2019-06-24 82 瀏覽
📍食在荃灣 - 原來Tom n Toms Coffee 有咁多美食😋💎CP值: 🌕🌕🌕🌖🌑———————————————————-Coffee shop 既野食都真係唔可以睇少,有時候下午茶諗唔到食乜,都真係可以考慮下呢度,飲杯野又食,食個toast又得,再唔係叫個pizza或者意粉都得,都真係算多選擇。-1️⃣黑松露野菌薄餅 💰55 (👅:7.5/10)呢度既薄餅都整得好脆薄,而上面既配料都好足,芝士野菌再加上黑松露,真係好惹味。 芝士淋淋地,個薄餅就脆脆地,好夾👍🏻👍🏻。呢個價錢真係唔好預好大份,個人就覺得性價比都幾高。2️⃣芝士番茄牛肉意粉 💰49 (👅:7/10)呢個意粉就正正常常,個人認為意粉再整得入味d,同埋唔好太乾身就好lah~3️⃣韓式熱狗 💰40(👅:8/10)男朋友好中意食熱狗🌭,因為佢覺得簡單咁加d醬上去已經好好食。而呢個熱狗既特別在於,上面仲有酸辣泡菜🌶。食落中規中矩,個麵包脆硬感覺我幾中意。4️⃣蘋果肉桂焦糖流心鬆餅 💰26 (👅:8.5/10)烘熱後味道更出色!焦糖表面係脆脆地,裡面的流心部分好甜,但係整體口感好唔錯既,唔會話食到好腻,蘋果肉桂好香😋5️⃣蜂蜜美式咖啡 💰32
💎CP值: 🌕🌕🌕🌖🌑
———————————————————-

1️⃣黑松露野菌薄餅 💰55 (👅:7.5/10)

2️⃣芝士番茄牛肉意粉 💰49 (👅:7/10)

3️⃣韓式熱狗 💰40(👅:8/10)

4️⃣蘋果肉桂焦糖流心鬆餅 💰26 (👅:8.5/10)

5️⃣蜂蜜美式咖啡 💰32 (👅:8/10)
tomntom 既咖啡其實唔錯,加左蜂蜜少左咖啡既香濃度,感覺更易入口。
2019-06-21 57 瀏覽
決定食個輕食!一路都好想試呢間韓式cafe, 今次見dinner time 唔係好肚餓就嚟試下,入到嚟睇menu 先至院內都有少量咸食,包括意粉同蘑菇湯。真係估唔到呢間都可以當dinner 咁食又食得好飽!蘑菇湯配番茄軟包,軟包夠熱,亦夠味~不過湯有啲咸芝士番茄牛肉意粉,食落較乾身焦糖忌廉吐司,面頭曬上一層肉桂粉,層次更多, 即叫即整脆卜卜~跟餐叫咗杯Green tea latte同接骨木花伯爵茶,簡簡單單又一餐,花茶清清地又幾好飲!

蘑菇湯配番茄軟包,軟包夠熱,亦夠味~不過湯有啲咸

芝士番茄牛肉意粉,食落較乾身

2019-06-20
2019-06-17 49 瀏覽
士多啤梨乳酪冰沙:好喝!很快被喝光了,夏天很適合喝吧。可可冰沙:因為有可可粉所以不是甜到膩那種,甜度適中的它很對胃口。芝士火腿牛角包:好吃,咸咸的蘋果肉桂焦糖流心鬆餅:店員烘熱後非常可口!焦糖表面脆脆的,裡面的流心比起其他部分稍甜,也有蘋果香味,喜歡😋蜂蜜焦糖吐司:造型很吸睛!吸like之選,吐司也很脆,不過我太飽了所以沒吃光所有忌廉😂三重朱古力流心鬆餅:一來到枱面,好香呀坐在落地玻璃窗旁,聽著韓文歌曲,感覺很放鬆。那麼多的食物也不用$200,兩個人很飽肚了!
士多啤梨乳酪冰沙:
好喝!很快被喝光了,夏天很適合喝吧。

可可冰沙:
因為有可可粉所以不是甜到膩那種,甜度適中的它很對胃口。

芝士火腿牛角包:
好吃,咸咸的

蘋果肉桂焦糖流心鬆餅:

蜂蜜焦糖吐司:

