2022-06-21 66 瀏覽
終於搵到機會食呢間中環嘅餐廳呀😋餐廳一出嘅時候,已經聽到身邊同事係咁讚,擇日不如撞日,今日經過見冇乜人排隊,於是就嚟食啦🤗🤗座位排得有啲密,但都坐得算唔錯😚望住餐牌後,竟然想試吓乾式熟成西班牙栗飼豬鞍架😁又真係幾好食,首先煎得勁香勁靚😍然後嗰層豬脂肪好似啫喱咁正!雖然肥但食完之後覺得勁值得😝!配菜方面,啲洋蔥好林好香甜,配塊豬扒一齊食,有少少中和左豬嘅肥膩感,唔錯喎!重點係呢度有得食任食薯條,薯條應該加咗黑松露油,食落相當香👍🏻I like it!!!!

座位排得有啲密,但都坐得算唔錯😚

2022-06-21 32 瀏覽
今日小妹簽咗張大單,咁梗係要食好啲當慶祝啦🥳所以揀咗呢一間喺中環都出名食優質牛扒嘅餐廳,但價錢又唔會話好貴🤩雖然坐得就冇酒店坐得咁舒服,但勝在呢個夠晒親民,而且呢度嘅Service好好,職員會主動講解餐牌有咩食,雖然選擇唔多,但勝在都夠全面😎估都估自己唔到,聽完職員嘅介紹之後,竟然揀咗西班牙黑毛豬豬羽毛( $268)!!可能比個名吸引到😝不嬲都知道整豬係難整個牛,所以想知道一間餐廳嘅廚師功力,就梗係試吓佢嘅豬啦😂😂果然無揀錯,呢個豬羽毛超級好食,望落去好似牛咁,食落口有少少炭香味👏🏻好加分!配杯Dirty lemon tea ($45),成個人爽晒😆最勁就係呢度嘅薯條🍟係無限refill!!!!!!感覺食多碟薯條已經賺咗😂

2022-06-21 44 瀏覽
疫情後嘅第一餐,我終於的起心肝約朋友出街食飯啦😃第一餐就貢獻左比呢間TopBlade 😙餐廳喺中環,而且係專食扒,價錢對於我來講都相對相宜😊而且侍應度好細心同有心,細心嘅係會講吓佢哋嘅餐單,雖然食物款式選擇唔多,但勝在每款都精緻夠吸引😍而有心嘅就係侍應不停主動問需唔需要加薯條🍟(因為呢度嘅薯條係無限任加)👍🏻是日特別版招牌平鐵牛扒 (每日限定)$238: 嗰塊招牌牛扒應該出名都係人都會叫黎食☺️可以整到咁多汁啲汁咁滑嫩一啲都唔簡單😳而且佢嘅燒粟米🌽同粟米蓉都好正😃乾式熟成西班牙栗飼豬鞍架 $180:呢個慢煮豬扒夠哂火喉又有風味😋最愛就係佢有肥豬肉黐埋一齊,而且第一次將蒜頭同豬肉一齊食,又真係幾爽喎啲味!😍呢間餐廳絕對有下一次😎

2022-06-21 26 瀏覽
我又獨自去偷歡!哈哈,其實約咗2:00喺中環見客,早咗到所以順便去食過午餐🤩途經呢間餐廳,聞到好香嘅牛扒味😳把心一橫衝入去食😈店員帶我入座之後,輕輕介紹個Menu,由於我心有所屬,所以直接問店員有咩牛扒介紹,佢話如果想食CP值高嘅牛扒,呢個平鐵牛扒絕對係唔錯嘅選擇,咁就咁話啦😝牛扒大塊切得好厚身,牛肉味好重,我叫左medium, 上枱顏色已經好靚😍而且唔銀,入口好似咬開👍🏻👍🏻呢度嘅薯條係任加,鍾意食幾多就幾多,而且係一個小煎pan上,份量極多!幾抵食😚黎多枝可樂真係完美🥳

