2022-08-05 345 瀏覽
食物魔鬼魚:出面極少有得食,肉食落係一絲絲嘅,冇魚腥味,比較淡,主要靠調味料吊味,呀媽話好食龍蝦飯:飯汁正常偏濕,龍蝦份量少,冇乜肉(龍蝦蚶要客自行開)Rib eye:非常好味,油脂同肉味平均得好,肉感柔軟羊架:好味唔太騷焦糖燉蛋:唔得總括食物方面係中上水平,唯冷氣過大,食物容易失温,影響味道。每一碟份量都偏少,配菜求其服務可以話係非常失望,個日叫侍應,每一次要叫3次,佢哋先拎到一樣野(強調係每一次都係咁)後來追加羊架都係憑我印象叫比甜品唔比餐具另外仲發生一路執枱,一路唱生日歌既情況(仲係我面前拍人屎忽)衛生佢種左d植物,所以滋生蚊蟲,仲會飛落食物🤢
食物
Rib eye:非常好味,油脂同肉味平均得好,肉感柔軟
羊架:好味唔太騷
焦糖燉蛋:唔得

甜品唔比餐具

佢種左d植物,所以滋生蚊蟲,仲會飛落食物🤢
2022-07-28 600 瀏覽
呢間餐廳講真打卡一流,城中綠景,不過食物就一般啦,唔算話好特別,有時覺得其他中餐既水準比佢還要高,但佢價錢又偏貴,今日先試佢個set brunch 👆🏻 APERITIVO😼12個月巴拿馬火腿加芝士同蕃茄多士,火腿咸香味唔算重👆🏻SUMMER SALAD (V) 😼呢個沙律加左柚子絲,酸酸地係幾開胃👆🏻BROKEN EGGS😼呢個都係前菜黎,面頭有幾片Iberian ham,加埋煎蛋,成件事好香口👆🏻GAMBAS "AL AJILLO"😼呢個虎蝦煎得好香,不過肉質一般,有d似椒鹽蝦👆🏻GRILLED PORK RIBS😿呢個係叉燒,佢個汁同叉燒係一樣味架👆🏻RED SNAPPER😼呢個係蒜頭紅椒蒸大蚌,都係冇咩特別,隻貝又唔算好新鮮👆🏻BROWNIE😼最後叫埋個雲呢拿雪糕加brownie,無論賣相味道都係好一般.⚠️非進食時記得帶口罩⚠️除左口罩再消毒雙手💸.消費. $420 🈵.回頭率. 7.5 / 10

👆🏻 APERITIVO😼
12個月巴拿馬火腿加芝士同蕃茄多士,火腿咸香味唔算重

👆🏻SUMMER SALAD (V) 😼
呢個沙律加左柚子絲,酸酸地係幾開胃

👆🏻BROKEN EGGS😼

👆🏻GAMBAS "AL AJILLO"😼
呢個虎蝦煎得好香,不過肉質一般,有d似椒鹽蝦

👆🏻GRILLED PORK RIBS😿
呢個係叉燒,佢個汁同叉燒係一樣味架

👆🏻RED SNAPPER😼
呢個係蒜頭紅椒蒸大蚌,都係冇咩特別,隻貝又唔算好新鮮

👆🏻BROWNIE😼
⚠️非進食時記得帶口罩
⚠️除左口罩再消毒雙手
💸.消費. $420
🈵.回頭率. 7.5 / 10
📍𝗧𝗵𝗲 𝗢𝗽𝘁𝗶𝗺𝗶𝘀𝘁 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 @ 灣仔又係Pirata Group旗下嘅餐廳~信心保證☺️呢間西班牙菜餐廳,環境超有feel,慶祝重要節日一流呢(ㆆᴗㆆ)去嗰晚估計同場超過一半都係生日,啲staff會唱晒歌彈晒結他咁出嚟,好浮誇的hahaღ Juicy Lobster Rice $590味道冇太大驚喜,龍蝦汁偏稀 (未食過其他paella比較唔到),但飯粒仍然是有口感🫶🏻吸晒醬汁算很夠味喔~同埋勝在份量足,原隻龍蝦上碟睇落真係好正!ღ USDA Prime Rib Eye $390牛扒出乎意料地不錯~肉質嫩滑!點佢開頭麵包籃附上嗰個白色醬又係好夾🤣ღ Tuna Tartar (Tapas) $140出面脆卜卜,配埋吞拿魚&牛油果粒🤩好開胃ღ Broken Eggs $140見網上好多人叫🤣係唔會難食嘅組合但都冇特別回頭指數😼3.5/5(有格調西班牙菜(๑>◡<๑)
📍𝗧𝗵𝗲 𝗢𝗽𝘁𝗶𝗺𝗶𝘀𝘁 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 @ 灣仔

