2017-09-22 81 瀏覽
Lunch一點幾去到已經full 左,而眼見位就唔多,雖有兩層但一full之下,店員都只識答"我地full左,又有reserved table, 你不如買外賣", 但炸雞拎走就唔係原汁原味啦,ok, 我地幾條友照等。為左芝士雞而來,但一下食落,竟然想話KFC都好過佢。冇骨雞係食得爽,尤其OL最怕食完後手又油,妝又花左。成盤雞,以3-4人份量,就每人分到三件左右。最好食嘅竟然係個麵包,夠脆口,點個並非全芝士嘅醬都唔太衰,但如果超愛芝士,個醬就完全fail了。另叫左個冷麵同煙肉年糕,個年糕一食...喂,m記BBQ 醬黎喎!!(我食麥甩多年,咪呃我), 好冇誠意。冷麵尚可啦。但如果中環仲有咁多炸雞舖,呢間可以唔洗去喇,因為個包好過個雞,已係唔洗去嘅理由。

冷麵尚可啦。

30 分鐘 (堂食)
2017-09-18 84 瀏覽
周末與姊妹們飯聚,想吃韓國菜,但尖沙咀或銅鑼灣區晚餐時段通常有限時,所以決定訂座中環的Sodam Chicken。第一次光顧此餐廳,到埗才知餐廳有兩層,而且都是落地玻璃。侍應帶我們到上層卡座,餐廳內有不少韓國人顧客,口味應該是正式吧。太陽芝士炸雞 $198炸雞有七件,七星伴月般圍繞著中間盛滿水牛芝士、車打芝士的農夫包。雞肉頗嫩,蘸了芝士的炸雞有拉絲效果。芝士醬汁濃稠,配上香脆炸雞當然是最佳配搭。熱帶風情薄餅 $138饀料味道中規中矩,薄餅底則略為不夠脆。蕃茄沙律加了一些洋蔥調味凍檸檬薑蜜,薑味明顯

第一次光顧此餐廳,到埗才知餐廳有兩層,而且都是落地玻璃。

太陽芝士炸雞 $198

熱帶風情薄餅 $138

饀料味道中規中矩,薄餅底則略為不夠脆。

蕃茄沙律加了一些洋蔥調味

凍檸檬薑蜜,薑味明顯

2017-09-18 58 瀏覽
中環返工的朋友說sodam chicken係韓國有70間分店,現在進駐中環,她很想吃。於是就和她一齊試試。未點主菜,兩人先點飲品,點了檸檬綠茶先解渴$38點了蕃茄沙律$55蕃茄沙律可作前菜,蕃茄表面有洋蔥粒,蕃茄新鮮,幾開胃。見網上好多人讚太陽芝士炸雞$158,所以我都選了。侍應問揀有骨或沒有骨的炸雞,我揀了沒有骨。端上太陽芝士炸雞時候,都幾吸引,七件炸雞圍著一個麵包。麵包裝滿芝士。芝士幾香,把炸雞點一下芝士,芝士起絲,香脆雞件吸收了芝士汁,很滋味。熱帶風情pizza$138Pizza有菠蘿,火腿,蘑菇,水牛芝士,蕃茄醬。這個吃不出芝士味,pizza 普通,不夠突出。

