2019-07-26 125 瀏覽
位於將軍澳嘅 The point 環境好舒適,好正!今日游完水,過來吃飯,感覺就特別夏天,尤其是約我點左看到也涼浸浸 Green Point HK 48,清新爽快!Lobster Bisque HK 78吃西餐,我的吃法比較傳統,喜歡先由熱湯開始。店員推薦雜菇湯和龍蝦湯,喜歡海鮮的我,當然點了至愛的龍蝦濃湯。濃厚的龍蝦湯每口都是滋味!Miso Pumpkin & Kale Salad HK 104沙律則選了健康的Miso Pumpkin & Kale Salad 。羽衣甘藍,南瓜都是健康之選,醬汁方面,選用了日本的味噌,低卡路里,加上健康,是我最近的首選。Black Truffle & Mushroom Risotto HK 128黑松露蘑菇,最近成為西餐的熱棒材料,真是百吃不厭。 The Point 把 creamy 的濃汁混合黑松露,剛上台,已經聞到一陣陣松露香,Risotto 的硬度剛好,每香米都混雜 creamy 的蘑菇汁,誠意推薦給喜歡黑松露的朋友。很喜歡 The Point 的用餐經驗,下次去尖沙咀和銅鑼灣,也要再次光臨!
位於將軍澳嘅 The point 環境好舒適,好正!

Lobster Bisque HK 78

濃厚的龍蝦湯每口都是滋味!

2019-07-25 2221 瀏覽
七月第四個星期二晚上,將軍澳。好友建議在將軍澳晚飯,有一段時間去這邊比回家還多,上一次來已經不記得是甚麼時候了,不過從來沒有在這邊晚餐過,那就去試試這餐廳。餐廳位於將軍澳中心裡面,裝潢有格調,一個排滿本地手工啤酒的櫥窗,還有戶外露天的座位,像煙火形狀的燈光幽暗柔和舒服,甚有仿外國西餐廳的風格。看到外面排列整齊的啤酒瓶,原來真有手工啤酒,就點了一瓶大浪灣印度淡艾爾麥啤酒,由亞洲首個手工啤酒廠香港啤酒出品,本人特愛IPA,香氣特重,充滿濃郁水果味,酒身較厚,帶麥芽苦澀味及啤酒花香。羽衣甘藍沙律,想不到羽衣甘藍的份量是整盤那麼多,還有藜麥,茄子等,加上果香味濃的柚子味噌,碗在天氣炎熱吃一道這麼清爽的沙律實在清新消暑又開胃。酥炸軟殼蟹薄餅,來到手工薄餅店不點薄餅怎麼可以?餅底薄身脆口,有大量芝士跟小蝦子,芝士混合明太子醬,鮮香味濃,還有少量紫菜絲鋪面,是一個西日合璧的混合。炸軟殼蟹略帶鹹香,炸得金黃色香口鬆脆,想不到跟薄餅很搭配。香煎鰽魚,魚皮煎得不爛而香脆,魚肉滑嫩鮮美非常,配薄荷香草忌廉汁提升味道層次,很惹味輕盈的一道菜。紅酒燴羊膝,為一道傳統法國菜,羊膝燜的得鎖住肉汁入口軟嫩,結實有彈性
七月第四個星期二晚上,將軍澳。

