2024-03-28 206 瀏覽
之前係沙田分店已經食過幾次今次帶朋友黎試 佢都有好高嘅評價👍🏻店員都好好會解釋餐牌當日嘅自家靚湯係椰菜花忌廉湯小食係炸魷魚同埋炸雞不過根據經驗食肉同薯條都食到飽所以就冇叫啦😹哈<任食薯條>落完單等左一陣就有即炸嘅薯條🍟不過呢一日有啲供不應求每次加薯條都要等一陣👐🏻不過都合理嘅而且店員態度好好所以好小事啫~薯條每條都好幼同好脆有輕輕嘅松露味調味😋朋友都encore咗幾轉🤡<美國390日谷飼Prime級平鐵牛扒>店員推介三成熟咁我哋就三成熟啦👌🏻入口好香牛味🐂而且肉質好嫩滑值得一讚係個薯蓉都好好食🥔(唔係薯蓉lover)冇食錯嘅話應該係有浸好香既忌廉味?!基本上每一次同人share都會叫一份平鐵牛扒🥩推薦推薦!<香草黑毛豬腩卷>除咗餐牌上嘅豬鞍架仲有新推出嘅黑毛豬腩卷🐷所以我地叫左黎試下上枱比我想像中大份咬落去油脂好飽滿表面燒得好焦香🔥所以成嚿肉入口就係又油又香嘅物體好可惜既係攤凍左之後個個油膩感好勁其實配菜係桃for人解膩但自己唔係幾鍾意食桃舊桃都幾有心思既燒香過甜甜酸酸咁😉朋友就覺得洋蔥好好食 清晒~ Hello<開心果巴斯克芝士
之前係沙田分店已經食過幾次

<美國390日谷飼Prime級平鐵牛扒>
店員推介三成熟咁我哋就三成熟啦👌🏻
入口好香牛味🐂
而且肉質好嫩滑
值得一讚係個薯蓉都好好食🥔(唔係薯蓉lover)
冇食錯嘅話應該係有浸好香既忌廉味?!
基本上每一次同人share都會叫一份平鐵牛扒🥩

都冇諗住趕我哋走😂😂

美國390日谷飼Prime級平鐵牛扒
香草黑毛豬腩卷
2024-03-14 195 瀏覽
,前菜有湯同沙津~ 唔記得影相🤣但好新鮮爽口,健康又開胃~仲配個清甜既南瓜忌廉湯前菜岩岩好暖晒胃!仲配埋免費薯條(任添)主菜叫咗個美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒5成熟,配左一啲薯蓉同埋茄仔~牛扒方面香味好夠,肉質粉嫩 有口感!擺設都好比足誠意!打卡一流🤣😋另外我朋友就食咗香草平鐵牛扒 ,都係5成熟!肉質都係粉嫩牛肉香味都唔差,油脂分佈正常。另外仲有烤蒜搭配層次升華🥺整體黎講環境舒服,服務好貼心,打卡拍拖都好岩。😻地點:Top Blade Steak Lab (梭椏道) (何文田)何文田梭椏道4A號榮英大廈地舖🔸味道:8/10🔸環境服務:8/10🔸推薦:8/10

前菜岩岩好暖晒胃!仲配埋免費薯條(任添)

