2019-08-26 197 瀏覽
終於夾到星期六同老公一齊放假, 話說d2 place 開左咁耐我係未去過架, 襯天氣唔錯就去行個圈, 經過樓下見到一間好型格既餐廳- the salted pig , 環境好chill, 餐廳仲安排左sofa位比我地, menu選擇好多, 老公依排做gym, 有個能量套餐, 炒蛋白再煎雞扒, 塊雞扒唔係就咁煎架, 係有落醃料, 好野味又唔好太乾!至於我就叫左手撕豬三文治, 份量都嚇親我冇諗過成塊pizza咁,兩個人食都得呀, 三文治夾𠣕滿滿既手澌豬, 再配埋即叫既炸既薯仔, 非常滿足!餐廳坐位都好闊落, 假日約朋友唻傾下計好舒服架!
2019-08-23 145 瀏覽
同朋友係D2 place一期行完街順便係二期到食埋晚飯。朋友想食西餐,上網睇左一輪之後揀左哩間試一試。去到既時候8點,唔洗等就可以入座🙂同朋友分別叫左意粉同意大利飯share 食,估唔到分量都幾大🤭🤭鮮蝦蘆筍意大利飯配龍蝦蕃茄汁 $178飯既軟硬度唔錯,外軟内硬🙂蝦同蘆筍既分量幾平均,幾乎每啖都食到😋😋蕃茄咪好出,夠開胃👍🏻😋😋蒜辣欖油大蜆意粉 $168食既時候要撈一撈底下啲汁,好香蒜味帶微微辣😋蜆好重咸鮮,粒粒脹卜卜,而且分量仲比想像中多😳👍🏻個人尼講比較鍾意食意大利飯,鍾意蕃茄味道夠出,汁又唔會太多太少。整體好好食😋😋
鮮蝦蘆筍意大利飯配龍蝦蕃茄汁 $178
蒜辣欖油大蜆意粉 $168

2019-08-23 2262 瀏覽
位於荔枝角的The Salted Pig,是一間專門吃豬的餐廳。幾乎內裡的所有菜式,均以豬肉製作,愛豬的朋友,絶對不容錯過啦!餐廳裝修走黑白型格路線,採用一片大窗門,令感覺上更開揚舒適。不論是牆上,還是餐具,勻有大量豬仔圖案,特出餐廳的賣點。作為豬料理的專門店,客人可在這裡品嚐到豬的各個部位,不同的肉質,不同的口感,都能嚐試得到哦。例如: 西班牙火腿,德國豬手,豬扒,煙肉,豬耳等等,想吃什麼部位,都有供應呢。招牌手撕燒烤豬肉三文治 $178由於餐廳的菜式頗大,兩人光顧點選兩份主菜和一份配菜,已感到很飽足啦。手撕豬肉,是懶人必點的美食之一。兩片大麵包,烤至微暖,帶有麵粉香,惟烤得不太香脆。豬肉已預先拆骨,撕成條狀,味道帶甜,啖啖肉的滋味,方便又美味。附上大量炸薯圈,薯圈香脆可口,炸得通透,令人吃不停口呢。慢煮脆皮豬腩 $228餐廳的招牌名菜之一的, 慢煮脆皮豬腩 ,果然有點實力呢。一大件重量級豬腩肉,需烹調一段時間,請大家耐心等侯。方形的豬腩,是食肉獸的最愛吧! 表面的豬皮薄而脆,撕上海鹽後烤焗,鹹香適中。豬腩肉的肥瘦部份均勻,肉質幼軟有嚼勁。配上原粒薯仔和烤蘿蔔,也層不錯。煙肉椰菜仔

招牌手撕燒烤豬肉三文治 $178

慢煮脆皮豬腩 $228

煙肉椰菜仔 $48

果然是豬肉料理專門店,單點一份配菜,也加入豬肉的元素哦。
2019-08-20
包羅萬象一站式多元化本土或時尚美食一一包攬可以靜靜自成一角享受色調/裝潢/雅緻浪漫的一整個夜晚The Salted Pig 派系空間的氛圍越過邊界暗柔光線設計建築,傳統食物以西餐酒吧主打的確實惠「招牌德國鹹豬手$298」烤薯/酸菜/芥末籽忌廉汁這菜完美保留即點即做大大隻高溫出爐熱辣辣倍感酥脆,讓口感添加色澤金黃提昇味蕾,薯片般的清脆昀外皮層已經攞滿分,惹味咬出無比煙韌更添風味「The Butcher's Block 特色凍肉拼盤 $168」意大利巴瑪火腿/西班牙辣肉腸/匈牙利莎樂美腸/挪威煙三文魚/醃菜/烤多士以派對食物一站式的精選,凍肉款款絕不能抵擋散出醇厚鹹香重口味令人倍感滋味,平衡油膩一一嚐品大團圓實在歡樂

