呢間pirata集團( 即係pici)既西班牙餐廳最近係一間打卡嘅熱門餐廳裝修靚!然後我上網睇原來呢一間餐廳係會有人彈同唱生日歌咁我就book咗嚟慶祝男朋友生日成餐飯都好滿意好開心餐廳係喺灣仔鬧市入邊個反差好正入面好有情調由於我哋早咗去餐廳職員都好Nice咁樣叫我哋去飲杯嘢先我哋就坐低入去嘆冷氣我見到有啲客人會入嚟就咁飲杯嘢同bartender傾吓偈感覺都幾chill終於都夠鐘入座我哋安排咗喺樓上嘅窗口位係店員細心安排好Nice!!!餐牌選擇好多最後我哋竟然係要店員推介佢亦都好Nice咁樣推介咗佢覺得最好食嘅菜俾我哋~有傾有笑都幾開心先來餐包外脆內軟而且麥味好重熱辣辣好味牛油亦都係淡味嘅無鹽牛油男朋友都覺得好正!咁呢個就係店員推介嘅tapas Gambas “AL AJILLOS”$180評分:9/10佢係用King Prawns,再加啲橄欖油蒜蓉同埋辣椒去整超級香!!!有橄欖油浸住好夠熱同埋好香蒜蓉味又夠爽口 蝦味又鮮甜果然冇介紹錯出面會比較少食到呢一道菜係值得推介嘅呢個就係全晚嘅焦點Juicy Lobster Rice$590評分:10/10呢個真係超超超超超級好食首先佢勁大煲先啦
呢間pirata集團( 即係pici)既西班牙餐廳

感覺都幾chill

終於都夠鐘入座
我哋安排咗喺樓上嘅窗口位
係店員細心安排

好Nice!!!
餐牌選擇好多
最後我哋竟然係要店員推介

佢亦都好Nice咁樣推介咗
佢覺得最好食嘅菜俾我哋~
有傾有笑都幾開心

先來餐包
外脆內軟而且麥味好重

熱辣辣好味
牛油亦都係淡味嘅無鹽牛油

男朋友都覺得好正!

Gambas  “ AL  AJILLO”

咁呢個就係店員推介嘅tapas
Gambas “AL AJILLOS”
評分:9/10
佢係用King Prawns,再加啲橄欖油
蒜蓉同埋辣椒去整

我哋係食到一啖都冇淨😂😂😂😂
呢個真係推薦!
必叫

Hand  cut  flies

呢個係我自己想食嘅Hand Cut Flies ($60)
評分:5/10

呢一個係我嗌嘅唔知麵包咩甜品

因為我唔記得咗影低個dessert Menu
呢個係非常之好食

佢嘅麵包都係外脆內軟

而且好香蛋香同埋甜味!!!
麵包索晒啲汁
所以一咬落去
入面啲醬汁吱哂出嚟!
旁邊嘅咖啡雪糕如果就咁食就好苦

好食得嚟唔會太貴
總而言之
記得book呢度同另一半慶祝生日啊
包你有愉快嘅一晚
Gambas  “ AL  AJILLO”
Juicy  Lobster  Rice
Hand  cut  flies
2021-10-10 1158 瀏覽
今次既post遲咗幾個月,最近先有時間重整相片,不過嗰日嘅開心依家都會記得☺️上網搵咗幾間,見到呢間評語都幾好,特別係慶祝生日是首選❤️上網一早book定甜品寫上生日字句,order甜品上既時候會成班店員會一齊同你唱生日歌🎼👍🏻仲有個係彈着結他伴奏,氣氛真係好好,希望朋友冇嚇親啦😂💥食物💥1️⃣Lobster rice: 波士頓龍蝦肉質彈牙,龍蝦醬汁帶有少少蕃茄味,整體味道好出色,必點~2️⃣Grilles pork ribs: 平時豬肋骨唔係我首選,不過有一位朋友唔食牛就叫呢個試吓,點知有驚喜😳肉質好軟腍,個醬汁又甜甜地幾好味!3️⃣USDA Prime rib eye: order了七成熟,切開呈微粉嫩色,口感嫩,有肉汁,不過牛味就唔算好濃。Cocktail我就唔太記得🤔不過就叫做慶祝生日而飲就覺得比較好,如果唔係個人就覺得唔使特登叫,但係甜品方面就一定係必點好好食😋不過佢有限時90分鐘會比較趕,原因佢真係人流好多咁真係都合理嘅😂不過燈光比較暗….如果影相就真係要打燈會比較好,最後佢會幫我哋影一張即影即有嘅相片留念,真係抵讚❣️

