The Place

2017-09-24 1658 瀏覽
今次試左the place lunch buffet 地點係旺角朗豪坊行過去就係,好方便,環境又舒服, 今次重有信用卡優惠75折(正價$398再加一,1-4位位8折,5位以上75折),咁折左都抵既,但唔算好多野食。。。首先講下萬眾期待既長腳蟹同生蠔,長腳蟹同蠔refill速度都算滿意,長腳蟹都鮮甜👍🏼自己比較鐘意淡味蠔,今次來自紐西蘭蠔都幾大期望架,可惜有少少失望,無乜蠔既鮮味...😔肉食品都係中規中矩,唔算好超班但都唔算差。有煎蟹餅、中東肉卷、steaks咁刺身方面得魷魚、立魚、三文同吞拿。甜品都有依期大熱既梳乎厘,空氣感十足,味道都不錯👍🏼而雪糕係movenpick. 如果有信用卡優惠黎食下都ok a 😅差d漏左,佢有湯係must try item 西湯有龍蝦湯,不既時間已經聞到好濃既龍蝦味,飲落去更加👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼中湯就勁補係中藥🐥腳湯,飲落去勁足料,好補呀😍
今次試左the place lunch buffet
地點係旺角朗豪坊行過去就係,
好方便,環境又舒服,
今次重有信用卡優惠75折
(正價$398再加一,1-4位位8折,5位以上75折),
咁折左都抵既,
但唔算好多野食。。。

首先講下萬眾期待既長腳蟹同生蠔,
長腳蟹同蠔refill速度都算滿意,
長腳蟹都鮮甜👍🏼

自己比較鐘意淡味蠔,
今次來自紐西蘭蠔都幾大期望架,
可惜有少少失望,
無乜蠔既鮮味...😔

肉食品都係中規中矩,
唔算好超班但都唔算差。
有煎蟹餅、中東肉卷、steaks咁

刺身方面得魷魚、立魚、三文同吞拿。

甜品都有依期大熱既梳乎厘,
空氣感十足,味道都不錯👍🏼
而雪糕係movenpick.

如果有信用卡優惠黎食下都ok a 😅

差d漏左,佢有湯係must try item
西湯有龍蝦湯,
不既時間已經聞到好濃既龍蝦味,
飲落去更加👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

中湯就勁補係中藥🐥腳湯,
飲落去勁足料,好補呀😍

2017-09-23
信用卡優惠
  • 龍蝦湯
帶6歲或以下小朋友吃自助餐, 吃的不就是甜品及糖果,但卻要按小童收費了.......如果可以好似日本咁,6歲以下免費咁幾好呢!The Place 最近推出了一個蠻有意義的保育小熊貓下午茶,每位成人可帶同最多2位6歲或以下小朋友免費入場啊!  對媽媽們來說是一大喜訊呢! Cordis The Place 地方寬敞開揚,餐廳以白色、橡木色及青綠色為主,給人舒適和諧感!  大人食buffet 時,小朋友已急不及待去參與環保手工藝班及有獎填色比賽!   得獎者會有自助晚餐禮券 / 海洋公園入場券 / 酒店泳池通行証 / 兒童SPA啊﹗期間,康得思兒童大使康迪,仲會出現同大家拍照,開心到不得了!食物種類算多元化,絕對照顧得到大人小朋友的胃口! 一起來看看吧!特別為 保育小熊貓下午茶推出的,有diy曲奇裝飾、小熊貓香橙慕絲蛋糕、杯子蛋糕、燒烤雞翼和日式豬肉腸。 粥粉麵飯少不了, 好有親切感的港式叉燒蛋飯 (黯然銷魂飯)!   港式點心、柴魚花生粥、車仔麵,好多配料的啊!為了留肚吃其他美食, 我選擇喝碗酸辣湯,辣勁十足,若多點酸就更美味了!芝士豆腐好吸引, 有營養又不飽滯!還有嫩滑的黑松露醬炒蛋,必

芝士豆腐好吸引, 有營養又不飽滯!

還有嫩滑的黑松露醬炒蛋,必吃!  黑松露醬與蛋的比例彷彿是1比1似的,每口都是芳香味道。

韓式炒魚餅、蝦春卷、上揚炸雞,全是即製的, 新鮮熱辣, 只要你不怕熱氣。

印度咖喱雞,咖喱香中滲出微辣, 雞肉鮮甜幼嫩,小朋友也能放膽吃。

自助沙律吧與預伴沙律都有特色,要和風一點,這個茄子沙律也不賴啊!!

日式食物方面,有三文魚和鯛魚刺身,而冷麵和加州卷都是小朋友至愛呢!

還有意式包、鴨胸多士, 好有英式下午茶的感覺吧!

