餐廳: The Point - Pizza & Pasta (The ONE)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2017-08-29 802 瀏覽
同閨蜜在The One shopping完,當然要搵食,未夠9:00pm行到去「零木」諗住食set,原來已經last order,經過The Point,大家都未食過,決定一試!屬中等價錢,但在尖沙咀區都差唔多!打開Menu,我地已俾白酒煮蜆同黑松露意粉吸引住!之後原本再叫個有風乾火腿既Roman pizza,但見隔離枱食緊好多芝士既食物又相當吸引,經侍應介紹下,改叫了四款芝士的Quattro Formaggi pizza,果然無介紹錯!超香濃,一定滿足到芝士控!

White  wine  clams
2017-08-28
White  wine  clams
2017-08-26 612 瀏覽
美好O既星期六, 約左朋友做起尖沙咀做GYM, 做運動前梗係要食飽飽先有力LA~~ 咁就起THE ONE 點指兵兵點左里間西餐廳,去到門面, 覺得好開揚, 餐廳採用全開放式, 餐牌封面好靚, 入面主要分為前菜/小食, 意粉, PIZZA, 好清楚同朋友口味唔一樣, 就各點各, 無SHARE, 肉醬意粉一向無得輸, 就揀左"經典蕃茄肉醬意粉配溫泉蛋", 可能時間尚早, 人唔多, 上餐唔算耐, 見到個樣已經心心眼, 滿滿O既蕃茄醬 + 溫泉蛋汁, 未食就覺得好味, 撈均晒D汁先, 食落似用新鮮蕃茄整, 無平時茄膏果種厚重感, 係好JUICY O既茄汁味, 比較稀身, 蕃茄係一粒粒, 配上肉碎同蛋汁, 口感清新, 食完無飽滯感 (通常食完肉醬意粉好滯)朋友里個"煙肉卡邦拿拉白汁意粉" 都唔錯, 白汁好香好滑, 撈埋面頭O既芝士, 味道濃郁~只係本人唔太偏好白汁總括黎講質素幾好, 同朋友吹水食飯唔錯O既選擇, 份量適中, 2-3人SHARE都唔會太少.
美好O既星期六, 約左朋友做起尖沙咀做GYM,

去到門面, 覺得好開揚, 餐廳採用全開放式,

同朋友口味唔一樣, 就各點各, 無SHARE,

經典蕃茄肉醬意粉配溫泉蛋

只係本人唔太偏好白汁
煙肉卡邦拿拉白汁意粉

2017-08-19
煙肉卡邦拿拉白汁意粉
朋友小聚,今次book了尖咀the One間西餐廳The Point! 之前去the One睇戲數次經過都無去試,當晚book jor 枱,跟4位老友記聚聚。Pizza賣相不錯,色彩繽紛,但舊蟹細左D,味道可口!鑊仔三重芝士通粉!好野味但通粉咁大粒既!細粒D好!今次dinner失望之作....angel hair搞咩好似樓下茶記碟炒意粉,賣相太差,味道亦不好!太中式feel....芒果汁黑松露芝士薯條....太失敗,薯仔好淋,有芝士味,但黑松露去左邊咩都食唔到整體來說,都岩朋友聚餐既,服裝態度好好,環境亦可以,唯食物一般有待改善!

