餐廳: The Point - Pizza & Pasta (The ONE)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2018-07-25 287 瀏覽
在尖沙咀想食PIZZA但又唔想排隊同人迫, 在OPENRICE找倒THE POINTS, 見好評都幾多, 就去試下!首先環境裝修其實幾好, 幾摩登, 夠光猛! 可惜位子好迫, 我地枱同兩旁既枱只隔5cm, 聲音好嘈. 有要求換位, 可惜佢稱有BOOKING未能換位.叫左明太子櫻花蝦軟殼蟹PIZZA: 勝在夠特別! 新穎既日式配搭, 鹹得黎幾惹味, 批皮薄薄的, 批邊幾脆, 明太子櫻花蝦都幾鹹, 需要連埋批邊食, 可能厚皮既話味道會平衡點; 另外都叫左個黑松露南瓜卡邦尼長通粉, 欣賞佢做素菜卡邦尼既意念, 可是味道一般般. 南瓜味甜咪較重, 卡邦尼汁同黑松露味唔係幾食倒. 如果喜歡清淡素餐既話可以試下, 中意濃味就唔好叫了; 黑松露薯條, 唔錯, 薯條夠脆有黑松露味, 仲有拉絲芝士在上邊, 但醬料太少!我覺得食物味道是OK的, 而且有材料配搭幾特別! 價錢尚可, 但環境實在太迫太嘈了, 令成個用餐經驗大打折扣, 可惜可惜!

明太子鮮蝦軟殼蟹櫻花蝦PIZZA
黑松露野菌南瓜汁蔬菜長通粉
黑松露芝士蛋黃醬薯條
題外話/補充資料: 當日平日晚上食, 環境已經咁嘈咁擠迫, 可能大枱會坐得舒服點, 但想像唔倒假日會幾多人...
2018-07-24
明太子鮮蝦軟殼蟹櫻花蝦PIZZA
2018-07-24 1911 瀏覽
今日係好朋友生日 一早book定the point同佢慶祝生日11寸 Lobster pizza 有原隻龍蝦 龍蝦汁 車厘茄 水牛芝士 茴香頭成隻龍蝦直接擺係pizza上頭 淨係賣相已經滿分!食嘅時候好驚喜咁發現龍蝦入面有亁坤原來D龍蝦肉一早已經起左出嚟再 將D蝦粒釀入龍蝦頭同殼 唔使自己拆肉,正!好欣賞D薄餅不太厚也不太薄 口感比一般的厚薄批更好 而且啖啖都食到龍蝦肉 好食好滿足!香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉意粉軟硬煮到啱啱好 爽口彈牙d蜆肉肉質飽滿 鮮味十足配埋d 辣辣地嘅蒜蓉汁 好野味 棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬將雞習拆左1條骨 食落好方便 好似食雞鎚咁雞肉又嫩 沾埋蜜糖燒烤醬絶配Brownie in a pan有朱古力布朗尼餅 烤香蕉 合桃 雲呢拿雪糕朱古力布朗尼餅真係好鐘意 唔會太實太甜 一啖brownie一啖雲呢拿雪糕真係多多都食得曬!Expresso Ice Cube Latte將啲咖啡雪到變冰粒 加左奶佢慢慢融出嚟味道由淡變濃 層次好豐富 好似飲左幾種配搭嘅咁呢餐生日飯真係好滿足 朋友都食得好開心!

11寸 Lobster pizza
有原隻龍蝦 龍蝦汁 車厘茄 水牛芝士 茴香頭
成隻龍蝦直接擺係pizza上頭 淨係賣相已經滿分!
食嘅時候好驚喜咁發現龍蝦入面有亁坤

雞肉又嫩 沾埋蜜糖燒烤醬絶配

Brownie in a pan
有朱古力布朗尼餅 烤香蕉 合桃 雲呢拿雪糕
朱古力布朗尼餅真係好鐘意 唔會太實太甜
一啖brownie一啖雲呢拿雪糕真係多多都食得曬!

