2023-04-12 214 瀏覽
豆乳狂人在荃灣開了一段時間,風評一向很好,朋友說味道好又健康,但我們一直都無經過,當日終於有時間帶太太過去✏️位置(9/10):海之戀商場二樓,地點便利。✏️環境(8/10):裝修開揚,面積大,像cafe般舒適✏️服務(8/10):食物有號碼,方便下單,出餐算快✏️食物(8/10):食物種類多,主推飲品、甜品及小食🌟超煙韌榴槤奶蓋 - $80一打開蓋就滲出一股榴槤香,如同桌有不食榴槤的要小心搞拌後發覺原來除了面層頗多的榴槤蓉外,奶蓋那一層也是混入榴槤漿,榴槤控必食!加上店家特色超煙韌的豆花、珍珠、小丸子及紅豆等配料,口感豐富,更是十分飽肚,予人驚喜🌟抹茶紅豆小丸子 - $48採用日本產抹茶粉、豆乳、紅豆及小丸子的特飲,味道調和得宜,不會太甜亦沒有抹茶粉的苦澀,而口感亦夠豐富。店家調好飲品後,會用鋁蓋封死樽頂,感覺衛生,方便運輸,亦可存放更長時間🌟黑白芝麻豆花 - $28豆花十分香滑,配合香濃的黑白雙色芝麻,口感飽滿,味道不會太甜,很適合愛健康的朋友食用🌟牛油果鰻魚玉子粢飯 - $55粢飯的餡料包括油條、牛油果、鰻魚、蛋切蒸蛋及青瓜絲,少有的裝得很滿,幾乎不會咬到沒餡料的粢飯,味道比較豐富,咸咸

✏️位置(9/10):海之戀商場二樓,地點便利。
✏️環境(8/10):裝修開揚,面積大,像cafe般舒適
✏️服務(8/10):食物有號碼,方便下單,出餐算快
✏️食物(8/10):食物種類多,主推飲品、甜品及小食

🌟超煙韌榴槤奶蓋 - $80
一打開蓋就滲出一股榴槤香,如同桌有不食榴槤的要小心

抹茶紅豆小丸子

🌟抹茶紅豆小丸子 - $48

黑白芝麻豆花

🌟黑白芝麻豆花 - $28

🌟牛油果鰻魚玉子粢飯 - $55
粢飯的餡料包括油條、牛油果、鰻魚、蛋切蒸蛋及青瓜絲,少有的裝得很滿,幾乎不會咬到沒餡料的粢飯,味道比較豐富,咸咸甜甜,亦有鰻魚的鮮味,個人很喜歡

🌟Gold純度鹹蛋黃炸脆雞 - $38
鹹蛋黃舖滿六份共三隻開邊雞翼,顏值高,味道亦十分香濃,份量可以更多就更完美了

🏠 SOYmart by 豆乳狂人 (荃灣)
📬地址:荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖
2023-04-10
5 分鐘 (堂食)
抹茶紅豆小丸子
黑白芝麻豆花
Gold純度鹹蛋黃炸脆雞
這次介紹的是一家以豆乳甜品為主打的人氣餐廳。由於其豆乳甜品的口感和味道都十分出色,因此該餐廳總是人潮湧動、人龍不斷。海苔肉鬆脆皮木棉豆腐,這款小食的豆腐質感十分細膩,外層的脆皮和內裡的肉鬆和海苔的味道互相襯托,讓人回味無窮,$38。紫麻薯小丸豆花,這款甜品的小丸子Q彈有嚼勁,豆花的滑順和香味非常突出,再加上紫色的麻薯,讓人食欲大增。$58。如果你喜歡大口吃飯的感覺,那麼吉烈豬扒粢蛋飯和牛油果鰻魚玉子粢飯是不容錯過的。粢飯的香氣非常濃郁,搭配上豬扒或者鰻魚和牛油果,讓味道更加豐富。而且份量也很足夠,讓你食完之後可以滿足地離開。價格分別為$45和$55。最後,推薦奶蓋芋泥小丸子和鮮芋泥豆乳。這兩款甜品都十分濃郁,芋頭的味道十分突出,再加上奶蓋或者豆乳的味道,讓人感到非常滿足。價格分別為$42和$32。原來你想睇的是這間餐廳的裝修十分有style,自家製的吉祥物在餐廳任何角落都見到,以木系為主的裝修,襯托光猛的燈光和有趣的公仔,大人小朋友都愛。這家人氣餐廳的食物質量非常高,味道也十分出色,環境舒適。如果你喜歡甜品或者豆乳口味,絕對不能錯過。SOYmart by 豆乳狂人 (荃灣)荃灣大河道1

