📍牛牛牛·全部都係牛‼️🤣 -- Spring Field🍜💛•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_灣仔#pigfoodiexhk_越南菜#pigfoodiexhk_黃店==========================Spring field位於灣仔汕頭街,主打和牛湯底牛肉湯河,之前經過成日都見到人龍~可見相當人氣🙈前幾日同朋友就早少少12:00嚟到,啱啱好去到就有得入座,遲5分鐘嚟已經要等了🤭🤭------------------------------⭐️大滿足全配料和牛金邊粉($98)一場嚟到就叫咗呢個有齊半生熟安格斯板腱牛、慢煮牛肉條、蘿蔔粒嘅金邊粉,本身其實仲有牛丸,但可惜當日牛丸暫停供應,轉咗用鴨絲代替,希望遲啲有機會再食到😭😭牛肉片鋪滿成個面,超吸引😆和牛湯底飲落幾清甜,充滿牛肉嘅香氣,令人忍唔住一啖接一啖,而且飲完都唔會口渴👍金邊粉食落微微煙韌,口感滑溜🤤半生熟安格斯板腱牛有四大片,肉質軟腍,肉味幾濃,仲有少少油脂嘅香🤩索埋湯底嘅精華好正😍慢煮牛肉條有兩條,幾厚肉而且軟腍入味~👍🤤鴨絲都唔錯,連埋鴨皮一齊

#pigfoodiexhk_灣仔
#pigfoodiexhk_越南菜
#pigfoodiexhk_黃店
==========================
⭐️大滿足全配料和牛金邊粉($98)

半生熟安格斯板腱牛有四大片,肉質軟腍,肉味幾濃,仲有少少油脂嘅香🤩索埋湯底嘅精華好正😍慢煮牛肉條有兩條,幾厚肉而且軟腍入味~👍🤤鴨絲都唔錯,連埋鴨皮一齊食好有油香💖💖整體嚟講幾有質素,加埋係良心小店,值得一試😍
賣相:7/10

2021-01-22
午餐
  • 和牛大滿足全配料牛河
2021-01-24 463 瀏覽
💛Spring Field·呢間餐廳同對面既cats' eye係同一個老闆既 所以我想試好耐架啦 但係呢間鋪頭既座位少D 我又1點先lunch 所以一路都未有機會 又係要等朋友仔同我食飯先可以試🙊😂·火炙半熟和牛片河 $98招牌春園河(半生熟安格斯板腱牛肉&慢煮牛肉條) $73·佢個湯底係濃厚D個種黎既 唔會話好油膩 不過我自己中意清甜既湯底多D🤣反而佢入面既配料我全部都幾中意 佢個半熟和牛片油脂比例真係好好 而且大大塊咁 超滿足🤤佢個板腱牛肉牛味好出 而且完全唔會韌 個慢煮牛肉條都唔錯 不過都係個和牛片最正😌·招牌春園春卷配青檸魚露汁$36呢個係我地入到去見到好似好吸引加單嗌既 佢個春卷係即炸既 熱辣辣而且超脆 配埋個生菜口感好好🤤🤤··📍灣仔汕頭街25號地舖
💛Spring Field
火炙半熟和牛片河 $98
招牌春園河(半生熟安格斯板腱牛肉&慢煮牛肉條) $73
火炙半熟和牛片河

招牌春園春卷配青檸魚露汁$36
招牌春園春卷配青檸魚露汁

📍灣仔汕頭街25號地舖
15 分鐘 (堂食)
火炙半熟和牛片河
招牌春園春卷配青檸魚露汁
2021-01-16 347 瀏覽
Spring Field - needs no explanation that it’s one of the best phos we have! As popular as her sister shop, @cats_eye_official , you often see queues during lunch hour in front of them, but it worths the wait! Well, it all comes to the soup, wagyu broth was flavourful and intense yet so clear instead of oily. Rare sliced beef, australian beef balls and slow cooked beef brisket were tender and just yum. Interestingly, they do provide a couple of condiments for you to add flavours according to your

Interestingly, they do provide a couple of condiments for you to add flavours according to your preference. After putting herbs and lime into the soup, it gives a different and refreshing taste!