ღ Juicy Lobster Rice $590

ღ USDA Prime Rib Eye $390

ღ Tuna Tartar (Tapas) $140
出面脆卜卜,配埋吞拿魚&牛油果粒🤩好開胃

ღ Broken Eggs $140
見網上好多人叫🤣係唔會難食嘅組合但都冇特別

回頭指數😼3.5/5(有格調西班牙菜(๑>◡<๑)
Juicy Lobster Rice
USDA Prime Rib Eye
Tuna  Tartar
USDA Prime Rib Eye
Tuna  Tartar
2022-07-21 560 瀏覽
平時經過呢間西班牙野已經覺得呢道好有情調,今次同朋友黎試下。未坐低已經聽到好多首生日歌勁有feel!因為我哋都想試多啲佢哋嘅西班牙小菜,所以都叫咗幾個海鮮同埋幾個肉試吓。Octopus A La Gallega好惹味加上佢下面放既薯塊好甜,為呢一個餸帶嚟左唔同嘅層次。King Prawn AL Ajillo好新鮮、鮮甜,網絡好油膩但係識落一啲油膩感都冇,仲非常之香。Wagyu Beef Cheek牛面頰住得非常之淋,基本上用叉就可以成舊叉開,配上嘅醬汁係南瓜汁好巧妙咁樣將牛面頰本身嘅油膩感降低。Razor Clams呢款嘅聖子同我想像中嘅西班牙聖子完全唔同,我想像中嘅西班牙聖子應該係好重口味充滿香料,點知呢一款聖子係用蕃茄配襯而且聖子非常之大隻配襯左蕃茄有一種新鮮得來又好滿足嘅感覺。至於主菜方面,Usda Prime Ribeye比想像中老咗少少,但係都有牛味好香。至於Grilled Lamb Chops羊肉煎得好香口,配以非常特別嘅椰子醬汁,有別於一般薄荷醬汁,椰子醬汁嘅甜味解咗本身羊扒上面嘅油膩感非常特別。甜品方面Signature Churro Bao,Churro配上刈包係一個

甜品方面Signature Churro Bao,Churro配上刈包係一個非常之創新嘅嘗試,加上雪糕有好多唔同嘅口感喺你嘅口腔入面發生緊,相當有趣。
2022-07-17 879 瀏覽
上網見到好多人都係去呢間餐廳慶生,所以就book 左呢間餐廳同fd 慶祝生日啦間餐廳有三層,呢日就被安排坐最高個層果然呢層既通風係麻麻地,越夜越旺既時候油煙味就大d 但係我覺得係無揀錯餐廳同fd 慶祝佢生日既我地今次係晚市過黎,如果叫甜品的話,甜品上面會有慶生字句,仲會有staff 彈結他同你場生日歌呢日連埋我地個檯,我聽左5 次生日歌所以話呢間餐廳真係好多人過黎慶生呢間西班牙餐廳d 野食不錯,值得推薦😙😙😙GAMBAS AL AJILLO 🌟🌟🌟🌟🌟 其實姐係蒜蓉焗蝦,個蝦好好味,滿滿既蒜油香氣配搭左d 大蝦,食完係會想encore 既 Broken Egg ⭐️⭐️⭐️⭐️ 仲有流心既蛋配上腸仔同埋薯仔片,又出奇地夾,雖然係好味,但係略嫌有小小油膩感 Juicy Lobster Rice (Portion for 2)🌟🌟🌟🌟🌟呢個龍蝦飯係2 人份地serve 的,濃郁既龍蝦汁味道入曬落個飯度,好好味! 雖然有d 貴,但係值得一試!同埋個飯都真係大份既,兩個人當mains 都好夠!d 飯又無話好硬但係有口感配合埋龍蝦肉食真係好滿足!Brownies 🌟🌟🌟🌟
間餐廳有三層,呢日就被安排坐最高個層

果然呢層既通風係麻麻地,越夜越旺既時候油煙味就大d
但係我覺得係無揀錯餐廳同fd 慶祝佢生日既

呢日連埋我地個檯,我聽左5 次生日歌
所以話呢間餐廳真係好多人過黎慶生
呢間西班牙餐廳d 野食不錯,值得推薦😙😙😙

GAMBAS AL AJILLO 🌟🌟🌟🌟🌟

GAMBAS    AL    AJILLO

Broken Egg ⭐️⭐️⭐️⭐️

Broken  Eggs

配合埋龍蝦肉食真係好滿足!

