2016-12-29 290 瀏覽
聖誕臨近, 好多餐廳都換上富節日氣氛的佈置, 而菜式上也加有精緻的裝飾。 位於寶勒巷大玩中西合壁的 - The Right Place, 內外都換上聖誕裝束來迎接這歡騰節日。 餐廳沒有間隔的開揚環境, 站在門前已一覽無遺, 有半戶外喝酒的地方, 也有室內寬敞的用餐區, 播放著鋼琴版的聖誕歌, 令節日氣氛更是濃厚。 牆身更掛了不少現代畫作, 藝術氣息的增加, 風格特色令人對食物更有所期待。 中式的木製"筷子筒"揭開玩味的序幕。 店方主打中西合璧的Cocktail和Mocktail, 賣相豐特色之餘, 取名也見心思, 每款都有著想試的衝動, 想看個究竟。 Cinderella $59用量杯化身成盛載的器皿, 加上聖誕裝飾, 視覺上非常豐富, 由橙汁、 菠蘿汁、 檸檬汁、 梳打水等製成的Mocktail, 好似Frunit Punch 的味道, 甜度不高, 調配得剛好, 還有鮮菠蘿做裝飾, 鮮甜又多汁, 看得又吃得。 Easy Plum $66用上中式蒸籠, 中式飯碗, 切成可愛兔仔型狀的提子, 開邊熱情果加上話梅, 還有精緻的聖誕裝飾, 賣相十分豐富漂亮, 個人非常喜歡這有心

中式的木製"筷子筒"揭開玩味的序幕。

Cinderella $59

Easy Plum $66

用上中式蒸籠, 中式飯碗, 切成可愛兔仔型狀的提子, 開邊熱情果加上話梅, 還有精緻的聖誕裝飾, 賣相十分豐富漂亮, 個人非常喜歡這有心思的驚喜。 加有熱情果汁, 青檸梳打水、 自家調製梅糖漿的Mocktail, 味道非常甜美, 甜度又不會過高, 且帶有青檸的微酸, 邊含著話梅邊喝這杯Mocktail又是另一番滋味。由外到內都得我歡心, 不禁多加點分數。

Easy Plum
食物的種類選擇也頗多, 由小食到主菜, 還有澱粉質類, 定價於尖沙咀地區來說也很親民。

巴馬臣芝士香蒜松露油薯條 $88

用中式點心籠盛載出場, 表面灑有超級多芝士如雪般覆蓋, 巴馬臣芝士份量雖多, 但味道不會過濃而搶去其他食材味道。

巴馬臣芝士香蒜松露油薯條
薯條香糯粗身, 剛炸起外脆內軟。 松露味未算太强烈, 稍稍偏弱, 反而炸過的蒜片十分香口, 令薯條更加惹味, 一流的開胃小食。 若要找不足之處, 就是建議多灑點鹽粒令薯條味道更提升。

避風塘椒鹽魷魚鬚 $78

同樣用點心籠盛載的小食, 表面狠狠佈滿金黃的蒜粒, 香氣十足但又不會很搶喉, 油份不算多十分爽身, 恰到好處, 兩種富本地特色的小食走在一起產生的美味作用。

避風塘椒鹽魷魚鬚
魷魚炸得酥脆香口, 彈牙又不會過乾, 與蒜片很配合,還加有薯片的香脆, 辣椒絲的惹味, 充滿味道的一碟。香味無窮的乾蒜粒, 真的很想來碗白飯呢!

避風塘椒鹽魷魚鬚
62度低溫慢煮烤西班牙黑毛豬五花腩伴蘋果芥末籽蜜糖汁 $98

用兩片青蘋果夾著五花腩一起吃,青蘋果的酸甜中和五花腩的膩感, 加上伴碟稀稠度適中的芥末籽蜜糖汁, 清新又香口, 也減低吃五花腩的罪惡感。

62度低溫慢煮烤西班牙黑毛豬五花腩伴蘋果芥末籽蜜糖汁
五花腩肉的部分經低溫慢煮後, 肉質腍軟剛好, 但脂肪位需要多煎一會令油脂迫出變得結實才會更加香口, 現在有點吃肥豬肉的狀態。

烤香蒜龍蝦芝麻沙律漢堡 $158

原隻龍蝦殼伴碟, 令漢堡的賣相更是豐富, 層層分明的餡料令漢堡十分厚身。竹炭漢堡包烘得十分香脆, 一片烘至溶化了的芝士更黏著漢堡包, 鹹香味令人更垂涎。

烤香蒜龍蝦芝麻沙律漢堡
龍蝦起了肉輕輕煎香, 肉質彈牙, 下層加有蕃茄和生菜, 還有酸瓜製成的醬汁, 清新、惹味、鮮甜, 多種層次的味道享受。伴碟的薯條摒棄茄汁怪最愛的茄汁, 而是蘸上剛才"避風塘魷魚鬚"內的乾蒜粒, 惹味非常令人不停口。

烤香蒜龍蝦芝麻沙律漢堡
餐廳撇除了舊有酒吧的“陋習”, 令人更是享受箇中的美食和環境。中西合壁的玩味元素近來越吹越盛, 不同的方法演繹更是目不暇給, 貼地的價錢, 貼心的服務, 加上食物和飲品的質素, 是叫我再回來的理據。

