師仲會根據你食既野,調配返岩既cocktails。每杯cocktails 仲有佢背後既詩意🥰🥰大家想chill 下,好好係放假享受下,呢到真係一個好好既選擇🥰
🌸香港後花園間餐廳🤤🤤

2023-03-23 87 瀏覽
早幾日同朋友慶祝生日,朝早訂位話想留生日牌寫定名,同時叫甜品。點知當晚話有特製定蛋糕,同我地講係我地先有。朋友經過冷櫃見到有幾個唔同款嘅蛋糕,應該係為慶祝生日嘅幾枱客整(我估)😆我地係柚子芒果!野食好,氣氛好😍仲有請我地試飲嚟緊出嘅cocktail,下次再去過😳
每次經過西貢海旁嘅Turtle by the Sea都好想入去Chill💕趁着假日嘅夜晚就約咗朋友過去啦🥰微微嘅海風配上180 °C西貢海景,成個將軍澳區最寫意就係呢度啦😌同朋友一人叫咗一杯飲品🍹我個杯係有好香伯爵茶味嘅Cocktail朋友個杯有好多雜莓,酸酸甜甜嘅Mocktail😜Smoked Salmon Avocado Salad呢個沙律好豐富,入邊有鮮甜帶點煙熏味嘅三文魚!仲有生熟啱啱好嘅牛油果、士多啤梨、藍莓、蕃茄仔等😉當然唔少得有好新鮮嘅沙律菜啦!Chilli Con Carne (with Nachos Chips)呢個辣肉醬相當有層次😎濃郁蕃茄醬汁入邊有牛肉粒同薯仔粒!調味香料味突出,仲有芝士嘅鹹香🤓配卜卜脆嘅Nachos Chips,滋味無窮✨Fettuccine with Truffle Mushrooms with 63°C Egg闊條麵有咬口,每一啖都食到creamy嘅黑松露忌廉🤤入邊大量嘅雜菌,撈埋好動L嘅溫泉蛋一齊食!更加香滑之餘,仲有陣陣嘅蛋香😌Roasted French Spring Chicken with Truffle Butter嫩滑嘅燒春雞,
趁着假日嘅夜晚就約咗朋友過去啦🥰

同朋友一人叫咗一杯飲品🍹

我個杯係有好香伯爵茶味嘅Cocktail
朋友個杯有好多雜莓,酸酸甜甜嘅Mocktail😜

Smoked Salmon Avocado Salad

呢個沙律好豐富,入邊有鮮甜帶點煙熏味嘅三文魚!
仲有生熟啱啱好嘅牛油果、士多啤梨、藍莓、蕃茄仔等😉
當然唔少得有好新鮮嘅沙律菜啦!

呢個辣肉醬相當有層次😎
濃郁蕃茄醬汁入邊有牛肉粒同薯仔粒!
調味香料味突出,仲有芝士嘅鹹香🤓
配卜卜脆嘅Nachos Chips,滋味無窮✨

闊條麵有咬口,每一啖都食到creamy嘅黑松露忌廉🤤
入邊大量嘅雜菌,撈埋好動L嘅溫泉蛋一齊食!
更加香滑之餘,仲有陣陣嘅蛋香😌

嫩滑嘅燒春雞,一撕開到爆多肉汁🤩
上面有一整舊香草牛油😇夠晒邪惡呀!
配菜有焗薯仔、粟米芯等等蔬菜☺️大滿足!

