2023-04-23 21 瀏覽
呢間成日經過都見到好多人,咁岩同呀女玩完佢訓左,即同老公坐低試下😍 環境闊落舒服,空間感十足開陽設計,仲有可愛的公仔同有趣的字句!.超煙韌榴楗奶蓋 $80豆乳焙茶 $36牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯 $52超強芝士醬雞軟骨 $46地道避風塘炸脆雞 $36.首先介紹兩杯野飲真係不得了,全新限定榴連甜品勁吸引😍選了榴楗奶蓋,大大杯勁足料滿滿珍珠芋圓,食落超煙韌,加埋面頭奶蓋和榴連香超級正!不過太足料好飽🤣.豆乳焙茶用上7.6豆乳和日本焙茶粉,豆香茶底濃厚,甜度剛好口感細滑,罐裝設計仲好得意,又係超級正🤤.肚餓點左小食,粢飯又一驚喜!大大件入面係炸蝦、玉子燒、牛油果、肉鬆青瓜絲、油炸鬼,超級足料大件到一啖咬啱晒🤣食落甜甜地脆卜卜,飯煙煙韌韌,飽肚又好味😋.兩款炸物炸得脆口,雞翼避風塘口味香辣惹味,雞軟骨芝士醬出色但好邪惡貼心地分開上🤣.環境舒服價錢又唔貴,食物同飲品簡直超出預期!難怪咁多人排隊,之後應該會變成我飯堂哈哈😆

超煙韌榴楗奶蓋 $80
豆乳焙茶 $36
牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯 $52
超強芝士醬雞軟骨 $46
地道避風塘炸脆雞 $36

2023-04-23 29 瀏覽
位於荃灣的輕鬆簡約餐廳,環境非常舒適、寬敞。無論是和家人一起用餐,還是和朋友聚會,這裡都是一個不錯的選擇,提供了豐富的美食選擇,其中包括紫麻薯豆乳、特濃豆乳雪糕筒和和風七味炸脆雞等令人垂涎的美食。紫麻薯豆乳。使用了新鮮的薯蓉和濃郁的豆乳,口感豐富,入口即化。薯蓉的香甜味道和豆乳的清爽口感相互融合,讓人感到愉悅和滿足。特濃豆乳雪糕筒。這款雪糕筒使用了優質的豆乳,口感非常滑順,甜度適中。雪糕的口感非常濃郁,但又不會太膩,吃起來非常過癮。和風七味炸脆雞。這道美食是一道非常經典的日式料理,使用了新鮮的雞肉和脆皮裹粉,口感十分酥脆。七味粉的香辣味道和雞肉的鮮嫩口感相互呼應,非常開胃。

外賣自取
2023-04-22 24 瀏覽
豆乳狂人推出了新產品,這次是紫薯系列😍,就被吸引了去吃啦。這次去的是海之戀分店,位於2樓角落。環境是木系的樹木裝修,還有波波吊燈做裝飾,坐在窗邊還可欣賞花草,感覺挺舒適寫意的🙈。-▪︎奶蓋紫麻糬波波豆乳 HKD$68這個是新出的飲品,是紫薯掛杯的賣相,配奶蓋配白玉串串。白玉口感煙韌,跟咸香味的奶蓋挺配合🤤。紫薯配豆乳挺香口的,味道香濃不會太甜😍,麻糬口感煙韌。-▪︎奶蓋豆乳茶 HKD$35這個用料豐富的飲品,是用易拉罐裝著的。材料有豆乳布丁、珍珠、西米、烏龍茶、豆乳、奶蓋、黃豆粉及白玉。豆乳味道香濃幼滑,配奶蓋多了一份咸香味🤤,配料多挺有咬感的。-▪︎狂人粢飯 HKD$32較喜歡吃原味的粢飯,而且是挺健康的組合。材料有油條、炸菜及肉鬆,是較鬆脆的組合😗。粢飯質感煙韌,不會有濕的口感。-▪︎紫紫之選 HKD$63這個也是新推出的,是紫薯和紫米的配搭🤩,既健康又香口的組合。這個用料也很豐富,材料有豆乳布丁、紫米、紫麻糬、紫薯、奶蓋豆乳及芋圓。奶蓋豆乳質感幼滑,豆乳布丁滑溜。-▪︎煙韌之選 HKD$45這個是人氣之選,鼠妹🐿跟家人也很喜歡吃的😎。材料有豆乳布丁 、特調椰奶、小丸子、珍珠、芋圓 及黑糖。

