餐廳: The Point - Pizza & Pasta (The ONE)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2018-07-15 89 瀏覽
又黎到the one 搵食喇🤤懶到唔想諗飲咩,直接叫一jug,分到六杯左右喇,淡淡既橙汁味+上好多氣既梳打即晚gurrrrr一gurrrrrr😎個底夠薄,邊邊焗得好香脆。入面有烤辣雞肉,洋蔥,茄子,個底嘅醬係蕃茄醬❤️水牛芝士好香好滑❤️仲拉到長長既絲🤤🤤又岩哂我呢d岩懶人,一口食哂,炸到金黃香脆,而且個蜜糖燒烤汁,酸酸甜甜,特別開胃👍呢個沙律汁係蜜糖芥末汁。軟殼蟹炸得非常之鬆軟香脆,而且份量都幾大隻。甜甜地 酸酸地,如果汁可以小番啲就好喇❤️加上新鮮嘅沙律菜無敵呀💋個底仲會見到大大粒嘅溫泉,非常之滑同動L 🤤 撈埋啲蛋黃嚟食更加之香呀🤤虎蝦燒得啱啱好, 肉質非常之彈牙爽口。而且成隻手咁大隻,意粉軟硬適中,口感夠哂creamy💖最期待既甜品出黎喇💖如果薄荷雪糕可以再大嚿啲就好喇😙😙 上面係軟淋淋嘅棉花糖加埋下面嘅脆脆脆片正😋
又黎到the one 搵食喇🤤

Chicken loppiopos 6pcs
Spaghetti with king prawns
Oreo pf
2018-07-15 285 瀏覽
是日用apps訂了5點入座,去到餐廳告知我們要5點45才能入座。閒逛九個字之後終於能夠坐下點餐。一早已經研究完食評,點了軟殼蟹沙律, Lobster pizza,以及Brownie in pan上菜很快,導致又著急想先吃軟殼蟹,又怕pizza會冷。軟殼蟹炸粉很薄,肉質都幾鮮嫩多汁,沙律很清新。見到隔離台點了羽衣甘藍也極度吸引,下次要試下~龍蝦pizza好多芝士,每片pizza上都有一塊龍蝦肉,龍蝦頭和龍蝦尾都塞滿了龍蝦肉(或者是蝦肉?因為和友人都覺得吃起來像蝦,並且我自己只對蝦過敏,而晚上出現了嚴重的皮膚過敏.....)吃起來確實很滿足,過敏雖然是今晚的遺憾,也無礙我對這個pizza的喜愛。美中不足是餅底不夠脆,吃到第二片已經開始軟,儘管已經盡量吃得很快,吃到最後還是完全軟身了。到了最後的甜品,店員手忙腳亂漏了單,搞了一陣才送上。味道是真的不錯,雪糕很好地平衡了brownie同香蕉的濃味。整體來講很滿意,cp值很高,下次會再來試下其他沙律以及意粉

軟殼蟹沙律
Lobster Pizza

Brownie in pan

整體來講很滿意,cp值很高,下次會再來試下其他沙律以及意粉
軟殼蟹沙律
Lobster Pizza
Brownie in pan
2018-07-14 78 瀏覽
今日放工後同朋友黎到尖沙咀行街,女人一場風光購物後,就緊係要搵野食醫下肚啦,黎到The one見到有間環境開揚既西餐,餐牌又好吸引甘,就一於試下啦,適逢食飯時間,都要排隊等位,好彩好快就安排到兩個位比我地啦CarnivorePizza係呢間餐廳不可錯過既美食,香濃軟滑既芝士,濃味得黎又唔肥膩,配上辣肉長,口味更多層次,香草味更特別,脆薄既pizza邊,令人一試難忘。Spag tuffle carbonara意粉彈牙得黎又有口感,新鮮既露筍配上蘑菇,白汁香滑,又吾會好杰身,每一口都充滿住忌廉既奶香。Lamb rack provencal 羊架肥美肉厚,切開既時候仲流出鮮嫩既肉汁,油香滿滿,香草布滿羊肉,口味更為特出,而且配上新鮮既露筍,口感更佳。Wild mushroom soup野菌湯香味十足,啖啖都充滿住野菌既香氣,但又吾會掩蓋左忌廉既香滑。另有一番滋味。