SOYmart by 豆乳狂人 (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖

#甜品 #豆乳 #海苔肉鬆脆皮木棉豆腐 #紫麻薯小丸豆花 #吉烈豬扒粢蛋飯 #牛油果鰻魚玉子粢飯 #奶蓋芋泥小丸子 #鮮芋泥豆乳 #美食評論 #foodie #delicious #foodporn #instafood #foodphotography #甜點 #芋頭 #食評 #yummy #foodgasm #foodstagram #hkfoodie #foodlover
2023-04-11
2023-04-08 50 瀏覽
📍SOYmart by 豆乳狂人 (荃灣)🇭🇰 荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖想食好耐!!一直見唔同人介紹但啲分店唔算好近我 一直都未有機會聽講平時要排隊但個日好好彩唔洗排🥰佢嘅裝修好靚 好大嘅堂食area又有好大個玻璃睇到佢啲磨豆機😋 牛油果鰻魚玉子粢飯 $55超好食!! 份量超多入面除左牛油果、鰻魚同玉子之外都有普通粢飯會有嘅肉鬆、油條但係佢牛油果唔算好多反而個鰻魚就好出色 好大舊 啲汁都會蓋過咗啲牛油果味玉子都好大舊成個感覺好豐富😋 黑白芝麻豆乳 $32超好飲 好香根本好似飲緊芝麻糊咁😂😂咁濃稠 同埋好有口感好正😋 7‘ 特濃豆乳(無糖) $24好濃好濃!就算無糖都好 佢唔會好苦之前飲過啲無糖豆漿苦澀到想嘔😋 狂人粢飯 $32總結 一定會回訪!!希望佢開多啲分店下次試下佢啲豆腐花甜品
📍SOYmart by 豆乳狂人 (荃灣)
🇭🇰 荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖

佢嘅裝修好靚 好大嘅堂食area
又有好大個玻璃睇到佢啲磨豆機

😋 牛油果鰻魚玉子粢飯 $55
超好食!! 份量超多
入面除左牛油果、鰻魚同玉子之外
都有普通粢飯會有嘅肉鬆、油條
但係佢牛油果唔算好多

😋 狂人粢飯 $32

總結 一定會回訪!!希望佢開多啲分店
下次試下佢啲豆腐花甜品
2023-04-07
10 分鐘 (堂食)
  • 牛油果鰻魚玉子粢飯
  • 7.6特濃豆乳
2023-04-08 33 瀏覽
不斷回購既一間舖,假日店舖滿座,要排隊等候,店內無論飲品,小食,甜品都非常出色,為左唔想等咁耐,我直接購買雪櫃內已經整好既仙草豆乳,飲開無糖既我,覺得仙草豆乳唔會太甜,豆味非常出,飲一支已經好飽肚
不斷回購既一間舖,
假日店舖滿座,要排隊等候,
店內無論飲品,小食,甜品都非常出色,
為左唔想等咁耐,
我直接購買雪櫃內已經整好既仙草豆乳,
飲開無糖既我,覺得仙草豆乳唔會太甜,
豆味非常出,飲一支已經好飽肚