未點主菜,兩人先點飲品,點了檸檬綠茶先解渴$38

點了蕃茄沙律$55

蕃茄沙律可作前菜,蕃茄表面有洋蔥粒,蕃茄新鮮,幾開胃。

熱帶風情pizza$138

2017-09-17
  • 太陽芝士炸雞
2017-09-16 100 瀏覽
忽然想起韓國炸雞啤酒這個組合,Sodam Chicken在韓國都有分店,位於蘭桂芳的分店格局走酒吧風格,店面空間不大,雖有兩層高,但每層都只得幾張枱。我坐的位置剛好望向街景,周圍途人不多夠清靜,環境舒適,氣氛幾好好適合我與朋友傾計飲嘢。喜歡辣的我點了「辣味炸雞」$148,餐牌上標示了一隻辣椒🌶,應該應付有餘,竟然連我都覺得辣😅,辣味帶點甜,辣得幾刺激,醬汁比例剛剛好,不會浸淋脆皮,皮脆鬆化,肉嫩有汁,炸雞食得多,但我仍然覺得這裡的炸雞好好吃不過如果不太食得辣的朋友都是吃原味好了,辣味真的很辣🔥🔥🔥。餐牌上還有一款三隻辣椒🌶🌶🌶的「噴火焗雞」,差點還想試這個,點了真的不得了😅。「Apple cider Rita 」$78配炸雞都是一個很好的組合,尤其配以辣雞好飲度更加提升了😂,口味清新,酒味不濃,很解渴。「菊花蜜特飲」$58只能說有創意幾特別,應該是菊花蜜溝了少許梳打。

辣味炸雞

Apple  cider   Rita

菊花蜜特飲
2017-09-10
辣味炸雞
Apple  cider   Rita
邪惡的太陽芝士炸雞@Sodam Chicken 星期五的晚上約了國內的朋友到蘭桂坊見識下,時候尚早就找個地方醫肚,美女穿得美美的又踏住4寸高跟鞋,總不能帶她上茶餐廳吧 Sodam Chicken就在蘭桂坊開了新店,美女對韓國炸雞非常迷戀,不是她說我都不知道Sodam Chicken是開到來香港的韓國著名連鎖炸雞店, 餐廳樓高兩層,裝潢似酒吧style多過餐廳,我們被安排坐在二 樓的落地玻璃窗位置,可望到附近大廈的美景。感覺幾好feel的 食物以韓式炸雞為主,說英文的那位店員非常有禮貌又好傾,為我們推介多款食物 飲品也有好多選擇,有酒精的 cocktail 和沒有酒精的mocktail 汽水,果汁... 食炸雞配啤酒才是正道吧,我們點了一支韓啤和一杯Hite Rita Hite Rita大大韓啤枝倒轉在杯內,很有霸氣,飲起來沒有苦味,反而帶住陣陣檸檬的清香,甜甜的很易入口 凱撒沙律$80,份量十足!很喜歡其沙律醬是另上,可根據自己口味去調較味道。沙津菜爽脆新鮮, 入面多款食材混在一起看起來夠色彩豐富,食起來又多層次 太陽芝士炸雞 $198 看到都知道非常之邪惡,店內眼
邪惡的太陽芝士炸雞@Sodam Chicken

汽水,果汁...

入面多款食材混在一起看起來夠色彩豐富,食起來又多層次

太陽芝士炸雞 $198
看到都知道非常之邪惡,店內眼見是每一桌都會點的東西

份量驚人,一份共有8件炸雞,中間放住一個農夫包,入面載住很多半溶的芝士,

把雞放入半溶芝士中點食,全件雞都沽滿芝士,一拉~
就成了這個美麗的畫面

好邪惡~但食起來竟然沒有油膩感!可以芝士不萛很咸很濃味的那種,而且還帶了點洋蔥和sour cream的味道,食起來更具層次~而炸雞食起來很多汁,即使是雞胸部份也很嫩滑,而農夫包沾滿了芝士,食起來好香濃芝士味,而且農夫包外脆內軟,一下子就比我們食清光