餐廳位於將軍澳中心裡面,裝潢有格調,

一個排滿本地手工啤酒的櫥窗,

還有戶外露天的座位,

像煙火形狀的燈光幽暗柔和舒服,甚有仿外國西餐廳的風格。
Big Wave Bay

羽衣甘藍沙律

酥炸軟殼蟹薄餅

香煎鰽魚

紅酒燴羊膝

紅酒燴羊膝,為一道傳統法國菜,羊膝燜的得鎖住肉汁入口軟嫩,結實有彈性,每一寸羊肉都充份吸收燒汁,甘香入味,伴著薯蓉吃味道很棒。
紅酒燴羊膝

伴碟小菜的烤乾茄子,櫛瓜和小蕃茄也非常香甜,搭配羊肉一流。
2019-07-23
Big Wave Bay
酥炸軟殼蟹薄餅
香煎鰽魚
2019-07-24 121 瀏覽
聽說The Point食物很高級和很有水準,今日老朋友生日梗係為佢慶祝下啦!而且又近佢居住地方,可能係食中午啦!人不算太多,地方也不算很大,不過環境好舒適!真係有點酒店格式呀!又有啲音樂好柔和咁播放,真係令人食肉大曾同埋談話就最好嘅地方。又唔想失禮老朋友於是我就好豪咁叫咗好多嘢食了。 😋😋😋😋煙三文魚溫泉蛋忌廉芝士醬pizza~~成個pizza鋪滿煙三文魚🐟嘩😀份量幾大下。可能煙三文魚比較鹹所以成個pizza都有點鹹,pizza底都算厚呀!如果肚餓食佢真係一流。鮮露筍野菌黑松露卡邦尼拉意粉~~黑松露我就最鍾意佢嗰陣味,講真啦,唔係個個都喜歡黑松露嗰種味,有啲會覺得佢有少少 腥味,但我就覺得好香配埋濃郁邦尼意粉就真係絕配,唔使其他配料已經好夠。安格斯西冷牛扒~~七成熟,因為唔想見到血淋淋,所以要食得快啲,如果慢咗食佢就會比較硬,重有四條蘆筍添,香口清甜。仲有事日南瓜湯~~頭盤:原來可以加$12便加迷你凱撒沙律兩客 小食當然唔少得啦只係加$24黑松露薯條芝士焗和棒棒雞翼(3隻) 芝士味好濃黑松露味配搭好夾好香,有點膩的感覺,食了一半咋!便打包算吧!當然唔少得甜品啦~~雲呢拿泡芙和意式奶凍,

又唔想失禮老朋友於是我就好豪咁叫咗好多嘢食了。 😋😋😋😋

煙三文魚溫泉蛋忌廉芝士醬pizza~~
成個pizza鋪滿煙三文魚🐟嘩😀份量幾大下。

鮮露筍野菌黑松露卡邦尼拉意粉~~

安格斯西冷牛扒~~

仲有事日南瓜湯~~

頭盤:原來可以加$12
便加迷你凱撒沙律兩客

小食當然唔少得啦只係加$24
黑松露薯條芝士焗和棒棒雞翼(3隻)

當然唔少得甜品啦~~
雲呢拿泡芙和意式奶凍,奶凍好滑呀!泡芙 軟綿綿可以一淡入口食曬,話說女性係有第二個胃呢!甜品我哋食曬lu!😋😋

食咗好多我哋真係好食得呀😁😁

飲品仲可以升級加$14
我哋就叫咗摩卡和拿鐵慢慢歎。
鮮露筍野菌黑松露卡邦尼意粉$88

2019-07-17
  • 鮮蘆筍野菌黑松露卡邦尼意粉
  • 棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬
2019-07-22 108 瀏覽
又嚟到食好西嘅時間,突然好想食西餐,就同朋友嚟到the point,估唔到我哋嗌嘅食物都非常有質素。食西餐牛扒係必點菜式,我哋嗌咗澳洲M5和牛肉眼,份量十足,可以2個人share。肉眼有濃郁牛肉味,外曾經過 炭烤,更有風味,亦將肉汁鎖曬喺肉眼入面,所以好juicy。除此之外,伴碟仲有烤茄子,黃瓜以及蘆筍,材料非常新鮮。而龍蝦pizza都係好高質 ,食到啖啖龍蝦肉,都幾新鮮。同埋pizza 比預期中清新,冇咗平日嘅蕃茄醬,用咗海鮮汁 做調味,加埋水牛芝士,食曬成個都唔會太油膩。另外我哋仲嗌咗煙三文魚蘆筍忌廉天使麵,忌廉汁非常濃稠,掛滿喺每一條天使麵上,加埋三文魚同露筍,有種置身海洋嘅感覺。意粉上方亦有額外嘅煙三文魚 ,細看之下,原來仲有三文魚子,實在好有誠意。食西餐又點少得紅酒,我同朋友點咗一杯紅酒 ,價錢唔貴之餘,味道亦算出色,有豐富嘅葡萄香。今餐真係大滿足,下次要搵多幾個朋友一齊,嗌多啲唔同菜式試下。

