2022-01-19 228 瀏覽
𝐀𝐥𝐥 𝐆𝐨𝐨𝐝 𝐓𝐡𝐢𝐧𝐠𝐬 𝐂𝐨𝐦𝐞 𝐓𝐨 𝐀𝐧 𝐄𝐧𝐝 👋⠀𝘍𝘪𝘳𝘴𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘢𝘭𝘴𝘰 𝘭𝘢𝘴𝘵 𝘷𝘦𝘨𝘢𝘯 𝘵𝘳𝘦𝘢𝘵 from @thevegelab as they’re closing this month - so glad I was able to get my hands on this 𝙙𝙚𝙘𝙖𝙙𝙚𝙣𝙩𝙡𝙮 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮 𝙘𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙗𝙖𝙣𝙖𝙣𝙖 𝙩𝙖𝙧𝙩 🍫 richness of the cacao is perfectly balanced by the subtle sweetness from the banana & warm caramel filling 🍌 hopefully can find more quality vegan pastries around here 💛⠀𝘞𝘩𝘢𝘵 𝘐 𝘖𝘳𝘥𝘦𝘳𝘦𝘥• 𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗧𝗮𝗿𝘁 (𝟲” $𝟮𝟳𝟴)...📍𝐓𝐡𝐞 𝐕𝐞𝐠𝐞 𝐋𝐚𝐛 @thevegelab [𝚌𝚕𝚘𝚜𝚎𝚍]#thefchk_vegan#thefchk_cakes#thev

Chocolate  banana  tart

2022-01-03
Chocolate  banana  tart
  • 純素朱古力焦糖香蕉撻
2022-01-06 96 瀏覽
➸ 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐜𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐬𝐚𝐧𝐝𝐰𝐢𝐜𝐡 𝐜𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞 士多啤梨朱古力夾心餅硬脆的素牛油曲奇牛油味突出,再配上甜甜的Valrhona純素士多啤梨朱古力夾心餡料。士多啤梨味🍓和牛油味同樣岀眾,餅體輕盈又酥脆,私心最喜歡這款!➸ 𝐂𝐚𝐟𝐟è 𝐦𝐨𝐜𝐡𝐚 𝐩𝐞𝐜𝐚𝐧 𝐜𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞 莫卡碧根果仁曲奇這款咖啡味☕️重,甜度和苦的程度恰到好處。曲奇是硬脆款,而pecan增加了整體的口感。喜歡喜歡。➸ 𝐓𝐢𝐞𝐠𝐮𝐚𝐧𝐲𝐢𝐧 𝐭𝐞𝐚 𝐬𝐧𝐨𝐰𝐛𝐚𝐥𝐥 鐵觀音杏仁雪球鐵觀音茶香很足,有些澀但帶有甜味又不會苦,另加上杏仁錦上添花!👍🏻➸ 𝐘𝐮𝐳𝐮 𝐩𝐢𝐧𝐤 𝐩𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫 𝐜𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞 高知柚子粉紅胡椒糖霜曲奇 這款花型小餅🌸外型可愛,口感硬脆,味道則相對複雜。粉紅胡椒味最重,和高知縣柚子和三盆糖霜相互搶味。➸ 𝐂𝐚𝐧𝐝𝐢𝐞𝐝 𝐥𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐞𝐚𝐫𝐥 𝐠𝐫𝐞𝐲 𝐜𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞 糖漬檸檬伯爵茶曲奇相比其他款式,這款是硬脆款,屬於不甜的類別。檸檬味不太突出,被濃濃伯爵茶味蓋過了。 比較適合喜歡濃茶🆙️的朋友。➸ 𝐖𝐚𝐬𝐚𝐧𝐛𝐨𝐧 𝐬𝐡𝐨𝐫𝐭𝐛𝐫𝐞𝐚𝐝 和三盆糖酥餅牛油味和牛油香氣很重,十分突出。口

➸ 𝐖𝐚𝐬𝐚𝐧𝐛𝐨𝐧 𝐬𝐡𝐨𝐫𝐭𝐛𝐫𝐞𝐚𝐝 和三盆糖酥餅
牛油味和牛油香氣很重,十分突出。口感很鬆化,比起雪球☃️還要鬆化!純素牛油也可以做到這麼出色😆。
2022-01-02 42 瀏覽
➸ 𝐌𝐎𝐒𝐒 - 𝐕𝐞𝐠𝐚𝐧 𝐮𝐣𝐢 𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐭𝐚𝐫𝐭 純素宇治抹茶撻臨近聖誕節就訂個綠色抹茶小山丘來應節~我特地配了星星蠟燭🕯️聖誕節感🆙!蛋糕面頭鋪上許多抹茶脆脆,十足其名「Moss」😆。Moss食落一粒粒軟軟的,是moss的口感🤣。下層依次是抹茶忌廉&玄米茶寒天、海綿蛋糕、抹茶甘納許脆撻&蜜漬丹波黑豆,食落層次分明。忌廉細滑,塞天滑溜冰涼,蛋糕濕潤,撻撻偏硬脆口,口感豐富。整體是偏甜的抹茶味,茶味🍵夠濃贊!