三重朱古力流心鬆餅:
一來到枱面,好香呀

2019-06-17
2019-06-15 37 瀏覽
韓國人氣品牌Tom-toms 終於喺荃灣開咗啦~ 期待已久,搵咗一晚輕盈餐後去試下。到達後見到環境舒適 ,用餐嘅人都是文青 ,感覺好舒服。 嚟到呢度當然係試招牌多士喇。仲有幾款 節日限定特飲都想試一試。這裡多士種類繁多,我們叫了有cream的蜂蜜堅果多士,cream都很creamy同柔軟, 每粒多士外皮味脆沾了蜜糖及堅果 口感 非同凡響。另外點了火腿芝士牛角包 朱古力鬆餅,一樣出色非常。當中牛角包非常軟熟 ,鬆餅 叮熱後 暖暖的,除了軟熟中間帶有朱古力流心,很像心太軟般的 感覺。飲品方面我們點了士多啤梨乳酪沙冰及紫薯鮮奶。乳酪沙冰 很有初戀的感覺微酸 帶點甜甜的士多啤梨奶昔味, 而紫薯鮮奶入口順滑,帶有濃厚紫薯香氣及味道,非常足料及刺激味蕾,三個字<不得了>。最後不得不提係,我去過咁多cafe,呢間既店員服務態度係最好架非常熱情有禮貌,老細真係要加佢人工先得

飲品方面我們點了士多啤梨乳酪沙冰及紫薯鮮奶。

非常熱情有禮貌,老細真係要加佢人工先得
2019-06-11 982 瀏覽
今日約咗一班朋友食飯,但係一早就收咗工,唯有同同事喺荃新天地行下先啦,行到有啲口乾,咁岩見到間Tom n toms,猶如沙漠裏見到水塘。而且佢嘅分店越開越多,一直都冇機會嘗試,今日難得有機會,真係要好好享受下。室內嘅環境,裝修簡潔,而且富有時代感,服務員,全部都係年青人,為呢度嘅環境,增添幾分活力。而且落地玻璃,可以睇到街景,帶着疲倦嘅身軀,入到黎,都即刻覺得煩惱盡消。塭到去點嘢食,見到雪櫃櫥窗,放着嘅鬆餅,同埋蛋糕,已經令我垂涎三尺,我哋一於叫咗一個三重朱古力流心鬆餅同藍莓芝士流心鬆餅。鬆餅就食得多啦,但係留心嘅就真係第一次食,朱古力鬆餅,店員好細心,仲幫我加熱左個鬆餅,一入口已經有濃濃嘅朱古力香味,一如既往鬆餅好甜,而且仲要加埋裏面流心,而且藍莓芝士,更加甜,裏面嘅流心芝士,散發香氣,淡淡芝士十分之窩心。之後我仲叫咗一杯伯爵茶,用黎解膩真係一流。喺附近見到好多客人喺度閑談,相聚,仲有啲學生喺度溫書,入到黎呢度真係覺得好寫意啊。坐得咁舒服我哋都唔捨得離開,之後仲叫咗一個芝士火腿牛角包,牛角包外脆內軟,散發濃濃嘅牛油香氣,雖然只係輕食,但係店員一啲都唔媽父啊。朋友話呢度嘅吐司,係佢哋嘅

朋友話呢度嘅吐司,係佢哋嘅招牌,我哋忍唔住口又叫咗個焦糖忌廉吐司,真係覺得自己好大食啊,但係呢一個吐司食咗真係一啲都冇後悔,吐司夠晒厚身,而且外脆內軟,上面灑上淡淡的焦糖,而且仲有一大舊濃濃嘅忌廉,大家喺度坐下傾下飲下食下,一日嘅疲倦即刻冇晒,佢啲肚絲咁好食,下次要試吓其他味先。

2019-06-06 138 瀏覽
今日同閨蜜去荃灣行街,去到荃新天地搵個可以hea下同chill吓個地方,👀到"Tom n Tom coffee 勁開心,因去韓國旅行時,到過當地食過吐司,覺得超好味🤤 蜂蜜蒜泥吐司🍞$5O.00~ 外脆內軟,中間夾有芝士,好香蒜味,加埋蜂蜜🐝鹹+甜組合🤤 意弍牛肉蕃茄薄餅$50.00🍕 ~果然係標榜少油少鹽食店,味道係比較淡嘅,啱我😆 薄餅邊邊做得好脆身👍 牛肉都唔少,多芝士😋 紅豆鮮奶$20.00~ 香滑,帶有淡淡嘅紅豆味👌 藍色/檸檬湯姆梳打$22.00~ 見到都好清涼,啱曬咁熱嘅天氣☀,酸酸甜甜帶有少少果肉👍👩‍⚖場內播放 kpop音樂,在舒適環境下,傾下偈,hea 吓,確係唔錯😌 ps~店內仲有 charge spot 出租😆

