2017-07-15 126 瀏覽
最近龍蝦癮發,成日諗住食龍蝦,就趁著假黎到呢間位於尖咀的龍蝦專門店。除左以龍蝦為主的菜式外,呢到仲有其他菜式例如海鮮拼盤,不過老實講,我覺得海鮮拼盤味道麻麻地,食材不算很新鮮鮮甜。另外我地仲叫左一個雞翼的小食,味道就不過不失,大概是好鷄翼的人去到邊都會想order一款來試吧。幸好以龍蝦為主的菜式不負所望,啖啖肉,解了我的龍蝦癮。我最喜歡的, 還是傳統的芝士焗龍蝦,最邪惡的芝士配上新鮮啖啖龍蝦肉,就是完美的配搭。

2017-07-11 102 瀏覽
一年一度父親節,上年去左流浮山食海鮮,食到荷包重創,今年試下新野。之前係面書或其他途徑見到有食原隻龍蝦已經好想試。賣相令我諗到英國既buger and lobster.門口大大個招牌,以龍蝦為主打。上菜次序有點奇怪,先上意粉卡邦尼意粉~每一條意粉都被醬汁包裹,醬汁濃厚香滑,十分美味!份量亦多。可以多人分享。龍蝦湯~湯中有幾粒龍蝦肉,龍蝦肉十分爽口,龍蝦湯香濃,不會過咸。啡菇黑松露意粉,意粉份量十分足夠。意粉炒得乾身,松露味不會太過。牛扒拼炸薯條,配菜是忌廉粟米,粟米出奇咁好味主菜1,原隻蒸龍蝦,十分鮮味。頭內勁多膏。主菜2,皇帝蟹腳 龍蝦 八爪魚仔。以水煮方式烹調,皇帝蟹啖啖肉,水煮龍蝦比蒸的遜色。八爪魚十分鮮甜。總括而言,高價錢,高質數。值得一試

門口大大個招牌,以龍蝦為主打。

上菜次序有點奇怪,先上意粉
龍蝦湯

牛扒拼炸薯條,配菜是忌廉粟米,粟米出奇咁好味

主菜1,原隻蒸龍蝦,十分鮮味。頭內勁多膏。

八爪魚十分鮮甜。

總括而言,高價錢,高質數。值得一試
  • 蒸龍蝦
2017-07-08 335 瀏覽
早前朋友黎the hub食過午餐,覺得呢度既氣氛同食物質素十分好 ,今日約埋一班知己好友黎食晚餐!!餐廳地方好大,位置亦比較寬鬆,裝潢格調有好濃厚既西式風格 ,加上播放既音樂,十分重有異國風情!我地準時6點入座!外邊剛剛落完雨,如果唔係出露台坐既話,個景應該更加好!太口喝揀飲品先!呢度有多款手工啤,十分吸引!可惜唔太舒服唔飲得凍野 !menu入邊真好係好誇張!!未見過每樣食物都有龍蝦!人多緊係揀啲大份既野食!叫左一份seafood party!海鮮係自選既!點左皇帝蟹腳,虎蝦,半殼帶子,翡翠螺,八爪魚仔同半殼青口!大大盤十分吸引,可能睇相效果差啲,但每款海鮮份量都好多虎蝦夠大隻,口感厚實,肉質爽脆彈牙翡翠螺都好大隻,因為廚師處理既時間有敲碎螺尾,可以成隻螺拎哂出黎食落彈牙,一啲都唔腥!皇帝蟹腳係超誇張,有我前臂咁長仲要非常粗,剪開個殼都剪左我好耐呀未試過食蟹肉可以成條大啖大啖咁食,認真正但我剪完其他海鮮都俾人食哂了但朋友話八爪魚仔同帶子幾甜幾好食蜂糖蒜蓉醬汁雞翼!好少見食雞翼會有西芹同蘿蔔條做配菜,應該係等你食完炸野清下口腔再食龍蝦吧!?美式芝士焗龍蝦配墨西哥脆片(Medium)呢個做

menu入邊真好係好誇張!!未見過每樣食物都有龍蝦!

大大盤十分吸引,可能睇相效果差啲,但每款海鮮份量都好多

虎蝦夠大隻,口感厚實,肉質爽脆彈牙

食落彈牙,一啲都唔腥!

皇帝蟹腳係超誇張,有我前臂咁長
仲要非常粗,剪開個殼都剪左我好耐呀
未試過食蟹肉可以成條大啖大啖咁食,認真正

但我剪完其他海鮮都俾人食哂了
但朋友話八爪魚仔同帶子幾甜幾好食

蜂糖蒜蓉醬汁雞翼!

