2019-09-25 29 瀏覽
行街行到攰攰哋,搵間cafe去hea是好正常不過的。韓風襲港多年,一於去Tom & Toms hea一下。平日的下午茶時段,人流不算太擠擁,不消一會就搵到位置。一杯焦糖 latte再加份焦糖忌廉吐司,一個邪惡的下午茶。latte的咖啡味徧淡,不太適合有要求的咖啡愛好者。但份量十足,夠晒大杯。吐司的麵包焗得夠脆,加上焦糖又不太甜,兩者都幾夾。配上滑滑的鮮忌廉,三者混合一齊食,感覺異常匹配。味道雖然不錯,吐司的價錢徧高,性價比一般。
下午茶
2019-09-23 29 瀏覽
The reason I love Tom n Toms coffee chocolate drinks is because I got very good quality one in their Seoul shop. This time I tried the Hong Kong branch and it is totally different experience. It tasted just like ice water mixing with syrup. Very sweet and the staffs also told they were unlikely to adjust the sweet level because they use syrup.With the amount of money I paid vs the quality of drinks I got, I don’t find any reason to visit their shop again.

2019-09-23 23 瀏覽
Tom n 放假當然係飲杯咖啡,食下小食。依間Cafe 有落地玻璃,有太陽光又可以望到出邊嘅園林可以坐係椅上慢慢歎,傾下計,坐低輕鬆下真係好有外國渡假嘅感覺簡單就滿足芝士焗韓式餃子韭菜粉絲豬肉餃配上大量嘅茄子同用芝士同韓式辣醬焗,芝士份量勁多輕輕一拉就可以拉到絲架,餃子大大隻,好易飽肚滋味,而且係即叫即製,上枱時仲熱辣辣蜂蜜芝士吐司必食推介!我諗都係餐廳嘅特色芝士嘅份量真係好多,真係有拉絲嘅效果,多士吐司有唔同口味,外脆內軟熱辣辣,兩塊包中間都有啲芝士做餡勁正!配埋蜜糖正鮮奶咖啡 招牌咖啡,點可以吾飲咖啡味突出,濃郁順滑嘅咖啡,飲落吾會苦澀,啖啖都有濃厚鮮奶香推介⭐️⭐⭐️⭐⭐ ——📧 Email: liukahin@gmail.com———#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photoo
Tom n

芝士焗韓式餃子

鮮奶咖啡

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
——
📧 Email: liukahin@gmail.com
———
#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig # Tomntom
Tom
荃灣商場有間好正嘅coffee shop👍🏻坐落喺商場地下內園有落地玻璃,有太陽光,又可以望到出邊嘅園林🎊我覺得真係有渡假嘅feel😁好少香港嘅coffee shop 有咁正嘅氣氛!👍🏻Coffee shop 座位都有唔同選擇其中一個好鍾意嘅位就係「自修室位」,有埋電源插蘇,真係好細心!我覺得coffee shop最重要係環境、設施、Relax嘅氣氛!所以我勁推介依間coffee shop!👍🏻食物種類大部份都與其他coffee shop相類似,食物質素滿意!香芒辣椒布朗尼香濃朱古力味,加上有少少酸嘅香芒我覺得配搭都Fresh ! 唔滯!👍🏻不過特別嘅,就係有多士吐司🤣🤣🤣我諗都係依間餐廳嘅特色👍🏻多士吐司有唔同口味外脆內軟,熱辣辣,加埋蜜糖芝士勁正!必食推介👍🏻
荃灣商場有間好正嘅coffee shop👍🏻
坐落喺商場地下內園
有落地玻璃,有太陽光,又可以望到出邊嘅園林🎊
我覺得真係有渡假嘅feel😁
好少香港嘅coffee shop 有咁正嘅氣氛!👍🏻