If you like pho, @spring_field_official is a must-try!

📍Spring Field
25 Swatow St, Wanchai
2021-01-15 262 瀏覽
去親灣仔都想試下【Spring field】...不過每次見到佢門口條人龍就會掉頭走😅今次撞啱閒日,又過咗最繁忙嘅lunch hour🕰️終於比我食到喇✌🏻😁【澳洲牛丸牛肉雙拼河粉】湯底好重牛味,每啖河粉都索滿湯入晒味😋食完之後唔會覺得口渴👍🏼牛肉啱啱熟,保持到嫩滑嘅肉質😋不過略嫌肥膏多咗D牛丸同平時食嘅好唔同,彈牙得嚟牛味好濃郁🤤整體嚟講都幾高質,完全明白點解長期有人排隊🧐可惜以呢個價錢嚟講份量太少,食完都唔算好飽...
去親灣仔都想試下【Spring field】...
不過每次見到佢門口條人龍就會掉頭走😅

今次撞啱閒日,又過咗最繁忙嘅lunch hour🕰️
終於比我食到喇✌🏻😁

【澳洲牛丸牛肉雙拼河粉】
湯底好重牛味,每啖河粉都索滿湯入晒味😋
食完之後唔會覺得口渴👍🏼

牛肉啱啱熟,保持到嫩滑嘅肉質😋不過略嫌肥膏多咗D

牛丸同平時食嘅好唔同,彈牙得嚟牛味好濃郁🤤

整體嚟講都幾高質,完全明白點解長期有人排隊🧐
可惜以呢個價錢嚟講份量太少,食完都唔算好飽...

澳洲牛丸牛肉雙拼河粉
2021-01-12 298 瀏覽
其實灣仔都幾多臥虎藏龍,好似呢間灣仔春園,佢嘅「招牌春園河」真係一絕!淨係睇顏色都知道湯底係精心製作,用和牛熬製,所以味道更醇更濃,全牛宴有慢煮牛肉條同半生熟安格斯牛肉,慢慢浸一浸湯再咬一口牛肉,感受入口即融嘅口感同鮮香牛肉味,連蘿蔔都好好味,適當嘅芫茜同蔥豐富湯底,成完個胃暖笠笠~~
2021-01-10 217 瀏覽
講到食越南粉第一時間就會諗起Spring Field,原因好簡單 - 好食😋!店中以牛肉粉作主打,所謂三牛一体,牛魔王嘅我又點可以抗拒呀?可愛嘅小鴨高手教路,立即變身成專家高手。大滿足全全配料牛肉河 - $98高手教要先嚐湯底,入口清香與牛味🐮甚濃!然後加入香料(鵝蒂、金不換、辣椒、青檸) ,食得辣嘅你更可加入自家制辣芽菜,真係未食都流哂口水。河粉加入香料後,惹味順滑,真是非一般的滋味。大滿足全全配料牛肉河已有:半生熟安格斯牛肉牛脂均勻、柔軟嫩滑;慢煮牛肉條軟腍、香濃;牛丸彈牙爽口,有嚼勁,真謂三牛一体,大滿足😋😋!禁堂食更設外賣特價晚餐,都咪話唔抵食。

可愛嘅小鴨高手教路,立即變身成專家高手。

大滿足全全配料牛肉河 - $98
大滿足全全配料牛肉河

高手教要先嚐湯底,入口清香與牛味🐮甚濃!

河粉加入香料後,惹味順滑,真是非一般的滋味。

大滿足全全配料牛肉河已有:
半生熟安格斯牛肉牛脂均勻、柔軟嫩滑;
慢煮牛肉條軟腍、香濃;
牛丸彈牙爽口,有嚼勁,

真謂三牛一体,大滿足😋😋!