Turtle by the Sea (西貢)
西貢惠民道1號海濱公園
  • Chilli Con Carne (with Nachos Chips)
  • Fettuccine with Truffle Mushrooms with 63°C Egg
  • Roasted French Spring Chicken with Truffle Butter
  • Smoked Salmon Avocado Salad
2023-03-14 77 瀏覽
《又有180度海景、又有花既餐廳》地理位置於西貢,好chill 💙蒜蜜香煎羊扒配薯蓉 $288主要由羊排骨,半肥瘦好有口感😌佢既味道甜甜地,加埋鹽同黑胡椒等調味料調味,都幾入味;羊架既表面呈金黃色同都脆皮。加埋薯蓉,好豐富既口感,好滋味😗 墨西哥雞肉煎餅 $78係由麵粉煎餅、碎雞肉、洋蔥、辣椒等食材製作而成。上面有牛油果、芝士同其他醬汁,可以自由配搭,開心🥳煙三文魚牛油果沙律 $178好大碟,仲有好多煙三文魚,食多啲三文魚好呀,有豐富的蛋白質同Omega-3脂肪酸,對心臟健康非常有益。另外牛油果🥑都好熟好好味,加埋士多啤梨都好開胃~瑪加麗塔皇后薄餅 $158 呢個pizza 有勁多芝士,好濃味,芝士控必食!好簿好脆,食多塊都唔覺漏~ 兩杯Mocktail 🍹自家製干薑水 homemade ginger ale: 好好飲,係有青檸、檸檬、自家製薑汁,好清新既感覺☺️班蘭椰子水:風味好獨特飲料,係由椰子水同班蘭葉搭配而成的。班蘭葉有淡淡既芳香,有柔和既甜味,增加左椰子水的口感同風味。行到西貢都有啲出汗🥵呢杯飲品剛剛可以解渴😗仲可以感受到熱帶既氣息同風情😌🌴今日係平日,唔算太繁忙,侍應都好親切
《又有180度海景、又有花既餐廳》

地理位置於西貢,好chill 💙

蒜蜜香煎羊扒配薯蓉 $288
主要由羊排骨,半肥瘦好有口感😌

墨西哥雞肉煎餅 $78

煙三文魚牛油果沙律 $178

兩杯Mocktail 🍹

今日係平日,唔算太繁忙,侍應都好親切,服務態度好好。 氣氛 舒適,so chill ~
難得一入西貢,當然要揀海邊餐廳食飯啦~2杯都好夏日的飲品,#雜果梳打 甜甜的不太酸~有西柚,菠羅等夏日生果果汁,非常Fresh~半室外位置,可以直接望到海邊。坐梳化幾chill~呢度好大,有點外國的感覺。#煙三文魚牛油果沙律 HK$178遜透的牛油果非常香非常滑,加入雜果,更fresh更夏日,煙三文魚都非常不錯~#蒜蜜香煎羊扒配薯蓉 HK$288一共3大塊羊扒,好有羊香味。蒜蜜醬甜甜的,跟羊扒個味好夾。7成熟,肉質都好滑,還有2脆香邊位好正。#燒西班牙黑毛豬鞍架配黑松露薯蓉 HK$298超厚肉超大塊,肉質都非常滑。粟米都是手切的新鮮粟,加左辣粉炒,另有一番風味呀~黑松露薯蓉都幾香黑松露味,好食~Turtle by the Sea西貢惠民道1號海濱公園
難得一入西貢,當然要揀海邊餐廳食飯啦~
2杯都好夏日的飲品,
#雜果梳打 甜甜的不太酸~
有西柚,菠羅等夏日生果果汁,非常Fresh~
半室外位置,可以直接望到海邊。
坐梳化幾chill~
呢度好大,有點外國的感覺。
#煙三文魚牛油果沙律 HK$178
遜透的牛油果非常香非常滑,
加入雜果,更fresh更夏日,
煙三文魚都非常不錯~
#蒜蜜香煎羊扒配薯蓉 HK$288
一共3大塊羊扒,好有羊香味。
蒜蜜醬甜甜的,跟羊扒個味好夾。
7成熟,肉質都好滑,還有2脆香邊位好正。
#燒西班牙黑毛豬鞍架配黑松露薯蓉 HK$298
超厚肉超大塊,肉質都非常滑。
粟米都是手切的新鮮粟,加左辣粉炒,另有一番風味呀~
黑松露薯蓉都幾香黑松露味,好食~