我卻獨愛奶油脆豬、法式西多士伴楓糖漿﹗

自助餐有多款果汁給享用,還每人額外送一杯飲品的﹗

4款口味  Movenpick  雪糕,我會吃到多少球呢?

甜品方面,有即製銅鑼燒,蛋香十足,口感蓬鬆,而中間的豆沙容餡,甜度剛好,未等待回到座位,我已急不及待放到口裡。

養顏甜品,有杏仁茶和豆味十足又滑溜的豆腐花,好正!

小朋友看到都興奮的噴泉,換上粉紅色,少女感覺返來了!  以朱古力夾心棉花糖伴士多啤梨噴泉,出奇地沒有太甜漏!

精緻糕點比杯裝甜品做得更出色, 好喜歡微甜的味道,讓我減低罪惡感,同時,更能吃出甜品該有的味道。
$272.8 (下午茶)
2017-09-16 1053 瀏覽
好耐冇食自助餐了,用credit card promotion, 埋單500多元,我覺得都抵幾食!一黎就食左鵝肝多士先,是即整的,鵝肝好肥美,好香脆,超好味!又唔算太多人排隊,我拎左兩around!第二樣推介是長腳蟹,有鮮甜味,不過有部分太咸了,但整體來說不錯呢!我仲食左蝦,都幾好的!第三樣推介是甜品,其實我唔太好甜品,但有好多出面食不到的,如熱情果蛋糕,疏乎里都好味!其他食物都正正常常,唔差的,食自助餐冇預到啲野會超級好味,但呢度水準樣樣唔錯,款式特別回頭指數:4.5/5

回頭指數:4.5/5
2017-09-14
信用卡優惠
  • Dessert
  • 冷盤
來到週四,一顆為食心又開始蠢蠢欲動?旺角 Cordis 康得思酒店 The Place 將於9月16日至10月15日期間,推出心思滿載的「保育小熊貓」下午茶自助餐,成人$248/位兼可免費帶兩位6歲或以下小童進場(小童原價$198/位),實在好食好玩又超值啊! 整幢康得思酒店以及 The Place,都流露一份摩登簡約的氣質,空間感又足,實在令人未食先開心。餐廳午市及晚市仍在做「狂熱夏威夷」主題自助餐,在門口還擺著 Aloha 拍照 booth(活動9月30日截止),帶小孩來拍照並上載到 Instagram,分分鐘會中獎!巡視餐廳一周,食物選擇當然不及晚市豐富,但也有即點即切刺身,以及四款口味的Movenpick雪糕,下午茶自助餐來講,一點也不欺場!  首先入口位有冰水、清水、橙汁、菠蘿汁及果茶任君選擇;夏日炎炎,連媽媽我都忍不住要幫襯清爽怡人的果茶;妹妹就最愛橙汁~ 接著又有小朋友十分喜歡的自助班戟機,這款更是可以望到班戟製作過程的機款,妹妹當然也有取來吃,還加了不少朱古力醬呢!  之後又有媽媽覺得挺好吃的朱古力夾心 DIY Puff,迷你糖果/裝飾吧,以及小熊貓曲奇;仔細看看,食物

之後又有媽媽覺得挺好吃的朱古力夾心 DIY Puff,迷你糖果/裝飾吧,以及小熊貓曲奇;仔細看看,食物後方還有關於小熊貓 (Red Panda) 有趣小知識介紹,如學名是 Ailuru fulgens,身長約56-63厘米,體重約4-6公斤,愛吃甜,1-4月是繁殖季節等等~

場內也有小熊貓造型的大蛋糕及杯子蛋糕,後者只是印上小熊貓圖像還好,上面那款真的不捨得吃啊!其實在現實生活中,小熊貓的數量也在不斷減少中,已成瀕危物種,所以非常值得我們關心及保育啊~

也看看其他食物選擇:是的,下午茶也有即點即切三文魚及鯛魚刺身,另一邊更有多元化的卷物選擇,適合小孩來吃。

同區又有吞拿魚螺絲粉沙律、茄子沙律、香辣涼拌菇菌、配料豐富的自助沙律吧、柴魚花生粥連同三款配料,以及酸辣湯。

在三角檯另一邊,又有芝士片、火腿片,以及三款很好吃的吞拿魚軟包、龍蝦芝麻包,以及鵝肝醬鴨胸開邊多士~

這區還有更多麵包、牛油、餅乾條、脆片等,然後就是熱食區了~

對我來說,場內的熱食是相當吸引又合胃的!首先是奶油脆豬,大大件牛油加上任添煉奶,邪惡,但我好鍾意!XD 法式西多士伴楓糖漿也香脆不油,也要收納腩中~

接著又有炸蝦春卷、泰式魚餅、素食的茄汁焗豆(你知道我在想你嗎?),以及添上芝士白汁烹煮、味道很好的雞肉腸,我也忍不住吃了一條!