包羅萬象一站式多元化本土或時尚美食一一包攬
可以靜靜自成一角享受色調/裝潢/雅緻浪漫的一整個夜晚

The Salted Pig 派系空間的氛圍越過邊界
暗柔光線設計建築,傳統食物以西餐酒吧主打的確實惠

「招牌德國鹹豬手$298」
烤薯/酸菜/芥末籽忌廉汁
這菜完美保留即點即做

2019-08-20
2019-08-14 174 瀏覽
今日係紀念日,所以想食餐好嘅。之前都識啩尖沙咀嗰間分店,但見到長沙灣呢間好似環境比較靚一啲,所以今次試吓長沙灣呢間分店。一共叫咗三樣嘢食,首先嘅就係芒果大蝦牛油果沙律,個沙律我同男朋友都覺得超好食,完全係會為咗個沙律再嚟食嘅一樣餸菜。個沙律有小小辣同埋酸甜,所以食落覺得好開胃而且食得出啲用料係好新鮮。之後第二樣就要再加芝士茄子撻,超多芝士,多到係可以拉出絲那種,而且好香口。第三樣就係要咗招牌手撕豬三文治,一邊呢首詩豬又係好好味,再配埋香脆嘅麵包GAP住食,另外佢仲有啲酸瓜蕃茄生菜俾你夾入去一齊食,出奇地個蕃茄同埋洋蔥都超級新鮮食落係好juicy 個種。真係好值得一讚嘅係呢到嘅所有用料都好新鮮,令到好多食物都好加分。仲嗌咗杯啤酒,一路暢飲一路食。正正子

仲嗌咗杯啤酒,一路暢飲一路食。正正子

第一次開個account留言!首先公道啲講,餐廳食物同一般員工都算唔錯,不過一位高級男職員待客態度非常惡劣!如果唔想食到一肚氣,都係唔好去吧!首先我和朋友當晚比訂枱時間早了15分鐘到達 ,接待的那位男職員態度已顯得不耐煩,並多次強調即使我們早到了,也只能用餐90分鐘。這不是問題,我們表示理解,然後入座(但其實他的態度才是問題)。入座後,我們請他幫忙雪蛋糕,但他說雪櫃不夠大,更要求我們放在桌上。我們表示想給朋友生日驚喜,亦不想蛋糕溶掉,他便提出需付切餅費100元,我們也非常爽快答應。 (似乎$100大於一切)到了距離交枱時間20分鐘前,那位曾生有意無意地在我們旁邊大聲地跟同事說:「佢哋又早到,而家仲有20分鐘要交枱都仲未食蛋糕...」 語氣非常不耐煩。最後我們在90分鐘內已完成付款及離開餐廳。(整晚餐廳也不是滿座,點解要咁不禮貌地趕客呢?)走前請高級男職員提供卡片,但他稱卡片已派完。再看看openrice其他留言,相信投訴他的大有人在,所以卡片永遠也是「派完」吧。講到呢度,佢接二連三嘅惡劣態度都不禁令我哋懷疑係咪我哋得罪咗佢,但回想用餐期間聽到佢講其他客壞話,相信都唔係個別事件了(當然自
第一次開個account留言!

