約會慶生首選·雅緻韓國Fine Dine入到去已經有幾款韓式小菜魚糕、大豆芽、菠菜、辣魷魚、大蔥店員仲提醒我地可以無限添加😚1)韓牛大蔥卷🥩牛肉雪花好均勻 油脂感都幾重包住蔥食 好juicy 成件事好match一啲都唔肥膩煎完牛再用返啲油黎炒飯 超級香口 飯粒粒分明建議多人食用😆 留肚食多啲野2)海膽牛肉魚籽釜飯🍲釜飯配料好多海膽好鮮甜creamy 撈埋生蛋黃同牛肉😋加埋魚籽😍無論口感同味道都勁豐富!!!食到底仲有飯焦3)海鮮煎餅🦐🐙🫓煎餅餅皮薄薄的 包住一大埋海鮮☺️口感又係勁豐富 煎餅好薄啲啲脆口👍🏻4)綻放的櫻花生牛肉🌸生牛肉嫩滑 味道鮮甜用左麻油拌勻 帶有清甜既味道😋旁邊仲有蒜頭、雪梨、洋蔥等撈埋牛肉一齊享用為左口感更上一層樓 將牛肉連同炸紫菜一齊食 好幸福😋5)LAVENDER SEOUL🥂酒味較淡 以花香甜味為主適合女仔享用6)THE NIGHT BEGINS🥂酸酸甜甜 果味好突出 好清爽👍🏻
約會慶生首選·雅緻韓國Fine Dine
入到去已經有幾款韓式小菜
魚糕、大豆芽、菠菜、辣魷魚、大蔥
店員仲提醒我地可以無限添加😚

2)海膽牛肉魚籽釜飯🍲
釜飯配料好多
海膽好鮮甜creamy 撈埋生蛋黃同牛肉😋
加埋魚籽😍
無論口感同味道都勁豐富!!!
食到底仲有飯焦

3)海鮮煎餅🦐🐙🫓
煎餅餅皮薄薄的
包住一大埋海鮮☺️
口感又係勁豐富 煎餅好薄啲啲脆口👍🏻

4)綻放的櫻花生牛肉🌸
生牛肉嫩滑 味道鮮甜
用左麻油拌勻 帶有清甜既味道😋
旁邊仲有蒜頭、雪梨、洋蔥等撈埋牛肉一齊享用
為左口感更上一層樓 將牛肉連同炸紫菜一齊食 好幸福😋

5)LAVENDER SEOUL🥂
酒味較淡 以花香甜味為主
適合女仔享用

6)THE NIGHT BEGINS🥂
酸酸甜甜 果味好突出 好清爽👍🏻

2024-05-21 16 瀏覽
🥳好朋友升職請我去食好野🥰真係勁開心呀🥳同佢識左好耐☺️見到佢依家事業有成🥂真係好登佢高興呀👏🥂環境氣氛都一流💯好喜歡呢💯今晚佢食完飯就要坐夜機去澳洲公幹✈️見個面都咁有計劃✅果然係好有誠意呢🥳🌯韓牛大蔥卷 $880🌈朋友就係專登帶我黎食呢個韓牛大蔥卷🥰呢個韓牛真係超好味🤤燒緊嘅時候已經香到不得了😋入面仲有我大愛嘅大蔥添💯呢個菜式仲跟個蛋黃小米飯💯d飯放埋落去炒🔥吸曬燒完牛肉嘅精華😍好讃喔🥳🐮綻放的櫻花生牛肉 $280🌈今次係我地第二次食生牛肉😍牛肉色澤好新鮮呀💯上面仲有金箔👍賣相高級感滿滿的✅碟邊仲放左好多次配料添😋超香口呀🥳🧆海鮮煎餅 $215🌈好豐富嘅海鮮煎餅🫓上面鋪滿住我最愛嘅魷魚🦑個煎餅皮仲脆卜卜🔥好惹味💯🥘海膽牛肉魚籽釜飯 $295🌈上枱嗰陣好靚好啱打卡📸海膽勁新鮮又鮮甜😍魚籽好有咬口架🥳咬落口仲會爆汁添✅加埋牛肉就無得輸呀💯咁高興😊我哋梗係要order番兩Cocktail慶祝下啦🍾🍷Lavender Seoul 127 $118🌈我就揀咗呢杯Lavender Seoul 127🥂味道係充滿住薰衣草糖漿同埋檸檬味🍋我喜歡果香多啲嘅cocktail 💯滿意呀👍🥃The Night