▪︎奶蓋紫麻糬波波豆乳 HKD$68

▪︎奶蓋豆乳茶 HKD$35

▪︎狂人粢飯 HKD$32

▪︎紫紫之選 HKD$63

▪︎煙韌之選 HKD$45
這個是人氣之選,鼠妹🐿跟家人也很喜歡吃的😎。材料有豆乳布丁 、特調椰奶、小丸子、珍珠、芋圓 及黑糖。煙煙韌韌的組合,既有咬感又飽肚,吃光後真的很飽😋。

2023-04-14
10 分鐘 (堂食)
2023-04-22 24 瀏覽
《SOYmart by 豆乳狂人 - 荃灣》呢一間主打食豆製品既人氣食店一向都好多人打卡同推介,連小妹都係佢既粉絲黎其實🤭因為我本來就喜歡食糖水😋特別係d煙煙韌韌既芋圓同小丸子類甜品,而豆乳狂人既甜品其實係好大份,一兜食完分分鐘正餐都唔洗食😌兩個人share份量就剛剛好又經濟d添😉今次喺荃灣行完街,沿路去埋海之戀呢邊諗住食甜品坐一下,店舖今次又換左新既theme park 主題佈置☺️周圍都見到果隻新既紫薯寶寶好得意呀,周圍都係主題樂園風既打卡位😉啱曬鍾意相機先食麻麻煩煩既我🤭當日我地兩丁友都眼闊肚窄下叫左幾多野食😅我地仲試埋新推出既紫薯系列甜品👍🏻值得推介💁🏻‍♀️狂人粢飯 $32朋友鍾意食粢飯,所以每次同佢黎我都預左入叫一個粢飯比佢😂入面有榨菜、油炸鬼、肉鬆等食材,切開後會見到好多饀料,而且order完即叫即整,所以好夠熱同埋口感黏糯,幾好食😋💁🏻‍♀️海苔肉鬆脆皮木棉豆腐 $38我一直都想試下佢既咸食,今次就一於試佢個木棉豆腐啦😉外層個皮脆得黎又係有少少煙韌,豆腐入面軟滑,而面頭又有大量海苔肉鬆,成件事好惹味,一客最少都有十粒,一啖一粒都幾方便💁🏻‍♀️紫紫之選 $63 到左甜品環節啦😋
《SOYmart by 豆乳狂人 - 荃灣》
💁🏻‍♀️狂人粢飯 $32

💁🏻‍♀️海苔肉鬆脆皮木棉豆腐 $38

💁🏻‍♀️紫紫之選 $63
到左甜品環節啦😋我個人都算係幾鍾意紫薯果種綿密感,佢既材料都係勁豐富架,食到有紫米、紫薯蓉、豆花、大量芋圓同奶蓋,每啖都食到好多唔同既食材,口感豐富之餘仲十分飽肚

💁🏻‍♀️奶蓋紫麻薯波波豆乳 $68
呢個豆乳飲品其實同紫紫之選有啲相似,不過入面就由芋圓轉左做小丸子,其實我覺得佢用匙羹食會比較方便啦,作為飲品,佢啲材料太多好多時都啜唔到上嚟,食起黎就論盡少少,不過佢個豆乳同奶蓋味道好出,成件事好濃郁好滿足

