2021-08-25 1187 瀏覽
今日去咗北角嘅staycation,都包埋中午嘅自助餐,入到去環境清幽對住個海食得非常舒服,但入邊嘅指示不清晰,因為以為剩係得出面有嘢食原來入邊轉彎都有個熟食區,但令我最驚打機係佢嘅甜品,無論咩嘅甜品都非常之出食同好好食,但你要預咗食咗之後食唔到其他熟食嘅嘢,因為真係好飽另外在熟悉方面選擇唔太多但整體上環境都非常之好另外食物都非常之好食
2021-08-19 1528 瀏覽
想嚟好耐嘅一間buffet🤤 點解次次都無試? 因為佢差唔多$700 一位,但無我最愛既生蠔🦪 又無長腳蟹🦀但佢既自家製雪糕我真係好想試,所以襯今次Staycation 包埋晚上Buffer 都係2千蚊,個心舒服好多🤣我今晚雪糕係我重點✨(熱情果/清薑/椰子/焦糖爆谷/雲呢拿/香茅芒果/芒果/港式奶茶/士多啤梨/Tiramisu)味 好滿足🥰🥰雖然食物種類唔係好多,但係每樣質素都好高,龍蝦🦞麵包蟹、鵝肝、羊架、巴馬火腿、甜品等等都非常好食😋
想嚟好耐嘅一間buffet🤤 點解次次都無試?

我今晚雪糕係我重點✨
好滿足🥰🥰

2021-08-16 1331 瀏覽
staycations 包 buffet種類很多,有很多不同種類選擇,冷盤有龍蝦、 翡翠螺、蜆,壽司bar有冷麵、多款刺身👍熱食有 羊架、鴨肝~仲有好多好味野😋😋😋
Staycation package w/ Buffet Lunch + Bfast食物種類足夠,性價比算高Grill Angus 肉嫩, 炒龍蝦🦞鉗肉多即製Caeser Salad 燒鴨即場燒烤,肉算嫩皮脆口甜品樣靚又好味、個homemade ice-cream station, 大人細路見到都興奮飲品有高質咖啡/檸檬茶/bfast tea/汽水free flow第二朝早餐種類都唔少,夠晒飽。質量亦都唔會將貨就價職員有禮貌同耐性,做野仲超快手。即使遇上有客懷疑自己強行進入,仍然好好脾氣招呼,比我見張檯都未清,就搏大懵坐落去,仲話職員帶位比佢坐。我心諗你估家陣麥當勞咩?

食物種類足夠,性價比算高

Grill Angus 肉嫩, 炒龍蝦🦞鉗肉多

即製Caeser Salad

燒鴨即場燒烤,肉算嫩皮脆口

第二朝早餐種類都唔少,夠晒飽。質量亦都唔會將貨就價

職員有禮貌同耐性,做野仲超快手。

2021-07-31
10 分鐘 (堂食)
  • 沙律
  • 海鮮
  • 烤肉、串燒
  • 熱盤
係好幾間酒店當中,揀左呢間北角既新酒店Hyatt Centric黎個暑假Staycation,貪Hyatt Centric夠新又夠平。$1,216包一晚海景客房(唔係最低級既房),The Farmhouse 自助早餐同自助午餐,算抵玩。不過唔知點解book完過幾日就減價。經過尋日超趕既自助午餐體驗之後,第二朝又係The Farmhouse 食自助早餐!限時一個鐘,無需預約可以walk-in。我地8:10到就基本上唔洗等,走個陣就見到一條超長人龍嚇死人!一齊睇下有咩食啦!一入門口就見到糕點麵包區,有個樣好吸引既甜甜圈,有四款口味,分別係紅色,粉紅色,朱古力,同朱古力加堅果碎。我食左個粉紅色同朱古力加堅果碎,味道唔算驚艷但係都合格,如果入面多d醬就更好。其他糕點麵包有牛角包,朱古力酥,芝士丹麥酥,吉士丹麥酥,藍莓鬆餅,牛油軟包,芝麻包,白麵包,麥包。我食左個吉士丹麥酥,入面又係唔夠吉士醬,酥皮都比唔上其他五星級酒店如香格里拉,港麗等。中式包有菠蘿包同雞尾包,不過賣相唔多吸引,味道好似ok。隔離有多士爐比你自己烘麵包。再隔離有花生醬,朱古力醬,果醬同牛油比你自助,不過就唔多衛生。糕點麵包區右