Turtle by the Sea
2023-03-12 111 瀏覽
去西貢走走,當然想享受假日嘅悠閒。呢間餐廳望到海景非常正😍呢個環境就算嚟飲杯嘢都相當正!呢度如果嚟飲嘢有多款小食可以揀。如果嚟食正餐有多款主菜、Pizza🍕、意粉🍝等等。▶️Signature Corned Beef Sandwiches $135鍾意用上Sourdough,麵包烘得脆脆。鹹牛肉一片片份量多,中間夾埋生菜夠清爽,非常好食😋▶️蒜蜜香煎羊扒配薯蓉$288一份有三件羊扒,揀咗七成熟,肉質粉嫩好味,調味又剛好!薯蓉綿滑。▶️酥炸椒鹽魷魚鬚$168一大兜,魷魚鬚新鮮炸起,椒鹽味好香。呢個小食,飲嘢食好正!▶️香蒜薯條配黑松露蛋黃醬$78呢個好似薯角咁,鍾意個黑松露醬好香!香脆薯條配黑松露醬絕配!▶️叫咗兩杯Mocktail 🍸一杯係西柚、菠蘿🍍加橙汁,味道酸酸,甜甜幾好飲!另一杯係玫瑰荔枝梳打,荔枝味非常香甜,仲有玫瑰香,加咗梳打味道清爽!你西貢想chill下真係可以嚟呢間餐廳,飲杯嘢食吓嘢,享受吓個靚景!

▶️蒜蜜香煎羊扒配薯蓉$288

▶️酥炸椒鹽魷魚鬚$168
一大兜,魷魚鬚新鮮炸起,椒鹽味好香。呢個小食,飲嘢食好正!

▶️香蒜薯條配黑松露蛋黃醬$78

▶️叫咗兩杯Mocktail 🍸

Happy Friday抱著放假在即的心情,到西貢海邊走走,晚餐選定了這間坐落在西貢市中心巴士總站旁的海濱公園內Turtle By The Sea。餐廳對開就是西貢公眾碼頭,無論是一落車或是一落船行幾步就到,位置非常方便。店內面積廣闊,劃分成左右兩邊,一邊是設有Island Bar的餐廳酒吧,另一邊是採用Open Kitchen 設計的Café。室內用膳空間有落地大玻璃環繞,酒吧採用不同深淺藍色馬賽克砌成,配合起伏的波浪感設計,即時令人聯想到大海。室外用餐區環境開揚,氣氛舒適悠閒,店員服務態度親切友善。這裡亦是Pet-Friendly餐廳,不論酒吧或是Café的室外用餐區可帶同毛孩入場。180度西貢海景一望無際,不時吹來微微海風,讓人暫時遠離城市繁囂,充滿假日的渡假感。餐牌選擇多元化,提供前菜、佐酒小食、沙律、 三文治、意粉、薄餅、主菜及甜品等,Bar & Restaurant有酒水供應。墨西哥雞肉煎餅 $78經典墨西哥Quesadilla餅皮口感酥軟得來帶點韌勁,吃起來保留著單純的麵粉香。點上酸忌廉醬、牛油果醬和番茄莎莎後,更能散發濃濃中南美洲的異國風味。酥炸椒鹽魷魚鬚 $168小食