Pizza賣相不錯,色彩繽紛,但舊蟹細左D,味道可口!
軟殻蟹pizza

鑊仔三重芝士通粉!好野味
但通粉咁大粒既!細粒D好!
多重芝士通粉

辣炒雞肉香菇天使麵

芒果汁

果汁

咩都食唔到
黑松露芝士薯條

2017-07-29
2017-08-06 596 瀏覽
好耐之前食過cwb分店,感覺很好!食物又好食,服務又好!所以今日就再去食!但就去左the one 果間!我一早打左電話訂座!一早講左慶祝生日,打電話來已經留左名話要寫上生日主角ge名字同祝福語!好啦,一直都無乜野!食物好食!但員工ge態度古怪!想叫甜品時,一個員工說只有sweet pizza 揀,又話轉左menu ,無其他野揀!之後問過第個員工,又有另一個menu 多左兩款選擇!咁都ok啦,起碼有brownie 揀,不用叫兩個sweet pizza !!! 到我落單時,都再問一次係咪可以寫名係d甜品到!以為一切順利!點知!兩個甜品到左ge時候,一d祝福語都無!好嬲羅!好似唔想做咁!明明中午打過黎confirm ,仲問係咪慶祝生日,會寫名咁!唉!打亂哂計劃!好唔開心羅!食物質素係好,但唔好忘記客人ge要求羅!
食物質素係好,但唔好忘記客人ge要求羅!
2017-08-06
慶祝紀念
生日
2017-08-05 461 瀏覽
My friend and I have our lunch here after window shopping at The OneIts too many dishes here, so we ask the waiter for recommendation than we have order a pizza and spaghetti Pepperoni 🍕 It has a crispy and thin crust, with mozzarella, pepperoni and tomato sauce, yum😋😋😋😋Spaghetti with King Prawn Prawn was cook very well, but i think the spaghetti is too soft, but the sauce is goodand the hot chocolate is very good as well👏🏻👏🏻

Pepperoni 🍕

Spaghetti with King Prawn

2017-07-27 388 瀏覽
塔塔子嘅日藉男友「長期糧尾」終於出左糧仲話要仲同塔塔子食好dd喺The One行街街,黎到呢間開揚西餐廳~由於我地walk in,所以被安排到門口位置不過店員服務友善塔塔子好鐘意食火箭菜!pizza上嘅火箭菜好新鮮又甘香,加上pizza嘅少少油香,正!烤雞肉夠入味又唔會鞋口,仲有好香嘅蒜粒!不過pizza上嘅茄子就有d太吸油,扣左少少分,但總括黎講都叫好食!塔塔子係卡邦尼控如果喺menu見到都會想試~所以今次都唔例外忌廉汁好creamy,不過略嫌太多汁,有d漏,而煙肉係原條咁上~可惜太燶切都難切~咬先分到,逼住要食男朋友口水尾所以如果同朋友黎食都幾難分呢條煙肉呢!呢間餐廳食物環境服務都算不錯,不過如果唔洗坐門口就perfect池!
塔塔子嘅日藉男友「長期糧尾」終於出左糧
仲話要仲同塔塔子食好dd

不過店員服務友善

Pesto  Chicken

塔塔子好鐘意食火箭菜

Carbonara

塔塔子係卡邦尼控
如果喺menu見到都會想試~所以今次都唔例外
切都難切~咬先分到,逼住要食男朋友口水尾
所以如果同朋友黎食都幾難分呢條煙肉呢!

Pesto  Chicken
2017-07-27 412 瀏覽
成日見到銅鑼灣間The Point每日都好爆所以book The One 呢間貪佢新淨夠大1行10個人一入去,有個短頭髮嘅女職員好好招呼應該係經理?!之後就正式開餐lu🍴Pesto Chicken 第一次食用pesto source 整pizza 味道又ok wor, 果陣草青味唔太勁反而幾特別Encore咗2個燒春雞唔好見佢大大隻其實牠很嫩邊邊啲配菜食得出有用心整前後2隻🙈Wakaka...........我最愛🌹pizza新鮮無花果Good ar!!!!!!!軟x蟹salad 我覺得就麻麻趁咁高興,開枝紅酒易入口其實我仲order咗3.4個意粉因為好重要,所以要講三次!「黑松露意粉一定要食!」「黑松露意粉一定要食!」「黑松露意粉一定要食!」
成日見到銅鑼灣間The Point每日都好爆
所以book The One 呢間
貪佢新淨夠大
1行10個人

一入去,有個短頭髮嘅女職員好好招呼
應該係經理?!

之後就正式開餐lu
🍴

Pesto Chicken
第一次食用pesto source 整pizza
味道又ok wor, 果陣草青味唔太勁
反而幾特別
Encore咗2個

燒春雞
唔好見佢大大隻
其實牠很嫩
邊邊啲配菜食得出有用心整
前後2隻🙈

Wakaka...........
我最愛🌹pizza
新鮮無花果
Good ar!!!!!!!