糕點麵包區

甜甜圈,牛角包,朱古力酥

牛角包,藍莓鬆餅,芝士丹麥酥,芝麻包,雞尾包

花生醬,朱古力醬,果醬,牛油

蘋果汁,橙汁,豆奶

糕點麵包區右手面就係蘋果汁,橙汁,同豆奶。係穀物早餐隔離仲有鮮奶同脫脂奶。
穀物早餐

穀物早餐有脆麩條,可可米,米通,同玉米片四款。
椰菜花沙律,Brie,瓜子,果乾

最欣賞穀物早餐隔離既好多唔同種類既堅果,瓜子,同果乾,我加左好多瓜子落乳酪度食!
乳酪

乳酪有明治包裝乳酪同一大兜既乳酪。
明治包裝乳酪

明治包裝乳酪有雜莓,士多啤梨同芒果味。明治包裝乳酪都頗爲稀,麻麻地。一大兜既乳酪有原味同士多啤梨乳酪。隔離仲有凍燕麥片,我試左少少,都係太稀。
凍肉

乳酪對面有凍肉,凍肉有三款,分別係Mushroom Sausage,Salami,同Pastrami。點解連煙三文魚都無?!
凍肉,Panini

比較特別係有Coppa Ham Panini,不過我無試。
沙律,芝士

隔離有四款撈好既沙律,分別係希臘沙律,甘筍椰菜絲沙律,椰菜花沙律,同薯仔沙律。我試左椰菜花沙律,正常。芝士有三款,分別係Emmental,Cheddar,同Brie。我最愛既Brie係可以既!芝士隔離有果乾。
水果,沙律

沙律

再隔離就係水果同沙律。
水果

水果有蜜瓜,西瓜同菠蘿切舊,質素正常。沙律菜有三款,唔算多。另外都有車厘茄同燈籠椒絲,最欣賞呢度有橙色車厘茄食,好鮮甜!呢度啲凍肉,沙律,水果,同芝士用玻璃櫃裝住其實就衛生啲既,不過麻煩嘅地方係一邊有人攞緊野食,另一邊個櫃嘅櫃門就一定要拉埋所以其他人就攞唔到野食,結果係等等等同等。