Coffee shop 座位都有唔同選擇
所以我勁推介依間coffee shop!👍🏻

香芒辣椒布朗尼
香濃朱古力味,加上有少少酸嘅香芒
我覺得配搭都Fresh ! 唔滯!👍🏻

不過特別嘅,就係有多士吐司🤣🤣🤣
我諗都係依間餐廳嘅特色👍🏻
多士吐司有唔同口味
外脆內軟,熱辣辣,加埋蜜糖芝士勁正!必食推介👍🏻
2019-09-14 1298 瀏覽
多年前去韓國旅行時COFFEE CAFES已經開到成行成市其中TOM N TOM COFFEE嘅受歡迎程度可謂係數一數二🙆‍♀️.自從佢開到黎香港作為一個咖啡當然會時不時去捧下場🤣初開果時,主力都係各款COFFEE依家有埋小小輕食,如意粉,多士,蛋糕等飲杯咖啡,食D小食坐係椅上慢慢歎,傾下計,溫下書,簡單就滿足.🔸墨西哥雞肉薄餅。中 $50批底超級薄由於加左大量嘅芝士所以中閒會較煙韌,而外邊就脆脆的再以茄蓉作底同雞肉作配料芝士香同茄蓉嘅酸甜融合一齊,正.🔸芝士焗韓式餃子 $32韭菜粉絲豬肉餃配上大量嘅茄子同芝士輕輕一拉就可以拉到絲架😍餃子大大隻,飽肚D🥰.🔸蜂蜜蒜泥吐司 $50TOM N TOMS 嘅吐司系列可以話係第二個招牌🙈厚切嘅吐司烘包外脆內軟而且搽上一層厚厚嘅蒜泥蒜香完全滲入吐司中,非常香口中間夾層仲係芝士添,芝味濃郁😘.🔸藍色檸檬湯姆梳打 $37夢幻淺藍真係勁吸睛😍岩哂打卡影相呢😎飲落清新又FRESH,帶有微微檸檬酸開胃又解渴呢!.🔸焦糖鮮奶咖啡 $38招牌咖啡,點可以吾飲🤣焦糖味突出,濃郁順滑嘅咖啡帶出焦糖嘅香甜飲落吾會苦澀,啖啖都有濃厚鮮奶香💕

多年前去韓國旅行時
COFFEE CAFES已經開到成行成市
其中TOM N TOM COFFEE嘅受歡迎程度
可謂係數一數二🙆‍♀️
自從佢開到黎香港
作為一個咖啡當然會時不時去捧下場🤣
初開果時,主力都係各款COFFEE
依家有埋小小輕食,如意粉,多士,蛋糕等
飲杯咖啡,食D小食
坐係椅上慢慢歎,傾下計,溫下書,簡單就滿足

🔸墨西哥雞肉薄餅。中 $50
批底超級薄
由於加左大量嘅芝士
所以中閒會較煙韌,而外邊就脆脆的
再以茄蓉作底同雞肉作配料
芝士香同茄蓉嘅酸甜融合一齊,正

🔸芝士焗韓式餃子 $32
韭菜粉絲豬肉餃配上大量嘅茄子同芝士
輕輕一拉就可以拉到絲架😍
餃子大大隻,飽肚D🥰

🔸蜂蜜蒜泥吐司 $50
TOM N TOMS 嘅吐司系列
可以話係第二個招牌🙈
厚切嘅吐司烘包外脆內軟
而且搽上一層厚厚嘅蒜泥
蒜香完全滲入吐司中,非常香口
中間夾層仲係芝士添,芝味濃郁😘

🔸藍色檸檬湯姆梳打 $37
夢幻淺藍真係勁吸睛😍
岩哂打卡影相呢😎
飲落清新又FRESH,帶有微微檸檬酸
開胃又解渴呢!