美式芝士焗龍蝦配墨西哥脆片(Medium)
呢個做前菜非常適合!入邊最開胃最好食既係綠色既牛油果醬!用脆片點上牛油果醬,加上入邊既龍蝦肉粒,好似食緊佐酒既cracker一樣!!香脆之餘有牛油果既有香滑,龍蝦既甜美,十分開胃!

原隻蒸新鮮波士頓龍蝦配鮮味牛油醬
龍蝦唔算太大隻但頭入邊既膏非常濃厚!最特別係佢自家製既牛油醬!牛油味香濃得黎一啲都唔膩,同原味蒸既龍蝦十分配搭!!
另外一個特色地方係佢既炸蕃薯條!又甜又脆非常好食

朋友果然無介紹錯
而且呢度既seafood party真係好岩一大班人黎食,而且材料可以自選,可以照顧到唔同人既口味,非常好呀

• 原隻蒸新鮮波士頓龍蝦配鮮味牛油醬
  • seafood party
  • 美式芝士焗龍蝦配墨西哥脆片
2017-07-07 65 瀏覽
之前已經黎過一次,印象好好!所以今次就帶啲同事過黎食。今次個menu多左新既seafood party. 貪得意叫左個黎食啦。材料非常新鮮同大隻,無呃秤!海鮮亦都好鮮甜,叫左皇帝蟹,隻蟹腳都有人既手前臂咁長!毛蟹有好多膏!其實menu上面有好多唔同類型既海鮮,不過我地全部都係女仔所以試唔到咁多款。雖然而家真係好多海鮮拼盤,大家見怪不怪,但呢一間既我真係非常推介,同服務態度依然好好。飲品,例如啤酒,都比起之前多左好款!一年之隔, the hub水準依然有keep 住!抵讚呀!
抵讚呀!
2017-06-16 82 瀏覽
酷熱天氣警告下的週末,傍晚6點幾由中環返到尖沙咀,原本想食另一間火熱新餐廳的,但服務員話要等45分鐘拎等位機,再等1個小時之後至可以入座,就惟有放棄啦好彩前一晚有做定功課,搵定幾間餐廳响袋,就即時打嚟呢度試下訂位啦,結果成功訂到7點半,即刻衝過嚟啦熱到咁,飲啤酒是常識吧,啤酒杯預先冰過,冇得輸雞翼揀左蜜糖味同水牛味,正常囉之前睇食評,見到炸蕃薯條好吸,就加1個試下囉,果然好味,新鮮熱辣,重點係配埋千島醬,正!主角蒸龍蝦終於出場,份量ok係,原來龍蝦係包1份蕃薯條的,我同友人都覺得,點解落單時侍應唔提我地有嘢重覆左呢?唔係 錢嘅問題,咁最少都可以提我,蕃薯條龍蝦已包左,會唔會散叫嗰個要薯條呀…不過既然嚟左,就算吧言歸正傳,龍蝦映完相,就麻煩侍應幫手剪開2邊吧,龍蝦肉相當飽滿,亦好鮮甜,就咁食都好好食,跟配的牛油汁就變左可有可無嘞最後仲有黑松露意粉,菌味十足食物質素同性價比都甚高,但檯貼檯嘅情況就要留意下,我同友人坐响一行2人檯嘅正中間,左邊有一對小情侶,右邊有另外1檯3位的食客,我地完全聽到晒2邊嘅食客講咩囉,如果大班朋友嚟食飯飲嘢係絕對ok的結果,係一輪努力之下,仍然食剩半份蕃薯條呀