Expresso Ice Cube Latte
將啲咖啡雪到變冰粒
加左奶佢慢慢融出嚟
味道由淡變濃 層次好豐富 好似飲左幾種配搭嘅咁

呢餐生日飯真係好滿足 朋友都食得好開心!
記得上個月去 The One 行經 4/F  The Point,見到門外有好多人等候,好友告知原來這餐廳是特色的意大利菜,好吸引,可惜未能品嚐  ;  昨天我們一到商場就立即到 The Point 取位,今次終於可以吃到上次錯過了的意大利菜,真的太好啦!裝修時尚簡約的設計,亦帶少許歐陸風格,地方寬闊整潔,完全沒有壓迫感,令人感覺舒適悠閒!這裡主打是薄餅,薄餅款式選擇多,餐牌上還有特色意粉、芝士通粉、湯飯、肉類、小食、沙律、特色甜點、特飲等,款款都好吸引。Lobster Pizza  (11 inches)      $328Pizza 材料豐富,原隻龍蝦、茴香頭、車厘茄、水牛芝、海鮮汁,原隻龍蝦啖啖肉,鮮味十足,香氣四溢,薄餅質感軟綿綿,香噴噴,好吃不油膩,口感酥脆,真的非常美味!紅酒燴和牛勒肉配蜆殻粉       $156散發淡淡的紅酒香加上鮮嫩和牛,肉質軟腍不韌,牛味濃厚,嫩滑多汁,形狀細細粒的蜆殻粉,與醬汁很搭配,惹味可口。經典凱薩沙律    $88加入我喜歡的煙肉、麵包粒和芝士,口感香脆,配搭翠綠蔬菜,入口鮮爽,這綠色享受,清新醒胃好開始。Tiramisu Affogato

Lobster Pizza

紅酒燴和牛勒肉配蜆殻粉       $156

紅酒燴和牛勒肉配蜆殻粉

經典凱薩沙律    $88

經典凱薩沙律

Tiramisu Affogato     $58

雲呢拿雪糕加Tiramisu口感豐富,再淋上熱熱的咖啡,甜中帶甘,冷熱交融,立即刺激了味蕾,感覺非常特別,而且味道適中,不會太甜 ; 濃濃Tiramisu蛋糕與雲呢拿雪糕好夾,香甜美味。

Tiramisu Affogato

Strawberry Float     $48

士多啤梨的香甜,加上雲呢拿雪糕和梳打水,味道帶少少酸的,開胃醒神,清爽解膩,不錯。

Strawberry Float
2018-07-19
Lobster Pizza
紅酒燴和牛勒肉配蜆殻粉
經典凱薩沙律
Tiramisu Affogato
Strawberry Float
2018-07-23 86 瀏覽
其實食 The Point 好幾次,通常都係Dinner一班人叫到成枱都係野食!咁岩星期日同媽媽行街經過The Point,媽媽指住個話龍蝦薄餅想食!!!「媽媽,我地入去啦!」Menu裏面嘅Pizza都有好多,最吸引我哋嘅都係原隻龍蝦薄餅😂😂😂原隻龍蝦薄餅 HKD 298賣相完全吸睛! 整隻龍蝦放係薄餅上🤤👍🏻薄餅同平時食到嘅好唔一樣薄餅底係經過發酵之後再烤製成嘅,食落口會比較有點煙韌香口,而且仲好香脆!龍蝦肉鮮甜爽口、肉質彈牙!Pizza上面中鋪滿左好多龍蝦肉同芝士,食落口非常之惹味!龍蝦頭裏面都係啖啖肉!arugula & pear salad HKD 78沙律裏面主要有火箭菜、梨、合桃仲有芝士將黑松露醬倒落沙律攪拌,強烈嘅黑松露醬令到沙律更加惹味,更加香濃!而且火箭菜好新鮮,合桃用糖烤過,好香甜又香脆!細分嘅已經足夠兩個人嘅食用啦!食惹味嘅嘢,當然要帶番杯果汁飲下啦!Strawberry ice cream float HKD 48咁落好似士多啤梨沙冰一樣上面有雲呢拿雪糕,同果汁攪拌一齊飲,飲落去更香滑好味!冇諗過下午茶都可以食得咁豐富😂不過原隻龍蝦薄餅有成11吋,兩個人食就會太

原隻龍蝦薄餅 HKD 298
Pizza上面中鋪滿左好多龍蝦肉同芝士,食落口非常之惹味!
龍蝦頭裏面都係啖啖肉!
arugula & pear salad HKD 78
沙律裏面主要有火箭菜、梨、合桃仲有芝士

食惹味嘅嘢,當然要帶番杯果汁飲下啦!