室外用餐區環境開揚,氣氛舒適悠閒,店員服務態度親切友善。

Pizza

墨西哥雞肉煎餅 $78

墨西哥雞肉煎餅

墨西哥雞肉煎餅

酥炸椒鹽魷魚鬚 $168

小食份量不少,足夠二至三人share,炸得乾身不油膩。

酥炸椒鹽魷魚鬚

外皮炸至鬆脆酥香,魷魚肉質彈牙爽口不過韌,惹味得令人停不了口。

風乾火腿火箭菜薄餅 $198

表面滿佈澎湃的火箭菜,清新輕盈,正好中和芝士和肉食的飽膩感。

風乾火腿火箭菜薄餅

舖滿厚厚的芝士,可以造出拉絲效果,芝香濃郁,配上肉質柔軟細膩、鹹度適中的parma ham。

風乾火腿火箭菜薄餅
pizza餅底的厚度是簡乎超薄和厚批之間,邊緣烤得很焦脆,餅芯卻帶着柔韌。

香草牛油炭燒頂級肉眼牛扒 $398

330g 厚切肉眼扒肉量驚人,肯定可滿足各食肉獸,配上香草牛油豐富牛扒的油香感,帶出誘人香氣。

炭燒美國頂級牛扒

自選Medium Well七成熟,火候控制得精準,中心仍保持嫩紅色,保留牛扒豐腴的肉汁,肉質鬆軟富油香,牛味濃郁有層次。

炭燒美國頂級肉眼牛扒

配菜可以三選一,今次選配肉心軟綿細密的烤薯仔,還有半個烤蒜,透過高溫能軟化大蒜質地,散發濃烈蒜香。

肉眼牛扒

火焰雪山 $165

打卡必備的火焰雪山隆重登場,在酒面點火淋在白色雪山上,當藍色火焰燃起的一刻,非常IG-able,儀式感滿滿。

火焰雪山

裡面緊緊包裹著雪呢拿、黑朱古力和雲呢拿三色雪糕,入口外暖內凍,冷熱交纏,隱約滲出陣陣微醺酒香。

熱朱古力 $40

朱古力純度極高,深醇濃郁的可可韻味略帶苦澀,口感綿密細滑。

熱朱古力

熱拿鐵咖啡 $42

Latte入口綿柔,咖啡及牛奶達成黃金比例,融合醇厚奶香與咖啡最深層的香氣。

熱拿鐵咖啡
2023-03-10
炭燒美國頂級牛扒
熱朱古力
餐廳位置係正西貢 Sai Kung中心, 巴士/小巴站附近, 上船落船必經係海旁既餐廳180度海景 Sea view. 餐廳有分幾個部份座位靠海旁邊既梳化位係寵物友善 Pets Friendly位置, 當晚見到好幾隻狗狗gathering.好開心呀星期5晚黎西貢, 無WEEKEND咁多人坐係到慢慢食餐飯, 飲杯酒非常悠閒既Vibe 而且呢到既WAITER服務態度好有禮貌好親切炸魷魚鬚份量多, 而且炸得好鬆脆煙三文魚生果沙律賣相靚之餘.用料新鮮而且一d都唔hea一碟沙律有3-4款生果, 芝士, 紫洋蔥, 羽衣甘藍+沙律菜+ 小蘿蔔radish &煙三文魚扒虎蝦配芒果莎莎虎蝦既尺寸係比海蝦大好多, 而且肉質彈牙芒果莎莎係搭上番茄、洋蔥、香菜既香氣微辣酸甜既感覺, 清爽又開胃蒜辣牛肝菌菠菜意粉意粉質感係al dente烹調得唔會太軟/太硬, 保留少少嚼勁牛肝菌有種獨特既香氣加埋蒜辣既惹味非常出色火焰雪山好適合打卡既甜品由蛋糕和冰淇淋製成, 海綿蛋糕圍繞冰淇淋球然後鋪上打發左再用火槍輕輕燒過既蛋白上台時店員會將糖漿同威士忌淋係上面點燃成份甜品都唔會太甜太膩荔枝戀人入口酸酸甜甜, 好清爽Cock
係海旁既餐廳180度海景 Sea view.
餐廳有分幾個部份座位
星期5晚黎西貢, 無WEEKEND咁多人
坐係到慢慢食餐飯, 飲杯酒非常悠閒既Vibe
而且呢到既WAITER服務態度好有禮貌好親切
炸魷魚鬚
份量多, 而且炸得好鬆脆
煙三文魚生果沙律
賣相靚之餘.用料新鮮而且一d都唔hea