熱到咁,飲啤酒是常識吧,啤酒杯預先冰過,冇得輸

雞翼揀左蜜糖味同水牛味,正常囉

主角蒸龍蝦終於出場,份量ok

最後仲有黑松露意粉,菌味十足

結果,係一輪努力之下,仍然食剩半份蕃薯條呀
  • 龍蝦
  • 蕃薯條
2017-06-14 73 瀏覽
本身我個人好鍾意食海鮮,平時去食下自助餐都主要係食龍蝦、生蠔、魚生個啲。最近龍蝦料理大熱,忍唔住同朋友到處覓食,通常都係食下龍蝦包個啲,難得週末就食豪少少。人多多就嗌多幾樣唔同野食食,見到佢成個menu都有雞翼就試左兩款。是拉差香甜辣醬汁雞翼 蜂糖蒜蓉醬汁雞翼兩款都好好味,炸得啱啱好,脆脆地又香,一啲都唔覺燶,醬汁勁濃,覺得口稠稠既時候仲可以食番旁邊既蔬菜棒解膩。香甜辣醬汁惹味,忍唔住食多隻,蜂糖蒜蓉醬汁就普通少少,但都香口。美式芝士焗龍蝦配墨西哥脆片一上見到個龍蝦就心情愉快,不過其實佢係拆左龍蝦肉放入芝士度焗,每一啖都有好香既芝士,有時就食到橄欖同墨西哥辣椒,有時就食到龍蝦肉,龍蝦肉好甜,焗左都仲有水份,脆脆雖然熱氣但都好味,加上creamy醬汁又多唔同既層次。原隻蒸新鮮波士頓龍蝦配鮮味牛油醬終於到重頭戲龍蝦,依隻蒸龍蝦係會有人幫手拆肉架 <3 好貼心<3 可以食到啖啖肉。個人覺得蒸龍蝦真係一百份,蒸可以保留佢原汁原味,肉質彈牙,新鮮既海鮮味出哂黎,佢有比醬但我冇點過,因為覺得就咁食已經好好味。意式傳統蒜香橄欖油炒意大利粉配龍蝦依個意大利粉都不得了,龍蝦肉勁多,意粉爽

是拉差香甜辣醬汁雞翼

蜂糖蒜蓉醬汁雞翼

意式傳統蒜香橄欖油炒意大利粉配龍蝦

依個意大利粉都不得了,龍蝦肉勁多,意粉爽身唔稔,因為我好憎食軟趴趴既野,所以佢個意粉勁啱我口味。

原隻炭燒新鮮波士頓龍蝦配海鹽

幾個人意猶未盡再嗌左龍蝦,雖然冇清蒸咁甜,但係配岩鹽又係一種等味,肉質都係鮮嫩彈牙,食完仲想再食。

Seafood Party

本身淨係諗住食龍蝦,但係見到間野有新野推出,就係海鮮拼盤~皇帝蟹腳、皇帝蝦、虎蝦、帶子、八爪魚仔同青口,我個人冇咁懶,所以就食左蟹腳,都鮮甜,不過龍蝦太好味就搞到冇乜驚喜,皇帝蝦大大隻好好肉,其他野都新鮮。

香桃果茶

最後梗係要嗌野飲,點左杯熱果茶飲暖返個胃。

清蒸龍蝦真係好好味阿,好想再食
  • 原隻蒸新鮮波士頓龍蝦配鮮味牛油醬
2017-06-13 55 瀏覽
中式海鮮食多了?來點西式的海鮮吧~~ 這間The Hub專是龍蝦、大蟹,成班朋友一齊食最好了吧?! 這裡的環境可不錯的!很美了吧?除了細枱,還有一大班人適合坐在一起的大枱哦~~ 室外的環境也是很舒適的哦~~ 餐牌上也有很多不同的種類哦~~ 點上一杯水蜜桃果茶,熱飲也不會太甜,很不錯! Lobster Nachos 美式芝士焗龍蝦配墨西哥脆片 HK$248 (中) HK$478 (大) 有試過墨西哥脆片會有成隻龍蝦上咁誇張嗎?這可是第一次食哦。用上大大隻的龍蝦一起拆肉焗。加上夠晒脆口的墨西哥脆片。仲有不同的醬汁,超正! Steamed Fresh Boston Lobster 原隻蒸新鮮波士頓龍蝦配鮮味牛油醬 HK$298 這一款,回歸了食鮮。簡簡單單的用蒸的方式,食上龍蝦的鮮味~~ 少許的調味就夠,龍蝦的鮮甜,加上了牛油醬汁,更令人回味。 而厚切炸薯條,更是我最喜歡的!鮮炸起,食起上黎更好味! Seafood Party 根據不同客人各人所選,揀上所喜歡的海鮮。當中我們挑了面包蟹、虎蝦、半殻青口、半殻帶子、翡翠螺、甜粟米、燒新薯、

室外的環境也是很舒適的哦~~

餐牌上也有很多不同的種類哦~~

點上一杯水蜜桃果茶,熱飲也不會太甜,很不錯!

Lobster Nachos
美式芝士焗龍蝦配墨西哥脆片
HK$248 (中)
HK$478 (大)

Steamed Fresh Boston Lobster
HK$298

而厚切炸薯條,更是我最喜歡的!鮮炸起,食起上黎更好味!

