2019-06-28 77 瀏覽
位於D2 place附近既呢間the salted pig以豬為招徠,環境不錯有氣氛,酒類價錢合理,想食啲野 飲返杯既朋友絕對可以考慮下呢間前菜方面選擇左炸豬皮,咬落都幾鬆脆,味道幾濃郁,食落感覺唔太油膩炸蟹餅係用蟹肉嚟整,唔係出面既現成麵粉貨,有蟹味,有誠意豬拼盤份量好多,有乳豬,豬肉腸,豬肋骨,豬手,五花腩,其中最出色係乳豬,皮脆肉嫩,豬味濃郁突出,另外豬手都好出色,唔會太咸,亦唔會太鞋,好滑最後甜品都十分不錯,香蕉味濃!

炸蟹餅係用蟹肉嚟整,唔係出面既現成麵粉貨,有蟹味,有誠意

最後甜品都十分不錯,香蕉味濃!
以英倫鄉村風格為主調🇬🇧,份量十足的菜式一向深得人妻🐷與閨蜜🐵的心💘,菜式則以豬的不同部分為主體🐽,這晚決定再跟閨蜜🐵舊地重遊📍。竟然說是以豬作主題🤭,店內裝潢當然要互相呼應喇🥳。就連碟上也印了豬的圖案😂。🔹西班牙香辣蒜片蝦🦐 $128先點了一客小吃😌,這一度菜可算是西班牙最地道的Tapas之一🇪🇸,蒜香惹味🤩,油汁香濃😋,口感爽脆👍🏽,光是吃這個可能是會過膩🧐,但配上了麵包吃就剛剛好囉🍞。🔹手撕豬肉配墨西哥芝士粟米薄脆🇲🇽 $148以黑水欖🖤、Jalapeno🌶、蕃茄🍅等作配料,再加上焗至半溶的芝士🧀,單是看著已令人食慾大增😍 ,拿起一片Nacho😌, 芝士還要是牽着掛絲的🎉,配合在上面的牛油果醬及酸忌廉💚,整體配搭得很好💞。🔹卡邦尼蛋汁煙肉意粉🍝 $158濃郁的芝士香氣🧀、香脆的煙肉🥓,再加上了蛋汁🍳,口感順滑黏稠🤤,滋味滿分💯。🔹慢煮醬燒豬肋骨🍖 $258這家店主要是用天然飼養美國杜洛克的豬🇺🇸,肉質上絕對是有信心保證👍🏽。 先來咬一 口肉😋,肉塊非常輕易便離骨了😳,肉味香濃👏🏽,肉汁豐富🎊,帶有一點點的脂肪🤩,再加上酸酸甜甜的醬汁💦,簡直是讓人慾罷不能💖!💭總結餐廳整體氣氛輕鬆

竟然說是以豬作主題🤭,店內裝潢當然要互相呼應喇🥳。

就連碟上也印了豬的圖案😂。

🔹西班牙香辣蒜片蝦🦐 $128

🔹手撕豬肉配墨西哥芝士粟米薄脆🇲🇽 $148

🔹卡邦尼蛋汁煙肉意粉🍝 $158

🔹慢煮醬燒豬肋骨🍖 $258

💭總結
餐廳整體氣氛輕鬆舒適🥰,加上菜式份量也比較大🤤,果然是三五知己相聚的好地方🥳。
2019-06-24
2019-06-09 185 瀏覽
早前跟朋友約在荔枝角吃飯,因為這區的人流比較少,而朋友也推介吃這間西餐廳那天我們即管就相約於呢間餐廳,首先位置也很容易找的,在地鐵站D2岀口向後行至7仔,轉左手邊過馬路直行就會見到。到達門口時,已經看見對面的環境也不錯,當一踏進門口,餐廳的服務員很快上前歡迎,然後帶我們入座,整個過程也非常舒服。直到我坐下來時,望望周邊的環境,裝潢看起來很優雅,場內環境昏暗,讓我們感到很放鬆最後當然要講重要的環節,其他食物不多講,因為跟出面很多有質素的餐廳味道也是差不多,但經朋友介紹必吃他們的鹹豬手,因為是最色的,然後我們七個人叫了三份,哈哈。當到來的時候,原來豬手份量也很大份的。第一口咬落去的感覺,皮脆好看口,肉的質感很好,而且味道不會很重,反正我覺得剛剛好的如果喜歡放鬆下or消磨時間,可以2人叫一份豬手加啤酒🍻和小食