主菜叫咗個美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒

整體黎講環境舒服,服務好貼心,打卡拍拖都好岩。😻

何文田梭椏道4A號榮英大廈地舖

🔸味道:8/10
🔸環境服務:8/10
🔸推薦:8/10
2023-12-02 898 瀏覽
位於何文田梭椏道的西餐廳「Top Blade Steak Lab」裝修呈懷舊工業風,環境衛生舒適又提供酒精飲品,是一個適合跟朋友聚會小酌的好地方點餐即可享薯條任食-Lunch Selection: 美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒 $280+$60 配藜麥沙律及自家靚湯蟹肉藜麥沙律,沙律菜新鮮爽甜,配合細嫩蟹肉及油醋汁開胃又健康南瓜忌廉湯稀稠度剛好,南瓜味突出清甜主菜牛扒8安士,點選5成熟,配上薯蓉及串茄,牛扒粉嫩細緻,甘甜濃郁的牛香中帶點牛的微羶;配菜薯蓉細軟綿滑-Lunch Selection: 西班牙栗飼豬鞍架 $160+$60 配藜麥沙律及自家靚湯栗飼豬鞍份量十足,厚度超過2cm,店員建議點選9成熟配上香草、焗蒜、洋蔥及紅椒豬鞍肉質緊實有彈性,脂肪比例約50%,肉味香濃而調味恰到好處-羽衣甘藍雜果汁 $35清甜不膩,健康之選
點餐即可享薯條任食
+$60 配藜麥沙律及自家靚湯
南瓜忌廉湯稀稠度剛好,南瓜味突出清甜
+$60 配藜麥沙律及自家靚湯
栗飼豬鞍份量十足,厚度超過2cm,店員建議點選9成熟
配上香草、焗蒜、洋蔥及紅椒
羽衣甘藍雜果汁 $35
清甜不膩,健康之選
2023-12-02
2023-11-25 539 瀏覽
top blade嘅牛扒真係好高水準,百幾蚊8安士好抵食,仲有舊燒蒜頭都好好味...午餐扒叫7成熟,煎出嚟絕對教材級,冇血、有紅肉,出面冇乜餐廳煎到呢個效果。味道方面,牛略帶臊味,配鹽同rosemary好香,脂肪唔多,啖啖肉... 好好味!
2023-11-15 417 瀏覽
揀咗啲朋友推介嘅小店,試咗「香草平鐵牛扒」同埋「黑松露薯條」嘅組合,味覺真係好有層次。「香草平鐵牛扒」。一啖落肉質鮮嫩,咬落去嘅感覺就似喺口裏跳舞咁。啲牛扒厚度啱啱好,都係啱啱好嘅火候,唔乾柴。香草嘅香氣啱啱啱好,唔會掩蓋咗牛肉嘅原味,令味道更豐富。「黑松露薯條」,脆脆嘅外皮包住濃厚嘅黑松露味。每條薯條都似炸咗出啲黃金嘅香脆感,而黑松露嘅風味就喺口中爆發,香味無窮

2023-11-04
2023-11-05 387 瀏覽
之前OpenRice搵食見過呢間扒房幾多like,咁啱今日下午四點幾經過,原來五點前仲係Lunch Menu,平鐵牛扒+薯條+飲品都係$185(未加一),所以就擇日不如撞日,一丁友都試下。牛扒我叫medium,但一切開竟然係medium rare。雖然牛扒質素唔差,但以扒房黎講,控制牛扒嘅生熟度係最基本嘅嘢,咁都失手着實令我有啲失望。環境冇乜特別,侍應招呼麻麻地,配菜蒜頭都唔香,試咗一次就夠了。

2023-11-02
又到食肉時間!平日夜晚,可能地點比較遠,人流比較少,走前嘅高峰期,都只係得四台客。🐮『香草平鐵牛扒 (增量50% )』$185 (+$30)🐷『西班牙栗飼豬鞍架』$168🍋《DIRTY LEMONADE》$45⋯⋯任食薯條係個焦點位,但我同友人每人只係食到一碟🤭;扒來講,牛好過豬,今次呢份豬乾咗少少。📍 Top Blade Steak Lab (梭椏道) (何文田)何文田梭椏道4A號榮英大廈地舖。大食日期:Jul 2023 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

🐮『香草平鐵牛扒 (增量50% )』$185 (+$30)
香草平鐵牛扒 (增量50% )

