The Place

2008-08-08 8 瀏覽
I HAVE DINNER BUFFE LAST YEAR IN LANGHAM PLACE ..........ACTUALLY,THE VIEW IS REALLY GOOD,ALSO,IT WAS QUIET .係談心最佳地 但食物NOT YET 多元化...THE WHOLE NIGHT JUST HAS ..BEEF....羊......焗CHICKEN,,,,,炒飯.....NOT HAS 特色的FOOD..smoked三文魚 & 三文魚sashimi...一般一般FORTUNELY,有一 個SALAD BAR,D SALAD 唔錯,尚新鮮!!!!同埋一個CHOCOLATE 火鍋瀑布~NICE~BUT LACK OF choiceS FOE THEM TO EAT///

係談心最佳地

NOT HAS 特色的FOOD..

smoked三文魚 & 三文魚sashimi...一般一般

$330 (其他)
2008-07-28 5 瀏覽
下星期 2 個阿哥 + 1 個阿嫂生日,昨晚一起出來慶祝一輪猶豫不決之後,決定去試朗豪 The Place 自助晚餐環境:good, 雖然沒靚景可看,但坐得幾闊落;我之前訂檯時講明有 bb 一起來,他們就預留位置給我們擺 bb 車及雜物食物:不錯,昨晚前後出了有 3 款蠔,另外有例牌凍蟹魚生壽司等,都很好吃;我們叫了白酒來配海鮮,很享受熱盤選擇也不少,不過吃完冷盤海鮮 + 沙律都已經 9 成飽了,吃不下熱盤;只試了一塊煎羊架,都好好吃甜品有我最喜歡的濃味朱古力蛋糕 + 芝士餅,都切得小小的盛在小碟子裡,不用自己夾得一塌糊塗;有 movenpick 雪糕,好味;另他們喜歡把東西造成雪條的樣子,waffle pop, cookie pop,幾趣怪服務:不俗,之前打電話查詢及訂座時,接聽的服務人員都很熱心,仔細解答問題;昨晚見到的大部份員工都很親切,也很勤於收拾及添水總括來說,感覺是物有所值渡過了愉快的一晚,我覺得自己選對了地方
下星期 2 個阿哥 + 1 個阿嫂生日,昨晚一起出來慶祝

昨晚見到的大部份員工都很親切,也很勤於收拾及添水

總括來說,感覺是物有所值
渡過了愉快的一晚,我覺得自己選對了地方
2008-05-10 8 瀏覽
05/05/2008 Thxdtsdd 及女友到旺角朗豪酒店 The Place 吃自助晚餐, 由於女友的同事有朗廷會員卡, 所以可以享有 85 折優惠, 女友便決定來此吃自助晚餐了. 我們在星期一的晚上 7:15pm 來到, 客人不多, 大約佔 40% 座位, 所以很清靜, 環境也很舒服! 冷盤食物, 生蠔新鮮及甜美, 但略為細小, 龍蝦仔及鮮蝦都不錯, 蟹就一般水平了!各款沙律, 當中以雜果沙律最好吃, 火腿沙律也不錯!壽司, 羊架, 烤雞, 蒸魚等熟食味道都 ok, 但不是很美味, 沒有令我留下甚麼特別感覺! 咖哩食物是 Thxdtsdd 覺得較有驚喜的食物, 當中以印度咖哩雞及咖哩牛柳最好吃, 不過在吃自助餐時, 又怎會多吃這類飽肚的食物呢? 所以我只是每樣吃少少而已!Thxdtsdd 最愛吃甜品, The Place 的甜品大多是一小碟, 而且種類都算幾多, 所以可以盡情嘗試不到的甜品. 以味道而言, 大部分都不錯, 當中以巧克力的甜品較好, 但燉奶, 燉蛋就有點略甜了.這兒的雪糕不是自家制的, 但都 ok! Thxdtsdd 覺得芝士蛋糕應該要造得再鬆化一點會更好! 即制班

各款沙律, 當中以雜果沙律最好吃, 火腿沙律也不錯!
即制班戟是令 Thxdtsdd 比較失望的食物, 我選了芒果作餡料, 不過芒果不夠甜, 入面的忌廉也融化了, 所以不好吃!

因為朋友有朗廷會員卡, 所以有 85 折優惠, 埋單共 $661.2, 價錢都 ok, 不過食物的款式不多, 味道也是一般, 所以只是及格的水平. 而且 85 折的優惠(不包括加一服務費), 只比原價便宜了 $104.4. (今天的原價是 $348 x 2 + 10% = $765.6), 以這樣的價錢, Thxdtsdd 覺得還是另找自助餐食店好了!