🌯韓牛大蔥卷 $880

🐮綻放的櫻花生牛肉 $280

🧆海鮮煎餅 $215

🥘海膽牛肉魚籽釜飯 $295

咁高興😊我哋梗係要order番兩Cocktail慶祝下啦🍾

🍷Lavender Seoul 127 $118

🥃The Night Begins $108

🌈朋友就喜歡酒味重啲嘅cocktail 💕呢杯有燒酒青檸汁、蘋果醋同埋菠蘿汁就啱曬佢喇💯
2024-05-19 37 瀏覽
surasang_hk 位於圓方既韓式料理餐廳,裝修雅致簡潔,非常舒適。店員有禮貌又有笑容😊感覺親切!我就點了這裡幾個 signature 菜式試下😊🔹水刺床生牛肉,韓國生牛肉鮮嫩多汁,肉質細膩,口感順滑,帶有微妙的甜味,讓人回味無窮😊🔹韓牛大蔥卷,這是一道絕妙的美食,牛肉香氣濃郁,搭配蔥的清新口感,口感豐富,讓人愛不釋口。絕對值得一試!店員會預留兩件牛肉作炒韓式飯用,好香既泡菜飯,如果再加點紫菜就更加好🥰🔹韓式海鮮煎餅,脆皮外層,加了大量銀魚仔乾,特別惹味,海鮮的鮮味和蔬菜的清爽相融合,不錯啊😌🔹韓國海膽釜飯,味道濃郁而獨特。海膽帶有甜甜的海洋風味,與飯粒完美結合,散發出誘人的香氣。口感滑嫩,帶有微妙的鮮甜味,如果你喜歡海膽和釜飯,絕對要試✌🏻✌🏻Surasang 수라상 (尖沙咀)地址:尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1028B號舖

Surasang 수라상 (尖沙咀)
Surasang 수라상位於圓方的高級餐廳,格局型格而精緻,食物方面食材、調味花心思!△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ ▽ △ ▽ △ ▽△🔹◉海膽牛肉魚籽釜飯 $295賣相精緻!海鮮和牛肉搭配精湛。海膽新鮮,色澤好靚,牛肉味濃,魚籽有爆汁口感!絕對係豪華的美食享受。🔹◉韓牛大蔥卷(伴生蛋黃小米飯)$880餐廳signature菜品!選用高質韓牛,配上大蔥卷,韓牛色澤鮮美,味道濃郁,油脂香氣四溢,大蔥卷相當解膩!剩下的兩個大蔥卷,會配伴生蛋黃小米飯展示了韓國料理的獨特風味。韓牛的嫩滑口感 再加上伴生的蛋黃小米飯,米飯完全吸收牛肉的香氣,ichiban!🔹◉海鮮煎餅 $215有香脆的外皮,同埋超多海鮮料!例如有魷魚、蠔仔等等,仲有香蔥紅椒調味,色香味俱全!🔹◉ THE NIGHT BEGINS 108燒酒、青檸汁、蘋果醋和菠蘿汁,味道帶酸爽和清新!🔹◉ LAVENDER SEOUL 127BUAN SEA BREEZE MULBERRY WINE、薰衣草糖漿和檸檬汁,味道則更加甜美和充滿果香。🔹◉綻放的櫻花生牛肉-綻放的櫻花生牛肉$280牛肉夠曬新鮮,鮮而不腥,面頭加

🔹◉海膽牛肉魚籽釜飯 $295

🔹◉韓牛大蔥卷(伴生蛋黃小米飯)$880

🔹◉海鮮煎餅 $215

🔹◉ THE NIGHT BEGINS 108
燒酒、青檸汁、蘋果醋和菠蘿汁,味道帶酸爽和清新!