💁🏻‍♀️白玉字治抹茶豆乳雪糕 $43
朋友鍾意食抹茶嘅製品,所以見到有抹茶雪糕我都叫埋比佢試下,佢上面嘅抹茶白玉好煙韌彈牙,連埋抹茶豆乳雪糕一齊食好夾,個抹茶雪糕質感厚身味道濃郁,個人覺得佢個豆乳雪糕做得出色啲

雖然呢間嘢我都成日食,不過佢成日推出唔同類型嘅新產品,所以每次嚟都會有新推出嘅糖水可以試,令食客保持新鮮感,同埋我都幾鍾意佢餐廳嘅佈置,令人感覺好輕鬆同舒服🤭btw今次隻紫薯寶寶都幾cute,行過都可以過去打下卡㗎
2023-04-15
10 分鐘 (堂食)
2023-04-22 24 瀏覽
豆乳狂人已經有好幾間分店😝咁受歡迎,一定係有佢原因,之前淨係飲過佢哋嘅嘢飲都覺得唔錯,今日仲食埋小食甜品覺得好正!裝修方面,佢哋有好多卡通裝飾,坐得好舒服企理!牛油果鰻魚玉子粢飯 $55入面有鰻魚、牛油果有、玉子,仲有豬肉鬆😝好得意嘅配搭,成個感覺變咗好日式,熱辣辣好香好好食。佢哋包得好靚好整齊。拉絲吉列豬扒粢飯 $45粢飯入面有肉鬆、油炸鬼、榨菜同豬扒,呢個配搭好新奇。吉列豬扒脆口而且好厚肉😃有油炸鬼係新鮮即炸,咬落去脆卜卜。芋泥豆乳$32本身都好鍾意芋頭製品😆呢杯嘢飲有三份一都係芋泥,好多好豐富!飲嘅時候用飲管攪勻啲芋泥先,芋泥打得好均勻,唔會太甜。紅豆豆乳$32豆味香濃,紅豆🫘食落去有咬口😝同樣地都唔係太甜,幾好飲。和風白玊$45入面有幾粒大大粒白玊,有咬口。有紫薯、芋圓豆腐花,整體感覺甜甜地幾好食。基本上有芋圓嘅食物都唔會差得去邊✨紫麻糬豆乳 $53入面有紫薯、芋泥同紫米,超級豐富😝鍾意食啲有口感野嘅朋友仔岩曬。甜甜地幾好飲,食完之後都好飽✨

牛油果鰻魚玉子粢飯 $55

拉絲吉列豬扒粢飯 $45

芋泥豆乳$32

紅豆豆乳$32
豆味香濃,紅豆🫘食落去有咬口😝同樣地都唔係太甜,幾好飲。

和風白玊$45

紫麻糬豆乳 $53
2023-04-21 27 瀏覽
本身都係soy mart粉絲,成日經過都必定要買碗煙韌之選外賣!今次經過Soy Mart 手推出手全新紫薯系列,亦配合新系列打造左紫黃對比顏色歡樂氣氛 紫薯樂園供食客打卡~荃灣海之戀亦設有戶外空間,喜歡室外或帶狗狗人士岩晒紫薯新口味紫麻薯豆乳 $53紫薯、麻薯多重口感、豆味香濃!紫麻薯小丸豆花 $58紫薯麻薯好夾,白玉丸子煙煙韌韌、豆花滑溜溜~牛油果鰻魚玉子粢飯 $55想不到除左甜品,粢飯都幾出色鰻魚玉子同牛油果,仲有煙煙韌糯米,午餐之選!和風七味脆皮木棉豆腐 $32外脆滑溜,拍得住大排檔煙韌之選 $45平時食開,有珍珠、白玉、蕨餅、紅豆同清甜豆香嘅豆乳布丁,每次食都甘滿足!

荃灣海之戀亦設有戶外空間,喜歡室外或帶狗狗人士岩晒

紫薯新口味
紫麻薯豆乳 $53
紫薯、麻薯多重口感、豆味香濃!