1K
想食平鐵牛扒,梗係去打正旗號嘅 “Top Blade Steak”,不過我哋係外賣返屋企,阿sir話限時優惠好平,唔駛二百就有兩客牛扒,雖然要特登搭車去拎,但我覺得非常值得。🍴香草平鐵牛扒 x 2客⭐️⭐️一打開盒比焗蒜嚇親,一般西餐廳配菜只會係薯仔、甘筍、豆類、西蘭花等,估唔到佢係烤焗差唔多一個鐘嘅蒜頭,阿sir見到非常滿意,平時響屋企煎牛扒都會整焗蒜,而家未試主角已經加晒分;至於主角平鐵牛扒,medium真係做得剛好,肉味香濃之餘仲好juicy,不過略嫌口感有點”實”,可能因為無乜脂肪,又或者可能係外賣凍咗嘅關係啦,呢方面我可以接受。至於薯條,入口食到好香松露味,我估應該係用松露油炸,雖然凍咗,但仍然好味!下次會去堂食,不過等疫情緩和返先。二人共消費:$167

🍴香草平鐵牛扒 x 2客⭐️⭐️

二人共消費:$167
2022-06-12
25 分鐘 (外賣自取)
2022-06-17 121 瀏覽
如果想食平價但又高質嘅牛扒,呢間餐廳絕對要推薦比大家🤩佢勁有外國用餐嘅feel,有晒啲好high嘅音樂,個環境又坐得舒服😳坐下食下都唔捨得走❤️我同朋友兩個都好鍾意食牛,咁例牌一定要叫佢嘅牛扒嚟食啦😁而佢哋每個餐都會有得薯條任食❤️平鐵牛扒:跟住員工哥哥講,我哋揀咗medium rare黎食,牛扒上到枱時,見到玉嘅顏色就知道師傅煮得剛剛好🤭伴碟仲有啲鹽同埋蒜頭🧄,原汁原味食又好味,點鹽加重牛肉香味,配蒜頭又有另一番風味😳是日特別版招牌平鐵牛扒 (每日限定):我哋再要一個特別版嘅牛扒😍完全高質,平鐵牛扒已經好正,呢個特別版更上一層樓!除咗比普通版更加鮮嫩多汁,配菜更為出色☺️

2022-06-17 66 瀏覽
一個人出街食飯,有人會覺得好寂寞!但對我嚟講就相當享受,因為可以真正咁享受份美食🥰🥰今日難得出中環,梗係要搵吓有咩好嘢食😃結果比我發現呢間香港版嘅flat iron😎餐廳嘅掛畫大大隻牛喺度,擺明就係話俾大家聽佢哋出名就係食牛啦😜咁我一定要叫份嚟試吓啦🤙🏻平鐵牛扒:$160一份,牛扒好厚身👍🏻餐廳本身已經幫你切咗幾份,自己再因應大細再切🤗擺入口出面層皮係有少少香脆,當然入邊就好滑,啲肉汁鎖得唔錯😎另外個配菜係半隻大蒜頭🧄粒粒都軟綿綿,好👍🏻🍟任食,但質素亦相當唔錯!Dirty lemon tea $45:叫多咗杯檸檬茶,唔會好似出面咁甜,係杯用心嘅檸檬茶😎

🍟任食,但質素亦相當唔錯!
2022-06-16 82 瀏覽
係朋友嘅介紹之下,今日嚟到呢間平民扒房好食一餐😜朋友果然冇介紹錯,無論係牛定豬食完之後,都令我眼前一亮🤩西班牙黑毛豬豬羽毛 $268:食豬來講呢個價錢算有啲小貴但又真係值呢個價,因為個黑毛豬超級嫩滑😋就咁睇相,仲以為佢係牛🤣但真係超級正!平鐵牛扒 $160: 呢款牛扒厚身得黎唔會柴,肉汁鮮嫩,真心好味道!個粒蒜頭都可以話係靈魂,勁香牛油味😆🤙🏻是日特別版招牌平鐵牛扒 (每日限定)$238:😳雖然大家都係平鐵牛扒,但呢份相對就貴一啲,貴梗係有佢當中嘅道理啦!牛嘅質素已經係高一班,食入去輕輕一咬就斷開,有少少即化嘅感覺!☺️配菜亦都相當出色,我有時仲會配埋啲牛一齊食,感覺相當良好!😚仲有就係任加任食嘅黑松露薯條😈邪惡但食得相當開心🤭