)。

講到呢度,佢接二連三嘅惡劣態度都不禁令我哋懷疑係咪我哋得罪咗佢,但回想用餐期間聽到佢講其他客壞話,相信都唔係個別事件了(當然自問我哋全晚都係保持有禮,即使心中已非常不滿
)。
2019-08-13 1906 瀏覽
一間以豬肉菜式為主打的西餐廳,格局像酒吧一樣閒適, 加上大大份的主菜(例如: 德國豬手) , 很適合一班朋友分享。所以一直很受區內上班一族青睞,放工來摸摸酒杯底。慢煮脆皮豬腩、薯仔沙律、烤甘荀、香辣醋汁  ($228)是一道西式的"燒肉",外形和味道跟中式的大相逕庭呢!面層鋪滿海鹽,經烤焗後,能營造香脆的口感。豬腩的上層是一層肥膏,下面是瘦肉。肥肉部份油潤軟腍, 毫不肥膩。瘦肉部份經過慢煮,亦軟爛不韌,沒有豬肉臊味。一啖由面食到落底,可以吃到三種不同口感。不用點醬已相當惹味!薯仔沙律以沙律醬,白醋等調味,味道微酸,可以解膩。另配上甘荀條,露荀等蔬菜,份量相當足!忌廉菠菜三角酥   ($128)巨型三角形酥皮內載滿芝士白汁菠菜,酥皮做得薄而酥脆,沒有油膩感。把酥皮切開,菠菜汁醬緩緩流出,令人驚喜!芝士煙韌,白汁creamy有奶香, 菠菜細碎而鮮嫩,配搭得很好,現在邊寫也邊回味呢!美祿香蕉   ($68)大小朋友也會很喜歡的飲品。香蕉味比美祿味搶,甜中帶微微的果酸,很冰涼很fresh!  來這裡不一定要喝酒呢!
慢煮脆皮豬腩、薯仔沙律、烤甘荀、香辣醋汁  ($228)
是一道西式的"燒肉",外形和味道跟中式的大相逕庭呢!

忌廉菠菜三角酥   ($128)
美祿香蕉   ($68)
2019-08-12
  • 忌廉菠菜三角酥
  • 慢煮脆皮豬腩、薯仔沙律、烤甘荀、香辣醋汁
2019-08-13 156 瀏覽
假期更係要輕鬆周圍食下,有屋企人住係呢到附近,所以又係間中會係呢區食下嘢,呢到既環境同裝修,一入去立即眼前一亮,裝修別緻,環境靚爆😁😃粟米忌廉湯——估唔到一碗甘簡單既粟米湯都可以做得甘出色,濃郁➕鮮甜的粟米😋凱薩沙律—-新鮮蔬菜🥬,鮮甜爽脆,煙肉粒面包粒、脆➕爽👍三文魚配蛋——廚師手工無得彈⋯⋯😋一個甘簡單既荷包蛋可以甘出色,了得望上去平平無奇,原來反去後面「小心D翻起」吃,流心蛋,甘簡單既食物都可以做得甘出色,廚師的用心👍Pizza味道不錯,芝士夠味道➕超飽飽裝修精緻,天花上大大的燈飾,全部燈殼都是一個個線轆,又美觀又特式,全鋪裝修都圍繞著古老的車衣機、針缐、皮革...........等等做主題享受美食之餘,更有視覺藝術欣賞的感覺,服務也不錯,值得推薦的一間餐廳🍴😊

凱薩沙律—-新鮮蔬菜🥬,鮮甜爽脆,煙肉粒面包粒、脆➕爽👍
三文魚配蛋——廚師手工無得彈⋯⋯😋
一個甘簡單既荷包蛋可以甘出色,了得

Pizza味道不錯,芝士夠味道➕超飽飽

2019-08-13 413 瀏覽
之前荔枝角比人感覺係工廠區,但原來而家已經唔同晒,喺D2開咗間高質素嘅西餐廳,呢間以豬為主題,餐廳入面都幾大,好多卡位,坐得好舒服,同朋友聚會之選。小食分享拼盤-呢個最抵食,因為可以一過試晒佢地d小食,唔使分開叫。呢個拚盤分別有蘇格蘭雞蛋、豬皮脆片、脆豬肋骨、迷你牛肉漢堡、香料雞翼、蟹餅、酥脆魷魚同薯圈,真係勁豐富,一上枱呢個拼盤係成張枱咁大碟,非常大陣容。蘇格蘭雞蛋-係將雞蛋讓入d肉之後再炸,雞蛋個黃仲係流心,d肉都好彈牙,完全唔鞋,外面炸到脆卜卜,好香口,好好食。蟹餅-外面脆卜卜,入面全部都係蟹肉,勁足料,食落啖啖都係蟹肉,上面仲有酸瓜做配料一齊食,仲可以帶出蟹嘅鮮味。豬皮脆片-呢款真係未食過,原來炸豬皮係咁好食,厚厚嘅豬皮炸得好鬆脆,仲要配埋個牛油果醬一齊食,送酒一流。脆豬肋骨-燒豬肋骨食得多,呢款炸嘅豬肋骨第1次食,外面炸得鬆脆,但入面都仲好juice,好好食。迷你牛肉漢堡-真係好cute,細細粒嘅漢堡,雖然佢size係細,但入面d料都好足,有厚厚嘅牛肉漢堡排,咬落去時,仲有汁流出,勁juice,而麵包焗到熱辣辣脆卜卜,仲有芝士、蕃茄同酸瓜,呢個包真係勁豐富。香料雞翼-炸到個皮