🔸焦糖鮮奶咖啡 $38
招牌咖啡,點可以吾飲🤣
焦糖味突出,濃郁順滑嘅咖啡帶出焦糖嘅香甜
飲落吾會苦澀,啖啖都有濃厚鮮奶香💕

2019-09-12
2019-09-13 22 瀏覽
中秋節難得自己放假,梗係要一個人過嚟享受下零靜休閒嘅生活🙆🏻🙆🏻🙆🏻喺荃新天地行完街覺得有啲肚餓,想做下港女坐低輕鬆下,就嚟咗呢間韓式Cafe啦😁😁😁今次叫咗一杯嘢飲,再加兩個輕食,講明係輕食,分量知唔會太大!所以唔好當晏晝咁食呀😎😎😎Caramel tomnccino 焦糖咖啡湯姆冰樂,呢杯我叫咗脱脂奶小甜,奶油嘅份量好多♥️♥️♥️唔會好似某大牌子咁鼻屎都多個佢😂😂飲落唔會淨係得個甜字,真係飲都有咖啡嘅味道🙆🏻🙆🏻呢個好緊要!!honey cheese toast 蜂蜜芝士吐司,呢個吐司真係10分推介!!!點解?鍾意食芝士嘅朋友一定愛死佢😍😍佢芝士嘅份量真係好多,真係有拉絲嘅效果♥️♥️下面果層唔好以為淨係得塊包,兩塊包中間都有啲芝士做餡🤤🤤🤤配埋蜜糖咁樣食係估唔到咁夾🤤🤤🤤Bacon creamy garlic sauce spaghetti 蒜香忌廉煙肉意粉,呢個意粉細細兜,但係就好足料!有好多蘑菇同埋煙肉😋😋食落都幾香口😎啱晒細食嘅朋友😎😎

2019-09-13
2019-09-12 18 瀏覽
朋友係一個終極韓迷😂為左同佢解思鄉之情就食佢最鍾意既Toms N Toms !!咁我地就先嗌左兩杯野飲🥤第一杯係佢既peach 冰茶🍑嘩呢杯清清地又帶有小小甜味正到飛起價錢又唔貴第二杯係我必點既士多啤梨乳酪冰沙🍓次次去到韓國我都會飲😆係香港都好貼近果邊既quality 冰打得好smooth , 士多啤梨味好濃😘至於野食啦🍴朋友要左一個野菌pizza,上面有大量芝士可以拉絲🧀!!上面既蕃茄醬好香帶有小酸 好開胃😙同埋佢係即整既薄底 我個人口味黎講好鍾意第二個係我見好多朋友都有嗌既韓式餃子裡面係kimchi 餡, 個味有小辣但上面都有芝士,好香口至於重點既toast 來了!!omg 真係好大份量 厚切🥺🍞上面有一層好香既cinnamon 同蜜糖😛再加埋好多既甜cream 🤗雖然有d 邪惡 但真係好好味同朋友可以慢慢食
朋友係一個終極韓迷😂
為左同佢解思鄉之情
就食佢最鍾意既Toms N Toms !!

