2017-11-27 945 瀏覽
sodam chicken 對於我黎講一點都陌生,已經唔係第一次黎食了!食過番尋味呀!!!唯一不同既係今日同朋友去左中環分店食炸雞喇!中環分店很特別,餐廳分左兩層。上層既落地大玻璃既設計讓人可以一邊食炸雞,一邊欣賞到街外既景色。餐廳主打炸雞及焗雞,我們就各點了一款炸雞及焗雞。蜜糖蒜香焗雞感覺好似冇炸雞咁熱氣,但美味程度不減。 焗雞可選標準/大份,我同朋友都中意食焗雞,就揀了大份,足足有一隻雞既份量唷!入口雞皮香脆,滿口都是蜜糖,十分香甜。雙重芝士炸雞可選有骨/無骨,我和朋友都係愛吮骨之人,就不揀去骨了!上檯時,芝士香味四溢,加上海量既芝士粉,未食都知芝士味非常濃郁喇!雞件肉質嫩滑,都相對焗雞乾身d !焗雞會較多肉汁!但炸雞雞皮更香脆金黃可口唷!除左炸雞,韓式涼拌水冷麵係我其中一款最愛既韓食。麵條煙靱有嚼勁,加上酸辣既泡菜,非常好食。Sodam Chicken除左炸雞焗雞出色,飲品都相當吸引!最愛mocktail...賣相吸引又有心思!微酸既蘋果特飲配上甜甜的軟糖,可愛又好味呢!

餐廳主打炸雞及焗雞,我們就各點了一款炸雞及焗雞。

2017-11-26 807 瀏覽
好耐無日光日白黎老蘭一帶遊走,最近thanskgiving後的black friday/cyber monday都太多籍口買野shopping,中低檔連鎖服裝店都大減價,星日決定黎閒逛之前食番個heavy既炸雞開心一下!黎到炸雞店還早,店內無乜人,所以本來佢安排住地鋪(可能想好睇D?)但最後都幫我地搬左上2樓;店內位置唔多,但有個bar台位望住窗外,相信平日夜晚一定好多人黎飲野食雞送酒。我地一行3人叫左蜜糖蒜香焗雞(大)/豬仔骨(小)/豬肉泡菜烏冬/煙肉年糕串燒,同埋食炸雞不可或缺既啤酒!蜜糖蒜香焗雞(大)($198)$198一份大焗雞, 都唔少野架!我地見齊晒2隻雞翼2隻雞肶,份量應該等於一隻全雞了!焗雞有炸雞既樣,因為出面一層焗得香脆,好似搽上簿簿一層粉再放入焗爐焗既效果,無炸雞咁厚粉同heavy, 食都食得開懷D!蜜糖真係多到滴,而且可以痴住D炸過既蒜片,一啖咬落真係甜得黎好嫩滑,好味!!我諗我以後都食唔番炸雞了.... (雖然未試過呢間既炸雞,但焗雞已經上左我既必食榜xD)近shot補多張雞翼樣,焗既好處係油唔洗落得多,因為會逼左D雞油自己焗自己,雞皮下面咬開既係肉汁,唔係油水

蜜糖蒜香焗雞(大)($198)
蜜糖蒜香焗雞!(大)

蜜糖蒜香焗雞!
近shot補多張雞翼樣,焗既好處係油唔洗落得多,因為會逼左D雞油自己焗自己,雞皮下面咬開既係肉汁,唔係油水!

另一主菜﹣豬仔骨(小)($140)

豬仔骨

豬仔骨雖係西式野,但見到都忍唔住叫黎試下,橫掂3個人食力都不可小覷
    不過一望到就覺得偏乾, 切開見到更加乾...D肉好似叉燒咁燒到外面一層變色,但就乾得滯,近肋骨尾位更加燶左..
    有D鞋身,又無乜汁另上,失望啊..