香料雞翼-炸到個皮好脆,入面d雞肉仲好嫩,好入味,配埋個辣汁一齊食,勁好依。

酥脆魷魚-佢地唔會炸得太耐另魷魚老咗而韌,d魷魚仲好嫩,仲好彈牙,好好食。

我地仲叫多個西班牙海鮮飯,都有好多料,分別有魷魚、三文魚、大蝦、青口、大蜆、辣肉腸同煙雞肉,d飯係炒完再去焗,所以d飯面頭有焦焦地嘅感覺,脆卜卜,d飯嘅味道都幾好,海鮮都好鮮味,大蝦有成個煎pan咁大,大蝦好彈牙好鮮味,都幾抵食。

• 小食拼盤
2019-08-12 141 瀏覽
之前見人地食二人set豬手,今次就膽粗粗又學人order呢款大大份試下la。外表就真係夠晒份量無得輸ga la。點知切開放入口個下就中晒伏la......間野係就係叫 Salt Pig,但都唔使咸成咁,真係咸到無辦法食落去,個d鹽既份量好大機會一個月都食唔到咁咸份量既鹽lor,d鹽唔夠都唔使落咁多掛😞😞配菜就正正常常既,為左食佢既豬手,只可以order d sauce點下,試下沖淡d咸味lor,效果唔太理想但好過無,真係咸到無朋友☹️☹️

喺荔枝角行完D2place落樓下搵嘢食,見至呢間氣氛環境同menu都睇落唔錯嘅The Salted Pig。餐廳有少量吸煙區位置喺户外,而室內佈置好靚好舒服!坐低冇耐店員好有耐性咁推薦我地食乜,服務好細心☺️所以亦嗌左佢推薦嘅豬手同埋蒜辣欖油大蜆意粉,再嗌多咗杯mocktail。意粉好快黎到,好香!少少辣,每啖意粉都有蒜油香,而蜆更如係罕有地多同大,粒粒都好飽滿鮮甜😳豬手一上到黎真係大碟到嚇親,menu上面寫1-2人用,計我話3個人食一d都唔誇張😂而且豬皮好薄好香脆,而肉則嫩而多汁,一d都唔會乾!配菜亦都好多,一d都唔馬虎,建議豬手可以點埋個醬食☺️好正☺️🤤

• 招牌德國鹹豬手
2019-08-10 348 瀏覽
我是衝著甜品拼盤而來,果然沒有讓我失望,因為正好這個拼盤拼湊出來的每款甜品都是我喜歡的。 // 並不小的小食拼盤,讓人很開心,每樣食物都可以小嚐,這是2人份量,但2人如果叫左呢款應該唔需要再食其他野。// 豬頸肉是蠻驚喜的,因為我本身不十分喜歡豬頸肉但佢這塊真心好味道。// 最失敗是個個串串豬,豬肉的質感很奇怪,粉粉的像吃肉臟,整串我只喜歡菠蘿。 // 酒好喝!略貴但好坐,特別欣賞,沒有時限的餐廳。是可以跟朋友好好聚餐,狂傾計嘅地方。