禁堂食更設外賣特價晚餐,都咪話唔抵食。
大滿足全全配料牛肉河
2021-01-10 256 瀏覽
和牛大滿足全配料牛河 ($118)份量十足,材料多到完全睇唔到啲河粉!開動前先飲一啖湯,和牛湯底清澈,牛味濃郁!白蘿蔔入味完全無渣,河粉超級滑溜;將配料同河粉撈埋一齊食,令成個粉味道所有提升,更加香口!慢煮牛肉條其實係厚切牛𦟌,一夾就已經feel到佢好軟腍,而且好入味!牛丸混合咗牛筋,彈牙又有咬口,仲好juicy!火炙和牛片柔軟嫩滑,有入口即溶嘅感覺,牛味香濃,無得彈!呢個非一般嘅牛河,真係不得了,正!牛魔王千奇唔好錯過!

和牛大滿足全配料牛河 ($118)
和牛大滿足全配料牛河

份量十足,材料多到完全睇唔到啲河粉!
和牛大滿足全配料牛河

牛丸混合咗牛筋,彈牙又有咬口,仲好juicy!

火炙和牛片柔軟嫩滑,有入口即溶嘅感覺,牛味香濃,無得彈!
呢個非一般嘅牛河,真係不得了,正!牛魔王千奇唔好錯過!
2021-01-06 191 瀏覽
今天決心要吃點好東西,所以拜訪此店。😁我一向都對麵類有特別喜好,不論中外。12:15左右到達,好彩不用等位!(離開時已有6人左右等候中!) 因鋪內座位不多,所以如果大家趕時間,可以外賣自取。我點了澳洲牛丸牛肉河,加一份春卷湯底很清甜,我不禁喝了幾口才開動!牛肉可算全熟或半生熟,我選了全熟。不過都好香牛肉味。肉眼可見沒有肥肥的邊,全塊吃得健康!藉得推介的是牛丸!有牛肉味之餘,仲好juicy!!!認真的,十分推介!河粉非常煙韌!這個真是很少見!吃到停不到口。春卷炸得香口,饀料不錯。服務一流 ,雖然人流不停,但所有員工由帶位,落單,上菜到收錢都很有禮貌,十分難得!牆上貼有這公仔,很可愛😜和大家分享一下點餐紙,連轉成全熟都可算項 (中間右邊),老闆很細心。一定會再回來。
今天決心要吃點好東西,所以拜訪此店。😁
我一向都對麵類有特別喜好,不論中外。

我點了澳洲牛丸牛肉河,加一份春卷

澳洲牛丸牛肉河

春卷

湯底很清甜,我不禁喝了幾口才開動!

河粉非常煙韌!這個真是很少見!吃到停不到口。

春卷炸得香口,饀料不錯。

牆上貼有這公仔,很可愛😜

一定會再回來。
2021-01-06
5 分鐘 (堂食)
澳洲牛丸牛肉河
春卷
2021-01-01 133 瀏覽
呢間主打越式河粉店,店外長期有人龍,我嗰日係趁午飯時候早啲去先有位。餐牌上有6款河粉、1款飯、1款季節限定食品、兩款小食揀,以寫紙仔方式點餐。▫️火炙半熟和牛片河 (HKD98)和牛肉每天限量供應。薄切和牛大約有4-5片,每一片都用過火槍燒至半熟先放上已經煮熟嘅河粉上,然後立即送上給客人享用。我碗和牛河粉上枱時仲有陣好香嘅燒肉味㗎。雖然只係一碗越式河粉,但店內有指示教你點樣食先係越南正宗食法~非常講究👍🏻 香料唔夠隨時可以叫店員幫你加!湯底味道濃郁,用和牛同埋藥材等材料熬足16個鐘頭,唔怪得知個湯底咁重和牛味啦。湯底冇味精,飲多幾啖都唔怕😂😂 (我飲咗好多啖,之後完全唔覺得口渴)。用湯底浸住河粉一齊食簡直正到痺。越南河粉夠滑嘟嘟,完全吸收晒湯底嘅精華👍食完呢餐後終於明白點解呢間店舖無論喺咩時候都咁多人啦。

