2020-05-04 187 瀏覽
位於荃灣Citywalk嘅The BASE Nature,裝修都幾文青,行小清新路線🌿,有個半open area,大家就唔使驚侷促啦。.冰鮮果茶🍹 $38餐廳有各式酒類、cocktail、花果茶,👩🏻揀咗杯鮮果茶,補充下維他命C先。就算唔叫嘢飲都唔緊要,每枱都有一樽薄荷水㗎。果茶Size就無menu上面睇落咁大杯,👩🏻覺得飲落都幾甜下,入面有少少藍莓、菠蘿🍍、士多啤梨🍓咁樣。.香煎日本刺身帶子 配海鮮墨汁意大利飯⚫️ $128一上枱就聞到好香啦,因為面頭有好多木魚絲同紫菜,好日式嘅感覺。墨汁意大利飯都好好味,三粒帶子表面煎得好香,但既然係日本刺身帶子我哋就期望帶子中間仲保持嫩滑同鮮味,依方面就差少少啦。另外有少少奇怪嘅係意大利飯入面有少許南瓜🎃,我哋就覺得口感唔係好夾,不過整體嚟講都係幾好味嘅。.澳洲M級牛肉 - 肉醬 - 大啡菇 - 芝士漢堡🍔 (另加香煎鵝肝) $158 (+$50)食肉獸👨🏻一定要叫肉嚟食!我哋就叫咗餐牌上有手指公嘅漢堡,仲加咗鵝肝,配菜係薯格,新鮮滾熱辣,炸得好香脆。漢堡入面每一樣配料都顯岀餐廳嘅心思,特別係漢堡扒🥩、肉醬芝士🧀同蕃茄🍅,漢堡扒Juicy,肉味濃,
冰鮮果茶🍹 $38
香煎日本刺身帶子 配海鮮墨汁意大利飯⚫️ $128
食肉獸👨🏻一定要叫肉嚟食!我哋就叫咗餐牌上有手指公嘅漢堡,仲加咗鵝肝,配菜係薯格,新鮮滾熱辣,炸得好香脆。漢堡入面每一樣配料都顯岀餐廳嘅心思,特別係漢堡扒🥩、肉醬芝士🧀同蕃茄🍅,漢堡扒Juicy,肉味濃,唔會太生都唔會太熟,蕃茄並唔係普通一塊新鮮蕃茄,有香料煎香過,蕃茄汁爆晒岀嚟,肉醬芝士特別,另外加嘅鵝肝都煎得幾香,但差咗未有入口即溶嘅感覺,但依個價錢都食到鵝肝算係唔錯。
The BASE Nature價錢同其他西餐差唔多,只係肉類會稍貴少少,但睇得岀餐廳係菜單同風格上面落咗唔少心思,👨🏻👩🏻覺得都可以一試再試😋 。
2020-05-04 294 瀏覽
前幾天打算到荃灣的朋友家玩,所以先到附近的荃新天地醫肚,發現荃灣食肆林立,真的不知道去哪間😩,經朋友介紹來到這間食西餐😛-這間餐廳在中午推出的套餐,就比如在食晚餐一樣,有沙律、漢堡包、飯、粉、扒餐、小食、飲品和甜品,雖然每項的選擇不是太多,但是很多都很有特色,融合了多國的風味,對於想嘗試新派菜式的我是非常吸引的🤤-1️⃣香煎日本刺身帶子配海鮮墨汁意大利飯 $88這個墨汁意大利飯未食已經聞到好香海鮮味,飯上有兩大粒煎到金黃色的帶子,飯內亦有不少魷魚和芝士🦑令意大利飯味道變得更多層次,飯質很有咬口,整體口感鮮而豐富👍🏼-2️⃣慢煮紐西蘭香草西冷扒 8oz $108朋友叫了這個五成熟西冷扒,旁邊有很多炸番薯條和沙律,賣相非常吸引☺️西冷扒肉質很軟腍,牛味亦很突出,配上濃郁的黑椒汁,正👍🏼炸番薯條,味道香脆可口,帶點甜味😍喜歡食番薯🍠的朋友必叫😋-3️⃣西柚檸檬冰茶這杯冰茶,主要是檸檬和茶味較突出,西柚味則欠奉,而甜度亦偏淡,但很健康😚-4️⃣伯爵果茶 落單時,店員提醒伯爵果茶是茶包。茶包的味道有點苦,朋友後來加少少水,令伯爵茶的香味會更好😂
1️⃣香煎日本刺身帶子配海鮮墨汁意大利飯 $88

