2021-09-04 0 瀏覽
約朋友午餐,阿仔提議嚟呢間,因為,我都好鍾意試唔同嘅菜色,唔同嘅餐廳菜館,於是我係....第一次嚟幫襯。環境好寬敞,坐得好舒服,如果鍾意睇波,應該更爽。有outdoor 座位,秋冬季應該更正。食物質素,中規中矩,價錢以工業大厦,仲係樓上舖嚟講....唔平,不過,以環境補返,可以合格,值唔值?見仁見智吧!如果趕時間,食完即走,我會覺得貴咗D,如果可以坐下傾下,都值嘅❗服務員態度ok,我哋坐好耐,都久唔久叫佢哋攞呢樣嗰樣,完全冇黑面,冇唔耐煩,呢方面要比讚👍❗

2021-08-25 0 瀏覽
放工同朋友去Happy Hour+晚餐, 原來呢到就有CBD啤酒試~朋友叫左杯Stella, 只係 $38, 非常抵飲, 食物叫左個小食拼盆, 三文魚沙律, 美國黑毛豬, 黑松露薄餅, 全部份量都好足料~好抵食, 味道都唔錯, 香口野配下啤酒, 唯一問題係環境有D嘈, 同朋友傾偈有少少唔方便, 唔怕熱的話坐戶外會靜少少
放工同朋友去Happy Hour+晚餐,
原來呢到就有CBD啤酒試~
朋友叫左杯Stella, 只係 $38, 非常抵飲,
食物叫左個小食拼盆, 三文魚沙律,
美國黑毛豬, 黑松露薄餅, 全部份量都好足料~
好抵食, 味道都唔錯, 香口野配下啤酒,
唯一問題係環境有D嘈, 同朋友傾偈有少少唔方便,
唔怕熱的話坐戶外會靜少少
2021-08-18 853 瀏覽
呢間位於觀塘活化工廈美式餐廳,一直系我bucket list 入面一想搵機會去食一次。適逢有事要出觀塘,而觀塘出曬名人山人海,系午飯時間上到去呢間餐廳,難得唔洗等位,感就展開左今次美式西餐體驗。呢間餐廳空間幾大,可以坐到好多枱客人,裝修走美式粗曠豪邁的工業風,牆上掛上籃球衫,座椅多樣化亦度身買入戲院凳,別具特色。餐廳播住西洋潮流樂曲醫同時播放球賽,配搭埋多樣化食物同酒精飲品,適合大群人用餐。回歸翻今次午餐,叫左兩個餐分別系安格斯牛肉漢堡同8安士rib eye 配薯菜。 漢堡分量超級大份,麵包明顯有漢過,牛肉似系有精心手打好重肉汁香味,用料好齊全,有番茄洋蔥生菜煙肉大啡菇跟沙律醬同重口味芝士,非常足料好飽滿。薯條系即炸系粗身個種,熱辣辣好重薯仔香。有特別配搭茄汁同他他醬點薯條,唔會淨系一隻味感悶。沙拉菜有用黑醋調過味,食落口好新鮮。Rib Eye叫左7成熟,燒得幾香口,略微不足系有少少根位難切開。薯菜系蔬菜薯餅跟紅蘿蔔翠玉瓜跟甜粟米。另外有配搭燒烤醬點肉。飲品就叫左凍Americano 同熱寧茶,正常發揮。總結野食唔錯,地方大坐得耐,夜晚氣氛應該更好。可以再戰。

