2016-05-20 487 瀏覽
工廠區能找到這地方確係正,可以飲酒睇波掟鍊篤波,基本上可消磨一整個下午Set lunch選擇都算多,可選肉扒意粉飯或漢堡,有餐湯有沙律,埋單百多元,抵!這天我點了個芝堡set,另單點BBQ雞翼,份量大,塊牛肉好厚身,配料有煙肉、磨菇,味道不錯,雞翼就香口惹味,一口氣食三隻都得,下次再試其他

2016-05-20 2905 瀏覽
觀塘的而且確是個令人又愛又狠的地方。一方面人多車多頻頻撲撲,但另一方面又有很多高質餐廳。一直想離開觀塘,卻是難捨難離。最近在興業街發現一幢新的商業大廈,外型富時代感,與旁邊的舊建築物形成強烈對比。走近看看大廈商板廣告,發現樓上有間新餐廳名叫the stadium。是以運動作主題的西餐廳,朋友喜歡睇波,碰巧今晚又有球賽,於是乎立即來個happy tuesday🍻🍻🍻大廈門外有餐廳的happy hour廣告,不太難找。一開lift門就有部足球機,玩味甚重,即刻和朋友來返場友誼波!平日晚上八時多也坐無虛席,最好來之前先預訂。餐廳一角有掟鏢機,適合跟不同圈子的朋友來聯誼露天位置,摸住個酒杯底非常好feel坐底當然來返杯啤酒解解渴,hoegarden果味重,淡淡地易入口,女仔岩曬美式芝士通心麵 $98店員強烈推介,芝士控的我當然不會放過一上枱熱辣辣香噴噴,當堂食指大動。芝士和黑松露的香氣令到旁邊的女生都望曬過來這裡的芝士汁比較特別,吃起來帶點微酸,內裡又有南瓜和香菇等配料,因此多吃幾口也不覺膩。芝士和黑松露均勻的沾滿每一粒粉,一口咬下去芝士汁爆出,幸福感💯美式豬肋骨 (半份)$178每逢餐廳有豬
觀塘的而且確是個令人又愛又狠的地方。
一方面人多車多頻頻撲撲,但另一方面又有很多高質餐廳。
一直想離開觀塘,卻是難捨難離。

大廈門外有餐廳的happy hour廣告,不太難找。
平日晚上八時多也坐無虛席,最好來之前先預訂。
餐廳一角有掟鏢機,適合跟不同圈子的朋友來聯誼
露天位置,摸住個酒杯底非常好feel
Hoegarden
美式芝士通心麵 $98
店員強烈推介,芝士控的我當然不會放過

一上枱熱辣辣香噴噴,當堂食指大動。
芝士和黑松露的香氣令到旁邊的女生都望曬過來
美式豬肋骨 (半份)$178
每逢餐廳有豬肋骨的話我一定會叫,因為一試便知這裡是龍與鳳。
烤豬肋骨的精髓,在於火喉要控制得好,這樣子燒出來的才會好吃。而且醬汁也是們學問,不能太咸或太甜。
the stadium的烤豬肋骨烤得恰好,不會太乾身,手起刀落容易咬開,燒烤汁又非常惹味,越食越滋味。跟朋友兩三下便ko一整碟,下次可以叫全份的
凱薩沙律
凱薩沙律 $98
造型有心思,沙律菜新鮮足料,串燒雞胸肉不"鞋"身,讚
埋單兩個人五百多,放工近近地找朋友happy hour一下都不失為一個好地方
2016-05-17
Hoegarden
凱薩沙律
因為朋友在觀塘區附近工作,所以經常都在這邊的工廈餐廳吃飯,很多間的質素都令人非常有驚喜,但這間The Stadium真的令人非常失望,是最近吃過最最難吃的餐廳,沒有之一!!!!!先不說侍應給我們的桌子是有多小,放了一碟食物之後連水杯都放不下了,袋子想放椅背也不行,我是一星期前已訂好位子了,不是walk-in要坐別人淨下的位子的。那都算了,如果食物是還可以的話,我們點了黑松露薯條、Mac & Cheese還有set dinner的黑毛豬,侍應放下薯條時說那碟是黑松露薯條,我跟朋友吃了兩三條就在想到底黑松露在哪裡?我們還以為是mix了在薯蓉裡我們吃不出來,後來再看menu時才知道他給我們的是the stadium fries,但已經吃了好幾口我們也不好意思換了,但必須說,薯條應該是很難弄得難吃的食物吧,那道薯條是不脆不軟,皮很硬,像是翻炸似的,總之就是不新鮮。看到openrice有很多人都推介Mac & Cheese,我們也跟著點了,結果我們只吃到很淡很淡的南瓜和黑松露味,夾起來有拉絲,但完全完全沒有任何一點Cheese的味道在裡面,它應該要叫南瓜什麼的通粉比較適合。Set Dinner的
因為朋友在觀塘區附近工作,所以經常都在這邊的工廈餐廳吃飯,
很多間的質素都令人非常有驚喜,
但這間The Stadium真的令人非常失望,
是最近吃過最最難吃的餐廳,沒有之一!!!!!