Seafood Party

根據不同客人各人所選,揀上所喜歡的海鮮。當中我們挑了面包蟹、虎蝦、半殻青口、半殻帶子、翡翠螺、甜粟米、燒新薯、八爪魚仔!

我的最愛是貝類的海鮮,不會有沙,有著鮮味難重日木另外個虎蝦夠晒大隻,而且肉爽、隻數都好多呢~~

白酒煮蜆,是我最喜歡之一。蜆夠肥美,肉質鮮甜。加上了有著酒香的湯汁,入晒味去個蜆度,食起上黎更正!

Black Truffle Pasta with Portobello Mushroom
HK$148

愛上大菇的朋友,這個不容錯過了吧?原隻極大波特菇烤上。下面還有不少蘑菇的菇片哦。加上了黑松露的香,食起黎更滋味。

The Hub

尖沙咀赫德道4號The Hart 5樓
5/F, The Hart, 4 Hart Avenue, Tsim Sha Tsui

2017-06-13 146 瀏覽
同朋友慶祝生日黎到尖沙咀,口痕忽然想食龍蝦,估唔到有間專食龍蝦嘅餐廳,正呀!蜂糖蒜蓉雞翼香口得黎,因為有蜂蜜所以一d都唔乾。 炸粉唔會好厚水牛城雞翼係偏濃味嘅雞翼🤤但唔會太鹹,甜甜辣辣勁惹味,估唔到前菜已經有隻龍蝦,🙈估佢唔到喎。雖然龍蝦唔算多肉,但係主角係墨西哥脆片呀嘛。 佢加左芝士上去,唔算好拉絲,但有芝士嘅奶香味。 最正係個綠色嘅醬,忍唔住狂點,幾上癮😂重點必叫係原隻蒸龍蝦,極推呢個,因為龍蝦冇開到邊,所以蒸嘅時候水分冇流失,龍蝦勁鮮又有汁,其實唔駛沾任何嘅醬汁已經勁好味,同埋入面勁多肉,一定要食埋個蝦頭,入面超級多膏🤤 有時出去食龍蝦,拆左殻,肉都唔多舊。呢到認真有料。最sweet 係幫你拆埋殻,咁高難度嘅野有人代勞,懶人都唔駛怕。另外我地叫左炭燒龍蝦,呢款就開左邊焗。少少嘅炭香味,唔會過火。好迷少少焦香嘅感覺。🤓 仲有幾款自家制嘅醬點龍蝦,真係為左我地可以食到唔同感覺,花幾多心思喎😋

蜂糖蒜蓉雞翼
香口得黎,因為有蜂蜜所以一d都唔乾。 炸粉唔會好厚

水牛城雞翼
係偏濃味嘅雞翼🤤但唔會太鹹,甜甜辣辣勁惹味,

• 原隻蒸波士頓龍蝦
2017-06-09 165 瀏覽
餐廳以lobster and bar作主題,紅白色格仔枱布加上其他佈置充滿美式餐廳風格。除了室內用餐區還有曲尺形bar枱和戶外露台,集酒吧與主題餐廳於一身。我們相約在假日的晚上和好友聚一聚。  甫坐下先點一瓶Homemade Lemonade,淡淡的味道清新且不會太甜,非常配合之後的龍蝦主食,因為太好喝的關係不消一會已清空。再點個Appetizer,Lobster Nachos,芝士焗龍蝦配墨西哥脆片。牛油果醬混合sour cream 和一點辣醬,加上已拆殼的龍蝦肉,味道層次豐富!但切記要襯熱的時候吃,拍照太久會影響脆片口感呢!份量適中,四至五人邊食邊談天剛好。新出的Seafood Party 海鮮拼盤,也不能錯過!單是款式多樣性和份量已經非常吸引,準備大口大口享受了!虎蝦和皇帝蝦都很彈牙,蟹腳鮮甜味美,唯獨美中不足是短頸蜆有點沙粒。但整體來說海鮮屬高質,份量大啖啖肉又不會過老。私心推介配撘自家製XO蕃茄醬,沾一點到海鮮上入口鮮味倍增!主菜兩款: Baked Fresh Boston Lobster with Cheese and Steamed Fresh Boston Lobste

主菜兩款: Baked Fresh Boston Lobster with Cheese and Steamed Fresh Boston Lobster (原隻焗新鮮波士頓龍蝦配三色芝士 和 原隻蒸新鮮波士頓龍蝦配鮮味牛油醬)