接著黑松露炒蛋也是個人心水,蛋香滑溜、十分吸引啊!接著的芝士豆腐,味道口感也滿特別,我忍不住 encore 了一回呢~

喜歡吃肉的話,就要來品嚐日式塘揚炸雞,不算油膩,我也吃了兩大件;接著的叉燒太陽蛋飯也是心水之一,如非胃納有限,真想吃多幾碗!

接著有日本拉麵吧,這個我怎麼也吃不下了,但就單取半隻溏心蛋來吃,好滿足~老公後來也煮了碗菜+筍+金菇+蛋的組合,一樣滿意~

場內也有兩款點心,當日是小籠包、珍珠雞;之後又有韓式豚肉餃子、泰式咖哩雞、咖哩紅腰豆、白米飯等等...

最後在靠近小熊貓 counter 那邊,還有更多豬肉腸、雞翼等,吃完真的晚餐也省下了!

但食物介紹還未完,入口另一邊尚有長長的甜品區呢!首先有提子麵包布丁、杏仁茶(稍杰身了但味道挺好)以及滑滑豆腐花,後者是飽肚後上佳之選~

場內又有鮮製的日式銅鑼燒、多款口味的燒餅、媽媽最愛的鮮橙、菠蘿、西瓜、蜜瓜等,好開心~

其他甜點包括既香又滑的士多啤梨奶凍、紅豆糕、歌劇蛋糕、蛋糕仔、紐約芝士蛋糕、椰汁糕、椰汁粟米糕、杏挑撻、特濃朱古力餅,以及味道清幽的綠茶布甸等,都頗豐富呢!

下午茶一樣有士多啤梨朱古力噴泉,拌上含夾心的雙色棉花糖,小孩最喜歡了!最後,還有藍莓芝士蛋糕、意式奶凍、士多啤梨、楓糖合桃四款口味的 Movenpick 雪糕,超開心~

除了吃,小朋友又可免費參加環保手工藝班,以酒店的可循環再用物料製作小玩具;又可參加有獎填色比賽,有機會贏餐飲/兒童水療禮劵甚至到海洋公園探探小熊貓。除了不同 workshop,小朋友也可與 Cody 拍照,並獲含豐富小禮物的小熊貓背包。場內更設 Cody 毛公仔義賣,收益將全數撥捐海洋公園保育基金,支持野外生態保育工作,很有意義!

趁妹妹參加 workshop 時,媽媽已經取了不同的美食回來,準備三口子開餐啦!下午茶吃的不如晚餐多,但完成後也再 encore 了雞翼、咖哩、炸雞、魚餅,好滿足呢~如果囝囝也在,應該會更盡興!

「保育小熊貓」下午茶自助餐由9月16日至10月15日,逢週末及公眾假期供應,最好就提早訂位!趁囝囝未滿6歲,甜魔媽媽也打算帶兩兄妹再去一次,有誰會想一起來?
2017-09-02
2017-08-20 2437 瀏覽
今日老細請食飯,即興,去咗the place食buffet , 打去book即日有位,去到發覺都幾full, 好彩無walk in 炸。$328+10%, hsbc 信用卡有75折,折實埋單每人$300有找。 幾多野食,有蟹錎、生豪、生蝦、螺、魚生,熱盤有蒸魚、蒸點心、麵bar,其實唔記得lu, 反正果d野番唔到本,無食過😂😂 我唔食生豪,同事話生豪好淡,麻麻地,我覺得其他海鮮冷盆都幾好食~~ 可以由12:00食到14:30,有海鮮食 $300有找抵食,希望老細快d再黎過😛

一朝早因為有野做所以而出旺角,點知遲到搞到要再book 時間難得一日假期唔洗ot唔應該唔開心既,一於放縱一下自己食個自助餐!依家用hsbc 咭可以享有七五折,係門口望入去見到個海鮮吧有蠔!埋單都唔洗四百蚊,lunch 食餐勁既又有大把時間消化,所以都唔洗諗啦直接入去啦!今日好多人呀!不過好彩既係無book 位都唔洗直入,仲要唔洗坐吧檯~第一餐都未食,即刻拎d 冷盤填下個肚先!拎左d 沙律,都係個d 無乜特別既野,不過都可以提一提四點鐘位置既菇唔記得左呢個菇叫乜名,不過佢係辣辣地幾香好開胃,都係冷盤黎,我之後都encore左兩次架!d 蕃茄水牛芝士我覺得麻麻地,個水牛芝士無乜香味而且味道有dd咸。好彩佢呢隻水牛芝士都細細粒,無曬quota~今日有兩個湯,我都分別「不」左d 黎飲:龍蝦濃湯同埋一個木瓜魚湯個龍蝦湯真係太濃!濃到我覺得應該係要黎撈意粉都仲要加水,所以飲左一啖就放低左個中湯味道比較好,好香木瓜味,不過飲唔到魚味總結而言兩個湯都差差地。食完沙律當然要食海鮮啦~~除左呢碟仲有青口同埋小龍蝦,不過呢兩樣野我都唔食的,尤其小龍蝦我真心認為酒店自助餐唔應該include好老實講小龍蝦個樣

第一餐都未食,即刻拎d 冷盤填下個肚先!