相片可參考:

2008-05-05 3 瀏覽
最近成日食Buffet,不過呢間我真係想講下,因為我睇完食評王去試,點知都係失望而回!首先因為我唔食蠔,所以要回本就緊係要向刺身同泠盤入手,是晚除生蠔外,尚有魚生及少量款式的刺身,另有蟹腳、龍蝦仔及一般的青口和蝦,點知除了龍蝦仔有少少海水味之外,其他所有嘢都無味,唔單止係無食材本原本的鮮味外,而係咩味都無,蝦無蝦味,蟹無蟹味,如果搵塊布蒙住我隻眼,我真係食唔到呢啲係咩,最離譜係最基本的三文魚都無味,真係三分錢、半分貨!並不是本人要求高,而是一行六人有都有同感。成晚最好食的只可算是羊扒、咖哩和有鐵線的帶子,帶子一出要即食,如果唔係都唔使試,因為係個爐度焗到老晒,甜品都幾好,貪其"的的式式"細細杯咁,食多幾款都得,又唔使浪費食物!總括來說食物質數真是一般,但就勁唔抵,因為好食的都是平價貨色,環境可以,服務就不錯,值得一讚是當我們發現帶子有鐵線後,經理跟進後都很主動跟我們道歉,並免了我們一個人頭,所以我哋先無咁嬲!

並不是本人要求高,而是一行六人有都有同感。

呢排因為家長日關係,就算朝七晚六幾都未能完成所有Order,KO 個壁報之後立即走啦。電話不停響,屋企昨晚食左一個家常便飯,今晚想食好D,原本想食朗豪三樓日本野,但老豆話好耐未食過Buffet,不如就去The Place la*已經超過一年冇食過啦。見到呢度咁多喊樣,都有擔心會唔會每況愈下......其實食左唔係好多野。略述啦。- 羊架都ok,見到粉紅色,咬落都唔算好韌*- 豬柳唔得,整韌左啦@@"- 個蔬菜Pasta唔錯=]唔算一Pat Pat@@"- 龍柳配魚慕絲如果唔用蒸既方法會唔會好D?- Masala 雞好得!!夠辣之餘夠香,同埋雞都做到 幾嫩,Recommand Item!!- 香葉包雞爭少少......唔夠溫度亦唔夠嫩"之後......到甜品啦*芒果布甸唔夠味、但係醉翁之意不在酒@@"最重要既係......梳乎厘嘛=]今日既係朱古力味。嗯,甜度剛好,同埋依然外脆內軟,熱辣辣超好食=]而豆腐花就正常貨色=]燉蛋都唔錯Gar,似Mousse多少少,同都幾Creamy*最後飲左杯凍檸茶,三個人,一千蚊都唔駛=]
呢排因為家長日關係,
就算朝七晚六幾都未能完成所有Order,
KO 個壁報之後立即走啦。

電話不停響,屋企昨晚食左一個家常便飯,
今晚想食好D,原本想食朗豪三樓日本野,
但老豆話好耐未食過Buffet,
不如就去The Place la*

已經超過一年冇食過啦。見到呢度咁多喊樣,
都有擔心會唔會每況愈下......

其實食左唔係好多野。略述啦。
- 羊架都ok,見到粉紅色,咬落都唔算好韌*
- 豬柳唔得,整韌左啦@@"
- 個蔬菜Pasta唔錯=]唔算一Pat Pat@@"
- 龍柳配魚慕絲如果唔用蒸既方法會唔會好D?
- Masala 雞好得!!夠辣之餘夠香,同埋雞都做到
幾嫩,Recommand Item!!
- 香葉包雞爭少少......唔夠溫度亦唔夠嫩"

之後......到甜品啦*
芒果布甸唔夠味、但係醉翁之意不在酒@@"
最重要既係......梳乎厘嘛=]

今日既係朱古力味。嗯,甜度剛好,
同埋依然外脆內軟,熱辣辣超好食=]
而豆腐花就正常貨色=]