先不說侍應給我們的桌子是有多小,
放了一碟食物之後連水杯都放不下了,袋子想放椅背也不行,

那都算了,如果食物是還可以的話,
侍應放下薯條時說那碟是黑松露薯條,
我跟朋友吃了兩三條就在想到底黑松露在哪裡?
我們還以為是mix了在薯蓉裡我們吃不出來,
但已經吃了好幾口我們也不好意思換了,
但必須說,薯條應該是很難弄得難吃的食物吧,
那道薯條是不脆不軟,皮很硬,像是翻炸似的,總之就是不新鮮。
Mac & Cheese
結果我們只吃到很淡很淡的南瓜和黑松露味,夾起來有拉絲,
但完全完全沒有任何一點Cheese的味道在裡面,
它應該要叫南瓜什麼的通粉比較適合。
黑毛豬
Set Dinner的黑毛豬上桌是有很香的燒烤味,
但切下去是硬得跟什麼一樣,放在咀裡最少要嚼個三分鐘才吞得下去,
而且調味非常少,是沒有吧,可能是要吃它的原味,
但給我們的感覺像媽媽熬完湯那些沒有味道的豬骨,
整餐晚飯最好吃是伴碟那片烤翠玉瓜!!!!!

我竟然在朋友生日的正日晚上帶他吃了一頓如此劣質的晚餐,
我自己也不好意思了!!!!!
今天特意再來看看食評,
真的不知道是我們不懂欣賞、點錯菜、還是openrice的廣告多成這樣,
害我真的看不過眼要登記寫我人生第一篇食評!!!!!

這裡的環境是不錯,但作為一間餐廳食物的質素才是基本吧,
這間不是茶餐廳,是一個course收客人一百多的餐廳,
不是非常貴,但最少廚房弄的食物要對得起這個價錢吧。
2016-05-19
慶祝紀念
生日
2016-05-18 404 瀏覽
以運動為主題既bar & restaurant 好啱飲住酒睇住波吹下水食個靚飯The BBQ wings $88雞翼有6隻相當抵食 以秘製bbq醬香烤 微微既辛辣感 好惹味Baby Pork Ribs (half) $178 豬肋肉好腍 肉味香濃醬汁同雞翼用既有d似 冇左驚喜同樣係微辣過癮而且份量十足 抵食飽肚配菜既粟米亦都好香好甜唔錯既佐酒主食 工廈少見既主題餐廳 仲有波睇 正!地址:觀塘興業街4號The Wave 4樓

以運動為主題既bar & restaurant

好啱飲住酒睇住波吹下水食個靚飯
The BBQ wings $88
雞翼有6隻相當抵食 以秘製bbq醬香烤

微微既辛辣感 好惹味

Baby Pork Ribs (half) $178
配菜既粟米亦都好香好甜唔錯既佐酒主食

工廈少見既主題餐廳 仲有波睇 正!