1K
2016-12-24 405 瀏覽
冬至, 本應是一家人團年的好日子, 可惜世事無常, 一家人幸福在家中吃豐富晚餐的畫面, 只能留在腦海中, 放在心裡。這天如常也是一個人, 無飯開, 相約了同樣一個人的灰熊, 大家有了對方之後, 可以互相陪伴取暖, 彌補心靈的缺失。 今晚我們選擇去尖沙咀一間新式酒吧餐廳, 完全和印象中污煙障氣的酒吧不同, 先是開放式設計, 令人可看清楚裡面情況, 也吸引人內進, 門口有特色的仿燈柱, 內裡裝著飄雪聖誕屋, 臨近聖誕好有氣氛, 內裡掛了幾幅搶眼的畫作, 在底下還有標題, 給人思考細味, 仿如走進藝術畫廊, 座位也設計得舒適, 情調十足, 室內空氣清新明淨, 絕無煙味, 播放著的音樂音量恰當, 不會太大聲阻礙聊天。  餐廳食物選擇甚多, 店員熱情介紹, 令我們很多款式都想試, 但胃量有限, 唯有在想吃中取捨。飲品方面, 有不同特色cocktail和mocktail, 都是餐廳自家研製的, 我們選了無酒精的mocktail, 對身體比較無負擔。 Dr. Health $66 Home made cellery respberry puree, mint, apple juice, ch

Dr. Health $66

Home made cellery respberry puree, mint, apple juice, cherry tomato, veggie

心大心細下, 灰熊幫我揀選了這款, 一看就知道是我的"菜", 店員介紹有西芹味, 果然入口西芹味好出, 令我想起早幾天喝過的蔬菜類冷壓果汁, 紅莓味就比較弱, 淡淡蘋果味也喝得出來, 用碗盛載加上旁邊沙律菜和雙色車厘茄, 裝飾同時又可以吃, 夠新鮮, 在賣相擺盤方面好有心思!

Cinderella $59

orange juice, pineapple juice, lemon juice, gomme syrup, soda water, pineapple

Dr. Health口味獨特, 男生未必喜歡, 所以另一款選了比較穩陣的Cinderella, 這類似fruit punch的果味特飲, 但果汁較具層次, 有梳打水關係, 也不會太甜, 味道調較得剛好, 竹串的兩塊菠蘿輕輕燒過, 又甜又多汁又不會硬, 用上量杯盛載飲品, 有點實驗室風味。

炒雜菌及大啡菇伴藍芝士 $98

想叫大啡菇原本是想要原隻那款的, 只是自己沒留意大啡款有兩個不同菜式, 結果上菜是這款, 當時也不知照吃可也。不明白人家的炒雜菌怎可炒到這麼惹味, 自己炒雜菌總是弄不好, 這雜菌切成細粒, 既柔軟又有濃濃菇香, 味道又夠, 咬落多汁, 真的好喜歡啊! 大啡菇切成片狀, 較有口感, 亦更濃香菇味, 同樣多汁, 菇迷大愛, 我倆吃得津津有味。我更特別喜愛芝士中屬較濃味及口感軟滑的藍芝士, 吃到一顆滋味提升不少, 配上的火箭菜有微甘, 伴在一起吃很是健康有營。

意大利軟芝士鮮蟹肉海膽意大利飯 $168

灰熊知我是海膽迷, 就選這款飯, 用上加拿大海膽, 海膽呈金黃色, 好夠份量, 先試海膽一小片, 味道很鮮甜清新, 有淡淡的海水味, 店員建議將適量飯取出放在自己碟子上, 取小片海膽撈勻來吃, 黃金海膽半溶於飯粒中, 令這口飯鮮味無窮, 意大利飯有少少偏硬, 是正宗做法, 有點芝士香味但不濃厚, 蟹肉反而不太覺其存在, 可能撕成絲太細小, 另外相信是菠菜苗混在飯中可以減膩。

水牛芝士西班牙辣肉腸蒜片蕃茄大通粉$138

大通粉樣子好有趣, 也是煮到有點偏硬, 意大利al dente煮法, 有嚼勁, 汁料是鮮味的蕃茄醬汁, 酸微微好開胃, 辣肉腸切到薄片, 對我來說剛好, 可加添風味也不會吃到太多加工肉類, 適合注重健康的人, 嘗試將水牛芝士撈勻卻發現它不溶化, 只好直接咬它, 煙靭口感, 芝味迷人。兩款主菜中, 我們較喜歡這款, 意大利飯始終有點膩, 而且我也不愛吃飯。