旁邊既生菜沙律係幾好既,唔會太多醬,可以減一減淨食肉既飽滯感。

泡菜豬肉烏冬($90)

豬肉泡菜烏冬
偏清淡既泡菜湯,唔會好辣,但熱辣辣食(尤其係最近呢D天氣)真係好舒服;豬肉份量太少,太簿,而且都偏硬.....睇黎可以jump to conclusion: 黎sodam記得要食雞!
  不過呢個韓式烏冬較幼身,幾滑,雪雪聲咁連埋湯同泡菜食落去都係幾簡單又不錯既選擇。
煙肉年糕串燒($55)

煙肉年糕串燒

”煙煙軔軔控“既我見到年糕梗係即叫!一客有2串,每串3卷,比想像中好喎!熱狗既醬配煙肉當然無問題,但原來夾埋年糕都唔錯!年糕夠淋,又唔會痴牙,可以番兜!

野飲方面我地試左韓國手工啤($58/$65),竟然除左ginger/fruit味仲有coffee! coffee果支係黑啤,味道唔會太重,吞左之後會有好濃既espresso味,幾特別!我支薑味諗住最正路啦,但原來係無薑味既...偏creamy同蜜糖甜既啤酒,但太多太多氣,飲完一啖就要‘urggh'一下!仲可能要掃風添!(因為食太飽!)
手工啤酒

Conclusion: 記住食雞!焗雞必食~
signature cocktail
蜜糖蒜香焗雞!(大)
蜜糖蒜香焗雞!
煙肉年糕串燒
signature cocktail
2017-11-25 28 瀏覽
環繞中環找不到少少寧靜試試雲咸街一直行行到滿意已是下午茶時光美麗門面淑女裝潢面對蘭桂坊蘭桂坊照餐牌叫一個夏威夷薄餅138$ 薄餅餅乾底好好吃菠蘿 芝士 火腿比例之佳可以用黃金比例形容這個冷面好大 抵食香蒜蜜糖焙雞🉐😌🉑可人兒蜜糖味十足得件件都脆Bbq 香辣焙雞好吃 香甜韓辣我最喜歡其迂迴辣法辣甜好辣喔⋯⋯又要再來一舊美容師女朋友最鐘情這裡的格調比銅鑼灣耀華街更富中環色彩燒烤精彩色澤較我國人考究⋯⋯韓國人愛美一族
環繞中環

• 香蒜蜜糖焙雞
  • 夏威夷薄餅
  • 香辣Bbq  bake  chicken
2017-11-25 58 瀏覽
今日嚟潮食韓式炸雞,坐咗樓上角落位有大玻璃望吓中環街景韓式水冷麵個人好鍾意煙韌的麵質 你個面啱晒我!泡菜味調校得啱啱好 酸酸地好開胃 仲有啲芝麻好香口蜜糖芥末香䓤炸雞炸雞炸得好香 新鮮熱辣辣 個醬調得好惹味 個汁帶微辣但一般人都食得到炸紫菜卷做得好好! 香港嘅韓式炸雞店好似冇乜點見過有呢份小食 炸粉唔厚 紫菜超香蜜糖蒜香焗雞外皮焗到好脆 蜜糖好香好甜 同焗雞好好配搭 啲雞肉仲好嫩凱撒沙律80$ 非常大份 生菜爽口清甜 仲配好多蕃茄仔同煙肉飲杯熱薑蜜補補薑好夠味 甜味適中值得讚呢度上菜好快 差唔多時間嚟曬可以影靚相 點咗兩份標準size 嘅雞啱啱好 叫有骨好似滋味啲
今日嚟潮食韓式炸雞,坐咗樓上角落位有大玻璃望吓中環街景

韓式水冷麵

飲杯熱薑蜜補補
薑好夠味 甜味適中

• 炸紫菜卷
2017-11-21 32 瀏覽
sodam 很出名,除了出色的炸雞之外還有美味的焗雞。但如果我告訴你除了雞還有一樣值得推薦的東西你又知唔知係咩?答案就係佢哋嘅水冷麵,佢哋嘅水藍麵雖然冇我平時最喜歡食果一間韓燒的咁出色,但係水準十分之高。酸味唔算重,因為佢冇比醋同芥辣我,但係水冷麵勁道十足。好有口感,好食到唔停得口。配料又多又夠清新。係好好食個種。至於炸雞同焗雞同樣出色,今次我哋就點左細份的蜜糖蒜香焗雞,雞焗得好嫩而且帶汁,惹味非常。分量兩人剛好,配上蜜糖帶點甜,好正!只係略嫌蒜味未去到好出。冬天除咗想打邊爐,另外一樣嘢就係想食炸雞令到我記得當時我地一齊係零度食炸雞的情景。仲有可愛的粟米片。so sweet . 埋單$150 左右一人,吃到正宗韓式美味。正!Sodam 好多外賣,我下次就算人過唔到泥都要叫外賣。