軟x蟹salad
我覺得就麻麻

趁咁高興,開枝紅酒
易入口

其實我仲order咗3.4個意粉
因為好重要,所以要講三次!
2017-07-25
2017-07-15 582 瀏覽
由於小女生日,與朋友食餐生日飯我地晚上9點半到達,不用排隊。一入到去服務員好好咁為我地安排座位,由於朋友是大肚婆,佢地好細心話大肚婆要俾張有梳化既座位我地,呢到好加分!我地兩個女仔叫左份烤雞扁意粉,呢個好好食,味道好濃郁,鐘意佢個芝士醬!另外都叫左份軟殼蟹pizza, 呢個就無乜特別,個軟殼蟹都好食既,但個餅就無乜特別叫左兩杯飲品Fruit punch 同 Strawberry float 呢杯仲要有雪糕架價錢都算合理整體黎講都不過不失
由於小女生日,與朋友食餐生日飯
我地兩個女仔叫左份
烤雞扁意粉,呢個好好食,味道好濃郁,鐘意佢個芝士醬!
另外都叫左份

叫左兩杯飲品

價錢都算合理

整體黎講都不過不失
2017-07-09 613 瀏覽
上次寫過篇讚既食評今日再去食直情失望。好似去左第2間餐廳咁。龍蝦扁意粉無啦啦酒味多到苦,小朋友唔食。龍蝦肉幾粒咁啦但收$268。用個殻冚住就算,睇我上次食評幅相差太遠喇掛!凱撒沙律basic野好難特別唔好食杯蘋果香檳熱唔熱凍唔凍咁攞出黎唔夠汽唯一得個蕃茄雞肉丸好食一路食侍應一路咳我都唔會禁止人病而咳既但可唔可以唔好企係客人枱前狂咳痰十下。然後我朋友未食完個侍應收左佢隻碟。收碟快我讚既不過佢隻手指好順手咁插左落我碟龍蝦意粉到。包都唔洗打即刻賣單唔該。

凱撒沙律basic野好難特別唔好食

杯蘋果香檳熱唔熱凍唔凍咁攞出黎唔夠汽

唯一得個蕃茄雞肉丸好食

包都唔洗打即刻賣單唔該。

2017-07-09
1 分鐘 (堂食)
2017-07-05 480 瀏覽
有一段日子沒有吃西餐了,所以想來點有質素的西餐廳。今天選擇了The One 的The point ,來點意大利風味!午餐我和同事點了lunch set是日餐湯是足料的磨茹湯!好久沒有有香港的商場西餐廳喝到此款湯!粒粒磨茹在口中是滿足你,喝到這個餐湯,之後的菜色就更有信心了!同事點了蜆肉扁意粉。蜆肉又有有多汁,好鮮味!我點的是期待已久的pizza! 意大利香魚、茄子、洋蔥和芝士。新鮮出爐的原個pizza,熱騰騰,又香又辣,而且也拉出很長的芝士絲。

午餐我和同事點了lunch set

同事點了蜆肉扁意粉。
蜆肉又有有多汁,好鮮味!

我點的是期待已久的pizza!
意大利香魚、茄子、洋蔥和芝士。
2017-07-05
2017-06-30 594 瀏覽
The Point @ The OneThe One 其實都算幾好行既一個商場,唔算好大,唔駛行好遠,都多得意鋪頭,而且食肆林立,食勻晒咁多間都唔易今次黎到4樓的The Point行過俾佢既pizza & 薯條吸引到 星期五晚既8點幾等左3個字入到去坐走廊位,第一個感覺--好跣張櫈同個地係冇乜friction. 跣黎跣去,好怪今次3個人食,叫左1 pizza, 2 pasta, 薯條pizza送到既時候都心心眼好正咁呀,熱辣辣咁食佢size唔大,唔會太漏,好似分到8件(好似),佢味道係偏咸因為有parma ham, 但啲火箭菜中和番parma ham既咸味 正比我想像中細碟(個碟就好大) ,和牛好軟淋好入味,啲蜆殼粉每個角落都充滿晒啲汁,食落都唔錯邪惡軸心賣相唔錯,不過我地3個人狂吹水食得好慢搞到凍左啲先食,所以味道變左一般。但我略嫌佢唔夠脆口,咬落有啲太薯既感覺唔記得佢個名,係mac&cheese menu上的咩mustard chicken cheese咁上下。呢個佢漏左單,幫我地追左勁耐。但好欣賞佢一點,因為佢知我地等得耐,送左一杯3粒的朱古力泡芺俾我地食,好貼心既服務等勁耐終於
The Point @ The One
今次黎到4樓的The Point

