※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-近來愈來愈多酒吧兼營西餐廳,食物的水準方面都愈來愈高。小妹最近就去左間為於尖沙咀的酒吧西餐廳,翻開餐牌,食物款式多之餘又吸引,而且侍應們都非常親切有禮。步入餐廳的左手邊係酒吧的調酒位置,餐廳佈置得頗有香港風情,設計成窗戶望到的香港街景,很有特色。還有其他可愛的壁畫和佈置等,整體坐得還滿舒適。餐牌製成報紙的模樣,每頁都色彩繽紛,排版精美令人食慾大增。大路的牛扒意粉都有得食,仲有以Hong Kong Style推出的「避風塘」系列。當然少不了有Mocktail和Cocktail吧,我們都各點了一杯。Dr. Kitty $88,用貌似量杯裝既mocktail,賣相有趣。用左荔枝同芒果糖漿,仲有菠蘿汁調製,飲落味道幾似fruit punch,岩晒女仔們,很易入口。Crab Fizz $128請店員為我地推薦左款較特別既Cocktail,除左酒之外,仲加左蟹肉同蟹籽係入面,係幾特別同有綽頭。男人話飲落幾過癮,有蟹肉既味道,有海鹽圍杯邊既關係,飲落都會鹹鹹地,不過好唔好飲就見人見智喇。The Right Place 拼

還有其他可愛的壁畫和佈置等,整體坐得還滿舒適。

Dr. Kitty

Crab Fizz

Crab Fizz $128
The Right Place 拼盤

The Right Place 拼盤 $298
呢份小食併盤,份量相當豐富,望到都開心。包括避風塘雞全翼、脆炸軟殼蟹、黑松露醬燒粟米、烤黑毛豬伴芒果莎莎、香草蒜蓉牛油燒太平洋蠔、沙律。全部份量都x2,食完呢份都已經飽飽地。
松露粟米
避風塘雞翼

最鍾意香甜多汁又惹味既松露粟米同避風塘雞翼,炸得好脆,肉質仲要好滑,係軟殼蟹層炸粉比較厚。

燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥末籽蜜糖青蘋果 $88
燒過的薄切五花腩配上青蘋果片確實係不錯的組合,食落有青蘋果清新的果香,令五花腩食落無咁膩,帶埋陣陣蜜糖的香甜,整體頗惹味。
香烤澳洲M5和牛肉眼扒10安士伴炒時蔬及薯條

香烤澳洲M5和牛肉眼扒10安士伴炒時蔬及薯條 $388
主菜叫左份烤澳洲M5和牛肉眼扒,叫左五成熟,黎到真係岩岩好。咬落相當Juicy,脂肪平均,肉嫩之餘,富明顯牛味。所配既粗薯條都好食,好似食緊mos burger既炸薯條,頗香酥。另配有兩款醬汁可用黎蘸牛食,計我話唔蘸都好夠味了。
松露粟米
避風塘雞翼
香烤澳洲M5和牛肉眼扒10安士伴炒時蔬及薯條
  • The Right Place 拼盤
  • Dr. Kitty
尖沙咀的金馬巴倫道一直都係酒吧餐廳的集勝地 呢間The Right Place 就係當中較有特色的Bar and Restaurant 呢度最大的特色就係不論在餐廳設計及餐牌設計上都西式之餘亦很有香港特色 一邊係西式的吧頭~ 而另一邊就似香港60/70年代的家居設計為主 眨下眼,真係以為返番去老香港呀~ 亦都可能係咁,七點未到,好多外國人已經坐滿露天的座位啦~ 今日同朋友要趕下埸,大家都係食左一D輕食~ 先黎2個蠔湯~ 法式鮮蠔濃湯 HKD 58 綠色的蠔湯真係幾少見 湯唔算好濃好CREAMY,但湯入面有唔少一絲絲的,似乎係煮爛左既蠔~ 淡淡的蠔味,咸淡適中~ 再來一個墨西哥卷 最愛墨西哥卷的配菜~ 有清甜的蕃茄他他, CREAMY的牛油果醬和SOUR CREAM ~ 三款SOURCE 的味道都係清清淡淡的~ 用作開胃菜不錯~ 墨西哥菠菜芝士卷 HKD 88 呢款墨西哥卷同平時食的有D唔同 佢唔係用墨西哥薄餅卷的 而係加上了酥皮卷 感覺有D似FUSION 菜~ 入面的菠菜唔係蓉個種,而係一條條的,保留了蔬菜的口感 混有火腿和芝士,味道偏淡 但個汁就比想像中濕,一切就
尖沙咀的金馬巴倫道一直都係酒吧餐廳的集勝地