💥食物💥

• USDA Prime Rib Eye
上星期日嚟呢度同朋友食brunch🌞雖然唔係任食, 但係見到brunch menu都幾豐富, 仲有佢嘅signature Juicy Lobster Rice🦞🥘🤤 所以一於嚟試吓呢度嘅brunch由朝早11:30am食到14:30, 啱晒同朋友慢慢傾偈, 坐足三粒鐘chill下☺️首先staff會為你送上麵包🥖🧄🧈佢呢個嘅麵包外脆內軟, 加埋佢自家製嘅香蒜蛋黃醬(Aioli/Garlic mayonnaise)真係好好味🤤Brunch包括:冷盤🥬🧀🥓🫒有parma ham, 新鮮蔬菜, 芝士, 橄欖, 酸瓜, 肝醬, 脆餅乾等等全部都好好味, 尤其是蔬菜清新爽甜, 加埋鹹香嘅parma ham真係一流然後就有三款tapas:- 烤蝦🦐 蝦肉新鮮彈牙, 只係用少少鹽簡單調味已經好正- 可樂餅🧡平時都少食炸嘢, 覺得呢個可樂餅幾好味, 又唔會好油膩- huevos rotos🍳🥓 唔係好知中文係咩,不過其實就係有兩隻煎蛋, parma ham, 辣肉腸碎, 底下仲有啲薯餅所有嘢撈埋真係好正, 尤其是啲蛋汁撈埋啲薯餅🤤然後到我最期待嘅主菜部份🤤JUICY LOBSTER RICE 🦞🥘呢個要
上星期日嚟呢度同朋友食brunch🌞

首先staff會為你送上麵包🥖🧄🧈

Brunch包括:
冷盤🥬🧀🥓🫒

然後就有三款tapas:
- 烤蝦🦐 蝦肉新鮮彈牙, 只係用少少鹽簡單調味已經好正
所有嘢撈埋真係好正, 尤其是啲蛋汁撈埋啲薯餅🤤

然後到我最期待嘅主菜部份🤤
JUICY LOBSTER RICE 🦞🥘
呢個要額外加$88 per person, 但係我覺得一定要加錢食呢一個!

呢個飯係二人份量, 份量其實真係好大, 不過其實食下食下我覺得我自己都可以食晒一兜🤣
首先有一隻開邊龍蝦鋪喺面☺️
龍蝦肉彈牙🧡 (雖然嗰日嗰隻龍蝦我覺得有少少奇怪嘅味道不過都可以接受)
佢個名真係冇呃人, 真係好juicy☺️ 啲汁係好濃嘅龍蝦湯🤤 撈埋啲飯食真係搞唔掂🤤🤤🤤就算平時唔係好食飯嘅我都忍唔住一啖接一啖🤤🤤🤤

至於甜品, 我哋揀咗flan🍮同埋brownie🍪🍨
flan係類似焦糖布甸

brownie正常發揮

兩款甜品都配雲呢拿雪糕, 好味☺️

最後埋單每人$396

整體來講, 覺得呢度環境,服務,食物都好好☺️ 又可以好休閒咁喺度坐三粒鐘, 慢慢嘆, 真係好正, recommend!✨
2021-10-03
  • Broken  Egg
  • Flan
*今次成個食評會好長!係真係成個飲食體驗*朋友話想儲齊pirata 𣄃下餐廳嘅即影即有所以今次佢生日就黎呢間( ´▽`)咁話哂都生日 點都會book張枱落個remark 嘅唔知係我遲book定係佢本身夜晚只接walk-in 得返1830一個時間咁唔緊要啦其實我收工過去都係差唔多但最後我都係遲咗大概五分鐘左右好耐冇試過要金鐘轉車 實在失左預算去到同receptionist 姐姐講返有reservation就指示我張枱已經ready 要行樓梯上一樓簡介一下 呢道樓高3層樓梯都係幾有格調( ´▽`) 如果唔多人打個卡都好其實最底一層係做bar 即係唔for dinner望到嗰張好多KOL打卡嘅綠色沙發係喺最底層咁就遺憾地冇緣坐喺度打個卡 一上到一樓 即刻有個姐姐示意問我係咪_小姐然後帶我去我張枱咁我就即刻一輪嘴話 I come here for celebrating my friend’s birthday Any recommendation for dessert?嗰陣已經搭八 好彩朋友遲到我仲可以準備( ´▽`)然後姐姐就介紹Eric 比我識 話佢係負責我地枱 佢而家拎dessert
*今次成個食評會好長!係真係成個飲食體驗*