呢度都有咖啡機,要排長龍。

餐廳既另外一面熱食區就係中西式熱食早餐。
煙肉,炸薯餅

雜菜,車厘茄,炒蛋,水煮蛋,太陽蛋

焗豆,豬肉腸,班戟,麵包布丁

西式早餐就有大路既煙肉,炸薯餅,雜菜,車厘茄,炒蛋,水煮蛋,太陽蛋,焗豆,豬肉腸,班戟,同麵包布丁。
牛肉燒賣,冬菇豬肉燒賣,麵包布丁,豬肉腸,煙肉

炸薯餅,雜菜,車厘茄,班戟同豬肉腸正常,麵包布丁幾好味道。
奄列

奄列有兩個站幫手分人流,配料有芝士,蘑菇,雜椒,洋蔥,同火腿。
班戟,炸薯餅,車厘茄,奄列

我見無人就叫左一份試試。芝士落唔夠,無我上次係Cafe Too食既好味。
豬肉炒飯,雜菜炒麵,粟米雞粥,白粥

中式早餐選擇就非常非常少,有豬肉炒飯,雜菜炒麵,粟米雞粥,白粥。
蒸腸粉,日式咖喱,日式珍珠米,味噌湯

係個熱食區既另外一面就有蒸腸粉。蒸腸粉隔離係有日式咖喱(只係見到蔬菜),日式珍珠米,同味噌湯。
中式點心

中式點心有四款,分別係牛肉燒賣,冬菇豬肉燒賣,叉燒包同蓮蓉包。
牛肉燒賣,冬菇豬肉燒賣,蓮蓉包,叉燒包,炸薯餅,車厘茄

其實見到都唔太想試,奈何其他熱野都無野好食。點心質素好差,牛肉燒賣同冬菇豬肉燒賣都係成舊粉,完全唔覺有肉或者菇,蓮蓉包既蓮蓉少得可憐。差差差!
粉麵檔

牛丸,豬肉丸,墨魚丸,生菜

粉麵檔比午餐少左選擇,不過麵多左公仔麵揀,湯底就只係得清湯。配料無左鮮蝦同雞蛋,得牛丸,豬肉丸同墨魚丸。菜就得白菜同生菜 。

今次得一個鐘食,時間上勉强夠,因爲都無太多野好食,想食d好d既肉都無,求其食飽就算。老老實實,差唔多價錢,我覺得Cafe Kool絕對係好太多!無論食物選擇,質素同無限時都完勝!當然呢度有其他野好d(例如泳池),不過就唔關餐廳事lu。
2021-08-04
3 分鐘 (堂食)
早餐
椰菜花沙律,Brie,瓜子,果乾
沙律
係好幾間酒店當中,揀左呢間北角既新酒店Hyatt Centric黎個暑假Staycation,貪Hyatt Centric夠新又夠平。$1,216包一晚海景客房(唔係最低級既房),The Farmhouse 自助早餐同自助午餐,算抵玩。不過唔知點解book完過幾日就減價。係The Farmhouse 食個自助午餐先check-in!限左兩輪時間,分別係12-1:30同2-3:30,本身我係book12-1:30,點知平日去都full左,唯有食2-3:30,點知前一晚又通知可以食12-1:30,不過其實得個半鐘頭食真係好趕。11:59到,已經見到有條超長人龍喺度排隊等入,最後12:15先可以入座。一齊睇下有咩食啦!呢度野食分開兩大區域,一區喺正門口,有刺身,壽司,沙律,凍海鮮,甜品同生果。另一區係喺另一個角落嘅熱食區,有中西食物,印度野,粉麵檔,點心,即撈意粉等。凍海鮮得青口同蝦,非常少選擇。沙律菜有三款。我無試。雜錦壽司有三文魚壽司同鰻魚壽司,仲有卷物。另外有冷麵。我都無試。刺身有希靈魚,立魚,吞拿魚,三文魚。希靈魚細細件,都脆既。立魚可以啦。吞拿魚好厚切,成個正方體咁。三文魚正常。刺

呢度野食分開兩大區域,一區喺正門口,有刺身壽司,沙律,凍海鮮,甜品同生果。另一區係喺另一個角落嘅熱食區,有中西食物,印度野,粉麵檔,點心,即撈意粉等。
凍海鮮,沙律

凍海鮮得青口同蝦,非常少選擇。沙律菜有三款。我無試。
雜錦壽司,冷麵

希靈魚,立魚,吞拿魚,三文魚

鰻魚壽司,沙律,Brie,刺身

刺身有希靈魚,立魚,吞拿魚,三文魚。希靈魚細細件,都脆既。立魚可以啦。吞拿魚好厚切,成個正方體咁。三文魚正常。刺身食完一轉我就冇再添lu。
凱撒沙律,藍芝士香梨火箭菜沙律

即製沙律有兩款,就係凱撒沙律,同藍芝士香梨火箭菜沙律。時間關係,我無機會試。
麵包,餅乾

即製沙律隔離係麵包同餅乾。
凍肉

凍肉有Salami,Mortadella,Salmon。
沙律,芝士

芝士有三款,係Parmasen,Cheddar,同Brie。我食左Brie,正常。芝士隔離有新鮮提子同果乾。上面有四款撈好嘅沙律。呢度啲野食用玻璃櫃裝住其實就衛生啲既,不過麻煩嘅地方係一邊有人攞緊野食,另一邊個櫃嘅櫃門就一定要拉埋所以其他人就攞唔到野食。

水果,甜品

水果有三款,分別係西瓜,蜜瓜,同菠蘿。西瓜切到超大舊。三款水果味道都正常。
鮮果法式牛油酥餅,檸檬蛋白批,海鹽朱古力撻,朱古力脆脆蛋糕,夏洛特蛋糕,芝士蛋糕

甜品櫃入面既甜品正常,有好有唔好:

鮮果法式牛油酥餅:正常
檸檬蛋白批:好輕盈,酸酸哋,好味道
海鹽朱古力撻:唔錯
朱古力脆脆蛋糕:一啲都唔脆,朱古力味又唔濃
夏洛特蛋糕:空氣感好重,入面啲忌廉好滑,外面嘅蛋糕好軟綿綿
芝士蛋糕:大大件又唔夠濃厚,棄之可惜
栗子合桃蛋糕
法式焗梨撻
香檳燴梨啫喱
巴黎法式滋味

至於呢個地中海主題自助餐之法式甜點就絕對係全餐最正既一部分!
巴黎法式滋味

巴黎法式滋味有éclair,士多啤梨檸檬貝殼蛋糕。
éclair,聖安度蛋糕,焗雲呢拿撻,迷你馬卡龍,士多啤梨檸檬貝殼蛋糕

無印象自助餐有éclair食!呢度éclair有四種味道,四種味道都幾好食,入面都有同味道嘅忌廉,食落腍腍哋又唔過甜,正。
巴黎法式滋味

聖安度蛋糕都好少自助餐有得食,味道合格。
迷你馬卡龍賣相好靚,杏仁餅上面有少少金箔,入面有忌廉同士多啤梨。不過杏仁餅本身已經唔太脆。
紅莓法式小蛋糕
即製雜莓忌廉芝士千層酥