一邊係西式的吧頭~

而另一邊就似香港60/70年代的家居設計為主

眨下眼,真係以為返番去老香港呀~

亦都可能係咁,七點未到,好多外國人已經坐滿露天的座位啦~

今日同朋友要趕下埸,大家都係食左一D輕食~

先黎2個蠔湯~
法式鮮蠔濃湯
HKD 58
綠色的蠔湯真係幾少見

淡淡的蠔味,咸淡適中~

再來一個墨西哥卷

最愛墨西哥卷的配菜~
三款SOURCE 的味道都係清清淡淡的~ 用作開胃菜不錯~

HKD 88

呢款墨西哥卷同平時食的有D唔同
佢唔係用墨西哥薄餅卷的
而係加上了酥皮卷
感覺有D似FUSION 菜~
入面的菠菜唔係蓉個種,而係一條條的,保留了蔬菜的口感
混有火腿和芝士,味道偏淡
但個汁就比想像中濕,一切就流左好多出黎~可能係D菠菜出水掛~

比起傳統的墨西哥卷,呢個飽肚好多

呢個咁富有中國特色的茶盅

裝住既其實係COCKTAIL

Made in Hong Kong
HKD 128

呢個酒最特別的地方係落左陳皮
一打開盅,一股香氣撲味而來~
除左陳皮外,仲有茶,蜜糖及蜜桃酒
初入口時可能無搞勻,陳皮味好重,有少少嗱嗱地脷
但飲到中段,陳皮味反而淡左,突出番蜜桃味~

飲呢個COCKTAIL,首先你要愛陳皮~
2017-11-28
2017-12-04 1866 瀏覽
早前在8月尾,跟一班志同道合的食友好姊妹,走到尖沙咀寶勒巷 The Right Place,不論餐牌設計,抑或桌上的燈裝飾,跟附近的彌敦左岸有幾分相似!好奇一問,原來是同個老闆! 覺得食物質素不俗及環境都不錯!於是,在9月尾,我便相約另一班好姊妹來尖沙咀 The Right Place 飯聚!恰巧安排一張對正螢幕的4 人桌子給我們4人!這裡樓底高,就算不停播放著 MTV 及 fashion show 也不會好嘈可傾到計!既懷舊又特色的裝潢,設計獨特別具一格!正是這個特點,令其中一位好姊妹醒起,這是早前她男朋友為她慶祝生日的地方! 我個人覺得搵啱地方與姊妹飯聚,這裡是一個不錯的選擇呀!餐牌Mashup (Happy hour $78)以西瓜糖漿、芒果糖漿,梳打水混合而成,成品及味道以西瓜味最為突出!飲了一半,糖漿被溶化的冰塊變得更淡,剩下來大致上是梳打水帶苦的味道!這杯特飲正是讓人嚐到先甜後苦!Dr Kitty (Happy hour $70)賣相令人驚喜!Dr 用上 test tube,Kitty 只會令人想起 Hello Kitty 的紅蝴蝶頭飾!酸酸甜甜!口味是雜果賓治的味道!燒西
 覺得食物質素不俗及環境都不錯!
恰巧安排一張對正螢幕的4 人桌子給我們4人!
既懷舊又特色的裝潢,設計獨特別具一格!
 我個人覺得搵啱地方與姊妹飯聚,這裡是一個不錯的選擇呀!

餐牌
Mashup (Happy hour $78)
Mashup
Dr Kitty (Happy hour $70)
賣相令人驚喜!

Dr Kitty
燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥末籽蜜糖青蘋果 $88
燒西班牙黑毛豬腩肉切得都幾薄,
夾雜脂肪層,肥瘦相間!
青蘋果薄如紙,加上蜜糖入口帶甜!
墨西哥菠菜芝士卷 $88
比預期大件!
即叫即製即食,熱辣辣香噴噴!
 外層脆卜卜!內裡的餡料包括:尚算清爽的生菜、紅燈籠椒、碧綠的菠菜、清甜的洋蔥粒及已溶化的芝士!配上沙律醬、牛油果醬、蕃茄莎莎醬!
墨西哥菠菜芝士卷
美國馬尼拉鮮車厘茄白酒汁薩丁尼亞珍珠麵伴黑松露菌醬烤海鱸魚柳 $178
珍珠麵煙煙韌韌,外型的骰,海鱸魚以黑松露醬提味,富有鮮味!整體配搭很不錯!