Juicy  Lobster  Rice

Brownies 🌟🌟🌟🌟

因為係慶生既關係我地就叫左個甜品,個brownies 都有驚喜,甜而不漏,大家如果係慶生既話可以叫呢個甜品!如果book 位個陣寫左要慶生或者慶祝某d 日子,呢度既staff
就會幫你裝飾好個甜品碟,好貼心
不過如果壽星係比較內斂的人就可能會有d 怕羞,因為staff 會落結他黎唱生日歌同你慶祝生日😍帶動埋成層餐廳其他食客既氣氛

Brownies

2022-04-29
GAMBAS    AL    AJILLO
Juicy  Lobster  Rice
Brownies
  • Juicy lobster rice
  • Gambas Al Ajillo
聽講呢一間西班牙菜好有特色,慶祝生日節日氣氛一流,生日嘅話係會有店員送上生日甜品同彈結他為你唱生日歌,之前見到佢會有即影即有但今次同朋友去竟然冇,食物質素都OK,未去到架好食但整體來講都唔錯,冇一樣嘢食係架伏,食物嘅份量好多好足,兩個人食廚師推介真係飽到傻,有少少美中不足嘅地方係食到後期嘅時候,店員完全唔夠人手去招呼客人,要等好耐先至可以幫手影相加水埋單。🍴 CHEF FEED ME PER. FAVOR $568 一位 另收加一 圖片中為二人份!🍴餐包 酸種麵包 (7/10)孫總麵包外皮超硬勁難咬開,入面就比較濕少少淋少少,食到幾香嘅麥味,同埋酸種發酵得好夠,有酸種嘅味道。個蒜蓉cream,搽麵包度幾香蒜蓉味,鹹香香口。🍴Tuna Tartar (8/10)係用左吞拿魚,蟹子,個底係牛油果醬,脆球去整,外面脆球薄脆口感,吞拿魚唔腥唔太勁淋身,有口感,加埋牛油果醬好fresh,幾好食,咁多個小食覺得呢個最好食物🍴 Gambas (5/10)有四隻蝦,用左蒜去整,蝦係冰鮮蝦,食得出蝦肉淋身,冇咩口感,蒜頭味唔出,比較淡味。🍴 Padron Peppers (7/10)第一次食烤青椒仔,意

🍴餐包 酸種麵包 (7/10)

🍴Tuna Tartar (8/10)

🍴 Gambas (5/10)

🍴 Padron Peppers (7/10)
第一次食烤青椒仔,意外幾唔錯,青椒落咗鹽去烤,鹹鹹哋幾香口,唔會辣,啲籽幾爽口,幾特別。

🍴 Ham Huevos Rotos (8/10)
店員話係broken legs,上面有ham,兩隻煎蛋,加啲炸焗過嘅薯片,西班牙火腿幾鹹香,唔會過鹹,煎蛋都有流心,薯仔係似焗淋咗,但又有炸香過,甜甜哋幾香口,撈勻食幾香幾特別,都幾唔錯,但係食完已經勁飽🤣

🍴 Truffle Croquette (7.5/10)
炸嘅黑松露忌廉波,外面好香脆,入面係流心忌廉cream,好creamy好多餡,黑松露味幾香,但唔算濃,食多一舊都覺得幾膩,但味道ok的。

🍴 Juicy Lobster Rice with Sautee Broccolini (7.5/10)
一上枱好大盤!似係四個人份🤣但幾驚艷係有一隻龍蝦,仲要有膏!龍蝦用冰鮮,肉質唔彈牙爽口,比較淋身,但有蝦味嘅,膏好香濃,個飯先吸曬精華!好香龍蝦味,但屬於比較清香,成個飯就靠隻龍蝦同雞湯調味,冇乜其他調味料,比較淡身,飯口感較淋身,有少少似食潮州粥嘅感覺,飯粒淋但有口感!個西蘭藥燒得好重碳味,偏苦同鹹。590單叫就唔值,套餐都ok嘅🤣未到勁驚喜,但都唔錯。