▫️火炙半熟和牛片河 (HKD98)

2020-12-10 265 瀏覽
依間越南河我第二次黎食架喇~記得第一次去食仲係weekday lunch 勁多人排隊 諗著今次weekend lunch會好少少 點知錯哂🤣都好多人排 大約等左4個字先有位同朋友都係叫番signature 招牌春園河 咩都有 安格斯牛 同牛肉條 好食 唔會整得好老~ 最出色當然係和牛湯底 好入味架 搵次要試下牛丸果個先 見到都好多人叫 其實仲叫左雞翼 唔記得影 好好味~ 不過得3隻 叫左凍紅茶同啡 正常 唔會太甜~一定會再encore!!!

其實仲叫左雞翼 唔記得影 好好味~ 不過得3隻

叫左凍紅茶同啡 正常 唔會太甜~

一定會再encore!!!

2020-12-08 200 瀏覽
見到FB朋友介紹這間好味的越南生牛河,記在心中,終於今天去食咗,果然👍🏻👍🏻👍🏻吃的是安格斯牛肉,並不是一般越南店的薄,厚度適中,牛丸有汁,值得一試。河粉滑溜,湯底無味精,夠牛肉牛骨的甜味,加上半個青檸和香菜提鮮,整碗湯喝光。春卷脆,配企理的生菜包住食😋😋😋

2020-11-20
20 分鐘 (堂食)
  • 招牌春園河
  • 招牌春園春卷
2020-11-28 316 瀏覽
嚟灣仔好易搵食以往尼間小店lunch hour一直排長龍當日一個人大概兩點嚟食個late lunch比較快入座-先一試佢menu上最平$73嘅招牌湯河自己就覺得和牛湯底偏清淡 有藥材味安格斯牛肉有4大塊 夠鮮 重牛味牛肉條有d似滷牛𦟌咁河粉好滑身覺得個河粉最俾到驚喜我丫整碗粉配搭都恰到好處可以再嚟食
嚟灣仔好易搵食

覺得個河粉最俾到驚喜我丫
整碗粉配搭都恰到好處
可以再嚟食

2020-11-23 193 瀏覽
排隊排咗好耐 起碼有半個鐘 想食就要早啲嚟排隊叫咗個招牌河 河粉多幾彈牙 湯底都幾濃 算係中上嘅越南河粉 不過就好似唔係好值得排咁耐 餐廳有啲細坐都冇咁舒服而且好多人排食完就要快啲走
今次滿意了!以前對香港的越南湯粉常有不滿,就像化身藍精靈的嚕囌王,吃一次便囉唆一次!倒沒有研究「Spring Field」的來歷,只見食評大多是讚,亦是香港人必定支持的店,已構相當充份到訪的理由,於是趁在新伊館觀看演唱會之夜,順便一試!抵達店門,隨即向店內的職員示意,沒料馬上可入座。剛好是靠近門口的二人檯,幸運地遇上用餐完畢的客人,其後不久門外已形成一條小人龍!坐下來,馬上埋頭點餐,就如車仔麵一樣,每人一紙,一目了然!下了單才環顧四周,店子空間不大,餐檯餐椅放得甚為密集,但編排及設計得宜,不會有明顯的壓迫感!先送來凍香橙紅茶 HK$18 和凍檸檬好茶 HK$18。試後,發現個人並沒有特殊偏愛,兩者味道皆不過不失,如果可以的話,大概想要大杯裝的選擇,因為太愛喝水了!湯河未到前,先花點時間看看高手教路,五個品嚐要訣,缺一不可!時間剛剛好,澳洲牛丸牛肉雙併河 HK$75 來了。每一份均以餐盤盛上,十分整潔,送餐店員順便會整理好檯面空間,以便隨後擺放小食,相當細心!賣相吸引,香氣幽雅!碗內有半生熟安格斯牛肉、澳洲牛肉丸和蘿蔔粒。而另一碗大滿足全配料牛肉河 HK$98,一樣採用和牛湯底,同樣擁有
今次滿意了!