紫麻薯小丸豆花 $58

紫薯麻薯好夾,白玉丸子煙煙韌韌、豆花滑溜溜~

牛油果鰻魚玉子粢飯 $55

想不到除左甜品,粢飯都幾出色
鰻魚玉子同牛油果,仲有煙煙韌糯米,午餐之選!

和風七味脆皮木棉豆腐 $32
外脆滑溜,拍得住大排檔

煙韌之選 $45
平時食開,有珍珠、白玉、蕨餅、紅豆
同清甜豆香嘅豆乳布丁,每次食都甘滿足!
2023-04-10
  • 牛油果鰻魚玉子粢飯
  • 紫麻薯豆乳
平時經過海之戀都見到唔少人係到買嚟食,有朋友介紹呢一間甜品既價錢抵,而且款式選擇都多,最重要既係小編作為一個芋圓控,點少得特登嚟試一次先🍀煙韌之選 $45係濃郁豆乳味嘅布丁上面加入咗唔少嘅配料,例如小丸子珍珠芋圓等等,用左特調椰奶同黑糖增加唔少既風味,芋圓質地煙韌,仲食到入面有啲芋頭粒粒,質感同味道都幾正,布丁質地唔會太實,會入口即溶,令豆味係口入面爆開咁,椰奶同黑糖配合都好夾,食完飯再share都幾好嫁整體嚟講款式選擇都唔少,有飲品、小食同栥飯選擇,都幾推薦大家得閒就嚟試吓好食:❤️❤️❤️❤️🖤抵食:❤️❤️❤️❤️🖤📍SOYmart by 豆乳狂人 (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖

🍀煙韌之選 $45

好食:❤️❤️❤️❤️🖤
抵食:❤️❤️❤️❤️🖤

📍SOYmart by 豆乳狂人 (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖
2023-04-20 28 瀏覽
2023.04.16今晚去荃灣海之戀Donki行街之前🛒去左呢間人氣大熱既🔥豆乳製品店食晚餐🍴餐廳設計開揚👐🏻簡約清新風🌱同時設有卡位🛋️Bar 位👍🏻窗口位🪟無論一個人定同三五知己黎都無問題✌🏻紫麻薯小丸豆花 $58超大杯😆紫白色既外表係由紫薯🍠黑糖⚫️豆花🤍麻糬⚪️豆乳🤍小丸子⚪️而成👩🏻‍🍳而食落唔會太甜,豆味較濃郁而且配料較為煙韌!口感較豐富😄鮮芋泥豆乳 $32黑白芝麻豆乳 $327.6特濃豆乳係餐廳熱Hit既產品🔥口味眾多!而且包裝方便攜帶🫶🏻今次呢兩枝係我兩老最鍾意既口味!佢地鍾意調配既口味剛剛好而且唔會過甜🥰Gold純度鹹蛋王Mini 豆卜 $38地糖避風塘炸脆雞 $36牛油果🥑吉列蝦🍤青瓜絲🥒瓷飯 $52唔好以為佢地只得甜品同飲品!其實佢地仲有多款小食!而且每樣份量都好多😆一次叫幾款開心share 就最好不過😚瓷飯仲會細心切成兩份🔪
2023.04.16