地址:觀塘興業街4號The Wave 4樓

2016-05-06
2016-05-17 2341 瀏覽
觀塘區返左好耐工既我眼見上樓既餐廳愈來愈多,想要咩款式都有!但係除左party room 外 我自己就暫時未搵到一間有主題性而好吸引我去既餐廳。朋友同我講 係THE WAVE 到開左間運動主題西餐,我聽到覺得好似幾好woo 於是 訂左台今日試喇。一坐低就急不及待睇下食咩,一路行入去我地坐既台期間,見到人地叫既野食已經覺得樣樣都好吸引!拎住個menu 諗左好耐同朋友都唔知食咩好,而服務員應該見到我地唔知想點,所以好有禮貌行過黎問需唔需要介紹。最終我地叫左3款食品特色凱撒沙律佢地個沙律醬岩岩好,醬唔會太多或太少而雞肉入味 我覺得又唔太硬 幾好將蛋黃撈埋有醬既菜一併食,好match 美式芝士通心粉一上菜已經比佢既賣相吸引住以為一定芝士味好濃好重點知,一食落口係食到好濃既黑松露味道 而D菇都好juicy 仲有好甜既南瓜,一流美式烤豬肋骨味道不差,好食既,但豬肋骨有點硬如果,'林'返點 我諗會perfect呢間餐廳,唔同角落都有D遊戲比食客玩,除左食之餘又可以玩,而店內有好多部電視機播緊球賽,唔鍾意睇足球,可以睇籃球!滿足大家唔同願望!仲有一個露台天氣好 坐係出面都有另一種風味放工無野做可以黎
觀塘區返左好耐工既我
眼見上樓既餐廳愈來愈多,想要咩款式都有!

最終我地叫左3款食品

特色凱撒沙律
佢地個沙律醬岩岩好,醬唔會太多或太少
而雞肉入味 我覺得又唔太硬 幾好
將蛋黃撈埋有醬既菜一併食,好match
美式芝士通心粉
一上菜已經比佢既賣相吸引住
以為一定芝士味好濃好重
點知,一食落口係食到好濃既黑松露味道

而D菇都好juicy
仲有好甜既南瓜,一流
美式烤豬肋骨
味道不差,好食既,但豬肋骨有點硬
如果,'林'返點 我諗會perfect
仲有一個露台
天氣好 坐係出面都有另一種風味
放工無野做可以黎呢到happy hour!
如果有咩聚會都可以黎呢到 份量唔少 價錢又合理!

總算一個新發現,聚會好地方

2016-05-17
2016-05-17 333 瀏覽
尋晚同朋友去試咗呢間新開嘅樓上餐廳,裝修一流,幾好坐,最緊要可以同成班friend一齊飲啤酒,睇MBA, 吹下水。叫咗個美國安格斯牛肉漢堡餐,百幾蚊,偏貴。餐湯係魚肉番茄湯,魚肉份量太多。漢堡包份量大,但略嫌包皮吸左牛肉同煙肉嘅油,甚至有滴油的情況,頗油膩。薯條炸得太乾身。另外叫左兩枝craft beer,分別係chocolate 同檸檬果味。chocolate craft beer 好重朱古力味,味偏甜;檸檬果味craft beer好似jolly sandy。總結: 用餐環境良好,但食物味道一般,價錢偏貴。