2019-07-20 117 瀏覽
今天在將軍澳下班,約了住在附近的朋友吃晚餐,他們二話不說就帶了我到The Point。我們一行三人,點了三款食物。龍蝦薄餅薄餅上有龍蝦頭和蝦尾 ,賣相非常有氣勢,發現餐廳非常貼心,原來已經將龍蝦切成肉粒 撒滿在薄餅上,上面更有大量水牛芝士和車厘茄,以及蟹籽,非常豐富。而薄餅底層並不是蕃茄醬,取而代之是海鮮汁,令整個薄餅滿有海洋風味。龍蝦肉一點也不欺場,非常鮮味彈牙。後來朋友發現,龍蝦頭和蝦殼上有驚喜,內裏釀滿了菇菌,車厘茄以及蝦肉,再加上滿滿的芝士,邪惡之極。澳洲m5 和牛肉眼牛扒 我們點了七成熟,牛肉富有質感,加上碳烤非常有風味,吃下去時,油脂和肉汁比想像中更豐富,非常高質。煙三文魚露筍天使麵煙三文魚分量很多,無論在面層還是意粉內,也有三文魚 肉。而天使麵以忌廉汁烹調而成,加上蘆筍不會太膩。今次的晚餐非常滿足。順帶一提,侍應生服務態度很好,不時為我們添水,更在吃pizza時,主動遞上濕紙巾。原來餐廳有二人套餐,似乎可以一次試更多不同食物,下次可以考慮一下。

龍蝦薄餅

澳洲m5 和牛肉眼牛扒

煙三文魚露筍天使麵

2019-07-19 184 瀏覽
朋友介紹呢度4點或者4點半入坐有特別優惠,所以我哋決定嚟食個下午茶下午茶時段揀左d無咁heavy嘅食物【意大利風乾火腿、香腸、水牛芝士拼盤】作為頭盤小食,三款都咸香有特色,如果食晚飯...要嚟送酒一流呀【Posh Hawaiian Pizza】有菠蘿、風乾火腿、火箭菜、松子仁配蕃茄醬,好足料呀配合埋火箭菜感覺無咁heavy【香蒜辣椒白酒煮大蜆】蒜香味十足,隻隻蜆都夠新鮮肥嘟嘟,如果份量多番少少會更好【羽衣甘藍沙律】沙律入面有南瓜、茄子,仲有健康有益嘅藜麥同埋羽衣甘藍,全部嘢好新鮮,仲大大碟好飽肚平時食得太雜,間中要扮下健康【凱撒沙律配煙三文魚】應該唔會有餐廳整得唔好食掛呢度勝在醬汁非常足夠,每片菜都掛上好多沙律汁,配三文魚係非常夾有機會下次會嚟試其他菜式
下午茶時段揀左d無咁heavy嘅食物

