2021-05-01 596 瀏覽
本身揀咧間以為係越南餐廳,去到發覺原來係日式裝修,再仔細睇餐牌,fusion野,夠特別。位置唔多,空間稍窄,只適合午餐黎食,夜晚想坐得好D同朋友傾下計,要睇好唔好彩坐到多人檯。同朋友分別叫左個招牌春園河同黑豚肉豆浆冷河粉。店內有貼住「進食教程」,檯面亦有醬料同辣豆芽可以任加。辣豆芽夠野味,不過唔食得辣既要小心。河粉相當唔錯,之前係粉麵店食既好多都「碎濕濕」,餐廳既唔會。牛肉好味,亦足料,反而湯底我覺得無咩特別。朋友將成個豆浆河粉食曬,D豆浆底都飲埋,我諗應該幾好味

同朋友分別叫左個
招牌春園河同
黑豚肉豆浆冷河粉。

牛肉好味,亦足料,反而湯底我覺得無咩特別。

朋友將成個豆浆河粉食曬,D豆浆底都飲埋,我諗應該幾好味
2021-04-19 582 瀏覽
[🇭🇰香港- 灣仔].🔻食想豐富啲就可以好似我咁叫”和牛大滿足全配料牛河”,有齊火灸和牛,澳洲牛丸,慢煮牛肉條同蘿蔔粒,最正係個和牛湯底,望落好清,點知好鮮甜同好有牛味,記得要飲多幾啖湯😋另外凍食嘅”鹿兒島黑豚肉濃豆漿冷河粉”就岩曬前排咁熱嘅天氣!.🔻🍽 Spring field📌 地址: 灣仔汕頭街25號地舖.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyatwanchai #tummysreadyforvietnamese #tummysreadyfornoodles #tummysreadyforsoutheastasian
[🇭🇰香港- 灣仔]
🔻
🔻
🍽 Spring field
📌 地址: 灣仔汕頭街25號地舖
🍽黑豚肉濃豆漿冷河粉 $75(免收加一服務費)很多人來都為食和牛湯河,但私心覺得濃豆漿冷河粉的口味比較特別和少見。食完覺得果然係值得一試,超中意~🤤😘👍🏻河粉質地爽滑彈牙,容易掛湯~食落涼涼地又未去到涷,宜家呢個天氣食就剛剛好!!👍🏻原以為濃豆漿會是偏甜口,試嘗一口竟然是鹹味的真的超驚喜!一喝下去似係淳厚的濃豆漿混合了日式醬油和味噌,湯底帶鹹香味之餘又保留了豆漿的豆味,配合得恰到好處、清爽又不油膩~😍👍🏻河粉搭配上紫洋蔥、芫荽和炸蒜絲不突兀之餘令整體食落更清新,而炸蒜絲即使浸在豆漿湯底中仍保持到脆脆的口感,一口下去有蒜絲的脆、河粉的滑、湯底的鮮鹹味可說是相當滿足🥳👌🏻 黑豚肉有很多塊、也很軟滑,不過就覺得味道比較普通啦~可能是因為湯底實在太過出色啦~(也可能是因為偷食了朋友的火炙和牛覺得和牛片更好味☺️)店內較細,星期四午市約等了20分鐘先入座~📝整體極度推薦,雖然濃豆漿冷河粉聽落有少少奇怪但食落去是真的很不錯,已經好想再黎食~大家下次來除了招牌的和牛河也可要試豆漿冷河喔🥺(8/10)
🍽黑豚肉濃豆漿冷河粉 $75(免收加一服務費)