冇諗過下午茶都可以食得咁豐富😂不過原隻龍蝦薄餅有成11吋,兩個人食就會太多,飽左啲,下次都係要一大班人食先得!!!
  • 原隻龍蝦薄餅
2018-07-22 104 瀏覽
今晚放工 試左呢間野 等左一陣位 真係幾好食 有超多pizza 款可以揀 而且唔係全部都係肉 有唔同風味 又有素pizza我千揀萬揀 揀左個佢推介既鴨胸pizza 配甜洋蔥十分另外驚喜 因為係我未食過既味 好好味 有好多芝士 有d焦焦地糖既洋蔥 架埋個個甜甜地既汁 無咁漏 感覺有d似食片皮鴨咁既味味道好豐富一試難忘因為我地兩個人 叫左pizza 都無再叫意粉 怕食唔哂 於是叫左個m5 牛扒 $315好大塊 有牛味 不過個汁咸左d 如果叫唔洗冧哂落去 如果想食pizza 呢間真係不錯 加一兩個意粉已經不錯 又有酒飲 同朋友聚下腳真係不錯
今晚放工 試左呢間野 等左一陣位

加一兩個意粉已經不錯
又有酒飲 同朋友聚下腳真係不錯

• 烤鴨胸pizza
2018-07-22 85 瀏覽
今日同老公去尖沙咀The One 行街,行行下有D肚餓,原來行到晚餐時間,快樂不知時日過添,見到有間個門面好靚嘅The Point ,好耐無食過西餐喎,所以就走左入去食喇😁因為好肚餓呀,見到佢個Menu有個龍蝦Pizza好似好正咁,就即刻叫佐喇😌LobSter Pizza(原隻龍蝦、茴香頭、車厘茄、水牛芝士、海鮮汁)隻龍蝦原來真係原隻上個喎,跟住之後我就一啖咬落去個Pizza度發現啲龍蝦肉真係好足料同埋好新鮮,食食吓見到個龍蝦真係好驚喜,龍蝦入邊仲有一啲大蝦切咗粒,好方便我哋食🤓龍蝦頭仲有啲蕃茄同埋蘑菇撈埋一齊真係好鬼細心又好味嘅!水牛芝士又多又正,味道當然係好得Wild Mushrooms With Hotspring Egg(香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋)第二道菜係姑姑撈蛋蛋真係好正喔,啲姑姑撈落啲蛋嗰度又有啲蒜蓉香味,一個好特別的味道,從未感受過😏Soft Shell Crab Salad(軟殼蟹、烤甜椒、水波蛋沙律、蜜糖芥末汁)揀咗個軟殼蟹沙律嗰啲沙律菜好新鮮,軟殼蟹炸到剛剛好,好脆好好味😁Chicken Potato MAC(芥末烤雞薯蓉芝士通粉)濃郁香味嘅芝士,配上芥末,再加上

LobSter Pizza
(原隻龍蝦、茴香頭、車厘茄、水牛芝士、海鮮汁)
(香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋)

Soft Shell Crab Salad
(軟殼蟹、烤甜椒、水波蛋沙律、蜜糖芥末汁)

Chicken Potato MAC
(芥末烤雞薯蓉芝士通粉)

濃郁香味嘅芝士,配上芥末,再加上烤雞,係一個絶配食法的通粉!

甜品Tiramisu Affogato
(意大利忌廉芝士、鬆餅、雲呢拿雪糕、意大利咖啡)