最後飲左杯凍檸茶,三個人,一千蚊都唔駛=]
2008-04-10 9 瀏覽
同事發了小橫財,今日主動話請我食飯。剛好大家都要到旺角辦事,就順理成章去旺角吃午飯,地點是我們都未去過的朗豪酒店The Place。中午繁忙時候,沒有訂位,只是碰碰運氣!竟然,即時有位,今次真係有食神。坐好,大家放下公事包,便開始覓食。先兜個圈,發覺品種也不少,尤以甜品為甚。根據個人習慣,先取冷盤。沙律、火腿、煙三文魚、黃瓜通通唔放過,感覺幾新鮮,大致都幾滿意。再掃日本壽司、冷麵、八爪魚,仲有青口及生蠔。壽司細細件,一口一隻,味道也可以;生蠔是細的珍珠蠔,海水味真的很重。跟住試的一定是芝士拼盤,雖不認識芝士,不懂品種,反正每樣試一點,塗餅乾吃也是享受。幾款芝士濃淡當然有別,不過全部都是很香的。是但取了點熱葷,豬扒、印度咖喱羊、香辣雞等。這裡的熱食就不合心水,豬過韌,雞肉不好。所以吃兩口也就放棄,出去再選心頭好。甜品,是我最滿意的。款式多、賣相靚,見到已經流口水。因食量有限,只在眾多之中取了三款。一款像是藍莓芝士蛋糕,味道恰好,上面鋪著的藍莓亦不會酸;另一款應是Tirumisu,輕輕的苦澀味,正合胃口;最後一款是撻之類的,上面的草莓cream好香滑,下面的朱古力皮就香濃,層次分明。結尾又

結尾又是一杯熱檸茶,似乎我已習慣了這配搭,總覺喝後寧舍舒服。

埋單好似係四百幾,多謝晒!
2008-03-31 8 瀏覽
時間: Mar 29 (3:15 pm to 5:30 pm)Price : hkd158 + 10% 我也是聽聞這裡的buffect不錯, 所以決定試一試. 起初看到以下的評論, 不其然有點擔心, 但試后覺得也沒有這麼槽吧!!我同意以食物來衡量的話, 這個價錢確實有點偏貴, 但假若相對其他類似級數的酒店來說, 它的食物種類已算是比較繁多了, 尤其salad吧, 有一般沙律外, 還有三文魚醬, 吞拿魚醬和蛋沙律醬, 冷麵也有2款提供, 之於壽司, 我也認同沒有三文魚是扣分之處!! 之於熱盤, 選類亦不錯,有3款粥包括鮑魚鶢粥, 咖哩鶢, 三文魚腩, Pasta, 照春鶢, 還有3-4走熱食...中式點心, 自選湯河. 甜品也有8-10款, 雖然比較細小, 但也算精美, 還有窩夫, 豆花, 綠豆沙, pake cake, 雪榚糯米滋, 4款口味雪榚, 朱古力噴泉等等.. 在服務方面, 也算可以, 雖然我們所叫的餐飲要等10多分鐘之后才分幾次輪流上, 而且還差點流單, 但此外的態度是誠懇的. 順帶一提, 我們隨行的有一個大約1歲半的BB, 估不到這裏竟然為這個小BB加設了1set BB
Price : hkd158 + 10%

在服務方面, 也算可以, 雖然我們所叫的餐飲要等10多分鐘之后才分幾次輪流上, 而且還差點流單, 但此外的態度是誠懇的. 順帶一提, 我們隨行的有一個大約1歲半的BB, 估不到這裏竟然為這個小BB加設了1set BB餐具, 這是我頗意外的!!

整體而言, 這裡環境舒服幽靜, 是一個HIGH TEA不錯的地方, 我會再嘗試這裏的Dinner Buffect喔!!

2008-03-22 11 瀏覽
15/3(六) 3:30pm朗豪酒店.久聞其buffet的好評.是日下班後,空著肚子跟男友一試其虛實.Tea buffet的時段為3:15-5:30.三時半抵達,餐廳內的已有不少食客包圍buffet桌.被領入座到較入的靠窗座,酒店的四周,商廈處處,殊不開揚.置好隨身物後,便向buffet桌進發.下午茶時段,食物款色寥寥無幾.先說壽司,以卷物居多,壽司方面如玉子,尿蝦,熟蝦等,食物平平無奇.缺少了三文魚是其扣分處.而沙律約有三數款,沙律菜尚算新鮮.其三文魚醬,吞拿魚醬及西式包點則較像樣.至於中式點心,如小籠包,魚翅餃,叉燒包,燒賣等,均不屑一吃,教人失望!車仔麵及熱葷的素質亦然,尤其炒蘿蔔糕及炒麵,倒胃非常!泰式魚餅是唯一可入口的熱葷!甜品方面,除供應Haagen dazs雪糕是其賣點外,其他甜點未令讓人吃得起勁.最惹笑的是當問及甜品師傅會否再有豆腐花供應時,他毫不猶豫地答道:"無架啦!".滑稽地隔了十分鐘,新一桶豆花被置於甜品桌上.作為一家五星級的酒店,此等服務教人難以接受.至於其他服務生亦未見專業;男友的餐飲要了Iced Cappacino,端上桌的是烖Cappacino加冰,認真精
15/3(六) 3:30pm

甜品方面,除供應Haagen dazs雪糕是其賣點外,其他甜點未令讓人吃得起勁.最惹笑的是當問及甜品師傅會否再有豆腐花供應時,他毫不猶豫地答道:"無架啦!".滑稽地隔了十分鐘,新一桶豆花被置於甜品桌上.作為一家五星級的酒店,此等服務教人難以接受.至於其他服務生亦未見專業;男友的餐飲要了Iced Cappacino,端上桌的是烖Cappacino加冰,認真精彩!味道索然無味,最後換上的是熱Cappacino,Illy咖啡豆,怎劣也有底線.