那天我們即管就相約於呢間餐廳

到達門口時,
已經看見對面的環境也不錯

鹹豬手
,因為是最色的,然後我們七個人叫了三份,哈哈。

• 招牌德國鹹豬手
2019-06-07 164 瀏覽
食物味道正常,但服務員態度惡劣,每個回應都是呼喝作答,態度傲慢。我哋見到隔離枱一班人慶祝生日,請服務員幫佢哋影一張合照,叫咗幾次服務員先應佢哋,然後黑口黑面,撳咗一張相就將部電話丟返落枱面,真係難以接受。對於一間食物質素唔算特別出色嘅餐廳來講,加埋呢一種服務態度,根本唔會考慮去下一次。想重申,餐廳裏面所有服務員嘅態度都係一樣惡劣,但係佢哋執枱嘅時候,員工同員工之間就有講有笑,淨係一對住客人就會變返嗰個黑面,真心覺得好奇怪😡

當D2 Place 進駐荔枝角工廈後, 也為這裡帶來大量不同的餐廳, 這次找到這家西餐廳試試。餐廳樓底高, 空間感很大, 令人覺得特別舒服, 有好心情去享受美食。前菜選了香脆豬肋骨, 西班牙香辣蒜片蝦、辣肉腸、多士香脆豬肋骨-炸得外脆內軟, 配醬甜甜地, 挺開胃的西班牙香辣蒜片蝦、辣肉腸、多士-整體很野味, 蝦爽口彈牙, 辣肉腸有一點點辣, 是不會很辣的那種, 我本身不吃辣的也能接受, 多士香脆鬆軟鮮蝦蘆筍意大利、龍蝦番茄汁-蘆筍味非常濃烈, 接整體7成味道, 鮮蝦也是爽口彈牙, 也沒有腸在蝦肉內, 食材乾淨終於到了主角歐式脆皮乳豬-4分1隻足夠兩人份量, 肉非常厚而幼嫩, 皮也很脆, 可能係食過最好食的乳豬, 配胡椒籽汁能有更豐富層次,另外薯蓉份量也很多, 還有雜菌、法邊豆等配菜最後當然唔少得甜品的完美作結香蕉拖肥批、朱古力雪糕-這裡的甜品也值得推介, 份量很多, 雪糕不是很廉價的那種這是一間值得再來的餐廳