2️⃣慢煮紐西蘭香草西冷扒 8oz $108

3️⃣西柚檸檬冰茶
4️⃣伯爵果茶
西柚檸檬冰茶 + 伯爵果茶 (跟餐)

慢煮紐西蘭香草西冷扒 8oz
西柚檸檬冰茶 + 伯爵果茶 (跟餐)
已經是第二次光顧了,說它是小型聚會之選原因是這裡環境舒適,於荃新天地內,不論從荃灣還是荃灣西都方便就腳,餐廳的食物份量不算好大,但勝在味道出色,雖然未至於一試難忘,但都足以令你意猶未盡,想繼續添叫。推介菜式﹕特色腸(168)﹕最近愛上了吃腸仔,喜歡它啖啖肉,這裡的特色腸完全無令我失望,喜歡它肉具質感,帶咀嚼感,而且油汁比例恰到好處,咬下去有少少爆汁,每咀嚼一下,肉汁就分泌多少少出來,口感豐富,還有這裡配上黃芥末醬和孜然辣粉,相當㘃味!人均消費﹕$114(兩個意大利飯、兩隻大啡菇、一客特式腸)

推介菜式﹕

人均消費﹕$114(兩個意大利飯、兩隻大啡菇、一客特式腸)
2020-05-03
  • 芝士焗蕃茄莎莎大啡菇
2020-05-01 116 瀏覽
放幾日假期因疫症全球爆發,真係唔敢出外旅遊,唯有留港消費,振興香港消費,麥生去釣魚🎣,我架要獨自去偷食啦,今日去開荃灣荃新天地見到間#thebasenature咁就選呢間食下我的早午餐啦澳洲草飼牛肉漢堡配薯格$95呢個牛肉漢堡我強力推介比大家,果牛肉漢堡勁重牛肉味,又夠juicy, 重要係勁厚,食落有質感同勁有口感,真係滋味無窮,食完果咁正漢堡架要叫杯飯後咖啡☕️飲啦,見到佢加$5可以轉招牌玫瑰🌹拿鐵☕️架要試下,飲落去有好清香玫瑰花味,同埋有諗過玫瑰🌹同咖啡☕️係咁夾

澳洲草飼牛肉漢堡配薯格$95
2020-04-30 92 瀏覽
有無覺得依家實在好難會回頭再幫襯一間餐廳?香港餐廳選擇多 競爭大如果唔係特別平或特別好食 實在難留住客人難得地依間餐廳我地已經係等二次幫襯兩次我地都係用app訂枱 有半價優惠先講服務,有禮又夠attentive 非常好食物水準都唔錯 但唔夠consistent上次同今次都有叫的泰式魷魚沙律同波波雞翼前者今次魚露重手得濟 令到本身好fresh的沙律變得好咸 要狂飲水後者上次係炸到好鬆脆再包住惹味醬汁 今次變得比較乾身無乜肉汁另外帶子墨汁risotto 幾好食 但帶子無煎香 而且係暖的...同熱既risotto有啲格格不入 有啲失望但整體而言 CP值都夠高,食物水準如果更一致會更能令客人回頭
有無覺得依家實在好難會回頭再幫襯一間餐廳?