四式芝士薄餅 $145
用上了四款芝士來做,批底是意式口味,薄薄的有點似餅乾,上面厚厚的芝士,帶點咸香而不膩,用來送白酒飲也非常合拍

2017-09-12 59 瀏覽
日頭嘅蘭桂坊到底有咩做,原來除咗夜晚可以飲酒,一頭最近都多咗好多唔同嘅特色餐廳,餐廳嘅第一層主要都係酒吧同埋小小嘅地方俾人食嘢,樓上的空位就會多啲同埋主要係俾人傾計同埋食飯,餐廳嘅感覺都幾光猛同埋坐得都幾舒服,食炸雞之前一定要嘅一個沙律中和返食炸雞GE熱氣,浦左唔少芝士同埋菜都幾新鮮,見到其他客人都有叫到太陽只是炸雞,而我都俾佢嘅外貌吸引左,所以就叫做一個嚟試下,雞嘅份量唔會太多大概有七至八隻,所以唔會太過飽,但係配埋個芝士岩漿真係非常之夾,加上如果你都係一個芝士愛好者,應該會非常非常鍾意食,因為芝士嘅味道混合左紀念同埋一啲去了所以食落后嘅感覺好香口同埋好入味,會買新鮮嘅炸雞個感覺就好好食同埋雞肉都非常之滑,覺得非常之抵食,跟住見到個餐牌有一款四色芝士薄餅,我哋見到餐牌上面嘅圖好吸引所以就叫咗嚟食,PIZZA係薄底所以都唔會太過滯同埋都幾脆下所以都覺得好正,四款唔同嘅指示感覺好好濃郁,真係鍾意食芝士既朋友應該都會好鍾意。然後飲品就叫咗一杯Apple CIDER,夠大杯同埋配埋炸雞都幾MATCH

2017-09-09
2017-09-10 60 瀏覽
蘭桂坊有炸雞食?間舖頭名咁熟口熟面嘅?原來係銅鑼灣都有分店嘅sodam chicken!呢度有兩層,我地上左一層用餐,環境會開揚少少。食炸雞點可以唔配酒精呢?呢杯Apple Cider Rita ($78)夠晒吸引,亦夠大杯呢!餐前食個Caesar Salad($80),羅馬生菜混合芝士沙律醬,來點蔬菜清新啲。主菜係蜜糖芥末香蔥炸雞($155),揀左無骨炸雞,啖啖肉,雞肉算嫩,汁醬係甜甜地,夠惹味。最後,再黎個螺肉拌冷麵($128),辣辣地好開胃。

呢度有兩層,我地上左一層用餐,環境會開揚少少。

最後,再黎個螺肉拌冷麵($128),辣辣地好開胃。

• 蜜糖芥末香蔥炸雞
2017-09-10 92 瀏覽
難得星期日下午大概1點左右去中環同男朋友食飯,選擇左佢最愛的炸雞與啤酒☺呢間位於蘭桂芳的Sodam Chicken,我都係第一次食。沿住酒吧一路往上行,就會見到。未入去之前,我地望到店外面已經貼左一幅好引人的芝士農夫包加炸雞。入到裡面,原來主要提供座位就只有1樓,地下呢層由於店面唔大,所以店員都會直接帶上1樓用餐。雖然都係食韓式食物,但裝潢有別於外面那種店裡貼滿很多韓星的海報,店內有各種顏色的座椅。這店裡只有簡單的木調,昏暗的燈光,既有一種典型舊式酒吧風格,又有一種好適合情侶甚至家人聚會的感覺。店內播放韓國歌曲,聲量剛好,係令人很放鬆的一個食飯地方。我第一樣就叫左生招牌-太陽芝士炸雞。基本上枱枱都會有呢道炸雞,除左味道,我肯定係因為佢嘅賣相。一上菜,我都驚訝左陣,點解個農夫包咁大個,入面完全係平時食芝心批裡面的芝士。可想言之,芝士係有幾綿密。農夫包焗得好香脆,但因為我食左薄餅同炸雞之後都夠飽,所以冇特別試個包。講返炸雞先,可以自己選擇有骨定無骨的炸雞。為方便食,當然要無骨啦!雞皮夠脆,夠熱,唔算厚粉。肉質滑嫩,蘸上芝士醬一齊食,滋味無窮。單吃炸雞唔蘸醬,又是另一種食法,更帶出原汁原味的