略貴但好坐,
特別欣賞,沒有時限的餐廳。
是可以跟朋友好好聚餐,
狂傾計嘅地方。
豬頸肉泰式沙律
Sparkling  Berry
甜品拼盤
2019-08-02 81 瀏覽
次次去呢間都係食佢既牛扒,由於早餐好似食得飽過頭,個肚得一半位,怕食唔落佢份超級牛扒變做大嘥鬼。今次就試下新野,就係呢款一上table就嚇親街坊既一刀插入你心素漢堡,原本諗住佢個burger素餡係用豆腐渣或者菇菌去整,會偏硬同乾,點知估錯晒。佢既burger餡係用薯仔、南瓜、粟米、豆等雜菜整架,一d都唔乾好軟滑勁creamy,配埋佢既特製牛油果醬,真係好fresh好好味。甜點同Ice americano就同平時一樣標準野。佢既前菜煙三文魚卷唔咸唔肥👍🏻
2019-07-31 1596 瀏覽
是日晚上放工黎到比較少去嘅荔枝角D2 Place覓食,搵左呢間位於地下嘅The Salted Pig,係一間主打英式及歐陸式豬肉菜色的西餐廳。店內以英倫鄉村風格為主調,有特色嘅工業風裝潢,而且樓底高,空間感十足,非常舒適Lemonade天氣咁熱,首先叫咗呢杯凍檸檬水解渴,有氣檸檬水微微甜,幾清新Riblets燒烤豬肋骨就食得多,估唔到炸豬肋骨都咁好食,肉嘅外層好香口,豬肋骨帶有肉脂香,適合作為佐酒小食Dungeness Crab Cake呢個太平洋蟹餅用左新鮮蟹肉、Mascarpone Cheese、洋蔥等等食材製成,外層炸得金黃酥脆,內裡滿口都係蟹肉,非常足料!配埋青檸蒜香蛋黃醬同青瓜絲一齊食,感覺好清新,唔會油膩! Crispy Pork Knuckle份量十足的德國鹹豬手配酸菜絕對適合大班人開心share食!豬手外皮燒得好香脆,底下嘅豬肉鹹香惹味,肉質香軟,並唔係乾身的,真係外脆內軟~配埋芥末籽忌廉汁一齊食更加滋味呀!Roasted Halibut比目魚柳燒到啱啱好,魚皮微脆,魚肉好鮮嫩多汁且滑溜,帶有魚脂香。配上特別的藏紅花燉飯,飯裏面加咗好多雜菜粒,感覺健康又飽肚Banana

Lemonade

Riblets

Dungeness Crab Cake

Crispy Pork Knuckle

Roasted Halibut

Banana Sundae

最後又點少得甜品呢!呢個香蕉新地除左有香滑充滿奶香的雲呢拿雪糕外,仲有新鮮雜莓同窩夫,窩夫非常香脆,有麵粉同蛋香~整個甜品唔會太甜膩,好好味呢!
為晚餐畫上完美句號
今晚去左 D2 Place 開餐, 呢間係我一直都好想試嘅餐廳, 主打食豬嘅菜式。充滿自家風味嘅餐具迷你牛肉漢堡一份 3 件嘅迷你漢堡, 漢堡肉夠厚身, 肉味濃而多汁, 加上半溶芝士、蕃茄 & 酸瓜, 作為餐前小食份量 & 味道都非常唔錯忌廉菠菜三角酥酥皮焗到金黃色脹卜卜, 夠晒酥脆, 入面釀滿左用忌廉及芝士煮過嘅菠菜, 所以切開時會有拉絲嘅效果, 超級好味, 值得大推大推蒜辣欖油大蜆意粉大蜆份量超多, 而且鋪成花形, 好有心思, 意粉口感煮到剛剛好, 而且蒜香味濃, 帶有少少微辣, 唔錯唔錯歐式脆皮乳豬有別於中式乳豬, 佢嘅外皮係更加薄脆, 肉質更加嫩滑多汁, 啖啖肉, 而且一 D 都唔油膩 & 肥膩, 加埋胡椒籽汁就更加惹味, 另配有薯蓉、雜菌 & 法邊豆朱古力心太軟外層焗到有脆身效果, 切開後入面嘅朱古力漿湧出, 朱古力味非常濃厚, 雲呢嗱雪糕唔係普通貨色, 入面有好多雲呢嗱籽, 讚 !!Homemade Lemonade味道酸酸甜甜, 夠晒開胃, So Refreshing !!

充滿自家風味嘅餐具

迷你牛肉漢堡