餐廳: The Point - Pizza & Pasta (The ONE)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2018-11-27 345 瀏覽
喺尖沙咀一帶,想食好味又平嘅西餐真係唔容易,今日同朋友行The One 咁岩見到呢間西餐又平又多選擇,有多款意粉、Pizza、沙律、小食,不過午餐就無供應牛扒等等既Main......但都足以令我地諗爆頭,唔知食乜好🤣。 呢個龍蝦芝士通粉個樣好得意,打卡一流。味道方面,芝士份量多,而且濃厚得黎不會膩,剛上枱時芝士仲可以拉絲添,岩晒芝士迷🤤除此之外,仲食到好多龍蝦肉,好滿足。通粉嘅軟硬適中,自己比較鐘意食口感偏硬,而佢食落唔稔,幾岩我口味👍🏻呢個pizza係薄底的,焗得十分脆口,芝士份量好多,表面有甜椒,菠蘿和蝦肉,層次好豐富,食完好有滿足感,呢個配搭都好match,食完無禁濟👍🏻👍🏻而主角軟殼蟹皮薄,炸得好脆口,不過同pizza就完全分開,有少少奇怪,但不影響整過味道。除咗午餐之外,因為我哋係下午茶時間入座,有埋下午茶餐可以選擇,佢嘅下午茶都好抵食,我哋揀咗呢一個甜品pizza只係$58包埋嘢飲加$24仲可以有多一個小食,小食我地揀左甜蕃薯條。甜品Pizza同樣焗得好香脆,棉花糖香蕉呢個配搭冇得輸!雪糕同Pizza冷熱交融,好好味😋 甜番薯條亦炸得好香口,醬汁酸酸甜甜幾特別。

龍蝦芝士通粉

呢個龍蝦芝士通粉個樣好得意,打卡一流。
軟殼蟹

甜蕃薯條

甜番薯條亦炸得好香口,醬汁酸酸甜甜幾特別。

呢間西餐價錢平較平民,選擇多,午餐同下午茶黎更加抵食,下次會再黎試其他野👍🏻
龍蝦芝士通粉
軟殼蟹
甜蕃薯條
2018-11-26 247 瀏覽
呢間餐廳之前經過過幾次,我都見到有好多人好似好吸引咁。所以今日特登約咗個朋友嚟食飯。我哋見到有呢個推廣優惠,兩個人都係$488,望絡啲嘢食我哋又鍾意食,而且價錢又好吸引。所以我哋兩個人就叫咗呢個餐。呢個係是日餐湯,係番茄湯。味道酸酸甜甜咁,好開胃,而且煲得好濃郁,有好重嘅蕃茄味。呢個係煙三文魚凱撒沙律,份量都幾多嘅。煙三文魚煙熏味整得好香,而且三文魚有好鮮味。沙律d菜好新鮮,味道帶點酸甜,亦都整得好爽口。終於到咗我哋最想食嘅主菜Pizza啦,有鵝肝,靈芝菇,洋蔥,菜苗嘅Pizza。賣相整得好吸引,真係令人流晒口水。Pizza面頭仲有啲黑醋,味道都係帶點酸甜嘅。呢個Pizza個份量都好大,足夠三個人食,估唔到鵝肝同埋芝士咁配合,非常香。