即製雜莓忌廉芝士千層酥:好有驚喜,第一次喺自助餐見到有得食即製雜莓忌廉芝士千層酥。三層千層酥夾住兩層忌廉芝士,上面仲有新鮮無花果,黑莓,藍莓同士多啤梨,賣相好靚。味道方面,千層酥雖然好厚,不過勁酥脆,超好食,啲忌廉芝士都好滑溜又唔膩,真係正。我encore左一件。
即製朱古力焦糖燉蛋:擺耐左冇食,塊焦糖面已經融左,朱古力燉蛋都滑,不過勁甜,好膩。
焗車厘子布甸,焗雲呢拿撻

焗雲呢拿撻:正常
焗車厘子布甸
自家製雪糕

雪糕雖然唔係名牌子,不過係自家製,而且放左係一個旋轉雪糕櫃,一共有10款口味,包括大路味如咖啡,雲尼拿,士多啤梨,開心果,熱情果,椰子,仲有少見既焦糖,意大利芝士蛋糕,清薑同香茅芒果。
士多啤梨,香茅芒果,開心果雪糕

雪糕質素非常出色。開心果好正,好足料,有開心果肉又滑!滑溜既焦糖味配一粒粒榛子好好食。香茅芒果都好滑,香矛味好香。士多啤梨同椰子原來係雪吧。意大利芝士蛋糕都好味。最遺憾係太多人又無時間排隊所以唔夠喉

窩夫,雪糕toppings

雪糕隔離有窩夫脆餅同toppings,好驚喜係有榛子同爆谷,加落雪糕度好正。
汽水

入口附近有汽水區。少見有自助汽水飲,有忌廉,可樂,Coke Zero,同雪碧。
即製鐵板韓式燒牛肉,印度烤雞

終於到熱食區啦!其實要行好遠.....因爲我地坐近門口。
即製鐵板韓式燒牛肉,烤安格斯黑牛西冷,印度烤雞,醃梛菜

呢度較有特色既就係師傅即製鐵板韓式燒牛肉,可惜超韌,失望。
烤安格斯黑牛西冷,印度烤雞

烤安格斯黑牛西冷:我食左一件我覺得唔夠嫩,不過同行友人好鍾意仲係咁encore。
印度烤雞:又乾又鞋
印度,西式

印度野其實選擇都唔多,得烤餅,飯同羊肉咖哩。羊肉好韌。

西式食物就多好多選擇
薄荷柚子鳳梨骨,蝦乾貓耳百合浸勝瓜,芫荽南乳炸雞,烤醃雜菜,番茄香草欖油烤三文魚,阿根廷青醬燒春雞

蘑菇湯
紐倫堡香腸
法式紅酒燴牛肉:牛肉好腍
黑松露薯蓉
煙肉洋蔥法邊豆:正常
即製撈Penne
阿根廷青醬燒春雞:我揀左隻全雞脾食,都幾嫩滑
意大利茄醬肉丸
番茄香草欖油烤三文魚:三文魚好嫩滑,唔錯
烤醃雜菜:可以
蜜糖甘筍
烤新薯
沙律

話就話熱食區,原來呢度都有沙律食。

中東包蔬菜沙律
燒味

中式食物有

薄荷柚子鳳梨骨:味道可以
芫荽南乳炸雞:我揀左件皮脆肉嫩嘅雞脾食
金銀蛋白菜仔:唔錯,可以食多啲蔬菜
蝦乾貓耳百合浸勝瓜:正常
燒汁肥牛炒烏冬
燒鴨
豉油雞
叉燒:試左一舊半肥瘦,不過瘦肉嗰部份好韌
中式湯
點心