總結: 用餐環境良好,但食物味道一般,價錢偏貴。
2016-05-16
2016-05-17 314 瀏覽
美式芝士通心麵 Mac and cheese ($88)Mac and cheese 係外國好常見嘅餸,除外有靈感材料cheese 🧀之外,仲可以加入唔同材料做出更多變化。今次依款通心麵,用左Parmesan cheese🧀,亦加入左松露同南瓜,司令食落覺得松露嘅味道比較突出,而且味道非常濃郁,粒粒嘅通心麵表而都包裹住濃濃嘅松露芝士醬,口感非常creamy😛。配菜特別要提提佢嘅蕃茄,食落好香香草味,蕃茄味亦好濃郁添呀!
美式芝士通心麵 Mac and cheese ($88)
2016-05-17 1370 瀏覽
The Stadium是座落觀塘興業街4號The Wave 4樓的主題餐廳,在上主題餐廳前,先感受環境。 在街上仰望到餐廳的露台有擲鏢機,可以在朋友面前顯顯身手呵!餐廳大堂正中有張桌球枱,我們入座時間是6:30,客人不算很多,接近8:00吃飽飽離開,已經全部滿座,非常熱鬧,侍應們也非常忙碌!離開室內空調,露台晉餐都是不錯選擇。花卉擺設見得多,網球,它提醒大家,運動是支持美食,有更大的推動力!餐廳非常闊落,這是另一廂廳房。這也是相連的另一廂廳房有時下流行的手工啤酒提供流行了幾十年的足球機,看來依然受歡迎。 終於輪到介紹今晚的主角了!每份主菜可選擇沙律菜或湯,我們要沙律菜和湯各一份分享沙律菜添上沙律醬, 與時尚黑醋沙律有別,久遺了的沙律醬,也像久遺了的朋友! 蕃茄魚湯,是蕃茄和魚攪拌的濃湯,鮮美中吃得滿口魚蓉肉!主菜之一,$178安格斯牛肉漢堡。 掀開漢堡包包面,逐層欣賞大廚的精心設計,洋蔥、芝士、大大片菇到核心的安格斯牛肉下,有老拍檔的蕃茄片和生菜,最後是包底。 安格斯牛肉漢堡肉質,實實淨淨味道濃郁。 大大片菇,菇味香濃。 主菜之二,重10安士,$178美國極黑毛豬, 我感覺比安格斯

The Stadium是座落觀塘興業街4號

The Wave 4樓的主題餐廳,

在上主題餐廳前,先感受環境。
在街上仰望到餐廳的露台
有擲鏢機,可以在朋友面前顯顯身手呵!
餐廳大堂正中有張桌球枱,

我們入座時間是6:30,客人不算很多,

接近8:00吃飽飽離開,已經全部滿座,

非常熱鬧,侍應們也非常忙碌!
離開室內空調,露台晉餐都是不錯選擇。
花卉擺設見得多,網球,它提醒大家,

運動是支持美食,有更大的推動力!
餐廳非常闊落,這是另一廂廳房。
這也是相連的另一廂廳房
有時下流行的手工啤酒提供
流行了幾十年的足球機,看來依然受歡迎。
終於輪到介紹今晚的主角了!

每份主菜可選擇沙律菜或湯,

我們要沙律菜和湯各一份分享

沙律菜添上沙律醬,

與時尚黑醋沙律有別,

久遺了的沙律醬,也像久遺了的朋友!
蕃茄魚湯,是蕃茄和魚攪拌的濃湯,

鮮美中吃得滿口魚蓉肉!
主菜之一,$178安格斯牛肉漢堡。
掀開漢堡包包面,逐層欣賞大廚的精心設計,

洋蔥、芝士、大大片菇到核心的安格斯牛肉下,

有老拍檔的蕃茄片和生菜,最後是包底。

安格斯牛肉漢堡肉質,實實淨淨味道濃郁。

大大片菇,菇味香濃。
主菜之二,重10安士,$178美國極黑毛豬,

我感覺比安格斯牛肉漢堡肉質更清新,

肉味濃香,不用配上廚師自製青瓜醬已經

非常美味, 再嘗青瓜醬汁,醬汁味道都不賴!
運動主題餐廳可惜沒有甜品提供,

噢!甜品的高卡路里,

需要更多運動量?!

$32西瓜汁 $40朱古力凍飲

連10%服務費,承惠$470。
餐廳洗手間有全自動,

以人為本的服務設計,

這是我在日本以外首見的!
2016-05-12
2016-05-17 433 瀏覽
一直都唔知觀塘有飲野既好地方今日放工後朋友帶左我去 The Stadium Happy Hour番工咁辛苦 放工飲杯野開心下都好我最中意就係叫Apple Cider因為清香蘋果味 非常容易入口 女仔一定中意而且酒味唔重 凍冰冰飲落去 好爽呀飲野最緊要有小食一齊食 另外叫左個 chicken nuggets with mozzarella stickChicken nuggets 味道普通 同埋配茄汁有點奇怪如果有其他source會好dMozzarella stick就幾好味 一咬落去 入面既芝士軟軟林林 好有口感Happy hour去the stadium 係唔錯選擇 番左成日工都即刻放鬆曬
一直都唔知觀塘有飲野既好地方