朋友話想儲齊pirata 𣄃下餐廳嘅即影即有
所以今次佢生日就黎呢間( ´▽`)
咁話哂都生日 點都會book張枱落個remark 嘅

咁就遺憾地冇緣坐喺度打個卡
一上到一樓 即刻有個姐姐示意問我係咪_小姐
然後帶我去我張枱

咁我就即刻一輪嘴話
嗰陣已經搭八 好彩朋友遲到我仲可以準備( ´▽`)
然後姐姐就介紹Eric 比我識
話佢係負責我地枱 佢而家拎dessert menu比我
噢(⊙_⊙) 呢點我必須要講!
呢道有個server 係識講中文!
有啲超級十分無敵意外
之後Eric 就介紹dessert比我
介紹左樣靚嘅同幾款味道上吸引嘅
咁我緊係揀好食啦( ´▽`)
都有提返我可以先落dessert 再等朋友黎再叫main
仲未落單 頭先帶我埋位嘅receptionist 就上左麵包
話可以邊等朋友邊食
然之後就介紹menu 佢大力推介個tasting menu
呢道嘅Tasting menu就係西班牙版omakase
會有4-5個tapas 再加2個main 再加dessert
抵食嘅 但對2個女仔黎講可能會比較多
有刨openrice 嘅都知呢度最出名係juicy lobster rice
咁我就問但我想食嗰個飯
叫tasting menu係咪要搏佢煮?
原來可以自己要求轉 不過就會由2個main變1個
因為個lobster rice係2人份量
搭九鬆啲 朋友都出現了
原來佢走左上2樓 2樓係party 應該比人hold左場
講起原來大家想食嘅main都只係個lobster rice
而我個人有嚴重嘅選擇困難症
比起散嗌叫人介紹 不如直接交比個廚決定( ´▽`)
個set冇野飲 朋友就話嗌jar sangria
好啦就嚟七點終於落完單
醒起book枱嗰陣有寫限時2個鐘
剩低1.5個鐘其實都夠哂( ´▽`)
講返個包 佢放低左三塊sourdough 冇跟到油醋
取而代之嘅係白色嘅醬
唔係unsalted butter 係沙律醬
Broken  egg

冇耐 第一樣野食就到啦 攝於19:08
係broken egg
我地都喺openrice 見到人推薦
不過喺menu其實就唔係好覺眼
估唔到冇揀嘅情況下 個廚煮左比我地( ´▽`)
呢個就係風乾火腿跟煎蛋跟薯仔
本身以為係太陽蛋會漏個黃出嚟
點知原來係熟蛋黎( ´▽`)
Ham 本身就係鹹味非常突出嘅一種食物
我個人成日覺得作為starter就誇張左
不過唔跟蜜瓜 跟蛋都有效中和到個味道
薯仔整得幾薄 個鹹香我都幾欣賞嘅
不過整體係偏油嘅 ( ´▽`)
而我地2個女仔黎講 叫嘅野食比較多
所以食剩底嘅少少薯仔就冇食等下一碟野食
Sangria

Sangria 好似係佢地主打嘅野飲
送broken egg食我又覺得幾好
飲落個橙汁味幾重 兩個女仔
一渣都夠我地飲 都好吹水嘅其實
然後奮力吹水 但係等下等下 時間就快8點。。
我第一次黎 都甚少食西班牙野
頂唔順問朋友 “係咪要食哂一碟野先上第二碟?”
我開始懷疑其實西班牙菜同法國菜都有相同習慣
然後Eric彷彿聽到我嘅困惑
走過黎問我地上左幾多野食
所以睇嚟應該係漏單(⊙_⊙)
不過 的而且確係雖然係星期一 但全層爆滿
再等多左一段時間 我地舉手問啲野食嘅情況
就係咁 野食終於到左
由於12張相嘅限制
我將炸魷魚 calamari 同beef cheek 放同一張圖

一次黎左兩個starter( ´▽`)
魷魚我就略嫌佢油左啲 面層都唔脆
而味道上。。其實炸野都好難唔好食
係真係個質感唔算討好 我prefer乾身啲
不過個醬 應該係南瓜係好食嘅
整出黎都creamy 配埋南瓜籽係正嘅
食完個manager過嚟收碟問下我地啲野食點
我猶豫嘅時候朋友已經答it’s very good
Manager 話個beef cheek係佢favourite
隔離枱見我地食好似好正咁就跟住嗌左份( ´▽`)
不過聽佢地講 佢地都覺得麻麻地
原因係唔夠熱 諗起都好似真係暖( ´▽`)
再喺等待野食嘅途中
Eric走過嚟為我地嘅等待致歉
喺我地冇提出過任何不滿或投訴嘅情況下
佢話manager決定free左我地叫嗰jur sangria
即時張單平左好多( ´▽`) !
不過因為放左好耐 而冰就只喺一開始嘅杯道
後來酒放暖左就變到有啲難入口
問左人加啲冰之後就可以飲得返啦( ´▽`)
Tuna  tartar