仲有就係任加任食嘅黑松露薯條😈邪惡但食得相當開心🤭
2022-06-16 75 瀏覽
小妹雖然鍾意食牛扒,但係對比起牛扒,其實我更加鍾意食豬扒😆但竟然比我發現到呢一間餐廳出名食牛,但係佢哋嘅黑毛豬扒又好鬼正🤭真係滿足晒我👏🏻👏🏻先講餐廳環境,餐廳裝修有少少藝術feel,而且啲枱枱櫈櫈都好特別,又坐得幾舒服☺️再嚟讚一讚餐廳嘅員工服務態度幾好,因為而家好少餐廳會主動介紹餐廳食物啦!好多時都係自己坐低自己睇😅黎到梗係要叫我嘅西班牙黑毛豬豬羽毛 $268:價錢可能有少少貴,但絕對值回票價😍因為個黑毛豬真係好嫩滑🤗而且份量非常之足夠!另外嗰啲配菜都非常有水準😙!仲有仲有佢哋包埋個黑松露薯條任加,真係超級正🥰

2022-06-15 55 瀏覽
去過英國都知道呢一間Flat Iron好出名,專食平民版嘅牛扒😳今時今日,香港都有一間Top Blade Lab🤭佢哋啲扒又係勁高質,但價錢又好抵食👍🏻餐廳環境都幾舒服,好chill好啱朋友仔坐低傾吓計敘吓舊😎所以好啱我同好朋友今日嘅目的,就係敘舊啦🤣題外話,我哋兩個真係傾到唔捨得走😝入正題啦,我哋兩個叫咗兩款套餐,包埋任食黑松露薯條🍟🍟🍟🍟係任食,真係不停可以refill!勁爽🤣平鐵牛扒:鍾意食牛扒嘅一定要揀呢個,侍應一攞上枱已經香氣十足,再見埋塊牛扒,中間嘅肉顏色勁靚👍🏻真係就咁睇都覺得好好食😋just 漢堡🍔 :呢個漢堡係用豬肉來做,但係味道依然好濃郁👏🏻而且咬落去好Juicy!!!!開心果特飲:我係見到隔籬枱飲緊嘅時候俾佢隻顏色吸引住,所以問一問侍應呢杯係咩嚟🤭原來係開心果特飲,又真係幾好味😋飲落去好滑溜!yeahhhh ❤️

2022-06-15 48 瀏覽
男朋友喺中環返工,今日諗住俾驚喜去接佢放工順便喺附近搵間餐廳食飯🫣結果比我搵到呢一間驚喜之選🥰因為佢算係平民扒房,食扒有質素之餘價錢仲好親民添🥳所以一定要介紹俾大家🤣🤣我同男朋友坐低之後,服務員立即主動介紹Menu👍🏻最後我哋兩個揀咗呢兩個👏🏻乾式熟成西班牙栗飼豬鞍架 $180:呢個豬鞍架煮得好出色😙舊豬扒完全唔會鞋口,切落去仲好順滑!而且有骨連住,又有少少肥膏黐埋一齊食,好有驚喜😎終極漢堡$168:個名夠晒終極,應該係終極好味!哈哈😆中間塊牛肉漢堡超厚身,好鬼足料!而且有少少牛脂肪咁,少少油多多趣!好啱我哋食🤩重點係呢度有黑松露薯條任refill😳估唔到我同男朋友兩個都可以食到三盤薯條,我覺得我哋好勁🤭