而且酒味唔重 凍冰冰飲落去 好爽呀

Chicken  Nuggets
如果有其他source會好d

2016-05-16
$100 (其他)
2K
2016-05-16 876 瀏覽
這間餐廳是以足球場設計的,店內的擺設和佈置都與足球有關的。有大電視播放不同的球賽,也有有球賽觀看,也有酒飲,亦有飛鏢機和桌球檯,非常適合三五知己放左工去足水食飯。餐牌的牌板是足球場設計,製作用心。 點了The Stadium Combo炸物拼盤($128),裡面有洋蔥圈、芝士條、雞翼、燒魷魚、薯角。配上各樣好吃的炸物,有多款醬料選擇,是聚會不可缺少的小食。另外點了個Fish & Chips 炸魚薯條($98)Beer battered long fish fillet with fries。炸魚的外皮是用酒一同炸成的,所以吃上來酒味香濃,特別香脆,魚質鮮嫩,配上的薯條亦香脆可口。Tiger Prawn Pasta虎蝦意粉($168)是的非常喜歡的。一向都不太喜歡茄汁食物的我,對這個意粉倍感驚喜。茄汁味道不會過酸,調味得宜,茄醬還配上肉醬,令口感層次增加,吃上來感覺很好。虎蝦大隻之餘,口感亦彈牙可口。意粉內還有幾隻大蝦,同樣好吃!飲品點了Belgian Floris ,Fraise, Fruit Beer味道香甜,果味香甜,女士必定喜歡。
這間餐廳是以足球場設計的,店內的擺設和佈置都與足球有關的。

餐牌的牌板是足球場設計,製作用心。

2016-05-10
2016-05-14 403 瀏覽
環境好唔錯!除左好多部大電視,仲有桌球枱,員工亦夠多,唔怕叫唔到人。先黎一個火辣脆烤雞翼,炸得好脆,大大隻,似水牛城雞翼,重口味之選。今次冇飲酒,叫左杯蘋味蜜桃汁,甜甜酸酸。Mac and cheese大大碟芝士通粉,驚喜在有好濃既松露味,再帶少少南瓜,減輕芝士既膩度。烤雞最後先上,雞皮好脆,一啲都唔洗。但雞肉有兩塊比較鞋,另外兩塊就比較juicy,醬汁偏輕口味,食落幾輕盈。
今次冇飲酒,叫左杯蘋味蜜桃汁,甜甜酸酸。
Mac and cheese

2016-05-10 436 瀏覽
現在觀塘不只有樓上小cafe, 更有大型的樓上,特色餐廳。星期一,6:30去到Stadium,竟然80%坐滿。在這睇波環境,當然叫Fish & Chips,用木板上,熱騰騰的炸魚,炸漿薄,卻脆口,魚肉厚身,咬落有質感;薯條是英式的粗條,做法正宗,配上新鮮沙律菜,正好調和炸的油膩。有Fish & Chips,怎樣可以缺少啤酒呢!這裡有不少手工啤酒選擇,我要了樽比利時車厘子啤酒,淺淺車厘子味,甜甜帶點啤酒的香氣,只3.6%酒精度,好受女士歡迎。喜歡食魚的我倆再叫都係魚做主菜:烤鱸魚。有別於一般魚,魚肉滑溜,烤到香口,底下鋪了滑,creamy.的豆蓉,和小粒的薯仔,爽口,入口香滑鮮味。