店內較細,星期四午市約等了20分鐘先入座~

2021-03-27 634 瀏覽
3/3平日放假周圍遊,經朋友介紹呢間越南粉,午餐時間12點左右,因知道店鋪較細,去既時候都擔心撞正lunch time 要排長龍,外觀看店鋪都好細間,分兩邊坐位,望入去得20個位都唔知有無,點知好好彩去到,剛好安排左個單邊位俾我可放手袋。👍🏻之前問朋友去灣仔有咩好介紹,我只想食粉麵之類既野,朋友第一時間推介呢間,原來真有原因...我係香港都食過好多越南粉...但呢間暫時係我食過既最好食的一間,我叫左一碗牛肉粉+春卷+橙紅茶...碗麵既份量夠...粒牛丸真係好好食,咬落去好多肉汁,牛肉都好食重牛味,碟春卷好脆同夠熱,有誠意,杯橙紅茶就無咩特別驚喜。其實一個女子食咁多野都幾跨張....😂
2021-03-22 767 瀏覽
餐廳是朋友介紹的,午飯時段店外已經有長長的人龍,店鋪大約十幾個位,所以要有耐性等待,不過,很值得,是我吃過最美味的和牛湯河。招牌春園河 ($73)(和牛湯底,半生湯安格斯牛肉,慢煮牛肉條,蘿蔔粒)和牛湯底清但很濃郁,加上青檸和辣椒,立即昇華,安格斯牛肉軟諗,最欣賞慢肉牛肉條,冇牙阿婆都食到,加上自身少少的膠質,美味又不失口感,果然招牌。火炙半熟和牛片河($98)(和牛湯底,火炙和牛,蘿蔔粒)都好食,比較安格斯牛肉,多了一種煙燻的味道,但對於我這個廢舌頭,不太比較到和牛與安格斯牛肉的分別🤣招牌春園春卷配青檸魚露汁($36)外皮很脆,口感很豐富,配上魚露汁,解膩凍香橙紅茶($18)清香,喜歡它不太甜,但有點少總括而言,我覺得過灣仔值得試,但中午晚飯時段,就預了要排隊,餐廳用料靚,所以值而個價,但份量如果多一點點就好,對女士而言就剛好,男士應該不夠吃。
招牌春園河 ($73)
(和牛湯底,半生湯安格斯牛肉,慢煮牛肉條,蘿蔔粒)
火炙半熟和牛片河($98)
(和牛湯底,火炙和牛,蘿蔔粒)
招牌春園春卷配青檸魚露汁($36)
外皮很脆,口感很豐富,配上魚露汁,解膩
凍香橙紅茶($18)
清香,喜歡它不太甜,但有點少

火炙半熟和牛片河
25 分鐘 (堂食)
火炙半熟和牛片河
2021-03-13 450 瀏覽
招牌春園河及和牛大滿足全配料河。入內不懷期望,但又出奇滿足。招牌河以和牛湯底,配安格斯生牛肉片,很嫩滑有牛肉味,另有兩小件慢煮牛肉粒,質地軟稔不靭,有兩小片蘿蔔,很有日本那種甜。河粉很滑溜,份量也不少,吸收湯汁精華,入口清爽。至於那碗大滿足,多了澳洲牛肉丸,同樣美味。食物貨質高,環境方面有點狹窄,故不宜阻礙生意,由坐低至完事大概二十至二十五分。
2021-03-06
✨今日終於食到間勁正越南河要分享🐮和牛湯底好正💦❐ 澳洲牛丸牛肉雙拼河(配料有半生熟安格斯牛肉、澳洲牛肉丸同蘿蔔粒) 🍜 $75評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗⟰ 湯底極濃牛味好有層次飲落d牛味再慢慢滲出黎,食食下不知不覺會飲哂💦⟰ 河粉份量多而且好幼滑吾會煮到淋哂仲掛到湯✨⟰ 半生熟安格斯牛肉份量超多而且大大塊口感嫩滑又彈牙,一入口牛肉汁充滿口腔💖 ⟰ 大隻仔讚個牛肉丸有100分,仲好味過振興!一咬牛肉汁彈出黎💦而且睇到牛肉丸入面脂肪比例好好令到成粒丸超彈牙又勁香濃牛味,食完啲肉汁仲係個口度徘徊‼️❐ 招牌春園河(配料有半生熟安格斯牛肉、慢煮牛肉條同蘿蔔粒)🍜 $73評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯⟰ 慢煮牛肉條🥓脂肪層次分明炆到好淋建議加辣醬同甜醬食更出色✨⟰ 豆腐妹吾食葱同芫茜所以走左所以大家見到個碗比較清⟰ 湯底我地2個食完都無口渴💦❐ 招牌春園春卷配青檸魚露汁 $36評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯⟰ 春卷入面有粉絲木耳口感清新有層次,外皮炸到好薄好鬆脆,包生菜食平衡左個油膩感✨⟰ 青檸魚露汁調味剛好夠開胃❐ 凍香橙紅茶微甜🧃
✨今日終於食到間勁正越南河要分享🐮和牛湯底好正💦