配合埋火箭菜感覺無咁heavy

平時食得太雜,間中要扮下健康

【凱撒沙律配煙三文魚】應該唔會有餐廳整得唔好食掛

凱撒沙律配煙三文魚
意大利風乾火腿、香腸、水牛芝士拼盤
Posh Hawaiian Pizza
2019-07-07 1380 瀏覽
終於約到我的大忙人好友,由於我們 11 月去旅行,所以就出來聊聊行程編排喔!今晚來到 The Point, 半開放式設計,空間感看起來比實際大。坐下看了看餐牌,好快就點菜了!Miso Pumpkin & Kale Salad: 有柚子味噌、烤南瓜、茄子、藜麥、羽衣甘藍沙津,全部都是健康食品,味道亦十分配 Mentaiko Soft Shell Crab Pizza: 酥炸軟殼蟹、蝦肉、櫻花蝦,明太子醬,完全有 Cross Over 的感覺,西方 pizza 配上日式餡料,所以好奇下就點了!吃了一口,真的有驚喜,沒想到明太子醬跟 pizza 本身都配,軟殼蟹脆口,蝦肉彈牙 Red Wine Braised Shank (紅酒燴羊膝):沒想到這個羊膝份量之大,我兩女生真的傻眼。羊膝十分嫩,仍然吃到肉汁!配上薯蓉,茄子及蕃茄仔作配菜,這道菜真是又好吃又超值!經店員介紹,朋友加入成為了餐廳會員,所以立即有一系列的優惠券,其中一個優惠是以優惠價錢購買Chocolate Lava。Chocolate Lava: 嘩,這個甜點,我超喜歡,朱古力蛋糕有少許流心又有 brownie 的質感,配上呍呢嗱雪

坐下看了看餐牌,好快就點菜了!

Miso Pumpkin & Kale Salad

Red Wine Braised Shank

Chocolate Lava: 嘩,這個甜點,我超喜歡,朱古力蛋糕有少許流心又有 brownie 的質感,配上呍呢嗱雪糕,絕配!

Chocolate Lava

食物整體都好滿意,加上店員好有耐心跟我朋友講解會員資料,下次一定會再來!
Miso Pumpkin & Kale Salad
Red Wine Braised Shank
2019-07-01 134 瀏覽
我地出發去打羽毛球之前,我哋決定喺樓下餐廳食少少野, 所以我哋揀咗依一間餐廳The Point。Order: 點左一個軟殼蟹意大利麵。軟殼蟹香口,意大利麵沒有過林,醬汁濃度都幾適中。最特別就係依一個甜品pizza。上面加咗一個雪糕,用杏仁同香蕉配,又熱又凍幾特別,實在是打波之前一個幾好嘅Refreshment.

午餐
2019-06-11 170 瀏覽
之前在The Point已經吃過午餐,今日趁端午節假期再和家人一同前來吃東西。它有招收會員的計劃,發覺十分吸引,一入會即送龍蝦Pizza,而且全單八五折,非常抵。我們6:00pm到達,因為早到,所以人流不多,可以立刻安排入座。The Point佔地甚廣,座位寬闊,整體設計有品味,環境舒適,加上播上柔和的音樂,令人可以放鬆傾談一下,壓力盡消。香蒜辣椒橄欖油烤雞天使麵$106,烤雞味道濃郁,雞肉嫩滑。香辣的天使麵惹味而不太辣,真不錯。墨魚汁海鮮意大利飯$138,蝦、墨魚及其他的海鮮擺放適宜、富立體感, 賣相精緻和特別。雖然墨魚汁飯粒是黑色的, 但完全不會影響它的滋味。煙三文魚露芛刁草忌廉汁天使麵$128,煙出來的三文魚肉質幼滑, 加上乳脂状细腻的忌廉汁淋在天使麵條上,濕潤不太乾。配搭蘆筍,口感豐富,味道更吸引。那個即叫即整之龍蝦Pizza ,上菜速度好快。新鮮熱騰騰的、並且鋪上搶眼的龍蝦之薄餅,賣相真好。餅底也很薄身,焗得鬆軟香脆,加上鮮味的龍蝦肉,吃起來口感十足,非常美味好吃,我們讚口不絕。明太子軟殼蟹櫻花蝦扁意粉$132,我很喜歡吃軟殼蟹,咬落脆口,口感十足。意粉美味,配搭櫻花蝦及軟殼