先講焗龍蝦配三色芝士。芝士配龍蝦一向是最佳拍檔,但若掌握烹煮食材時間未夠準確,往往會浪費良好的食材。The hub 的烹調方法恰到好處,芝士味滲入彈牙的龍蝦肉,龍蝦鉗的肉質都很爽口, 龍蝦頭的龍蝦膏亦非常甘香。
不過個人偏好突顯食材自身味道的菜色,所以蒸龍蝦更令我喜出望外!陳設相當吸睛,簡單煮法更見真章,蒸煮龍蝦可以保留肉質水份、鮮甜,入口嫩滑。店主細心幫忙拆殻,一開殻龍蝦汁已流出,垂涎欲滴。不得不讚配菜炸甜蕃薯,外脆內軟不會太乾。連配菜汁醬也細心處理,真心滿足。

最後還點了Spaghetti Aglio E Olio with Lobster (蒜香炒意大利粉)啖啖海鮮後以意粉作結。最怕炒意粉太乾,但這道意粉卻恰到好處,軟硬適中蒜香味濃郁。

差不多吃完就點飲品慢慢喝著聊天!Tropical mixed fruit tea,內有荔枝、芒果、水蜜桃味和果肉,也是秒清的搶手飲品。

總括而言the hub的整體用餐經驗是喜出望外,性價比高。
2017-05-30
  • 波士頓龍蝦配三色芝士 ,波士頓龍蝦配鮮味牛油醬
  • 海鮮拼盤
2017-06-03 79 瀏覽
睇到以上37個食評全部都係激讚,所以同朋友即管去試試。為安全起見,叫咗個dinner for two,因為通常個set多數都會有水準保證,另外再加兩杯drinks(Pineapple + lychee soda 同埋 Tropical mixed hot fruit tea), 可惜...確實令我有點失望!首先兩杯drinks先上,一飲(pineapple + lychee soda)完全冇味,唔係只係冇甜味,係乜味都冇,似係飲iced tea飲到接近最後冇晒味果種;另一杯(tropical mixed hot fruit tea)就超濃又太甜,我哋懷疑個攪手錯手張原本pineapple + lychee soda啲料放埋落杯tropical mixed hot fruit tea喥,所以一杯冇味但一杯過濃過甜。跟著上creamed corn with lobster soup,但千祈唔好以為係龍蝦湯 (因為我哋真係以為係,但唔可以怪間餐廳,係我哋睇menu時疏忽),佢係打碎咗啲蜀米做成湯再加上龍蝦肉,如果你當佢係蜀米湯飲係ok好味嘅。跟著上嘅buffalo wings確實令我有驚喜,
睇到以上37個食評全部都係激讚,所以同朋友即管去試試。

跟著上嘅buffalo wings確實令我有驚喜,一心諗住呢間餐廳主打lobster,應該lobster先會做得最好,其他食物我冇太大期望,但個buffalo wings做得好好,肉質幼嫩,加上個buffalo sauce甜酸度適中,真的好好味😋

反而個steamed fresh Boston lobster最令人失望,主要原因係過熟,龍蝦其實唔使煮太熟,七八成熟就最perfect,可惜今次係比十成熟更熟,真係over cooked,嘥咗隻新鮮龍蝦。另外大家要留意,以上食評多數話餐廳好貼心會幫客人的原隻龍蝦拆肉,原來當太忙的時段係冇呢個服務,所以今次我都學識咗點樣分解一隻龍蝦!