❐ 招牌春園春卷配青檸魚露汁 $36
評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯
⟰ 青檸魚露汁調味剛好夠開胃

❐ 凍香橙紅茶微甜🧃 $18 凍即磨咖啡☕️ $22
⟰ 本身小妹係🍊香橙綠茶既大粉絲,好想讚呢杯香橙紅茶好出色,解渴清新吾會太甜✨好多地方配呢d果茶都會加糖水而且橙味超假,呢度堅係真!橙!味!
⟰ 大隻仔話即磨咖啡夠香夠滑✨

🍚推介指數
☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☹ ☹ (10為最高)
  • 澳洲牛丸牛肉雙併河
  • 凍香橙紅茶微甜
2021-03-09 320 瀏覽
門口經常排隊, 標榜使用和牛, 試過果然好味, 再加上炆到超林嘅牛腩,仲有清而濃味嘅牛骨湯底。湯夠熱河粉亦爽滑。雖然等咗半個鐘頭, 但仍然值得。推介春園河,性價比高。👍🏼
2021-03-04 334 瀏覽
同正宗越南牛骨清湯係有少少唔同嘅和牛湯底牛肉味重好多叫左碗澳洲牛丸牛肉雙拼河半生熟安格斯牛肉肉味濃大大塊真係好吸引好滿足!牛丸都爽口,但未到覺得好特別成碗麵嘅份量都足夠唯一係碗底比較淺身食到最後河粉吸走左好多湯底如果多啲湯食落就舒服好多喇
同正宗越南牛骨清湯係有少少唔同嘅
和牛湯底牛肉味重好多

叫左碗澳洲牛丸牛肉雙拼河
半生熟安格斯牛肉肉味濃
大大塊真係好吸引好滿足!
牛丸都爽口,但未到覺得好特別

成碗麵嘅份量都足夠
唯一係碗底比較淺身
食到最後河粉吸走左好多湯底
如果多啲湯食落就舒服好多喇
午餐
2021-03-02 367 瀏覽
今日天陰陰想食d暖胃既野黎到灣仔一間專門食越南粉既小店舖頭唔大 不過等左一陣就有得入去食啦叫左招牌春園河order果陣可以揀洋蔥 蔥同莞茜既份量 非常貼心麵都可以揀河粉或者金邊粉我就揀左河粉 佢個河粉超好味唔會係出面好稔一pat pat咁 咁有口感既河粉真係第一次食啊!menu上寫既和牛濃湯真係好重牛味越南粉最講求就係個湯底佢個湯底真係好濃 好正 有碗湯既顏色已經睇得出有幾正!餸就有半熟安格斯牛肉,慢煮牛肉條同蘿蔔粒牛肉同牛肉條入口即溶 蘿蔔索曬d湯全部都好好味啊碗湯仲爭d飲曬添😋另外仲加左個雞翼呢個雞翼都非常高質外面好脆 好香口佢比既醬汁都好好味好欣賞d鋪頭係專注整一樣菜式menu入面唔多選擇咁代表果樣野一定好好味啦!
今日天陰陰想食d暖胃既野
黎到灣仔一間專門食越南粉既小店
舖頭唔大 不過等左一陣就有得入去食啦

叫左招牌春園河
order果陣可以揀洋蔥 蔥同莞茜既份量 非常貼心
麵都可以揀河粉或者金邊粉
我就揀左河粉 佢個河粉超好味
唔會係出面好稔一pat pat咁
咁有口感既河粉真係第一次食啊!
menu上寫既和牛濃湯真係好重牛味
越南粉最講求就係個湯底
佢個湯底真係好濃 好正
有碗湯既顏色已經睇得出有幾正!
餸就有半熟安格斯牛肉,慢煮牛肉條同蘿蔔粒
牛肉同牛肉條入口即溶 蘿蔔索曬d湯

外面好脆 好香口
佢比既醬汁都好好味

好欣賞d鋪頭係專注整一樣菜式
menu入面唔多選擇
咁代表果樣野一定好好味啦!