最後揀咗個甜品,呢個甜品真係好特別,雪糕之上有濃濃的咖啡,慢慢將啲咖啡倒落去,慢慢嘆個雪糕,我個人就覺得唔會太甜,甜度剛剛好😋

2018-07-08
2018-07-22 1522 瀏覽
被朋友拉去睇美少女戰士影相厄like, 之後搵地方醫肚,見到呢間有得食pizza同pasta,岩晒小朋友啦餐廳開放式設計,睇落好有空間感,而且非常闊落,唔會坐得好迫。榛子拿鐵太口渴關係,坐低就叫野飲。榛子拿鐵上面有一層好厚既奶泡,加埋朱古力粉,非常香滑。榛子味濃,唔使再加糖,一啲都唔苦。軟殼蟹甜椒水波蛋湯律軟殼蟹新鮮炸起,一到檯已經聞到好香,而且份量一啲都唔吝嗇,一整隻軟殼蟹,非常香口。沙律同甜椒都非常新鮮,爽口。加上蜜甜芥末沙律汁,非常清甜。平時食沙律多數係跟烚蛋。呢個沙律跟水波蛋既食法都幾特別。我地整爛隻蛋撈埋沙律一齊食,令沙律更多汁更易入口香蒜辣椒白酒煮蜆酒味無無煮既時候揮發晒,黎到仍然聞到好香既酒味。蜆都幾大隻,無沙。西式煮法用酒及蒜頭去腥味,所以蜆肉充滿酒及蒜香,但仍然保持到鮮味。目測見唔到辣椒,但食落係辣的。棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬又一即叫即製之作。炸得外脆內軟,而且非常juicy. 好香口,真係食唔停口。意大利風乾火腿,香腸,水牛芝士拼盤估唔到The Point 以pizza及pasta做招來,但小食質素都唔差。火腿及香腸唔太咸,無乜根非常易咬易入口。脂肪比例適中,配上芝士非

榛子拿鐵

軟殼蟹甜椒水波蛋湯律

香蒜辣椒白酒煮蜆

酒味無無煮既時候揮發晒,黎到仍然聞到好香既酒味。

棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬

意大利風乾火腿,香腸,水牛芝士拼盤

估唔到The Point 以pizza及pasta做招來,但小食質素都唔差。火腿及香腸唔太咸,無乜根非常易咬易入口。脂肪比例適中,配上芝士非常好味,只差一杯白酒

辣肉腸 芝士 蕃茄醬 pizza
(6”)
Pizza薄批,烤到個皮邊非常脆,小朋友非常鐘意。辣肉腸少辣,小朋友都ok接受到。

芝士用上水牛芝士。滿滿的鋪滿pizza面,多到可以拉絲,小朋友睇得好開心,拎住個pizza係度一路玩一路食。

卡邦尼意粉

意粉煮得夠乾身,加埋芝士,味道非常濃郁。份量都夠3個人食。
上面鋪了乾煙肉,令到意粉更香。小朋友食呢個意粉同pizza已經非常開心。

總括來說,食物美味,亦坐得好舒服。岩晒一家大細黎用餐

2018-07-20 66 瀏覽
蒲燒鰻魚、蛋絲、大蔥、紫菜絲披薩$178 餐廳裝修令食客可以睇到pizza嘅製作過程,見到每個pizza都係放入火爐烤,令pizza皮有的lon,所以更加脆。饅魚都好足料,饅魚咁pizza皮都意外地夾。每一啖都有料,真係比一般pizza好食,一啲都唔失望啊!
蒲燒鰻魚、蛋絲、大蔥、紫菜絲披薩$178
2018-07-20 96 瀏覽
今日要去THE ONE睇戲,睇完食晚飯剛剛好,所以就選擇在THE ONE吃了~一上電梯就見到,好容易搵。好多款野食選擇,如果有選擇困難,可以睇FAVORITES就得~ 意大利風乾火腿凱撒沙律$118 這個凱撒沙律超好吃的,誰說是減肥食品啦!風乾火腿很惹味,還砌成花瓣的樣子,最重要的是芝士和沙律醬份量很足夠,除了開胃之外還有點飽足感,我覺得這個必食!意大利風乾火腿PIZZA $172沒錯,又是風乾火腿,今天特別想食這個~焦糖菠蘿酸甜可口,松子仁香脆,火箭菜清新,加埋經典搭配番茄醬,勁正松露芝士通粉 $132松露是我的最愛,無論是飯或粉麵加了松露都變好吃了~香濃野菌湯 $58飲落啖啖都有野菌粒,仲有濃郁的香草味DRINK MENU好吸引~D COCKTAIL好靚呀好想試的LADY ROSE咁岩賣哂,下次一定要食到先得~green point $48朋友揸車唔飲得酒,呢杯菠蘿味MOCKTAIL幾FRESH呀~mango mojito $68芒果汁加冧酒的搭配,加左薄荷葉,飲落涼涼地,好味~cinnamon apple pizza $72連甜品都整到PIZZA形狀,呢間餐廳真係主打pizza烤
今日要去THE ONE睇戲,睇完食晚飯剛剛好,
所以就選擇在THE ONE吃了~
一上電梯就見到,好容易搵。

意大利風乾火腿凱撒沙律$118
這個凱撒沙律超好吃的,誰說是減肥食品啦!
除了開胃之外還有點飽足感,我覺得這個必食!