蜂蜜蒜泥吐司🍞$5O.00

意弍牛肉蕃茄薄餅$50.00🍕

紅豆鮮奶$20.00
~ 香滑,帶有淡淡嘅紅豆味👌

藍色/檸檬湯姆梳打$22.00
~ 見到都好清涼,啱曬咁熱嘅天氣☀,酸酸甜甜帶有少少果肉👍

ps~店內仲有 charge spot 出租😆

2019-06-06
2019-06-06 113 瀏覽
🙆🏻‍♀️偽韓妹子又出動…每次去親韓國都會幫襯哩間人氣本土咖啡店,坐下hea下又一日🤭🤓-☆ 蜂蜜芝士吐司 HKD$55絕對啱我口味既一個吐司💗 芝士控表示見到咁多芝士非常開心,面又有餡又有,芝士仲要拉絲,超正呀!芝士加蜂蜜原來可以咁夾,一鹹一甜味道好特別,加上吐司外脆內飲,好好味呀🤩😍-☆ 韓式燒牛肉薄餅(大) HKD$75完全係韓式風味🇰🇷 牛肉用左韓式醬汁醃過,甜甜地幾好味,牛肉質地似碎牛肉,份量好多,薄餅表面有一層厚厚既芝士,亦有拉絲效果,而薄餅係薄批,批邊十分香脆,全部味道都好夾👍👍美式-紫薯沙冰(大) HKD$47大熱既紫薯係今期夏天新系列,紫色既沙冰賣相十分吸睛,沙冰上有一大球紫薯蓉,食到啖啖香甜紫薯肉,而沙冰微甜同香甜既紫薯肉令甜度夾得啱啱好😚🤤-蜂蜜美式咖啡(大) HKD$36咖啡濃度高,味道夠苦聞到陣陣咖啡香味,咖啡之中又夾雜少少蜂蜜甜味,苦中一點甜😄
🙆🏻‍♀️偽韓妹子又出動…
☆ 蜂蜜芝士吐司 HKD$55

2019-06-05
紫薯沙冰
蜂蜜美式咖啡
2019-05-22 182 瀏覽
如果喜歡kpop的朋友,這間coffee shop就適合你了。這家店的play list都是kpop,就算一個人坐上半天也不會悶。不過這些音樂的聲量是偏大的,如果想靜靜地溫書的話,就未必可以了。適合和朋友一起聊聊天,聚聚舊。或者逛街累了,進來休息一下,喝杯咖啡,還是一個不錯的選擇。鮮奶綠茶(中杯) HK$35綠茶味道很濃郁,第一口就可以喝到濃濃的綠茶,感覺更像抹茶。我這杯是少甜的,不錯。不像有些店,即使少甜後依舊是很甜。除了鮮奶可以選擇,也可以因個人喜奶選擇脫脂奶或者豆奶。