雞翼
雞翼
2021-03-01 317 瀏覽
Weekend嘅下午茶時間嚟到【Spring Field】,因為店面坐位有限,排咗大概廿分鐘先有得入座😌【大滿足全配料牛肉河】配料包括有牛肉、牛丸同埋牛肉條😍餐牌寫明用和牛做湯底,入口有濃郁嘅牛肉味,食完都唔會口渴,加上超強吸湯力嘅河粉簡直係絕配🤤安格斯牛肉浸咗熱湯,生熟程度啱啱好,肉質軟滑👍🏼牛丸彈牙,味道竟然比起牛肉更加出色😯牛肉條肉質偏淋,食落似牛腩,味道不過不失【澳洲牛丸牛肉雙拼河】無論湯底定配料都係大同小異,爭在無咗牛肉條...個人認為牛肉條唔特別出色,下次叫呢個都夠...仲平少少😜飲品方面有叫【凍香橙紅茶】,不過掛住食唔記得影相😆飲落似係鮮橙汁加紅茶,酸酸哋唔會過甜,至少唔係化學糖精👍🏼

【大滿足全配料牛肉河】
配料包括有牛肉、牛丸同埋牛肉條😍
安格斯牛肉浸咗熱湯,生熟程度啱啱好,肉質軟滑👍🏼
牛丸彈牙,味道竟然比起牛肉更加出色😯
牛肉條肉質偏淋,食落似牛腩,味道不過不失

【澳洲牛丸牛肉雙拼河】
無論湯底定配料都係大同小異,爭在無咗牛肉條...
個人認為牛肉條唔特別出色,下次叫呢個都夠...仲平少少😜

飲品方面有叫【凍香橙紅茶】,不過掛住食唔記得影相😆
飲落似係鮮橙汁加紅茶,酸酸哋唔會過甜,至少唔係化學糖精👍🏼
大滿足全配料牛肉河
大滿足全配料牛肉河
2021-02-25 521 瀏覽
越南嘢同日本嘢我地平時就食得多,但係你有冇諗過兩種菜mix埋可以擦出咩火花呢🤔🤔?去Spring Field就可以比到一個答案你🤤🤤!首先餐廳係唔接受book位嘅。如果唔想排咁耐隊嘅話就要儘量避開lunch hour🤣🤣。我去到果陣已經係下晝1點幾,不過都要等大約25分鐘先可以入座。店面好有日本酒吧feel,除左有平時坐開嘅2人/4人檯仲有吧檯同高凳,可以望住廚師係開放式廚房入面烹調美食😍😍。我order咗招牌春園河同凍香橙紅茶。碗河粉用咗和牛湯底,飲落清清地,唔會覺得油膩。而餸就有半生熟安格斯牛肉、慢煮牛肋條同蘿蔔粒。生牛肉片嘅厚度適中,咬落唔韌,而牛味亦相當濃郁。至於牛肋條,食得出有用心慢煮,因為放落口有種即溶既感覺。蘿蔔原本expect係用黎吸收和牛湯底嘅精華,但係出其不意,食落竟然有關東煮嘅味!凍香橙紅茶落咗新鮮橙片,入口好清新,啱晒用黎送偏清淡嘅牛河。順帶一提,店方亦有提供日本拉麵店常見嘅餐前小食:涼拌辣豆芽比食客享用🤤🤤。本身打算叫埋季節限定食品:特濃日本雞蛋布甸+自家製咖啡淡忌廉嘅,可惜職員話賣曬,希望遲啲有機會可以再試啦~