之後係tuna tartar
正啊! 係牛油果醬上面放呑拿魚同少少蟹籽
就咁食係幾好食 又唔腥 又一口放哂落口
幾過癮( ´▽`)
至於點解佢要放生嘅綠豆喺底
我估係增加摩擦唔想佢碌走或者上面嘅料會跌
Ham  croquettes

係超濃味嘅可樂餅 ( ´▽`) 底有層芝士醬
係西班牙一種比較著名嘅一種送酒嘅小食
都係鹹香重嘅野食 出爐冇耐炸到熱辣辣脆卜卜!
後面係summer salad
青瓜為主 附少少車厘茄 小黃瓜 紅葱頭
少少酸 係油唔係沙律醬 好食既 都開胃嘅
Juicy  lobster  rice

然後係個main嘅juicy lobster rice
二人枱 個煲佔左超過三分一嘅位置( ´▽`)
上個main之前 Eric特登幫我地換左隻碟
雖然佢個名叫juicy 但冇諗過咁濕
唔似粥 但就真係泡飯
龍蝦個鉗已經扑左 比左個夾都唔洗用
用刀叉已經足夠優雅咁食( ´▽`)
個汁同個飯都冇乜特別
西班牙嘅燴飯普遍係煮到收汁 飯都有個汁嘅味
我會覺得普遍冇咁濕會好食啲 可能先入為主?
但個龍蝦肉係真係好食嘅 重龍蝦味 鹹鹹地
原隻龍蝦 好大隻 開半 頭尾拆開同拆鉗
兩個女仔係咁食係咁食
我地最後係食得哂個飯( ´▽`)
Manager過黎清枱面又再問下啲野食
好nice( ´▽`)
因為黎舖頭慶祝生日嘅人都好多
我地嘅野食又比較遲黎
所以朋友都已經冇驚喜咁知之後會發生咩事
然後九點幾 Eric 拎住個甜品 後面跟住五六人拍手
其中一個再拎住枝結他不停掃

甜品上嘅蠟燭點著左就開始唱生日歌( ´▽`)
吹完大家都好開心🥳 唱完之後留一個幫我地影相
影多左陣 manager過黎幫我地影即影即有
幅即影即有會埋單嗰陣比返我地
講返我地個甜品
其實呢度有2款甜品 都係細細份
係Eric一開始介紹嗰2款好食嘅甜品( ´▽`)
一個係brownie 上面淋左朱古力醬
跟左雲呢拿雪糕
一如推薦brownie 係好濃嘅朱古力味
如果中意朱古力味真係值得試下
另一個係Torrija
係brioche 做嘅焦糖西多 配咖啡雪糕
係超級軟熟嘅 甜甜地
啱啱好我同朋友各自比較中意一款