點心有香菇雞包,牛肉燒賣,蓮蓉包,豬肉燒賣。不過賣相一啲都唔吸引,冇試到。
粉麵檔

粉麵檔有兩款麵,兩款湯底分別係清湯同喇沙。我揀左喇沙湯底,好味。配料選擇都可以。
喇沙湯鮮蝦,牛丸,豬肉丸,墨魚丸,白菜,菇菌

白菜
菇菌
冬瓜
雞蛋

總括而言,其實食物種類算勉强可以,唔算太多,不過都夠食,好食既野食唔算多,貴價野欠奉,不過都唔會夠時間encore。甜品就非常驚喜,特別係即製雜莓忌廉芝士千層酥同自家製雪糕。雖然係咁,個人覺得成餐飯食得好辛苦,排完隊坐低已經用左15分鐘,得個幾鐘頭食,人又多,要排隊,已經係平日黎(雖然係暑假)。雖然服務員狂催我地要交枱,但係服務員態度可以,除左少部分厨師(特別係燒韓式牛肉個位叔叔)。個人覺得Cafe Kool既安排絕對好好多,野食又多d選擇,真心下次唔好預我。勉强比個OK啦。
2021-08-03
午餐
即製雜莓忌廉芝士千層酥
自家製雪糕
士多啤梨,香茅芒果,開心果雪糕
窩夫,雪糕toppings
喇沙湯鮮蝦,牛丸,豬肉丸,墨魚丸,白菜,菇菌
2021-07-27 1855 瀏覽
豐富!😋新鮮!😋特式的美食!😋雖然美食款式不算多,但確實精心製作,👍🏻味道方面是美味佳餚。我們暢談數小時,邊食邊傾,盡享每款佳餚,由前菜以至到甜都嘗過不停!享受當中,更讓朋友認識多一間有質素的自助餐廳。最令我驚喜的是泊車安排,一般酒店安排的泊停地方都十分昂貴,但貴酒店泊車優惠及收費合理,是其他酒店不能及,值得一讚。👍🏻
2021-07-26
用餐優惠
信用卡優惠
  • 龍蝦
  • 波士頓龍蝦
  • 凍海鮮
  • 熱盤
2021-07-26 1733 瀏覽
位於北角海逸既呢間咖啡廳位置都算方便,係北角站一出就到,附近都有啲商場行吓,都算四通八達,而今次去都係試一試佢既自助晚餐啦~佢既自助晚餐係分開左兩個時段既,而今次就揀由8點開始食,直至到10點,而自助餐既食物分佈係分開左兩邊的,由門口一入去就係食冷盤、飲品同甜品區,而另一邊就係熟食區,而兩邊既距離都比較遠,所以就無話坐係邊度會比較近拎野食既地方啦~而熟食方面,少不得既就係牛扒啦,佢地用既牛肉係安格斯既牛肉,肉質相當腍滑,而牛味相當濃郁,算係一塊相當高質既牛肉,所以都encore左幾次😋😋而熟食區仲有滷水食,有滷牛展,滷蛋、紅腸等等,味道都算唔錯,而重點回本區就當然係煎鴨肝啦,而佢地既煎鴨肝都係會不斷咁提供,而鴨肝既厚度都唔錯,底下果塊麵包正好就要嚟吸哂啲油,令到個口感無咁油膩,而味道都幾好食😋至於其他熟食都正正常常,中西式都有啲咁~而冷盤區方面,佢地提供既海鮮有龍蝦,麵包蟹、蝦、青口、白蜆同螺,而今次就揀左龍蝦同麵包蟹黎食,龍蝦既肉質尚算彈牙,味道亦幾鮮甜,而麵包蟹都有幾多膏,但就無乜肉食,而整體冷盤區既海鮮屬正常水準,但夜晚就無提供生蠔同長腳蟹,呢樣就好睇個人喜好喇~最後就係甜品區,

最後就係甜品區,佢既蛋糕選擇未算係太多,有提供芝士蛋糕果啲既,而比較特別既係佢個雪糕櫃,佢係一個圓形既櫃,而且係會不斷旋轉既,感覺上好吸引啲小朋友,但實際上就唔係太方便啦,因為如果想要兩款唔同既口味既話,就要等要轉到果款先可以舀,變相要等好耐先有得要哂兩款,呢樣就要再諗諗啦,而雪糕既味道有好多種,相信都係酒店自家製嘅,味道都做得唔錯,唔會話太甜,算係比較出色之選👍🏻