香港餐廳選擇多 競爭大

如果唔係特別平或特別好食 實在難留住客人

難得地依間餐廳我地已經係等二次幫襯

兩次我地都係用app訂枱 有半價優惠

先講服務,有禮又夠attentive 非常好

食物水準都唔錯 但唔夠consistent

上次同今次都有叫的泰式魷魚沙律同波波雞翼

餐廳前半部分以少少昏暗既黃燈為主, 樓底高身😛而後半部分係比較開揚, 主要靠玻璃既自然光射入餐廳🌿充足既空間感同綠色既植物令人坐得舒適自在☺️👍🍔ʙᴜʀɢᴇʀ·澳洲草飼 牛肉漢堡配炸薯格 $88﹟漢堡扒夠厚身, 食落juicy, 淡淡牛香🐄 個麵包烘過黎, 有少少牛油香, 口感很鬆軟😻👍配料方面都好足料, 仲有煙肉, 洋蔥, 蕃茄同生菜🤤薯格亦都夠曬卜卜脆🙌🍔ʙᴜʀɢᴇʀ·印度天多利 烤雞漢堡配炸薯格 $78﹟塊雞大塊得黎食落口感嫩滑🤭再用埋印度風味既醃料去處理, 十分惹味, 又唔會辣🥰特別鐘意佢個配料用左青瓜片, 增加左爽脆既口感😋但食完個雞堡感覺有點兒油膩🙈🥤ᴅʀɪɴᴋ·芒果橘子綠茶 (熱)🥤ᴅʀɪɴᴋ· 有機高山蜜雪茶 (熱)﹟Set drink款式選擇多同特別😛除左有檸茶奶茶仲有自家制涼茶🙂而我食完比較fatfat既漢堡, 就叫左2杯熱茶解解膩😂用既係茶包💁🏻‍♀️🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 手工蛋糕 +$25﹟果日有3款選擇, 而我就簡左圖中既榛子朱古力蛋糕, 食落口感幼滑, 質感似mousse, 出奇地不會過份甜🙆🏻‍♀️面頭仲有脆脆夾埋一齊食👍餅底再脆d會更好🙂

🍔ʙᴜʀɢᴇʀ·澳洲草飼 牛肉漢堡配炸薯格 $88

🍔ʙᴜʀɢᴇʀ·印度天多利 烤雞漢堡配炸薯格 $78
印度天多利烤雞漢堡配炸薯格

🥤ᴅʀɪɴᴋ·芒果橘子綠茶 (熱)
🥤ᴅʀɪɴᴋ· 有機高山蜜雪茶 (熱)

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 手工蛋糕 +$25
2020-04-27 142 瀏覽
經歷一個星期的忙碌同諸事不順好唔容易先捱到星期六收工,當然要Relax下!做下港女😍食下港女野、飲返杯港女咖啡、坐下啲港女吧枱啦☺️估唔到citywalk 有間餐廳都開到咁入,人少啲、環境亦寧靜啲❤️好適合放空一下☺️·☺️Full Day Breakfast本身想叫意粉架🍝不過前日先食完所以無叫,呢個full day又好豐富喎😍🤤🤤勁多野!素食蟹餅、薯餅、菠菜大啡菇、63度溫泉蛋、雞肉腸、豬肉腸、煙肉、輕燒番茄、柚子沙律🥗🥐貝兒揀左跟牛角包·我最中意個溫泉蛋菠菜大啡菇🥰一刀戳破蛋蛋好治癒🤤啡菇係最好味😋·牛角包焗到好脆好香,食左咁多肉同炸野,配搭返個柚子沙律,酸酸甜甜又可以fresh一下🤤雖然食材都係好簡單,但都可以煮得好味🥰而且拼埋一齊,影相畫面好豐富😆難怪Full Day Breakfast 咁深得少女心❤️·🥀玫瑰拿鐵🤤呢杯真係一定要介紹佢個拉花好靚🥰襯返杯玫瑰拿鐵,拉左一朵玫瑰🌹好優雅好靚💕入口唔會太甜膩,有淡淡玫瑰味😎重點係!杯野飲只係跟餐加左$5就有啦🥳·我今次一個人去荃灣食野,男友話我唔預佢🤣佢決定要下次要一齊食多次😂😂
經歷一個星期的忙碌同諸事不順