入到裡面,原來主要提供座位就只有1樓,地
下呢層由於店面唔大,所以店員都會直接帶上1樓用餐。

太陽芝士炸雞

雞皮夠脆,夠熱,唔算厚粉。肉質滑嫩,蘸上芝士醬一齊食,滋味無窮。單吃炸雞唔蘸醬,又是另一種食法,更帶出原汁原味的雞。
呢份炸雞同芝士醬,我地兩個係完全食晒,除左個農夫包食唔晒🙈

太陽芝士炸雞

之後就到薄餅(pizza),我叫左熱帶風情薄餅。見menu上另外兩個都係以芝士為主,所以我就把心一橫叫呢個多少少生果的薄餅,感覺上冇咁膩。

熱帶風情薄餅

薄餅一點都唔細,兩人食其實係好飽。薄餅以水牛芝士、菠蘿、火腿同蘑菇組成。憑相入面就知有幾足料,而呢個薄餅係我食過咁耐以黎最特別。

特別在於以新鮮材料製成,我並唔係認為外面其他pizza的店唔夠新鮮。只係呢間的蕃茄醬絕對唔似外面的個種蕃茄汁味,係新鮮蕃茄做,難免一開始覺得好奇怪,蕃茄酸左少少。菠蘿食落都唔似罐頭菠蘿,唔會好甜。

柚子梳打($38),西柚啤酒($75)

我地各人先叫左一杯飲品,一杯普通冷的柚子梳打。另一杯係芒果啤酒。芒果啤酒入口有淡淡芒果味,之後有啤酒的苦澀味。而柚子梳打則梳打味過重,影響柚子發揮。

最後,我地叫多左一杯提子特飲。

提子特飲

飲品本身味道不錯有創意,但稍微多冰,令到最後愈飲愈淡。利賓立味道,加上梳打水以及阿菠蘿雪條的味道。

喜歡的話,可以另外食雪條

一杯飲品,兩個人飲都夠晒😏超大杯

兩人總共消費$507。

提子特飲
2017-09-09 45 瀏覽
蜜糖芥末香蔥炸雞 炸雞卜卜脆,蜜糖芥末唔會太甜,又保持返特有味道,而且帶有陣陣香蔥味,值得一試。有得揀有骨定無骨雞,好貼心服務,啱哂D女性朋友。太陽炸雞大大個農夫包盛載住濃郁芝士係中間,香脆炸雞放係周圍,好似個太陽咁。炸雞外脆內軟,點埋芝士時,你會發現拉到絲,真材實料。食完雞,再食個面包。由於面包外內都吸收哂D芝士,真係芝味無窮,啱哂D芝士控。韓式涼拌水冷面比較清淡,要另加調味料會好味D,可能食咗特色炸雞先試呢個,所以略嫌遜色。各種特飲不但靚,而且家超大杯。都係比清甜,又唔會太甜,十分啱打卡 。

太陽炸雞

韓式涼拌水冷面

各種特飲

2017-09-08 48 瀏覽
星星曾為香港帶黎韓式炸雞的熱潮, 相信熱潮未退, 香港仍有好多間韓式炸雞店, 生意依然!上星期同事推薦過, 所以今次特登黎食SODAM 的炸雞, 十分期待。餐牌都好靚!蜜糖芥末香蔥炸雞$155 - 賣相十分靚! 蜜糖味好濃, 甜甜的, 反而食唔出芥末味, 炸雞好新鮮, 上台仲好熱辣辣, 一口咬落去都有少少肉汁, 醬汁好好味道! 可惜只有一個雞腿一個雞翼, 其他都係細細件的雞塊, 同朋友唔夠分~個個想食雞脾~哈哈哈哈~辣味炸雞$148 - 一睇個樣就知好火辣辣!! 醬汁真係辣味十足, 雞肉嫩滑, 對於我唔係太食得辣野既人, 我食一件就夠了!芝士忌廉粟米$55 - 超香濃芝士味!!! 新鮮滾熱辣上台, 用叉一拉起, 拉出一條條芝士, 仲可以拉到半米長, 好彈性!果然足料芝士, 岩晒芝士控!! 粟米好甜, 好香! 大家謹記要曾熱食, 凍左芝士會硬晒, 唔好食架啦!熱帶風情薄餅$138 - Pizza底好脆, 料好多, 有火腿、菠蘿、蘑菇, 超多蓄茄醬及芝士醬!芝士薯條拼芝士面包脆脆$75 - 呢個真係超值, 都係即炸, 好多份量好熱好香好濃芝士! 面包脆脆好特別! 值得一試+冇得輸!!