扒虎蝦配芒果莎莎
虎蝦既尺寸係比海蝦大好多, 而且肉質彈牙
芒果莎莎係搭上番茄、洋蔥、香菜既香氣
微辣酸甜既感覺, 清爽又開胃
蒜辣牛肝菌菠菜意粉
意粉質感係al dente
烹調得唔會太軟/太硬, 保留少少嚼勁
牛肝菌有種獨特既香氣加埋蒜辣既惹味
非常出色
好適合打卡既甜品
由蛋糕和冰淇淋製成, 海綿蛋糕圍繞冰淇淋球
然後鋪上打發左再用火槍輕輕燒過既蛋白
上台時店員會將糖漿同威士忌淋係上面點燃
成份甜品都唔會太甜太膩
荔枝戀人
入口酸酸甜甜, 好清爽
Cocktail
 兩杯都又靚又好飲
Earl grey vodka + rose syrup
bartender 講左個短既浪漫故事關於呢杯酒既idea
Earl grey味好突出, 好好飲
另外一杯係customized 俾星期5既晚上
洋甘菊whiskey 再加左檸檬汁
甜酸balance 容易配襯任何菜式
2023-02-24
餐廳:Turtle by the Sea (西貢)地址:西貢惠民道1號海濱公園相信唔少人都會對某啲嘢有一份情意結,可能喺一個地方,可能喺一樣物品,可能喺一間餐廳。而最近放假去咗西貢,對住西貢公眾碼頭有一間新開咗接近半年嘅Cafe, bar & Restaurant——Turtle by the Sea🐢餐廳嘅老闆喺西貢土生土長嘅原居民,佢對西貢呢個地方同埋海龜有一份情意結,希望藉住呢間多國菜西餐廳為西貢居民做少少嘢作出貢獻,除咗創造一個舒適休閒嘅地方同埋好嘢食比居民同食客,仲同本地NGO合作,為海洋尤其海龜進行保育工作,盼望為環保️出一分力♻餐廳佔地幾千呎,分為Cafe同Dining Area兩邊,無論你喺想同朋友飲杯咖啡☕️,舒舒服服咁望住個海傾吓計🌊,抑或同伴侶好友食個靚靚晚餐🍽,飲杯cocktail同欣賞日落美景🌅,相信Turtle by the Sea都可以滿足到你嘅需要😎✝️自製咸牛肉酸種麵包三文治 $135粗鹽醃牛肉喺北美同英國地區相當流行嘅食物,尤其十七、十八世紀無乜儲存肉類嘅方法,用粗鹽醃製就成為咗相當好用嘅保質方法🧂。餐廳自製嘅香脆酸種麵包🥪,配上接近5cm厚嘅千層鹹牛肉片
餐廳:Turtle by the Sea (西貢)
地址:西貢惠民道1號海濱公園

✝️自製咸牛肉酸種麵包三文治 $135
餐廳自製嘅香脆酸種麵包🥪,配上接近5cm厚嘅千層鹹牛肉片,加上清新爽脆嘅生菜同醃青瓜,保證你食完第一啖之後就食唔停口🤤。牛肉無想像中咁鹹,一咬落去有些少肉汁流出💦,陣陣牛肉香配上好似風乾火腿咁嘅千層口感,只有少少脂肪層食落一啲都唔膩

✝️煙三文魚牛油果沙律 $178
以煙三文魚同牛油果為主打🥑,配上鮮甜嘅時令水果:藍莓🫐、紅柚同士多啤梨🍓,加上新鮮羽衣甘藍同羅馬生菜🥬,當然唔少得車厘茄、橄欖🫒、酸豆同百香果油醋醬去伴碟調味,
雖然價錢好似貴咗少少,但食材嘅新鮮度同呢個環境都可以話值返晒😌

✝️炭燒美國頂級肉眼牛扒 $398
用高溫將330g嘅頂級肉眼牛扒炭燒🔥,燒至5成熟,牛扒肉汁迅速被鎖緊喺牛肉組織之間,一咬落口先有輕輕嘅炭焦香味,繼而品嚐到肉眼非常豐富嘅肉汁同牛肉羶香🐂。
肉質鬆軟多汁,邊邊嘅脂肪層更加將口感同味道二度提升🤩,配上黑椒同海鹽一齊食就更能突出牛扒嘅鮮味。牛扒用木板上好有睇頭,
另外仲有得揀薯蓉、烤薯仔或者薯條做配菜🥔,當然唔少得其他蔬菜🥦