🍴 Chocolate Mousse (7/10)
Olive oil. sea salt, honevcomb crumble,朱古力mousse好香滑,好濃郁朱古力味,但唔會苦,加埋海鹽令到平凡嘅mousse好有層次,但冇蛋糕布甸食有啲失望,見其他食評有🥹

推薦指數: 7.5/10
總體嚟講環境幾好有氣氛,食物ok特別,未到驚喜同好好食,慶祝生日唔錯,有歌唱下,但冇即影即有相送就差啲,同埋送甜品上枱冇主動問要唔要幫忙影相,我同朋友坐到蠟燭熄埋都揾唔到店員幫手影相😅忙到冇時間招呼客人,都體諒嘅,去到連埋單叫人都等15分鐘,令到個感覺一般😂安排可以好啲。
2022-07-06 483 瀏覽
今次終於出城去港島食好西🤩如果想同frd慶生嘅話😆揀尼一間一定包你地滿意😝入面嘅staff都好熱情😚而且仲可以提供生日歌服務🥳有固定班底唱+彈生日歌比生日嘅朋友仔聽架🤪勁有feel超正😝除左氣氛同環境值得讚之外 野食更加都係非常出色啊🥹🍷Juicy Lobster Rice大家可以跟佢menu一set咁樣order😙而今次就capture左餐廳嘅signature招牌比大家🤩入面係有魷魚、boomba rice同埋波士頓龍蝦啊🥰超好食😋飯都好有特色🥹好有咬口啊🤤🤤💸價錢:跟餐+$98✨好味·到指數:4/5🤍🤍🤍🤍

🍷Juicy Lobster Rice
💸價錢:跟餐+$98
✨好味·到指數:4/5🤍🤍🤍🤍
𓍯 Tʜᴇ Oᴘᴛɪᴍɪsᴛ 𓂃𝗔𝗹𝘄𝗮𝘆𝘀 𝗮 𝗴𝗼𝗼𝗱 𝗰𝗵𝗼𝗶𝗰𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗰𝗲𝗹𝗲𝗯𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝘀 is @theoptimisthk, a 3-storey Spanish spot under @piratagrouphk 🎂 𝘵𝘩𝘦 𝘵𝘦𝘢𝘮 𝘸𝘪𝘭𝘭 𝘴𝘦𝘳𝘦𝘯𝘢𝘥𝘦 𝘺𝘰𝘶 𝘪𝘯 𝘩𝘪𝘨𝘩 𝘴𝘱𝘪𝘳𝘪𝘵𝘴 🎶 & there were 𝘴𝘰 𝘮𝘢𝘯𝘺 𝘱𝘦𝘰𝘱𝘭𝘦 𝘤𝘦𝘭𝘦𝘣𝘳𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦 𝘯𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘸𝘦 𝘸𝘦𝘯𝘵 🎉 Finally got to try their famous 𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑅𝑖𝑐𝑒 🦞 I’ve tried their dunch menu before and they were all out of it, managed to secure it this time with the HKRW dinner menu ✨My fav part of Spanish cuisine is 𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘶𝘭𝘭 𝘴𝘱𝘳𝘦𝘢𝘥 𝘰𝘧 𝘵𝘢𝘱𝘢𝘴 🇪🇸 We (barely) managed to finish everything and
𓍯 Tʜᴇ Oᴘᴛɪᴍɪsᴛ 𓂃
Lobster  Rice

My fav part of Spanish cuisine is 𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘶𝘭𝘭 𝘴𝘱𝘳𝘦𝘢𝘥 𝘰𝘧 𝘵𝘢𝘱𝘢𝘴 🇪🇸 We (barely) managed to finish everything and 𝘸𝘦𝘯𝘵 𝘩𝘰𝘮𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘩𝘢𝘱𝘱𝘺 𝘣𝘦𝘭𝘭𝘪𝘦𝘴🤰🏻Really 𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘦𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘵𝘢𝘧𝘧 𝘢𝘳𝘦 𝘭𝘰𝘷𝘦𝘭𝘺, no wonder it’s such a 𝘱𝘰𝘱𝘶𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘩𝘰𝘪𝘤𝘦 𝘧𝘰𝘳 𝘤𝘦𝘭𝘦𝘣𝘳𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘰𝘤𝘤𝘢𝘴𝘪𝘰𝘯𝘴 💁🏻‍♀️