好彩佢呢隻水牛芝士都細細粒,無曬quota~
個中湯味道比較好,好香木瓜味,不過飲唔到魚味
總結而言兩個湯都差差地。
海鮮

食完沙律當然要食海鮮啦~~

好老實講小龍蝦個樣真係好似蟲,好核突,見到真係食慾會減低。

好講返d蠔先,d 蠔係new zealand蠔,細細隻,岩我

蠔味重偏爽口,不過我覺得有少少腥,所以都係食左六隻島~

我暫時未食過一間自助餐既蠔係好食,要自己俾錢逐隻叫個d 先好食,唔知有無邊度既自助餐有正蠔食呢?

蝦就有少少梅,蟹腳都係個d 啦無乜特別~

其實依家自助餐係有主題,係hawaii~~~

所以有d 期間限定既夏威夷美食

就係圖中兩個玻璃碗

一個係章魚,一個係三文魚~

其實呢兩個都係無乜特別,基本上係你望到佢都估到佢係乜味,尤其係個三文魚真係不喜歡呀

除左我介紹既野食之外,仲食左d 熱食既,但係我都無影相呀

不過都有推介既,就係個肉車、香橙牛肋骨同埋長米飯

肉車既肉唔乾好juicy,同平時食開既比真係好唔同啊~~

另外個兩樣我都無食所以講唔到有幾好食,不過行友人誠意推介~

但係有樣可以批評既就係甜品!佢既蛋糕呀、布甸既數量真係好少呀
題外話/補充資料: 收碟好快~侍應有禮貌~
2017-08-12
2017-08-14 1960 瀏覽
食既時候剛好係夏威夷主題對呢個主題既食物不太感興趣覺得其他主題外的食物水準也不錯生蠔想必是大家去食呢個lunch buffet的原因生蠔不算太大 但任食的確吸引而甜品櫃的甜品選擇都幾多也有movenpick八款口味唯獨次次拎雪糕都要由人親手比你 想refill一次都要人幫手 有點不足魚生有四款 味道也不錯壽司盤類別也多 但款式比較普通而魚生的份量都比較少 如果單要一款魚生的話佢真係只會割一小啖比你但以呢個價錢黎講ge lunch buffet都算唔錯的選擇
食既時候剛好係夏威夷主題
壽司盤類別也多 但款式比較普通
而魚生的份量都比較少
如果單要一款魚生的話佢真係只會割一小啖比你
2017-07-28
猶記得從緬甸回來後,第一頓吃到的晚餐便是Cordis Hotel的自助晚餐。畢竟說起美食,還是比較想念香港的吧! 上次自助餐的主題是英倫風,留下了好印象,這次則是很新穎的夏威夷風~不知道吃的又是甚麼呢,是滿心期待的。 夏威夷出產手工啤酒 美酒配佳餚,原來夏威夷也有自己的手工啤酒呢~啤酒的標籤顏色繽紛的,貫徹夏威夷予人的熱情感覺~ 除了為配合夏威夷風而製作的冷熱盤外,常設項目也是吸引的~ 喜歡海鮮類的— 生蠔,翡翠螺,小龍蝦,青口等等~ 夏威夷風味焗龍蝦 雖然龍蝦是自助餐中常見的項目,可是夏威夷風味是初次吃到的,爽陣的龍蝦配千島醬,看來成為熱門項目不會是難事呢。 夏威夷特色午餐肉飯糰 沒想到原來午餐肉飯糰原來是夏威夷美食的一員呢,有點像是韓國k-pop的一員呢, 鹹鹹香香的配搭總是不敗的吧~ 夏威夷烤乳豬 看來乳豬不只是中菜中的名物,連夏威夷菜也可以發現它的身影喔,感覺做法跟中菜的沒有差多少呢。 夏威夷果仁梳乎厘 甜品桌上是多了不少以夏威夷作主題的甜品喔,有着炎夏的氣息~,其中這款夏威夷果仁梳乎厘是很好吃呢!焗得金黃,有陣陣雲呢拿香氣,適量的果仁正好起點綴的作用 其實

夏威夷出產手工啤酒

除了為配合夏威夷風而製作的冷熱盤外,常設項目也是吸引的~

喜歡海鮮類的— 生蠔,翡翠螺,小龍蝦,青口等等~

夏威夷風味焗龍蝦

夏威夷特色午餐肉飯糰

夏威夷烤乳豬

夏威夷果仁梳乎厘

其實真沒想到有機會吃到那麼多夏威夷,新鮮感十足的,不知道下次來又會有甚麼驚喜呢?