🐷『西班牙栗飼豬鞍架』$168

大食日期:Jul 2023
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
2023-07-19
香草平鐵牛扒 (增量50% )
DIRTY LEMONADE
Flat Iron Steak 平鐵牛扒 (直譯)係食牛CP值高嘅選擇嫩滑程度僅次於牛柳價錢就比牛柳平 .Flat Iron Steak位置係牛嘅三角肩被三條小筋包圍住所以煮之前要用人手切走筋膜 處理工序比較麻煩但係!!! 去除咗筋嘅Flat Iron肉質紮實 嫩滑嫩滑程度只係僅次於filet mignon係連英國名廚Jamie Oliver都推介嘅CP值之選 .喺香港想食吃到抵食又高質嘅Flat IronTop Blade Steak Lab係唔錯嘅選擇而我哋就鐘意去何文田嗰間坐得舒服之餘唔會太嘈雜 .Top Blade主打嘅Flat Iron經過21日熟成處理嫩滑得嚟 牛味突出簡單以海鹽 香草調味已經好足夠 .同另一間牛扒+任食薯條比較我更鐘意Top Blade用白松露鹽調味而且連皮即炸非常香口 唔覺唔覺坐吓就食唔停口 .私心推介 Medium Rare就啱啱好帶粉紅色 肉味重 夠juicy唔蘸醬汁 試咗原汁原味嘅食法先呀
Flat Iron Steak 平鐵牛扒 (直譯)
係食牛CP值高嘅選擇
帶粉紅色 肉味重 夠juicy
唔蘸醬汁 試咗原汁原味嘅食法先呀
2023-03-13
2023-07-07 601 瀏覽
Top Blade Steak Lab(何文田)🥩香草平鐵牛扒Herbly Flat Iron Steak $160 心血來潮突然之間好想食牛扒就去左試好多朋友推薦嘅TOP BLADE STEAK LAB 店舖係條街比較入嘅位置 少少難搵 可能正正因為地理位置問題 我地果日平日夜晚去 好少人幾乎包場🍟薯條原來可以任食 拎出嚟仲熱辣辣 食落夠脆 有少少松露香味 加少少pepper好香 非常唔錯 見你差唔多食完店員主動會問你使唔使refill 牛扒叫左Medium Rare 最後出嚟個生熟情度都做得好好 肉質鮮嫩 可以媲美外面幾倍價錢嘅牛扒 有濃厚嘅牛味 超好食🤤算係暫時食過有性價比又有質素嘅牛扒Recommend:🐖🐖🐖🐖🐖❤️🌎地址:何文田梭椏道4A號榮英大廈地鋪#noideahmt
Top Blade Steak Lab(何文田)

Recommend:🐖🐖🐖🐖🐖❤️
🌎地址:何文田梭椏道4A號榮英大廈地鋪
#noideahmt
  • 黑松露薯條
人均2百鬆啲食到高質重肉味flat iron steak非常佛心🙏,真心有下次🫶・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🥩 香草平鐵牛扒 HK$175・味道:香草味幾出但唔係鹹味,不錯。牛味好出仲好有層次🤌,外層煎香嘅牛係濃味半焦香,內裡係嫩滑天然肉香,單食已非常不錯。配小小鹽加蒜香直頭「肉」罷不能🤤(好開心又可食食到啲好9好尷嘅字😂)嗌5成熟真係交5成熟,你知有啲扒房聽就聽5成,畀就畀7成㗎啦~・口感:少女粉紅色的肉肉非常嫩滑😚,仲好juicy!🥩 是日廚師推介:Black Jack Flat Iron Steak HK$248・味道:BBQ辣汁醃牛扒,個汁係幾惹味,先係煙熏BBQ汁再慢慢出個辣味,係幾特別。不過個人口味偏向食返牛扒原本嘅肉香。底下有炒香嘅洋蔥同蘑菇,正常不死嘅好食。・口感:肉質會相對紮實啲,但對呀婆牙嘅肚波嚟講都輕鬆咬開,對大家嚟講就一定easy。🍋 Dirty Lemon Tea HK$40・味道:茶味重少甜嘅雀檸😂・口感:冇XD🍟 任食黑松露薯條・味道:熱辣辣加埋超重黑松露味,超讚的!!!・口感:其實佢似M記薯,幼身唔算脆,但味道真的正!・・・・・・・・・・・・

🥩 香草平鐵牛扒 HK$175
・口感:少女粉紅色的肉肉非常嫩滑😚,仲好juicy!

🍋 Dirty Lemon Tea HK$40
・味道:茶味重少甜嘅雀檸😂
・口感:冇XD
Dirty Lemon Tea

🍟 任食黑松露薯條
・味道:熱辣辣加埋超重黑松露味,超讚的!!!
・口感:其實佢似M記薯,幼身唔算脆,但味道真的正!
黑松露薯條

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:值得一試,抵食好食,仲要4間分店都同樣價錢,有儀式感得嚟又好食嘅餐廳,無得輸啦!