2021-12-25 52 瀏覽
➸ 𝐕𝐞𝐠𝐚𝐧 𝐦𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐩𝐨𝐦𝐞𝐥𝐨 𝐭𝐚𝐫𝐭 純素楊枝甘露撻跟上面的Moss撻比是截然不同的感覺,楊枝甘露撻食落係very fresh的果味。面頭鋪上海量鮮甜的鮮呂宋芒、泰國金柚。此外仲有椰青水西米、自製芒果醬、純素茉莉春豪忌廉,配搭出一個非常清新嘅口味,一點膩的感覺都沒有😆。這個撻6”,我自己吃了半個😂🤣。
外賣自取
已經幫襯過 @thevegelab 好幾次,真係我食過最最最好食嘅純素收蛋糕/撻😍重點係都唔算太難買到,早少少網上預訂就可以,可以揀送貨或觀塘門市自取👍🏻之前亦都試過佢哋嘅純素榛子黑朱古力蛋糕,同樣驚喜十足,但價錢比較起來就貴少少🤏🏻但都值得一試啊~真心𝗵𝗶𝗴𝗵𝗹𝘆 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱✨ღ 純素朱古力焦糖香蕉撻 𝟲“ $𝟮𝟳𝟴𝐕𝐞𝐠𝐚𝐧 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 𝐓𝐚𝐫𝐭第三次食呢個香蕉撻喇~性價比真係好高好高!味道層次好豐富;香滑嘅朱古力忌廉、可可味濃郁嘅黑朱古力𝗴𝗮𝗻𝗮𝗰𝗵𝗲、焦糖香蕉餡料、鬆脆嘅朱古力餅底⋯鐘意朱古力的話一定要試啊!特別特別鍾意朱古力餅底,完全食唔停口👅𝟲“份量我哋六個女仔𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲食都冇問題🤪╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬𝗧𝗵𝗲 𝗩𝗲𝗴𝗲 𝗟𝗮𝗯 ✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟲.𝟴/𝟭𝟬✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟴/𝟭𝟬✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟴/𝟭𝟬✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ʏᴇs ✓

ღ 純素朱古力焦糖香蕉撻 𝟲“ $𝟮𝟳𝟴
第三次食呢個香蕉撻喇~性價比真係好高好高!
特別特別鍾意朱古力餅底,完全食唔停口👅
𝟲“份量我哋六個女仔𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲食都冇問題🤪

