好耐無約過朋友出黎食飯啦~今日約左幾個女仔朋友一齊去中環食飯,見到好多人推介呢間top blade我地一於試下❤️🔶Just 漢堡 ($188)自家製既豬肉漢堡非常出色🥰超巨型既雙層漢堡包真係一啖都咬唔哂啲材料,漢堡扒表面煎到脆卜卜,仲有番茄同生菜中和返油膩感💯🔶終極漢堡 ($168)用上flat iron牛肉做成既漢堡扒,加上半溶既芝士、番茄同生菜真係好夾,用左把刀一刀插入burger度打卡💯😍🔶西班牙黑毛豬豬羽毛 ($268)豬羽毛又名Pluma,係指西班牙黑毛豬肩膀上既兩塊肉,佢既形狀好似羽毛咁,所以就叫做豬羽毛,兩邊煎到半熟既狀態,食落有油香又唔會好漏,伴碟上面既蜜桃酸酸甜甜,可以中和豬羽毛既油分❤️🔶乾式熟成西班牙栗飼豬鞍架 ($180)西班牙栗飼豬比起其他穀飼同草飼豬既肉質結構鬆軟,肉味香濃,煎到金香過後亦能保持到肉質嫩滑🐷用左紅椒絲同洋蔥絲墊底好refreshing三款中環店限定既豬料理都非常高水準,下次要再試下佢地既flat iron先得😋

🔶Just 漢堡 ($188)

🔶終極漢堡 ($168)

🔶西班牙黑毛豬豬羽毛 ($268)

🔶乾式熟成西班牙栗飼豬鞍架 ($180)

2022-05-20 68 瀏覽
終於放寬返晚市堂食,一月到而家都只係屋企煮飯或者買外賣,終於等到疫情緩和返啲同屋企人出去食飯🥰今晚放工同佢地去左中環既Top Blade鋸扒,我同媽咪係burger fans所以一人叫左一款漢堡包,爸爸就叫左每日限定既招牌flat ironJust漢堡 $188🐷Just漢堡用上自家製手打豬肉漢堡扒,無溝其他肉,天然無添加😋漢堡扒表面煎到好香,配埋芝士同秘製醬汁,口感非常豐富終極漢堡 $168🐮終極漢堡係用牛肉漢堡扒,厚身既漢堡扒加上芝士同煎蛋已經好香,夾埋番茄同生菜一齊食好清新唔油膩💯👍🏻是日特別版: 招牌平鐵牛扒🐮今日限定既flat iron用三小時法式慢煮方式製成,既能鎖住原有的肉汁,又有軟熟及入口即溶的口感❤️

Just漢堡 $188🐷

終極漢堡 $168🐮

是日特別版: 招牌平鐵牛扒🐮
2022-05-18 67 瀏覽
今日好姐妹搵我行中環買生日禮物比佢男朋友,行完街想搵地方坐下,食完飯去大館影相,記得半山電梯附近開左間Top Blade Steak Lab,主打牛扒同漢堡,等我地坐低試下好唔好食先❤️西班牙黑毛豬豬羽毛🐷西班牙黑毛豬豬羽毛其實係西班牙黑毛豬左右肩膊上兩塊小豬柳pluma,呢個部位範圍唔大,所以都幾珍貴,食落有油香又唔會好肥膩,軟滑有咬口,蘸少少鹽已經好夠味。而燒過嘅桃香甜又有少少果酸,一齊食可以中和豬肉嘅油分😋😋😋終極漢堡🍔試完豬羽毛點可以唔試埋佢地既牛呢,呢款終極漢堡以牛肩肉、牛胸肉做成,入口非常juicy,超正溫馨提示,呢間餐廳既薯條係無限追加,食哂自己個碟就可以叫店員refill,不過食得哂先好叫,咪做大嘥鬼💯

西班牙黑毛豬豬羽毛🐷

終極漢堡🍔

上次同同事去過中環士丹利街既Top Blade食平鐵牛扒已經覺得好好食,今次回訪試埋佢地既Burger,估唔到burger同牛扒都係一樣咁出色❤️❤️❤️我地叫左一個Just burger同一個終極漢堡,前者用上豬肉做漢堡扒而後者則是用牛肉做成漢堡扒,兩款漢堡包上枱時非常震撼,用上一把餐刀從中間插落去,岩哂我地呢啲少女打卡呀🥰終極漢堡🍔以USDA的牛肩肉、牛胸肉做出的漢堡扒,煎至medium熟度就最juicy,半融的芝士與醬汁的結合,真係好好食😋Just Burger🍔係雙層豬肉漢堡,配自家製手打100%豬肉漢堡扒,漢堡扒煎到微微焦香,口感彈牙,伴碟用上新鮮沙律菜同番茄仔,非常清新👍🏻👍🏻