烤西班牙黑毛豬花椒肉桂蘿蘿煙肉芝士漢堡 $108
不論口感抑或味道也十分豐富!
黑炭漢堡包裡上至下,半溶的芝士牢牢黏住漢堡包,黑毛豬肉富肉汁,新鮮菠菜配羅勒醬,帶出獨特的風味,蕃茄、生菜、配上夾雜洋蔥粒的沙律醬!倍添滋味!
 配有薯條及沙律!
烤西班牙黑毛豬花椒肉桂蘿蘿煙肉芝士漢堡
平均消費百多元!如果十分滿分的話,大家對這裡的食物都有七至八分!
2017-09-28
Dr Kitty
烤西班牙黑毛豬花椒肉桂蘿蘿煙肉芝士漢堡
2017-12-03 138 瀏覽
星期六晚, 當然要和朋友去個酒吧餐廳吃晚飯, 順便在有音樂氣氛下輕鬆一下。在尖沙咀一帶找到一間看似不錯的酒吧餐廳, 便進去吃個晚飯。餐牌上的食物款式非常多, 有前菜沙律、湯、漢堡包、意粉等等。我看到有一個墨西哥原條燒粟米, 便被它吸引了。主菜方面, 我們點了一個 香芒藜麥沙律和一個漢堡包來分享 。大概等了十五分鐘, 食物便送到上來。漢堡包的分量也算大, 最令我們欣賞的是中間那件炸魚, 因為吃過很多間漢堡包店, 他們通常也會給一些普通的魚。吃下去不夠嫩滑, 炸皮很厚粉, 但這間餐廳用上炸銀鱈魚, 它的炸粉不是太多, 裏面真的是銀鱈魚, 魚的肉質很嫩滑。香芒藜麥沙律附上三款醬供選擇, 可以令沙律味道更豐富, 更有層次, 有檸檬汁、橄欖油、醋。原條粟米很惹味. 有濃郁的芝士味。這裏的店員的服務態度很好, 會幫你切粟米, 將粟米條的粟米切下來, 變成粟米粒。
鱈魚柳芝士漢堡