最後埋單( ´▽`)
兩個女仔黎講好似確實食得有啲多
Broken  egg
Tuna  tartar
Ham  croquettes
Juicy  lobster  rice
#sembreak自肥企劃 想試呢間餐廳好耐,終於等到Restaurant Week,於是book咗同屋企人一齊食晚餐🍽 Dinner Menu ʜᴋᴅ 398 pp,前菜有齊四款share, 主菜同甜品自選·上菜前已經有Sourdough serve比食客,佢地嘅sourdough 做得唔錯,外皮夠脆,中間濕潤又有酸種嘅風味🥖配搭嘅牛油結合咗香蒜嘅味道更加吸引🧄·<Starters>🔸𝘉𝘳𝘰𝘬𝘦𝘯 𝘌𝘨𝘨𝘴 ‘𝘏𝘶𝘦𝘷𝘰 𝘙𝘰𝘵𝘰𝘴’ 伊比利亞火腿配上煎蛋🍳 一向對風乾火腿冇太大好感,覺得太鹹,但原來配埋雞蛋食可以中和鹹度🥓 最底仲有薄切嘅焗薯,薯仔自身帶甜味好好食🥔不過油比較多會有啲膩🔸𝘎𝘢𝘮𝘣𝘢𝘴 ‘𝘢𝘭 𝘈𝘫𝘪𝘭𝘭𝘰’ 蒜油蝦🦐蝦肉質地紮實鮮甜,而且仲已經碌好殼,食得好方便😙鍾意佢仲洒上少量辣椒粉,微微辣度更惹味🌶🔸𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘊𝘳𝘰𝘲𝘶𝘦𝘵𝘵𝘦𝘴松露可樂餅,外皮炸得薄脆,內裏係滑溜嘅磨菇松露餡,松露味恰到好處,唔會太嗆🔸𝘎𝘦𝘮 𝘓𝘦𝘵𝘵𝘶𝘤𝘦生菜芯切半後再鋪上碎洋蔥🧅仲有少少醋汁作調味,就咁食toppings嘅話會有啲酸,但夾埋生菜食就好清新,解膩一流😛·
<Starters>
🔸𝘉𝘳𝘰𝘬𝘦𝘯 𝘌𝘨𝘨𝘴 ‘𝘏𝘶𝘦𝘷𝘰 𝘙𝘰𝘵𝘰𝘴’
🔸𝘎𝘢𝘮𝘣𝘢𝘴 ‘𝘢𝘭 𝘈𝘫𝘪𝘭𝘭𝘰’
🔸𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘊𝘳𝘰𝘲𝘶𝘦𝘵𝘵𝘦𝘴
🔸𝘎𝘦𝘮 𝘓𝘦𝘵𝘵𝘶𝘤𝘦
<Main Course>
🔸 𝘑𝘶𝘪𝘤𝘺 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘙𝘪𝘤𝘦 + ʜᴋᴅ 88 pp
食呢間餐廳就係為咗呢個signature dish👨🏻‍🍳 幾乎每一枱都見到佢嘅蹤影。至少要叫二人份量,每人有半隻龍蝦🦞 龍蝦品質唔錯,真係幾juicy💦 飯粒都做到al dente質感,仲有足夠嘅龍蝦汁撈飯🍚啖啖都食到龍蝦味,不過就略嫌有啲單調,食多幾啖就有啲悶🤏🏻
🔸𝘚𝘱𝘢𝘯𝘪𝘴𝘩 𝘛𝘶𝘳𝘣𝘰𝘵 𝘍𝘪𝘴𝘩
多寶魚清蒸就食得多,呢度以西班牙式烹調🇪🇸多寶魚煮得啱啱好熟相對嫩滑👍🏻醬汁就偏重番茄味但又唔夠濃🍅個人覺得一般🤨
🔸200𝘨 𝘜𝘚𝘋𝘈 𝘗𝘳𝘪𝘮 𝘙𝘪𝘣𝘦𝘺𝘦
講真賣相唔太吸引,牛扒薄身仲要薄切🔪不過牛扒本來帶有一定嘅油脂,所以都唔會太乾同韌😙牛味夠濃,鍾意佢配埋焗蒜,蒜頭焗過後少咗青辣味,多咗一絲甜味,仲冇咁易口臭添🧄
<Dessert>
甜品選擇只得兩款,所以就每樣叫咗兩份
🔸𝘉𝘢𝘴𝘲𝘶𝘦 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦
同我認知嘅basque cheesecake有好大分別,佢更加似美式芝士蛋糕,蛋糕質地偏紮實較重粉感,缺
少basque cheesecake順滑creamy嘅特點😟
🔸𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭𝘪𝘴𝘦𝘥 𝘉𝘳𝘪𝘰𝘤𝘩𝘦 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘥
似french toast嘅做法,將牛油麵包浸透蛋奶液後再焗熟,表面灑上砂糖再用火槍焦糖化,形成一層薄脆💫麵包濕潤軟綿,帶有蛋奶味😌配上咖啡味雪糕又可以減低膩感☕️
整體嚟講前菜更出色,主菜表現不俗不過未出色到想要一食再食🤓
員工態度親切🥰不過坐二樓近住open kitchen油煙較大,空氣有啲燻眼👀
2021-11-23 48 瀏覽
黎過兩次食dinner,各方面都幾好,食物,服務,價錢都算幾滿意,慶祝生日仲會有吉他伴奏,唱埋生日歌!唯一不足就係最頂嗰層超大油煙味,open kitchen抽氣唔好,搞到成層都好濃油煙味,番到屋企全身都好大陣味!投訴完只係換個遠離廚房遠少少嘅枱,其實都係一陣味,唔係好大分別😣希望餐廳能夠快d改善,真係好扣分呀!
希望餐廳能夠快d改善,真係好扣分呀!
2021-11-23
  • Berry  cheesecake
Optimist係香港為數不多其中一間好食既Spanish restaurant位處灣仔 有3層樓 裝修係Catalonia個邊既風格 非常適合打卡雖然有3層樓 但大家最好都book ahead 因為Friday + wkend nights 都好full 我地去左2次 因為第一次食吾到最出名既lobster riceTapas總共試左Gambas <<Al Ajillo>> 其實就係garlic shrimps 但用左king prawns大隻好多 (personally prefer smaller sized) 調味夠garlic好香 推介!"Marinera" Mussels Mussels新鮮 (食mussels最怕吾新鮮) 個汁有少少辣 夠晒惹味"Broken eggs <<Huevos Rotos>> 呢個每次去spainsh restaurant必叫 蛋同薯仔好香 用上左正宗iberico ham 有小小咸但好食Ham croquettes 其實就好似炸薯波咁 但入面會釀左iberian ham 有火腿既咸