鮮奶綠茶(中杯) HK$35

除了鮮奶可以選擇,也可以因個人喜奶選擇脫脂奶或者豆奶。

2019-05-22
  • 鮮奶綠茶
2019-05-21 135 瀏覽
話說前無客後無人排,做我一個單都錯漏,居然忘記做我杯咖啡,成班後生工作人員在傾計🙄☹️🤷‍♀️我只係要個咖啡加 bagel 啫,都漏!!!講緊消費係中上並不便宜喎,咁嘅態度服務我地將要以後焗住接受🙆‍♀️🤦‍♀️
2019-05-16 135 瀏覽
這間韓國來的tom&tom 不嬲都是我常來買東西的地方,而今次就途經這裡見有點餓就入去食個下午茶這裡叫了一個食品再加錢就可以叫飲品都叫幾抵食,今次叫了我必來吃的芝士吐司和熱加大焦糖咖啡,收銀比了牌待應就會送來,等了一陣食品來到同平常叫的樣差不多,但一夾之下就有失望,因這吐司沒有芝士拉絲情況,而且芝士吾夠多,偏凍左少少,幸好麵包都夠脆口。咖啡加大咗啱啱好,味道保持到水準夠濃帶焦糖香,咖啡味不太重岩我。這裡坐住梳化位又有自然光都幾舒服,不過人流偏多,不可以坐太耐。
2019-05-09 142 瀏覽
每次去tnt都係飲甘薯鮮奶🍠今次終於試咗佢地既招牌烤吐司💖原來好好味呀!【蜂蜜蒜泥吐司🍯 $50】本身以為佢無🧀,但原來呢個吐司都有芝士架🤣🤣(芝士控要發癲了😳),吐司面層淋滿香甜既蜂蜜,同裡面溶化咗既鹹香芝士好夾👍🏻而且蒜味都幾出😋原本唔抱咁大期望,但食落真係幾有驚喜🥰建議兩個女仔share一齊食,每人再加一杯野飲啱啱好🥳

【蜂蜜蒜泥吐司🍯 $50】
2019-05-09
  • 甘薯鮮奶
2019-05-07 98 瀏覽
由於今日食飯太早, 我覺得有少少肚餓, 所以夜晚去食甜品。荃灣都有好食甜品的地方, 我選擇去了荃新天地一間咖啡店。我叫了抹茶紅豆吐司及一杯甘薯鮮奶。抹茶红豆吐司,當然有抹茶色及味的cream, 有红豆夾在多士之間,食之好味。甘薯鲜奶,有甘薯味及鲜奶, 飲完之後覺得唔係太特別,下次都是點抹茶鮮奶好些。這裏收十點, 我差不多是那天最後一個客人走。
由於今日食飯太早, 我覺得有少少肚餓, 所以夜晚去食甜品
荃灣都有好食甜品的地方, 我選擇去了荃新天地一間咖啡店。

我叫了抹茶紅豆吐司及一杯甘薯鮮奶。

這裏收十點, 我差不多是那天最後一個客人走。
抹茶吐司
抹茶吐司
2019-04-14 212 瀏覽
行街食嘢是最好的減壓方法,今次行完荃灣,去到荃新天地一期,去了Tom and Toms Coffee, 叫了一個餐Toast + $15 可以叫一杯$30 之下飲品,但個toast 很大,所以叫了1 份toast set 再加一杯 latte😘Toast 叫了蜂蜜芝士,多士砌了粒,方便及增加食慾,D 芝士因為 toast 本身熱,所以是 melt 溶化,加上淋上清香蜂蜜,旁邊放了點 herbs 🌿, 把 toast, cheese and honey 推到非常高級景界💯🉐️至於個 drink, 是 peach tea large cup, 茶夠熱,peach 味濃,與個 toast 是絕配✅朋友杯 latte,夠奶香,正👍仲有服務好,幫你serve 上枱👏,仲有可以 义電,一個小休,然後繼續行街,而且又飽,不用吃晚飯😂

朋友杯 latte,夠奶香,正👍

2019-04-05 164 瀏覽
諗住行街完左食件餅,來到呢間話韓國都幾出名,咁真係要見識下,係好食ge,個蒜味密糖吐司,幾特別,幾香,蜜糖可以多d都仲好。用餐體驗就好差啦,來得呢d cafe都預左要等位要等好耐,預著個明明見到你等位,又打你尖的人,真係好嬲!仲有d坐成枱人,得一個人買呢度的一杯咖啡,其他就食大快活,成2大個大快活下午茶帶埋就notebook睇劇幾高興,職員當然唔理啦。到我地有位,等個吐司又成十幾分鐘,食就食10分鐘就完左,咁ge用餐體驗,幾好食都唔會再回頭!

2019-04-05
2019-04-03 144 瀏覽
荃新天地Tom N Toms嘅咖啡相信一眾荃灣人都試過啦,多士又試過未?蜂蜜芝士吐司外層幾脆,中間嘅芝士可以多d,整體上比較乾。我個人鐘意朱古力忌廉多士多d,口感滑d,甜甜地同咖啡襯d。不過50幾蚊多士就真係貴左d,用咁嘅cost我會想揀飲2杯咖啡!

朱古力忌廉吐司