Carnivore

Spag tuffle carbonara
Lamb rack provencal

Wild mushroom soup
2018-07-14 76 瀏覽
尖沙咀The One是一楝特別的商場,屬長方形的商場分東西兩端,每層面積不多,買的不方便勝在食店集中,今晚到了四樓的THE POINT晚餐,原本以為簡單的晚餐卻又驚喜處處。M5 和牛西冷牛扒不得之了的一客傑作,我個人怕太生所以要了8成熟,又出奇地一點「鞋」也沒有,煎得多汁肉嫩,咬落去啖啖令人回味,平常食塊和牛也不只這價錢,所以久不久享受下食好啲確是不錯,這才對得起返工返得辛苦的自己吧。海鮮意大利湯飯一隻虎蝦在飯面已很誘惑,鮮橙色濃郁茄湯盛載著海鮮和飯,海鮮和飯的比例1:2差不多一口飯一口海鮮很豐富,湯飯是兩人份量剛剛好,不錯。龍蝦湯一舀湯匙優劣立現,用料足的反映出濃郁口感,判斷出熬湯足幾個鐘,那淡淡橙紅色的龍蝦湯在賣相及香味俱佳,細味品嚐更知真材實料冇花假。YHE POINT 位於尖沙咀The One很就腳方便,今晚餐飯吃得開懷,尤其食物的驚喜讓我身心舒暢得釋放壓力,下次定當再來開懷一番。

M5 和牛西冷牛扒

海鮮意大利湯飯

龍蝦湯

• m5和牛西冷扒
難食及不安到要令我開第一個openrice post!!!!今天和兩位友人在the one的the point食晚餐,點了一個軟殻蟹pizza、兩個意粉和一個chicken lollipop。意粉味道平平份量少;chicken lollipop完全沒有味道,比麥當勞的還難食;更恐怖的是,軟殻蟹竟然沒有除掉蟹腮!!!蟹腮有毒,連家庭主婦都知道,可想而知,這裡的出品是有多求其,難食事小,健康事大。投訴後,負責人一句道歉都沒有,若無其事地說了會跟廚房反映😓😑😓😑😓😑😑😑結論是千其不要再來the point,不可一不可再!

結論是千其不要再來the point,不可一不可再!

2018-07-14
2018-07-14 114 瀏覽
was disappointed to see crab lungs/gills at our soft crab pizza - which is NOT edible 😵 and should be taken care of when cooking!!! It feels like eating rubbish on our pizza😵唔食得架蟹腮😵 我都係第一次食蟹會見到咁樣既事發生 萬一係pizza上面睇唔到就食落肚喎另外棒棒雞翼真心唔得呀 😵😵😵😵 食麥記/樓下小食檔仲好食 肉又冇乜 又冇味唔推介!😵

唔推介!😵

2018-07-14
1K
2018-07-11 81 瀏覽
我有朋友同我講係the one果間“THE POINT ”好一般。好啦~咁我今日就嚟踩踩場,睇下係唔係咁一般啦~😁😁今日專程同親友去“THE POINT ” 食龍蝦pizza🍕🍕($298) 嘩~成11寸咁大,隻龍蝦仲有手掌咁大🖐🏻,仲好啖啖龍蝦肉,而且🧀芝士仲要滿瀉,芝士多到1可以拉絲架🤣🤣🤣。🥗 羽衣甘藍沙律都好新鮮🌱,我愛羽衣甘藍🎃南瓜🍆矮瓜,非常好味,so freshhhhhhhh 😚😚😚😚份量十足都係($88)。另一驚喜😌😌黑松露蛋黃醬薯條($68)🍟超級美味,色香味俱全😋😋😋真心好味啊~💕💕💕💕環境仲好寬闊,坐得好舒服自在。今日由我自己親身體驗The Point 嘅食物,真心唔覺得一般喎,而且覺得好好食添,佢哋仲有其他食物我未食過,如再嚟幫襯下次要食意粉先🤗🤗🤗