The right place改名改得好, 環境優美, 食物講究, 服務友善, 價錢相宜, 是一個對的地方, 加上相約對的人前來享用晚餐, 一切就是這麼完美, 享受。
2016-12-21
  • 水牛芝士西班牙辣肉腸蒜片蕃茄大通粉
  • 炒雜菌及大啡菇伴藍芝士
  • Dr. Health
2016-12-22 403 瀏覽
尖沙咀又有特色酒吧餐廳,呢間西式酒吧,但又裝潢帶有中國及香港味道,食物以西式爲主,但雞尾酒大玩特色飲品,不論有酒精的cocktail定無酒精的mocktail都很特別,除了用中式餐具裝放飲品,味道都很有中國及香港的風格。裝飾是懷舊香港,既有中國人色彩,又有西方文化滲入。牆身有中式茶樓廚房的畫像,配合餐廳的特色cocktail,除了賣相吸晴,味道都很特色很有風格。餐碟上有公雞圖案,而且餐具有中式筷子匙羹及西式刀叉都放在木筒內,大玩中西混搭。Cinderella (HH$58/NH$78)Orange juice,  pineapple juice,lemon juice, gomme syrup, soda water, pineapple外觀吸引好靚,氹女仔最岩,味道也很易接受,一來沒酒精的mocktail,二來味道好似雜果賓治。用了更多果汁配搭,味道更豐富,好似雜果賓治的加強版。Dr. Health (HH$66/NH$88)Homemade celery raspberry puree, mint, apple juice, cherry tomato, veggie用中式公雞碗裝
裝飾是懷舊香港,既有中國人色彩,又有西方文化滲入。
Cinderella
Cinderella (HH$58/NH$78)

用了更多果汁配搭,味道更豐富,好似雜果賓治的加強版。
Dr. Health
Dr. Health (HH$66/NH$88)

Dr. Health
用中式公雞碗裝著好得意,味道也很與別不同。酸酸甜甜有點青菜汁味,感覺係更易入口,味道多層次的健康青汁,用蕃茄打成蓉作底味,感覺都幾fresh。飲一口再食cherry tomato,跟住再飲一口,味道真有趣。
烤墨西哥式原條粟米 $48
烤墨西哥式原條粟米
仲幫我地切出粟米肉搞勻芝士,全女班黎食野都唔怕啦,這裡服務很好。
烤墨西哥式原條粟米
可以食啦,粟米粒好香,有濃濃芝士味,加上香甜多汁的粟米粒,真係食唔停口。
燒美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡 $138
燒美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡
最期待既畫面出現了,就係刺破蛋黃,睇住蛋汁流落牛肉至麵包的誘人畫面。
燒美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡
切開漢堡見到層層分明的材料,有煎蛋、煙肉、安格斯牛、蕃茄、生菜及醬料,豐富得要兩人分享才食完。
安格斯牛肉漢堡挺扎實,牛味濃郁,但不夠肉汁,幸好油脂甘香肥潤,加上蛋汁令整個包都不會太乾。

煙肉特別香脆,而且麵包也烘得夠脆口,味道幾好。

另外粗薯也炸得剛好,夠薯味脆身不硬。沙律菜也調過味,份量多好爽脆,很健康。
62度低溫慢煮烤西班牙黑毛豬五花腩伴青蘋果芥茉籽蜜糖汁
62度低溫慢煮烤西班牙黑毛豬五花腩伴青蘋果芥茉籽蜜糖汁 $88
62度低溫慢煮烤西班牙黑毛豬五花腩伴青蘋果芥茉籽蜜糖汁
店員教食法,用兩片蘋果夾住豬腩肉同食,酸酸甜甜味道更有層次,食完再飲coctail味道更夾更好食。
豬腩肉用低溫煮法,不但肉嫩無渣,仲保留左原有肉汁,加上肥肉位的爽口彈性,口感同味道都好好。
意大利軟芝士鮮蟹肉海膽意大利飯
意大利軟芝士鮮蟹肉海膽意大利飯 $168,用中式大碗裝著西式意大利飯,夠搶鏡影多兩張相。
意大利軟芝士鮮蟹肉海膽意大利飯
別以為得個好睇,味道其實更好。又教你食法,先食旁邊的意大利飯,再將海膽跟飯拌勻再食,更能食出粒粒海膽。意大利飯煮得岩香港人食,較軟一點,有奶香同芝士味幾濃,不過又唔會很膩,這裡的意大利飯還加入了bb菠菜,又嫩又無渣,仲幾健康。
意大利軟芝士鮮蟹肉海膽意大利飯
加了海膽味道更濃郁甘醇,多份鮮甜味,味道提升不少,令人再想食多點。