🔹◉ LAVENDER SEOUL 127

🔹◉綻放的櫻花生牛肉-綻放的櫻花生牛肉$280
牛肉夠曬新鮮,鮮而不腥,面頭加上金箔,睇落好華麗。仲有脆卜卜嘅炸紫菜,好香口!旁邊仲有多款調味料,任君選擇。

2024-05-18 24 瀏覽
呢間高級韓國料理位於Elements ,餐廳裝修典雅,坐位寬敞舒適,岩曬朋友們聚會➰ 綻放的櫻花生牛肉 $280擺盤好精緻嘅生牛肉鋪左金箔,旁邊仲有唔同嘅配料。➰韓牛大蔥卷(伴生蛋黄小米飯)$880韓牛牛花分佈均勻,仲會有專人幫你慢慢燒,韓牛更燒到金黃,店員建議趁熱食用。店員隨後更會用2件韓牛大蔥卷剪碎配以韓牛嘅牛脂製作炒飯。➰ 海膽牛肉魚籽釜飯 $295鋪滿海膽、魚籽同牛肉嘅釜飯。➰海鮮煎餅 $215大大碟嘅海鮮煎餅份量唔少,岩曬同朋友一齊分享➰ THE NIGHT BEGINS $108Cocktail 方面揀咗呢杯青檸汁、菠蘿汁、果醋等製作而成,飲落酸酸甜甜,易入口,仲好開胃。➰ LAVENDER SEOUL $127另一杯cocktail 以薰衣草糖漿、檸檬汁、韓國桑酒製成,飲落甜甜地,富有果味,好特別嘅一款cocktail 。

➰ 綻放的櫻花生牛肉 $280
擺盤好精緻嘅生牛肉鋪左金箔,旁邊仲有唔同嘅配料。

➰韓牛大蔥卷(伴生蛋黄小米飯)$880

店員隨後更會用2件韓牛大蔥卷剪碎配以韓牛嘅牛脂製作炒飯。

➰ 海膽牛肉魚籽釜飯 $295
鋪滿海膽、魚籽同牛肉嘅釜飯。

➰海鮮煎餅 $215
大大碟嘅海鮮煎餅份量唔少,岩曬同朋友一齊分享

➰ THE NIGHT BEGINS $108

➰ LAVENDER SEOUL $127

2024-05-18 1587 瀏覽
平時好少黎圓方因為感覺呢度好似只係得高級名店咁點知朋友話呢度有間餐廳食韓牛好正約我⼀齊試下高級韓國菜我地黎到Surasang呢度唔似傳統韓國餐廳裝修室內設計用色沉穩踏實加上用左唔少木格裝飾有強烈嘅幾何感亦運用燈光明暗對比營造出私密用餐氛圍環境好舒服👍👍👍甫入座侍應已送上無限任添嘅韓式前菜😍韓式泡菜酸辣適中啱我口味👍此行目的係韓牛所以有牛嘅菜式都無錯過由生牛肉到燒牛肉都試⼀試🥰水刺床生牛肉水刺係韓文中朝鮮宮廷御膳料理嘅意思床係桌子合起黎嘅意思係待客如君為客人獻上宮廷御膳般嘅頂級料理❤️❤️感覺好尊貴🤩刺身級嘅生牛肉要先混合碟邊蒜粒、洋蔥粒、松子仁等材料再伴脆紫菜⼀齊食口感先脆後軟生牛肉全無腥味嫩嫩滑滑海膽牛肉魚籽釜飯將肉鮮同魚鮮同收⼀窩牛肉軟淋釜飯混和左海膽同魚籽鮮甜滑溜主角韓牛大蔥卷用上五大特別部分嘅三筋肉肉味香濃肉質柔嫩😍😍😍😍😍大蔥又嫩又香大蔥卷超juicy🥰從前只知和牛美味今日⼀見韓牛原來不相上下以後又多⼀樣心頭愛了❤️侍應會將大部分大蔥卷堂前香煎食原味剩下其中兩件細切混入炒飯咁就唔怕食太多肉太膩其實呢道主菜已有肉有飯下次再小配⼀個前菜份量就更合適👍因為無留意到韓牛大蔥卷已配炒飯我地多
平時好少黎圓方