咁我地就先嗌左兩杯野飲🥤
第一杯係佢既peach 冰茶🍑
嘩呢杯清清地又帶有小小甜味正到飛起
價錢又唔貴

第二杯係我必點既士多啤梨乳酪冰沙🍓
次次去到韓國我都會飲😆
係香港都好貼近果邊既quality
冰打得好smooth , 士多啤梨味好濃😘

至於野食啦🍴

朋友要左一個野菌pizza,上面有大量芝士可以拉絲🧀!!
上面既蕃茄醬好香帶有小酸 好開胃😙
同埋佢係即整既薄底 我個人口味黎講好鍾意

第二個係我見好多朋友都有嗌既韓式餃子
裡面係kimchi 餡, 個味有小辣但上面都有芝士,好香口

至於重點既toast 來了!!
omg 真係好大份量 厚切🥺🍞
上面有一層好香既cinnamon 同蜜糖😛
再加埋好多既甜cream 🤗
雖然有d 邪惡 但真係好好味
同朋友可以慢慢食
2019-09-11 29 瀏覽
嚟自韓國嘅呢間coffee shop 除咗提供咖啡同手調飲品之外,仲有好多款小食同輕食,例如pizza、意粉、熱狗、吐司⋯⋯食物質素好唔錯,比飲品更有驚喜韓式芝士年糕 ($25)年糕用芝士同韓式辣醬焗,味道濃郁,芝士份量勁多,可以做到拉絲效果,韓式辣醬令年糕更加滋味,而且年糕係即叫即製,上枱時仲熱辣辣,口感煙韌,價錢又唔貴,十分推薦意式牛肉蕃茄薄餅 (中) ($50)薄餅係屬於薄脆款式,有中同大兩款尺寸,質感鬆脆香口,牛肉平均分佈係pizza 上面,醬汁方面蕃茄醬同芝士份量都幾多,唔會太乾身蜂蜜蒜泥吐司 ($50)雖然吐司外皮烤得焦脆,但內裡依然好軟熟,蒜蓉味好香,配埋蜂蜜,鹹甜交集嘅感覺好特別,好啱想食甜品但又怕太膩嘅朋友另外仲嗌咗兩杯飲品,原味乳酪沙冰 (中) ($39) 同甘薯鮮奶 (中) ($35),今餐好滿足呀

韓式芝士年糕 ($25)

意式牛肉蕃茄薄餅 (中) ($50)

蜂蜜蒜泥吐司 ($50)

2019-09-06
  • 蜂蜜蒜泥吐司
  • 韓式芝士年糕
今日下午約左個vendor 傾公事~所以lunch想自己靜靜地搵個地方坐低邊食啲野,邊諗下會議內容❗️由於平時去開嘅荃新天地food court較嘈,所以諗住出嚟露天廣場睇吓有冇Cafe❣️點知真係俾我搵到呢一間Tom N Tom’s coffee😍 之前聽過朋友講呢間 coffee shop 係韓國一間算出名嘅連鎖店來,今日就黎呢度食lunch啦❣️一入到店,就聽到韓文歌,好似置身係韓國咁☺️ 其後都一直不停loop住韓文歌🤣除咗咖啡+飲品之外,食物種類都算多喎😯有pizza🍕Pasta🍝三文治🥪Bagels🥯吐司🍞我今日就叫咗一個意粉、一份吐司同埋一杯嘢飲☺️蒜香忌廉煙肉意粉 $49食落幾creamy❣️細細份好岩女仔食☺️食完嗌多個toast 大家share 就岩岩好💕蜂蜜芝士吐司 $55芝士明顯好夠,入口芝味🧀十足❗️但蜜糖🍯就麻麻地夠,所以食落都唔重蜜糖味~而且凍左會好硬,一定要趁熱切開🍴,咁最好當然係趁熱食啦❣️三重黑朱古力 $42呢杯喺新飲品黎❣️三層朱古力🍫分別係➡️家樂氏出品嘅香濃黑朱古力焦糖脆、朱古力醬同埋朱古力飲品❗️頂層嘅 cream 好香滑,朱古力飲品嘅濃度適中💕唔會濃到變,苦亦唔會