先送來凍香橙紅茶 HK$18凍檸檬好茶 HK$18。試後,發現個人並沒有特殊偏愛,兩者味道皆不過不失,如果可以的話,大概想要大杯裝的選擇,因為太愛喝水了!

而另一碗大滿足全配料牛肉河 HK$98,一樣採用和牛湯底,同樣擁有半生熟安格斯牛肉、澳洲牛肉丸和蘿蔔粒,再添加上慢煮牛肉條。
和牛湯底湯色通透、帶有小量油脂,第一口已被自然純厚的味道打動,再配合討人的香氣,和口湯底就是予人舒暢、愈喝愈滋味的感受!

老公大讚湯底極美,要比百多元的著名越南牛河出色多了,而我亦感到十分滿意,和牛湯底實在太讚了!
另一個喜歡是河粉,除掛湯能力強外,質感極之細滑,咀嚼間會釋出點點糯感,新穎又好吃!
和牛湯迅速被吸收,店員主動替我們加湯,還有我喜歡的指天椒。

和牛湯底經過指天椒薰陶後,添上惹味之餘,牛香和味道更形突出,對我而言指天椒是越南牛河的必備!
遲遲未交代對牛肉的感受,難道將牛肉變成配角,非也非也,馬上分享。

最喜歡細嫩柔軟的安格斯牛肉,還有爽口彈牙、牛味濃的澳洲牛肉丸,這兩款質量均要比一般的出色。而蘿蔔粒無根入味,慢煮牛肉條則鬆軟腍滑,兩者也不遜。不過,對越南粉要求甚高的老公認為慢煮牛肉條的口感可以來得更加細緻,意思是可有更佳的口感層次!
是時候一試自家製辣豆芽,完全給我跟日式拉麵辣芽菜的感受無異,辣芽菜帶來點點 Crossover 與 Fusion 的感受!
胃口大開,當然要把兩款小食一試。

第一款是招牌春園春卷 HK$36,果然是店長推介,香脆的春卷皮,搭配富層次的木耳絲、粉絲、紅蘿蔔絲等餡料,非常稱心。蘸上魚露醬又是另一番風味!

P.S. 以和牛湯配送小食非常舒暢,最終一滴不留,絕無浪費!
另一款是製需時的香草牛油蒜香雞翼 HK$36

雞翼皮層炸得酥香、每一口也有著魚露和牛油香氣,雞肉內層保持多汁細滑,正是邪惡的誘惑!反覺自家製魚露醬跟牛油蒜香似乎不太協調,光吃雞翼已夠滿足了!

對「Spring Field」有誠意的製作,感到萬分喜悅,希望可以盡善盡美,繼續為喜歡越南牛河的朋友帶來美味。未知夏天可有空間製作越式酸湯河粉,真的非常懷念這股味兒!
2020-11-13
2020-11-17 338 瀏覽
店舖方便係熱鬧的灣仔區,隔離係合和和舊囍帖街。裡面係乾淨衛生環境,雖然有啲細,但門口常排隊,所以我會選人流少時候walk in。因為要等,所以都點了炸雞翼,好脆好香仲有秘制醬汁清新且開胃。因為一家人食也點了春卷,也不錯很脆很新鮮。食完河粉來了,點了店長推介,有和牛牛丸,和牛真係好滑好似食靚嘢sukiyaki 塊和牛肉咁,牛丸一試就知細新鮮自家手打,真係零舍不同!仲有滑溜的唔斷的河粉配上新鮮芽菜青檸配料,真係一個禮拜都來食左三次啦😋😋好難得係呢間野真係好食😋呀!
店舖方便係熱鬧的灣仔區,隔離係合和和舊囍帖街。

好難得係呢間野真係好食😋呀!

• 香草牛油蒜香雞翼
  • 和牛大滿足全配料牛河