份量十足都係($88)。

環境仲好寬闊,坐得好舒服自在。

• Truffle Fries
  • Lobster Pizza
2018-07-11 86 瀏覽
有次行the one經過見賣相非常吸引,就約左班老朋友黎食晚飯聚會。門面係開放式嘅~裝修雅緻,坐得好舒服,但入座起計用餐時間只有90分鐘,聚會嘅朋友要注意喇~軟殼蟹意粉軟殼蟹炸到金黃色, 有鬆脆口感, 配上茄醬炒意粉味道十分唔錯, 值得一試龍蝦芝士通粉龍蝦肉爽口彈牙, 肉質鮮嫩, 加上芝士汁同通粉一齊食, 係芝士怪嘅天堂呀~~~軟殼蟹明太子薄PIZZAPIZZA有濃濃嘅明太子醬汁, 加上鮮蝦、芝士、紫菜, 配搭意想不到咁夾,PIZZA脆身, 一啲都唔會漏香蒜辣椒白酒煮大蜆香蒜味有!辣椒味有!白酒香味都有!但唯獨美中不足係蜆肉非常細隻,同價錢唔成正比, 唔抵食其餘仲叫左三杯飲品各有各特色, 大家都可以一試嘅~

軟殼蟹意粉
軟殼蟹炸到金黃色, 有鬆脆口感, 配上茄醬炒意粉
味道十分唔錯, 值得一試

龍蝦芝士通粉

軟殼蟹明太子薄PIZZA
PIZZA脆身, 一啲都唔會漏

香蒜辣椒白酒煮大蜆
同價錢唔成正比, 唔抵食

其餘仲叫左三杯飲品
各有各特色, 大家都可以一試嘅~
2018-07-10 102 瀏覽
之前黎過TheOne幾次,對呢間商場既餐廳質素都有幾好既印象,而且見到The Point係網上都幾多好評,今晚就決定係呢度食晚餐啦!餐牌上既食物款式豐富,湯品,薄餅,意粉,沙律,手工啤酒同甜品一應俱全。可惜我地兩個人得兩把口,冇辦法樣樣都試。推薦👍🏻野菌忌廉湯質地濃稠,好Creamy,野菌味道突出,粒粒野菌碎更添口感。雖然望落去細細碗,但其實對於我呢啲細食嘅人黎講,兩個人分就啱啱好。意式什菜湯帶點微酸,上枱時溫度依然保持熱辣辣,入面有唔同種類既蔬菜粒,開胃醒神。推薦👍🏻香蒜辣椒白酒煮大硯傳來陣陣蒜香,辣椒味道不重,不會蓋過原先海鮮既鮮味,個人覺得海鮮要帶點微辣先惹味,而呢個辣度就岩岩好。酒既份量拿捏得幾好,唔會太濃太苦,容易入口。大硯非常新鮮,絕對值得一試。推薦👍🏻Quattro Formaggi,即意大利三角薄餅配以里哥特,巴馬臣,歌弓蘇拉同水牛芝士。芝味濃郁,可以拉絲,而且餅底夠曬香脆!巴馬臣芝士白汁西蘭花烤雞扁意粉,意粉上面有一片片芝士,味道香濃,醬汁掛滿每條意粉,不過食到最後覺得有少少膩。Iced Oreo Chocolate,冇乜特別。Honey Latte~總括黎講,絕對值

芝味濃郁,可以拉絲,而且餅底夠曬香脆!