喜歡食魚的我倆再叫都係魚做主菜:烤鱸魚。
2016-05-02
2016-05-06 4147 瀏覽
今時今日, 科技一日千里, 發現譚詠麟上次在FB Live 時與温拿一行人到了這間餐廳! 餐廳在觀塘區現時非常流行的樓上舖! 馬上找了在觀塘工作的舊拍檔訂位食新嘢去!餐廳場館大, 有空間感, 樓底高, 寬敞舒適, 室外還有露台, 是饗樂休閒的好地方 我與好友叫了個晩餐及肉眼牛柳一起共享我的至愛是新鮮沙律菜, 車厘茄、羅馬生菜、火箭菜、紫椰菜、粟米、火龍果… 酵數無限, 清新醒胃周打蜆湯配法包, 沒想到這個蜆湯可以這麼美味, 鮮甜大隻的蜆令湯底的甜味增加濃郁, 放蜆的時間又配合得好, 蜆肉新鮮嫩滑而湯內有薯仔蓉的肉, 看似平凡但其實是十分出奇不意! 肉眼牛柳五成熟, 燒得剛剛好, 外脆而不焦, 內軟稔流汁, 加上芥辣醬, 配上紅椒, 廚師的傑作美國極黑毛豬, 不錯的選擇, 外皮燒得脆並鎖住內裡鮮甜的肉汁, 咬感好再配上廚師自製青瓜醬汁非常特別, 新鮮醒胃! 這兒優雅舒適, 真是一大班朋友相聚的首選饗樂埸館
我與好友叫了個晩餐及肉眼牛柳一起共享
這兒優雅舒適, 真是一大班朋友相聚的首選饗樂埸館
2016-05-04
  • 肉眼牛柳
  • 黑毛豬
  • 周打蜆湯
2016-05-04 697 瀏覽
繼上次觀塘覓食成功,今次再戰觀塘新餐廳,如果唔係openrice見到,真係唔知原來有座新大厦 餐廳既設計同裝修好靚,好小見工商區有咁花錢既裝修,入面仲有好多遊戲,岩哂放工黎鬆一鬆既你碑酒咁大杯都係$43令我覺得我既檸茶好唔抵tim即炸既wedges外皮香脆,再加上芝士一齊焗,再配上芝士醬,岩哂芝士控既我,喉嚨痛都要食多幾條chicken truffle pasta creamy 既汁加上粒粒雞肉同雜菇,好香滑好濃烈,一個字 超級正!白酒煮蜆白酒略為唔夠,味道偏清淡全份pork ribs黎到呢部分我已經飽左一半,我無諗過頭先每樣都咁大份,食埋呢個豬真係勁飽,但個豬係用類似燒烤醬整成,好香好野味每一樣擺設同裝修都深深感受到餐廳既誠意,今餐除左野食好味,更係食佢既環境,8點過後成間餐廳都爆滿,難道咁受歡迎
碑酒咁大杯都係$43令我覺得我既檸茶好唔抵tim
chicken truffle pasta
白酒煮蜆
白酒略為唔夠,味道偏清淡
全份pork ribs

2016-05-04
2016-05-04 3087 瀏覽
以前好喜歡一大夥朋友去美色酒吧,通常都有好大空間 ,食物都以大份為主及以運動為主題。不知是否租金上漲,越來越少這類餐廳。不過,今晚去了一間開業不久的---The Stadium 位置在一座剛改建完畢的工廈 ,還有擲鏢機、桌球枱及足球機, 設有一個大的平台, 給人有種置身外國的感覺,再店員每人都著Nike做uniform ,活力十足,十分醒神!Fish And Chips $98炸魚但各方面都做得不錯配上烤香檸檬鮮味,炸漿掌握得很好,完全包裹整個魚塊,魚肉。他他醬和茄汁。即叫即炸薯條薯味特別香濃,熱辣辣的幼身薯條表面香脆。The Stadium Wings火辣烤脆雞翼 $88同一般惹味香辣的水牛城雞翼一樣,溫和的酸辣味道很易入口,味道不錯, 唯一炸漿比較厚。Mac and Cheese $88我是一名芝士控, Mac and Cheese用上大量芝士,讓每口細細通心粉也能嘗到芝士的香濃味道,加上了南瓜蓉及大大粒菇菌等,在芝士膩滯中多添南瓜的清甜,明明只是簡單到不得了的食材, 卻味道一流,加上拉絲效果,一道讓人又愛又恨的邪惡食物。還叫了一個晚市套餐($178)包括:Beefy Mushro
Fish and Chips
Fish And Chips $98
The Stadium Wings火辣烤脆雞翼
The Stadium Wings火辣烤脆雞翼 $88
Mac and Cheese
Mac and Cheese $88

還叫了一個晚市套餐($178)包括:
Beefy Mushroom Burger
份量好大, 芝士有少少溶, 豐富肉汁, 淡淡的蘑菇配上牛肉減低油膩感!
Soup of the day - 雜菜湯
Ice Lemon Tea