2017-08-10 1636 瀏覽
第一次写食评。赶上狂欢夏威夷主题自助8折,人均540,自助餐里算高价位,而性价比非常高。海鲜很新鲜而且供应不停,龙虾钳剪好了摆在冰盘上也是很良心(明明不剪开就可以减少很多供应),除了煎鹅肝一次排队只能领两件,没有限制数量没有削减供应。海鲜吃的大满足,但是饮料只有一杯,喝完就只有水了。还有草莓朱古力喷泉,甜点的制作非常用心,一点不随意。服务员清理盘子亦很及时到位,一般带加一的店都有这种服务就好了。开始没有找到地方,从地面绕过去,回来才知道从朗豪坊楼上可直接穿过。

• 生蠔
  • Movenpick
  • 芝士焗龍蝦
2017-08-03 1592 瀏覽
多國美食 海鮮唔差 熟食主要肉類 個人比較喜歡印度菜個埋 同埋 steak 不過我食個幾舊有d硬 可能頭個幾舊 唔係中間個d 壽司幾乎冇咩人食 因為麻麻 甜品好多種類 樣樣都正最後仲食左碗麵 好普通 海鮮算係最好 但少食
多國美食 海鮮唔差 熟食主要肉類
優惠券
  • 甜品
  • 生蠔
2017-08-02 2046 瀏覽
第一次泥呢間食BUFFET,見OPENRICE食評還好,就去試下!果然唔錯,全場有BACKGROUND MUSIC陪食,座位間空間較窄,不過坐位舒服,久坐唔PATPAT痛個款!冷盤方面有: 蠔 (好肥美),龍蝦仔,青口 (海水味濃),魚生,SUSHI,沙律(菜,薯仔,PUMPKIN,泰式都有!)芝士有: GOAT CHEESE,BRIE CHEESE,BLUE CHEESE,CHEDDAR CHEESE,更有自製的芝士蒜蓉醬!熱食有: 三文魚冬菇車厘茄串(勁有特色),印度咖哩+飯+薄餅,夏威夷雞扒,蒸中式魚,炒薯仔,中式粉面,叉燒,燒賣,干蒸牛肉,中東雞卷,KEBAB!,蒜炒椰菜花,魚香茄子,中湯(椰子雞),西湯等甜品就小選擇D : 有SOUFFLE,OPERA CAKE,PINEAPPLE COCONUT WINE CAKE,PINEAPPLE MOUSSE,椰子燉蛋,豆腐花,BREAD PUDDING,紅豆沙,水果焦糖TART等 (大多偏甜,砂糖甜味多),好彩有MOVENPICK雪糕補數! 飲品包一杯,味道一般,但杯既DESIGN無乜,有D失望 !WAITER WAITRESS 個

BRIE CHEESE

三文魚串
CHEDDAR CHEESE, 炒薯仔
甜品就小選擇D
豆腐花
SOUFFLE,內有MACADAMIA NUT

飲品包一杯,味道一般,但杯既DESIGN無乜,有D失望 !
HOT COFFEE
HOT LEMON WATER

WAITER WAITRESS 個個都有禮,手腳快,笑容可親,SERVICE好好,抵

值得再泥!
2017-08-02
1 分鐘 (堂食)
SOUFFLE,內有MACADAMIA NUT
2017-07-31 1077 瀏覽
had the dinner buffet... $600 per person plus service charge. the food wasn't particularly good in any way. you can definitely get a lot better elsewhere for this price.
2017-07-22 1604 瀏覽
自助餐第一輪回本選擇生蠔及海鮮:生蠔來自紐西蘭,每次限取四隻,味道尚可,唔咸。蟹腳味道尚可,唔咸,尺寸颇細。 蟹鉗味道尚可。 芝士千島醬焗龍蝦的肉質太勒紅棗燉雞湯,清甜,水準之作壽司試完就唔好再試,尤其手卷咬唔開😵雜錦火腿一般貨色但是煎鹅肝就非常好吃,尺寸大,不過每次限取兩件燒🐮肉一般,反而照燒汁牛肉好味,🐑味芝士好濃味,食到先好食,個中湯好例水炒飯一般,义燒、吉列雞扒、烧🐑肉、烧餅味道尚可熱檸蜜😊,蜜糖另外獨立一樽送上,方便調教甜度Movenpick 青檸和熱情果雪葩😇红豆奶凍👍梳乎厘有nuts👍 馬卡龍甜🤔和菓子好港式日式冷麵好味👍Movenpick 新椰子朱古力味😇 D蛋糕一般😐最好有匯豐信用卡,可享七五折優惠
自助餐第一輪回本選擇生蠔及海鮮:
生蠔來自紐西蘭,每次限取四隻,味道尚可,唔咸。
蟹腳味道尚可,唔咸,尺寸颇細。
蟹鉗味道尚可。

