《Supernormal 一點也不normal 》快樂與美食之間,就'著味道沒有味道的食物,那吃了什麼呢?即使要吃,究竟是為了生存才吃,抑或滿足某種心理需要才吃呢?Supernormal 或者可以找到答案……先試這兒的海蜇燒鷄沙律,沙律菜七彩繽紛,加上醋汁,沙拉菜又新鮮,吃上去時真的吃出新鮮爽脆,海蜇又入味,襯上燒鷄,口感十足,滋味無窮!再來寶雲酥焗法式羊架,兩支羊架在不同配菜上大展光芒,羊架不太酥,可能與它焗過有關,味濃肉厚,但肉又易扯來,殊不簡單的精緻之作,肉骨分離,味來濃!再來它的皇牌⇒至尊安格斯牛肉漢堡,至少有五層,肉又厚又多汁汁,最重要是連包皮也十分脆,切開一半,啖啖咬開,嚼勁度十足,幸福感滿瀉,薯條又熱又好好味,似乎它的熱已融化了全世界!
《Supernormal 一點也不normal 》
快樂與美食之間,就'著味道
沒有味道的食物,那吃了什麼呢?
即使要吃,究竟是為了生存才吃,抑或滿足某種心理需要才吃呢?
午餐另外會包埋餐湯薯條或沙律三選一🙈是日餐湯係椰菜花忌廉湯😋🥦忌廉湯夠哂Creamy香滑濃郁之餘🤤配以淡淡椰菜蓉既口感清香☺️🥬絕佳既配合香氣滿溢🤤另外亦可包茶啡汽水餐飲😆常出現既凍咖啡😋☕️奶味較重但走左甜亦帶出濃郁咖啡香☺️-澳洲穀飼肉眼扒配薯菜五成熟既扒剛好☺️🐮脂肪較均勻☺️🥩肉質滑嫩Juicy唔起根🤤以薄鹽香草等天然調味🤤🌿外層炭燒至燶脆造出微微外脆內軟既口感🤤🥩另外亦有薯菜做襯托😆當中炸薯波炸得夠香脆Crispy之餘🍟🤤啖啖薯肉亦增添口感☺️

午餐另外會包埋餐湯薯條或沙律三選一🙈
當中炸薯波炸得夠香脆Crispy之餘🍟🤤
啖啖薯肉亦增添口感☺️
2019-11-05
2019-12-01 76 瀏覽
近近地去淘大食個晚餐,餐廳燈光暗暗地🕯充滿浪漫氣氛,好適合👫兩小口拍拖來😋我地叫左軟穀蟹🦀漢堡🍔~漢堡🍔即叫即整,好正👍🏻另外就叫左🌶香辣蟹肉🦀意粉🍝,辣辣地🌶令到意粉好惹味👍🏻仲有❄冬天限定的卜卜蜆鍋🍲,湯底唔會太濃再配訂蒜蓉包💝,蒜香味濃郁好滿足🈵同點左幾串串燒🍢雞軟骨同雞腎🐔即叫即燒熱lala。。。值得推介💝特色飲品🥝奇異果🍋青檸梳打🍹 ...孫孫地幾好飲

我地叫左軟穀蟹🦀漢堡🍔~漢堡🍔即叫即整,好正👍🏻

另外就叫左🌶香辣蟹肉🦀意粉🍝,辣辣地🌶令到意粉好惹味👍🏻

好滿足🈵

特色飲品🥝奇異果🍋青檸梳打🍹 ...孫孫地幾好飲
2019-11-29 834 瀏覽
平時唔覺得九龍灣有咩特別好食通常都係啲好多分店嘅連鎖店居多早前去新開嗰間UA睇完戲出嚟食飯出門口直行過對面搵到呢間隱藏喺後面嘅西餐廳睇落有bar and restaurant feel價錢都係而家普通餐廳價錢,唔算太貴以食個茶記都50-60蚊計間中一餐俾多少少已經可以喺度食好啲明太子原隻軟殼蟹漢堡 $98男朋友突然想食burger見到呢個好似幾有gimmick就試一試呢個burger入面係成隻軟殼蟹平時食軟殼蟹通常斬到好細舊上枱都唔知有無一隻但今次真係成隻蟹擺入包做餡仲有薯條沙律做配菜薯條唔鹹,鹹度剛剛好,脆卜卜唔使蘸茄汁都好味漢堡包個皮有少少烤過感覺軟殼蟹外脆內軟,表皮咬落好脆,但唔算油膩包入面仲有蕃茄生菜做餡更加減低脆炸軟殼蟹帶出嘅油份香煎鵝肝露筍牛肝菌意大利飯 $128件鵝肝都幾大舊,唔係蚊型size嗰啲切開4份,每份都有一隻手指頭咁長鵝肝煎過特別香口,入面勁軟腍係有少少油膩,唔太接受嘅人可能會覺得鵝肝滯意大利飯飯粒唔硬身,口感恰好將清甜嘅露筍同牛肝菌切粒,加入醬汁同飯粒炒勻醬汁令飯粒有啲黏口,食得太多可能會滯不過好香口,味道唔錯焦糖菠蘿 $34食完飯食生果可以消消滯焦糖菠蘿唔單
平時唔覺得九龍灣有咩特別好食
通常都係啲好多分店嘅連鎖店居多
早前去新開嗰間UA睇完戲出嚟食飯
出門口直行過對面搵到呢間隱藏喺後面嘅西餐廳
睇落有bar and restaurant feel
價錢都係而家普通餐廳價錢,唔算太貴
以食個茶記都50-60蚊計