• Foie Gras Pizza
次次經過都見到有好多人係度排隊同用餐,今次我上網訂左位就唔使係門口等咁耐嚕~🐚香蒜辣椒白酒煮大蜆 $118好惹味,開頭食第一啖覺得個汁既酒味有小小濃,但之後食食下接受左就覺得反而唔太濃(本身唔飲酒的)😂😂佢嘅蜆肉好大粒好飽滿,係食既時候仲有汁係入面爆出黎🤭🤭🤭而且夾埋蒜片一齊食會更香💕💕🍕CARNIVORE $ 156呢個pizza入面有:辣肉腸、意大利辣腸、火腿、墨西哥辣椒、燒烤醬唔係好鍾意食蕃茄醬底pizza既我今次揀左個燒烤醬 底既pizza🍕酸酸甜甜好開胃, Pizza皮邊有好香既炭香味! 而且皮邊脆脆又香口👍🏻👍🏻👍🏻Pizza面有不同腸~同埋超多芝士令到個pizza超拉芝🤤🤤🤤Pizza一定要趁熱食&大啖大啖咁食先過癮呀🥰🥰🥰🍝紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉 $156呢個嘅醬汁比較普通,冇咩食到紅酒味!但係佢嘅和牛油脂分布幾好👍🏻👍🏻👍🏻牛勒肉軟身,入口會慢慢溶。而且夠味👌🏻👌🏻蜆殼粉吸收晒肉汁同埋醬汁,好入味Peach Mint Tea $48好fresh既茶而且唔會太甜👍🏻👍🏻用黎調劑一下既好選擇

🐚香蒜辣椒白酒煮大蜆 $118
香蒜辣椒白酒煮大蜆

🍕CARNIVORE $ 156
Pizza一定要趁熱食&大啖大啖咁食先過癮呀🥰🥰🥰
Carnivore

🍝紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉 $156
蜆殼粉吸收晒肉汁同埋醬汁,好入味
燴和牛勒肉配蜆殼粉

Peach Mint Tea $48
好fresh既茶而且唔會太甜👍🏻👍🏻用黎調劑一下既好選擇
2018-11-21
5 分鐘 (堂食)
$262.5 (晚餐)
香蒜辣椒白酒煮大蜆
Carnivore
燴和牛勒肉配蜆殼粉
2018-11-21 166 瀏覽
同朋友行街,朋友話想食pizza,我即刻諗到The point的龍蝦pizza,好耐以前食過一次,現在一提起又想食,所以決定午餐食pizza。The point 的午餐很豐富,意粉,pizza,前菜,小食,很多選擇。飲野選擇都很多。Pizza選擇都花多眼亂,軟殼蟹pizza都相當吸引,不過最後都糸決定食龍蝦pizza.龍蝦pizza賣相已經好吸引,拆左的龍蝦肉拎來整pizza,而龍蝦殼入面就釀左蝦肉。好特別!估唔到龍蝦肉好新鮮,肉質鮮甜,好大舊。超級誘惑的芝士!好香濃!龍蝦殼釀有芝士,好滿足!大蝦意粉同樣好食,意粉汁好creamy,烤大蝦配搭得好好!烤大蝦肉質一d唔馬虎!好正!朋友都話好好味,下次再來!

飲野選擇都很多。

估唔到龍蝦肉好新鮮,肉質鮮甜,好大舊。

超級誘惑的芝士!好香濃!

龍蝦殼釀有芝士,好滿足!

大蝦意粉同樣好食,意粉汁好creamy,烤大蝦配搭得好好!

烤大蝦肉質一d唔馬虎!好正!

朋友都話好好味,下次再來!

2018-11-15
  • 龍蝦pizza
  • 大蝦意粉
2018-11-21 204 瀏覽
是日午餐! Pizza 🍕.2courses $98, 3courses $118, 可選頭盤, 主菜及甜品! 包特飲一杯, 今日係菠蘿特飲! 第二份午餐半價, 好抵!雖然唔係新鮮菠蘿, 有 d 似罐頭菠蘿汁, 不過味道幾清新, 唔錯! .頭盤我選凱撒沙律, 羅馬生菜掛滿沙律醬, 大量芝士片及脆麵包粒, 仲有2片 ham, 好好味, 不過有點咸! .友人頭盤選磨菇湯! 非常足料, 粒粒磨菇, 味香濃郁! 大推! .我哋各自都選 pizza 🍕! Roman pizza, 有無花果, ham, 火箭菜, 芝士! 我選 Pesto, 有辣雞肉, 火箭菜, 原粒熟蒜頭, 芝士! 2款 pizza 🍕 都好好食, 皮脆不過唔係超薄嗰種皮, 要趁熱食! 後者 pizza 味比較濃, 之後要見客嘅請三思 😂😂😂 .
是日午餐! Pizza 🍕