𝗧𝗵𝗲 𝗩𝗲𝗴𝗲 𝗟𝗮𝗯
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ʏᴇs ✓
純素朱古力焦糖香蕉撻
呢間純素甜品店已經食過幾次🤤之前試既都係季節限定,今次就試下佢地固定menu既紅桑子開心撻。作為開心果控,未食已經超級期待。一如既往,撻底都係非常鬆脆,仲有純素牛油既香氣,但就唔似傳統牛油撻皮甘油膩,平時我係好少食撻,覺得食兩啖就好膩,唯獨the vege lab既撻,我一次過自己都食到半個。而撻底同開心果cream中間係有一層紅桑子果醬,甜同酸既味道岩岩好,仲會食到紅桑子果籽,非常清新。而開心cream既口感非常creamy,開心果味都好rich。整體配合得非常好。
2021-08-25
2021-09-26 192 瀏覽
純素榛子黑朱古力🍫蛋糕雖然佢個樣 我覺得平平無奇,食落就非常之有內涵🌟朋友喜歡吃朱古力,所以order 咗同朋友慶祝生日😎個蛋糕勁足料,榛子醬香濃,裏面仲有一粒粒嘅榛子,蛋糕面上嘅牛油酥餅很鬆化,很香口,整體的確不會太甜 ,GOOD ar 😋
純素榛子黑朱古力🍫蛋糕
雖然佢個樣 我覺得平平無奇,食落就非常之有內涵🌟
朋友喜歡吃朱古力,所以order 咗同朋友慶祝生日😎
2021-08-09 186 瀏覽
建議:早買早享受😂 想食記得要早啲訂。可能撞岩價格調整,月頭睇月尾訂就加左價一直好鍾意食撻、拿破崙蛋糕依啲脆身口感既甜品,所以時不時都會物色有無咩新店/新品/想Encore 產品~ 另外,最主要都係為食,想試哂唔同既甜品😎 搵左幾間舖頭之後,最後鎖定The Vege Lab 既純素撻。通常比較少舖頭會做大撻,而佢地既大撻口味都幾多,有成4款,例如:開心果紅莓撻❤️、熱情果粉紅胡椒撻🧡、朱古力焦糖香蕉撻 🤎同埋 今次試左既 宇治抹茶撻💚。今次試左:▫️Moss 純素宇治抹茶撻 (HK$399)第一樣被吸引既係因為作為 #茶控 ,佢地依款「純素宇治抹茶撻」外型睇落超綠,食得既「青苔」🤣 係餐廳食個時,店員一開始以為係芫荽💚第二樣吸引既地方係,一個撻竟然分左幾層 (可以睇番佢地既官網圖片)😋 1️⃣ 玄米茶寒天+抹茶忌廉2️⃣ 抹茶海棉蛋糕3️⃣ 蜜漬丹波黑豆+抹茶甘納許脆撻最好食係底層,甘納許脆撻真係回甘得黎又脆💚 一開始以為蜜漬黑豆會唔好食,點知味道好夾之如,仲煮到淋哂👍🏻 反而玄米茶寒天+抹茶忌廉就一般,忌廉唔係太濃郁,寒天唔係好食到茶味,口感係偏爽口,所以有少少怪。如果用番麻糬/ 蕨餅個口感可能會夾

今次試左:
▫️Moss 純素宇治抹茶撻 (HK$399)

1️⃣ 玄米茶寒天+抹茶忌廉
2️⃣ 抹茶海棉蛋糕
3️⃣ 蜜漬丹波黑豆+抹茶甘納許脆撻

反而玄米茶寒天+抹茶忌廉就一般,忌廉唔係太濃郁,寒天唔係好食到茶味,口感係偏爽口,所以有少少怪。如果用番麻糬/ 蕨餅個口感可能會夾啲🤔 (不過可能依個口感轉換,係其中一個賣點)

除左4️⃣款大撻,仲有其他原個蛋糕,都係純素路線;寫明「不含雞蛋、牛奶、牛油和動物成份,適合對蛋奶過敏及純素食者食用」。下次有機會,會再黎試下其他甜品✌️

2021-07-12 192 瀏覽
mark这家的芝麻蛋糕托寿星的福吃到它 荣升我在HK的top 2好吃蛋糕搜蛋糕盒子的品牌名才发现是家素食蛋糕店以后试一试别的口味怕不记得先mark下啊啊啊啊啊啊啊啊
mark这家的芝麻蛋糕
托寿星的福吃到它 荣升我在HK的top 2好吃蛋糕
搜蛋糕盒子的品牌名才发现是家素食蛋糕店
以后试一试别的口味
怕不记得先mark下啊啊啊啊啊啊啊啊

2021-04-27 699 瀏覽
Had a cake from the Vege Lab before (picked up from their studio) and thought it tasted decent So I decided to order a cake for my friend’s birthday and paid an extra HKD100 for delivery this time.Received no updates on the day of delivery (even upon repeated enquiry) and on arrival the cake was already melted - a huge let down.🤢I have sent a feedback to the store about the subpar quality of the cake but again received no reply, even though the owner was quite active on Instagram reposting the p

I have sent a feedback to the store about the subpar quality of the cake but again received no reply, even though the owner was quite active on Instagram reposting the positive feedbacks 🤷🏻‍♀️

My advice would be if you were to give it a try - don’t pay for delivery and don’t expect to get any assistance from the store if you have any problems with your order.