2022-06-14 45 瀏覽
呢一間非一般嘅扒房餐廳,有別於傳統酒店級,但味道方面又可以話媲美酒店級😍因為啲牛肉好有質素,而且我聽返嚟嘅多數都大贊😚既然係咁,今日就同男朋友試一試佢嘅龍山真面目😛餐廳都算坐得幾舒服,而且店員哥哥非常之Nice,講解餐牌時亦好細心👍🏻👏🏻我哋兩個睇完餐牌一大輪,決定又要成日食牛又要食豬🤩試晒佢兩款肉,睇吓質素係咪同樣咁高😳just 漢堡 $188:呢個漢堡包特別之處就係佢用豬肉來做個漢堡扒☺️但個漢堡扒完全唔會乾爭爭,仲好Juicy添😜而且仲有兩款芝士Max埋一齊,好啱我呢個芝士怪🥳是日特別版招牌平鐵牛扒 (每日限定)$238:聽店員哥哥講呢一個係每日期間限定,咁就一定要嗌黎試吓啦☺️牛扒好食固然唔使講,但嗰個燒粟米勁香甜,下邊嘅薯蓉勁滑溜👍🏻👍🏻果然冇介紹錯😊

2022-06-14 73 瀏覽
已經好耐冇試過出街食lunch啦🤪難得疫情開始放鬆,我都忍唔住要出街搵好嘢食😝今日挑戰呢一間叫Top Blade Lab嘅餐廳,我其實有食過佢喺沙田嘅分店,當然味道好唔錯我先再挑戰中環呢一間啦😚😚不過今日就唔係食佢哋餐廳最出名嘅牛扒,而係揀咗乾式熟成西班牙栗飼豬鞍架 ($180),豬扒一上枱已經忍唔住相機食先,因為個賣相好靚!有骨嘅豬扒果然係零瀉好味😋尤其是黐住骨邊嘅肉更加正😍啖啖肉食落去有少少焦香,好值得推薦比大家食😎當然佢嘅薯條任食都好吸引啦😝Lemon tea 感覺係新鮮製,fresh得黎仲有啲香草嘅味😚

本人極度鍾意食漢堡包🍔經常捐窿捐罅去搵好嘢食!今日嚟到呢間中環嘅Top Blade Lab🤩雖然佢最出名唔係漢堡包,但聽聞佢嘅漢堡包極度有質素,所以點都抽時間嚟試吓😊果然冇介紹錯,個漢堡包賣相靚得來之外仲好好食😋一啖咬入去啲牛肉汁咇出嚟,同埋中間塊漢堡扒好大塊,啖啖都係肉🤩都唔知幾耐冇食過咁滿足嘅漢堡包啦👏🏻9 out of the 10 😝😝同埋啲薯條🍟係任食㗎,每條薯條都熱辣辣香噴噴👍🏻值得一讚嘅係啲侍應哥哥勁有禮貌,唔該前唔該後咁,真係今時今日咁嘅服務態度好值得讚👏🏻👏🏻
果然冇介紹錯,個漢堡包賣相靚得來之外仲好好食😋

一個人喺中環見完客,又係時候食lunch😳唔知做乜好想食漢堡包,但又唔想食麥當勞🤣經過呢間餐廳見到有個漢堡包set,又可以任食薯條,咁就決定入去食😉餐廳環境方面,都坐得幾舒服,有啲鐵凳坐,感覺幾特別😜然後見到個餐牌都有牛扒揀,但真係好想食漢堡包,於是揀咗終極漢堡🍔好嘢!真係揀得冇錯。嗰舊漢堡扒大大嚿👍🏻仲好香氣十足,咬一啖夾埋啲芝士配菜一齊食,超級好食😋然後仲有薯條任食,啲薯條熱辣辣咁上枱,點埋啲茄汁,delicious 😈加埋罐可樂,人生一大樂事☺️

餐廳環境方面,都坐得幾舒服,有啲鐵凳坐,感覺幾特別😜