2018-11-21
2018-11-19 5098 瀏覽
每當做野做到好辛苦嘅時候,我就會好想食啲三高食物嚟安慰一下自己😅。今日趕完個project啲濕碎野之後,已經係兩點了🙄😔!忽然好想食番餐好野但又想食啲三高食物添, 點算好呢?🤔通常呢個時候我都會選擇食意大利菜嘅。今日得我自己一個, 就食唔到Pizza喇,不過竟然俾我見到餐廳lunch有我至愛嘅Mac n' cheese喎😍😍😍,佢係我嘅頭號Comfort Food, 我家中常備相關材料,每逢心情麻麻時都會整嚟食架!🤭咁既然嚟到間咁骨緻嘅餐廳,我冇理由點啲普通野架, 所以我就揀左Lobster Mac, 有龍蝦年前即刻高級哂啦😝。再配個Wild Mushroom Soup😋😋😋先。其實我下午都唔打算返office喇, 所以可以盡興點, order埋杯啤酒 🍺添😜。好開心越來越多餐廳提供本土手工啤酒,今次我就揀左Hong Kong Beer Seven Stout。入口幼滑, 好香麥芽味,略甜。野菌湯上枱已覺賣相不俗,用匙羹輕撥,感覺實在,入口啖啖磨菇蓉,材料充實,制作認真,而且仲要係熱辣辣添,我雖然有貓舌頭,但最怕唔熱嘅湯品,所以呢個香濃野菌湯超質👍。終於到主角出場, Lobster M

終於到主角出場, Lobster Mac雖然份量唔算大, 但一個人吃就剛剛好, 上枱離遠就聞到芝士味,用左短身左有坑紋嘅通粉,芝士掛得比較實😍😍😍。

Macaroni舖滿芝士入口自然香濃, 但作為配料嘅龍蝦肉亦非常爽甜彈牙,食落令人覺得孩子氣得嚟又高級😁🤭。

食左咁濃郁豐盛嘅一餐之後,最後來杯Double Espresso作結,解膩之餘亦有舒緩精神嘅作用!再辛苦啲工作都係值得嘅!

2018-11-19
午餐
  • Wild Mushroom Soup
  • Lobster Mac
2018-11-19 114 瀏覽
今晚有野做,晚餐食夜左,去左the one4樓睇下有咩食,見到呢間叫the point 裝修好似幾靚咁,入去試下先~入去會見到個好長嘅水bar,上面有好多酒做裝飾。有選擇困難症嘅你要小心喇呢度野飲,pizza都勁多款,我煲個menu助底15mins!意粉款式花多眼亂!心大心細叫咩好!Fresh mango juice 飲入口杰杰地,有濃度,唔會過甜,而且價錢都好ok!平時茶記叫杯凍奶茶都$18啦!我呢d西餐廳飲呢杯野都係$24!Chicken lollipop 好香脆,炸得唔錯唔會乾,雞肉juicy,而且硽得好惹味,小食黎講算幾出色!送啤酒一流!呢個醬必點,係好香嘅Bbq 燒烤醬!點左就加倍滋味!最後我無叫意粉,叫我呢個比較少見嘅Four cheese Mac芝士控千萬不要錯過,四種芝士而成的,入口香香濃濃嘅芝士味,加上有口感嘅大通粉,鐵pan上好夠熱!軟殼蟹pizza目測芝士分量都好重手,有甜椒同蝦,Pizza比我預想中大個!(其實原來menu有寫11"係我無為意)Close up拉芝先!Ice cream with chocolate brownie有冰火感覺!香蕉,香濃朱古力嘅布
今晚有野做,晚餐食夜左,
去左the one4樓睇下有咩食,
見到呢間叫the point 裝修好似幾靚咁,
入去試下先~

入去會見到個好長嘅水bar,
上面有好多酒做裝飾。

有選擇困難症嘅你要小心喇

呢度野飲,pizza都勁多款,
我煲個menu助底15mins!