平時食軟殼蟹通常斬到好細舊
上枱都唔知有無一隻
但今次真係成隻蟹擺入包做餡
仲有薯條沙律做配菜
薯條唔鹹,鹹度剛剛好,脆卜卜
唔使蘸茄汁都好味
漢堡包個皮有少少烤過感覺
軟殼蟹外脆內軟,表皮咬落好脆,但唔算油膩
包入面仲有蕃茄生菜做餡
更加減低脆炸軟殼蟹帶出嘅油份

香煎鵝肝露筍牛肝菌意大利飯 $128
件鵝肝都幾大舊,唔係蚊型size嗰啲
切開4份,每份都有一隻手指頭咁長
鵝肝煎過特別香口,入面勁軟腍
係有少少油膩,唔太接受嘅人可能會覺得鵝肝滯
意大利飯飯粒唔硬身,口感恰好
將清甜嘅露筍同牛肝菌切粒,加入醬汁同飯粒炒勻
醬汁令飯粒有啲黏口,食得太多可能會滯
不過好香口,味道唔錯

焦糖菠蘿 $34
食完飯食生果可以消消滯
焦糖菠蘿唔單止好清甜,仲可以消滯
菠蘿表面灑上砂糖,再用火槍燒一燒
就會形成焦糖
酸酸甜甜、爽口嘅菠蘿加上薄脆嘅焦糖面
層次感更豐富

青瓜薄荷青檸梳打 $38
好少見到成條青瓜擺落杯嘢度
加咗薄荷同青檸,味道特別清新
飲完有清爽feel

檸檬蜜桃蘋果梳打 $38
味道比較甜,嗜甜之人會鍾意飲
我鍾意蜜桃味嘅嘢
蜜桃香甜味喺食完嘢再飲特別舒服
加咗檸檬同蘋果,感覺更清新
  • 焦糖菠蘿
  • 明太子原隻軟殼蟹漢堡
  • 香煎鵝肝露筍牛肝菌意大利飯
2019-11-23 89 瀏覽
放假番娘家同媽媽去食飯,見到呢間西餐廳地方大坐得舒服就入去食。原本我諗住叫兩人餐唔洗諗但媽媽想要豬手我地就單點了。柚子德國咸豬手 $138咸豬手炸到香脆可口,配上柚子醬令到油膩感無哂,酸酸甜甜同豬手咸香味勁夾,最底仲有沙律,份量好多,最後我地食唔落打包番屋企。Us頂級肉眼扒 $278我地叫左7成,肉質好軟林,唔會好韌,無咩筋位,肉味濃郁。厚切牛舌心 $42燒得剛好,牛舌好厚落好有口感,太好食唔記得影相。焦糖菠蘿 $68呢個係我最愛,餐廳有一定要叫,燒完嘅菠蘿好香甜勁多汁。
原本我諗住叫兩人餐唔洗諗但媽媽想要豬手我地就單點了。

柚子德國咸豬手 $138

Us頂級肉眼扒 $278
我地叫左7成,肉質好軟林,唔會好韌,無咩筋位,肉味濃郁。

厚切牛舌心 $42
燒得剛好,牛舌好厚落好有口感,太好食唔記得影相。

焦糖菠蘿 $68
呢個係我最愛,餐廳有一定要叫,燒完嘅菠蘿好香甜勁多汁。
2019-11-14 97 瀏覽
放假日子放到好晏, 隔幾個鐘又話要食晚飯,咁不如黎一個late lunch 啦all day breakfast絕對係一個好選擇蒜蓉包夠晒蒜蓉, 仲烤得好香脆, 唔錯薯餅正常冇特別條腸都幾好, 夠熱煙肉唔得, 太乾大啡菇好好味, 好juicy其他都係standard, 好難唔好食當日其實都已經下午4點, 間餐廳都冇乜人,但出菜都要等好耐好耐好耐好耐.....呢到如果可以改善一下就好了
all day breakfast絕對係一個好選擇