而伴碟嘅炸蕃薯值得一讚,本人一向對蕃薯冇乜特別喜好,因為覺得太乾,但呢籃炸蕃薯不但又甜又爽,而且一啲都唔乾憎憎,我哋成籃清晒👍

最後,環境方面,可能樓底矮,冷氣口太接近客人,全程被強力冷氣風照頭吹住,有頭赤赤感覺😖
  • Buffalo  Wings
2017-06-02 64 瀏覽
是日朋友生日聚會,這位朋友非常鍾意食海鮮,特別係龍蝦,所以我地就上網搵邊度有好味嘅海鮮餐廳,一於整場海鮮龍蝦宴佢歎下。The Hub位於尖沙咀赫德道,港鐵站一出行一分鐘就到,非常方便大家放工出黎。呢度環境唔錯,戶外較開揚,而家未算炎夏,坐外面都相當舒服。坐低先Order飲品,我叫左個pineapple+mango soda,水果味道淡淡的,非常配合今晚食海鮮,唔會搶走了海鮮嘅味道。呢度除左主打海鮮龍蝦外,同樣有其他牛扒、豬仔骨、香腸拼盤等。先黎白酒煮蜆--食到有陣清淡酒味,蜆肉沒有沙。北海道原隻毛蟹--店主很好,見我地無從入手,主動幫我地「肢解」佢,蟹膏相當豐富,蟹肉鮮甜。友人愛吃,故特意叫3款龍蝦第一款波士頓芝士龍蝦配薯條--芝士味香濃,龍蝦肉質嫩滑,富有口感。第二款原隻蒸波士頓龍蝦配薯條--呢款沒有厚厚嘅芝士,反而食到龍蝦嘅鮮甜。粗薯條也相當吸引。第三款墨西哥脆片拼芝士龍蝦。呢款配料豐富,味道最香。食完3款龍蝦,估唔到連意粉都係龍蝦意式蒜香橄欖炒意粉配龍蝦--蒜蓉味確實夠香,意粉及龍蝦份量也不少。最後友人非常滿意今日嘅生日龍蝦宴,仲話原來食海鮮唔駛一定去西貢、流浮山、三聖村呢啲咁遠

呢度環境唔錯,戶外較開揚,而家未算炎夏,坐外面都相當舒服。

先黎白酒煮蜆--食到有陣清淡酒味,蜆肉沒有沙

蟹膏相當豐富,蟹肉鮮甜。

友人愛吃,故特意叫3款龍蝦

第三款墨西哥脆片拼芝士龍蝦。呢款配料豐富,味道最香。

食完3款龍蝦,估唔到連意粉都係龍蝦

最後友人非常滿意今日嘅生日龍蝦宴,仲話原來食海鮮唔駛一定去西貢、流浮山、三聖村呢啲咁遠嘅地方,近近地尖沙咀都可以了。
慶祝紀念
生日
2017-05-27 95 瀏覽
放假囉放假囉!好友A說想吃西餐、好友B又想吃海鮮!沒問題,這個難題就交給我吧!之前就吃過尖沙咀的這家龍蝦專賣店,一直想再去試試。聽說最近還換了新的菜單,難得的機會一定要帶他們去滿足一下囉!喜歡來這邊其中一個原因,燈光佈置讓人感覺舒適。大熱天先來一杯飲料解解渴,他們家的冰水果茶有不同的口味組合。試了藍莓加草莓口味的,不會過甜還蠻解喝的。冰水果茶 $63 他們家的雞翅有八個款式!而且口味都很多元化,有辣的也有現在流行蜂糖蒜蓉醬汁、水牛城田園醬汁、是拉差香甜辣醬汁($88/6隻)美式芝士焗龍蝦配墨西哥脆片(Large $478)看相子已經夠吸晴,香脆的nachos 點上了cream cheese和酪梨醬,上面還有已經切好的龍蝦肉,吃起來夠方便,作為前菜實在生色不少。接下來主角來了,海鮮派對是你喜歡吃什麼就可以依份量來order,這次我們點了皇帝蟹腳 、半殼帶子 、短頸蜆、八爪魚仔、半殼青口 。因為我們人數也不少,所以可以吃到不同的種類,這樣感覺比預先設計的好。海鮮都很新鮮,尤其是這個皇帝蟹腳。分量足足有500g!! 拿上手還有點重,有三大隻可以和朋友分著吃,吃下去真的有酒店的水準。味道鮮甜,
放假囉放假囉!

喜歡來這邊其中一個原因,燈光佈置讓人感覺舒適。

冰水果茶 $63

美式芝士焗龍蝦配墨西哥脆片(Large $478)

海鮮都很新鮮,尤其是這個皇帝蟹腳。分量足足有500g!! 拿上手還有點重,有三大隻可以和朋友分著吃,吃下去真的有酒店的水準。味道鮮甜,還有淡淡的海水味,真的有驚喜!

值得一提的是由食物到醬汁都是自家製。海鮮配以XO醬 、蒜蓉牛油汁 、忌廉香草牛油汁。小女子最欣賞的還是簡簡單單的蒜味牛油汁,襯托帽出海鮮的鮮味。

另一亮點!他們家是以龍蝦菜式為賣點。

我們共點了三款。

1. 原隻焗新鮮波士頓龍蝦配三色芝士

2. 原隻蒸新鮮波士頓龍蝦配鮮味牛油醬

3. 原隻炭燒新鮮波士頓龍蝦配海鹽

總結一下吃了三款口味還是清蒸的做法最深得我心。以最簡單做法反而最顯真章,清蒸保留了原汁原味,以龍蝦的鮮甜配以牛油的香,令人難忘!