Tapas總共試左
Ham croquettes 其實就好似炸薯波咁 但入面會釀左iberian ham 有火腿既咸香 幾好食

Main就試左
Juicy Lobster rice 呢個係必叫 吾係平時paella 佢係好似龍蝦湯飯咁 入面有2隻龍蝦都幾大隻 夠晒4個女仔分
湯係龍蝦湯 幾濃 飯粒夠硬 吸晒d味 都幾推介大家試下 係佢地招牌菜 同埋早d到一坐定就order 因為第一次就係比較遲到 等左好耐先知原來無晒
USDA Prime Rib eye surprisingly都幾好食 medium rare都無點overcooked
Black Cod 呢個我地覺得魚肉口感稍為鬆散 同埋比較淡味 建議大家可以試其它main

Side dish 叫左 charcoal baked rustic potatoes 薯仔好香 但無咩特別 驚吾夠飽可以叫

Dessert 叫左
Flan 呢個好食 蛋香味好夠 配埋lemon cream吾會好滯
La Pina Lime caramel都okay 但吾太特別
Chocolate Brownie brownie同其他餐廳無咩分別

Drinks叫左a jar of Sangria 有紅酒/白酒揀 雖然正宗係紅酒 但我地吾鍾意紅酒所以叫左白酒
夠甜 酒味吾重 女仔好易入口

題外話因為第一次好遲先通知我地無晒lobster rice 我個樣實在太失望 所以餐廳都好有心請我地食dessert & drinks 最後仲有restaurant manager出黎同我地道歉而且送左枝proseco
呢度好啱同朋友慶祝生日 成班staff會圍住我地彈guitar唱生日歌 而且會送即影即有!
  • Broken Egg
  • Broken  Egg
  • Flan
  • USDA Prime Rib Eye
肚餓 吃飯 進去 坐下剛進入該餐廳就被他典雅的酒吧震住了可惜今天是來吃飯的 不然我一定對Bar tender說在服務生的殷勤介紹與招待下於是我叫了以下餐點但在餐點上菜之前看到餐廳所使用的餐具 已讓我感到它的奢華酷似景德鎮陶瓷的餐盤讓我有一種被寵愛的感覺首先上的是 tuna tartar這是我今天最推薦的一道菜因為不論是擺盤 或是顏色的搭配都讓人印象深刻橘紅色tuna與深綠色底盤及綠豆讓我彷彿看到文森·威廉·梵谷的星空底下的牛油果醬 讓整個tartar有清爽的口感接著是marinera mussels帶點微辣感的番茄醬汁 讓人一吃就很開胃 而且每顆mussels都很飽滿 口感滿分但有點可惜的 我覺得這道菜可以再熱一點Northern spain milky lamb shoulder這道羊肉 waiters特別跟我們講解了廚師用心的技法廚師使用 將羊肉從骨頭上分離 再將肉塊捲起的技法使得在烹調的過程中 可以平均的烹煮 以避免羊肉過硬的情況讓這道菜保持在最佳的口感Grilled pork ribs在享用這道菜時 非常方便可口因為整塊肉已經煮到骨肉分離了 去骨可以完全不用刀子另外整塊豬肋骨瘦
肚餓 吃飯 進去 坐下

剛進入該餐廳就被他典雅的酒吧震住了
可惜今天是來吃飯的 不然我一定對Bar tender說
[Vodka Martini, shaken, not stirred]