煙三文魚藜麥香芒沙律

grilled Mexican style whole sweet corn

2017-12-02
煙三文魚藜麥香芒沙律
2017-11-20 138 瀏覽
今日同朋友去尖沙咀shopping,攞住幾大袋戰利品去食晚餐,大家想搵間餐廳舒服食餐飯,行到附近發現間酒吧。環境大又舒服,人唔多就入去試下。我叫左杯dr.kitty。荔枝扮成好可愛hellokitty圖案,果汁味比較重入口唔甜果香重,味道酸甜開胃。天氣涼涼地叫左碗熱湯。蟹肉份量極多,入口蟹味鮮甜突出,非常暖身。墨西哥燒粟米。原條粟米夠哂香甜,加上芝士和辣粉,大量沙律醬夠哂惹味過癮。慢煮雞脾即叫即烤,入口皮脆肉嫩,雞肉入口肉汁豐富調味濃郁,外層烤得香口,配上粒粒飯夠哂咸香滋味。
我叫左杯dr.kitty。
天氣涼涼地叫左碗熱湯。
蟹肉份量極多,入口蟹味鮮甜突出,非常暖身。
墨西哥燒粟米。
原條粟米夠哂香甜,加上芝士和辣粉,大量沙律醬夠哂惹味過癮。
2017-11-20 105 瀏覽
放工好鐘意去飲番杯輕鬆下,番工壓力大要識得搵啲野減壓。尖沙咀有間酒吧餐廳環境大又舒服,夜晚聚集一大班人傾計飲酒。中式味道的西式酒吧。餐廳選擇好多,的確令人吸收。我叫左杯Dr.Kitty。荔枝扮成無嘴貓既外形的確有趣,味道清香有果香,開胃酸甜。一人行叫番個沙律試下。煙三文魚大片份量多,入口咸香無油溢味,肥美甘香。藜麥和鷹嘴豆份量更是超多,每口新鮮健康的口感,清新又唔單調。墨西哥燒粟米原條燒,加上辣粉和大量芝士,味道香甜滋味,熱辣辣即燒即食味道好香口。食完兩個前菜飽飽地,主菜竟然大份。燒龍蝦天使麵。龍蝦大隻爽甜,味道好驚喜龍蝦爽嫩甜鮮味突出,天使麵加上蕃茄乾和蒜皮炒香,另有xo醬,果真惹味。
中式味道的西式酒吧。
餐廳選擇好多,的確令人吸收。
我叫左杯Dr.Kitty。
荔枝扮成無嘴貓既外形的確有趣,味道清香有果香,開胃酸甜。
一人行叫番個沙律試下。
2017-11-18 107 瀏覽
偶然入左去食lunch, 約$100一個set lunch在尖沙咀算正常吧,叫左白汁墨魚仔意粉好好食,另外羊扒同西冷扒都唔錯,飲品加少少錢轉mocha好好飲,服務亦正常,我覺得係lunch好地方。
2017-11-15 1825 瀏覽
近來多留意了酒吧餐廳,發現有不少餐廳都別出心裁設計自家cocktail,讓我每次對cocktail的賣相和味道都有小期待這次做了點功課,在openrice上找了一間評價不錯的The Right Place,和男友飲酒、吃晚飯這餐廳以西式為主調,同時加入了港式風格踏進餐廳,左邊是西式吧枱,右邊以唐樓鐵窗做裝飾Menu上有多款西式菜,也有充滿港式風味的「避風塘」系列作為酒吧,這𥚃當然有一份長長的drink menu。Cocktail選擇不少,正當我們在苦惱喝甚麼時,店員主動來向我們講解推介他們的特色cocktail讓我們的選擇更輕鬆~My cup of tea ($148):這看似中國茶的其實是這𥚃很受歡迎的cocktail壺內的是熱cocktail,可倒在小茶杯中,大茶杯內的是冷cocktail熱的酒味較重,但更有茶香;冷的則較易入口。按店員的建議,一啖熱接著一啖冷cocktail的喝,熱cocktail的嗆辣感頓時被冷cocktail消去,相當過癮Dr Kitty ($70):十分適合女生的一杯mocktail,甜甜的,杯上扮作kitty頭的荔枝絕對是亮點煙三文魚藜麥香芒沙律($128

這餐廳以西式為主調,同時加入了港式風格
踏進餐廳,左邊是西式吧枱,右邊以唐樓鐵窗做裝飾
Menu上有多款西式菜,也有充滿港式風味的「避風塘」系列
讓我們的選擇更輕鬆~
My  cup  of  tea

Dr  Kitty

煙三文魚藜麥鷹咀豆香茫沙律

煙三文魚藜麥香芒沙律($128):這煙三文魚很香,沙律一上枱便聞到它的香味。香甜的芒果並非切片或切粒,而是融入藜麥沙律中,讓沙律更清新開胃

墨西哥菠菜芝士卷

墨西哥菠菜芝士卷($88):本以為是佐酒小食,沒想到是這麼大份
店員會先把墨西哥卷端來一次讓我們拍照打卡,然後拿回廚房替我們切好,回來的時候連醬料都幫我們塗上
這安排十分貼心
菠菜加芝士本來就是很討好的組合,卷內還加入了洋蔥和蕃加,增加口感
上面的三款醬料都帶微酸,減低膩感,我們輕鬆吃完整碟芝士卷