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ᴡᴇᴇᴋ sᴘʀɪɴɢ 2022 ⊹ ‧̫‧⊱

ᴅɪɴɴᴇʀ ᴍᴇɴᴜ ($𝟺𝟿𝟾𝚙𝚙)

ᴇɴᴛʀᴀᴅᴀs
✧ 𝐴𝑐𝑜𝑟𝑛-𝑓𝑒𝑑 𝐼𝑏𝑒𝑟𝑖𝑎𝑛 𝐻𝑎𝑚
✧ 𝑂𝑐𝑡𝑜𝑝𝑢𝑠 𝐶𝑟𝑜𝑞𝑢𝑒𝑡𝑡𝑒𝑠
✧ 𝐾𝑖𝑛𝑔 𝑃𝑟𝑎𝑤𝑛 𝑎𝑙 𝐴𝑗𝑖𝑙𝑙𝑜
✧ 𝐻𝑢𝑒𝑣𝑜𝑠 𝑅𝑜𝑡𝑜𝑠
✧ 𝑀𝑒𝑑𝑖𝑡𝑒𝑟𝑟𝑎𝑛𝑒𝑎𝑛 𝑡𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜𝑒𝑠

ᴍᴀɪɴs
✧ 𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑅𝑖𝑐𝑒 (+𝟿𝟾𝚙𝚙, 𝚜𝚎𝚛𝚟𝚎𝚜 𝟸)

ᴅᴇssᴇʀᴛ
✧ 𝐶𝑟𝑒𝑚𝑎 𝐶𝑎𝑡𝑎𝑙𝑎𝑛𝑎
✧ 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝐵𝑟𝑜𝑤𝑛𝑖𝑒

ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟs
✧ 𝐷𝑎𝑖𝑞𝑢𝑖𝑟𝑖 𝑑𝑒 𝐹𝑟𝑒𝑠𝑐𝑎 ($𝟿𝟶)
✧ 𝑅𝑒𝑑 𝑆𝑎𝑛𝑔𝑟𝑖𝑎 ($𝟾𝟶)

𖤥 Tʜᴇ Oᴘᴛɪᴍɪsᴛ @theoptimisthk
↷ 𝕊𝕡𝕒𝕟𝕚𝕤𝕙 𖥧𓂃 #thefchk_spanish
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_wanchai
#theoptimist
2022-06-14
Lobster  Rice
  • Juicy lobster rice
  • Dessert  Platter
2022-07-02 546 瀏覽
同學仔帶我食生日飯😍😍佢地話上網睇呢間生日慶祝生日一流🐷🐷—去到間野有3層🥰環境係好靚 不過就比較暗🙊我地坐2樓近廚房位 不過成餐飯都超勁油煙味🤣🤣嗆到個鼻好辛苦🥲🥲—Set lunch就有soup, appetizer, main & dessert🍽 揀唔同既main就唔同價錢🥂—湯就係蕃茄湯🍅幾濃郁🥰Appetizer我地揀左1. Tuna tartare🐟配左牛油果蓉🥑幾襯他他Menu寫住有teriyaki 照燒汁 但食落又食唔出🥲🤣2. Gambas Al Ajillo (extra +$28)睇圖都可以見到啲蝦好粉 食落就真係又鞋又霉🙊無咩garlic chilli味🌶睇返單先知原來仲要+$😂—Main揀左1. Juicy Lobster Rice🦞(extra +$98)呢個係staff recommend🙊入面除左龍蝦仲有魷魚🦑但我覺得偏鹹😂2. Chateaubriand🥩(extra +$78)叫左medium 睇落好生🐵但其實ok 不過我就嫌個汁唔夾🤣沾左都唔覺有咩味—最後甜品我地4個都叫左chocolate brownie🍫我認為賣相唔太靚🤣🤣好難影到相🥲食落p
同學仔帶我食生日飯😍😍佢地話上網睇呢間生日慶祝生日一流🐷🐷

湯就係蕃茄湯🍅幾濃郁🥰
Appetizer我地揀左
1. Tuna tartare🐟
配左牛油果蓉🥑幾襯他他
Menu寫住有teriyaki 照燒汁 但食落又食唔出🥲🤣

Main揀左
2. Chateaubriand🥩(extra +$78)