飲品就叫左凍Americano 同熱寧茶,正常發揮。

總結野食唔錯,地方大坐得耐,夜晚氣氛應該更好。可以再戰。

2021-08-16
  • 安格斯牛肉漢堡
返工做到隻狗咁,想放工同班同事#relax 下,隊下#啤酒 睇吓波,今次介紹嘅餐廳可能幫到您😎好喇,入正題,今次我哋試咗以下三款:特級肉腸配薯蓉($128)好多人以為肉腸係普通香腸,無乜特別,不過咁諗就錯喇!以歐美地區人士嚟講,腸仔係佢哋其中一樣嘅主食嚟 (仲有鹹豬手㗎🐷)。美國珍寶腸就唔多講,大把人食過。反而隻Cumberland sausage 真心推介,因為係英國🇬🇧叫得Cumberland sausage,豬肉含量必須多過90%先可以用這個名稱,而且呢隻腸係英國傳統食品,邊個話英國淨係得劣食㗎!沾埋個Burgundy sauce (唔係酒呀😂)味道和口感都好夾!而個薯蓉出乎意料地滑,唔錯!誠意推介炸魚薯條 ($118)食過英國傳統食品Cumberland sausage,點可以唔食埋另一款英國傳統食物,#fishandchips ?份量巨型,對得住個價錢,而魚嘅質素就不過不失啦,魚肉尚算juicy,唔係魚乾,炸皮唔厚,夠鬆脆如果可以俾客人選擇用咩魚炸,例如#cod , #haddock 仲正🤤。薯條就厚切嘅,上到枱面仲感受到鼓熱氣,正👍🏻安格斯牛肉漢堡($138)邪惡!好邪惡!

好喇,入正題,今次我哋試咗以下三款:

特級肉腸配薯蓉($128)

炸魚薯條 ($118)

安格斯牛肉漢堡($138)
邪惡!好邪惡!大大塊漢堡扒,肥瘦適中,肉汁豐富,加一大塊美式煙肉和芝士和蘑菇襯托,好美國style,仲荒死你唔膽固醇超標,再加多兜薯條,好喇….我哋去#跑步 先🏃🏻🏃🏻‍♀️

而今次吸引到我哋嚟嘅最大誘因仲有…..$38杯清爽嘅Stella Artois Draft Beer @stellaartois 同埋充滿花香嘅Hoegaarden @hoegaarden 生啤!完全係#糧尾恩物,#業界良心🥲
2021-07-25 1555 瀏覽
放工同朋友去左觀塘𝚃𝚑𝚎 𝚂𝚝𝚊𝚍𝚒𝚞𝚖相聚下☻︎餐廳主題為⚽️🏀🎾🎱入面有幾部電視’岩晒睇波⚽️既朋友仔❣️我地三個人坐好大張枱👏🏻環境唔錯’員工態度麻麻😆有待改善.食物既份量幾多’我地三個咁大食都食唔晒😆介紹下食物先➪美國特級肉眼扒 $258 🌕🌕🌕🌕🌗牛扒叫左五成熟‘肉質半熟Juicy‘好香牛味!正! 黎到要一定要試ت🧡芝士薯條 $68 🌕🌕🌕🌕🌗雖然好熱氣‘但薯條是不可缺少的🍟’加埋最愛既芝士‘炸到金黃色脆卜卜*yummy!!!‘😆意式香菇手搓粉 $138 🌕🌕🌕🌗🌑口感幾特別‘有dd似細細條螺絲粉咁加埋香菇既味道‘唔錯!但個人比較中意食意粉多𝚍再來一杯𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊!☕️‘➪ℂ𝕒𝕡𝕡𝕦𝕔𝕔𝕚𝕠𝕟賣相𝚏𝚊𝚒𝚕 🚫❗️
放工同朋友去左觀塘𝚃𝚑𝚎 𝚂𝚝𝚊𝚍𝚒𝚞𝚖
相聚下☻︎
環境唔錯’員工態度麻麻😆有待改善.
食物既份量幾多’我地三個咁大食都食唔晒😆

🌕🌕🌕🌗🌑

再來一杯𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊!☕️
‘➪ℂ𝕒𝕡𝕡𝕦𝕔𝕔𝕚𝕠𝕟賣相𝚏𝚊𝚒𝚕 🚫❗️
2021-07-22 1330 瀏覽
在這個新舊交替的觀塘工廠區會屹立著一座讓我喜愛的活化工廈, The Wave.來 The Wave 很多次了, 這一次終於走入空間感很大的 The Stadium.  之前已有人一直向我推介The Stadium.  第一次的光顧, 留下了很好的印象.平日很多餐廳 set lunch 只做到2:30pm, 但 The Stadium weekend set lunch 時間都比較長, 好像是去到3:30pm, 非常配合我自己家庭的生活時鐘.這一天, set lunch menu 都有好幾樣選擇, 但大家都竟然只想吃牛扒.  於是乎便一人一個牛扒 main course.餐湯非常濃郁, 不是假西湯, 入口時滲著鮮磨菇香氣.餐廳廚師手勢很好, 做到了我們要求的5成熟牛扒.  牛扒肉吃著時有質感, 又夠 juicy, 不是乾柴.  希望餐廳可以保持這水準.跟牛扒的配菜有海量氣派的薯角, 連我家中男人也說吃不消.  餐前就只有熱湯, 所以我覺得如果將一半薯角份量改為是一個小餐包或兩片香口多士, 整個午餐的性價比就會被提高了.期待著下一次的用餐!  希望食物水準不會變.