• 狂人粢飯
  • 芋泥豆乳
2023-04-03 59 瀏覽
終於遇上口碑不錯的豆乳狂人店子了!二話不説,便點解了幾樣帶回家與家人分享。點過食物,坐下來環顧四周的環境。這店子面積不太大,座位也不算很多,但裝修陳設都給予食物客人一種寧靜舒適的感覺。不到十分鐘,買了的食品已整整齊齊排放在外賣袋裏,我也立即踏上歸途。~煙韌之選這個甜品除了有三色芋圓外,更有很多配料如白滑豆乳布甸、雪白小丸子、煙韌珍珠。最後還加入了這店的特調椰奶和黑糖,所以吃飯起来,味道和質感也更極多元化,絕對能滿足食客的多個願望。~狂人粢飯一條粢飯的份量不少呀!白糯米軟硬適中,包裹著豐富的餡料。一口咬定下,最突出便是肉鬆的味道,還有鹹鹹的炸菜粒和油條,它們合起來有著一種出奇的滋味,非常討人。~Mini豆卜選了解原味Mini 豆卜,嚐到豆卜原味道的豆香和一點討人喜歡的淮鹽味。一口一粒小豆卜,真教人滿足。~Gold 純度鹹蛋黃炸雞l炸雞配上邪惡的鹹蛋黃醬誰能抗拒呢?獨突的鹹蛋黃醬遍佈在炸得金黃色的單骨雞翼上,吃起來滋味無窮。用來配啤酒來吃,別有一番風味。這店的出品確實不會令食客失望,怪不得深受捧場客的愛戴!

~煙韌之選

~狂人粢飯

~Mini豆卜

~Gold 純度鹹蛋黃炸雞l

這店的出品確實不會令食客失望,怪不得深受捧場客的愛戴!
2023-03-31 94 瀏覽
呢間甜品店由開業到而家一直都好受歡迎,鍾意呢到嘅豆乳甜品夠濃郁,今次食嘅就係三色芋圓豆花 ($32)💜除咗最基本嘅豆腐花,佢仲有好厚一層嘅特調椰奶同少少黑糖,所以食落都好夠甜,不過自己覺得menu可以寫返有椰奶,一嚟自己唔鍾意椰奶,好辛苦係佢哋個餐牌搵冇椰奶嘅item turns out 都係有🫠豆腐花夠香豆味,而且滑,芋圓、地瓜圓同埋紫薯圓有十幾粒,而且食落去口感煙韌又有味,份量慷慨🫶🏻 一定會回訪!

• 三色芋圓豆花
手搖奶茶店一直很有人氣,奶茶店更席捲城市中的大街小巷,走在街頭上,不難發現人手一杯手搖飲品。這天經過荃灣海之戀,看到這家佈置格局像奶茶店的店舖,以為又是另一家奶茶店,多看兩眼後才發現,原來是賣豆漿的。本是在沙田傳統街市經營豆品生意,後來第三代繼承人推出了品牌SOYmart (豆乳狂人)。店家主打多款豆乳食品,包括7.6特濃豆乳、豆乳茶、特濃豆乳雪糕及豆花。另有各款芭菲系列、三色芋圓及其他鹹點類,選擇繁多。點了一個7.6豆乳抹茶,因為食材和製作方式的不同,豆味特別濃郁,嚐了一口忍不住感嘆:這口感太濃稠了吧!口感的確比平常喝到的豆漿濃稠。豆乳中還有淡淡的抹茶味,十分好喝!不喜歡喝甜的,還可以選擇無糖,健康又美味。如果單純的想喝一杯豆漿,價格的確不便宜,但如果想嘗試口感跟平常不一樣/ 口味多樣 (可可豆乳、芋泥豆乳、燕麥豆乳、黑白芝麻豆乳、桃膠豆乳等等)的豆漿,也很值得推介。