紫麻薯小丸豆花 $58

鮮芋泥豆乳 $32
黑白芝麻豆乳 $32

Gold純度鹹蛋王Mini 豆卜 $38
地糖避風塘炸脆雞 $36
牛油果🥑吉列蝦🍤青瓜絲🥒瓷飯 $52

吉烈豬扒粢蛋飯粢飯份量十足,裏面嘅餡料好豐富,有吉列豬扒、肉鬆、青瓜、油炸鬼、沙律醬、玉子,個沙律醬酸酸甜甜中和返粢飯嘅油膩感,油炸鬼好酥脆,粢飯煙韌適中。牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯粢飯軟淋淋,牛油果同炸蝦嘅配搭好夾,青瓜絲令到個粢飯好清爽,而裏面嘅餡料相當足料,食落口感豐富,店員將粢飯切開咗一半,可以同朋友share一齊食。三色芋圆豆花三色芋圓口感煙韌軟糯,豆腐花好濃郁嘅豆香味,而我覺得凍食好味啲。紫麻薯小丸豆花紫麻薯好大舊食落好濃紫薯味,口感煙韌,而且仲有紫薯泥、小丸子、豆腐花,食落啱啱好唔會太甜。黑白芝麻豆花黑芝麻味好濃郁,連埋豆腐花一齊食好夾,食落唔會太甜,豆腐花質地軟滑入口即融。多芒小丸子芒果好大粒份量好多,材料好豐富有小丸子、芒果、西米、芒果汁、鮮奶油,芒果食落好甜唔會好酸,小丸子煙煙韌韌好有咬口,每一啖都充滿芒果味好好食。
吉烈豬扒粢蛋飯

2023-04-18
  • 牛油果鰻魚玉子粢飯
  • 吉列豬扒粢蛋飯
2023-04-18 27 瀏覽
這一間豆乳狂人又出咗新款式飲品同甜品,今次出嘅新味道同以往有D不同🤔,望著賣相比起以以往更加吸引,就去試吓吖!.紫紫之選 $63今次出咗兩款新產品,我選擇咗(紫紫之選)呢一款🤔,材料:豆乳布丁、紫米、紫麻薯、紫薯、奶蓋、豆乳、竽圓等,食到入口多層口感,一啖芋圓包著奶蓋咸咸甜甜味道特別又有咬口,啖啖豆香嘅豆乳😙又夠滑口,竽圓口感煙韌軟滑😋,啖啖紫薯口感軟綿綿,配埋豆乳一甜一啖恰恰好!.紫麻薯奶蓋波波豆乳$68呢一款都係今次推出新產品🤔,材料:紫薯泥、麻糬、小丸子、豆乳、糖、奶蓋配白玉串串、奶蓋、紫薯粉,飲到入口帶點豆香而滑口😋,同時又飲到滑滑紫薯泥,再加口感豐富麻糬及小丸子又有咬口煙韌,真係有得飲又有得食😚,另外配埋白玉串串好可愛😍,小果果都好鍾意食!.狂人粢飯 $32呢款狂人粢飯同以往D粢飯比較豐富🤔,肉鬆、油炸鬼、炸菜,食到入口味道啖啖口感😋好正,佢嘅粢飯粒粒口感,整件嚟講我都好鍾意食!.吉列豬扒粢蛋飯 $45呢一款豬扒粢蛋飯真係夠哂豐富😮,材料:豬扒、蛋、肉鬆、青瓜絲,食入口多層口感味道香口😙,尤其是豬扒脆口肉質腍口😋,配埋香滑蛋美味肉鬆青瓜絲爽口多層口感夠哂豐富!.7度輕豆乳 $

紫紫之選 $63

今次出咗兩款新產品,我選擇咗(紫紫之選)呢一款🤔,材料:
紫麻薯奶蓋波波豆乳$68

狂人粢飯 $32

吉列豬扒粢蛋飯 $45

7度輕豆乳 $24
呢一樽輕豆乳飲入口味度十分之濃厚😋,奶白色嘅賣相,豆香味勁濃味😙都好滑口!
芋泥豆乳 $32

呢樽芋泥豆乳一款兩種味道🤔,竽泥都好豐富啖啖口感軟綿綿😋,配埋香滑豆乳濃濃豆味😙,兩者都好夾一軟一滑好好飲!
豆乳烏龍茶布丁珍珠 $32
呢一杯布丁珍珠味道飲入口好似珍珠奶茶🤔,又有D似烏龍茶底味道較為清香😙,比起珍珠奶茶較為清味而豆味濃郁😋!
和風白玉 $45