2022-05-17 65 瀏覽
今日long weekend前都冇咩心機做野,最開心都係同同事諗下lunch食咩好,見到fb 同ig推介呢間top blade steak lab一於試下啦,餐廳主要提供平鐵牛扒同漢堡,近年先加入豬肉料理🐷希望更多客人以一個比較親民既價錢食到高質既食材。今日我地叫左一個普通既平鐵牛扒同是日特別版既招牌平鐵牛扒🎉是日特別版: 招牌平鐵牛扒 (每日限定)呢款同普通平鐵牛扒唔同,用上慢煮既方法,加入香草、鹽和胡椒調味,肉質油脂分佈平均,牛味非常濃郁,medium rare剛剛好,伴碟既粟米都非常鮮甜,讚👍🏻👍🏻👍🏻平鐵牛扒同事叫左普通版既平鐵牛扒,一切開見到肉質粉嫩好開心,份量都唔少🥰開心果特飲天氣咁熱係要叫返杯凍飲既,除左汽水之外佢地仲有特飲,例如Dirty Lemon tea同開心果特飲,我今日就叫左杯開心果特飲,上面加左啲烤過既開心果碎,口感豐富😍😍🤣

是日特別版: 招牌平鐵牛扒 (每日限定)

開心果特飲
2022-05-17 38 瀏覽
好多人都以為中環食飯都係又貴又唔飽咁,今日想同大家介紹呢間位於士丹利街既抵食扒房,價錢非常親民,最近仲有外賣自取低至六折既優惠,日式牛肉飯、炸雞飯、鰻魚飯等等,十分吸引❤️最近疫情緩和返唔少,所以都放心出去堂食,今日一於坐低食塊靚扒慰勞自己先得,店員推薦我試佢地既西班牙黑毛豬豬羽毛,豬羽毛呢個名好特別🐷英文名叫Pluma,意思係指黑毛豬左右肩膊上兩塊小豬柳,油脂特別多,每隻豬僅得兩件,非常珍貴。充滿油份既豬羽毛好有咬口,肉質嫩滑,估唔到呢個價錢都食到咁高質既黑毛豬扒,薯條任食呢個值得加分,豬羽毛會有水蜜桃做伴碟,甜甜地中和返豬羽毛既油分,加埋一杯dirty lemon tea就perfect啦💯
2022-05-16 114 瀏覽
辛苦左一個星期又到Happy Friday啦~🥰今日出糧要食返餐好既 之前見到何文田新開個陣已經想試 終於黎到港島開分店 除左何文田總店之外 仲有沙田新城市廣場、中環同銅鑼灣都有分店港九新界區都試到咁高質既牛扒同burger🍔今日去開中環做野順便嘆個靚午餐 餐廳門口貼左好大隻牛牛好可愛 一睇就知係食牛既專門店 今日叫左佢地最出名既平鐵牛扒 價錢非常親民💯 平時我地食牛扒多數都係叫西冷或者肉眼 平鐵牛扒都係第一次聽,指牛三角肩對上的肉位 肉質柔軟,肉味濃郁 煮至medium rare最正😉 加埋薯條任食呢個lunch真係好滿足😋😋😋
港九新界區都試到咁高質既牛扒同burger🍔

加埋薯條任食呢個lunch真係好滿足😋😋😋
係中環返工一到食飯時間周圍都好多人等外賣又要預早叫定先所以平時多數都係帶飯多今日公司有event 可以早放lunch去到士丹利街見到呢間Top Blade Steak Lab食扒同burger一於入去試下😋餐廳環境光猛企理牆上面掛左D牛既畫框風格時尚🎉終極Burger🍔即叫即整既burger上到枱聞到好香廚師首先烘過麵包咬落去脆卜卜入面厚身既Beef patty加上半溶既芝士同秘製醬汁可以話係中環區最好食既burger😍仲有薯條可以無限追加剛炸起既薯條金黃色好香脆配埋杯冰凍既可樂真係好滿足下次絕對要回訪試埋佢地既招牌平鐵牛扒係中環區返工既朋友仔萬勿錯過👍🏻👍🏻👍🏻
係中環返工一到食飯時間周圍都好多人