意大利風乾火腿PIZZA $172
沒錯,又是風乾火腿,今天特別想食這個~
焦糖菠蘿酸甜可口,松子仁香脆,火箭菜清新,
加埋經典搭配番茄醬,勁正

松露芝士通粉 $132
松露是我的最愛,無論是飯或粉麵加了松露都變好吃了~

香濃野菌湯 $58
飲落啖啖都有野菌粒,仲有濃郁的香草味

DRINK MENU好吸引~D COCKTAIL好靚呀

好想試的LADY ROSE咁岩賣哂,下次一定要食到先得~

green point $48

mango mojito $68
芒果汁加冧酒的搭配,加左薄荷葉,飲落涼涼地,好味~

cinnamon apple pizza $72
甜品都整到PIZZA形狀,呢間餐廳真係主打pizza

烤蘋果加左肉桂,好香!
仲有葡萄乾、合桃點綴,
甜甜吉士醬配埋雲呢拿雪糕,
為今個晚餐畫上完美句號

鍾意食PIZZA的朋友真係要來試下,無論鹹甜都好好味!
2018-07-15
2018-07-20 87 瀏覽
是日收工無野做,但飯都要食既,就即慶同同事去左食飯🙆🏻‍♀️ Appetisers🍟Truffle fries $74薯條加左好多芝士同牛油焗好香🧀🧀☺️薯條相對地會偏林身唔太脆黑松露味唔濃Score: 7.5/10🥗羽衣甘藍南瓜藜麥沙律 $88係菜王羽衣甘藍丫!好甜好fresh😍 一d草青味都無🙅🏻‍♀️ 南瓜🎃同茄子🍆焗到好林仲加入左南瓜籽同藜麥增加飽肚感☺️加左柚子汁令整體青新感大大提升🔝 又唔會蓋過菜王既鮮甜👍🏻Highly recommend🉐🉐🉐Score: 9/10 🥣 Wild mushroom soup $58磨碎新鮮磨菇加入忌廉褒成,好香濃☺️仲加入左幾片厚切磨菇有野咬下神奇之處係一d菇既up味都無🤔呢個湯會偏飽,兩個人share淺嚐比較好喔🉐🉐Score: 9/10Main course 🍕FOIE GRAS $238餅底厚薄適中煙煙韌韌,唔會好似厚批咁太膩,亦唔係薄批咁好似左陣風鵝肝好香,除左中間有兩片大大塊,每件pizza上都有一兩片,足料🤤🤤🤤如果鵝肝可以煎過先再焗相信會更香👍🏻最特別係pizza面落左少量黑醋,而味道係出其地match,中和翻鵝肝既油膩感Score:

Appetisers

加左柚子汁令整體青新感大大提升🔝 又唔會蓋過菜王既鮮甜👍🏻
Highly recommend🉐🉐🉐
羽衣甘藍南瓜藜麥沙律

🥣 Wild mushroom soup $58
磨碎新鮮磨菇加入忌廉褒成,好香濃☺️
仲加入左幾片厚切磨菇有野咬下
神奇之處係一d菇既up味都無🤔
呢個湯會偏飽,兩個人share淺嚐比較好喔🉐🉐
Wild  mushroom  soup

FOIE GRAS

Dessert
🍫Brownie in a pan $68
有粒粒盒桃🌰😳 好香好脆☺️
Brownie偏甜少少,軟身好濃朱古力味
加左雪糕食感覺會無咁甜

Baileys Chocolate

🥛Espresso Ice cube coffee $48
好特別既飲咖啡方式
將咖啡雪凍至咖啡豆形狀既冰
將鮮奶倒入咖啡冰令咖啡冰溶掉,咖啡慢慢滲出
咖啡意想不到地咁濃,而且無變酸,仲好香
建議大家將奶逐少加入,一次過落大多就會變左飲奶無啡味😂
Highly Recommend🉐🉐🉐
Espresso  cube  latte