店員介紹了我好幾款Cocktail,真係要黎多幾次先得,其中的萬壽無疆原來是可樂煲薑再加酒,Mr. Kitty凱蒂先生個名已經特別,仲有my cup of tea 有熱有凍既飲法的酒加茶,又想去多次飲酒嘆美食。
2016-12-19
2016-12-21 137 瀏覽
一間西洋既食品再用中式用具, 裝修黎present, 黎一個文化大衝擊, 都幾特別喎叫左杯Mr. Kitty, 用中國風公雞碗黎裝酒, 幾破格, 賣相一流! 材料有伏特加配雲尼拿, 荔枝, 乳酪, 檸檬汁, 菠蘿汁, 味道幾清新, 酒味吾算濃, 易入口, 而荔枝畀爆炸糖包圍住, 咬一啖荔枝, 荔枝肉既鮮嫩同爆炸糖發生化學作用, 口感幾特別再食左個77度低溫慢煮八爪魚新薯BB菠菜提子沙律, 經過慢煮既八爪魚, 嫩得黎不失咬口, BB菠菜咬落黎爽脆, 沙律用上油醋汁, 酸酸地幾開胃, 加埋提子的鮮甜作緩衝, 感覺良好全晚好最食既係芥末籽蜜糖烤三文魚扒7安士, 三文魚肉質緊密,油脂豐富,柔滑鮮嫩, 皮好脆, 我本身對煎三文魚扒都一般, 但這個令我改觀!! 再點一點芥末籽蜜糖, 味道更有層次!
2016-12-19 823 瀏覽
朋友請了我吃shine的下午茶,晚上我則請她吃the right place吃晚餐。我所以帶她來吃晚餐,主要因為這裡既有前衛的藝術品,亦有古色古香的中式椅桌餐具,讓朋友感受一下中西crossover~ 當然食物要好吃才推薦朋友吃呢!海鮮控的我看見special是青口,又心動了!Special的Nine Dragon Pale Ale with sauteed mussels in chilli garlic sauce很特別,平日所吃的青口都以白酒烹調,這裡卻採用了手工啤酒九龍麥啤~ 九龍麥啤入口清爽輕盈,麥味香濃不苦澀,與青口相輔相成。酒香帶出了青口的鮮美,肉質飽滿,軟嫩中有嚼勁,醬汁就是啤酒與青口,大蒜,蕃茄,辣椒的融合美味! 蘑菇與青口被醬汁浸透後,惹味非常。妙的是還附上兩片蒜蓉牛油多士來吸附醬汁~62度低溫慢煮烤西班牙黑毛豬五花腩伴青蘋果芥末籽蜜糖汁低溫慢煮的黑毛豬五花腩保留較多的油脂,腩肉表面散發出油亮的光澤,焦脆的表面吃起來帶有嚼勁的口感。五花腩裡面呈現粉嫩的光澤,吃起來軟嫩無比,帶有甘甜滋味,肉汁與油脂於嘴裡散開來,頓時讓我們感受到滿滿的幸福。伴上酸甜爽脆的青蘋果一起吃,
海鮮控的我看見special是青口,又心動了!
62度低溫慢煮烤西班牙黑毛豬五花腩伴青蘋果芥末籽蜜糖汁

低溫慢煮的黑毛豬五花腩保留較多的油脂,腩肉表面散發出油亮的光澤,焦脆的表面吃起來帶有嚼勁的口感。五花腩裡面呈現粉嫩的光澤,吃起來軟嫩無比,帶有甘甜滋味,肉汁與油脂於嘴裡散開來,頓時讓我們感受到滿滿的幸福。伴上酸甜爽脆的青蘋果一起吃,更有不一樣的風味,帶動味蕾。
平日喝的cocktails當然是用杯盛裝,至於西式酒以中式公雞碗形式盛酒也是第一次喝呢~ 這令我想起古時朋友拿著大碗豪邁奔放我,對酒當歌的情景~

不過cocktails mr kitty豪情當中不失女生的嫵媚,輕輕香烤的荔枝如蟠龍吐珠繫在髮簪中,美輪美奐,十分典雅。迷人的粉色yogurt上灑上幾顆藍色「珍珠」,更添貴氣。

Mr kitty味帶清新,vodka混合檸檬,菠蘿汁及雲呢拿,入口順滑芳香,很適合女生喝~ 然後再嚐一口乳酪,隨更易入口外,還能深深品味mr kitty的醇香。
朋友的Merci Beaucoup同樣美麗動人,髮簪上的「紅寶石」葡萄經干邑酒浸淫後,滿滿的酒香洋溢著,葡萄配美酒,就是這個道理吧!紅酒配上water soda及葡萄,更能彰顯出其甘醇微醺。另外朋友相當喜歡配搭熱情果果籽,除增加口感之餘,令cocktail fruity感大大提升。
今夜,我身雖身處現代,我心則被雅緻的「古」酒俘虜了。
2016-12-19 134 瀏覽
上星期放左工就同同事去左尖沙咀食左間酒bar餐廳!原來新開無耐~唔怪得環境新淨,設計又獨特啦!樓底又夠哂高!無壓迫感~~可以好開懷咁享受!餐廳做緊優惠~$118有個set係包左杯九龍啤酒手亞啤再配個蒜蓉包青口,個青口超惹味又帶點辣~但個青口既鮮明仍然無比辣味覆蓋!d配料有d香菇好正好吸味,配埋個蒜蓉包蘸d湯底食超正杯九龍啤酒入口清爽帶果香!好好飲西班牙黑毛豬花椒肉桂菠蘿芝士漢堡飽,份量驚人夠哂大件頭~竹炭包幾香脆,鮮菠蘿果汁鮮甜清爽~配埋個獨特既fusion既花椒肉桂感覺超正味道係菠蘿既甜帶花椒既香辣~味道超吸引至於塊黑毛豬亦煎到剛好!肉汁都keep到好樕滑~底層又有d鮮蕃茄and芝士!!呢度d漢堡包超讚另外叫左份芝士蒜蓉薯條!芝士碎磨成好似椰絲咁碎~再配埋d熟蒜粒,味道香濃!薯條又夠脆卜卜萬壽無薑~中西合壁杞子,紅棗,薑,檸檬再加埋d酒吧自家制既long island mix熱飲感覺夠哂暖胃!好補身味道都唔錯而店員既服務態度都幾好!因為當日有一行十幾人既客係度,我當時既上菜速度亦變慢左少少!但店員亦好有禮貌地解釋~不錯不錯。
杯九龍啤酒入口清爽帶果香!好好飲
味道係菠蘿既甜帶花椒既香辣~味道超吸引
萬壽無薑~中西合壁
感覺夠哂暖胃!好補身
味道都唔錯