床係桌子
合起黎嘅意思係待客如君
為客人獻上宮廷御膳般嘅頂級料理❤️❤️
感覺好尊貴🤩
刺身級嘅生牛肉要先混合碟邊蒜粒、洋蔥粒、松子仁等材料
再伴脆紫菜⼀齊食

海鮮煎餅餅底香脆
海鮮勁勁勁足料
幾乎完全滿鋪成個餅面
有大量蝦仁魷魚小魚乾
食唔落都照食🤤🤤🤤正!

Snowing night
杯邊有少少鹽巴
所以有少少鹹味
更襯托出青檸酸爽

The night begins
少少醋酸味令青檸酸味更有層次
最尾有返菠蘿香甜味
用黎解⼀解韓牛油膩感啱晒👍

今次嘅韓牛體驗勁滿足!
已經約定朋友下次再黎擦餐勁~
2024-05-18
  • 韓牛大蔥卷
九龍圓方的一家韓國料理圓方商場本身餐廳選擇唔太Friendly,不過呢間既韓國料理值得一試 😊 食物質素唔錯,而且坐得舒服,如果想同朋友搵間舒服嘅餐廳傾計食飯,可考慮呢間Nestled in the heart of Kowloon HK, this Korean restaurant offers an impressive selection of Korean delights with spacious and cozy seats setting that makes it an ideal restaurant for gatherings and comfortable conversations. .~$280 for 2 pax (Lunch) Wagyu beef with Rice 照燒和牛飯 ($126)Spicy pork ribs with sprouts 香辣豬肋條炒芽菜 ($125)
九龍圓方的一家韓國料理
~$280 for 2 pax (Lunch)

我和朋友去了一家位於element 的高質素的韓國餐廳,裝修高貴,坐得舒適,員工服務態度良好,而且每一部精美菜式都美味可口,好值得推薦俾大家👍。✔️ cocktails 🍹 Snowing NightThe Night Begins入座後便order 兩杯cocktails, cocktails 都有融入韓國燒酒來調配,兩款調酒酒味不太濃烈,好易入口。✔️韓牛大蔥卷🐮這道菜以其簡單而美味的組合贏得了我們的心。色澤鮮美,紋路清晰嘅韓國靚牛🐂搭配上新鮮的大蔥,韓牛的油香風味加上大蔥的清新香氣,簡直令食慾大增。這道菜展現了韓國料理的獨特魅力,必點之選。👅不得不提,大蔥卷仲會配個韓式炒飯🍚,用煎牛肉嘅油香來炒,整個牛肉炒飯超香口美味。😻✔️綻放的櫻花生牛肉🐂味道已調配好的生牛肉,搭配上紫菜脆片🌮,每一口都帶來爽脆的口感和濃郁的牛肉風味。✔️韓國海鮮煎餅🐙煎餅外脆內軟,裡面包含豐富的海鮮如蝦🦐、魷魚🦑等,加上香蔥洋蔥🧄青椒紅椒🫑等等,搭配上特製的醬料,口感美味豐富。✔️炙燒雪花牛肉蕈菇釜飯🥘精選的雪花牛肉經過炙燒🔥,保持了肉質的嫩滑和鮮美。搭配上香氣四溢的蕈菇和營養豐富的釜飯,每一口都帶來滿滿的滿足感❤️。