最後甜品我地4個都叫左chocolate brownie🍫
我認為賣相唔太靚🤣🤣好難影到相🥲食落pat朱古力醬好甜🙊🙊刮走就咁食個brownie就ok🙈

💰hkd $1685.2 including 10% service charge
📍 The Optimist
G/F to 2/F, Hennessy Road 239, Wan Chai Hong Kong
2022-01-07
2022-06-27 713 瀏覽
Broken egg🍳   $120🍽前菜~有驚喜!!🤩侍應會先給你拍照,然後會幫你拌勻,薯仔切成一片片,跟薯片一樣,趁熱吃還能吃到香脆的口感,薯仔吸引了蛋汁和黑松露的香味,非常惹味 😋 Wagyu Beef Cheek🐂  $170🍽前菜~牛臉頰煮得超軟腍,肉質超嫩滑!! 😍南瓜醬汁超甜,可惜只有兩塊,份量超少 🙈 USDA Prime Ribeye🥩  $390🍽主菜~肉眼我們選了5成熟,煮得剛剛好,不會太硬,而且還保留着肉汁👍,而配菜方面有薯角和Manchego Cheese🧀,這種芝士由羊奶製成,所以奶味濃郁而且帶有咸味,所以不用另外配醬汁也很夠味 ☺️ 另外隨餐還有附送酸種包和酸忌廉 😋 總結:餐廳環境舒服,侍應服務態度也很好,但每款菜式的單價都偏貴,份量也偏少 🙈

Broken egg

Broken egg
Wagyu Beef Cheek
USDA Prime Ribeye
2022-06-26 595 瀏覽
一間很容易book到(據說是)的網紅西班牙餐廳,即日訂都有位 。 總的來說,是適合附近打工仔收工後過來點幾份Tapas和喝杯酒的地方。 在軒尼詩道上,交通比較便利。  菜式和上菜時間都很南美(隨意)。 配菜時常不同,大概是看廚師心情。 上菜間隔都比較久,一餐午飯吃了快三个小时。 這個用餐時間在香港來說過於奢侈。 大概是用餐人數多而侍應較少的緣故,侍應比較難顧及到每一桌,要用些時間先他們才會留意到你有需求。  因為是周末中午,所以只提供brunch餐牌。 五份Tapas,最喜歡蘋果酒chorizo和碎蛋炸土豆。 碎蛋下面的是土豆片而非薯條。 章魚小丸子就不建議單點了,一入口全是麵粉的味道。 大概是因為Tapas過鹹,主菜羊肩肉的羊肉和醬汁味道都很淡。 甜品叫Churros是最安全的,芝士蛋糕蛋腥味較重。 Acceptable.章魚小丸子不建議點。入口全是麵粉的味道。King pawn al ajillo偏鹹。 Chorizo a la sirda。好吃。碎蛋下面的是土豆片而非薯條。主菜羊肩肉的羊肉和醬汁味道都很淡。用餐期間侍應彈著結他在領桌唱了兩次生日歌,送上了蛋糕,看來又是一家受歡迎的

Salad

Acceptable.

Octopus  Croquetas

章魚小丸子不建議點。入口全是麵粉的味道。

King  Pawn  Al  Ajillo

King pawn al ajillo偏鹹。

Chorizo  a  la  Sirda

Chorizo a la sirda。好吃。

Huevos  Rotos

碎蛋下面的是土豆片而非薯條。

Lamb  Tomahawk

主菜羊肩肉的羊肉和醬汁味道都很淡。

Churros

用餐期間侍應彈著結他在領桌唱了兩次生日歌,送上了蛋糕,看來又是一家受歡迎的慶生餐廳。
Chorizo  a  la  Sirda
Huevos  Rotos
Churros
2022-06-20 520 瀏覽
It charges too expensively which doesn't match with the quality of the food. First thing, the rib eye charged $390, which didn't specify the grams on the menu and we're told to have 250g. We would be expecting something thick with such a price. however, what we found were just literally several pieces of meat which I highly suspect it even weighs 150g at all!! what's more appalling is that, the meat is full of fats, which is disgusting and we are just eating fat. Thus the actual weight of the me
First thing, the rib eye charged $390, which didn't specify the grams on the menu and we're told to have 250g. We would be expecting something thick with such a price. however, what we found were just literally several pieces of meat which I highly suspect it even weighs 150g at all!! what's more appalling is that, the meat is full of fats, which is disgusting and we are just eating fat. Thus the actual weight of the meat is definitely less than 100g. In addition, the quality of meat is bad as well. we asked for medium raw but it tasted no different than well-done. Very disappointing about not the food but the dishonesty of the restaurant as a whole. Very disappointing and highly NOT RECOMMENDED.