2016-12-15 193 瀏覽
放工後和朋友在公司附近選擇晚餐地點,經過這家新餐廳時,被店員介紹一下餐牌,款式價位也不錯,便決定一試。見Happy hour有優惠,我們便點了杯Mocktail。選擇的Cinderella 色彩繽紛,顏色鮮豔,mocktail味道像fruit punch,包括橙汁、菠蘿汁、檸檬汁等,但果味不會太濃郁。不過特別在杯是實驗室量杯盛著,很可愛,亦有一串菠蘿、蜜瓜串,新鮮水果可食用。先來是前菜62度低溫慢煮西班牙黑毛豬五花腩,沒想到份量十分大!煎香的五花腩鋪在一大片青蘋果片中,五花腩很香很脆,而且現在很流行慢煮概念,更可保持肉質結實和充滿肉汁。但單食難免會較膩,幸好伴碟的青蘋果起到作用,減少五花腩的油膩感,更增添一股清香和酸甜果味,加上芥末籽蜜糖汁更是開胃!接著便是主菜安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡包,漢堡包鋪滿芝麻,本身已很香口,加上漢堡包有多層次,包括煎蛋、煙肉、美國安格斯牛肉、芝士等,十分豐富。而且食材本身也很挺身,所以不會一切就散!值得一讚是牛肉漢堡 很多肉汁,十分juicy。配上流心的蛋汁更是更滑溜更鮮味!漢堡包份量之大,令食畢我們已經半飽了!接著是芝士蟹肉海膽Risotto, 店員說先

先來是前菜62度低溫慢煮西班牙黑毛豬五花腩

接著便是主菜安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡包

接著是芝士蟹肉海膽Risotto,
店員說先繞邊的意大利飯,再混和海膽食用,先更食到一粒粒海膽的質感。我們也立刻試試,果然這樣海膽更能包裹著飯粒,令味道更香更鮮甜!而且Risotto有加上很多火箭菜、芝士、蟹肉,混在一起令味道不會寡,亦增加質感,不過蟹肉份量不算多!
整體現場環境都算有空間感,很適合聊天食飯,而且食物質素中上,更很大份!
  • 芝士蟹肉海膽Risotto
  • 安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡包
2016-12-15 336 瀏覽
今晚黎左呢間令人有驚喜既bar and restaurant 晚餐, 朋友話帶我黎呢度食飯, 本身無咩期望, 但食完發現無論食物質素, 賣相同服務都不錯~餐廳分內外坐位, 見到好多外國人o係室外座位飲野, 我地一心食dinner所以揀左坐室內, 室內裝修幾特別, 西式得黎又帶點中式既味道~野食選擇都幾多, 西式為主, 但都有d地道hK food~ 我地點左一份牛肉芝士墨西哥卷, 烤西班牙黑毛豬花椒肉桂菠蘿芝士漢堡同芥末籽蜜糖三文魚扒~呢度有多款酒類飲品, 亦有mocktail,mocktail HH價好抵飲, 於是點左2杯. Mocktail賣相已經好有驚喜, 先係Easy Plum, 用中式碗加蒸龍好特別, 旁邊仲有熱情果, 提子同梅, 心思已經值回票價, 味道方面酸酸甜甜, 入面主要有梅同熱情果汁既味道. 幾fresh幾開胃~而Cinderella 賣相都唔錯, 味道似fruit punch, 2杯mocktail都好滿意只係細杯左d~牛肉芝士墨西哥卷比想像中大份得多, 配有蕃茄沙沙, 牛油果醬同sour cream, 墨西哥卷皮夠薄夠脆, 好香口, 而入面除左有牛肉芝士仲有蕃茄同
呢度有多款酒類飲品, 亦有mocktail,
Easy  Plum
牛肉芝士墨西哥卷
牛肉芝士墨西哥卷比想像中大份得多, 配有蕃茄沙沙, 牛油果醬同sour cream, 墨西哥卷皮夠薄夠脆, 好香口, 而入面除左有牛肉芝士仲有蕃茄同生菜, 好豐富而且好味, 食一條都幾飽肚~
烤西班牙黑毛豬花椒肉桂菠蘿漢堡
烤西班牙黑毛豬花椒肉桂菠蘿芝士漢堡用左黑色既而包, 黑毛豬好厚身而且嫩滑, 咬落肉好juicy, 肉桂菠蘿又係好juicy好甜, 2樣野好夾, 最特別係食完個口會好麻, 原來係因為用左花椒做個sauce, 呢個配搭好特別, 食得過引~
配菜既薯條亦炸得外脆內軟, 有d唔夠侯~
芥末籽蜜糖三文魚扒
而芥末籽蜜糖三文魚扒相對較失色, 芥末籽蜜糖味唔突出, 三文魚扒外表煎得脆卜卜好味, 但魚肉就有點over-cooked. 配菜既薯角用羅勒炒過, 味道香但略嫌太油~
整體好喜歡呢度所有野食同飲品既心思, 而且環境幾好坐, 價錢唔貴, 值得推介~
2016-12-14
慶祝紀念
紀念日
烤西班牙黑毛豬花椒肉桂菠蘿漢堡
2016-12-13 294 瀏覽
今日行完k11,又到左醫肚既時間,朋友話寶勒巷呢邊有酒吧餐廳,可以食餐飯再飲返杯,輕鬆下。最後見呢間餐廳氣氛唔錯,就決定一試,坐底無耐,店員就遞上水同餐牌,仲好細心咁介紹佢地地餐廳既招牌菜同飲品。巴馬臣芝士香蒜松露油薯條 $78:由蒸籠盛上,非常特別,好有中國風。一上枱就聞到濃濃既香蒜味,薯條炸到香脆內軟,而且仲好熱辡辡,薯味同芝士味都好重,最岩送酒。77度低溫慢煮八爪魚新薯bb菠菜紅提子沙律 $108:店員又一推介,慢煮既八爪魚好爽口,菠菜鮮嫩,紅提子好甜,配上酸酸甜甜既醬汁,特別開胃,成個組合好夾,唔錯既前菜。輕煎黑松露北海道帶子墨汁意大利飯 $168:原本諗住試海膽蟹肉飯,可惜我要戎口,唔食得蟹,所以最後決定叫呢個同樣好受歡迎既墨汁飯。店員介紹由外食先,再拌勻中間既芝士及黑松露帶子黎食,外層有一粒粒正方形似係啫喱既野,我忘記左店員講係咩黎,食落好香墨魚味,幾有口感,而帶子上面有好多黑松露,超香,帶子好嫩滑,之餘墨汁飯就好濃郁,飯粒唔硬,成個飯口感豐富,真係無得彈。My Cup Of Tea $138:因為朋友和我都唔鐘意飲太過酒精重既酒,所以店員爲朋友介紹左呢杯酒,先飲左熱酒,後
My Cup Of Tea $138:因為朋友和我都唔鐘意飲太過酒精重既酒,所以店員爲朋友介紹左呢杯酒,先飲左熱酒,後飲凍酒,一次過試晒2種飲法,而且賣相都幾特別。熱酒較重酒精味,有少少茶味。凍酒就酸酸地有點甜,幾易入口。
Mr.Kitty $118:同店員表示完個人比較喜愛甜酒後,介紹左呢個幾少女既酒俾我。賣相好精緻,呢個酒係先飲一嘆酒再食一粒荔枝,再飲酒的,杯酒唔會太重酒精味,少少甜,都幾岩女仔飲,飲到一半,再試堆旁邊那個粉紅色既荔枝肉乳酪,酸酸地,成個組合都幾夾。