前菜選了香脆豬肋骨, 西班牙香辣蒜片蝦、辣肉腸、多士
香脆豬肋骨

香脆豬肋骨-
炸得外脆內軟, 配醬甜甜地, 挺開胃的
西班牙香辣蒜片蝦、辣肉腸、多士

西班牙香辣蒜片蝦、辣肉腸、多士-
鮮蝦蘆筍意大利、龍蝦番茄汁

鮮蝦蘆筍意大利、龍蝦番茄汁-

終於到了主角
4分1隻歐式脆皮乳豬、薯蓉、雜菌、法邊豆、胡椒籽汁

歐式脆皮乳豬-
另外薯蓉份量也很多, 還有雜菌、法邊豆等配菜

最後當然唔少得甜品的完美作結
香蕉拖肥批、朱古力雪糕

香蕉拖肥批、朱古力雪糕-
這裡的甜品也值得推介, 份量很多, 雪糕不是很廉價的那種

這是一間值得再來的餐廳
2019-05-20
香脆豬肋骨
西班牙香辣蒜片蝦、辣肉腸、多士
4分1隻歐式脆皮乳豬、薯蓉、雜菌、法邊豆、胡椒籽汁
香蕉拖肥批、朱古力雪糕
小編最近轉左工, 所以經常出沒係荔枝角一帶, D2 Place 係附近搵食其中一個最好地方, 而我地lunch成日去「The Salted Pig」, 食物算係幾有質素,又夠大份,價格合理, 坐得又舒適, 所以就同一班同事TGIF啦!☺️ The Butcher’s Block($169) 特色凍肉拼盤 有意大利巴馬火腿、西班牙辣肉腸、匈牙利莎樂美腸、挪威煙三文魚、醃菜、Sour toast, 好豐富! 其中小編最鐘意巴馬火腿,鹹香味美,☺️ 西班牙辣肉腸微辣惹味, 匈牙利莎樂美腸香味獨特,比其他凍肉有嚼勁, 挪威煙三文魚嫩滑得黎帶點煙薰香, 入口甘香濃郁,口感煙韌, 配上Sour Toast,又一番不一樣嘅風味!😏 🌟推薦❗️Crispy Pork Knuckle($298) 招牌德國鹹豬手係呢間店嘅招牌菜~ 係必試佳餚! 足足1kg嘅鹹豬手,份量十足,睇下有幾厚肉!😯 外皮炸得金黃酥脆,內裏甘腴豐香, 可以蘸上旁邊嘅芥末籽忌廉汁, 中和一下豬手嘅膩感。 旁邊仲有豬肉必配嘅酸菜, 同埋比較特別嘅配搭—蜜糖烤紅蘿蔔,香甜爽脆,不錯吃!😋
小編最近轉左工,
所以經常出沒係荔枝角一帶,
D2 Place 係附近搵食其中一個最好地方,
而我地lunch成日去「The Salted Pig」,
食物算係幾有質素,又夠大份,價格合理,
坐得又舒適,
所以就同一班同事TGIF啦!☺️
The Butcher’s Block($169)
好豐富!
其中小編最鐘意巴馬火腿,鹹香味美,☺️
西班牙辣肉腸微辣惹味,
匈牙利莎樂美腸香味獨特,比其他凍肉有嚼勁,
挪威煙三文魚嫩滑得黎帶點煙薰香,
入口甘香濃郁,口感煙韌,
配上Sour Toast,又一番不一樣嘅風味!😏
特色凍肉拼盤
招牌德國鹹豬手係呢間店嘅招牌菜~
係必試佳餚!
足足1kg嘅鹹豬手,份量十足,睇下有幾厚肉!😯
外皮炸得金黃酥脆,內裏甘腴豐香,
可以蘸上旁邊嘅芥末籽忌廉汁,
中和一下豬手嘅膩感。
旁邊仲有豬肉必配嘅酸菜,
同埋比較特別嘅配搭—蜜糖烤紅蘿蔔,香甜爽脆,不錯吃!😋
招牌德國鹹豬手
🌟推薦❗️Beer Battered Fish & Chips($188)
炸魚有兩大件,
一件足足有一隻手掌咁大!
以啤酒特調嘅炸漿,
令到炸皮無咁油膩,又特別香脆可口,
裏面嘅魚肉啖啖肉,彈牙有嚼勁,正!👍🏻
薯條🍟外皮炸得香脆,薯肉軟腍~
經典英式炸魚薯條
Spinach & Cheese Puff Pastry Triangles($128)
忌廉菠菜三角酥
小編好鐘意食菠菜批,所以點左呢道菜。
但同普通嘅菠菜批不同嘅係,
呢個三角酥更酥香美味,
裏面有好多菠菜同芝士,
仲有少少拉絲感~
配上忌廉汁,味道好夾呀!👍🏻
忌廉菠菜三角酥
食左咁多肉,梗係要食返個菜balance返啦!
Garlic-sautéed Mired Greens($48)
香蒜炒時蔬
時蔬種類豐富,
有bb蘆筍、西蘭花、雜菌,
清淡又健康嘅配搭!
香蒜炒時蔬
TSP Lemonade($35)
酸酸甜甜,解膩又開胃!
TSP Lemonade
整體來說,
每道菜都好大份,
食物又有水準,
四個人食都夠晒飽!
而家做緊逢星期一主菜買一送一嘅優惠,
真係超值!👏🏻
下星期一再去過!😜
2019-06-02 168 瀏覽
自從朋友約過我去荔枝角既D2 Place 行街食野,果到既商場很好行又多元化,時不時有主題市集,又有很多不同的高質素食肆餐廳。今晚來到這家以高質豬為主打的西餐廳,真是一個忙裡偷閒的好地方!門面很寬躺,空間感十足,像從前在美國光顧的西餐廳一樣,令人很舒服,壓迫感一掃而空。不同款式的梳化位,有圓型,長邊型,適合和人需要。餐廳裝潢設計風格簡潔,色系搭配令人感到舒服,心情得以放鬆。Esprit and Homemade Lemonade 飲品中lemonade 為本人至愛,喚醒了昔日在美情懷,清新解渴。香濃芝士焗菠菜批朋友非常愛吃菠菜,這個菠菜批就是佳選!酥皮愛脆可口,入口啖啖溶芝士及熱騰騰的菠菜,美味!伴碟還有新鮮沙律菜,清甜可口。Super Crispy Nachos這道菜真的不得了,可以足夠3-4人份量!記得第一次品嚐這道菜是當年美國同學仔帶我到一家當地西餐廳吃的,這種味道真的像回來了,豐富的食材和醬料鋪滿栗米片,入口脆卜卜又可口,很美味啊!卷卷豬尾薯條薯條食得多,豬尾薯條相信係呢度嘅特色菜式之一,兩種醬汁搭配,酥脆得不得了。Roasted Pork Belly整晚的主角就是這道西式版