餐湯非常濃郁, 不是假西湯, 入口時滲著鮮磨菇香氣.

期待著下一次的用餐!  希望食物水準不會變.

2021-07-15 1194 瀏覽
我今日好開心終於搵到一間可以寫負評嘅餐廳。講真而家想搵差嘅餐廳都幾難嘅,都係照舊啦唔會講假話,只會真實可以睇CCTV!一入門口超過30秒係冇人Service搞咗一大輪門口有個玩緊電腦嘅唔係招呼,係求其為一send條靚仔喂Service下啦!之後我就好似監犯咁,行過嗰邊掃碼,語氣有啲似差佬。我估啊可能係「更新」。咁我就行咗一邊掃咗碼,之後又行去另一邊探熱。我一路行一路仲講,今日香港係咪死咗幾百人咁緊張嘅呢?我就坐露台位,一出到去就問嗌唔嗌,都唔叫埋嘢飲,大佬呀Menu都未睇嗌乜嘢嘢飲?有報告再報告!
我今日好開心終於搵到一間可以寫負評嘅餐廳。

一入門口超過30秒係冇人Service

搞咗一大輪門口有個玩緊電腦嘅唔係招呼,
係求其為一send條靚仔喂Service下啦!

咁我就行咗一邊掃咗碼,之後又行去另一邊探熱。

我一路行一路仲講,今日香港係咪死咗幾百人咁緊張嘅呢?

有報告再報告!
2021-07-01 1979 瀏覽
第一次黎食,因為太肚餓,所以17:30 左右黎到,冇咩人唔使等位,員工態度一般般,做到基本服務。今次叫左個意粉同安格斯漢堡,大約$130一份,份量比出面既西式餐廳多,味道都唔錯,意粉唔會太鹹,burger 好好食,中間舊安格斯幾厚身又juicy,仲有磨菇好大舊好有口感,包皮係脆底,仲有薯條好多😂應該係我食過份量最多既一間,配酸瓜醬或者茄汁都好味。重點係,$38就有500ml既啤酒,非常抵。最後埋單$334,坐得舒服,幾chill,食物質素又好,下次再黎。

E兩日都要去觀塘做嘢,觀塘出曬名多人,好驚去得太遠要等位返唔切去做嘢,所以近近哋去附近嘅The Wave食,朋友就介紹咗我食e間The Stadium😜😜✨少少感受:💛食物🔹忌廉汁三文魚意粉✅忌廉汁夠「傑」身,撈完之後可以每條意粉都有汁掛住😋✅意粉軟硬度幾啱我口味,我自己就唔鍾意啲意粉太淋身,e度嘅意粉都算幾有咬口🤣✅份量都算幾大兜,而且三文魚都有4-5件,夠曬飽🤭🟢三文魚味道淡咗少少🤫🔹Hot Chocolate🟢熱朱古力真係唔太熱,最多只可以話係暖🙈❤️餐廳環境✅人流唔算多,都坐得好舒服🧡店員✅中規中矩,無話特別太好服務,又唔係差

✨少少感受:

💛食物

🔹忌廉汁三文魚意粉

✅忌廉汁夠「傑」身,撈完之後可以每條意粉都有汁掛住😋

✅份量都算幾大兜,而且三文魚都有4-5件,夠曬飽🤭

🟢三文魚味道淡咗少少🤫

🔹Hot Chocolate

🟢熱朱古力真係唔太熱,最多只可以話係暖🙈

❤️餐廳環境

✅人流唔算多,都坐得好舒服

🧡店員

✅中規中矩,無話特別太好服務,又唔係差
依度裝修幾靚 亦有得坐露台員工服務態度正常 唔好亦唔差依個burger係超級好食 食到好香芝士味 亦都好足料海鮮扁意粉 意粉太淋 個汁亦唔夠惹味勝在啲海鮮真係足料又好食 啱啱好合格個湯係用菇煲 再打碎飲得出好足料 鍾意食菇嘅朋友應該幾鍾意我自己就麻麻哋因為本身唔鍾意食軟殼蟹意粉賣相靚 個汁同埋個意粉都係同一個問題軟殼蟹炸得幾好薯仔好食菇正常鵝肝就麻麻哋 食唔出有香味 而且有啲腥個扒味道正常有肉味 叫三成熟煮得啱啱好但係就好多肥膏 成塊扒有三份一都係肥膏 咬都咬唔難另外叫咗杯Mojito 幾好飲但係太重酒味Mojito本身應該係淡啲嘅
依度裝修幾靚 亦有得坐露台

成塊扒有三份一都係肥膏 咬都咬唔難

另外叫咗杯Mojito 幾好飲但係太重酒味
Mojito本身應該係淡啲嘅
2021-06-05 2463 瀏覽
初初以為stadium 喺飲嘢睇波,但原本dinner 都做得意外地出色叫咗Tomahawk Stack Combo 4-6 person $1288我哋一行7仲擔心唔夠食,點知一上枱真係嚇親,份量好大餐單包括:4碗南瓜湯+ 1.2安士斧頭扒+豬肋骨+水牛城雞翼 +4杯特飲南瓜湯內有南瓜蓉,食到絲絲南瓜,好足料。湯嘅質感係好杰身,整個湯都有好濃郁嘅南瓜味1.2安士斧頭扒上枱係超巨型,好有牛味,廚師煮得啱啱好,肉質鮮嫩又保留到肉汁,好有牛味,食落軟林林好好味除咗斧頭扒,其實配菜都好欣賞,有南瓜、翠玉瓜、粟米等,所有都係焗咗先至上碟,再加上少少黑椒粉,全部都好新鮮,真係食到蔬菜本身嘅味道豬肋骨同樣都係好大份,豬肋骨焗得啱啱,好食落好淋,而且啲醬汁又醃得好入味水牛城雞翼屬於少辣,已好刺激味蕾。雞翼屬於偏大size,啖啖肉。啲醬汁又好惹味,加上熱辣辣,好食揚揚整體評分:8/10揚揚環境評分:8.5/10揚揚味道評分:8.5/10揚揚服務評分:8/10揚揚抵食程度:9/10揚揚返食機會:8.5/10

我哋一行7仲擔心唔夠食,點知一上枱真係嚇親,份量好大

揚揚味道評分:8.5/10
揚揚服務評分:8/10
揚揚抵食程度:9/10
揚揚返食機會:8.5/10

🚩8安士烤肉眼牛扒 $148 一上枱已經見到勁靚嘅牛扒格紋🤩切開食落去牛扒仲係保持好粉嫩嘅顏色🤩而且入邊仲有好多肉汁不過唔會太過淋配咗薯角同埋烤蔬菜👍食落好香燒烤嘅味道♨️豐富🤪🚩安格斯牛肉漢堡 $128基本上入到去個個都好似叫咗呢一個漢堡 證明佢超高人氣👍套餐入邊仲有勁多薯條而且係粗薯 上枱熱辣辣正🤪漢堡包份量勁大 而且勁Juice 入邊仲有煙肉芝士 生菜蕃茄等等 咬落去層次分明 係高質嘅牛肉漢堡🥰呢個價錢有呢個套餐食絕對唔貴👍 🚩黑松露雞肉闊條麵 $118好食嘅正常發揮黑松露味幾重 分量都正常😊🚩芝士棒配粟米金塊 $68芝士條做到拉絲嘅效果🤩佢有兩個醬汁俾你點第一個係芝士醬 第二個係類似沙律醬粟米金塊正正常常😊🚩夏威夷特色薄餅 $158一上碟見到個Pizza已經覺得 嘩份量超大 🥰😍佢係薄批黎好多沙律醬同千島醬同肉抵食❤️❗️‼️總結時間🥰每個lunch set都好好食👍而且地方好大坐得幾舒服啱晒同朋友仔去慶祝生日餐廳冇切餅費支持黃店👍💛💪🏼評分時間👅(5️⃣個👸為滿分)食物👸👸👸👸👸抵食👸👸👸👸回頭率👸👸👸👸服務 👸👸👸👸環境 👸👸👸👸
🚩8安士烤肉眼牛扒 $148