2016-12-11
2016-12-12 297 瀏覽
這天和男友在K11逛完街後來到附近的寶勒巷,留意到這間酒吧餐廳裝潢走型格風,掛了不少帶有玩味的藝術風畫作,引起我的好奇心。翻翻餐牌,食物種類豐富,除了有佐酒小食,還有pasta、意大利飯,還有牛扒、羊架、海鮮、漢堡等主菜,見價錢合理,即管一試。實在喜歡餐廳的畫作,簡約卻有型,原來這兒主打中西fusion菜,所以餐具亦配合地用上漂亮的中式餐具,玩味十足。一坐下,店員就殷切地介紹每款餐廳招牌菜給我們,而且主動替我們奉上暖水,服務周到,令我大大加分!點了兩款主菜和一個小食,全部都水準不錯,甚有驚喜。烤西班牙黑毛豬花椒菠蘿芝士漢堡($108) 漢堡份量十足,層次分明,用上竹炭包十分特別。竹炭包烤得脆口,大口咬落去,想不到菠蘿的香甜和黑毛豬的肉味味道如此配合,加上芝士和蔬菜,味道豐富,吃來一點也不膩。特別驚喜的是黑毛豬肉質軟腍而不羶,入面肉汁豐盈,不會太老,毫不靭口,juicy又美味!不過底層的竹炭包開頭上碟時還是帶脆的,但因為吸收了太多肉汁所以淋了一點,不過美味程度不減,哈!吃到一半,突然醒起長長的菜式名寫明有花椒,怎麼完全吃不到?原來花椒粒放了在碟邊,不過我就沒有夾在一起吃了。至於伴菜的薯條