呢款甜品夠哂豐富用咗多種材料:豆乳布丁 、紅豆 、白玉 、特調椰奶 、芋圓 、蕨餅、 黑糖,大大粒圓碌碌白玉,煙煙韌韌竽圓,軟綿綿蕨餅,香甜腍軟紅豆,豆乳布丁香而甜滑😋,再加埋香滑嘅椰奶更加滑口,添加埋黑糖香甜又美味!
煙韌之選 $45
呢一款煙韌之選整款配料都係有口感,豆乳布丁、 特調椰奶 、小丸子、 珍珠、 芋圓、 黑糖,整款甜品滿滿豆乳布丁,配埋特調椰奶又香又滑口😋,加添埋黑糖令到小丸子、珍珠、芋圓甜口又好食!

2023-04-10
2023-04-17 423 瀏覽
荃灣海之戀的同豆乳狂人,每次經過都大排長龍,今次決定黃昏去到試下,鹹點,粢飯同埋甜品一次過當晚餐餐廳用上淡綠色的裝修採取半開放的座位,利用商場玻璃外光線增加咗空間感,有好多打卡位,可以瘋狂打卡。 兩款粢飯都份量驚人,好重手,外層用紙包著,內裏再有一層保鮮紙包得很 紮實,很衛生,預先切開成兩邊,方便即刻享用。牛油果鰻魚玉子粢飯 很創新的配搭,暖粒粒,厚厚的玉子和新鮮的牛油果, 鰻魚嘅汁配上了即炸的油炸鬼,肉鬆及炸菜,口感勁豐富,好飽肚勁滿足。吉列豬扒粢飯吉烈豬扒又點少得都有玉子呢!但等咗一陣先食微微淋咗,但口感還是可以的。鹹點方面全部即叫即炸,需要稍等一下。芝士醬雞軟骨外脆內軟,芝士醬帶有少少鹹香,可隨個人口味而點上鹹蛋黃mini豆卜細細粒外層香脆帶著濃濃的鹹蛋黃味,內層豆腐口感滑滑紫麻薯小圓豆花最新推介的紫薯系列,有多款選擇麻薯濃郁紫薯味,豆花口感超豐富,小丸子煙韌,整體超滿足 。

紮實,很衛生,預
先切開成兩邊,方便即刻享用。

牛油果鰻魚玉子粢飯

吉列豬扒粢飯
吉烈豬扒又點少得都有玉子呢!
但等咗一陣先食微微淋咗,但口感還是可以的。

鹹點方面全部

即叫即炸,需要稍等一下。

芝士醬雞軟骨
外脆內軟,芝士醬帶有少少鹹香,可隨個人口味而點上

鹹蛋黃mini豆卜
細細粒外層香脆帶著濃濃的鹹蛋黃味,內層豆腐口感滑滑

紫麻薯小圓豆花
最新推介的紫薯系列,有多款選擇
麻薯濃郁紫薯味,豆花口感超豐富,小丸子煙韌,整體超滿足 。

豆乳每日於店內新鮮製作, 在豆乳製作上, 採用非基因改造黃豆, 並使用日本熟漿技術🇯🇵, 令豆味更濃郁!除咗有豆乳產品外, 仲有多款粢飯同小食選擇, 亦幾適合打卡!呢間人氣豆乳店嘅豆乳非常出色, 鍾意豆乳嘅朋友絕對值得一試👍🏻 店舖採用簡約裝潢風格, 以綠色木系為主調, 開放式設計, 感覺舒適闊落, 打造悠閒寫意嘅歇腳點~ 設有堂食, 點餐後可以搵個位置坐ꕀ💜紫麻薯小丸豆花每日新鮮製作, 入口食到滑溜嘅豆花, 豆香味突出, 再加上煙韌軟糯嘅紫麻薯同Q彈嘅小丸子, 口感層次豐富!鍾意豆花同麻糬嘅朋友就唔好錯過喇~🍵7.6抹茶豆乳抹茶味濃厚, 口感香滑, 同豆乳味道超級夾, 有驚喜的~ꕤ 🫘十勝紅豆豆乳十勝紅豆香甜綿密, 豆味濃郁, 豆乳搭配紅豆, 兩個味道互相平衡, 又唔會太甜, 好matchꕀ🖤黑白芝麻豆乳黑芝麻味濃厚, 又有好香嘅豆乳味, 質感濃稠, 好似飲緊芝麻糊咁!🤎胚芽燕麥豆乳分成上下兩層, 飲落有胚芽香氣, 好creamy~ 燕麥同豆香均突出, 感覺健康又飽肚🤍7.6特濃豆乳純豆乳更能突出豆香味, 口感香醇順滑, 豆味真係好香濃!