蒜蓉包夠晒蒜蓉, 仲烤得好香脆, 唔錯
薯餅正常冇特別
條腸都幾好, 夠熱
煙肉唔得, 太乾
大啡菇好好味, 好juicy
其他都係standard, 好難唔好食

當日其實都已經下午4點, 間餐廳都冇乜人,
但出菜都要等好耐好耐好耐好耐.....
呢到如果可以改善一下就好了
呢日收工約了朋友在淘大食飯-Supernormal見到有個二人set幾抵,包左餐湯,沙律,兩個主菜同飲品,於是我們就試下。海蜇燒雞沙律,份量都幾多,醬汁配搭得不錯👍🏻估唔到餐包-蒜蓉包是新鮮即炸,拎上手感覺還是熱的,食落口感很脆,值得一讚😋主菜是西京燒比目魚配日式燒飯糰,一上台就聞到很香的魚味,魚的份量都很足,足足有兩份,肉質很鬆軟,每人食一份就剛剛好😊燒飯團朋友話很好吃,外面有點脆另一個主菜是黑松露野菌扁意粉,意粉軟硬適中,不會太乾,味道不錯飲品-丁香肉桂蜂蜜,肉桂味很突出
呢日收工約了朋友在淘大食飯-Supernormal
海蜇燒雞沙律,份量都幾多,醬汁配搭得不錯👍🏻

燒飯團朋友話很好吃,外面有點脆

飲品-丁香肉桂蜂蜜,肉桂味很突出

今日行經淘大睇戲,想食burger又想食意粉,所以就嚟咗呢間supernormal,但食物質素真係超班,一D都唔normal!All Day Breakfast因為我地成日都冇食過野所以就叫勁多野食而冇揀到二人餐,All DayBreakfast 有煎蛋、煙肉、薯餅、蒜蓉多士、腸、茄汁豆、大啡菇、半個番茄同埋汁律菜,份量好多而又夠新鮮,夠熱而味道都岩岩好唔會有D偏咸,特別推介蒜蓉多士,焗得好脆而蒜蓉味濃,配合埋腸同埋煙肉一齊食岩哂重口味人士!香辣蟹肉扁意粉蟹肉份量好多而且蟹味都突出,唔係普通蟹柳肉,醬汁都整得好香而辣味比想像中勁,唔係太食到辣既要叫店員講小辣啦。扁意粉煮既時間都岩岩好,彈牙得嚟又唔會太硬,每條意粉都吸收到醬汁,加上有椒絲令到每啖意粉都好有層次同口感。安格斯漢堡呢個真係比想像中出色,burger既包用牛油輕輕烤過,再加埋honeymustard醬已經好香,burger肉質夠結實而又有濃郁既肉汁,牛味突出而煎得香脆,配合埋菜同番茄食好滿足,拍得住出面2-300數一個既burger!薯條亦都炸得好香脆同埋份量都唔少!最後我地再叫咗雞肉片同埋紐倫堡腸串燒。雞肉串燒得好香而有少少

All Day Breakfast

香辣蟹肉扁意粉

安格斯漢堡

薯條亦都炸得好香脆同埋份量都唔少!

最後我地再叫咗雞肉片同埋紐倫堡腸串燒。雞肉串燒得好香而有少少鹽調味,有雞味同少少炭香令個味道層次好豐富!紐倫堡腸燒得好靚,外脆而入面既肉汁好多又有肉味,冇乜油膩感,下次會試更多唔同既串燒!

2019-11-08 112 瀏覽
中午時份,食肆人頭湧湧,兩人今日就選了淘大商場這家Supernormal ,等候五分鐘左右,總算有位!餐廳裝飾別緻,有吧枱和餐桌座位!也頗舒適!這裡中午有套餐供應,已經有餐湯、主食和餐茶!先來南瓜忌廉湯、亦有水準主食點了澳洲穀飼肉眼扒配雜菜明太子煙三文魚天使面肉眼扒要了七成熟,肉質腍軟,亦充滿鮮甜味道,加上黑椒汁的香氣,十分可口!明太子煙三文魚天使面十分幼滑加上醬汁調配得宜,開胃之至!再來一杯餐茶!這頓豐富午餐,吃得滿意極了!
這裡中午有套餐供應,已經有餐湯、主食和餐茶!