除咗咖啡+飲品之外,食物種類都算多喎😯
有pizza🍕Pasta🍝三文治🥪Bagels🥯吐司🍞

我今日就叫咗一個意粉、一份吐司同埋一杯嘢飲☺️

蒜香忌廉煙肉意粉 $49
蒜香忌廉煙肉意粉

蜂蜜芝士吐司 $55

三重黑朱古力 $42
三重黑朱古力

呢杯喺新飲品黎❣️
頂層嘅 cream 好香滑,朱古力飲品嘅濃度適中💕唔會濃到變,苦亦唔會淡👍🏻
2019-09-05
蒜香忌廉煙肉意粉
三重黑朱古力
2019-09-03 27 瀏覽
難得平日放假,朝早當然要去嘆下一個悠閒的早餐,嘆下咖啡。Tom N Tom 除左咖啡外,仲有好多吐司同輕食選擇,適合早上或tea time 自己take 個break或約朋友傾下計。今日叫左新出既"經典韓式早餐三文治", 佢令我想起去韓國旅行食既街頭早餐三文治味道不比係韓國食既差,而且餡料充足,有豬柳、火腿、蛋同芝士,食完好滿足另外再叫左個焦糖忌廉吐司,吐司烤得好脆口,焦糖醬的份量剛好,吾會太甜,雖然價錢貴一點但只要好食都無所謂啦!飲品叫咗個三重朱古力,朱古力味好濃但吾會死甜,喜歡食黑朱古力既一定要試
難得平日放假,朝早當然要去嘆下一個悠閒的早餐,嘆下咖啡。

2019-08-27 32 瀏覽
前幾日同朋友一齊去咗呢間Cafe度食嘢,原來呢間Cafe係一間韓式嘅Cafe,我哋都係第一次去嘅咋,所以好有新鮮感。原來除咗嘢飲之外,呢度都仲有好多嘢食可以揀,估唔到仲有意粉、包同埋甜品可以食。我叫咗個韓式熱狗,呢個熱狗差唔多有成15 cm咁長,所以食完都應該好飽啦。熱狗包焗得好脆,入面條腸仔就好Juicy, 免頭啲醬就有啲辣辣地,整體好配合。呢個係焗肉醬意粉,仲有好多芝士係上面添,意粉覺得好煙韌,加埋啲肉醬,好開胃。我哋仲叫咗一個朱古力鬆餅,入面仲有好香濃嘅流心朱古力,焗得好香脆。

2019-08-25 532 瀏覽
星期五晚遲了放工,但明天是假期,決定和另一半到Cafe悠閒一下。晚上荃新天地室外的空間本身也令人心情輕鬆,燈光很美呢。一直沒有為意Tom N Toms有pizza吃,他選了意式牛肉番茄薄餅。牛肉份量不少,配上酸酸甜甜的番茄和大量芝士,是冇得輸的pizza配料,批底是薄薄的香脆。我點的是招牌菜:蜜糖忌廉吐司。厚身吐司分為九份,每份都烤得外脆內軟,焦糖醬甜美,配上輕柔的忌廉,吃得實在滿足。另一件甜品//香芒辣椒布朗尼//是貪新鮮的他點的,是少見的配搭,芒果味濃郁香甜,布朗尼口感帶點厚實,但濕潤度不錯,辣度不太強,但足以刺激味蕾,整件吃完後喉嚨還有點點剩餘的辣感。Javachip Tomnccino口感頗幼滑,相信是用上濃度較高的朱古力,味道濃厚但不會過甜,很適合天氣炎熱的這個晚上。鮮奶綠茶其實是抹茶牛奶,味道非常有驚喜,抹茶用上靚貨,是我喜愛的濃度,有餘韻但不會過份回甘,一邊喝著竟然感到幸福感。星期五的晚上,一邊享受美味的食物,一邊看著窗外的風景,一邊閒聊著這星期的喜與悲,甚是美好。

晚上荃新天地室外的空間本身也令人心情輕鬆,燈光很美呢。

2019-08-16
  • 鮮奶綠茶
  • 蜜糖忌廉吐司
2019-08-25 29 瀏覽
Tom n Toms 有好多分店,但一直都未試過,今次和友人一齊試試~和朋友點了蜂蜜芝士Toast、韓式芝士餃子、黑松露薄餅、牛油咖啡、水蜜桃茶和綠茶Latte。蜂蜜芝士Toast很不錯!即叫即製,多士很脆口,中間還要夾著芝士,拉到絲呀!再加甜甜蜂蜜,很夾,很好吃的甜品!韓式芝士餃子本來以為是辣的,但原來是蕃茄醬,餃子的餡是韭菜肉醉。黑松露薄餅是薄批底,很香脆,黑松露味亦很香濃,不錯~飲品覺得不過不失~