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

服務:上網見有人話話服務唔好,我反而想讚服務好好喎~輕輕舉個手已經即刻有人過嚟問需要啲咩,送到嘢食嚟又會介紹,介紹完又唔會講太多吹水嘢(我超級i仔好怕social的XD),非常不錯呀👍
2023-06-22
黑松露薯條
2023-06-18 475 瀏覽
#搞串個pantry上次食左間傳統港式扒房💕,今次就去左試一間#銅鑼灣 、#中環 、#何文田 、#沙田 都有分店嘅美式扒房🥩!呢間餐廳主打#平鐵牛扒 ,仼食薯條🍟,店內裝修簡約時尚。今次就嗌咗香草平鐵牛扒($175)、是日特別版招牌平鐵牛扒($248)。平鐵牛扒據說即係牛肩膀對上嘅肉🤯,據稱係第二嫩滑嘅部位🧐。香草平鐵牛扒🌟🌟🌟呢個扒叫咗五成熟,上菜嘅時候已經切好一塊塊🍽️,成塊牛扒似用烤焗方法整🔥,外層比較焦硬,裏面嘅肉保持住粉紅肉色。呢個熟度,食落口嫩滑😜,但裏面有啲筋,食落口會有啲韌,整體感覺其實有少少似自助餐上面嘅烤牛肉🤨。味道方面,牛扒有淡淡的胡椒同埋鹽嘅味道,牛味唔算濃郁。同碟上面仲有一嚿焗蒜頭🧄,啲舊焗蒜頭可以再焗耐少少,因為佢食落口仲係有啲偏硬,如果再腍啲,會再好食啲😋。是日特別版招牌平鐵牛扒🌟🌟今次呢個招牌平鐵牛扒,淋上一種特製嘅醬汁,個醬汁有少少甜,亦都有少少辣🌶️。牛扒方面,係兩塊比較薄嘅牛扒,冇得揀熟度。牛扒食落去肉質好似普通蜜糖牛柳粒入面嘅牛柳,感覺冇乜特別🤨。反而個醬汁味道幾好,令塊牛扒變得好食咗。任食薯條🌟🌟🌟🌟同大部份其他扒房嘅任食薯條一樣,都係幼直身薯條🍟
#搞串個pantry

香草平鐵牛扒🌟🌟🌟

是日特別版招牌平鐵牛扒🌟🌟

任食薯條🌟🌟🌟🌟
同大部份其他扒房嘅任食薯條一樣,都係幼直身薯條🍟,食落口脆度軟硬度適中,炸到啱啱好。因為叫咗是日招牌平鐵牛扒會送一款特製醬料比你點薯條,呢款醬偏辣,但非常惹味🤤!

大家如果想試下特別啲嘅牛扒部位😊,都可以嚟試吓㗎。呢度除咗有牛扒,仲有豬肉🐷可以揀。
2023-04-12
其實好食嘅餐廳真係唔需要搞咁多花臣專心一意整好幾款自己推介嘅嘢食都足以令食客不斷翻嚟再再再幫襯梭椏道 - 一條唔太起眼嘅街/唔係住嗰頭可能直情未聽過而Top Blade Steak Lab就隱藏咗係呢條街嘅中間樸實嘅裝修並以招牌Flat Iron平鐵牛扒同任食薯條起家親民抵食嘅價錢吸引咗我(其中一個不斷回頭客)✨招牌香草平鐵牛扒8oz🥩 $165叫咗medium rare/時間控制得啱啱好 ㄡ唔會嚡、韌同唔會有煮耐咗嘅苦味/濃郁嘅牛味/就咁點啲鹽嚟食已經非常惹味/軟嫩嘅口感/肉汁多/仲會齒頰留香✨即炸任食薯條 熱辣辣即叫即炸嘅松露味薯條/每次都忍唔住refill兩三次之後要飲涼茶🤩✨凍dirty檸檬特飲🥤$45每次都叫嘅嘢飲/烤過嘅檸檬+迷迭香糖漿+梳打水/最啱食完濃味嘢之後飲/非常之清新親切同會細心解說嘅職員送咗$20籌碼仲要係真嘅籌碼/唔係輕飄飄扮係籌碼嘅props認真得嚟又環保可以重用係值得一讚👍🏻
其實好食嘅餐廳真係唔需要搞咁多花臣