先來南瓜忌廉湯、亦有水準
主食點了澳洲穀飼肉眼扒配雜菜
明太子煙三文魚天使面
明太子煙三文魚天使面十分幼滑加上醬汁調配得宜,開胃之至!
再來一杯餐茶!這頓豐富午餐,吃得滿意極了!
2019-11-06
5 分鐘 (堂食)
2019-11-06 79 瀏覽
今晚屋企人話唔想煮晚飯,所以同佢出去食下好野😄哩間食店,係朋友推介,佢話哩度環境唔錯,食物質素好,又近港鐵站環境好有酒吧格調,不停播放英文歌曲,哩度有高身枱同普通餐枱,我地兩人,被安排坐近門口的高身枱家人鍾意食扒,所以叫左一份頂級西冷牛扒,加一份香煎鱸魚配意大利雲吞頂級西冷牛扒10安士,都幾大份,煎得好香,入口有嚼頭,肉質軟滑,好有牛味,加上調味醬汁,更加提升鮮味香煎鱸魚配意大利雲吞,鱸魚有兩大塊,全肉冇骨,魚皮煎得好香,肉質較實但好滑,意大利雲吞有5隻,雲吞本身冇味,但加上忌廉汁,好正丁香肉桂檸蜜,家人話好有丁香肉桂味,入口有甜甜蜜糖加檸檬味菠蘿荔枝梳打,有一大粒荔枝肉,好香菠蘿味,真係好好飲
今晚屋企人話唔想煮晚飯,所以同佢出去食下好野😄

丁香肉桂檸蜜,家人話好有丁香肉桂味,入口有甜甜蜜糖加檸檬味
菠蘿荔枝梳打,有一大粒荔枝肉,好香菠蘿味,真係好好飲
2019-11-06 80 瀏覽
九龍灣淘大花園有一間多國菜餐廳叫supernormal柚子德國咸豬手 $228Menu寫以日本柚子醬加上自家釀製啤酒浸8小時見到咁特別當然要點豬手大概二人分量皮脆肉嫩 外皮超級脆好似薯片肉有點過鹹味 不過蘸蜜糖芥末醬就剛好 香煎銀鱈魚配忌廉意大利雲吞$138銀鱈魚外皮煎得香脆魚肉稍微過老意大利雲吞内陷係菠菜芝士 帶點薯仔蓉 焗芝士蟹肉大啡菇$88表層有一大片香脆金黃水牛芝士蟹肉分量好少大啡菇好juicy 口感嫩滑 -Yum:3/5Revisit:3/5Price: $200/head————————————————Supernormal九龍灣牛頭角道77號淘大商場2期地下196-199號舖———————————————— #먹스타그램 #comfortfood #hkfoodie #foodporn #foodie #instafood
九龍灣淘大花園有一間多國菜餐廳叫supernormal

Supernormal
九龍灣牛頭角道77號淘大商場2期地下196-199號舖
————————————————

2019-11-05 129 瀏覽
今日難得放假,過咗淘大開心食lunch睇戲。諗緊食咩嘅時候,見到依間喺金滿堂隔離嘅Supernormal,睇見lunch set餐都好吸引,咁就一於依度啦😀😀。好似井之頭五郎咁食得嘅我,點咗兩份set lunch:燒澳洲穀飼肉眼扒配雜菜餐同牛油果它它脆魚漢堡,咁就可以要哂餐湯同菠蘿烤雞沙律啦🤣🤣。飲品就點要咗凍檸茶,另一杯就加$8升級咗做青瓜薄荷青檸梳打。今日餐湯係忌廉湯,餐湯唔錯,菠蘿烤雞沙律,汁醬係沙律醋,加上菠蘿粒,好清新。燒澳洲穀飼肉眼扒我叫咗五成熟,一切開粉紅嫩肉多汁,面燒得香脆可口,吸引到不得了。澳洲牛肉味通常較香,加上係穀飼牛,所以去肉眼扒好香牛肉味,好好食😋。牛油果它它脆魚漢堡都唔細隻,漢堡包夾住脆魚柳、牛油果他他醬、厚番茄片同生菜。脆魚柳同平時食fish&chips一樣,脆皮外層包住鮮嫩魚柳、再加上牛油果他他醬同厚番茄片,食個漢堡嘅時候一啲都唔乾,好得😆😆。青瓜薄荷青檸梳打嘅青瓜味好出,加上薄荷同青檸,整杯飲品好fresh🍹🍹。估唔到係淘大會有間咁正嘅西餐廳,下次放假再落淘大睇戲的話一於再幫襯先得😁😁。