2017-09-02
下午茶
2017-09-04 1599 瀏覽
心血來潮突然想食下熱氣野,所以簡左炸雞,韓式炸雞食過好幾次,今次就食間未食過既炸雞店。🐔🐥🐣🐤收左工,食完杯雪糕就行左過黎。🍴炸洋蔥圈 $60洋蔥圈炸得好香脆,圈外麵粉有點厚,洋蔥較薄,但味道香口,點埋酸辣醬食會更好。🍅蕃茄沙律 $55表層有洋蔥粒同沙律汁,都幾開胃,可以用黎做前菜,或者食完炸雞後再食用黎消濟。🍯🐔蜜糖芥末香蔥炸雞 $155炸雞可以揀有骨或者無骨,我地簡左有骨。炸雞佈滿蔥絲,炸得酥脆,比想像中大舊,但炸漿略嫌太厚。充滿蜜糖香,食唔出有芥末味。🧀🍕四式芝士薄餅 $145薄餅切成8塊,餅底係用餅乾皮,有d似梳打餅,好香口。入面有4種芝士,有藍紋、金畢文、巴馬臣、水牛,芝士十足,食落超級邪惡,滿口芝士,煙煙韌韌既感覺。🥔🍟原味炸薯條 $55最鐘意就係食厚切薯條,啖啖薯肉,份量雖大,但我好快就將佢清光哂。🍋🥃檸檬綠茶(熱) $38唔太好酒,又驚太飽唔想飲梳打,叫左兩杯無酒精無炭酸既飲品。甜度適中,底下有好多檸檬果肉,幾好食,唔覺唔覺就食哂lu~🍊🍹金桔綠茶(凍) $38味道天然,酸酸地,下面有好多金桔肉,我覺得檸檬果杯較為好飲。

🍴炸洋蔥圈 $60

原味炸薯條

🍋🥃檸檬綠茶(熱) $38

🍊🍹金桔綠茶(凍) $38
2017-09-04 53 瀏覽
朋友想食Sodam Chicken 好耐, 剛好經過中環, 就陪佢食下啦! 店面2層, 算好細, 裝修普通啦。價格都唔便, 不過中環地段都係偏貴。服務真的不敢恭維....侍應黑口黑面, 好似唔太想招呼我地, 如果唔係朋友要食, 我一定會走.......芝士薯條拼芝士面包脆脆 ($75), 配芝士醬: 係我地叫既野入面算最好食的一款, 份量很多, 芝士味濃, 薯條炸得不脆, 勝在有芝士粉的味及醬修補番; 面包脆脆烘得好脆, 口感及味道不錯!芝士忌廉栗米 ($55) : 超濃的芝士忌廉, 配上不甜的粟米, 比預期的膩。 蜜糖芥末香蔥炸雞 ($155) : 味道不錯, 有點兒酸酸甜甜, 好開胃, 只有一件雞腿、一件雞亦、一件上脾, 其他都係雞胸, 雞肉咬下去沒有肉汁, 而且雞胸有點兒鞋, 有待進步。相比起其他韓式炸雞專門店, 比較遜。水也不提供一杯, 只好自己叫最安全的飲料。

