2021-03-18
初嘗尼泊爾菜~自問咩都鍾意食,亦都非常鍾意食新嘢,但真係未食過尼泊爾菜!聽過呢間喺廟街這既異國菜餐廳The Jungle好耐啦,小店裝修風格走叢林風,雖然店子小小,但身在其中猶如置身熱帶森林,我去嘅當晚仲有好多外國人幫襯,有一刻真係以為自己唔喺香港!尼泊爾餃子MOMO($88)可以跟蒸或煎,餡料亦可選雞/豬/芝士,我揀咗蒸雞肉餃,外皮帶煙韌,入面超juicy,配上秘製辣椒醬,好惹味!不愧係招牌!The Jungle Tacos 烤牛肉墨西哥卷($144)除咗尼泊爾菜之外,仲有墨西哥Tacos食,Tortilla口感煙韌,包住大量蔬菜,番茄莎莎醬,牛油果醬及烤牛肉,呢個配搭一定穩陣,不過入面嘅材料如果多D,特別係番茄莎莎醬,牛油果醬再多D,味道會更加豐富充實!Cajun Chicken Fettucine 美國西南風味雞肉寬麵($128)呢個我覺得唔完全似美國西南口味,反而加咗尼泊爾嘅style,醬汁creamy濃郁,每條闊條麵都好掛汁,而且唔會煮得太淋!原先仲好想試下其他尼泊爾菜式,例如:尼泊爾炒米通、血腸、炒豬雜、尼泊爾米飯拼盤,點知呢三道菜太過大份,我哋竟然飽到食唔晒!唯有下次再嚟
尼泊爾餃子MOMO($88)
原先仲好想試下其他尼泊爾菜式,例如:尼泊爾炒米通、血腸、炒豬雜、尼泊爾米飯拼盤,點知呢三道菜太過大份,我哋竟然飽到食唔晒!唯有下次再嚟試下!