慶幸攜coupon而來,持朗廷會員卡再可享85折優惠,若付原價$158,應該會咒罵若干年!
2008-03-04 9 瀏覽
昨天同公司同事一齊黎食lunch~之前睇過d食評都有少少擔心...不過d同事話想去就去食下啦去到個時裝修都ok~樓底好高好有五星級feel, 入到去見到唔係好多人可能去個時都係12點20分到,之後就開始好多人(外國人多)。講翻d野食未至於會食到狂食不過都ok啦由於本人鐘意食三文魚所以一見到三文魚就當然試下啦~ok新鮮好食(差5多全程都係食三文魚=v="")食完就去試甜品~由於無咁大個胃所以無試晒咁多款~不過就好鬼好食= =++(來來回回都去左3次,3次都係全甜品),不過可惜係由於無食物名稱所以去睇個時有d都係唔知咩野打咩野=.=|||整體黎講都叫中上,如果有機會都會再去食多次~

整體黎講都叫中上,如果有機會都會再去食多次~
尋晚同男朋友慶祝生日, 一早訂左位食dinner buffet. 因為男友想試食依間..所以訂左.我地6點幾開始入去食..一開始就食佢d 生蠔, 凍蝦, 田螺, 壽司, 冷麵....佢d 冷盤都算ok...都幾新鮮!!唔錯唔錯!!!!但係講到d 熱盤就真係麻麻...有好大眾化o既炒飯, 炒粉麵, 蒸魚(好老), 西蘭花炒帶子...焗薯..仲有即叫即整o既炒麵甜品方面真係好值得讚, 我自己本身好鍾意食甜品!!! 佢d 甜品好精緻同好味!!!仲有好最鍾意食o既法式焦糖燉蛋!!!!! d 蛋糕仔都好好食...仲有即叫即整pancake 同格仔餅, 我覺得pancake 好食好多!!!可惜佢冇香蕉...但都好正!!!!!雪糕就冇HA 記...但都幾好食..有朱古力, 雲呢拿, 士多啤梨, 焦糖味~~~都唔錯!!!總括, 如果鍾意食甜品可以一去, 但如果係食熱盤就唔好浪費金錢..因為$368+1 一位都幾貴!!!
2008-01-17 5 瀏覽
琴晚一行十人去食, 海鮮唔得, 生蠔又細又唔肥仲要有腥味, 蝦,青口,龍蝦仔一般.刺身壽司一般熟食唔多, 唔知係咪天氣凍關係定係跟本唔夠熱, 熟食拿到埋位時已經凍晒, 印度咖哩唔錯.沙律材料新鮮, 推薦凱撒沙律, 冷盤唔錯, 推薦Pamaham.Desserts款式多, 細細碟可以試好多樣, 朱古力噴泉有2個一黑一白算比較特別, 有即做pancake同wallfe, pancake麻麻, wallfe唔錯, cheeses cake 芝士味濃不過就甜左d, creme brulee 好滑, 推薦cheeses cake 同creme brulee.整體只有甜品比較好, 其他就一般了, 以呢個價錢既酒店自助餐有好多都比佢好好, 所以唔值.
琴晚一行十人去食,

刺身壽司一般

2008-01-03 17 瀏覽
夜晚自助餐人多, 但我個人認為坐位都幾迫,可能我地三十幾人去食.1>冷盤海鮮有美國生蠔(可接受),青口,澳洲淡水龍蝦仔(賣相一般);2>沙律台有好多不同配料醬汁伴食, 各種菜蔬賣相不是太新鮮(有少少黃黃地),但食過都還可以,可能因為天氣凍啦;3>甜品都好好(可以接受,)4>熱盤印度咖哩及薄餅(不是太特別,可以接受) ;油雞..呢d..就..周圍食到囉..5>魚生等..幾差..未食過噤毋味道一d都唔鮮的buffet...suhsi..d魚仲有d..嗅味...完全唔可以接受總結:幾年前我都食過,魚生等都好好..今時唔同往日,好境左..d人捨得洗錢..反而唔再食物新鮮做賣點..如果個食物質素噤有問題..好唔抵囉...食其它野好過,唔洗用幾百蚊食d唔好食的野...
夜晚自助餐
人多, 但我個人認為坐位都幾迫,可能我地三十幾人去食.