不同款式的梳化位,有圓型,長邊型,適合和人需要。

餐廳裝潢設計風格簡潔,色系搭配令人感到舒服,心情得以放鬆。

Esprit and Homemade Lemonade

香濃芝士焗菠菜批

Super Crispy Nachos

卷卷豬尾薯條

Roasted Pork Belly
整晚的主角就是這道西式版香脆豬腩肉,皮脆肉嫩,入口即溶,肉感香滑味濃。伴著香口燒烤汁真是一口感一流。

伴菜為薯仔,蘿蔔和精選蔬菜,為整道菜式平衡油膩感,非常不錯!

雜菌黑松露意大利飯
最後點了這個超足料的雜菌黑松露意大利飯,啖啖雜菇多得緊要,每口都滲透著香濃的芝士和黑松露香,每口飯都很咬口,大滿足。

原本想食埋甜品,但實在太飽了。下次會邀請三五成群朋友一齊品嚐角色菜式,這裏絕對是非常好的朋友相聚的聚腳地!

2019-05-28
2019-06-02 114 瀏覽
好朋友係要見嘅😌我認同好朋友唔洗成日聯絡,但一見面就有講唔停嘅話題!前排生日就收到中學同學嘅whatsapp,話要約出黎慶祝,咁有心真梗係一定要出黎啦。我地2個都唔知食咩好,於是黎到以前學校附近食個晚飯,懷緬一下讀書時光。唔行都唔知,原來荔枝角而家勁多野食,諗食埋諗到我地頭都大,行完D2又行左出大街,終於見到一間岩心水嘅餐廳喇—salted pig 。餐廳燈光較暗,環境安靜,有英式同埋歐陸風情。以豬作為餐廳嘅主打菜色,估唔到豬嘅唔同部份都可以煮出一個個特色菜。我叫左一個主食同一個小食拼盤,以為唔夠食,點知....豬肋排,有沙津、薯仔做配菜都唔出奇,但佢收埋左成條粟米係肋骨下面,幾樣野加埋,一個人真係食唔哂😂個小食拼盤仲誇張.....有2個mini burger、薯圈、炸豬肉條、豬皮、豬耳、流心蛋、雞奕....2個人食到十成飽都係食唔哂,我相信4-5人先可以k.o.呢2碟野😂
好朋友係要見嘅😌

我叫左一個主食同一個小食拼盤,以為唔夠食,點知....

個小食拼盤仲誇張.....

2019-04-27
慶祝紀念
生日
2019-05-30 210 瀏覽
放工後相約一7家人在荔枝角附近吃晚飯,在D2place商場走了一圈,最後選了一間西式餐廳,The salted pig 用膳。其實之前在其他地方都看到這間餐廳的分店,這天終於有機會一試。Sharing Snack Platter ($275)小食分享拼盤小食拼盤非常豐富,一共有8款食物。酥炸魷魚炸漿薄脆中間柔軟彈牙🦑, 而蘇格蘭雞蛋以麵包糠和扎肉包着溏心蛋去炸,十分有趣🐣。炸豬皮也是其中一個特色小食,鬆脆又不油膩,如薯片般香趣,很有驚喜😋。薯圈香脆可口,同樣不錯。但迷你牛肉漢堡則味道較淡,最為失色。另外還有燒豬肋骨、炸雞翼和蟹餅,這三款較為普通。全部炸物都灑上紅椒粉,非常惹味,加上拼盤份量非常多,適合四人分享。Bacon MAC & Cheese ($88)煙肉芝士焗通心粉味道很不錯👍🏻,單看賣相以令人垂涎三尺🤤,通粉煮得不會過腍,加上大量芝士烹調,醬汁creamy。表面的芝士焗至金黃🧀,富鹹香之餘非常惹味😋。Grilled Mediterranean Style Pork Kababas ($228)地中海風味串串豬,燒菠蘿,甜椒,檸檬中東小米這個串串豬有點失望,份量很多,可惜豬肉口