The stingray has weird taste and the taste is so plain that there's no taste of fish at all!

In general, Very disappointing and highly NOT RECOMMENDED.

2022-06-18 496 瀏覽
熱鬧西班牙餐廳人均消費:$400總結:可以一試————————————————————————鍾意食西班牙菜因為餐廳通常都好熱鬧好有氣氛. 同朋友慶祝生日一流.Lunch menu有free flow. Sangria好飲.😋Juicy lobster rice好食,二人份量都好多,每一口飯都吸收哂龍蝦湯. 好適合配酒食.😋同行朋友生日,餐廳staff會彈結他唱生日歌,好好氣氛!******************************The Optimist (灣仔)灣仔軒尼詩道239號地下至2樓
[The Optimist]

熱鬧西班牙餐廳

人均消費:$400
總結:可以一試

————————————————————————

同行朋友生日,餐廳staff會彈結他唱生日歌,好好氣氛!

The Optimist (灣仔)
灣仔軒尼詩道239號地下至2樓
生日
位於灣仔呢間西班牙餐廳,環境十分有情調,無論係座位抑或食物嘅擺盤,都好精緻,同朋友、另一半、慶祝或者打卡都好fit❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥Starters全部都好好食,特別Tuna tartare 又靚又新鮮,一口一個,話咁快就食曬😂青口同大蝦咁大隻,加埋惹味醬汁,爽口彈牙,完全冇冰鮮感覺!燒牛肉睇相都知既鮮嫩又juicy啦,雖然真係好邪惡,但又係食極都唔膩🤩甜品正常 ,椰子味好出,不過甜品無主菜咁出色😙仲記得當晚連續唱咗四round生日歌,好多人都黎慶祝生日,侍應同小提琴手都好俾貨,呢晚好enjoy!

青口同大蝦咁大隻,加埋惹味醬汁,爽口彈牙,完全冇冰鮮感覺!

甜品正常 ,椰子味好出,不過甜品無主菜咁出色😙

• tuna tartar
呢度的lunch set 都幾多野食,裝修設計富有歐陸情調,好有氣氛。亦都適合同朋友慶祝生日,店員會彈琴唱歌,可以給朋友一個驚喜。餐廳主要為藍色。餐具亦都好精緻。Lunch set 包括:-STARTERS🌟餐包配牛油 - 個麵包偏硬身。🌟A selection of Iberian Charcuterie & cheese, market salads & Pintxos and salaries - 黑毛火腿鹹香味十足,配酸酸地嘅沙律菜可以中和返。芝士偏硬有少少辣味。🌟 Blue prawns grilled on sea salt, kimuchi sauce - 虎蝦都幾大隻同埋新鮮,肉質彈牙。調味有少少辣,但都幾開胃。蝦頭仲有少少蝦膏添。🌟Mushroom Croquettes - 炸蘑菇薯仔。外面炸得鬆脆,裏面就係薯仔熔磨茹。熱辣辣都幾好食。🌟Broken eggs ‘Huevos Rotos’ - 材料有蛋、煙肉及薯仔。唔會輸嘅配搭。加頭先嘅麵包食都唔錯。MAIN COURSE🌟Juicy Lobster rice - 這個菜式需要等30分鐘。但絕對值得!視覺效果非常震撼

餐廳主要為藍色。餐具亦都好精緻。

Lunch set 包括:-
STARTERS
🌟餐包配牛油 - 個麵包偏硬身。

MAIN COURSE
🌟Juicy Lobster rice - 這個菜式需要等30分鐘。但絕對值得!視覺效果非常震撼。顏色好漂亮,材料十足。裏面有一隻600g龍蝦,加上濃稠嘅湯底。龍蝦味非常濃郁,鮮味十足。每一啖飯都係精華。必食推介。

DESSEET
🌟Brownie - 朱古力醬又話幼滑香濃。但基本上食到呢個時候已經好飽,加上布朗尼有啲甜,我食咗兩啖就放棄咗啦。

總結來講,最出色嘅當然係龍蝦飯。同朋友可以慢慢食,享受快樂時光。