水也不提供一杯, 只好自己叫最安全的飲料。
2017-09-03 55 瀏覽
今晚去食韓式炸雞,餐廳位於中環蘭桂芳附近,餐廳座位不多,地下主要是吧枱,樓上位置較寬敞。點了支韓式有氣水,味道跟外面大同小異。蜜糖芥末香蔥炸雞炸雞炸得外脆內嫩,芥末蜜糖汁非常開胃,減輕油膩感,雞肉味不錯,不會有雪藏味。雙重芝士炸雞炸雞炸得外脆內嫩,炸醬很薄,外層芝士粉十足,但比較滯,跟蜜糖芥末炸雞比較下略為遜色。凱撒沙律沙律有羅馬生菜,蕃茄仔,煙肉及巴馬芝士,沙律菜新鮮爽脆,芝士份量頗多,清新爽口,減輕食炸雞的油膩感。熱帶風情薄餅薄餅餡料包括菠蘿,火腿,蘑菇及水牛芝士配番茄醬,餅底是餅乾底,略嫌不夠脆,但芝士份量足。整體而言,食物質素不俗,在中環區來說價錢合理,放工跟朋友happy hour可以一試。

點了支韓式有氣水,味道跟外面大同小異。
有氣水

有氣水
2017-09-01 1568 瀏覽
收到 OpenRice 餐廳動態提示,這店一至五午市惠顧炸雞“即送兩杯飲品”,很是吸引,即拉附近返工的朋友食Lunch~凱撒沙律,上次在其他分店吃過不錯,今次食過返尋味。沙津保持水準,爽脆新鮮,混合芝士/煙肉 /車厘茄/沙律醬更滋味~太陽芝士炸雞,份量十足,雞皮薄而香脆,雞肉肥美多汁,再蘸上農夫包及鐵板上的水牛芝士/車打芝士/秘製芝士醬汁,造出拉絲效果豐富口感,三重“芝”味,香口惹味! 農夫包焗得香脆,吸收了芝士醬汁,帶濃厚芝香及焦香,“芝”味無窮!KISS ME HONEY ( 升級特飲 +$20),外型很有夏日色彩,充滿菊花與蜜糖甜香,清熱滋潤,再混合雪碧,更令人透心涼~SEOUL SWEET ( 升級特飲 +$20),整杯充滿清新酸甜的蘋果味。朋友將特飲上的一串軟糖給我,軟綿香甜~主菜太陽芝士炸雞,每人share只約$100,吃得很滿足; 特飲+$20,大大杯又味美,真抵!

KISS ME HONEY

抵!
2017-08-25
3 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券
KISS ME HONEY
  • SEOULSWEET
  • KISSMEHONEY
2017-08-26 111 瀏覽
We were walking around in Central to see if there were any nice restaurants for lunch, and upon walking past Wyndham Street we saw Sodam chicken. We have tried at their outlet at Causeway Bay before and the food was not bad, thus we decided to visit their new outlet at Central.    Besides their signature fried chicken which have several flavours, they do sell pizzas, snacks and beverages etc. Apple cider - As the weather was extremely hot, I ordered a glass of apple cider to cool down. It was sp

Apple cider - As the weather was extremely hot, I ordered a glass of apple cider to cool down. It was sparkling sweet, with little alcohol content.

4 cheese pizza - As the name suggested, it consisted of 4 types of cheese. It came with tomato sauce, mozzarella, cheddar, feta and parmesan cheese. The crust is thin and crispy and it was very cheesy, compliment nicely with the tomato sauce.

Honey mustard fried chicken with onion - The waiter asked us if we liked it to be boneless or with bone. We requested for the former. Honey mustard sauce was dipped onto the chicken. It was served hot and crispy, soft and flavourful as well. Honey mustard sauce helped to enhance the taste as well.

Cheese french fries and cheese bread with cheese dipping sauce - It was an extremely cheesy snack. Cheese powder was spread onto the bread and french fries. The serving was quite generous. Bread was toasted till very crispy, but the french fries was slightly soggy though. Cheese dipping sauce helped to increase the flavour of the cheese even more.