總結嚟講呢間既自助晚餐款式屬正常水準,未算太有驚喜,食物質素不過不失,如果有時間同優惠既話都可以過去試下~

2021-07-18
Hyatt Centric staycation✨dinner buffet//海鮮選擇猛多,有龍蝦🦞蟹鉗、蟹腳、蝦🦐螺肉、青口、蜆。最好吃的是龍蝦,肉質不錯,又不會太鹹~//刺身亦有五款選擇:八瓜魚、甜蝦、吞拿魚、希靈魚、三文魚,個人最喜歡甜蝦和希靈魚😍//甜品亦有很多款🤪蛋糕方面,最喜歡朱古力蛋糕🍫好像金莎味😂另外有款咖啡奶凍也有很濃的咖啡味,再加上蜜柑一起,很好吃😌其他蛋糕都正正常常吧~//最後是非常吸引眼球的旋轉雪糕櫃🍦都是gelato,最好吃的是港式奶茶味!真的很濃很像奶茶😍其他味道就普通吧~
2021-07-17 1154 瀏覽
Book左個staycation去2日1夜,包早餐buffet, 估唔到咁大間酒店個早餐咁麻麻地,食物選擇少都不再講,因為佢個早餐分兩邊有食物供應,每去做一邊就逼我要用搓手液,真係未食嘢手都爛😡😡🙈。。嘢食影相就靚,實際嘅口感都麻麻地,而且種類好少,兩日一夜最唔滿意就係個早餐😭 尤其是個三文魚三文治,沙律醬落得太多,搞到個三文治得沙律醬味,麵檔選擇少,想擇菜又要我擇麵,叫佢比多兩粒魚蛋都唔比。
2021-07-12 1438 瀏覽
難得黎staycation包早餐晚餐☺️兩樣選擇既款式都好多,完全係睇到眼花撩亂!鍾意食甜品既必食之選!晚餐方面,除左有自助餐要有既凍蟹凍龍蝦、牛肉、魚生外,仲有好多其他地方無既雪糕同多款甜品😍首先凍蟹凍龍蝦會見到好多膏,絕對唔係敷衍你,份量多到一舊都飽左🤤魚生方面亦會見到好肥美!而牛肉方面生得岩岩好,一切比你又係好大舊☺️鍾意食前菜既呢到同樣有火腿!另外熟食方面有串燒、燒味、壽司、炸杏鮑菇等等….重頭戲係有好多款雪糕同甜品,我就食左椰子味、熱情果味、焦糖、咖啡、芒果🤤早餐方面就中西式都有,魚蛋米啊熱香餅啊薯餅啊糯米雞啊都好好味又新鮮滾熱辣😙
  • 凍海鮮
2021-07-07 8690 瀏覽
無諗過平日去食酒店Lunch Buffet都竟然9成Full!可能因為真係好抵,Hyatt Centric做緊$1080包一晚住宿及二人早午餐自助餐!午餐自助餐限在入住當日享用,食完Check in啱啱好。食物取餐區分開凍熱兩大區域,選擇非常豐富,食物質素亦相當唔錯!.冷盤區有個即叫即製凱撒沙律及藍芝士香梨火箭菜沙律,本身食自助餐好少食沙律,但望住師傅炮製就提高左我意慾食下菜。沙律旁邊有火腿,煙三文魚,麵包,芝士,醃製漬物等前菜小食,個煙三文魚正呀!日式有自助的冷麵及壽司,以及專人即切魚生刺身,我見到師傅處理原條大魚,感覺非常新鮮;而且師傅出手唔輕,一款給六片,唔駛行多轉,一次食到夠。凍海鮮雖然無長腳蟹,龍蝦或者生蠔等大眾最愛(兼最回本),只有凍蝦及青口,望落亦唔算大隻,不過我覺得可以接受。冷盤區除了前菜小食,還有飯後餐點及罐裝汽水任飲。水果有切件西瓜,蜜瓜,哈密瓜同菠蘿,件件都好大舊,菠蘿又甜又多汁,但蜜瓜就唔係好夠熟同甜。仲有原個蘋果,青蘋果,橙及布冧可供享用。甜品有十多款蛋糕選擇,其中有幾款應該係期間限定或是特別推介的。香檳燴梨啫喱幾香濃酒味,不過香檳同梨是分開的味道,唔係好夾;
冷盤區

冷盤

冷盤區除了前菜小食,還有飯後餐點及罐裝汽水任飲。

熱帶水果冧酒蛋糕

甜品有十多款蛋糕選擇,其中有幾款應該係期間限定或是特別推介的。香檳燴梨啫喱幾香濃酒味,不過香檳同梨是分開的味道,唔係好夾;熱帶水果冧酒蛋糕係非常酸(!)而且完全食唔出酒味!都係普通常見的糕點穩陣啲,另外有款鬆餅有無花果響頂都幾好食。
雪糕

最後重點係個巨型旋轉雪糕櫃!十二款口味Gelato都係酒店自家製(應該係,除非唔係…)除左常見的朱古力,雲尼拿,士多啤梨,椰子,焦糖,綠茶,意大利芝士蛋糕,熱情果,仲有個人覺得頗有特色的港式奶茶,開心果,清薑以及香茅芒果!
我只係試左奶茶,開心果及香茅芒果,前兩個口味我覺得好好食,但香茅芒果食唔出芒果味,只有濃濃的香茅味…

