2017-05-23
經朋友介紹 發現呢一間 我認為係非常強大既主打食龍蝦既西餐廳係香港主打食龍蝦既西餐廳真係少之有少有D餐廳自稱主打龍蝦 實質可能只有1~2款龍蝦既菜色 或者主打龍蝦 但不新鮮 不好吃而呢一間係尖東既樓上餐廳 真係開心大發現MENU裡面差唔多有7~8成都係用龍蝦黎整而且龍蝦非常新鮮如果你係龍蝦迷 一定要食呢間!未講龍蝦之前 先講下小食先我地叫左個「蜂糖蒜蓉醬汁雞翼」雞翼上搽上了充滿光澤既蜂糖,味道甜甜地,脆香然後就輪到「重頭戲」- Seafood Party其實呢個Seafood Party係一個海鮮拼盤 而且仲要有好多不同種類既海鮮既裡面,例如皇帝蟹腳、皇帝蝦、虎蝦 、半殼帶子等等,另外,為左提升海鮮既鮮味,同埋令味道更加豐富,呢個拼盤仲會on side左三個醬汁,XO醬蕃茄汁、蒜蓉牛油汁同忌廉牛油汁配蒔蘿香草。如果鐘意濃味酸酸甜甜既話,我會建議沾下蕃茄汁,因為呢個汁係佢地自家調配,味道酸甜,好開胃。同埋,成個拼盤裡面「皇帝蟹腳」係最正,首先係蟹腳好大,係長腿來的,再者,呢到既蟹腳好新鮮,我第一啖無點任何醬汁,蟹肉已經好鮮甜!黎呢到食當然唔少得就係 「龍蝦」啦!見到menu有兩個煮法簡,
係香港主打食龍蝦既西餐廳真係少之有少
有D餐廳自稱主打龍蝦 實質可能只有1~2款龍蝦既菜色
或者主打龍蝦 但不新鮮 不好吃
而呢一間係尖東既樓上餐廳 真係開心大發現
MENU裡面差唔多有7~8成都係用龍蝦黎整
而且龍蝦非常新鮮
如果你係龍蝦迷 一定要食呢間!
未講龍蝦之前 先講下小食先
我地叫左個「蜂糖蒜蓉醬汁雞翼」
雞翼上搽上了充滿光澤既蜂糖,味道甜甜地,脆香
然後就輪到「重頭戲」- Seafood Party
黎呢到食當然唔少得就係 「龍蝦」啦!
見到menu有兩個煮法簡,一個係炭燒,一個係焗加芝士
我地就簡左前者,因為焗芝士龍蝦好多地方都食到
加上,如果食新鮮既龍蝦,加左芝士蓋過左龍蝦既鮮味真係太浪費了!
原隻炭燒新鮮波士頓龍蝦配海鹽
份量真係十足! 龍蝦肉質厚實,加左少許海鹽令龍蝦鮮甜更加突出! 果然無簡錯啊!