凍香橙紅茶

2021-02-05
25 分鐘 (堂食)
凍香橙紅茶
2021-02-21 388 瀏覽
有好多朋友都極力推介我試呢間餐廳,所以我今日決定試一試。呢間餐廳唔算難搵,囍帖街隔兩條街就搵到 紅磚牆嘅底部配上日式嘅裝修,令呢間店舖別樹一格一入到店舖,已經聞到一陣陣嘅和牛香味。坐低再望望餐牌,幾乎所有款式都同和牛有關,仲要有中英對照,非常貼心 我就叫左一個澳洲牛丸牛肉雙拼河。叫完嘢食,抬頭一望,就見到佢有教張”高手教路”,構成客點樣享受每一碗和牛湯河麵一到,當然要跟足食法,先飲一啖和牛熬製嘅湯底。濃烈嘅和牛湯汁一剎那充滿整個口腔,再慢慢流入喉嚨 再將撕碎咗嘅香料,連同和牛河粉一啖入口。和牛既油香配上清淡嘅青草同青檸味,由脷尖滲到脷底,絕對令我一啖接一啖入口除此之外,我仲叫咗一份香草牛油蒜香雞翼。三隻雞翼炸成蛋黃色,表面再塗上牛油🧈 食落同雞翼嘅油分融為一體,充滿滿足感。再加上佢哋自家製魚露醬,特別野味 唯一美中不足嘅係,味道略為偏淡,如果鍾意食濃味嘅朋友就可能未必滿足😆整體而言,服務態度良好,我覺得凍嘅時候侍應就即刻閂細冷氣食物質素唔使講啦,和牛點會差🤤🤤所以今個牛年,你唔係唔食呀嘛?
紅磚牆嘅底部配上日式嘅裝修,令呢間店舖別樹一格

我就叫左一個澳洲牛丸牛肉雙拼河。

香草牛油蒜香雞翼

整體而言,服務態度良好,我覺得凍嘅時候侍應就即刻閂細冷氣
食物質素唔使講啦,和牛點會差🤤🤤

所以今個牛年,你唔係唔食呀嘛
香草牛油蒜香雞翼
  • 澳洲牛丸牛肉雙併河
2021-02-12 453 瀏覽
Chancing a oft-cramped fusion pho that sits one street near Lee Tung Avenue – wagyu onsen egg beefbowl / pho will definitely make you lingering. -灣仔利東街附近餐廳臥虎藏龍🤩低中高價位一概囊括。中午十二點準時報到,十五分鐘後已經大排長龍。廚師炙燒牛肉的手基本上沒有閒過,準備一碗碗厲害的招牌春園河:半生熟安格斯牛肉、慢煮牛肉條加超入味蘿蔔,有夠澎湃正點。-第二次再訪點了火炙和牛溫泉蛋飯,附有越式青檸魚露沙律,Nước chấm(越南魚露)粉我本人直接給他拌下去,意想不到的結合是100%的搭!🫔(對拌飯有莫名奇妙的情意結)有夠清爽好過癮,直接收進壓箱寶。
火炙和牛溫泉蛋飯

2021-02-10
10 分鐘 (堂食)
午餐
火炙和牛溫泉蛋飯
2021-02-04 474 瀏覽
店舖細細感覺似拉麵店但其實主打越式牛河價錢唔貴但食到安格斯牛甚至和牛 性價比高難怪午市經常排長龍招牌春園河 $73 (和牛湯底, 半生熟安格斯牛肉, 慢煮牛肉條, 蘿蔔粒)唔貪心先試下個招牌配搭湯底清得來好重牛鮮味 飲完唔會口喝加上越式湯河必備的香草同辣椒加埋入湯提升味道半生熟牛肉同超軟腍牛肉條都好嫩好重牛味而且份量絕不吝嗇 蘿蔔粒入哂味又甜冇渣河粉可以轉金邊粉 唔使加錢粉煮得剛剛好晶凝通透唔過腍食下食下就清哂成碗 絕對值得一試!
店舖細細感覺似拉麵店但其實主打越式牛河
價錢唔貴但食到安格斯牛甚至和牛 性價比高
難怪午市經常排長龍

招牌春園河 $73
(和牛湯底, 半生熟安格斯牛肉, 慢煮牛肉條, 蘿蔔粒)
唔貪心先試下個招牌配搭
湯底清得來好重牛鮮味 飲完唔會口喝
加上越式湯河必備的香草同辣椒加埋入湯提升味道
半生熟牛肉同超軟腍牛肉條都好嫩好重牛味
而且份量絕不吝嗇 蘿蔔粒入哂味又甜冇渣
河粉可以轉金邊粉 唔使加錢
粉煮得剛剛好晶凝通透唔過腍
食下食下就清哂成碗 絕對值得一試!
2021-01-27