Sharing Snack Platter ($275)
小食分享拼盤

Sharing Snack Platter

Bacon MAC & Cheese ($88)
煙肉芝士焗通心粉

Bacon MAC & Cheese

地中海風味串串豬,燒菠蘿,甜椒,檸檬中東小米

這個串串豬有點失望,份量很多,可惜豬肉口感有點怪,沒有平日肉類的實在口感,反而有點粉粉的感覺,雖然很大件,但真的不合口味😣。燒菠蘿則非常甜美🍍,再加上甜椒和中東小米。配料反而比主菜更為出色。價錢進取,但味道又未如理想,不會再點🙅🏻‍♀️。

Chicken Parmigiana ($195)
雞扒是難以想像的大塊,要吃完它如同打大佬般困難😂。雞肉先用麵包糠造成吉列外皮,上面再鋪上番茄醬和芝士🧀,基本上就是Pizza的概念。雞肉又厚又軟腍,與平日肉類的口感很不同,不過吉列外皮未夠香脆。雞扒下還有大量炸薯條伴碟🍟,整碟菜式份量非常多,飽肚感十足,建議起碼要四人分享,已整個份量而言,價錢很公道。

TSP Lemonade ($35)

Ginger Beer($35)

餐廳的環境舒適,空間感十足,晚上的氣氛很不錯。食物亦算大碟,適合與朋友分享。
Bacon MAC & Cheese
  • Chicken Parmigiana
2019-05-30 156 瀏覽
👧🏻草根妹妹在荔枝角附近上班💼,經常會經過D2 Place Two👀🏢,發現了一間專門吃豬豬的西餐廳🍴🐽。根據草根妹妹的觀察👀,🍴餐廳內環境不錯👍🏻,高格調有氣氛🥂😌,於是叫了爸爸、媽媽和姐姐來接送下班😎,🤤順便來試一試西式烹調的豬豬料理🙌🏻。🍴Steamed Dutch Royal 300g Mussels ($168)白酒煮荷蘭藍青口,薯條白酒煮青口的醬汁有濃郁白酒味🍶,青口份量不少👌🏻,但味道不夠鮮👉🏻👈🏻,體型較細。旁邊附有炸得不油膩的實肉薯條🍟,可惜整體上青口只屬一般😤。🍴Curly Pig Tail Fries ($58)香脆薯圈😈👾非常邪惡的小吃,炸得如豬尾一般的賣相十分有趣🐷,更好的是吃起來香脆不油膩🤤,再灑上紅椒粉非常惹味,值得一食👍🏻。🍴Spaghetti Vongole ($168)蒜辣欖油大蜆意粉意粉煮得煙韌有咬口🍝,醬汁不多💦,鮮味主要來自花甲🌊,味帶微辣🌶,稍為普通😌。🍴1/4 Suckling Pig ($258)歐式脆皮乳豬,薯蓉,雜菌,法邊豆,胡椒籽汁🐽¼隻乳豬份量很足夠👌🏻,歐式的做法與平日吃到的中式乳豬有點差別😍,這裏的乳豬外皮香脆🤩,肥膏不算多,

白酒煮荷蘭藍青口,薯條

Curly Pig Tail Fries
🍴Curly Pig Tail Fries ($58)
香脆薯圈

Spaghetti Vongole
Spaghetti Vongole
🍴Spaghetti Vongole ($168)
蒜辣欖油大蜆意粉

1/4 Suckling Pig
🍴1/4 Suckling Pig ($258)
歐式脆皮乳豬,薯蓉,雜菌,法邊豆,胡椒籽汁
🐽¼隻乳豬份量很足夠👌🏻,歐式的做法與平日吃到的中式乳豬有點差別😍,這裏的乳豬外皮香脆🤩,肥膏不算多,半溶的脂肪吃起來很香🤤,肋骨位尤其入味👏🏻,豬肉亦算軟嫰👅。下面有薯蓉🥔、法邊豆和雜菌墊底🍄,份量不少適合與人分享👯‍♀️👯‍♂️。