在服務生的殷勤介紹與招待下

2021-11-20
tuna tartar
marinera mussels
2021-11-20 27 瀏覽
之前經過optimist 門口,已經俾佢嘅室內環境吸引。今晚終於有機會試。(順便一提,要早至少一個星期訂座,尤其係weekend dinner, 很快無位。)餐廳環境很有氣氛。不過,我們被安排到的二樓,係open kitchen設計, 室內幾大油煙。相信餐廳都有留意到這個問題,放了兩台座地風扇吹住食客,不過唔係好解決到問題。🍽 Tuna Tartar ($140) 呑拿魚同下面既牛油果醬好夾,個cracker 好脆。推介👍🏻🍽 Marinera mussels ($150) 味道有點淡,不試也可🍽 Grilled pork ribs ($270). 豬肋骨烤得鬆軟惹味,不過豬肋骨上撒的粗鹽有點多,咸左少少,唔加其實仲好。🍽 Northern Spain Milky lamb shoulder ($260) 羊肩經過炭燒,惹味

餐廳環境很有氣氛。

2021-11-11 185 瀏覽
🍽 Mushroom Croquettes💰 HK$115 (dinner, 10% service Charge)🍽 Gambas <Al Ajillo>💰 HK$180 (dinner, 10% service Charge)🍽 Beef Cheek 82💰 HK$90 (dinner, 10% service Charge)🍽 Broken Eggs <Huevos Rotos>💰 HK$140 (dinner, 10% service Charge)🍽 Northern Spain Milky Lamb Shoulder💰 HK$260 (dinner, 10% service Charge)🍽 Juicy Lobster Rice (600GR Lobster)💰 HK$590 (dinner, 10% service)Booked The Optimist on last Sunday! Cheers to Halloween 🎃 Pirata Group always served great food! This is the first
🍽 Mushroom Croquettes
🍽 Gambas <Al Ajillo>
🍽 Beef Cheek 82
🍽 Broken Eggs <Huevos Rotos>

Booked The Optimist on last Sunday! Cheers to Halloween 🎃 Pirata Group always served great food! This is the first time we visited The Optimist! We ordered a few tapas as starters and two mains to share with a jar of sangria.

Mushroom Croquettes - Small bites; Truffle on top and crispy on the outside
Gambas <Al Ajillo> - King prawns, garlic, chili, Siurana extra virgin olive oil
Beef Cheek 82 - Slow cooked beef cheek
Broken Eggs <Huevos Rotos> - We picked Iberian ham
Northern Spain Milky Lamb Shoulder - Slow cooked shoulder seared in Josper charcoal oven, mint mojo sauce
Juicy Lobster Rice (600GR Lobster) - Very huge portion with Boston lobster

Lovely restaurant! They even served dessert platter for first time visitors ! How nice are they!
2021-11-11 158 瀏覽
A group of friends and I decided to try out The Optimist for a friend’s birthday dinner. It was nice that the restaurant reserved a nice round table at a private room, despite not informing the restaurant that it was for a birthday dinner. We ordered the following: 1. Juicy Lobster RiceCreamy, thick, lobster-rich risotto with generous amounts of lobster meat 🤩😋😋 It had the right consistency, without it being too wet and the rice was well-cooked. It’s a must try! The waiting time was reasonable a

We ordered the following:
1. Juicy Lobster Rice
Creamy, thick, lobster-rich risotto with generous amounts of lobster meat 🤩😋😋 It had the right consistency, without it being too wet and the rice was well-cooked. It’s a must try! The waiting time was reasonable as well.

2. Chateaubriand
I like how the beef fillet was cooked just nice. I love the delicious sauce that came with it, which gave the fillet a slight pop in taste. It’s a must try! Portion was adequate too.

3. Broken egg with basque thin chorizo
Love the crispy bits of chorizo that came together with the wonderfully-cooked egg. I think this fish was rather alright.

4. Northern Spain Milky Lamb Shoulder
I thought that the lamb was cooked well. It had the melt-in-the mouth texture and the mint sauce gave it an extra zest to it!