芝士千島醬焗龍蝦的肉質太勒
紅棗燉雞湯,清甜,水準之作

壽司試完就唔好再試,尤其手卷咬唔開😵

炒飯一般,义燒、吉列雞扒、烧🐑肉、烧餅味道尚可

熱檸蜜😊,蜜糖另外獨立一樽送上,方便調教甜度

Movenpick 青檸和熱情果雪葩😇

红豆奶凍👍梳乎厘有nuts👍 馬卡龍甜🤔和菓子好港式
日式冷麵好味👍
Movenpick 新椰子朱古力味😇
D蛋糕一般😐

最好有匯豐信用卡,可享七五折優惠
2017-07-20 1494 瀏覽
自助餐總無窮無盡的魅力令人百吃不厭!但坊間衆多選擇您又會點揀?我就喜歡選有主題的自助餐喇,因為個人口味總有偏差有主題便清清楚楚吃那些菜!如日式和海鮮便是我喜愛的選擇,最近The Place更推出了{狂熱夏威夷}主題自助餐,這一科啱曬我因為係夏威夷有我喜愛的菠蘿,夏威夷果仁等所以這個自助餐我當然要去捧場啦! 到達餐廳就見這個充滿夏威夷風情的影相位,原來餐廳推出了一個狂熱夏威夷攝影比賽!只須在這裏影一張有趣的照片發佈到個人嘅Instagram,每星期餐廳便會選出一張最具創意的照片,得獎者更可獲得餐廳二人自助晚餐餐券一張! 先帶大家到甜品區行一趟吧!層架上都係一般的木糠布甸,熱情果蛋糕,朱古力慕絲蛋糕。 而這個十分特別的菠蘿造型夏威夷菠蘿慕絲蛋糕,不上外貌靚仔內裹還真的有菠蘿肉,啱曬我呢個菠蘿迷喔!還有富特色的椰香杏仁米布甸, 尚蒂莉忌廉蛋糕及菠蘿椰子蛋糕等。另外還加插了色彩繽紛的彩虹刨冰,自己動手去創作好玩又好吃! 當然還有我們一班雪糕迷喜歡的Movenpick雪糕!今晚足有八款口味總有一款啱你胃口! 睇完美味的甜品就去睇睇回本的海鮮區啦!還是有那麼新鮮的海螺,青口,龍

另外還加插了色彩繽紛的彩虹刨冰,自己動手去創作好玩又好吃!

睇完美味的甜品就去睇睇回本的海鮮區啦!還是有那麼新鮮的海螺,青口,龍蝦鉗,雪場蟹腳,小龍蝦等。
生蠔當然係唔少得啦!這天供應的是美國太平洋石蠔和紐西蘭生蠔!全部都現場即開夠晒新鮮!

芝士區亦有不少款式選擇除了四款件裝芝士外還有三款自家製嘅芝士醬味道很不俗的!

另外更有數款為夏威夷主題而設的前菜小吃,包括有夏威夷三文魚,海鮮杯夏威夷八爪魚沙律及夏威夷酥皮吞拿魚,另外還有莎樂美腸及什錦凍肉。

沙律區選擇十分豐富,而且內裏更有十分特別例如苦瓜,荔枝等配料坊間自助餐會較為少見!

還有煙三文魚及一些特色的現成沙律,懶懶哋唔使自己揀都唔錯吖!

喜歡香口又邪惡鵝肝的朋友大喜訊!有現場即煎鵝肝多士任食唔嬲,唔怕膽固醇就放馬過嚟啦!

日式區內有不少刺身供應!三文魚,鯛魚,吞拿魚,甜蝦及魷魚,全部都好新鮮而且好衛生的放在雪柜內。
這兒的壽司卷物都十分出色,這次還特別推出一款夏威夷午餐肉壽司夠貼題了吧!

左這個熱情的海報下便是熱食區的位置!
粉麵檔陣容十分龐大有大蝦,肥牛,魚蛋,豆腐等配料!而且還可以配清雞湯或牛肉湯享用。

這夜除了有茶樹菇雪耳煲豬骨湯及煙肉雜豆蕃茄湯外還另外有養生燉湯供應,這夜是香菇無花果燉雞,味道很清甜可口還很滋潤呢!