成日覺得開係商業既連鎖餐廳味道都只會係正正常常,今次The Point 的確令我有喜出望外既感覺☺️ 地點又方便,好推介大家去試下👍🏻👍🏻

2018-07-18
Baileys Chocolate
Espresso  cube  latte
  • Foie Gras Pizza
2018-07-18 89 瀏覽
今天和幾位友人到尖沙咀The One 4樓 的The Point 食飯慶生日,餐廳是一間開放式的裝潢格局,因為這裏並沒有外牆或玻璃,所以從外一眼便看到內裏的環境,我和友人正正坐在出入口位置,張枱的一半在餐廳內,枱的另一半在餐廳外,我們有些坐在內裡頗擠迫,而有些在外面頗舒服,兩種感覺很特別。餐廳主打 pizza、意粉、沙律,種類尚算豐富,為要讓生日主角更特別,我們特意叫了些話題食物。LOBSTER PIZZA $328將龍蝦crossover薄餅是玩得啜核,一隻龍蝦放在pizza上似乎未見過,夠晒派頭又夠特別,影相呃like指數爆燈,看看味道,配料的茴香頭、車厘茄、水牛芝士及海鮮汁等充滿著了濃郁口感,pizza烘焗的時間掌握得不錯,從脆邊一路咬入去有豐富層次,龍蝦身啖啖肉之餘,龍蝦頭內裡釀滿了涵料,不錯。SOFT SHELL CRAB SALAD$124個人很喜歡軟殼蟹,而烤甜椒、水菠蘿、沙律菜,再配上蜜糖芥末汁混在一起很味美,平時我慣吃千島醬配沙律,今次的蜜糖芥末又是另一番口味,感覺很特別,芥末不嗆鼻反而中和了蜜糖的甜度,濃度是我喜歡的程度,水菠蘿及沙律菜也很多汁鮮甜,原隻軟殼蟹一咬溶

LOBSTER PIZZA $328

SOFT SHELL CRAB SALAD
個人很喜歡軟殼蟹,而烤甜椒、水菠蘿、沙律菜,再配上蜜糖芥末汁混在一起很味美,平時我慣吃千島醬配沙律,今次的蜜糖芥末又是另一番口味,感覺很特別,芥末不嗆鼻反而中和了蜜糖的甜度,濃度是我喜歡的程度,水菠蘿及沙律菜也很多汁鮮甜,原隻軟殼蟹一咬溶化,不消一陣消化得毫無懸念。

WHITE WINE CLAMS$118
白酒煮蜆带出淡淡酒香,份量不多勝在粒粒大隻,冇沙之餘還有滿滿香蒜,辣椒還提升蜆味是道不錯食物。

朋友這夜笑得特別燦爛只因旁人望住龍蝦pizza夠晒吸睛,生日食得招積朋友有face 我又開心啲,希望下次輪到我生日佢識做啦!
2018-07-10
  • LOBSTERPIZZA
  • 香蒜辣椒白酒煮大蜆
2018-07-17 86 瀏覽
趁人小小,黎到the one行下街,見到傳黎陣陣既pizza味,睇一睇佢menu,好似好好味咁一入去會見到個好大既pizza 爐,呢個時候我先記得佢地個招牌係pizza 同 意粉...而且聽店員講,佢地既pizza係即叫即整,材料都夠哂新鮮,但今日一個人黎到冇理由叫咁大個pizza..一定食唔哂,只好下次叫埋朋友黎食喇而且佢地而家有個會員制,好似都幾抵咁,研究下先~睇左咁耐,最後都係叫左個沙律,因為冇咩胃口,又唔想食咁多野。而呢個份量岩岩好夠哂我呢個人食積既人,好新鮮既沙律菜,同埋,炸到好鬆軟既軟殼蟹,食起上黎好開胃,一個人既午餐就係咁,可以簡單地過~!