意粉款式花多眼亂!心大心細叫咩好!

Fresh mango juice
飲入口杰杰地,有濃度,
唔會過甜,而且價錢都好ok!
平時茶記叫杯凍奶茶都$18啦!
我呢d西餐廳飲呢杯野都係$24!

Chicken lollipop
好香脆,炸得唔錯唔會乾,雞肉juicy,
而且硽得好惹味,小食黎講算幾出色!
送啤酒一流!

呢個醬必點,係好香嘅Bbq 燒烤醬!
點左就加倍滋味!

最後我無叫意粉,叫我呢個比較少見嘅
Four cheese Mac
芝士控千萬不要錯過,四種芝士而成的,

軟殼蟹pizza
目測芝士分量都好重手,
有甜椒同蝦,
Pizza比我預想中大個!
(其實原來menu有寫11"係我無為意)

Close up拉芝先!

有冰火感覺!
香蕉,香濃朱古力嘅布朗尼喺鐵pan上熱熱的,
Vanilla 雪糕係上面慢慢溶化,
仲加埋鬆脆嘅合桃,
十分yummy!

2018-11-18 3645 瀏覽
放工後去尖沙咀 The one行街購物,見到The point 主打薄餅同意大利粉,價錢合理,環境舒適,我們決定一試!經典凱薩沙律 $88份量相當多!沙律菜非常新鮮爽甜,配合適量的沙律醬,芝士碎,煙肉碎和脆麵包粒,口感豐富,清新開胃!各式意大利風乾火腿、 香腸、 水牛芝士拼盤 $148意大利火腿很嫩,帶濃郁油香,咸味適中! 將意大利火腿夾着水牛芝士和火箭菜來吃,味道更豐富,層次感更多!Cajun Chicken Pizza $150Pizza餅底厚度適中,帶少少香脆!餡料非常豐富,包括有大量芝士、香辣雞肉、烤茄子、焦糖洋蔥、醃安鰽魚、蕃茄醬等等!Pizza辣得過癮又惹味!Brownie in a pan $68 賣相非常吸引! 冷冰冰的雲呢拿雪糕非常大球,加上熱辣辣朱古力味濃郁的Brownie,冰火交溶,好滋味!旁邊配上有脆脆焦糖香蕉和合桃增加口感!

經典凱薩沙律 $88

各式意大利風乾火腿、 香腸、 水牛芝士拼盤 $148

Cajun Chicken Pizza $150

Brownie in a pan $68
旁邊配上有脆脆焦糖香蕉和合桃增加口感!

2018-11-17 154 瀏覽
The Point第一次來。梨合桃火箭菜salad,勁多火箭菜,梨好甜,呢個配撘幾fresh。軟殼蟹pizza,好足料,好多cheese,有紅同黄椒,軟殼蟹就集中在一邊,唔平均,味道好好,口感豐富的,皮薄夠香脆。煙鴨胸pizza,有d木魚舖面,這個更香脆,鴨胸也好香,好味道。好豐富的感覺!!白酒煮蜆,蜆也算大隻,幾入味同香呀。黑松露薯條,呢個有d唔平均,有d薯條就變了好濃味,煮得有d燶了。龍蝦蜆殼通粉,有龍蝦肉,忘廉好香。好味喎。不會好漏。疏打,這個一般,比較淡。窩蛋雜菌,這個好香,原來窩蛋撈埋d菇食幾夾呀。蜆肉意粉,芝士西蘭花好夾。海鮮泡飯,味道比較清淡。看上去的顏色好深,但實際又唔係咁味的。海鮮都幾多喎。大蝦,蜆,青口等,飯也軟硬適中。雞肉意粉,辣辣地的也是惹味香口的。
The Point第一次來。