Iced Oreo Chocolate,冇乜特別。

Honey Latte~
總括黎講,絕對值得一試👅
2018-07-04 119 瀏覽
唔知大家有冇食個有甜品嘅Pizza真係口感好特別而且Pizza係即刻整嘅所以Pizza嗰邊係超級脆依家去一見傳統定Pizza嘅方法好多特點嘅一間餐廳所以特別日子都會嚟食吓可以見到餐廳嘅佈置都係好簡單舒服😌Smoked Salmon platter $$88有六片大片嘅三文魚🍣而且仲有檸檬汁令到味道更開胃一都係較容易入口都有好多配菜三文魚都好香口所以可以同朋友share嚟食雖然自己一個食晒都可以🙊😂😂香蒜辣椒白酒煮大蜆 $$118最印象深刻係好好飲嘅湯而且青口都好大粒入晒味嘅小小辣辣地湯真係超正Smoked Salmon $$172重點要食佢嘅三文魚Pizza啦見到佢嘅外表都已經覺得好好食三文魚下層係芝士但係啲芝士係唔膩嘅再加上有好豐富嘅三文魚所以酸酸甜甜好好食Pizza嘅邊邊都好脆Tiramisu Affogato $$58一個好濃味既甜品而且入面都有啲蛋糕仔可以中和到咖啡嘅苦味🐟鮮蘆筍野菌黑松露卡邦尼拉意粉 $$146可以見到好多嘅黑松露😍😍😍意粉整得好彈牙Lychee $$48好香荔枝茶味唔甜
唔知大家有冇食個有甜品嘅Pizza

Lychee $$48
好香荔枝茶味
唔甜

2018-07-03 119 瀏覽
尖沙咀the one 商場都幾多餐廳選擇,今次就試下the point,因為之前都是光顧銅鑼灣總店,水準不錯。蘑菇湯 $58除了以蘑菇打成蓉的湯外,還有一塊塊蘑菇,質感豐富,味道濃郁。香蒜橄欖炒雜菌配溫泉蛋 $88又是菇喇,哈哈溫泉蛋拌雜菌,質感更為滑,而雜菌以香蒜炒過好香幾惹味。香蒜辣椒白酒煮大蜆 $118份量好似比銅鑼灣少了?!不過蜆肉每粒都肉厚鮮甜,而且白酒香蒜辣汁都好正,一定要蜆肉連汁一齊享用。龍蝦芝士通粉 $154芝士的是最邪惡,加通粉yummy~~拉絲效果,可見芝士相當濃郁大通粉吸收龍蝦、芝士精華,美味到不得了。平時多數點鹹味pizza,太飽無點甜品,今次終於可以試下Banana Heaven Pizza $72Pizza 皮鬆脆,有香蕉片、棉花糖、朱古力醬甜而不膩,熱食pizza加上凍雲呢拿雪糕,冷熱口感相當精彩,劃上一個完美的句號。

又是菇喇,哈哈
溫泉蛋拌雜菌,質感更為滑,而雜菌以香蒜炒過好香幾惹味。

香蒜辣椒白酒煮大蜆 $118
份量好似比銅鑼灣少了?!

龍蝦芝士通粉 $154
芝士的是最邪惡,加通粉yummy~~
龍蝦芝士通粉 $154

拉絲效果,可見芝士相當濃郁
大通粉吸收龍蝦、芝士精華,美味到不得了。

2018-07-01 123 瀏覽
之間偶然系the one 經過入左去試左哩間,果時每樣菜式都好滿意,哈哈可能果陣太肚餓啦,今次同閨蜜食飯,我又想再試下啦。所以又系 openrice book 左位我最念念不忘既系哩碗湯,蘑菇湯,我超中意啊!很濃稠很重蘑菇味~!!!!軟腳蟹pizza,軟腳蟹很一般,我地挑走左,個pizza好fresh,很適合夏日啊,醬汁都好味牛肉通粉,有4粒牛肉,牛肉幾入味,成個粉就麻麻啦,比較淡味。好似系菠蘿汁,閨蜜表示唔中意,唔好飲