鮮牛肝菌菠菜意粉伴伊比利亞黑毛豬火腿

鮮牛肝菌菠菜意粉伴伊比利亞黑毛豬火腿($148):火腿色澤嫩紅、有亮澤的油光,讓人涶涎欲滴
其鹹香的味道與清炒意粉十分配合
鮮牛肝菌菇香十足,豐富意粉的味道層次

My  cup  of  tea
煙三文魚藜麥鷹咀豆香茫沙律
鮮牛肝菌菠菜意粉伴伊比利亞黑毛豬火腿
2017-11-09 121 瀏覽
裝修別樹一格,假窗外是老香港情懷。有個特大投影屏播住60-70s的外國慢jazz,形做現場歌舞表演的舞廳。令人置身「馬照跑,舞照跳」的舊式香港,中西合璧。The right melon原個小西瓜上,平時是一支小叉拮住生果,呢度再一次強調中式感覺,用支珠釵穿起三粒西瓜,以茶碗盛住個西瓜。眼看中式,口感卻是西式沙冰,清甜中帶點alcohol,酒味不濃。The right place platter 見有避風塘系列,除左香港人熟悉既的避風塘炒蟹之外,想食呢個系列之餘仲想食其他,所以叫了個拼盤比我想像中多,甚為豐富,除左有避風塘雞全翼之外,還有香草蒜蓉牛油燒太平洋蠔、燒西班牙黑毛豬腩肉伴香芒莎莎、脆炸軟殼蟹、黑松露醬燒粟米雞翼咬落去很脆,又不厚粉,肉就多汁,少少辣味。蠔就香味濃郁,入口好香蒜蓉牛油味,仲有點生蠔的嫩滑口感。豬腩肉唔膩,再配香芒莎莎,甜甜地好開胃。可先食呢個或者蠔先燒粟米陣黑松露好香,想不到百搭的黑松露配埋燒粟米,很好吃,甜粟米後面再有黑松露的濃味,轉幾轉咁鮮蟹肉煙肉海膽汁捲紙面伴鮮海膽捲紙面之前就無食過,這次是第一次,口感軟身過長通粉,但又有少許彈牙。呢個面落重本的感覺,蟹肉海

The right melon

The right place platter

雞翼咬落去很脆,又不厚粉,肉就多汁,少少辣味。

蠔就香味濃郁,入口好香蒜蓉牛油味,仲有點生蠔的嫩滑口感。

豬腩肉唔膩,再配香芒莎莎,甜甜地好開胃。可先食呢個或者蠔先

鮮蟹肉煙肉海膽汁捲紙面伴鮮海膽

捲紙面之前就無食過,這次是第一次,口感軟身過長通粉,但又有少許彈牙。呢個面落重本的感覺,蟹肉海膽汁加鮮海膽岀黎就係勁濃郁既海鮮味,偏咸鮮咁,汁呀醬呀蟹肉呀全沾在捲紙面入面,啖啖都是,好幸福!

2017-11-08 1312 瀏覽
The Right Place前身係一間連鎖酒吧,但今次黎到已經成功轉型為一間型格餐廳,無論裝潢定氣氛都散發一種工業風。其實係門口既時候已經比佢既酒樽吸引住,因為呢到竟然有自家浸酒,仲要係浸一啲非常特別既材料。最令我驚訝既係蟹腳浸酒,真係好有創意。My Cup of Tea雖然對蟹味酒好感興趣,但呢到既特色雞尾酒選擇太多,我最後就選擇左呢個從賣相到做法都好特別既My Cup of Tea。 一上黎就係一個小茶壺套裝,再加一隻大茶杯。茶壼入面盛裝既係茶葉浸出黎既酒,而且係熱既! 熱既cocktail味道特別濃郁,當酒味係口腔慢慢揮發過後,就會飲到茶香味。另外隻大茶杯裝既係冰凍cocktail,同頭先既熱茶酒真係有強烈對比,呢個奶白色既酒酸酸甜甜,好清新。Made in Hong Kong朋友點左另外一個好fusion 既cocktail,萬壽無彊杯既造型好岩影相。以陳皮浸酒,再加茶,蜜糖及whisky,味道層次豐富,而且飲完後,喉嚨會有冰涼既感覺,好得意。避風塘椒鹽魷魚鬚 $78椒鹽魷魚鬚上面竟然比我發現到厚切波浪薯片的身影,估唔到薯片都可以入饌,仲一啲違和感都無。魷魚鬚好香脆,雖然係炸
最令我驚訝既係蟹腳浸酒,真係好有創意。