熱食區就如相中所見,食物區擺放位置如一個長方形,中間是煮食區,選擇都幾多。
烤肉

對正入口有即切烤西冷及印度烤雞,個女職員係咁叫人要雞,我話要牛佢都夾件雞比我,唔知係個烤雞無人食定佢切西冷牛切到攰想抖下,佢仲一邊切一邊口噏噏問點解無人食雞,真係你有壓力我有壓力~個西冷牛雖然薄切,但我覺得有啲韌。
烤肉

旁邊有鐵板燒肉,牛肉燒到七成熟剛剛好,雞肉好嫩滑,新鮮熱辣,一燒好就即刻比人夾晒!
粉麵

之後左邊一排主要是中式美食,有燒臘,滷味,小炒,中湯及粥粉麵飯;小炒個牛肋條炆到好入味,而且好腍,正!
挪威三文魚

德國腸拼盤

右邊則是西式環球美食,有阿根廷燒雞,烤挪威三文魚,瑞典肉丸,德國肉腸,印度咖哩雞(仲有薄餅同黃薑飯)等等,仲有個黑松露薯蓉好香好綿好好食。
另外專人即叫即製的有墨西哥烤卷,中式湯麵以及芝士蘑菇長通粉,比較飽肚,叫一份幾個人開心Share就可以試多啲其他野。
以Staycation package計,房價原本$600幾蚊,宜家$1080包一晚住宿連二人早午餐Buffet,即係唔駛$500夠兩個人食兩餐,性價比真係爆燈!如果唔住酒店都可以響Openrice以七折或八折訂座,都抵食吖。
10 分鐘 (堂食)
午餐
冷盤
雪糕
粉麵
挪威三文魚
德國腸拼盤
同女朋友第1次既staycation! 我地book左連早餐同晚餐buffet既package~上網見the farmhouse都有不少好評,果然聞名不如見面~晚餐食物選擇多🥶冷盤有smoked salmon 同ham,香草三文魚好好食~海鮮包括龍蝦/蟹腳/蝦/貝類,相當新鮮不過都好多人排同埋好快比人拎完,但都算refill得好快剌身/壽司有油金魚,吞拿魚同三文魚等等,女朋友大讚油金魚好食,油脂豐富!🥵熱食有咖哩/naan/steak/pasta/中式小炒同/燒味同粉麵,選擇都多,正常發揮~🍨甜品甜品無女朋友至愛既cheesecake,但有雪糕輪盤,女朋友見到勁興奮!我自己鐘意食水果味,而女朋友就大讚焦糖同咖啡味~呢個package 好超值~值得一試!