Sautéed Octopus & Chorizo
🍴Sautéed Octopus & Chorizo ($138)
辣肉腸炒八爪魚,薯仔,青醬莎莎
小鍋內有八爪魚🐙、辣肉腸和薯仔🥔,再配上兩片多士🍞,可以點上醬汁一同食用🍴。八爪魚新鮮軟嫰🐙,💦醬汁加入大量新鮮蕃茄去煮🍅,吃起來帶點酸味,作為前菜頗開胃😋。份量不多, 價錢屬小貴👉🏻👈🏻。

TSP Lemonade
🍴TSP Lemonade ($35)

整體來說,食物質素高🥳,歐式烹煮的乳豬最為岀色🥰,果然是豬豬世界🐷!整頓晚餐十分滿足🌟,分數相當高。

順帶提提大家😏,每逢星期一主菜買一送一😎,變相主菜半價優惠😳🤭,都相當抵😘,所以建議大家星期一來吃飯🤗。
2019-05-27
Curly Pig Tail Fries
2019-05-28 789 瀏覽
上次聽同事講d2place隔離有間餐廳逢星期一大特惠,實行主菜買一送一超抵食🤑🤑,襯住今日星期一就嚟幫襯下先!餐廳主打食豬🐷,連餐廳名都叫the salted pig豬門店,裝修走工業風幾特色,牆身有好多豬🐽🐷🐖,連碟同餐牌都係豬....全部都係豬!🐽🐖🐷先嚟個小食先,西班牙香辣蒜片蝦🦐、辣肉腸、多士。以前去西班牙都試過類似小食,估唔到呢度有得食,兩塊多士薄薄哋,好脆口,上面點有少少蜜糖🍯,再加上香辣蒜片蝦同辣肉腸喺上面,可以唧少少檸檬汁🍋喺上面,酸酸哋,非常惹味。秘制香料炸雞翼表面脆身,表面好似曬咗類似七味粉嘅香料,但唔會辣,咬落去超juicy,唔係講笑,啲汁真係必咗出嚟,所以食嘅時候真係要小心唔好辣親個咀仔😙。主菜上檯啦,嚟到豬門店唔係唔點佢哋嘅招牌菜招牌德國鹹豬手🐷,因為採用慢煮烹調,肉質特別稔特別嫩,個皮又夠脆,食嘅時候可以點少少芥末籽忌廉汁就更加美味,豬手足足1kg,份量十足💪。配茶嘅烤甜薯都焗得好香,食到滯就夾番少少酸菜消下油膩感。呢一味主菜韓式烤雞泡菜漢堡配薯條🍔🍟,呢個fusion嘅配搭都好特別,漢堡入面係有泡菜mix烤雞,泡菜唔算太辣,雞扒烤到香噴噴,咬落去好juic

西班牙香辣蒜片蝦🦐

韓式烤雞泡菜漢堡配薯條

呢一味主菜韓式烤雞泡菜漢堡配薯條🍔🍟,呢個fusion嘅配搭都好特別,漢堡入面係有泡菜mix烤雞,泡菜唔算太辣,雞扒烤到香噴噴,咬落去好juicy!伴碟薯條炸得夠脆,上面曬咗秘制雞粉,份量又夠多。

lemonade & giner beer

之後嘆番杯lemonade🍋同埋ginger beer🍺,完全大享受!

Banoffee Pie

最後last當然唔少得點番個甜品咁先圓滿㗎嘛,店員介紹我哋點咗個Banoffee Pie,Banoffee其實即係banana+toffee,佢係一道英國傳統甜品,佢個底係消化餅餅底,然後有少少拖肥同朱古力🍫,再加香蕉🍌同鮮忌廉,然後曬上朱古力碎,賣相已經相當吸引!伴碟仲有2條焦糖香蕉🍌同朱古力雪糕,成個甜品都好特別,好好味呀,估唔到呢度有啲咁特色嘅甜品,大家真係唔可以放過!