而且地方好大坐得幾舒服
啱晒同朋友仔去慶祝生日
餐廳冇切餅費
支持黃店👍💛💪🏼

評分時間👅(5️⃣個👸為滿分)

食物👸👸👸👸👸
抵食👸👸👸👸
回頭率👸👸👸👸
服務 👸👸👸👸
環境 👸👸👸👸
  • 安格斯牛肉漢堡
  • 美國特級肉眼扒
2021-05-12 1454 瀏覽
呢間位於觀塘工廈嘅西餐廳一直好有人氣,係大家放工飲杯野傾下計嘅好地方,而且食物質素相當唔錯The Stadium Wings佢其實係buffalo wings,雞翼炸得好香脆,醬汁酸酸辣辣好開胃Truffle Fries薯條上面鋪滿一大層芝士粉,而黑松露醬好香,食到停唔到口Barbecue chicken pizzaPizza餅底夠薄焗得好香脆,不過配料可以再多啲Pork Rack呢個黑毛豬鞍食落去相當嫩滑,充滿肉汁,值得encore

The Stadium Wings

Truffle Fries

薯條上面鋪滿一大層芝士粉,而黑松露醬好香,食到停唔到口

Barbecue chicken pizza

Pizza餅底夠薄焗得好香脆,不過配料可以再多啲

Pork Rack

呢個黑毛豬鞍食落去相當嫩滑,充滿肉汁,值得encore
2021-05-11 1093 瀏覽
是日食西餐黎到先知全日HOEGAARDEN同STELLA 做PROMOTION$38一杯好抵好抵呀每人叫左杯先再點左~炸物拼盤尤魚圈同洋蔥圈都正常個水牛雞翼個汁好惹味好開胃呀要一讚佢配左幾個汁比你揀雖然我唔係好分到係咩汁><(仲有個炸芝士條我唔食比唔到意見朋友話要襯熱食呀)~烤爐魚個魚好滑又無骨配埋佢個好滑既薯容又增添飽肚感幾好幾好
是日食西餐
要一讚佢配左幾個汁比你揀
雖然我唔係好分到係咩汁><
(仲有個炸芝士條
我唔食比唔到意見
朋友話要襯熱食呀)

~烤爐魚
幾好幾好
2021-04-26
  • 烤爐魚
2021-05-06 1076 瀏覽
今日喺觀塘做完嘢, 真係好肚餓所以決定食嘢先 ,食完個lunch先返公司再做嘢💪🏻💪🏻💪🏻 雖然工廠大廈入面有好多唔同嘅食肆 , 我都諗咗一陣都係想坐得舒舒服服, 最終就揀咗呢一間 休閒闊落 嘅運動主題餐廳因為其中一個同事,佢話夜晚要食大餐🍴所以晏晝就簡簡單單食咗個🦐大蝦🦐沙律🥗另一個就叫咗 🧄🍅🐯虎蝦🦐扁意粉🍝🍅🧄🍔🍟🍔🍟🍔🍟🍔🍟🍔🍟🍔🍟🍔🍟🍔🍟 而我就叫咗個lunch set 餐湯有🍅蕃茄湯 ,🍅番茄味香濃而唔係一般茄膏味 🥫使用新鮮蕃茄煮成👍🏻Beefy Mushroom Burger 牛肉蘑菇漢堡安格斯牛肉肉餅 牛肉味香濃而且好juicy 配烤🍄,生菜🥬,番茄🍅,烤洋蔥,脆皮培根🥓和 當然唔少得芝士 🧀, 再配甜甜酸酸沙律醬 加埋 炸到金黃色 鬆脆 薯條

因為其中一個同事,佢話夜晚要食大餐🍴
所以晏晝就簡簡單單食咗個🦐大蝦🦐沙律🥗

另一個就叫咗 🧄🍅🐯虎蝦🦐扁意粉🍝🍅🧄