✔️ cocktails 🍹
Snowing Night
The Night Begins

✔️韓牛大蔥卷🐮

✔️綻放的櫻花生牛肉🐂

✔️韓國海鮮煎餅🐙

✔️炙燒雪花牛肉蕈菇釜飯🥘
2024-05-13 22 瀏覽
◐ 圓方高級韓國料理|推薦和牛大蔥卷圓方之前試過同一集團嘅cafe 覺得相當吸引,今次晚餐再試下新派韓國料理,和牛大蔥卷特別推薦,由專一為你烹調,好有在地感覺。signeture之選可以揀櫻花系列,主要以櫻花蝦為主題𓇟 櫻花生牛肉有幾片超脆紫菜伴碟,放上生牛肉,仲有金箔,旁邊各式各樣嘅配菜作點綴。食落一啲都唔會覺得好生嘅感覺!𓇟 櫻花蝦蘑菇釜飯雖然係一個比較素嘅飯,各種各樣嘅配料令到飯更加有層次,味道唔算太鹹,健康之選𓇟 櫻花蝦煎餅煎餅基本係韓國菜必點嘅菜式,表面鋪上勁多櫻花蝦,識落好香口。 𓇟韓牛大蔥卷 配泡菜炒飯總共有10卷份量相當慷慨,和牛油脂好足,有專人為你慢慢煎,熟度剛剛好,超級嫩滑。煎完嘅油用嚟炒飯,和牛炒飯特別出眾!𓇟 Cockatail唔會太濃烈,女仔都可以接受,係甜甜嘅味道。一餐咁豐盛嘅韓國料理,Cocktail係少不了。
◐ 圓方高級韓國料理|推薦和牛大蔥卷

𓇟 櫻花生牛肉

𓇟 櫻花蝦蘑菇釜飯

𓇟 櫻花蝦煎餅

𓇟韓牛大蔥卷 配泡菜炒飯
油用嚟炒飯,和牛炒飯特別出眾!

𓇟 Cockatail
2024-05-11 100 瀏覽
位於圓方 「水區」,餐廳面積都幾大,有兩邊唔同裝潢嘅area,整體有點韓國fine dine嘅感覺。 用上韓國酒特調嘅cocktail味道都唔錯🍹 如果有happy hour menu就好喇😆 Openrice訂枱有折~ 🎎 綻放的櫻花生牛肉作為Beef Tartare 忠粉嘅我表示好開心🤭 牛肉新鮮,肉質彈牙。可以依個人喜好加入旁邊嘅多款調味料,最特別嘅係有鹽味醃製咗嘅櫻花‼️ 🎎 韓式安東燉雞嘩, 估唔到份量咁大!我第一次食呢款燉雞 ,雞肉嫩滑,醃製入味。最正嘅係底層配上韓國粉絲,肉味同埋醬汁滲入曬粉絲裏面🤤 🎎 大邱櫻花蝦煎餅醬汁好夾,內有指天椒,食落有點像泰國魚露辣椒~ 🎎 櫻花蝦蕈菇釜飯成個飯都淡淡嘅粉紅色,清清地,兩人share剛好。