烤意大利波特菇配黑松露意大利粉

同行友人說,單吃海鮮還是不夠滿足,所以點了個意粉吃。大菇切開的仍然十分juicy!! 不過黑松露味道不會太重。

總結一下,最令人驚喜的是海鮮派對的皇帝蟹腳,真的有一吃難忘的感覺!下次一定要再吃!
2017-05-27 92 瀏覽
今次同朋友黎左呢間the hub食龍蝦,係差不多所以菜色都有龍蝦餐廳環境較昏暗,加上播放外國流行歌曲,令到成個環境氣氛好外國feel同舒服首先係原隻龍蝦原隻焗新鮮波士頓龍蝦開頭諗住焗龍蝦應該會焗走哂d水份令到龍蝦好乾身無咬口,點知完全相反,食落仲好有水份一d都唔乾,就甘食唔配任何醬都好味,因為食落去係有鮮甜既味。食完隻龍蝦唔洗驚點食好,因為比客人影完相後會幫客人整碎打開個殼,令客人可以更容易方便食到原隻炭燒新鮮波士頓龍蝦超級多龍蝦膏,好正因為係炭燒,所以聞落食落都有陣濃濃地既味道,真係啖啖都係肉。不過一定要熱食,凍左既龍蝦膏會變左味。基本上所有龍蝦都好多肉 唔係得個樣seafood party裡面有多樣海鮮,包括皇帝蟹腳、皇帝蝦、虎蝦、半殼青口、半殼帶子、八爪魚仔入面最鐘意食既就係蟹腳同虎蝦。蟹腳十分長,好新鮮同多汁,同原隻焗龍蝦一樣,唔洗配任何醬只係靠佢原本既鮮味,已經覺得好好食,令人好難忘。然後係虎蝦,都係非一般既大隻,咬落去係彈牙係鮮甜,真係食多幾隻都夠飽其實呢盤seafood party 每一樣海鮮既體積都好大,當見到既時候真係哇一聲

首先係原隻龍蝦
原隻焗新鮮波士頓龍蝦

原隻炭燒新鮮波士頓龍蝦
超級多龍蝦膏,好正

基本上所有龍蝦都好多肉 唔係得個樣

seafood party
入面最鐘意食既就係蟹腳同虎蝦。

2017-05-25 501 瀏覽
日常不多吃海鮮,因為懶,蝦蟹等要拆殻花一大堆功夫後才能嚐到丁點肉,但是如果一班朋友相約吃海鮮又是另一回事難得一班朋友相聚,當中有海鮮怪,所以就找來The Hub龍蝦專門店,海鮮之中我也比較喜歡吃龍蝦,因為通常龍蝦一分為二,只需用叉子就可以掏出大件龍蝦肉,付出與收獲較令人有動力食海鮮,而一班朋友食海鮮,齊齊徒手與蝦蟹博鬥,不用顧及儀態,有說有笑的才是最佳的享受~The Hub環境一流,而且海有戶外大大的露台,氣氛和情調很適合朋友及情侶相聚⋯左Pineapple+Apple Soda右Tropical Mixed(Lychee+Mango+Peach) Soda這裡飲品以Soda及FruitTea較受歡迎,Soda我個人覺得味道清淡,在Soda之中滲出果味~白酒煮蜆味道略咸,但勝在新鮮,烹調時間剛好,所以蜆肉不會縮水及變韌這個美式芝士焗龍蝦配黑西哥脆片建議一上枱要立刻啟動,如果一大顆人都相機先食就會令芝士變涼而失去拉絲效果﹗三色芝士焗龍蝦,芝士味香濃,而且不會遮蓋龍蝦的鮮味~如果想品嚐最原汁原味的龍蝦,這個蒸龍蝦絕對是首選,味道清淡,單是讓你品嚐龍蝦原有的鮮味和肉汁,完全不需要沾上任何調味

左Pineapple+Apple Soda

白酒煮蜆

美式芝士焗龍蝦配黑西哥脆卡

原隻焗新鮮波士頓龍蝦配三色芝士
三色芝士焗龍蝦,芝士味香濃,而且不會遮蓋龍蝦的鮮味~

原隻蒸新鮮波士頓龍蝦配鮮味牛油醬
如果想品嚐最原汁原味的龍蝦,這個蒸龍蝦絕對是首選,味道清淡,單是讓你品嚐龍蝦原有的鮮味和肉汁,完全不需要沾上任何調味和醬汁,相信喜歡海鮮的朋友就是獨愛這份沒有修飾及加工的鮮甜味道﹗