☺️Full Day Breakfast
🤤🤤勁多野!
🥐貝兒揀左跟牛角包
難怪Full Day Breakfast 咁深得少女心❤️

🥀玫瑰拿鐵
🤤呢杯真係一定要介紹
佢個拉花好靚🥰襯返杯玫瑰拿鐵,拉左一朵玫瑰🌹好優雅好靚💕
入口唔會太甜膩,有淡淡玫瑰味
😎重點係!
杯野飲只係跟餐加左$5就有啦🥳
  • Rose  latte
  • Full  day  breakfast
2020-04-26 125 瀏覽
之前食過佢既黑松露米型粉,念念不忘,所以再黎食過。.晚餐訂左位,餐廳平日晚市唔算多人,可能係疫情影響。店員都serve得好好,會比個箱你放袋。.今次照舊嗌黑松露米型粉,配大啡菇。今次係比佢舊大啡菇surprise到,好juicy,菇味好濃,配埋陣陣黑松露香味,呢個菜一定要試。另外我地仲嗌左個豬鞍,一樣好好味,好juicy,煮得岩岩好,唔會太老。湯同野飲方面,湯係咖喱薯仔湯,味道同質地都幾濃,飲飲下好似飲汁咁,個湯幾得意,鐘意咖喱薯仔既朋友可以試下。另外嗌左冷泡蘋果桃果茶,飲落果茶味香,有陣陣蘋果同桃既香味,都幾fresh。杯mocha都沖得好好,唔會太甜有帶到咖啡餘韻,會再encore。
之前食過佢既黑松露米型粉,念念不忘,所以再黎食過。

2020-04-25 70 瀏覽
第一次食impossible meat,就在Base Nature。Base Nature 位於荃新天地的一隅, 門口有水吧, 裝潢走自然風格,木色和綠色為主, 有自然光,令人感覺非常寫意。 午餐餐牌就一張紙,已經有很多不同的選擇,除了意粉、也有湯飯漢堡、沙律等等,我對未來素食漢堡尤其有興趣,於是便入去一試。未來素食漢堡芝士燒烤菇牛油果配脆薯格($92)賣相非常精緻,用木盤盛載著漢堡及薯格,漢堡包是烘過的,表層香脆,除了未來肉漢堡,還有牛油果醬和半溶芝士、生菜及烤菇,烤菇尤其出色,菇味香濃。Impossible meat 質感真的很似肉,但味道就像是一種全新的肉味, 個人認為跟牛肉和豬肉都不像的。但是真的,因為這塊漢堡,沒有吃素的空虛感。跟餐有免運飲品,我加$2轉了美式咖啡,正常水準。整體用餐體驗不錯, 侍應有禮、環境舒適、 食物質素不錯。而且剛好遇上商場作推廣, 點素肉還送了一支環保飲管。
Base Nature 位於荃新天地的一隅,
門口有水吧
裝潢走自然風格,木色和綠色為主,
有自然光,令人感覺非常寫意。

午餐餐牌就一張紙,已經有很多不同的選擇,
除了意粉、也有湯飯漢堡、沙律等等,
我對未來素食漢堡尤其有興趣,
於是便入去一試。

未來素食漢堡芝士燒烤菇牛油果配脆薯格($92)