食完咁多嘢都好平埋單,皆因主菜買一送一,真係抵到喊!大家去開荔枝角一定要去試吓啦!🏃‍♀️🏃‍♀️
2019-05-27
西班牙香辣蒜片蝦🦐
韓式烤雞泡菜漢堡配薯條
lemonade & giner beer
Banoffee Pie
2019-05-17 290 瀏覽
小食拼盤:有齊扭扭炸薯條、炸雞中翼、小漢堡、炸魷魚、蛋餅、炸蕃薯餅炸豬皮、燒豬肋骨,3種特色醬汁,兩個人既份量。陪埋一人一杯招牌鹽啤,坐低成晚傾計,夠曬休閒!!
2019-05-16 297 瀏覽
今日放工同朋友去咗荔枝角食飯,離到依間叫做Salted pig,裏面嘅環境非常之舒服,我同朋友坐咗一張圓枱,裏面好像Bar的感覺, 因為我哋到嘅時候已經七點半,所以都已經都幾滿座, 入到去我哋開始叫嘢食,因為我同朋友都非常之肚餓, 所以急不及待order 食物,我地叫了特色小食,一个煙肉芝士意粉, 手撕豬肉三文治,一个芝士雞!特色小食非常之大份,滿有我喜歡的雞翼、 流心蛋、還有迷你的漢堡包等等!雞翼非常之有水準,好入味,一啲都唔馬虎,流心蛋外面炸裏面滑, 好有口感! 煙肉芝士意粉,芝士非常之濃厚, 煙肉有趙口, 意粉唔會太淋, 細細哋份量,非常之適合我的胃口! 手撕豬肉三文治,非常之有特色, 冇諗過三文治裏面可以有手撕豬肉, 豬肉燒烤過,淡淡香甜 配合他的三文治 ,外面脆內面軟, 亦很juicy, 一啲都唔馬虎,配合薯條真的非常之好味! 而這個芝士雞,面頭有一層厚厚的芝士,雞是炸過的,脆脆的 配合起來 非常之好配搭 ,而且雞的精華不會流失!總體來說全晚的食物都是很好味!

2019-05-14 649 瀏覽
啱啱過咗佛誕,享受左三日兩夜嘅短假期。返工依然係holiday mood,所以冇OT準時就走左。同事介紹之下去咗呢一間喺公司附近嘅西餐廳。聽聞呢間餐廳嘅烤豬手超高水準,但今晚大家都唔係太想食豬手,於是就係員工嘅介紹下試咗其他菜式。位於D2 Place嘅呢間分店樓底好高,而且座位好闊坐得幾舒服。今晚早左黎所以餐廳未有太多客人。首先上枱嘅係秘製香料炸雞翼配上自家調製嘅醬汁($118),味道有少少似泰式甜酸汁,又帶有微微芫荽嘅香味。我比較鍾意食香口嘅嘢食,所以又叫咗佢哋嘅招牌炸薯條🍟($58) 薯條金黃香脆好香口。等咗大概20分鐘,焗芝士菠菜批($128) 終於上枱喇!不得不讚呢一個批,芝士同菠菜嘅份量比例啱啱好,食落完全唔會覺得濟。配上忌廉奶油醬汁同埋新鮮嘅生菠菜同芝士一齊食,口感好豐富。主菜係pork kababas ($228) 豬肉有肉汁鎖住,咬落去係鬆軟嘅一啲都唔會韌。配菜有新鮮嘅蕎麥沙律菜,配搭十分清新。最後上枱嘅係香煎比目魚意大利飯($215),魚皮煎得好香脆,魚肉亦唔會乾身係有汁嘅。呢度唔只烤豬肉高質,魚嘅菜式都煮得唔錯。

2019-05-14
2019-05-12 264 瀏覽
原先跟同事早一天卜了5位,但出去食lunch時,其他同事都一齊join,臨時要加多3位,好彩職員安排到,十分感謝!通常都去點set lunch ,今天我前菜選了吞拿魚雞蛋吐司平時飲湯的會真的飽到吃不到main course, 而沙律又會係main course 會出現,所以就選左呢個,份量適中,味道清新。Main course 係牛排好大塊,易切,medium ~ 薯條又好好食 (唔好問我點解黎豬嘅餐廳唔食豬手?因為份量太大)最後是甜品應該是香蕉朱古力蛋糕,細細件,唔會再飽上飽,但又會滿足你全餐的味蕾。

Main course 係牛排

最後是甜品