The Hub Seafood Party
海鮮拼盤有很多選擇,任客人自行配撘,還有多款醬汁給客人揀選,完全可以滿足海鮮怪的要求﹗

北海道原隻毛蟹
餐廳新推出北海道原隻毛蟹,份量十足,肉汁也十足,我們將牠配成海鮮拼盤的主角~

意式傳統蒜香橄欖抄意大利粉配龍蝦
意式傳統蒜香橄欖抄意大利粉配龍蝦,蒜蓉味勁香,意粉有咬口,但有點遮蓋了龍蝦的風頭⋯

烤意大利波特菇配黑松露意大利粉
大家都十分喜歡的烤意大利波特菇配黑松露意大利粉,黑松露獨特的味道的而且確有些人是不能接受的,但這個黑松露意大利粉卻沒有刺鼻的氣味,反而是陣陣的菇菌香味,整個配合沒有半點奇怪的味道⋯

整體來說大部份菜式不會太濃味,讓顧客可以真正品嚐到海鮮鮮甜味道,款式選擇也多,單是龍蝦的配撘已經令人有選擇困難,對龍蝦情有獨鍾的朋友更加值得一試﹗
2017-05-16
白酒煮蜆
美式芝士焗龍蝦配黑西哥脆卡
The Hub Seafood Party
意式傳統蒜香橄欖抄意大利粉配龍蝦
2017-05-23 70 瀏覽
上星期跟一班好友來到尖沙咀The Hub享受龍蝦宴,其實我是第一次來的,感覺餐廳環境很舒服!除了室內的座位外,還有室外! 天氣涼涼地的話坐戶外也不錯,而且氣氛會更佳!一開始我們就叫了很多食物首先是 - 白酒煮蜆 北海道原隻毛蟹 &  Seafood Party蟹肉的肉質厚實,而且鮮甜 Seafood Party內有、蝦、半殼帶子、螺 、八爪魚仔 、半殼青口 !所有海鮮都很新鮮,特別是螺肉除了鮮味外還很彈牙,就連粟米都很香甜~而且份量很多~原隻焗新鮮波士頓龍蝦配三色芝士用最邪惡的芝士來焗,未食就已經流口水..除了鮮味外,最重要的是每一啖龍蝦肉都爽口彈牙!而且配上芝士更加惹味~原隻蒸新鮮波士頓龍蝦配鮮味牛油醬用蒸的烹調方法能夠保留到龍蝦原有的鮮味!有別於焗的烹調方式,相比起來蒸的煮法會更顯鮮味~美式芝士焗龍蝦配墨西哥脆片第一反應:嘩、龍蝦好大隻 (笑)原以為會很狼狽,結果餐廳會幫忙把原隻龍蝦的蝦肉拆掉上碟,既不會狼狽又可以享受到美食。墨西哥脆片加上牛油果醬簡直是絕配~烤意大利波特菇配黑松露意大利粉我最愛的黑松露意粉,一上枱就已經聞到好濃烈既黑松露香味!未食先滿足,巨形啡菇煮至軟棉棉的超好味

一開始我們就叫了很多食物
首先是 - 白酒煮蜆
清酒煮蜆

北海道原隻毛蟹 &  Seafood Party
蟹肉的肉質厚實,而且鮮甜

原隻焗新鮮波士頓龍蝦配三色芝士
用最邪惡的芝士來焗,未食就已經流口水..

原隻蒸新鮮波士頓龍蝦配鮮味牛油醬
用蒸的烹調方法能夠保留到龍蝦原有的鮮味!
有別於焗的烹調方式,相比起來蒸的煮法會更顯鮮味~

美式芝士焗龍蝦配墨西哥脆片
第一反應:嘩、龍蝦好大隻 (笑)
墨西哥脆片加上牛油果醬簡直是絕配~

烤意大利波特菇配黑松露意大利粉
我最愛的黑松露意粉,一上枱就已經聞到好濃烈既黑松露香味!
未食先滿足,巨形啡菇煮至軟棉棉的超好味~
意粉份量也不少,而且偏乾身,黑松露也很入味!

Pineapple and Mango Soda
甜度適中,芒果味道比較明顯但又不會太甜...

最後,在這裡跟朋友一邊喝著果茶或是SODA一邊聊天。感覺真的很放鬆!
2017-05-16