5. 3 dessert tasting platter
Since there was a group of us, we decided to order the platter of desserts which came with a mixed berry cheesecake, chocolate brownie and a flan. Where do I begin, the chocolate brownie was divine! Warm, fudgy, chewy and chocolatey brownie all in one. A perfect brownie I would say. Paired with the homemade vanilla ice-cream, it was a match made in heaven!
見到餐廳環境幾靚就想同男朋友試下,點知😰餐廳有三層,被安排坐最高個層但呢層有個特色(缺點)就係有個open grill station,可惜抽風系統唔太好😶‍🌫️加上燈光較暗令到成餐飯對眼都好辛苦🥺去廁所一經過個station對眼比啲煙熏到好痛嗌左個Chef Feed Me嘅set $490/p 加左$48/p要左個龍蝦飯同$60要左隻生蠔麵包係幾好食嘅🍞不過如果係熱嘅會更好。生蠔係今日MVP🤩新鮮嘅配埋個汁食到個甜味。頭盤一共有5款,不過不失去到主菜不得了🙃就係個龍蝦飯一上菜就覺得唔對路🙈啲汁未收乾,未去到食粥嘅感覺但口感上唔太好😵‍💫最大嘅問題係隻龍蝦🦞瘦、乾、柴都預左,始終用嘅係波士頓龍蝦🙈但真係估唔到佢係霉左🤯所以食左好少就冇再食落去,叫人收嘢上甜品。侍應好驚訝點解我地食唔晒仲唔想打包,好貼心咁話可以幫我地拆肉。咁我地就好誠實咁同佢話翻隻龍蝦霉左,之後經理過嚟同我地講”呢個dish佢地日日都會賣晒,每日都新鮮入貨新鮮處理”。其實個飯本身味道okay,係隻龍蝦霉左,我都唔需要你換過比我或者攞咩著數,所以我真心唔太明個經理同我講呢啲說話有咩意思🤷🏼‍♀️係覺得我地細,我地唔識食?如果唔
見到餐廳環境幾靚就想同男朋友試下,點知😰

麵包係幾好食嘅🍞不過如果係熱嘅會更好。
生蠔係今日MVP🤩新鮮嘅配埋個汁食到個甜味。
頭盤一共有5款,不過不失

去到主菜不得了🙃就係個龍蝦飯
一上菜就覺得唔對路🙈啲汁未收乾,未去到食粥嘅感覺但口感上唔太好😵‍💫最大嘅問題係隻龍蝦🦞瘦、乾、柴都預左,始終用嘅係波士頓龍蝦🙈但真係估唔到佢係霉左🤯所以食左好少就冇再食落去,叫人收嘢上甜品侍應好驚訝點解我地食唔晒仲唔想打包,好貼心咁話可以幫我地拆肉。咁我地就好誠實咁同佢話翻隻龍蝦霉左,之後經理過嚟同我地講”呢個dish佢地日日都會賣晒,每日都新鮮入貨新鮮處理”。其實個飯本身味道okay,係隻龍蝦霉左,我都唔需要你換過比我或者攞咩著數,所以我真心唔太明個經理同我講呢啲說話有咩意思🤷🏼‍♀️係覺得我地細,我地唔識食?如果唔係冇可能會對碟嘢有意見?(順帶一提,屋企賣海鮮…😶)

總之我對呢餐飯唔太滿意都唔太開心🥲重點係見到其他comment啲龍蝦飯嘅相入面啲龍蝦好飽滿🤯可能今次係我唔好彩?但真係唔會再有下次😞

2021-11-10
2021-11-10 120 瀏覽
🍽 Mushroom Croquettes
🍽 Gambas <Al Ajillo>
🍽 Beef Cheek 82
🍽 Broken Eggs <Huevos Rotos>

2021-11-08 224 瀏覽
Today it’s my best friend’a birthday. I plan to find somewhere cozy , not super expensive with good vibes. After researching for a bit, I decided to come to optimist which is one of my fav restaurants of Pirata group ! I requested for a quieter table in advance and we were given a table which was in a more private corner. We chose the broken egg ($178) and grilled sirloin ($288) sets with tuna tartare and shrimps (+$28). For dessert we had a budding and a cheesecake. The food was all quite delic

I requested for a quieter table in advance and we were given a table which was in a more private corner. We chose the broken egg ($178) and grilled sirloin ($288) sets with tuna tartare and shrimps (+$28). For dessert we had a budding and a cheesecake. The food was all quite delicious and the portions were generous.

For a 3 courses lunch with good services and good food . I think the price is reasonable.

The staff served the cake with candle and bday song with guitar music. My friend was very happy with the surprise!
2021-10-31 284 瀏覽
個電話超難打得通 想book位打咗兩日。book六個人send email 話要畀credit card confirm,又擾攘咗兩個電話,又係勁難打得入。終於成功lunch順利入座。 餐牌有點複雜 同事同staff都問咗幾分鐘,見到出名嘅龍蝦湯飯要等30分鐘就冇叫。餐廳侍應都很nice。 倒咗碗凍菜湯,我就覺得一般唔合口味太酸,同事幾喜歡。吞拿魚他他,一般。牛油果醬幾好味。澳洲牛扒,失望。我叫medium rare,但上了medium - medium well,肉質有點韌,冇乜牛味。$288嚟講有啲失望。甜品Flan,不太好甜品的我覺得有點膩。
個電話超難打得通

終於成功lunch順利入座。 餐牌有點複雜

吞拿魚他他,一般。牛油果醬幾好味。

甜品Flan,不太好甜品的我覺得有點膩。