🎎 綻放的櫻花生牛肉

🎎 韓式安東燉雞

🎎 大邱櫻花蝦煎餅
醬汁好夾,內有指天椒,食落有點像泰國魚露辣椒~

🎎 櫻花蝦蕈菇釜飯
成個飯都淡淡嘅粉紅色,清清地,兩人share剛好。

2024-05-09 78 瀏覽
呢日同母親大人嚟Elements食嘢🍽~而家春天,Surasang就推出咗一啲櫻花系列🌸~綻放的櫻花生牛肉嘅韓牛肉味香濃🐮~配搭埋脆卜卜嘅炸紫菜一齊食🌱,完全唔覺得膩~而且牛肉上面仲有少少金箔🌟,感覺好有貴氣~個櫻花蝦蕈菇釜飯上面有好多櫻花蝦🦐,仲有各種菇菌🍄~個釜保持一定嘅熱度,所以食到後來個底仲有啲飯焦添🍚~蝦嘅鮮味配埋菇菌嘅香味,個飯無乜調味都好香好好食😋~平時都鍾意食韓式煎餅🍕,加埋韭菜更加香~佢嘅面頭鋪咗啲醃漬櫻花,而個煎餅都係櫻花嘅粉紅色💗,實在好靚~另外,主食仲叫咗個神仙雪濃湯鍋~因為當日唔太舒服,想飲啲熱湯~佢嘅雪濃湯鍋係湯料分開上檯,啲牛肉鋪得好靚🌹~先倒入大約一半湯煮滾咗,然後就可以邊食邊再加湯~個湯好濃郁好味,而韭菜味又唔會好濃搶過晒👍~另外點咗兩杯cocktail🍸,都有外表又有實際~我揀嘅呢杯Snowing Night比較多果味~又有柑橘味🍊又有青檸味🍋‍🟩,反而酒味唔會好出~母親大人本來想揀See You,但咁啱賣晒~呢杯The Night Begins都係好清爽嘅~以青檸🍋‍🟩同埋菠蘿汁🍍為主~間餐廳以木系為主,裝修得好靚~而且啲職員仲好友善,好熱心咁se
呢日同母親大人嚟Elements食嘢🍽~
而家春天,Surasang就推出咗一啲櫻花系列🌸~
綻放的櫻花生牛肉嘅韓牛肉味香濃🐮~
綻放的櫻花生牛肉
配搭埋脆卜卜嘅炸紫菜一齊食🌱,完全唔覺得膩~
而且牛肉上面仲有少少金箔🌟,感覺好有貴氣~
綻放的櫻花生牛肉
個櫻花蝦蕈菇釜飯上面有好多櫻花蝦🦐,仲有各種菇菌🍄~
櫻花蝦蕈菇釜飯
個釜保持一定嘅熱度,所以食到後來個底仲有啲飯焦添🍚~
蝦嘅鮮味配埋菇菌嘅香味,個飯無乜調味都好香好好食😋~
櫻花蝦蕈菇釜飯
平時都鍾意食韓式煎餅🍕,加埋韭菜更加香~
大邱櫻花蝦煎餅
另外,主食仲叫咗個神仙雪濃湯鍋~
因為當日唔太舒服,想飲啲熱湯~
佢嘅雪濃湯鍋係湯料分開上檯,啲牛肉鋪得好靚🌹~
神仙雪濃湯鍋
先倒入大約一半湯煮滾咗,然後就可以邊食邊再加湯~
個湯好濃郁好味,而韭菜味又唔會好濃搶過晒👍~
神仙雪濃湯鍋
另外點咗兩杯cocktail🍸,都有外表又有實際~
我揀嘅呢杯Snowing Night比較多果味~
又有柑橘味🍊又有青檸味🍋‍🟩,反而酒味唔會好出~
母親大人本來想揀See You,但咁啱賣晒~
呢杯The Night Begins都係好清爽嘅~
以青檸🍋‍🟩同埋菠蘿汁🍍為主~
Snowing Night & The Night Begins
間餐廳以木系為主,裝修得好靚~
而且啲職員仲好友善,好熱心咁serve每檯客人🥰~
下次有朋友聚會,都可以考慮嚟呢間~
前菜
2024-04-30
前菜
  • Snowing Night
2024-05-07 27 瀏覽
柯士甸圓方水區高級商場裡的一家高級韓國料理,在正直櫻花盛放季節,特意推出櫻花限定的菜式,用來宴請上賓貴客絕不失禮。一坐下來,侍應首先端上五款不同的韓國前菜,各款泡菜、泡魷魚和魚糕片。🥩🥓綻放櫻花的生牛肉生牛肉由人手切成顆粒狀稍加調味,用鹽漬櫻花金箔點綴很貴氣。牛肉的根腱都挑走了,口感如魚生般軟滑。而牛肉可加佐料拼食,佐料猶如七星伴月,增加生牛肉的風味,其中海苔天婦羅脆卜卜❤️。🦐🍕大邱櫻花蝦煎餅粉紅煎餅裡是蔬菜和櫻花蝦乾,外面香脆,內裡紮實軟糯。🍚🌸櫻花蝦覃菇釜飯素雅卻是貓太太最愛的一道料理。雖然只有簡單食材,米飯、櫻花蝦、覃菇、蒜蓉和蔥花。但是粉紅甜軟的米飯,每口都帶著海鮮和蒜油香味。🌯韓牛大蔥卷頂級韓國牛肉,大理石紋雪花脂肪。韓國大蔥清爽甘甜,跟牛肉完美契合。由侍應在旁邊即席煎煮🥰。由於牛肉和大蔥非常優質,煎好後簡單用沾上海鹽已經十分美味。🍛泡菜炒飯一牛二食。韓牛大蔥卷剪碎之後,加入珍珠米飯和泡菜炒成。🍹🍸橙味和薰衣草味的Moctail 不令人失望。