明太子軟殼蟹櫻花蝦扁意粉$132,我很喜歡吃軟殼蟹,咬落脆口,口感十足。意粉美味,配搭櫻花蝦及軟殼蟹等真是恰到好處。

題外話/補充資料: 整體餐廳環境很好,食物質素也很有水準,加上柔和的音樂襯托,確實是一個家人、朋友相聚閒談的好地方!
2019-06-07
午餐
2019-05-25 214 瀏覽
有時去開尖沙咀、銅鑼灣個頭,見到呢個餐廳都會好想試吓。冇諗過今日竟然有機會去食,多謝我個好朋友同我心有靈犀,哈哈。餐廳環境算好闊落,坐得好舒服。可能係因為平日嘅關係,客唔算多,唔會好嘈,好啱傾計。菜式選擇算多,睇落去樣樣野都好似好好味,好想咩都試下。本身真係好想叫份二人套餐嚟試吓,但因為平時食量都唔大,加上又只係得兩個胃好細既女士,所以最後唯有叫三樣嘢嚟試。1.棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬雞翼個樣好得意,第一次覺得食雞翼原來都可以好方便,食得好斯文。雖然味道上偏鹹,但咁方便嘅食法就加番好多分,有種好為食客設想嘅感覺。2.原隻龍蝦配車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉一見到佢個賣相就知一定好味,當然事實上都係喇。龍蝦鉗事先幫我地處理好,所以只要輕輕扭一扭就食到,好方便。3.魚我自己最鍾意就係呢個菜,味道啱啱好,魚肉好滑。無論賣相、味道都一流,好吸引,每一啖都好juicy。如果唔飽既,我會好想加碗白飯。

1.棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬

2.原隻龍蝦配車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉

3.魚
  • 棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬
2019-05-21 170 瀏覽
叫咗個Pizza,燶邊料少,另一碟煙三文魚意粉,兩個份量都好少,同舊年初初開張嘅時候差別很大,每個set lunch也唔夠一個小朋友嘅份量,商場內已經陸陸續續開始有很多新食肆,希望他們用心改善一下
2019-05-15 222 瀏覽
至從將軍澳中心翻新之後,好多餐廳都還未重新啟市,但係地下呢間西餐The Point已經開咗一段時間,放工之後想食意粉所以就嚟食下先。餐廳地方非常闊落,所以坐足成晚都好舒服,唔會好多人好迫挾。餐廳做緊promotion,入會後嘅優惠都唔錯喔。我地兩人先點了一份小食,再點兩款主食。第一款小食係Chicken Lollipop! 原來係將雞翼拆去一剩一條骨,咁樣食落好方便!第一次咁樣食法!學到野!主食先點了Pan Fried Barramundi,鱸魚連魚皮直接地煎非常之香脆,但同時亦保持到魚肉嘅嫰滑!最後嘅重頭戲係Lobster Linguine!成隻龍蝦開邊再拆肉咁上,連埋蕃茄闊條麵,吞吞龍蝦肉感覺好奢侈~

餐廳地方非常闊落,所以坐足成晚都好舒服,唔會好多人好迫挾。

餐廳做緊promotion,入會後嘅優惠都唔錯喔。

2019-05-14 165 瀏覽
天一直下雨,像是崩了缺口般。。。天氣也由31度,跌至 20度,加上大風。。只1個字: 冷!冷也不能懶,也得去搵食 兩姊妹叙一叙,搜一搜,這間在狗友圈馳名的店,進駐了將軍澳區。。。耳聽不如一試,門外有3大枱子,是狗僕人帶着主子來醫肚的好地方 呵呵! 小僕今天自由身,不用侍候。。。快來1杯 Mocktail: Green Point (指以茶或果汁為基底的無酒精調飲): Green Point 。。唉,皆因有點冷傷風,不能喝酒精。。。下一次一定要試手工啤酒。。。這個因為點餐,就以半價升級的,划算! 入口清新怡人 很久沒吃 Pizza, 不想用腦,那正好要個 2人 Deluxe Set Dinner。頭盤: 迷你三文魚凱撒沙律 和 棒棒雞配蜜糖燒烤醬: 沙律夠新鮮, 小棒雞作為醫肚的首職,達到效果了!要了9吋 "明太子櫻花蝦軟殼蟹披薩", 不喜歡的話,也有意大利飯或意粉選擇的 ~ 端上來仍熱哄哄的,有我最愛的軟殼蟹 炸得外脆內軟,香香的;薄餅厚薄適中,滿口都是蝦,倆者互相輝映,在我嘴巴内互跳!主菜就加 $80 澳州 M5 和牛肉眼牛扒, 7成熟,没令我們失望,剛剛好, 熟透了就不好吃了還