喺西貢海邊食嘢又點可以唔飲番杯靚靚Cocktail/Mocktail呢🍹?叫咗兩杯Signature Mocktails——瘋狂的菠蘿($58)同酸野莓($58),
前者似足Piña colada,bartender特別加咗雲尼拿雪糕喺當中🍨,令Mocktail口感飲落更加creamy同厚身,另外椰奶、椰糖同菠蘿汁嘅配搭就更加成為咗Mocktail嘅主要味道來源🍍;
酸野莓主要用士多啤梨果汁同梳打水整成,士多啤梨更加迎合返依家當造嘅季節,清新香甜夠晒Fresh🌱

食完嘢坐喺近海邊嘅位置飲多杯Flat White($42),為呢個假期嘅下午畫上幸福寫意嘅句號☺️
2023-03-07
10 分鐘 (堂食)
2023-03-07 79 瀏覽
這裏的環境很舒服海景很美 也很有香港地道特色當天選擇很多, 除了很多海鮮、肉類之外,還有薄餅、粉麵飯, 而且味道還不錯。不過我自己個人最欣賞的就是餐廳提供了不少素食, 而且味道非常不錯! 我常常跟身邊的朋友分享:吃過世界眾多地方的三星米芝蓮餐廳, 很多廚師的水平確實是非常超班, 但一請求廚師也預備一些素食的時候,便馬上翻車、慘不忍睹一非常恐怖,所以其實煮素食非常不容易。但我當天吃的素食非常好吃, 這個要特別點贊。很好的體驗。
這裏的環境很舒服
海景很美 也很有香港地道特色

但我當天吃的素食非常好吃, 這個要特別點贊。
很好的體驗。
2023-03-07 84 瀏覽
天氣幾好去咗西貢海邊行吓,順便食早午餐最近碼頭就係呢間Cafe🍽️我哋坐咗室外好涼爽 仲係pet friendly 添🐶餐廳分左兩邊 左邊係酒吧同食西餐為主 右邊係輕食同飲咖啡想飲杯嘢,但係唔知飲咩好bartender 了解地嘅喜好然後整咗兩杯飲品比我地蝶豆花 mojito 💛💛💛💛💛Bartender 話將蝶豆花乳化左就會有漸變嘅顏色超神奇 隻色好夢幻 🥰荔枝mocktail 💛💛💛💛💛味道好有層次 西柚汁做base 少少苦 模仿酒嘅苦澀 加埋檸檬汁 玫瑰精華 荔枝酸酸甜甜少少苦 所有嘢都好match調酒師話特登整呢兩杯酒可以比我哋食咗油膩嘢解濟 好貼心💓紅咖喱打拋豬肉薄餅💛💛💛💛平時出邊好少有呢隻餡嘅pizza有啲似泰國風情 辣辣地幾惹味和牛漢堡 五成熟 💛💛💛💛塊和牛好厚好Juicy仲有好多料有蕃茄 生菜🥬黑松露醬 煙肉一啖都咬唔晒成個包呀😆 仲有好多厚切薯條同沙律🥗香煎三文魚配刁算忌廉汁💛💛💛💛💛三文魚完全冇骨 煎得啱啱好好嫩滑keep fit都啱食是日甜品💛💛💛💛💛椰子朱古力菠蘿mousse 心機之作 上邊係菠蘿嘅果凍 下邊就係朱古力包住椰子mouss
天氣幾好去咗西貢海邊行吓,順便食早午餐
餐廳分左兩邊 左邊係酒吧同食西餐為主 右邊係輕食同飲咖啡

想飲杯嘢,但係唔知飲咩好
bartender 了解地嘅喜好
然後整咗兩杯飲品比我地