超邪惡的芝士焗夏威夷餐肉火腿,邪惡至頂點真係少D勇氣也不夠膽吃噢!
這個照燒汁牛扒得到各位友人強烈讚賞,那大家知道有多好吃啦!
還有色彩艷麗的夏威夷蒜蓉炒蝦,夏威夷菠蘿燒旗鰍魚,煙肉芝士酸忌廉焗馬鈴薯。
欖菜雞粒炒飯,風味甜豆炒牛柳,蒜蓉炒西蘭花及超美的夏威夷甜酸骨。

緊接著有充滿夏威夷風味焗龍蝦看見都令人垂涎欲滴!

不過講到有特色當然是這個夏威夷特色葉三文魚,用芋頭葉包裹腩肉底下還有三文魚,那份香氣真的令人難忘,吃下三文魚充滿肉香好精彩。

喜歡吃肉的朋友當然不要錯過這兒的紐西蘭肉眼扒,看得見肉質十分粉嫩相信質素不俗,另外還有夏威夷烤羊腿都是十分誘人。

還有惹味可吃兩碗飯的咖哩,講到食咖哩除了白飯外便是配合印式薄餅最合襯!
分别有印式香烤辣雞,印式芥末籽蝦咖哩,印式咖哩雜菜。

這麼多美食是否目不暇給呢!這個時候我的肚仔都投訴了!唔理咁多食咗先至講!
這個夏威夷風味焗龍蝦附有Creamy的醬汁,加上爽口彈牙的龍蝦肉這配搭真的滋味無限,還可以無限任吃太爽了吧!

凍海鮮全部質素出色!尤其以鱈場蟹腳味道鮮甜唔會過鹹,肉質一梳梳的吃得我好滿足!

生蠔全都現場即開所以十分新鮮,而我就偏愛紐西蘭生蠔多點呀,貪其口感較爽。

各款刺身亮麗富光澤吃吓好鮮甜,喜歡食刺身的朋友必定會滿意。

咁多個前菜當中我就最喜歡這個章魚刺身沙律,有咬口的章魚刺身配酸酸甜甜醬汁好開胃㗎!

吃了這麼多凍食飲返碗熱燙滋潤燉湯先!這個香菇無花果燉雞湯入口清甜,喝得出無花果係靚貨夠曬滋潤。

吃多半邊美味龍蝦及惹味的咖哩真係十分滿足喇!

呢個時候大家酒意大發便點了這四款夏威夷出產的特色手工啤酒各$50,四款味道各有千秋 而且味道醇香值得一試!

最後當然要吃埋甜品先至覺得滿足啦!人多真係好開心點盡八球味道雪糕,一人一啲開心Share實在太快樂了!

{狂熱夏威夷}自助晚餐星期日至四及公眾假期,成人$608/小童及長者$428,星期五六及公眾假期前夕,成人$648/小童及長者$468供應期到9月30日, OpenRice更有抵至75折優惠卷。
2017-07-12
試食活動
2017-07-18 3091 瀏覽
看過「扮嘢小魔星 Lilo & Stitch」或到香港迪士尼樂園舊作《米奇金獎音樂劇》的朋友,應該會對這夏威夷打招呼語不感陌生:ALOHA~來到炎炎盛夏,與甜魔媽媽一樣未能親身到訪夏威夷遊玩的,先跟我來到旺角 Cordis 酒店 The Place,大擦狂熱夏威夷主題自助餐吧! 先由海鮮開始介紹:場內同時供應美國太平洋石蠔,以及紐西蘭生蠔,兩款都是新鮮即開的貨色,我不是蠔迷也覺得賣相及陣容很誘人! 其他凍海鮮又有龍蝦仔、龍蝦鉗(龍蝦身則在熱食區可以找到)、長腳蟹、青口,以及東風螺,擺放整齊、補充又快,挺不錯啊! 然後跳到刺身部:當晚款式包括帶子、甜蝦、吞拿魚、鯛魚以及三文魚,而壽司款式更加繽紛多彩,共有十多款,其中必試必食夏威夷特色午餐肉飯糰,既有特色又美味! 差點忘了,還有五款即點即做的卷物... 來到這一刻,又十分掛念Matthew and Chloe! 接著看看冷盤選擇,其中最不能錯過是透明杯裝的夏威夷三文魚海鮮杯,又鮮又香,我忍不住連吃兩杯;另外夏威夷八爪魚、夏威夷酥皮吞拿魚也別具特色,值得一試~ 場內還有多款其他現成沙律、煙三文魚、雜錦凍肉、自助沙律吧;漏了拍的

場內還有多款其他現成沙律、煙三文魚、雜錦凍肉、自助沙律吧;漏了拍的麵包選項,還有一中一西的茶樹菇雪耳煲豬骨,以及煙肉雜豆番茄湯。總之就是豐富!