My Cup of Tea
 一上黎就係一個小茶壺套裝,再加一隻大茶杯。

Made in Hong Kong

避風塘椒鹽魷魚鬚 $78
魷魚鬚好香脆,雖然係炸物但好乾身,唔油膩。
避風塘椒鹽入面除左有薯片,仲有乾辣椒、蒜粒同香草,惹味到可以齋食呢啲碎黎送酒。

烤墨西哥式原條粟米 $48
好喜歡呢個原條燒粟米!
烤過既粟米上面有滿滿既芝士碎,再有蛋黃醬加辣醬,好有墨西哥風情。
店員幫我地切好哂啲粟米,我地只需要用匙羹就輕鬆品嘗到,免卻左食粟米既麻煩同尷尬。
味道濃濃香香,粟米燒過後都仲有汁,有咬口。
烤西班牙黑毛豬花椒肉桂菠蘿煙肉芝士漢堡 $108
最近飲食界好流行黑漢堡,係用竹炭做既漢堡包,其實味道無咩特別,但視覺上就好新鮮。
以肉桂同花椒泡整既黑毛豬,食落多左一份麻香,好過癮,而且有肉汁。
菠蘿如果可以更甜更酸,會令味道更有層次更完美。
紙包茴香車厘茄水瓜榴黑水欖香草焗原條海鱸魚 $198
即蒸既原條海鱸魚蒸煮需時大約二十分鐘,黎到時好熱辣辣。
揭開錫紙,發現餐廳已經地將魚起哂骨,好細心。
以香草焗過既海鱸魚再加上檸檬汁,
好有泰式既味道,加上魚肉軟嫩多汁,就算再飽都想食埋佢。
  • 烤墨西哥式原條粟米
  • 避風塘椒鹽魷魚鬚
  • 紙包茴香車厘茄水瓜榴黑水欖香草焗原條海鱸魚
尖沙咀的酒吧選擇頗多,如果想和朋友好好地吃一頓,談談天、說說地,我覺得「The Right Place」就是the right place。 餐廳地方頗大,有室外和室內空間,裡邊有兩個大屏幕,播放著外國流行曲的MV。 Dr Kitty ($88) + Melon Mashup ($98) 點了兩杯Mocktail,想不到造型都幾可愛。Dr Kitty有一粒新鮮荔枝肉,上面加了一個kitty蝴蝶結,飲品內是荔枝及芒果糖水、菠蘿汁、乳酪等,味道偏甜;Melon Mashup用髮杈插住了兩粒西瓜肉,用新鮮西瓜、cranberry汁、西瓜蓉、芒果糖水、梳打水、蜜糖等製成,味道清新,兩者之中我較喜歡後者。 清酒蒜片辣椒煮美國馬尼拉蜆 ($158) 用辣椒、洋蔥、番茄、本菇等做成底汁,味道辛辣,十分惹味,我很喜歡,用來蘸旁邊的蒜蓉包一流;主角馬尼拉蜆也很不錯,每粒都脹卜卜的,無沙,美味。 鮮牛肝菌嫰菠菜香蒜欖油意大利粉伴伊比利亞黑毛豬火腿 ($138) 火箭菜、黑毛豬火腿都是我的「飛佛」,這個基本上已「無得輸」,加上牛肝菌有提鮮作用,整體上都不錯,唯一要挑剔的是稍為油膩了一點。

清酒蒜片辣椒煮美國馬尼拉蜆 ($158)

比利時窩夫配自家製朱古力雪糕 ($68)

這個窩夫頗令我驚喜。首先朱古力雪糕真的很好,朱古力味道非常非常的濃郁,吃起來有點黏黏的,非常好;窩夫面層鬆脆,裡面充滿牛油香,是水準之作,必點推介。
2017-11-06
在對的地方,跟對的人,吃對的食物。這相信是每天必定會發生的事,今次就跟他來到這個對的地方The Right Place享受一頓輕鬆的晚餐。The Right Place這邊是一家氣氛蠻好的酒吧。有一家大細、也有一班又一班的朋友們在聚餐,笑聲此起彼落的。 巴馬臣芝士香蒜松露油薯條 ($78) 來到這種酒吧形式的餐廳,總會找找有沒有小食拼盤還有薯條可選擇。果然不出所料,有薯條呢!!!賣相也蠻吸引的,而且超級邪惡。滿滿的芝士跟金黃色的薯條,還有飄逸在空氣之中的香蒜松露油香氣。先試一試薯條,香脆且充滿薯仔肉的薯條配合滿滿的巴馬臣芝士,香氣在口腔中之揮之不去的。可適當天有點頭痛,要不然一定會點一杯啤酒來佐薯條。 最厲害的是…薯條放了半小時還脆的,還可以配合茄醬食用,想起也想再吃呢。 烤西班牙黑毛豬花椒肉桂菠蘿煙肉芝士漢堡 ($108) 這個漢堡就不得了,漢堡包面的芝麻香得很,而且加入花椒跟肉桂的漢堡包呢,味道很麻很香的,讓人忍不住就想一口吃掉它。 在正式跟大家分享這個包之前,先說說旁邊的薯條。這個薯條的味道跟剛才的小食截然不同,但可以吃到薯條的原味,味道雖然沒之前的小食那麼吸引,但依然美味,金