🥩🥓綻放櫻花的生牛肉

🦐🍕大邱櫻花蝦煎餅
粉紅煎餅裡是蔬菜和櫻花蝦乾,外面香脆,內裡紮實軟糯。

🍚🌸櫻花蝦覃菇釜飯

🌯韓牛大蔥卷

由於牛肉和大蔥非常優質,煎好後簡單用沾上海鹽已經十分美味。

🍛泡菜炒飯
一牛二食。韓牛大蔥卷剪碎之後,加入珍珠米飯和泡菜炒成。

🍹🍸橙味和薰衣草味的Moctail 不令人失望。

2024-05-06 53 瀏覽
今日跟朋友約吃飯,吃多了日本菜就轉轉口味,來這裏吃韓國菜~餐廳寬敞,而且裝修雅緻,跟一班朋友來飯聚都無問題。餐廳呢期做緊以大邱櫻花為主題的菜式,看似不錯,就點黎試吓~🌟綻放的煙花生牛肉先來一個前菜,見到個名已經好吸引,生牛肉在韓國菜都好出名,這個生牛肉他他,配以7款不同顏色的配料,包括櫻花、青瓜、松子、蒜蓉、紫洋蔥、泡菜等伴碟,看著就似煙花綻放,好靚。將配料加入生牛肉他他撈混,再配紫菜脆片同吃,牛肉鮮嫩,再配上其他配料及脆紫菜脆片,口感豐富,出色的前菜🌟大邱櫻花蝦煎餅再來就是煎餅,平時食韓國菜,煎餅是必點的,今次見有櫻花蝦就點這個,煎餅煎得脆邊,而中間是煙煙韌韌,韭菜配上櫻花蝦,充滿香味,而加入大邱櫻花的醃菜,鹹鹹酸酸,吃起上來又不錯👍🏻,再加上面頭滿布鹹香香脆的櫻花蝦,口感更豐富🌟神仙雪濃湯牛肉鍋睇韓劇成日都有雪濃湯,但從來未食過,今次見到當然要食吓~店員將整碟排得靚靚的的牛𦟌上枱,再倒上雪濃湯,慢慢的加熱就食得。雪濃湯由牛骨熬煮而成,湯頭雪白濃郁,先喝一口濃湯,濃郁鮮味,而牛肉則吸收湯汁,更加美味,吃完有溫暖個胃的感覺🌟櫻花蝦蕈菇釜飯釜飯是必吃的,加入櫻花同煮的釜飯是粉紅色的,靚靚
今日跟朋友約吃飯,吃多了日本菜就轉轉口味,來這裏吃韓國菜~
🌟綻放的煙花生牛肉
🌟大邱櫻花蝦煎餅
🌟神仙雪濃湯牛肉鍋
睇韓劇成日都有雪濃湯,但從來未食過,今次見到當然要食吓~
🌟櫻花蝦蕈菇釜飯
釜飯是必吃的,加入櫻花同煮的釜飯是粉紅色的,靚靚😍。而釜飯入邊加入櫻花蝦及蕈菇,滿滿的香味,吃時再按個人喜好加入韓式辣醬,非常的惹味
🍹See you/ snowing night
餐廳的以韓國酒調出來的cocktail 都好靚,所以跟朋友各點了一杯,我點的是See You, 以燒酒為主,再加上檸檬汁及番石榴果肉,飲起來酸酸甜甜,好fresh 好清新。
而朋友點的是snowing night,是以韓國酒Seosul Cheongju 為主調,加入柳橙果肉及青檸汁,酒味比較濃,也是比較fresh 的cocktail.
  • 大邱櫻花蝦煎餅
  • 櫻花蝦蕈菇釜飯
  • 綻放的煙花生牛肉
2024-05-04 32 瀏覽
位於ELEMENTS商場內的수라상,裝潢氛圍優雅從踏進大門那一刻即可感受,很適合三五知己暢快談心。餐廳走的是中高端路線,食材的選用、烹調及服務都展現了對品質的堅持。餐前先被韓式小菜所吸引。經典的韓國泡菜,色澤紅艷酸香撲鼻;魚糕Q彈滑嫩,咀嚼間感受豐富口感變化;生醃辣魷魚絲酸辣刺激,香氣四溢;芽菜與菠菜清脆爽口,而且都可以叫店員添加的櫻花生牛肉拼盤,新鮮嫩滑的生牛肉裹上麻油清香,伴以脆嫩洋蔥與香濃蒜蓉,綴以鹽漬櫻花與酥脆炸紫菜,色香味俱全。入口瞬間,豐富的香氣在口中綻放開來,柔嫩多汁的牛肉與各式配料相得益彰。店員亦現場為我們烹調韓式牛肉大蔥卷,,煎得皮酥肉嫩,香氣誘人。服務員隨即將泡菜炒飯炒起,飯粒韌實彈牙,泡菜酸香為之增添風味。大邱地區名物的櫻花蝦料理同樣值得一嘗。香脆可口的煎餅灑上櫻花蝦,而蝦蕈菇釜飯香氣撲鼻,米飯與食材的絲絲入扣,加上微微飯焦口感極為豐富。也試了兩三款韓式cocktail,一杯將韓式SOJU與檸檬汁和菠蘿汁調和,酸甜適中,口感清爽最是解膩,另一杯以檸檬SOJU為基底,果茶味甚香,比較適合女士。—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:綻放的櫻花生牛肉韓牛大蔥卷大邱櫻花蝦煎餅