配埋杯冰凍既可樂真係好滿足
下次絕對要回訪試埋佢地既招牌平鐵牛扒
係中環區返工既朋友仔萬勿錯過👍🏻👍🏻👍🏻
2022-05-15 97 瀏覽
Flat Iron Steak $160Medium rare嘅flat iron煎得外脆內腍,超juicy。加埋任食薯條,真係超值~第一碟薯條新鮮炸起,上枱時仲係熱辣辣,但refill的已經變凍了。Spain Dry-aged Chestnut fed Pork Rack $180中環此店名為 VS PPPP,即Pig Pig Pork Pork,但這件Pokr rack則麻麻。第一塊(如圖),偏瘦、煎得甚乾。切開也是乾爭爭的,肉質鞋得像擦膠,忍唔住要換過一件。第二回的豬鞍架終於肥一點,煎好後還有點肉質,但口感還是偏乾。毫無疑問,牛扒比豬扒更勝一籌。

flat  iron

Flat Iron Steak $160

薯條

2022-05-07
flat  iron
薯條
2022-05-03 308 瀏覽
食靚既扒都可以唔洗好貴😙而間扒房就可以用平民價錢有高級享受🤩🔸平鐵牛扒 ($160)牛扒煎到微焦, 肉質粉嫩, 仲好淋身😋而且都幾大份, 一個女仔一定夠食~蒜頭亦烤得勁香, 食完都無口臭🤣🔸西班牙栗飼豬鞍架 ($180)成吋厚🤩 雖然厚, 但一D都唔鞋, 火喉控制得岩岩好👍🏻肉質腍滑, 簡單既鹽同香草調味, 已經好夠味😙最正係佢條肥膏🥓 爽口得黎仲好有油香, 好正🥰每一份扒都會配無限refill既黑松露薯條🍟 炸得超香脆, 食完一條又一條🥰牛又得 豬又得 性價比真心極高👍🏻私心推介啊❤️評分: ⭐️⭐️⭐️⭐️

食靚既扒都可以唔洗好貴😙
而間扒房就可以用平民價錢有高級享受🤩

🔸平鐵牛扒 ($160)
牛扒煎到微焦, 肉質粉嫩, 仲好淋身😋
而且都幾大份, 一個女仔一定夠食~
蒜頭亦烤得勁香, 食完都無口臭🤣
平鐵牛扒

🔸西班牙栗飼豬鞍架 ($180)
成吋厚🤩 雖然厚, 但一D都唔鞋,
火喉控制得岩岩好👍🏻
肉質腍滑, 簡單既鹽同香草調味,
已經好夠味😙
最正係佢條肥膏🥓
爽口得黎仲好有油香, 好正🥰
西班牙栗飼豬鞍架

每一份扒都會配無限refill既黑松露薯條🍟
炸得超香脆, 食完一條又一條🥰

牛又得 豬又得 性價比真心極高👍🏻
私心推介啊❤️
評分: ⭐️⭐️⭐️⭐️
西班牙栗飼豬鞍架
2022-04-16 418 瀏覽
可能呢間分店比較小人知道🧐去呢間餐廳嘅時候人流較小🍃店員係點餐前有好仔細介紹menu👨‍🍳餐前提供免費任食松露鹽薯條🍟亦有大大支茄汁供應🍅🌟👼🏻是日特別版招牌平鐵牛扒🐮$238TODAY’S GUEST CHEF FLAT IRON呢個餐嘅主打係慢煮牛扒🐄牛扒用左香草、鹽同胡椒調味🧂肉質油脂分佈平均🥩食落牛嘅肉質真係好淋!好淋!好淋!勁有牛味,入口即溶😲加埋醬汁同燒蒜一齊食🧄將成塊牛扒提升咗另一個層次🥹配菜粟米都唔會燒到好乾食落仲好甜好juicy🌽👅味道: 8.5/10🙋🏻‍♂️推薦: 8/10👼🏻匈牙利國寶曼加利察鬈毛T骨豬扒🐷 $380Hungary MOE MANGALICA PORK PORTERHOUSE舊豬扒嚟到嘅第一個印象就係-好厚好大塊!但竟然食落口一啲都唔嚡仲好嫩滑🤯無諗過豬扒都可以煮到咁軟腍仲保持到肉汁🍖薯蓉望落有啲粗糙食落有少少牛油味鹹鹹地🥔不過平心而論用味道同埋價錢黎睇💸覺得豬比起牛冇咁抵🤑👅味道:7.5/10🙋🏻‍♂️推薦:7/10📌整體食物質素都好好食🤤特別想讚職員好詳細咁講解曬全部menu嘅特色👍唯一就係餐廳個入口有少少難搵🧐
可能呢間分店比較小人知道🧐
去呢間餐廳嘅時候人流較小🍃
店員係點餐前有好仔細介紹menu👨‍🍳
餐前提供免費任食松露鹽薯條🍟
亦有大大支茄汁供應🍅