餐湯

牛油果它它脆魚漢堡
青瓜薄荷青檸梳打
凍檸茶
2019-11-04 71 瀏覽
適逢今日萬聖節,當然要出黎慶祝下啦!搵咗淘大呢間西餐廳,網上食評不錯,一於黎試下。俾啲酒名吸引咗,叫黎兩杯cocktailChinese Hau Dial:花雕、蘋果汁、肉桂、gin酒,第一啖飲落重酒味,但慢慢蘋果又滲出,中和返酒既濃烈,有淡淡的肉桂,個杯同個酒好襯No Mo Cha: 菠蘿汁、玫瑰、椰子汁、rum、liqueur,個買相好有夏威夷feel,味道甜甜的,帶有少少酒味,好易入口柚子麥啤浸脆皮德國醎豬手:外皮香脆、有陣陣既柚子味,肉質鬆嫩,肥瘦適中,絕不油膩明太子原隻軟殼蟹漢堡:軟殼蟹炸得鬆脆,兩隻大蝦爽口彈牙,配明太子醬鮮味突出雖然坐樓屋苑餐廳,但質素並不遜色!

俾啲酒名吸引咗,叫黎兩杯cocktail

雖然坐樓屋苑餐廳,但質素並不遜色!
2019-10-31
2019-11-01 56 瀏覽
本局長是晚與副局長於九龍灣視察,見此餐廳環境富有情調,遂入內一窺究竟。局長倆二話不說來一個二人餐。前菜海蜇燒雞沙律蔬菜新鮮,海蜇爽口,燒雞嫩滑,十分好吃。南瓜湯亦香濃。西京燒比目魚配日式炸飯糰甫送來已覺魚香撲鼻,食落滑不溜口,魚味鮮而不腥,為本局長推介之選。雙層芝士海鮮焗飯果然飯如其名,芝士覆蓋飯堆,上有青口及蜆肉點綴,亦為水準之作。局長倆意猶未盡,再來雞肉串及日本年糕。雞肉串燒得好,不癡牙,年糕正正常常。總括而言,餐廳環境美觀,食物富有水準,是為開餐之選。

總括而言,餐廳環境美觀,食物富有水準,是為開餐之選。
2019-10-29
2019-10-26 89 瀏覽
今日係九龍灣行完街,肚餓就去搵野食俾呢間餐飯個名吸引左😂睇下有幾normal🤨餐廳唔算大,裝修幾有味道呢度都有好多唔同類型嘅野食,但西餐為主手工啤好似都幾出名🥢柚子麥啤浸脆皮德國咸豬手餐牌話浸左8小時,食落嘅肉又好似真係鬆軟啲😆而且個皮真係好好好好脆👍🏻👍🏻👍🏻連埋啲德國酸菜食,又解膩又夾☺️而家仲要做緊特價!$168喳!🥢香辣蕃茄大蝦扁意粉除左面頭個一隻大蝦外,仲有幾隻細蝦肉😆大蝦蝦肉結實,好爽口👍🏻蝦頭都有膏👍🏻辣味都好出而且辣度適中👍🏻好食🍹奇異果青檸梳打、菠蘿荔枝梳打奇異果個杯飲得出係真果汁整,味道唔假,而且估唔到地同青檸梳打都好夾🤗菠蘿個杯都好飲,菠蘿味好出

今日係九龍灣行完街,肚餓就去搵野食
俾呢間餐飯個名吸引左😂睇下有幾normal🤨
餐廳唔算大,裝修幾有味道

呢度都有好多唔同類型嘅野食,但西餐為主
手工啤好似都幾出名

🥢柚子麥啤浸脆皮德國咸豬手
餐牌話浸左8小時,食落嘅肉又好似真係鬆軟啲😆
而且個皮真係好好好好脆👍🏻👍🏻👍🏻
連埋啲德國酸菜食,又解膩又夾☺️
而家仲要做緊特價!$168喳!

🥢香辣蕃茄大蝦扁意粉
除左面頭個一隻大蝦外,仲有幾隻細蝦肉😆
大蝦蝦肉結實,好爽口👍🏻蝦頭都有膏👍🏻
辣味都好出而且辣度適中👍🏻好食

🍹奇異果青檸梳打、菠蘿荔枝梳打
菠蘿個杯都好飲,菠蘿味好出