入到去坐走廊位,第一個感覺--好跣
張櫈同個地係冇乜friction. 跣黎跣去,好怪

今次3個人食,叫左
1 pizza, 2 pasta, 薯條
Roman
pizza送到既時候都心心眼
好正咁呀,熱辣辣咁食

紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉
黑松露芝士蛋黃醬薯條
邪惡軸心

等勁耐終於到,不過係有啲失望,個底超咸,係咸到入唔到口果種

介紹埋飲品
Lemon Ginger
男友唔舒服所以叫左杯熱飲,佢話正喎,好潤,個waitress仲話唔夠蜜糖可以問佢攞多少少

Mango Tango
賣相吸引,有mango juice, orange juice, 不過有少許甜

Fresh Up
朋友點的,果粒好似魚旦既荔枝好得意

食到打烊,overall ok, 不過未至於會再去
15 分鐘 (堂食)
Roman
紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉
Lemon Ginger
Fresh Up
  • FreshUp
  • LemonGinger
2017-06-28 223 瀏覽
這天應友人邀約,來到尖沙咀The one 裏面的這一家The Point共聚晚餐。隨心地點了一個鹹味的Smoked Pizza, 一份Pasta, 最後在來一份聽説挺有名的甜Pizza。個人覺得Pizza要做的好吃著實不易。雖則餅底心屬厚底或薄底,純粹個人喜好選擇,可個人覺得薄餅底更能使襯托出餡料的滋味,更充分地讓味道擴散在味蕾上。餡料與采用的醬料配搭也是考驗了大厨的功力,應該是互相襯托輝映,讓餅底與餡料的精髓畫龍點睛!在這個Pizza 上,我讓我的味蕾蘇醒了!薄餅底與微甜的蜜糖醬料極緻地把餡料一點點的鮮味滲透出來,咬一口下去脆脆的,再來是肉鮮味,最後以甜味點綴,一層層的滋味口感,一啖啖的透心感動,感覺是把全世界最好味的Pizza吃到底了!

2017-05-24
2017-06-24 229 瀏覽
一個人帶住仔仔,仔仔話要食意粉通粉,就一於試下呢間。服務好好,個侍應好細心。一坐低就準備好兒童餐具,而一睇menu,仔仔就要求食龍蝦芝士通粉。味道好濃,如果愛芝士的朋友,一定要試。下次可以試埋甜品。
一個人帶住仔仔,仔仔話要食意粉通粉,就一於試下呢間。
味道好濃,如果愛芝士的朋友,一定要試。下次可以試埋甜品
龍蝦芝士通粉
龍蝦芝士通粉
2017-06-23 214 瀏覽
大概1445入坐,餐廳唔多客,大概10位左右,點餐時間係1500前,我係同隔離枱兩位食客同時間落單的,1530食物還未到,而旁邊兩位食客已差唔多食完,我終於忍唔住搵職員問,職員話煮緊,到1535食物到咗,旁邊兩位都埋單了食物方面,叫咗asparagus truffle pasta, 味道ok, 好saucy, 不過意粉扁淋同碎
2017-06-23
2 分鐘 (堂食)
2017-06-17 212 瀏覽
上星期五朋友即興話食飯揀咗呢一間,提早一日book,但已經full晒啦😂7點walk in,好彩仲有3張枱,之後就見到有一條龍既人排隊😳😳😳因為唔肚餓嘅關係我哋真係叫咗2個main course 同1個甜食pizza, 叫左cocktails🤤🤤🤤芝士長通粉推介:🌕🌕🌕🌘🌑芝士味濃郁,長通粉可能煮得耐左,如果冇甘林會比較好食🤔🤔🤔法式香草羊架配薯菜推介:🌕🌕🌕🌘🌑脂肪同肉嘅比例好完美食乜好好好唔會太大羶味😗😗😗Banana Heaven推介: 🌕🌕🌕🌕🌗鹹Pizza就食得多甜味Pizza真係第一次😳😳😳好多香蕉,食落口淡淡都係香蕉肉🤤🤤🤤推介❤️

芝士長通粉
推介:🌕🌕🌕🌘🌑
芝士味濃郁,長通粉可能煮得耐左,如果冇甘林會比較好食🤔🤔🤔

法式香草羊架配薯菜
推介:🌕🌕🌕🌘🌑