梭椏道 - 一條唔太起眼嘅街/唔係住嗰頭可能直情未聽過

樸實嘅裝修並以招牌Flat Iron平鐵牛扒同任食薯條起家
親民抵食嘅價錢吸引咗我(其中一個不斷回頭客)

✨招牌香草平鐵牛扒8oz🥩 $165

認真得嚟又環保可以重用係值得一讚👍🏻

2023-03-15
  • 薯條
2023-02-23 1190 瀏覽
自從轉咗去九龍城返工,出去食飯好多時都係嚟梭椏道,貪佢夠近,就算約埋舊同事嚟一齊食都好方便。知道哩間餐廳係銅鑼灣都有分店,但每次想去食都係大排長龍,一直都冇機會食到。去梭椏道食飯有樣好,晏晝啲餐廳比較靜🤣好容易就會搵到位,而且又唔會點撞到同事,可以暢所欲言🤫招牌香草平鐵牛扒 ($160)Herbly Flat Iron Steak增量版香草平鐵牛扒 ($230)Extra Large Herbly Flat Iron Steak牛扒有正常份量,同加大份量。正常份量大約8oz;加份量大約12oz。女士食8oz一定夠哂,男士可以考慮叫加大。以上午餐仲有附送薯條 或 沙律 或 湯,三選一,同時包埋餐飲。唔係特別大食嘅男士,正常份量都夠哂。肉質好淋,肉味唔算好濃。牛扒配焗蒜一齊上,碟旁邊撒咗一啲粗鹽。我揀咗五成熟,切開睇到煎得岩啱好。跟餐嘅薯條係瘦薯條,聽朋友講以前晏晝嘅薯條係任食,宜家只係得返夜晚先有任食薯條。薯條炸得香口,份量都幾多,叫一份兩個人分都夠哂。當然,任食嘅話會更開心😝

去梭椏道食飯有樣好,晏晝啲餐廳比較靜🤣
好容易就會搵到位,而且又唔會點撞到同事,可以暢所欲言🤫

招牌香草平鐵牛扒 ($160)
Herbly Flat Iron Steak
增量版香草平鐵牛扒 ($230)

牛扒有正常份量,同加大份量。
正常份量大約8oz;加份量大約12oz。
唔係特別大食嘅男士,正常份量都夠哂。

2023-02-18 740 瀏覽
今天終於都試了梭亞道 TOP BLADE STEAK LAB 的平鐵牛扒 牛扒店員介紹五成熟 薯條任食 性價比超高比起某間牛扒屋便宜了 . 出品壹樣牛扒壹份 另薯條任食 . 牛扒制作生熟情度都做得很好. 另薯條任食有小小松露的香氣 . 如想吃性價比而有質數的牛扒 可以嘗試吓。另外餐牌上還有漢堡飽喇 . 西式湯喇 沙律喇都可以選擇. 聞說分店也有幾間 香港 九龍 新界都有 方便各方便人事到訪試食 價錢供道性價比超高 . 不愧為吃牛扒的壹個好選擇 。 假期前後記得預先訂位 。
平鐵牛扒
平鐵牛扒
2022-12-20 1344 瀏覽
突然想食牛扒,所以就咁啱搵到呢間餐廳🍴香草平鐵牛扒 $160食牛扒之前,店員已經上咗碟滿滿嘅薯條,仲話係任添~ 🤩雖然係任添,但質素一啲都唔馬虎,上枱熱辣辣又脆之餘,仲有淡淡嘅松露味。 🍟我嗌咗5成熟嘅牛扒🥰廚師將火候控制得恰到好處,唔會過咗火,切開入面仲係相當粉嫩👍🏽牛扒嘅肉香味不賴,整體嘅油脂分佈都平均,所以入口非常軟嫩。另外,提升牛扒風味嘅烤蒜相當甘甜香口🧄總括,Top Blade嘅性價比十分高,店員也非常殷勤,會向客人講解不同部位嘅不同風味。
突然想食牛扒,所以就咁啱搵到呢間餐廳🍴

香草平鐵牛扒 $160