冷也不能懶,也得去搵食

呵呵! 小僕今天自由身,不用侍候。。。

迷你三文魚凱撒沙律

棒棒雞配蜜糖燒烤醬

明太子櫻花蝦軟殼蟹披薩

還有大大份菜蔬,不會一味的吃肉肉啊

澳州 M5 和牛肉眼牛扒

Green Point
迷你三文魚凱撒沙律
棒棒雞配蜜糖燒烤醬
明太子櫻花蝦軟殼蟹披薩
澳州 M5 和牛肉眼牛扒
Green Point
2019-05-13 140 瀏覽
這薄餅及意粉是重點,而我們今晚來吃個2人餐,選了薄餅。迷你三文魚凱撒沙律,棒棒雞翼配蜜糖醬,明太子櫻花蝦軟殼蟹薄餅,澳洲M5 和牛肉眼牛扒,菠蘿梳打,加配南瓜忌廉湯,非常豐富。餐廳地方寬敞,座位分左右兩邊,還有外面有三張枱,方便客人携帶寵物一起進食,毛孩幸福了。南瓜忌廉湯,香甜南瓜,入口幼滑。菠蘿梳打及迷你三文魚凱撒沙律,先來開開胃!明太子櫻花蝦軟殼蟹薄餅,朋友大力推介,果然別有風味!澳洲M5 和牛肉眼牛扒,令人食指大動。棒棒雞翼配蜜糖醬,入口香脆!我倆捧著滿滿的肚子離開,還說著下次要再來吃意粉😋。
這薄餅及意粉是重點,而我們今晚來吃個2人餐,選了薄餅。

迷你三文魚凱撒沙律,
棒棒雞翼配蜜糖醬,
明太子櫻花蝦軟殼蟹薄餅,
澳洲M5 和牛肉眼牛扒,
菠蘿梳打,
加配南瓜忌廉湯,
非常豐富。

南瓜忌廉湯,香甜南瓜,入口幼滑。

菠蘿梳打及迷你三文魚凱撒沙律,先來開開胃!

明太子櫻花蝦軟殼蟹薄餅,朋友大力推介,果然別有風味!

澳洲M5 和牛肉眼牛扒,令人食指大動。

棒棒雞翼配蜜糖醬,入口香脆!

我倆捧著滿滿的肚子離開,還說著下次要再來吃意粉😋。

2019-05-04 193 瀏覽
今日難得收早,做決定同一班同事去食好東西就知道附近TKO, 有間食西餐好好味就決定去試吓好好彩嗰日係平日唔使專登搵就有得入去食,坐低我哋就叫咗主菜係Pizza ,黑松露芝士薯條,沙律配三文魚,最後就係三文魚配八汁天使麵。先講時Pizza覺得好香好大軟殼蟹Pizza簡直係一流,薯條個方面亦都係炸得好香口加埋芝士黑松露口感一流,而個凱撒沙律就一般,最後到個天使麵,面嘅質料好滑好油,而且配料好多加埋煙三文魚配搭一流,仲有原來做呢度嘅會員係每個星期都有小食送返非常抵呀而且呢度嘅服務質素好好環境都好優美好適合你呢度共聚天倫置樂同一班老友傾吓計放鬆下就最適合不過。
2019-04-24