2023-03-28 53 瀏覽
成日聽朋友講呢間嘅豆類製品好好味🤤今日難得經過分店,就買左個我鍾意嘅芋泥系列嘅豆花🤗呢杯芋泥豆花超多料🤣每一啖都可以食到芋泥嘅感覺,豆花好香豆味😎一定要食
2023-03-24 71 瀏覽
狂人粢飯 $32今日放假特登出黎食佢每次都一定要即場食先得油炸鬼勁脆一邊食係聽到聲架😂今次轉左16穀米個味道其實差唔多但感覺好似健康d咁😂D料又夠哂多啖啖都食到d料架本身想食多個甜品但真係食唔落了🙈食一個已經好飽了👍🏻
狂人粢飯 $32

啖啖都食到d料架
本身想食多個甜品
但真係食唔落了🙈
食一個已經好飽了👍🏻
這家甜品店經常見到不少𝐟𝐨𝐨𝐝𝐢𝐞來打卡📷這次終於輪到我了!地段位於海之戀商場,找到位置後便可以下𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫落單,電子叫號牌響起就可以拿取食物🥰值得一提,非常欣賞店家毫不吝嗇以玻璃櫥窗展現所有食物的製作過程呢! ——— ✤ 鮮芋泥豆乳|$𝟑𝟐 店家主張採用非基因改造黃豆、豆味比市面上吃過的都濃郁、豆味極其香濃綿密!啜一口的時候瞬間感受到底部綿密幼滑的芋泥滑溜溜的吸入喉嚨,輕輕攪拌、喝一口滿足的香醇順滑口感的豆乳🥰 ✤ 狂人粢飯|$𝟑𝟓 作為𝐜𝐚𝐫𝐛𝐬界王者,粢飯簡直食飯桶小編的最愛❤️這裡的粢飯料給滿,外層先裹上不算太厚的煙韌糯米,包住海量酥脆鹹香的肉鬆、榨菜以及毫不油膩的油炸鬼。滿口都是料好滿足好好味😋 ✤ 薑汁蕃薯小丸子豆花|$𝟑𝟖 溫和辣度的薑汁蕃薯瞬間暖入心🍠煙韌的小丸子和滑溜的豆腐花簡直是𝐩𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭 𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡,齒頰留香;軟綿綿的蕃薯即香甜又甘香。 ✤ 多芒楊枝甘露|$𝟒𝟖 絕對是我最喜歡的楊枝甘露🥭沒有之一!煙韌的西米、香甜可口的芒果汁、倒入濃稠無比的特調椰奶、新鮮的鮮芒果、並混入少量苦澀味的鮮柚子,整體實在𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡! ✤ 焙茶珍珠小丸子|$𝟒𝟐焙茶鮮奶濃郁細膩,茶
———
✤ 鮮芋泥豆乳|$𝟑𝟐

✤ 狂人粢飯|$𝟑𝟓

✤ 薑汁蕃薯小丸子豆花|$𝟑𝟖

✤ 多芒楊枝甘露|$𝟒𝟖

✤ 焙茶珍珠小丸子|$𝟒𝟐
焙茶鮮奶濃郁細膩,茶味甘香,黑白珍珠與小丸子相映成趣,口感層次豐富增加!
  • 鮮芋泥豆乳
  • 薑汁蕃薯小丸子豆花
  • 狂人粢飯
  • 7.6特濃豆乳
2023-03-20 76 瀏覽
喜愛到海之戀搵食因為完全唔洗行出戶外真正鐵路上蓋非常方便唯一不足是lift細同等得耐😂今次一嘗哩間新鮮豆品睇得到製作過程係有趣嘅而職業病夫君就話成間舖branding好國產由decor到包裝anyway嘢食質素最緊要試左狂人粢飯就係最經典唔花巧嘅炸菜油炸鬼餡料估唔到旁晚時份油炸鬼係脆嘅👍果然新鮮避風塘單骨雞翼當然都係即做少辣可口重頭戲特濃豆乳無糖更顯天然豆味❤️❤️❤️
喜愛到海之戀搵食