賣相非常精緻,用木盤盛載著漢堡及薯格,
漢堡包是烘過的,表層香脆,
除了未來肉漢堡,還有牛油果醬和半溶芝士、生菜及烤菇,
烤菇尤其出色,菇味香濃。

但是真的,因為這塊漢堡,沒有吃素的空虛感。

跟餐有免運飲品,
我加$2轉了美式咖啡,正常水準。
整體用餐體驗不錯, 侍應有禮、環境舒適、 食物質素不錯。

而且剛好遇上商場作推廣,
點素肉還送了一支環保飲管。
2020-04-24 97 瀏覽
礙於現況不能大伙兒聚餐,但朋友生日還是要慶祝,於是只約壽星女撐枱腳。選了朋友推介的「The BASE nature」,午餐時段不算太多人,加上餐廳空間充足,可以靜靜傾吓計。加配了一份沙律,選了芝麻醬,份量都不少,二人share都不錯。🔸 香煎日本刺身帶子配海鮮墨汁意大利飯原先想點另一款海鮮龍蝦湯飯,但因為敏感,故選了這個意大利飯。帶子頗鮮甜,魷魚很彈牙,墨魚汁飯不太硬,吃完滿嘴黑黑的,很惹笑。🔸 澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格本想鋸扒,但午餐吃太多肉有點heavy,最後選了牛肉漢堡作替代品。材料豐富的burger,有煙肉、生菜、番茄、肉醬、芝士及厚厚的漢堡扒,麵包有烤過,暖暖的不錯,漢堡扒很juicy,而炸薯格亦很脆。飲品加錢點了冷泡蜜桃蘋果綠茶,綠茶不太甜且有少少酸,蠻醒神;另一杯是咖啡,不過轉用Oat Milk,壽星女話幾好飲。

🔸 香煎日本刺身帶子配海鮮墨汁意大利飯

🔸 澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格

午餐
抗疫久了,有時都會出下街食下好野放鬆一下,有下午,去開荃新天地,就選了base nature 吃一頓舒適的午餐。這裡環境很好,樓底很高又有自然光,一啲都唔侷促。我點了時令海鮮法式龍蝦湯飯($85),材料有大蜆、藍青口、時令海鮮、車厘茄、還有櫻花蝦、魷魚圈,很豐富,底是橙色的龍蝦湯,濃郁鮮味,特吃一提,面頭的兩片菇好香!覺得這裡煮菇有一手!跟餐送凍紫米燕麥米水,非常好喝!淡紫色很漂亮,入口又不會太甜,清涼解喝。想不到跟餐免費的飲料有這個質素,很推薦!最後+$25 點了手工蛋糕,我從三款選擇中選了檸檬蛋白批,蛋白燒過,是泡沫狀的一層,入口輕盈偏甜,剛好中和檸檬層的酸整體午市性價比高,不用加一,有回頭率!
這裡環境很好,樓底很高又有自然光,一啲都唔侷促。

想不到跟餐免費的飲料有這個質素,很推薦!

整體午市性價比高,不用加一,有回頭率!
2020-04-03 383 瀏覽
適逢其會,由於疫情嘅關係,而家好多餐廳嘅生意都大受影響!但係呢間餐廳嘅人流一直以來都多,特別是這間餐廳的位置是位於荃新天地的一條冷行裏面,基本上係街坊光顧較多!而家仲做緊優惠,訂位仲會有折扣優惠!呢兩個月都食咗四五次!除咗大啡菇不如預期美味外,其他食物都很美味,這是另外一再幫襯的原因!很多款食物都試過,還未試過漢堡類,留返下次再行探索!加$35 ,可以加餐,湯或沙律,另外再配飲品!飲品方面,我覺得可以一試,基本上都味道不錯!這個沙律,是跟餐的!金橘柚子醋沙律蟹腳牛油果藜麥沙律, $68番薯條,好味! $48芝士番茄沙沙大啡菇, $48接下來,我最喜愛的是黑松露博多地米形粉,以及海膽墨魚汁意粉,很多不同種類的蔬菜包含在咪認份裏面加上溫泉蛋,口感或亂,蔬菜就增加口感!魷魚釀意大利飯,很驚喜!最外層是魷魚,內層紫菜包住墨魚汁意大利飯,口感層次豐富!$168扒類,我就覺得冇意粉或意大利份做得那麼出色!但都是一個不錯的主餐類選擇,加$50可以加配煎鵝肝甜品也不錯