點了兩款主菜和一個小食,全部都水準不錯,甚有驚喜。

烤西班牙黑毛豬花椒菠蘿芝士漢堡($108)
漢堡份量十足,層次分明,用上竹炭包十分特別。竹炭包烤得脆口,大口咬落去,想不到菠蘿的香甜和黑毛豬的肉味味道如此配合,加上芝士和蔬菜,味道豐富,吃來一點也不膩。特別驚喜的是黑毛豬肉質軟腍而不羶,入面肉汁豐盈,不會太老,毫不靭口,juicy又美味!不過底層的竹炭包開頭上碟時還是帶脆的,但因為吸收了太多肉汁所以淋了一點,不過美味程度不減,哈!吃到一半,突然醒起長長的菜式名寫明有花椒,怎麼完全吃不到?原來花椒粒放了在碟邊,不過我就沒有夾在一起吃了。至於伴菜的薯條,炸得外脆內軟,入口軟綿綿,同樣滿意。
焗芝士蟹肉大啡菇($128)
一向喜歡吃大啡菇,所以見到就即管一試。大啡菇舖滿芝士,面頭輕輕焗香十分吸引。絲絲蟹肉加上多汁的大啡菇,芝味濃郁,簡單而美味。不過$128只有一隻大啡菇,價錢就略為進取,不夠其他主菜抵食。
Sautéed mussels in chili garlic sauce($98)
餐廳正進行推廣,青口+九龍啤酒套餐價$108,不過我們都不好啤酒,所以就只單點了一鍋青口。青口大隻厚肉,而且很入味,盡吸醬汁的蒜香,入口微微帶辣,十分惹味。除了青口,還加了爽甜可口的cherry tomatoes和炒香了的菇粒,吃來更加香氣撲鼻,味道層次豐富。
這兒的mocktail 很有特色,趁着9pm前有happy hour,我們各點了一杯。
Cinderella ($58)

飲品用上做lab常見的conical cylinder,造型特別。主要材料有橙汁、菠蘿汁、檸檬汁和梳打水,味道是預料之中的和諧,喝來有點像雜果賓治。放在杯上的菠蘿和蜜瓜都很甜,咬一口水果再呷一口cinderella,特別清甜!
Dr Health ($69)

這款mocktail 造型更有玩味,竟然用中式碗盛載mocktail,令人有飲涼茶的感覺,旁邊還放着沙律和蕃茄仔,難怪叫Dr health,仿佛喝了這杯「涼茶」就能得到健康似的。先喝一口,第一口的蔬菜味竟讓我真的有喝涼茶的感覺,帶有少少回甘,但落至喉嚨卻演變為酸再化甜,味道極其獨特!再飲多幾啖,才飲得岀酸甜的味道來自紅莓汁。
整體非常滿意,除了食物質素高,餐廳員工的服務亦值得一讚,欣賞他們時刻留意客人的需要亦尊重顧客的意見,力求進步。今晚,我們確實來對了地方. No doubt this is the right place for tonight.
1K
2016-12-10 377 瀏覽
又是約了昔日的幾位舊同事,大家於不同地區上班,在尖沙咀搵食似乎更方便大家。幾個月沒約出來,一定是找個既有野食,又大有酒飲的地方,We've been to the Right Place......The Right Place 一 尖沙咀寶勒巷中的一家酒吧餐廳: 有西式晚餐菜式,如豬鞍,牛扒,羊架,燒雞,亦有各式意大利粉及意大利飯,佐酒小食,如炸薯條,墨西哥燒,小食拼盤,沙律等等,當然少不得就是各式各樣的酒精飲品。雖然餐廳推介招牌cocktail,但我亦沒有動搖喝一杯冰凍啤酒的念頭,點了1 pint Budweiser Draught Beer,濃郁麥味,香而不澀。這很有玩味的感覺,以蒸籠盛載芝士松露蒜油焗薯條,中西合壁。薯條不需沾醬汁,因為已滲透著非常香濃的蒜香味道,味道突出,而且相當有特色,配芝士雖很配搭,但芝士只鋪於表面,低層並沒有芝士香。這又是一個相當新奇而突出的一個好選擇,聞起來很有冬蔭公香,味道微辣而且真的像泰式冬蔭公,這個配搭未曾試過。安格斯漢堡相當巨型,比一般的同價位漢堡最少大三份一之多,肉味香濃,質感鬆軟富肉汁,真的蠻好吃!剛剛烤起的墨西哥卷外脆內軟,卷內含大量芝士
芝士松露蒜油焗薯條
冬蔭公安格斯牛肉漢堡
烤牛肉芝士墨西哥卷
剛剛烤起的墨西哥卷外脆內軟,卷內含大量芝士牛肉碎,搭配蕃茄莎莎,酸忌廉及牛油果醬,味道層次蠻豐富,且有外國風味。
2016-12-07
朋友早已在”The Right Place”吃過晚飯說是不錯,而我又跟母親大人逛完一輪尖沙咀,那我們便到這餐廳吃一頓晚飯。到了餐廳後才發現”The Right Place”是M1 Group旗下的餐廳,記憶當中M1 Group的餐廳相當不錯,所以我對這餐廳的質素也蠻有信心。餐廳開揚,燈光微暗而帶點氣氛,非常適合三五知己gathering。除此之外,餐廳設計簡約得來又有格調,牆上還掛了一些畫,令整間餐廳更為artistic和有氣氛。餐廳提供的都是中西fusion菜,而餐具則用上中式餐具,蠻有趣的。菠蘿汁 $42 (HH) ; $58 (NH)欣賞完他們餐廳的裝潢,這時候母親大人的菠蘿汁已到了。菠蘿汁的味道甜甜酸酸非常開胃,這味道跟平時喝到的無異。Cinderella $58 (HH) ; $78 (NH)我的Cinderella亦到了,他們用上實驗室用的錐形瓶來盛載Cinderella相當特別。而這杯Cinderella用上橙汁、菠蘿汁、檸檬汁、梳打水同Gomme Syrup制成的,味道有點像雜果賓治,甜甜酸酸很香橙汁味,絕對是我喜歡的味道。雖然我愛這Cinderella外,不過我更愛杯
菠蘿汁 $42 (HH) ; $58 (NH)