💜紫麻薯小丸豆花

🍵7.6抹茶豆乳
抹茶味濃厚, 口感香滑, 同豆乳味道超級夾, 有驚喜的~ꕤ

🫘十勝紅豆豆乳

🖤黑白芝麻豆乳

🤎胚芽燕麥豆乳

🤍7.6特濃豆乳
純豆乳更能突出豆香味, 口感香醇順滑, 豆味真係好香濃!
2023-04-16
  • 十勝紅豆豆乳
  • 黑白芝麻豆乳
  • 7.6抹茶豆乳
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥛🥛🥛🥛🥛🍴🍽🍴🍽🍴🍽-雖然係豆乳專門店,但甜品同小食選擇都好多,諗食咩都有選擇困難😆。甜品杯最正係配料好足,好似食極都仲有咁,每一羹都係料多過糖水,食完係會超滿足🥰。🥢 蕨餅丸子三色芋圓 🆙(仙草+小丸子+ 芋圓+ 椰奶+ 蕨餅+ 黑糖) 一碗充滿住煙韌食材嘅甜品,當日冇小丸子所以店員換咗大丸子, 蕨餅嘅口感夠滑,同黑糖底好夾🥰,個人覺得黑糖味偏濃所以就算配粉團配料都好夠味。🥢 多芒仙草 🆙(仙草+ 西米+ 芒果汁+ 椰奶+ 芒果) 芒果肉好多又夠甜,中意芒果類甜品一定要試試佢,配仙草同西米感覺冇咁邪惡同埋清新d,凍冰冰好消暑😎。糖水底用咗椰奶同芒果,酸酸甜甜唔會太膩😍。🥢 吉列豬扒粢蛋飯 🆗一貫舖頭足料嘅作風,連粢飯都係爆餡咁餸多過飯!平時食粢飯都係中間先有多少少餸食吓,但呢間嘅粢飯係食到頭尾都係有炸豬扒,好欣賞。📌 舖頭係外賣自助營式,荃灣分店堂食有唔少坐位,新裝修環境都唔錯,如果想外賣,佢地嘅包裝一啲都唔馬虎,尤其甜品盒,入面有加一個小內蓋防漏,唔似平時外賣甜品d汁易漏哂去個袋👍。📌 餈飯可以叫廚房切半但記住落單前講聲~ 🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥛🥛🥛🥛🥛🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢 蕨餅丸子三色芋圓 🆙
(仙草+小丸子+ 芋圓+ 椰奶+ 蕨餅+ 黑糖)

🥢 多芒仙草 🆙
(仙草+ 西米+ 芒果汁+ 椰奶+ 芒果)

🥢 吉列豬扒粢蛋飯 🆗

📌 餈飯可以叫廚房切半但記住落單前講聲~

🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7.5/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 6.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥛🥛🥛🥛🥛🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 SOYmart by 豆乳狂人 (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖

🗺 SOYmart by 豆乳狂人 (沙田)
沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖

🗺 SOYmart by 豆乳狂人 (樂富)
樂富聯合道198號樂富廣場 ZoneA 1樓1168-1170號舖

#bakdiu甜品 #bakdiu荃灣
2023-04-13 312 瀏覽
今日係海之戀行Donki行到攰攰地行下個商場,原來呢度有間咁大既豆乳狂人😱😱裝修幾靚好大間好chill,話說之前係沙田朋友屋企外賣過一次真心好好食,所以同朋友即刻坐低叫黎食🤭🤭。呢度最出名就係豆乳,所以我地叫左幾款一齊Share食,分別係「鮮芋泥豆花 $32」、「多芒楊枝甘露 $48」、「三色芋圓煙韌之選 $45」。鮮芋泥豆花超足料!豆花又滑又香豆味,加埋超多份量既芋泥好creamy 柔滑。多芒楊枝甘露真係超多芒,芒果份量多到可以4個人Share食,唔太甜好甘香。三色芋圓煙韌之選❣️超正!之前就係食過呢個!又有珍珠、小丸子、芋圓!再加椰汁同豆花,真心好得👏🏻仲要一啲都唔貴!好抵食!。除左甜品仲有少量小食,又估唔到整得幾好味😋,我地叫左「地道避風塘炸脆雞 $36」同「酥炸雞軟骨 $38」都好酥脆可口。。仲有一款比較特別既甜品就係宇治抹茶豆乳雪糕 系列😇😇好似係新產品,我地叫左「糯米糍紅豆宇治抹茶豆乳雪糕 $47」豆香味重又帶點抹茶香👏🏻好清新既感覺。。環境好大好舒服,岩晒我地成班朋友黎食甜品chill 下😋😋

環境好大好舒服,岩晒我地成班朋友黎食甜品chill 下😋😋
作為一個豆奶愛好者,知道「豆乳狂人」好耐,可惜一路都冇經過佢啲分店。今次咁啱行去南豐沙廠,順便去海之戀掃貨。分店環境光猛,設計行簡約木質風,亦都有唔同趣緻擺飾,好似一個公園咁,例如有摩天輪。餐廳採用自助形式,客人需要喺用餐完畢之後自行清理檯面,而喺門口仲可以見到後面嘅機房設施,睇到啲豆類製品到底點樣整出嚟,呢樣都幾特別。<鮮芋泥豆乳> $32本身個樽已經唔細,入面好似有接近1/3既鮮芋泥。餐廳建議飲前用飲筒攪拌先再飲,芋泥質地幼滑均勻,滿滿天然芋泥甜味,大杯又抵飲。<7°6豆乳抹茶> $36抹茶同豆乳一向都知喺perfect match,但呢杯7°6豆乳抹茶確實唔錯。豆乳加埋抹茶粉整體質感比較似飲品,但又不失濃厚。<超煙韌榴槤奶蓋> $80超煙韌榴槤奶蓋喺期間限定系列,芝士奶蓋上面既榴槤肉好creamy,味道香濃食完仲帶有餘韻。榴槤奶蓋下有芋圓、地瓜圓、黑糖珍珠、小丸子,口感果然超煙韌。加埋榴槤肉一齊食不得了,完全喺為榴槤愛好者而設既甜品,份量咁大,2-3個人分享都好夠食。<狂人粢飯> $32粢飯份量大到已經可以當一餐。糯

<鮮芋泥豆乳> $32

<7°6豆乳抹茶> $36

<超煙韌榴槤奶蓋> $80

<狂人粢飯> $32
粢飯份量大到已經可以當一餐。糯米濕潤柔軟,包裹著油炸鬼﹑榨菜、肉鬆、白芝麻等餡料,肉鬆香口,加上鹹鹹的炸菜粒同埋油條,口感豐富。

<黑糖豆花> $22
呢個相對傳統一些,簡單豆品,但豆香味濃,黑糖味淡淡地唔會話蓋過咗豆花味道。

<多芒楊枝甘露> $48
食過既楊枝甘露既入面數一數二多料既~有切得大大塊既芒果肉﹑柚子肉﹑大量西米同椰奶,不論味道同口感都相當豐富,香甜又清新。
外賣自取
  • 鮮芋泥豆乳