3>甜品都好好(可以接受,)
4>熱盤印度咖哩及薄餅(不是太特別,可以接受) ;
油雞..呢d..就..周圍食到囉..
2008-01-01 11 瀏覽
噚晚出開旺角交收諗住睇戲不過買唔到飛跟住同honey去左朗豪坊食buffet$498一位,另收加一裡面環境唔錯,幾靚!仲好有氣氛tim~張枱有埋裝飾品,仲有兩頂帽d食物都好多款架,個樣幾靚味道就一般啦~都ok既次身都幾新鮮,三文魚好味仲有碟龍蝦仔送d甜品全部都好的式,好靚!!但我食完buffet之後勁唔舒服囉~_~可能我飲左中藥既關係啦都係唔敢食咁多野喇~怕怕!!!總括黎廣,朗豪坊buffet比想像中差~都係麻麻地~唔抵食今年都食左好幾次buffet覺得最抵食同好食都係沙田果間帝都酒店~
噚晚出開旺角交收

諗住睇戲不過買唔到飛

跟住同honey去左朗豪坊食buffet

$498一位,另收加一

裡面環境唔錯,幾靚!仲好有氣氛tim~

張枱有埋裝飾品,仲有兩頂帽

d食物都好多款架,個樣幾靚

味道就一般啦~都ok既

次身都幾新鮮,三文魚好味

仲有碟龍蝦仔送

d甜品全部都好的式,好靚!!

但我食完buffet之後勁唔舒服囉~_~

可能我飲左中藥既關係啦

都係唔敢食咁多野喇~怕怕!!!

總括黎廣,朗豪坊buffet比想像中差~

都係麻麻地~唔抵食

今年都食左好幾次buffet

覺得最抵食同好食都係沙田果間帝都酒店~
次身
龍蝦仔
甜品
2007-12-27 10 瀏覽
26號boxing day晚上去食buffet,加埋一過$400,一坐底就出去拎野食,唉,好快行完一圈,發現無乜野好食。冷盤基本上有生蠔、蟹腳、蝦同青口,麻麻地,淨係蟹腳有D甜味,但求求其其擺到一堆,又切到一忽忽,umm.......唔知點講,好似無乜意慾去encall刺身好唔掂,無鮮甜味都預左,但我估唔到會食到有根同有渣,我地一行六人都食到有咁的發現。壽司無拎,因為見到D 紫菜好霉熱盤是最令人失望,無乜野食,如點心就只係得馬拉糕同包,無其他選擇。我印象中,牛的菜式好似得越式牛肉粒同西冷,兩樣都唔係幾好,西冷仲要係好well done 的。唔知點講,總之就係好似欠缺好多野的。唯一讚的就係甜品細細碟,一啖一款,可以試好多款。基本上,總括來說,無乜野食同埋無乜好食。只係做到自助餐的基本條件,但同好掂這兩個字還有很大的距離。水準,食物質素、食物選擇同銅鑼灣富豪酒店差不多,但人地收$200有找,佢收$400+

壽司無拎,因為見到D 紫菜好霉

唯一讚的就係甜品細細碟,一啖一款,可以試好多款。

2007-12-24 7 瀏覽
本人一家10位, 上星期到此食Dinner Buffet, 好好好失望!! 真係唔值得去, 尤其是食物質素及服務, 重要比$358+10%/位, 我家姐話第三次食, 一次比一次差, 以後唔去.食物方面, 生蠔成晚分三款(細, 中, 大), 首先隻蠔真係好細, 試唔到味, 得鹽水味, 中size 好似”楣楣地”, 大size 唔夠凍, 重敢唔敢食? 羊架及牛扒唔新鮮, 無肉味, 即炒雜菜, 黑黑地, 燶燶地, 就上碟, “色香味”無樣有, 中式熱盤幾款, 無驚喜, OK. 反觀沙拉吧較吸引, 不過無煙三文魚, 可惜. 印度咖哩汁夠濃, 好味, 最好好似係甜品部, 多款, 重有雪糕糯米池.服務唔好講, 舉到手都軟都無人理, 佢地個個望住地下行路, 自己做自己野, 一係好似行屍走肉, 叫佢地比drink list, 5分鐘都未有, 終於都係經理快手d. 另外, 叫杯熱檸茶, 竟然比一個有茶葉的茶隔我(用過未洗), 幾星級酒店?? 算吧.