白酒煮蜆,蜆也算大隻,幾入味同香呀。

龍蝦蜆殼通粉,有龍蝦肉,忘廉好香。好味喎。不會好漏。

疏打,這個一般,比較淡。

窩蛋雜菌,這個好香,原來窩蛋撈埋d菇食幾夾呀。

蜆肉意粉,芝士西蘭花好夾。

雞肉意粉,辣辣地的也是惹味香口的。
2018-10-25
慶祝紀念
生日
2018-11-15 103 瀏覽
之前呢間已經食過 係好好食 所以今日約左個friend 食lunch 就再食呢間 絕對係有信心😆好食平日晏就唔太多人 又可以坐耐少少 又舒服餐牌種類都好多 而且有好多款薄餅 但今次我點選左意粉同沙律凱薩沙律 配上煙三文魚 (細份)我好鐘意凱薩沙律既沙律汁 而且生菜係好新鮮Antipasto Platter (細份)有四塊意大利火腿配上火箭菜😍 香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉好香酒味 更有誠意既係原隻蜆上 蜆肉係好鮮味 好juice芝士焗大蝦香芧龍蝦汁意粉香芧配上意粉係好fresh 既配搭 再加上蝦的確係整得好食下次會再試其他意粉 每一個都有驚喜👍👍👍
平日晏就唔太多人 又可以坐耐少少 又舒服

餐牌種類都好多 而且有好多款薄餅
但今次我點選左意粉同沙律
凱薩沙律 配上煙三文魚 (細份)

我好鐘意凱薩沙律既沙律汁 而且生菜係好新鮮
Antipasto Platter (細份)
有四塊意大利火腿配上火箭菜😍

香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉
好香酒味 更有誠意既係原隻蜆上 蜆肉係好鮮味 好juice

芝士焗大蝦香芧龍蝦汁意粉
香芧配上意粉係好fresh 既配搭 再加上蝦的確係整得好食

下次會再試其他意粉 每一個都有驚喜👍👍👍
2018-11-15 129 瀏覽
今天我相約了朋友到尖沙咀附近逛逛,順便陪他去買一些東西。我們走到The One附近,就看見了這間餐廳有周年大優惠,所以我們就選擇這間吃晚飯。這裏也有很多不同的食物選擇,尤其是意粉,種類也有十多款,所以我們就叫了一款意粉及一些小食。這個是黑松露芝士薯條,焗得非常之香,有很香的黑松露味,而且芝士的拉絲連着薯條,十分香脆。我們還叫了法式焗春雞,這隻雞也挺大隻的,還配了三種不同的醬汁,春雞焗得很香,外皮很脆且滑,而且入面的雞肉很幼滑。

• 黑松露芝士蛋黃醬薯條
  • 迷迭香烤法國春雞
2018-11-09 196 瀏覽
今日約左朋友黎呢間尖沙咀The Point~而家做緊周年大激賞至11月15日,只要身份證英文姓名中POINT 字母就有不同折扣,中晒5個字母就低至半價👏🏻我地其中一位真係中晒5個字母🤩棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬好惹味及有肉汁👍🏻Pizza 🍕酥炸軟殼蟹、蝦肉、烤紅椒、菠蘿莎莎揀左這款特色Pizza,但食落一般,軟殼蟹有啲怪,可能唔岩我地口味🙈下次都係叫推介嘅Pizza同埋呢度既薄餅係咪放喺火爐裏面烤的呢個龍蝦芝士通心粉好濃芝士味👍🏻,好多通粉及通粉比較硬身我都係鍾意食淋身鮮蘆筍野菌黑松露卡邦拉意粉呢個正常,有黑松露嘅香味同味道,好creamy😆好在痴朋友優惠有半價咋~
今日約左朋友黎呢間尖沙咀The Point~
我地其中一位真係中晒5個字母🤩

棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬
好惹味及有肉汁👍🏻

Pizza 🍕酥炸軟殼蟹、蝦肉、烤紅椒、菠蘿莎莎
下次都係叫推介嘅Pizza
同埋呢度既薄餅係咪放喺火爐裏面烤的

呢個龍蝦芝士通心粉
好濃芝士味👍🏻,好多通粉及通粉比較硬身
我都係鍾意食淋身

鮮蘆筍野菌黑松露卡邦拉意粉
呢個正常,有黑松露嘅香味同味道,好creamy😆

好在痴朋友優惠有半價咋~
2018-11-09 111 瀏覽
We long for meeting each other. And tonight me and my friend choose to dine at the The Point. LINGUINE VONGOLE $154 Fresh clams with chili, garlic and white wine broth 香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉my favourite choice of pasta dish. Nothing can go wrong with white wine and clams. And this one with good amount of spiciness which I love so much. WILD MUSHROOMS WITH HOTSPRING EGG $88 Wild mushrooms sauteed with garlic and olive oil topped with hotspring egg香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋This is what I consider healthy and tasty in one.

LINGUINE VONGOLE $154
香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉

香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋

This is what I consider healthy and tasty in one. The garlic makes the mushrooms smell and taste really good. I almost ate the whole dish not letting my friend to take any

CHICKEN LOLLIPOPS $72 (4 pcs)/$88 (6 pcs) Lollipop wings with honey barbeque sauce
棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬

That’s quite a bunch of big lollipops.
Each of those are quite well seasoned and the honey barbecue sauce is even more delicious add on

POSH HAWAIIAN 172
Caramelized pineapple, prosciutto, pinenuts, arugula, tomato sauce
焦糖菠蘿意大利風乾火腿松子仁火箭菜醬

Good to taste how Hawaiian this pizza is, presented in the way of how extra sweet the pineapple is! On top of each slice we have prosciutto to be the main character. It actually a good partner with the pineapple.
2018-05-21
  • 香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋
  • POSH HAWAIIAN
2018-11-05 135 瀏覽
餐廳喺the one,入面我哋比安排坐喺一個開放式嘅走廊位, 側邊就係The One嘅走廊啲人係咁行過, 感覺有啲open。首先嗌咗個頭盤煙三文魚沙律, 煙三文魚有四大片, 沙律醬唔會太多而且有啲芝士同麵包糠,配搭得幾好軟殼蟹pizza, 有啲失望,薄餅皮但好硬, 有啲似印度薄餅但又唔完全係,咬極都咬唔開…… 軟殼蟹係脆嘅,不過唔算好多薯條炸得幾脆,配埋秘製燒烤醬特別得嚟又幾好食大蝦海鮮湯米飯, 大蝦得一隻,藍青口有兩隻, 不過藍青口煮到縮曬水仲細個手指尾甲……… 湯底係小小蕃茄湯底,ok的。略嫌佢啲飯有啲似意大利飯一舊舊。。甜品香蕉朱古力brownie配雪糕, 朱古力brownie好夠朱古力味,而且配有啲杏仁,相當有口感 再加埋香蕉嘅甜味啱啱好感覺唔會漏總結嚟講甜品係值得一讚嘅但係其他菜式就普通

薯條炸得幾脆,配埋秘製燒烤醬特別得嚟又幾好食

再加埋香蕉嘅甜味啱啱好感覺唔會漏

總結嚟講甜品係值得一讚嘅但係其他菜式就普通
2018-11-04 118 瀏覽
我吃過銅鑼灣的The Point,記得pizza好好吃。前幾天發現公司附近有間The Point,就想下班去試試。沒有定位就要排隊,問那個host要排多久,她說要45分鐘。反正我朋友還沒到,我就先排隊,大概排了30分鐘就有位置啦。一坐下來就想吃pizza,叫了一個pizza,一個pasta,跟一份薯條。薯條有點油可能因為有cheese的問題。Pasta跟pizza都好好吃,只是pasta有點小份。
2018-09-07
30 分鐘 (堂食)