這個沙律,是跟餐的!金橘柚子醋沙律

蟹腳牛油果藜麥沙律, $68

番薯條,好味! $48

芝士番茄沙沙大啡菇, $48

甜品也不錯

• 香煎日本刺身帶子配北海道南瓜藜麥飯
2020-04-02 249 瀏覽
今晚喺荃灣呢一邊shopping,經過見到呢一間餐廳環境比較開陽,事關疫情嘅原因都唔想揀一啲比較逼夾嘅餐廳,於是就決定過嚟呢一邊開餐,而我嘅朋友亦都非常之喜歡呢一間餐廳,事關佢覺得呢一度環境唔錯,而且亦都即時查詢過OpenRice嘅食評都算係一間好特色而健康嘅餐廳,再問埋朋友都覺得呢日都唔錯,於是就入咗去入到去我哋因為唔係太過肚餓嘅原因但係又想試吓啲工質素嘅牛扒就選擇左呢一份M五和牛西冷品嚐一下!我哋仲叫到個鴨肝品嚐呢一塊牛扒我哋叫咗medium,食落好有濃郁嘅味道,肉質亦都剛剛口停留在中間,由於係屬於M5級, 就好似食緊日本A5和牛一樣,肉質鮮嫩,油脂分布均勻,亦識落唔會太油膩,配上鴨肝,味道非常之出色!不過我就覺得鴨肝嘅甜度不夠鵝肝之好,要加$50就見仁見智啦。而配上佢呢一個黑醋,完全特顯到牛肉嘅鮮味!我哋一行兩人食完呢一個牛扒真係覺得好飽啊,價錢為$360 ,加$50的鴨肝,再加上+1服務,價錢約$460左右,不過我覺得呢一個質素真係好出色!下次我亦都會再嚟啦!還有一點,就是因為政府的政策問題那天人數非常之少,我希望疫情也快點完結大家一同出來不用再戴口罩!

2020-04-02 182 瀏覽
來到荃灣呢一邊同朋友食飯,順便諗住食完之後過去DONKI 買野,於是就過咗嚟荃新天地呢一邊搵食,佢話呢間餐廳位於一樓個環境都唔錯亦都非常之浪漫舒適,所以我就過到嚟呢一邊試吓菜!餐廳設計燈光浪漫有喎,好似置身係大自然咁,我哋坐低之後職員就俾咗個相我哋放袋,仲俾咗個餐牌我哋,呢度有幾支好特別嘅水放喺枱面,我哋就簡單叫咗一個沙律同埋一個小食芝士炸雞就算啦!首先個沙律真係非常之吸引,食落去好似去咗食泰式沙律咁樣,孫汁非常之吸引,並且佢裏面大有點海鮮,包括海蝦、鮮魷、紅菜頭、火箭菜、加上大有小小果仁,識落非常之開胃!還有一點香橙配上法式麵包吃落非常之過癮!之後做到了那個雞鎚,個炸雞皮我就覺得厚左少少, 感覺上吃不出有雞肉在裏面,不過裏面包括一點流心芝士,配上出色的選擇,識落非常之醒神!

2020-04-01 108 瀏覽
快靚正之選我們點了一個二人餐$388,有蜂蜜燒加拿大飼養豬鞍扒配Parma ham、松露蟲草花米形粉雜菌配溫泉蛋、餐湯法包及兩杯自選飲品。豬鞍賣相吸引,而且份量不少!這裏的豬鞍採用加拿大優質飼餵食,不含激素、荷爾蒙,夠晒健康!切開顏色仍然粉嫩,肉質嫩滑,沒有豬膻味。肉質有點脂肪,不會韌,好吃!我們之前也試過慢煮豬鞍,以這個厚度仍可以保持嫩滑不是易事~飲品方便我選了特濃朱古力,朱古力有拉花,影相一流,跟Menu一樣。朱古力味濃厚,入口不會太甜。

我們之前也試過慢煮豬鞍,以這個厚度仍可以保持嫩滑不是易事~

2020-03-26