黑松露薄餅是薄批底,很香脆,黑松露味亦很香濃,不錯~

飲品覺得不過不失~
2019-08-23 348 瀏覽
朋友相約放工飲嘢傾謁,地點就佢約响荃新天地,呢間咖啡店不時會經過,但無入過,反而其他分店有。店內裝潢走文青路線,有吧枱位、普通位同舒適休閒位,吧枱位景觀開揚,加上小擺設令人心曠神怡,仲有USB叉電同插蘇位,正!呢度比起連鎖大型咖啡店多啲選擇,仲有韓式年糕、泡菜熱狗等食物。甘薯鮮奶$24甘薯味好香,甜度適中,口感幼滑奶味香濃,好飲!蜂蜜奶油輕盈吐司條$28麵包條烘得香脆,蜜糖味好香微甜,點埋雪糕一齊食仲正。朋友的柚子茶$33黑松露醬雜菌薄餅$75好多料响上面,黑松露醬好香,餅底香脆,雜菌爽口,下面茄醬加埋上面大量芝士,口感十足,味道豐富,好食。芝士年糕$25片裝年糕吸收咗韓式辣醬嘅辛香,加埋芝士又幾夾喎。呢度環境幾舒服,食物又唔錯,飲品好飲,終於响荃新天地搵到個好地方。
朋友相約放工飲嘢傾謁,
地點就佢約响荃新天地,
呢間咖啡店不時會經過,
但無入過,反而其他分店有。

店內裝潢走文青路線,
有吧枱位、普通位同舒適休閒位,
吧枱位景觀開揚,
加上小擺設令人心曠神怡,
仲有USB叉電同插蘇位,正!

呢度比起連鎖大型咖啡店多啲選擇,
仲有韓式年糕、泡菜熱狗等食物。

甘薯鮮奶$24
甘薯味好香,甜度適中,
口感幼滑奶味香濃,好飲!

蜂蜜奶油輕盈吐司條$28
麵包條烘得香脆,
蜜糖味好香微甜,

點埋雪糕一齊食仲正。

朋友的柚子茶$33

黑松露醬雜菌薄餅$75
好多料响上面,黑松露醬好香,
餅底香脆,雜菌爽口,
下面茄醬加埋上面大量芝士,
口感十足,味道豐富,好食。

芝士年糕$25
片裝年糕吸收咗韓式辣醬嘅辛香,
加埋芝士又幾夾喎。

呢度環境幾舒服,
食物又唔錯,飲品好飲,
終於响荃新天地搵到個好地方。

2019-08-16
안녕하세요~👋🏻 한국韓國🇰🇷著名連鎖커피숍咖啡店☕️ TomNToms Coffee☕️에 蜜🐝蒜泥吐司🍞‼️아주 맛있어요🥰韓國🇰🇷真係超級多咖啡店☕️ TomNToms係我其中一間試過又黎左홍콩香港🇭🇰既~ 呢度既裝潢基本上就好似置身韓國🇰🇷店一樣😳 好有韓國🇰🇷既味道☕️🍞好寧靜好舒服😌<蜂蜜🐝蒜泥吐司🍞 $50>吐司🍞係呢度超高人氣既產品📈 即叫即製👨🏻‍🍳 一打開個盒(叫左外賣🥡)就已經傳黎好濃郁既蒜蓉包味👃🏻質地又係外面脆脆地裡面軟林林☺️ 吐司🍞裡面仲要夾左邪惡😈化身既芝士🧀 呢個配搭絕對過份地正🙈 再加埋蜜糖🐝 就好似BBQ查蜜糖一樣有畫龍點睛之效😱 係好味既不過喺香港食既性價比就。。。🙈

<蜂蜜🐝蒜泥吐司🍞 $50>

外賣自取