幾個月前嗰陣去studio 自取過個蛋糕

比左錢就唔理你架啦🤷🏻‍♀️

Melted  Earl grey cake
外賣送餐
2021-04-22 516 瀏覽
早前試咗佢地嘅熱賣款伯爵茶味蛋糕🍵 係100%純素 不含雞蛋✧乳製品同精製糖🥰 用大豆✧堅果✧麩質而製成🥧 更選用了斯里蘭卡的紅茶🍂 茶葉裏添加咗佛手柑✧橙皮✧矢車菊... 食落去好清新🌿 並且散發住陣陣嘅花香味🤤 伯爵茶嘅味道十分濃郁😬而蛋糕嘅質地都好堅挺同實 完全唔會食到好creamy同膩嘅感覺😋 蛋糕上面會有藍莓🫐 ✧草莓🍓 ✧堅果🥜等作為裝飾 簡單嘅設計已經足夠・ᴗ・ 絕對係生日蛋糕嘅首選哦❣️
2021-04-14 479 瀏覽
無意中係IG SHOP見到呢間店, 剛好要同好姊妹搞個Bridal Shower, 見到個撻個樣幾精緻, 同埋有我朋友鍾意食既口味, 所以就訂咗試吓!! 工場位於觀塘工業區, 毅力工業中心10樓, 位置唔算難搵, 係巴士站隔離!純素朱古力焦糖香蕉撻 6” $268店舖話用左法國Valrhona Guanaja 70% 朱古力製作, 食落真係有好濃郁嘅可可味, 冇苦澀味又唔會好甜! 配上純素朱古力忌廉, 個人覺得同平時食既忌廉口感差唔多, 入口軟綿綿! 餡料有焦糖香蕉, 好夾!! 撻皮鬆脆,口感層次豐富! 另加$15自訂生日牌但如果食撻嘅話好似唔係好啱用, 佢係糖霜整嘅字牌, 然後配支好長嘅木棒, 根本插唔到上去個撻, 最後我哋拆咗支木棒, 就咁將塊牌放咗喺蛋糕上面整體嚟講個撻幾好味, 6” size適合五至六個人食!留意返蛋糕要三日前落單, 想訂既就要預返時間喇!

純素朱古力焦糖香蕉撻 6” $268

另加$15自訂生日牌

整體嚟講個撻幾好味, 6” size適合五至六個人食!

留意返蛋糕要三日前落單, 想訂既就要預返時間喇!
2021-04-10
2021-03-01 573 瀏覽
✅純素開心果紅莓撻 Pistachio raspberry tart $370純素開心果忌廉 Vegan pistachio cremeux 紅莓抹醬 Raspberry curd原粒紅莓 Whole Raspberry開心果杏仁撻 Pistachio frangipane開心果、玫瑰 Pistachio & rose.食撻最講究餅底😌呢個冇鷄蛋嘅餅底都非常香脆🤩完全唔輸泄!餡料主要有三層,面層係厚厚嘅開心果cream💚好濃開心果香味,食落好light😽中間有層紅梅醬,紅綠配搭好友聖誕feel🎄(其實我係平安夜食嘅,偷懶到宜家先寫review)第一次食純素甜品,覺得就算食多多都唔膩,非常驚喜🥳定價小貴,不過都值得一試👍🏻
紅莓抹醬 Raspberry curd
原粒紅莓 Whole Raspberry
開心果杏仁撻 Pistachio frangipane
開心果、玫瑰 Pistachio & rose

2020-12-24
2021-02-28 410 瀏覽
食純素因為唔落奶同蛋,所以最驚就係製成品會好硬。朋友生日,今次專登叫咗個tart,揀一個個樣似林啲既。最後揀咗純素法式烤布丁撻,用曲奇做餅底,食落同佢介紹嘅一樣,因為用咗豆乳,保留咗軟嫩、滑溜的口感,食落係真係好似動L嘅布丁,所以好有驚喜。個tart既表面,仲有少少燒焦既香味,好食!佢個介紹話有冧酒味,食落有少少,不過雲呢拿味出啲,又唔會好似外面街買d tart咁一味死甜,味道好豐富,朋友都大贊讚!

2020-11-20 670 瀏覽
今年的生日跟家人平平淡淡地度過,小莎訂了個vegan蛋糕,雪白的豆腐忌廉就像雪一樣美呢❄️ 純素柚子玄米茶豆腐忌廉蛋糕🍰The Vege Lab 將玄米茶、柚子和豆腐的層次鋪排得很有心思,外層厚厚的豆腐忌廉口感就像在吃豆腐雪葩一樣,下一層是帶微微茶甘香的玄米茶海綿蛋糕,加上酸酸甜甜的糖漬柚子,整體味道清甜帶微酸,完全不會覺得膩😋上年小莎都是選擇vegan蛋糕(因為不太能喝奶🤣),所以都預期蛋糕的口感不會很細滑,但天然的味道真的是平常蛋糕不能媲美🤩專門製作vegan蛋糕的店鋪不多,還要是黃店,值得大家多多支持哦👍🏻

純素柚子玄米茶豆腐忌廉蛋糕🍰

2020-06-09
外賣自取
$385 (其他)
慶祝紀念
生日