🌟👼🏻是日特別版招牌平鐵牛扒🐮$238
TODAY’S GUEST CHEF FLAT IRON
呢個餐嘅主打係慢煮牛扒🐄
牛扒用左香草、鹽同胡椒調味🧂
肉質油脂分佈平均🥩
食落牛嘅肉質真係好淋!好淋!好淋!
勁有牛味,入口即溶😲
加埋醬汁同燒蒜一齊食🧄
將成塊牛扒提升咗另一個層次🥹
配菜粟米都唔會燒到好乾食落仲好甜好juicy🌽
👅味道: 8.5/10
🙋🏻‍♂️推薦: 8/10

👼🏻匈牙利國寶曼加利察鬈毛T骨豬扒🐷 $380
舊豬扒嚟到嘅第一個印象就係-好厚好大塊!
但竟然食落口一啲都唔嚡仲好嫩滑🤯

匈牙利國寶曼加利察鬈毛T骨豬扒
是日特別版招牌平鐵牛扒
匈牙利國寶曼加利察鬈毛T骨豬扒
2022-03-16 456 瀏覽
本買了1個tb打扁漢堡和1個牛油果漢堡,但結果取貨後才發現給了2個牛油果漢堡!建議餐廳改善製作食物的準確性,減低出錯訂單的機會!幸好這次兩個產品是同樣價錢,否則也不清楚怎樣追討!

外賣自取
2022-01-31 758 瀏覽
呢間係Top Blade 系列唯一一間有 pork 食嘅店,不過呢日都係無食豬~ 食最平嘅flat iron,質素超水準,牛味濃郁,超新鮮好食啊啊啊啊啊~~~~~Burger都超超好食😋 Beef patty 原汁原味。識食又嘴刁嘅人一定要嚟食🤩🤩🤩🤩🤩薯條仲$0瘋狂任食,所以極力子極力推介!!餐廳環境亦非常好,service周到,揀啲歌好chill,成個color mood tone 好美式👍🏻 好適合打卡😆📷📸所以我就帶埋部polaroid go 去打咗個靚卡~ 😂

薯條仲$0瘋狂任食,所以極力子極力推介!!

所以我就帶埋部polaroid go 去打咗個靚卡~ 😂

2022-01-23
  • Flat  iron
2022-01-19 549 瀏覽
加班加咗幾日,好想嘆番餐好食嘅西餐,前幾日去咗中環乜嘢,經過呢一間餐廳,Top Blade Steak Lab Vs Pppp,睇佢門面設計都幾特別,忍唔住入咗去試😍餐廳裏面嘅設計都幾有心思,有少少藝術嘅氣息,連Menu都精心設計過,好特別!叫咗個西班牙黑毛豬豬羽毛,見擺位都有心思,黑毛豬燒得好唔錯,肉質見到油份分布程度好平均,咬落唔係好銀,好值得嘗試一下另外試咗佢嘅湯,一睇就唔似係蕃茄濃湯,但係飲落好濃郁嘅蕃茄味☺️ 湯𥚃面既材料都好豐富🤤 好值得試

2022-01-18 324 瀏覽
早前喺Instagram上面見到有好多人介紹咗呢一間餐廳!一眼望落去就已經覺得非常之吸引,好有美國特色嘅餐廳感覺!於是,就已經約咗朋友一齊過去!一去到呢間餐廳嘅時候就已經覺得好靚!而且餐廳好大間,好似美國嘅快餐店咁樣!先叫做呢一個平鐵牛扒!呢塊牛扒真係好靚,就咁睇個賣相就已經非常之有食慾!入口嘅時候,牛扒好林!而且呢個牛肉嘅味道好濃!然後就會食得到牛肉嘅油脂味道!非常頂級嘅牛扒!去到呢度當然唔少得就係要任食薯條!任食薯條真係好爽!食到停唔到口!另外仲叫咗兩杯飲品,Dirty lemonade好清新,好開胃嘅感覺!酸酸甜甜嘅味道!仲有一杯Mojito!唔算好強烈嘅酒味,但係有一種fresh嘅感覺!調配得好好!