我的Cinderella亦到了,他們用上實驗室用的錐形瓶來盛載Cinderella相當特別。而這杯Cinderella用上橙汁、菠蘿汁、檸檬汁、梳打水同Gomme Syrup制成的,味道有點像雜果賓治,甜甜酸酸很香橙汁味,絕對是我喜歡的味道。雖然我愛這Cinderella外,不過我更愛杯上的新鮮菠蘿,味道鮮甜又多汁,富濃郁菠蘿香,對於我這個菠蘿控來說絕對是大愛中的大愛。
避風塘日式茄子天婦羅 $58

用蒸籠上的避風塘日式茄子天婦羅炸得金黃熱辣辣而且香氣撲鼻,令我們的食慾大增。茄子天婦羅炸得香脆不油膩,而茄子口感軟綿綿,整體外脆內軟,口感極為討好,加上味道咸香帶微辣,風味十足,這種滋味一吃難忘。
烤香蒜龍蝦芝麻沙律漢堡 $148

龍蝦芝麻沙律漢堡賣相一絕,我也不禁跟它拍下了幾張照片。他們特意選用了竹炭包代替傳統的漢堡包,給予客人多一點新鮮感。竹炭包口感綿綿再配上大量芝麻,吃上去特別香口討好,龍蝦肉鮮甜爽口又彈牙,鮮味十足,如龍蝦肉再多一點就更能提升整個漢堡包的層次感,另外漢堡包內的沙律清甜爽口,為整個漢堡包增添了不少清新感,即使多吃一點也不覺膩。而薯條亦非常出色,炸得外脆內軟,薯味濃郁。
62度低溫慢煮烤西班牙黑毛豬鞍 $288

吃過美味的漢堡包後,西班牙黑毛豬鞍便到了。西班牙黑毛豬鞍香氣四溢,份量大而厚身,令我們未吃先興奮。西班牙黑毛豬鞍經過62度低溫慢煮後,口感軟腍,毫不靭口又juicy,肉香味濃,不論是醮上黑椒汁還是醮上芥末同樣美味。薯條跟之前吃到的一樣香脆不油膩,薯味濃濃又可口。薯條下還有點炒雜菌,令整碟菜更balance,有肉又有素,雜菌爽口又炒得非常香口,相當不錯。

整頓晚餐非常滿意,食材新鮮,配搭得宜又美味,份量頗大,賣相又漂亮。餐廳設計modern,座位又舒適,更值得一讚就是他們出色的服務。細心照顧客人的需要又有禮貌,服務周到又不時換碟,常常笑面迎人。我們吃得稱心滿意,絕對沒理由不再次光臨。
2016-12-06
寶勒巷前M1估唔到搖身一變左一間叫the right place bar & grill既餐廳,某日行過見到環境幾好feel,今晚終於去試左。菜式配搭好新鮮,個包裝仲好有心思,仲有一個會講流利廣東話鬼佬侍應,對食客算有誠意之作。照片菜式+3杯飲品,每人都係$220,按食物質素,價錢合理。值得推介!P.S. 唔係我朋友開架!
P.S. 唔係我朋友開架!
2016-11-20
  • FANTASY  PLACE
  • 巴馬臣芝士香蒜松露油薯條
2016-11-19 440 瀏覽
收工同同事去試下呢間野,意料之外幾好味,環境都舒適,服務相當吾錯,食物比想像中好!當晚叫左松露薯條,燒五花腩同雞全冀,推薦五花腩😝 配埋擺得好有心思嘅青蘋果,真係幾正,有機會再試!不過雞翼吾夠入味,但其實都好味好嫩
2016-11-18
  • 65℃慢煮燒五花腩
2016-10-09 990 瀏覽
一間斯文有格調的傾計聽歌飲食好地方1.員工待客非常熱誠用心有禮,尤其Supervisor Andrew2.飲品食品很有質素,而賣相非常吸引,看得出很有心思設計3.星期五六有liveband但不會太嘈4.地方舒適整潔,令人很relax5.價錢合理環境寬敞舒適喜出望外的飲品賣相很有心思Portobello啡磨菇配藍芝士$9810安士Dry aged牛扒$298份量十足Rougie鴨肝安格斯牛肉竹炭漢堡$148味道好夾芝士燒粟米$43, 員工很細心幫我哋起粒看得出這公司的一切都很用心,以客為先,值得一讚再讚希望能保持水準
一間斯文有格調的傾計聽歌飲食好地方

$298份量十足
Rougie鴨肝安格斯牛肉竹炭漢堡$148
味道好夾
芝士燒粟米$43, 員工很細心幫我哋起粒

看得出這公司的一切都很用心,以客為先,值得一讚再讚
希望能保持水準