少辣可口
重頭戲特濃豆乳
無糖更顯天然豆味❤️❤️❤️
2023-03-17 70 瀏覽
係一間用心製作豆乳嘅小食店,已經傳到第三代!採用日本技術保留黃豆本來豐富嘅蛋白質,同時令豆更香更濃郁。超煙韌榴槤奶蓋 $80榴槤甜品系列中最喜歡 #超煙韌榴槤奶蓋,係以D24榴槤加上芝士奶蓋再加上芋圓黑糖珍珠同幾粒小丸子。一打開蓋❗️超香榴槤味OMG,個頂嘅D24 榴槤係肉唔係榴槤蓉口感相當豐富。推薦俾鍾意食榴槤又喜歡芋圓嘅朋友,食過就知好味。建議兩個人share 減低罪惡感😈唔鐘意飲甜品可以試下其他豆製小食。

超煙韌榴槤奶蓋 $80

超煙韌榴槤奶蓋
「SOYmart by 豆乳狂人」是一家以主打創新豆乳的餐廳,位於荃灣海之戀。除了各款不同的豆乳,還有豆花、楊枝甘露、粢飯和炸物等。今次試了狂人粢飯和拉絲炸蛋。狂人粢飯其實就是普通的粢飯,喜歡食肉的可以加其他餡料,但只可以說是不過不失。拉絲炸彈的話,就是用糯米包着芝士、肉鬆和油炸鬼,再把整個飯團去炸。相信是想把外皮炸得香脆二入面煙靭,再加上有芝士的拉絲效果。但結果是外皮非常之硬,炸出來的粢飯極為油膩。唯一比較欣賞的是桃膠豆乳,豆乳和塗膠的配合不錯,也不會太甜,配上粢飯的效果不錯。

拉絲炸蛋
拉絲炸蛋
  • 桃膠豆乳
2023-03-16 89 瀏覽
臨近月尾 就好想食吓甜品慰勞辛勤工作嘅自己😂 今次買咗屋企附近嘅豆乳狂人返屋企食 因為堂食要排隊實在太多人呀多芒西米淨係睇個面頭已經好開心 因為真係有好多芒果呀😚 粒粒分明 而且下面嘅西米都好多 其實食完呢碗已經覺得好飽肚狂人豆花呢間嘅豆花好出名 味道濃郁而且口感香滑 面頭仲有個奶蓋添🤓 雖然係比較邪惡 但係食得甜品就唔會計較佢肥唔肥啦🤤鮮芋泥西米露個芋泥唔會太甜 撈埋下面嘅西米露食口感好豐富😍堅果芋泥豆花呢個係四個入邊最飽肚嘅 因為佢同樣有芋泥 又有豆花 加上面頭有啲堅果🌰 款式都好多 不過美中不足係其中一粒開心果係冇開殼嘅 爭少少就咬崩牙啦🥲整體來講四個甜品都令人滿意嘅 尤其係佢嘅芋泥同埋豆花 都係好食嘅😛 下次行過大家都可以試吓喎

多芒西米

狂人豆花

鮮芋泥西米露
個芋泥唔會太甜 撈埋下面嘅西米露食口感好豐富😍

堅果芋泥豆花

2023-03-16 57 瀏覽
同朋友係荃灣行完又唔想食飯,於是去咗海之戀豆乳狂人食d野順便抖一抖, 一上到去好多人排緊隊,好在都搵到個位慢慢坐低食。叫咗鮮芋泥豆乳$32同狂人炸芋圓$45 鮮芋泥豆乳唔太甜而且芋泥質感好綿好厚身,所以飲完食埋舊芋泥其實都有少少🤏🏻飽肚。至於狂人炸芋圓好出色呀, 外脆內軟同埋俾咗盒煉奶你去點嚟食,45蚊嚟講份量仲好多添。炸芋圓唔同出面坊間果d咁炸到痴埋一舊舊 ,相反可以炸到粒粒分明。朋友就叫咗厥餅丸子$45,多芒小丸子$48份量都好多 ,好滿足

叫咗鮮芋泥豆乳$32同狂人炸芋圓$45