好似系菠蘿汁,閨蜜表示唔中意,唔好飲
2018-06-28
2018-06-28 340 瀏覽
尖沙咀太多好野食一幢The One已經有十幾間食肆好想間間都食啊 今次就去左The Point其實我好中意食蜆 所以要左香蒜辣椒白酒煮大蜆 ($118)白酒配蜆 真係一個好好嘅配搭👍🏻除此之外仲叫咗個 蟹肉白酒刁草紅胡椒天使麵 ($148)蟹肉份量都幾多 但味道就淡左少少主角出場 就係LOBSTER PIZZA ($328)食落口真係啖啖龍蝦肉啊 好味🤤而甜品 BANANA HEAVEN PIZZA ($72)我個人超推薦呢個 冰凍嘅雪糕配上熱辣辣嘅薄餅冰火交融個口感真係好正 我中意啊😛________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
尖沙咀太多好野食
一幢The One已經有十幾間食肆
好想間間都食啊 今次就去左The Point
其實我好中意食蜆 所以要左香蒜辣椒白酒煮大蜆 ($118)
白酒配蜆 真係一個好好嘅配搭👍🏻
除此之外仲叫咗個 蟹肉白酒刁草紅胡椒天使麵 ($148)
蟹肉份量都幾多 但味道就淡左少少
主角出場 就係LOBSTER PIZZA ($328)
食落口真係啖啖龍蝦肉啊 好味🤤
甜品 BANANA HEAVEN PIZZA ($72)
我個人超推薦呢個 冰凍嘅雪糕配上熱辣辣嘅薄餅
冰火交融個口感真係好正 我中意啊😛
________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
蟹肉白酒刁草紅胡椒天使麵
LOBSTER  Pizza
Banana  heaven  pizza
2018-06-28 103 瀏覽
今晚去完THE ONE 睇戲, 就落去樓下搵食先, 等左15分鐘就有得入先飲個雜菜湯, 有蘿蔔、西芹、洋蔥粒及貝殼粉,飲落少少酸,重有好香嘅雜菜味。凱薩沙律配上三文魚, 正所謂老牛食嫩草,沙侓菜都係一樣,夠嫩,仲有我鍾意嘅爆汁三文魚子、麵包粒、脆煙肉粒同一塊塊薄薄的香濃芝士。松露pizza, 一咬好香松露味,上面芝味濃郁,有滿滿的雜菇,咬落爽口,重有蒜頭粒增香,搭配餅乾般香脆的餅底,鍾意食芝士的人一定笑住走呀。M5西冷和牛, 和牛淋身唔韌,我地7成熟都唔韌,扒夠靚有牛味,內裡juicy, 正.

2018-06-28 3137 瀏覽
經過the one好多次,早以看到這家the point,一直都很想試,終於都有機會喇! 上星期與老公撐枱腳,幸好平日晚上不太多人,不用等位,事前訂了位準時7點到達。 環境大都幾舒適,唯獨座位椅背空空的,放袋子在後又怕跌下,有待改善。 餐牌方面,都幾多款式選擇,當中最出色的莫過於pizza,只不過是晚只得2人,擔心二人吃不下,所以只點了扒餐、卡邦尼意粉及一份黑松露鐵板什菌就沒有了。 最令我意外的是這裡的手工啤酒,充滿濃郁的果香,口味不錯,杯身設計都幾有趣呀! 先來這款炒什菌,份量都挺多的,不過我覺得如果可以減少油膩感會更好,用鐵板盛上可保存食物的溫度,只是太多油積聚在鐵板內,吃休菌時釋出了油味,而什菌是新鮮的,煙韌彈牙。 因為這幾天腸胃不太好關係,都不敢吃得太生,點了7成熟,其實又後悔自己點了太熟,我覺得5成熟會剛剛好呀! 咬一口肉汁"咇"哂出黎,整塊牛都好大塊呀!配上旁邊的醬汁相當入味。 卡邦尼意粉我吃得多,但這款我味道勝過千言萬語,多汁又不會太洁身,每條麵都沾滿汁液,越吃越開胃,芝士味濃郁,滿分。 當天點了這款羅宋湯代替飲料,裡面多雜菜餡料,中規中距。

當天點了這款羅宋湯代替飲料,裡面多雜菜餡料,中規中距。

2018-06-22
  • 手工啤酒