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

韓牛大蔥卷
cocktails

2024-04-18
5 分鐘 (堂食)
  • 韓牛大蔥卷
2024-05-04 24 瀏覽
大推薦既韓國🇰🇷餐廳🫶🏻無論係裝修 環境 同食物質素都係💯💯果度氣氛仲好好🥰非常適合同朋友仔慶祝既餐廳🍾🍾✐綻放的櫻花生牛肉前菜開開胃叫左生牛肉🫶🏻生牛肉勁順滑 配埋紫菜非常好食🤤紫菜好脆 上面有少少鹽👍🏻為牛肉增加味道同口感 💯💯💯✐韓牛大蔥卷配泡菜炒飯平時唔係成日食韓牛🥹但一食原來咁驚喜😍要入韓牛坑喇韓牛既油脂同牛味係 岩岩好 分怖好平衡🤏🏻😍中間夾住大蔥 一咬落去勁juicy😍超正✐櫻花蝦蕈菇釜飯E個食落同想像有分別 我估唔到有咁香 咁濃既茹味🫶🏻食落好香好出色👍🏻✐大邱櫻花蝦煎餅入面勁多配菜 櫻花蝦外脆內軟既煎餅👍🏻韓式🥃🍸🍸LAVENDER SEOUL 127用左桑酒😍有驚喜 好飲🥃THE NIGHT BEGINS勁fresh勁鮮甜 有淡淡薄荷味再配上蘋果 同菠蘿汁
大推薦既韓國🇰🇷餐廳🫶🏻
無論係裝修 環境 同食物質素都係💯💯