晚餐食物選擇多

🥶冷盤
有smoked salmon 同ham,香草三文魚好好食~

海鮮

剌身/壽司

🥵熱食

🍨甜品

呢個package 好超值~值得一試!
2020-10-15
2021-06-30 6635 瀏覽
最近體檢發現血壓上升及有精神緊張跡象,週末就聽從醫生建議同哥哥去咗北角開咗近三年嘅「香港維港凱悅尚萃酒店」潮玩staycation。哥哥所選購嘅套票包埋於酒店咖啡廳「The Farmhouse」享用自助早餐。自助早餐開放時間為早上六點半到十點半,住客可預先上網登記心儀嘅用餐時段,但此舉並不等同預先訂座,遇上繁忙時間都一樣要排隊等位。真係冇諗到個早餐原價$248/大人、$150/長者或小童,另收加一服務費,即使酒店住客可享八五折優惠都唔平,因為套票包咗先覺得抵啲。為咗可以影多幾幅靚相,細佬一早七點幾就去咗二樓餐廳大肆探索。接待處位妹妹非常友善,陪同安心探熱後即帶小肥入座,並提點熱食區藏於最入不太起眼嘅位置,細心得很!樓底高高嘅用餐大堂十分開揚,窗邊排出一列以膠板隔開嘅二人散座,中央位置則擺出多張相隔一點五米嘅四人餐桌,完全符合抗疫標準。拍牆有間半廂房式設計嘅八人枱,相信私隱度為全場最高也。餐墊上擺有自用嘅西式餐具、口罩套及濕紙巾。由於用餐時間限定為一小時,入座後妹妹會於餐桌上放下一張寫有入座時間嘅「仲食緊」紙條。用餐後只需反轉紙條以示「食飽嚕」即可離場。場內嘅服務生唔熟手都唔係太緊要,可
,因為套票包咗先覺得抵啲。
為咗可以影多幾幅靚相,細佬一早七點幾就去咗二樓餐廳大肆探索
拍牆有間半廂房式設計嘅八人枱,相信私隱度為全場最高也。
餐墊上擺有自用嘅西式餐具、口罩套及濕紙巾。
用餐後只需反轉紙條以示「食飽嚕」即可離場。
場內嘅服務生唔熟手都唔係太緊要,可以邊做邊學,最令人驚訝不安嘅係聽到有兩位以粗言穢語講述對客人不滿嘅對話
,就算其身份為臨記都有損酒店形象,態度欠缺專業
。此外,其實第一日張餐枱都冇乜問題,不過第二日嗰張就明顯好耐冇抹過;如下圖所示,桌上嘅污積絕對唔似只係嗰朝六點半至七點二十一分內所留底囉
自助餐飲項目分為冷、熱兩區。飲品包括果汁、茶、奶及咖啡可於近門口嘅「冷區」搵到,只係單單唔見有水飲
果汁區
咖啡機
顧名思義,「冷區」內主要為冷凍嘅食物,如生果。
生果
存於透明雪櫃有多款凍肉、芝士、沙律、三文治等。
存於透明雪櫃有多款凍肉、芝士、沙律、三文治等
冰陣上有健康啲嘅乳酪及多款穀類早餐食品。
乳酪
多款穀類早餐食品
麵包架上亦琳琅滿目,最搶眼就係啲七彩鮮艷嘅冬甩
。不過個人鍾情嘅卻係細細隻嘅朱古力味牛角包,吃前烘一烘,可令朱古力餡半溶於更酥化嘅包品內,如果朱古力份量可以加重少少就完美啦
麵包
七彩鮮艷嘅冬甩
面積較大嘅熱食區內有多位師傅烹製菜式。
即叫即備嘅項目每天都會有啲唔同,超人氣之選係只見到一次嘅溫泉蛋飯
,金黃橙美嘅溫泉蛋包保流心滑溜,實屬亮點,個人誠意推介!
溫泉蛋飯
其實即煎嘅香草芝士蘑菇奄列都唔差,只係好難同個溫泉蛋比下去。
即煎香草芝士蘑菇奄列
反而最失望嘅就係碗河粉,因為河粉一舊舊,魚蛋同牛丸冇味又唔得爽彈
,完全唔掂檔!
即煮粉麵
魚蛋牛丸湯河粉
為保暖,熱盤均放於爐上座熱,無奈所選用嘅鐵煲蓋又重又傳熱
,大家真係要小心燙傷或拉親。
熱盤均放於爐上座熱
中菜以爽脆彈牙嘅雜菜炒麵最美味
雜菜炒麵
好抱歉地講句,點心嘅質素比超市買到嘅貨色更為低劣,毫無肉味嘅燒賣煙韌到似食緊一團麵粉咁
,個又乾又嚡嘅煎蘿蔔糕先恐怖。
點心
送粥配料則遠比稀稀粉粉嘅粥品滋味。
送粥配料
西式食品有大路嘅香腸、荷包蛋、煙肉、薯餅等。
香腸
荷包蛋
煙肉、薯餅
場內嘅小朋友大多都愛食甜甜嘅班戟及布丁,睇見佢地落咁多忌廉同果醬就知邊樣先係主角啦
班戟、布丁
班戟配料
XO仔獨愛乾巧香脆嘅墨西哥芝士餡餅
,塗上莎莎醬及牛油果醬即倍添清新惹味。
墨西哥芝士餡餅
酒店餐廳「The Farmhouse」環境寬廣通爽,可惜抗疫期間嘅衛生水平有瑕疵,服務及食物質素也過份參差
,如果有得揀酒店套票不含早餐可便宜上二百元的話,區內絕對有不少更好嘅早餐選擇。
自助早餐
雜菜炒麵
送粥配料
墨西哥芝士餡餅
2021-06-25 2158 瀏覽
平時無生蠔嘅自助餐硬係會覺得無咁抵食 但係聽人講呢間buffet有水準 所以book左試下 結果真係有驚喜 首先坐位都算舒服 吾會同隔離枱太近 又會有消毒濕紙巾同口罩套提供 疫情下都算諗得周到出到去攞野食 見到龍蝦都幾大隻幾多膏 另外仲有個salad bar有三款沙律order 員工會幫你prepare 幾fresh 比起平時自己任夾個d更高質熱盤方面都有好多吾同野食 例如即煎鴨肝多士 同埋燒牛肉 我都好滿意最後當然吾少得甜品 睇到賣相已經好吸引 特別得尼係好食總括而言 成餐都算滿意 可以再戰

最後當然吾少得甜品 睇到賣相已經好吸引 特別得尼係好食

總括而言 成餐都算滿意 可以再戰