而在這區最吸引的,當然是香氣四溢、非常邪惡的香煎鵝肝,聞到也口水暴流!

場內也有芝士部,除了四款現成芝士,更誘人是三款自家製芝士醬,用來配餅乾/搽麵包都很一流!

來到熟食區,一定要品嚐夏威夷主題的美食,順序包括:煙肉芝士酸忌廉焗馬鈴薯、夏威夷菠蘿燒鯕鰍魚、夏威夷蒜蓉炒蝦、照燒汁牛扒,以及超好吃的芝士焗夏威夷餐肉火腿,作為一個標準餐肉迷,我實在無法抗拒啊!

接下來的粉麵吧我已經沒胃納幫襯,因為緊接下來又是非吃不可的夏威夷千島醬芝士焗龍蝦,又鮮又香的滋味,在不斷向我招手啊!

再接下去是還不錯的養生燉湯--香菇無花果燉雞,然後又有一系列精緻熱葷:欖菜雞粒炒飯、蒜蓉炒西蘭花、夏威夷甜酸骨等等,以上幾款水準都不錯!

然後又有夏威夷慢烤羊腿、紐西蘭肉眼扒等,可以好好滿足食肉獸的腹胃~

其他選擇還有:鳳梨甜豆炒牛柳、高質燶邊靚叉燒、印度香辣烤雞、印度雜菜咖喱、印式芥末子蝦咖喱、印度薄餅及印度米飯等等~

最後去看看甜品區,炎炎夏日,最吸引肯定是擁有8款口味,以及6款配料的 Movenpick 雪糕櫃;雪糕可選碗上、甜筒上或者是碟上,超級開心啦!

雪糕旁邊又有夏威夷果仁梳乎厘,以及黃色的香蕉味朱古力噴泉,口味香甜討好;同上的棉花糖也非常有趣!

甜品也是 The Place 的強項,馬卡龍、蛋糕、甜品杯,款式超多不能盡數,這晚也只試抽空試到幾款特色推介;其中必試菠蘿狀的夏威夷菠蘿慕絲蛋糕,裡面真有菠蘿肉,非常過癮!

其他特色選擇還有尚蒂利忌廉蛋糕、夏威夷果仁焦糖撻、椰香杏仁米布甸,以及很有特色的彩虹刨冰,不過冰類不是我所好,沒有細嚐了~

當然也少不了打底/解滯的切件水果,當晚有鮮橙、蜜瓜、西瓜、哈蜜瓜等;但要留意,背後的原隻木瓜、椰子、香蕉只供觀賞的,好在問一問,真的差點就抓了隻木瓜回去了~

更多選擇還有:豆腐花、紅豆沙、紅豆奶凍、脆金寶燉蛋、榛子朱古力蛋糕、歌劇蛋糕、藍莓杏仁蛋餅、柚子薑啤啫喱、芒果豆奶布甸、熱情果蛋糕以及紅豆和果子... 最後,常見的麵包布甸變身成了牛角包布甸,更加邪惡,甜魔能抗拒嗎?

週一至四成人$608/小童及長者$428;週五六及公眾假期前夕成人$648/小童及長者$468,OpenRice 可獲最低75折優惠,平日最抵價每人$517,取價公道;想再盡興一點,還可加$50惠顧夏威夷手工啤酒哦!

由於人數多,折扣也較高(1-4人8折,5位或以上75折),最好當然約同一班友好來吃;取了超豐富的一檯食物大合照後,我們不客氣要開餐了!!

趁著人多,我們也試了幾款夏威夷手工啤,如 Longboard Island Lager、Big Wave Golden Ale、Koko Brown 等,各有特色,配搭香口美食尤其妙~

非常推介後出的芋頭葉慢烤豬肉,豬腩肉本身豐腴鬆化,吸收芋頭葉香氣已是美味;底下三文魚沾滿了豬油,更加油潤好吃不得了,令人心甘情願將之收納肚內,成為自身脂肪!

加上夏威夷千島醬芝士焗龍蝦、超好吃午餐肉、叉燒等等美食,很快又差不多要進入甜點環節~其實有8款 Movenpick 雪糕鎮場,其他甜品不可能吃太多了,但味道都不差的~

此外夏威夷果仁梳乎厘也值得一吃,不過甜魔媽媽最不能抗拒的,還是雪糕... 加上心愛的午餐肉、烤豬肉、焗龍蝦,這晚要長多少脂肪,不敢想像!!!

最後,門口還有一個 Photo booth,在這裡拍照+關注酒店 Instagram,並上載到個人 Instagram,加上 Hashtag 就有機會贏得豐富獎品!有興趣的要去吃去拍了~~~
2017-07-12
試食活動、優惠券