而且佢地而家有個會員制,好似都幾抵咁,研究下先~
炸軟殼蟹沙律
炸軟殼蟹沙律
2018-07-17 80 瀏覽
朋友推介The one 內有間食店是用明火烤焗PIZZA , 於是我們就到The Point 吃PIZZA果然真係用明火烤焗PIZZA,點了個明太子, 鮮蝦, 軟殼蟹,櫻花蝦披薩香濃芝士,長長的拉芝,  香脆的軟殼蟹 , 爽脆的鮮蝦,最欣賞是PIZZA皮, 因為明火烤焗的關係, 好煙韌及軟硬適中龍蝦湯真材實料及啖啖龍蝦肉, 龍蝦肉味溶入湯內, 好鮮甜香濃野菌湯好CREAMY 松露芝士通粉  松露味濃烈 ,  濃郁的芝士 配上通粉 香蒜辣橄欖油炒野菌配温泉蛋蒜香味濃的野菌配上流心的温泉蛋 ,YUMMY Caramel Ice Cream Float Nice!Fruit Punch 酸酸甜甜好閧胃!

果然真係用明火烤焗PIZZA,

點了個明太子, 鮮蝦, 軟殼蟹,櫻花蝦披薩

龍蝦湯
真材實料及啖啖龍蝦肉, 龍蝦肉味溶入湯內, 好鮮甜

香濃野菌湯好CREAMY

松露芝士通粉

松露味濃烈 ,  濃郁的芝士 配上通粉

香蒜辣橄欖油炒野菌配温泉蛋

蒜香味濃的野菌配上流心的温泉蛋 ,YUMMY

Caramel Ice Cream Float
Nice!

Fruit Punch

酸酸甜甜好閧胃!
2018-07-11
10 分鐘 (堂食)
  • 松露芝士通粉
2018-07-16 69 瀏覽
禮拜六約左朋友仔去the one入面的the point 食lunch 傾歇聚舊,去到門口已經有條幾長下的人龍。Lobster Pizza-賣相吸引,有原隻龍蝦、茴香頭、水牛芝士、車厘茄、海鮮汁。原隻龍蝦啖啖肉,另有切粒龍蝦肉平均分配係pizza上面,令到成個Pizza都充滿著龍蝦的鮮味。批底脆口,配上厚厚的芝士,口感豐富。意大利什菜湯-有蘿蔔、洋蔥、西芹同貝殼粉,酸甜味平衡,表面浮起的薄薄紅油同香辛料,令味道更豐富。廚師精選式沙律-份量十足,有蕃茄、南瓜、青蘋果、紅菜頭、芝士,口感豐富,味道酸酸甜甜,好開胃。香草蕃茄醬家鄉火雞肉丸長通粉-蕃茄醬茄味濃郁,甜中帶酸,長通粉口感煙韌彈牙,火雞肉丸唔乾身,比一般家雞肉味更濃厚。棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬-雞翼炸得好香口,炸粉唔太厚,雞肉嫩滑,配上蜜糖燒烤醬夠惹味。Lychee Iced Tea-入口清純,荔枝果甜更為潤喉

Lychee Iced Tea-入口清純,荔枝果甜更為潤喉
2018-07-16 116 瀏覽
約了死黨到The One食飯慶祝佢生日。係Open rice搵咗一輪之後,決定試新野。講緊嘅就係開咗一段時間都未去過嘅The Point。由於我地兩個早餐都未食,所以今次叫咗好多野食。🔸Antipasto Platter拼盤有唔同嘅意式火腿同香腸,連埋Mozzarella同火箭菜食係好好味。非常適合作為飯前的開胃小食。🔸Lobster Mac我個人黎講就非常鐘意食龍蝦同芝士。所以依個選擇就可以一次過滿足我兩個願望。食落口,每粒通粉都已沾上了芝士,更加有濃濃的龍蝦味,超好味。所以誠意推介Lobster Mac。🔸Scallop Linguine依個明太子香煎帶子扁意粉亦都唔錯。除咗明太子非常足料之外,帶子亦煎得好香口。🔸Foie Gras到咗主角,我果日就叫咗以鵝肝同靈芝菇為主的Pizza,感覺好新鮮。鵝肝同靈芝菇配上黑醋汁,令到Pizza特別好味。加上,Pizza係啱啱出爐,所以批邊同批底食落都好香脆。今次試新野不但無中伏,而且試到fusion 嘅意大利菜,真心覺得唔錯。環境方面亦都理想,餐廳入面唔太嘈吵,每張枱亦有一定距離,岩曬gathering。所以值得再來 ......呵呵呵

🔸Antipasto Platter

🔸Lobster Mac