巴馬臣芝士香蒜松露油薯條 ($78)

烤西班牙黑毛豬花椒肉桂菠蘿煙肉芝士漢堡 ($108)

在正式跟大家分享這個包之前,先說說旁邊的薯條。這個薯條的味道跟剛才的小食截然不同,但可以吃到薯條的原味,味道雖然沒之前的小食那麼吸引,但依然美味,金黃香脆的填相依舊吸引著我。

至於漢堡包嘛,除了剛才說過的芝麻香跟花椒香之外,讓我一層一層的跟大家說說吧。烤西班牙黑毛豬有夠鹹香,菠蘿相當清甜,汁液就不算多,夾在包裡不會令漢包太濕潤。再者,漢堡中間加入煙肉跟芝士,令味道更為鹹香,質感更為豐富。在漢堡的最底一層,加入花椒而製成的醬料,又麻又香的,還有陣陣肉桂的味道,令人相當喜歡。

整體來說,這個漢堡的組合也蠻新穎的,這種Fusion又不錯,有機會的話我會再吃一次的。

精選芝士餅 ($58)

吃過薯條、漢堡之後,肚子都已經滿滿了,但不點甜品卻總是缺少了甚麼似的。因此我們點了精選芝士餅。$58的芝士餅,我們以為只有這三件入面的共中一件。原來$58的芝士餅可以如此大份,大份得讓我們吃驚,也蠻化算的說。味道說不上是甚麼人間美食,但至少滿足了我的肚子,味道也不賴。雪得冰冰的,阻不住芝士的淡淡鹹香味慢慢溢出,而且口感還不錯的。要是它軟身一點,味道定必更佳。又或者可以先解凍,再為食客呈上,那就好了。
  • 烤西班牙黑毛豬花椒肉桂菠蘿煙肉芝士漢堡
  • 巴馬臣芝士香蒜松露油薯條
2017-11-06 1009 瀏覽
又同肥仔去尖沙咀睇戲順便食飯,今次又去酒吧街食下先。見到呢到幾光猛,又唔係好嘈,幾有FEEL,所以想試下。個MEAU好多野食,不過要花小小時間先睇得明。日式照燒茄子美國安格斯牛肉芝士漢堡$128漢堡包應該係必點!!個漢堡包皮好脆,面頭既芝麻燒得好香。安格斯五成熟,咬落去好鬆化,仲有脆薯條和沙律做配菜。真係要點!鮮蟹肉煙肉海膽汁捲紙麵伴鮮海膽$188海膽大舊而且新鮮,蟹肉好鮮甜,加埋海膽汁絶對想encore多一碟!不過相比之下,漢堡包好似抵食D!比利時窩夫配自家製朱古力雪糕$68窩夫即叫即做,又香又脆,朱古力雪糕好香濃。但呢個價錢得一舊就唔係好抵。The right melon$148Homemade Kaffir leaf infused tequila,加個真西瓜放住野飲,造型滿分! 加感小小芒果斗,檸檬汁,酸酸甜甜,幾易入口。Classic papaya$148Home made papaya, snow fungus infused rum, ginger liqueur, guava syrup, coconut milk, 。個賣相好特別,有得飲又有得食。都幾重木瓜味,如果糕
又同肥仔去尖沙咀睇戲順便食飯,今次又去酒吧街食下先。
見到呢到幾光猛,又唔係好嘈,幾有FEEL,所以想試下。

個MEAU好多野食,不過要花小小時間先睇得明。

日式照燒茄子美國安格斯牛肉芝士漢堡$128

真係要點!

鮮蟹肉煙肉海膽汁捲紙麵伴鮮海膽$188

不過相比之下,漢堡包好似抵食D!

比利時窩夫配自家製朱古力雪糕$68

The right melon$148
The right melon

Classic papaya$148
Classic papaya

Home made papaya, snow fungus infused rum, ginger liqueur, guava syrup, coconut milk, 。個賣相好特別,有得飲又有得食。都幾重木瓜味,如果糕點亦係用木瓜味。幾推介。

OVERALL 見到都好多人食生蠔海鮮,COCKTAIL好有特色,係尖沙咀消費係高小小。
2017-11-05
  • Classic papaya
  • The right melon
  • 日式照燒茄子美國安格斯牛肉芝士漢堡
2017-11-05 90 瀏覽
餐廳位於寶勒巷,門口座位係開放式,冇玻璃阻隔,見到好多外國人喺度食野傾計,望入餐廳環境幾別緻,好有格調,吸引我入嚟一試。入到嚟有一個大螢幕,播緊啲節奏輕鬆嘅MV︰佈置好有特色,氛圍好好,好舒適。窗框後面係一幅有好多香港嘅舖頭同霓虹燈招牌嘅畫,好有香港特色。樓底都幾高,感覺寬敞,好RELAX。連酒吧位都用金屬蝴蝶做裝飾,閃閃吓,幾高貴。店員送上一份晚報,唔係啦,其實係餐牌嚟,設計好特別。見到其他客人睇餐牌好似睇緊報紙咁,好得意。鮮蟹肉濃湯$58每人叫左一碗,配左一件小多士,好鬆脆。湯幾濃,加左啲忌廉令個湯更加幼滑。入面加左好多一梳梳蟹肉,足料鮮甜。鮮蟹肉煙肉海膽汁捲紙麵伴鮮海膽$188捲紙麵,入口非常煙韌,唔係度度有得食,麵入面都好多汁,好食。麵嘅份量稍為少左啲,反而蟹肉就好足。煙肉加左啲蕃茄粒去煮,特別清新,加埋海膽汁,質感好creamy。鮮海膽係一件大海膽,入口甘香。燒美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡$128份量好足,好多即炸粗薯條。漢堡疊得好高,要一啖咬落去真係好有難度。牛肉可以自己揀幾成熟,唔錯。煎蛋煎到半生熟,一切即係流晒啲蛋漿出嚟,正!漢堡包皮用竹炭麵包,一睇就知好鬆軟。漢堡扒
入到嚟有一個大螢幕,播緊啲節奏輕鬆嘅MV︰

佈置好有特色,氛圍好好,好舒適。
樓底都幾高,感覺寬敞,好RELAX。

連酒吧位都用金屬蝴蝶做裝飾,閃閃吓,幾高貴。
鮮蟹肉濃湯$58
鮮蟹肉濃湯
入面加左好多一梳梳蟹肉,足料鮮甜。

燒美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡$128
燒美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡

煎蛋煎到半生熟,一切即係流晒啲蛋漿出嚟,正!

漢堡包皮用竹炭麵包,一睇就知好鬆軟。
漢堡扒牛味幾濃,好多肉汁,確係安格斯牛!

比利時窩夫配自家製朱古力雪糕$68
有啲貴,比想像中細件。窩夫密度幾高,做到外脆內軟,但蛋味唔濃。自家製雪糕朱古力味係幾濃郁,入口香滑。
比利時窩夫配自家製朱古力雪糕

食呢餐飯,成晚氣氛好好,個環境可以用「正」嚟形容。重點一提,店員服務態度好好,細心有禮,抵讚~
鮮蟹肉濃湯
燒美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡
比利時窩夫配自家製朱古力雪糕
2017-11-04 107 瀏覽
呢間位於尖沙咀既餐廳酒吧裝潢幾靚,座位非常舒適👍🏼 店員服務態度好好,菜式有新意,有多式fusion 菜。燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥茉籽蜜糖青蘋果 $88份量都幾多,半肥瘦既五花腩入口唔會覺得膩,配埋青蘋果一齊食更加好食!兩者好夾😋👍🏼 避風塘椒鹽魷魚鬚 $78炸得好香口,避風塘好野味🤤 如果再落多d椒鹽會更好,呢個配酒食一流😎鮮蟹肉煙肉海膽汁捲紙麵伴鮮海膽$188 見到個賣相都想流口水,蕃茄汁令人好開胃👅 蟹肉吸晒茄汁既味道,好食,但好少海膽😭 份量都比較細份,share一個主食既話會吾夠飽🙈Melon mashup H.H$78 , N.H$98賣相好得意😂 要相機食先!西瓜味幾突出,消暑、解渴唔錯👍🏼

燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥茉籽蜜糖青蘋果

燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥茉籽蜜糖青蘋果 $88

避風塘椒鹽魷魚鬚 $78

Melon mashup H.H$78 , N.H$98
賣相好得意😂 要相機食先!西瓜味幾突出,消暑、解渴唔錯👍🏼
Melon mashup
燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥茉籽蜜糖青蘋果