埋單$150 左右一人,吃到正宗韓式美味。正!
Sodam 好多外賣,我下次就算人過唔到泥都要叫外賣。
2017-11-21 25 瀏覽
每隔一段時間,便有一種暴食的衝動。因為漸增長的年紀,近年開始盡量保持健康的飲食習慣,多菜少肉,少油少鹽。然而,偶爾還是會有想放肆的想法,大吃大喝一下。卡路里,管他的,吃了再算吧!星期天的午後,我們理完髮,便清清爽爽的出發去吃芝士鍋與焗雞!3點鐘才到達,已經過了午餐時段很久,幸好餐廳沒有落場時間,或者其實有,但我們剛好沒碰上!看了看餐牌,便一口氣便點了一客焗雞,一客芝士鍋與兩杯酒精飲品!別輕看飢腸轆轆的少女(?)們!左:西柚啤酒$75 右:蜜桃燒酒$78我點的是西柚啤酒🍻,而朋友點的是蜜桃燒酒。啤酒沒有苦味,而蜜桃燒酒就甜甜的帶點桃香,很易入口。價錢略貴,但是就是想再體驗一下炸雞啤酒的狂熱!煙燻炭燒焗雞 $135 (標準)原本是打算吃炸雞的,但為了有更多的quota XD 食芝士鍋,便點了比較少油膩的焗雞。焗雞的外表跟炸雞還挺相像的,但一入口便知不同。焗雞少油,但依然保有水份,配上煙煄的獨特香氣,十分惹味。特級芝士鍋 $278 普通的芝士鍋只跟麵包,而特級芝士鍋卻有以上那麼多材料!眼闊肚窄的我們當然是選擇特級芝士鍋啦!然而最後我們發現,我們最愛的依然是傳統的麵包沾芝士啊!香脆的麵包粒被濃

左:西柚啤酒$75 右:蜜桃燒酒$78

煙燻炭燒焗雞 $135 (標準)

特級芝士鍋 $278

普通的芝士鍋只跟麵包,而特級芝士鍋卻有以上那麼多材料!眼闊肚窄的我們當然是選擇特級芝士鍋啦!然而最後我們發現,我們最愛的依然是傳統的麵包沾芝士啊!香脆的麵包粒被濃濃的芝士包裹,咬下去口感豐富香甜。另外,豬肋骨辣辣的配上柔滑的芝士也十分滋味。

吃完芝士鍋連同那湧上心頭的暖意,正式迎接秋冬吧!

2017-11-16 304 瀏覽
朋友來電,說今天很想吃韓式炸雞 ,我愛焗雞,朋友愛炸雞,決定到蘭桂芳的 Sodam Chicken,吃齊兩款,來個大滿足。先點了蜜糖蒜香焗雞,有大份及標準兩個選擇,點了標準份量,一客六件,足夠兩人共享,熱騰騰的上桌,淋滿蜜糖的焗雞,外皮香脆又香甜,內裡口感嫩滑,肉汁豐富。首爾風味炸雞,裹著薄薄的脆漿,非常乾爽,先吃一口沒有蘸醬的,熱熱的酥脆無比,雞味香濃,肉質軟嫩,再來一口蘸滿甜辣醬的,甜中帶辣,口感豐富,更加惹味。吃炸雞,當然要來杯酒精飲料配襯一下,青蘋果燒酒,大大杯的鮮明青綠色澤,啜飲一啖,蘋果的酸甜,混著辛辣的酒香,入口冰涼舒爽,令人精神為之一振。朋友的 Hite Rita 也是份量十足的,非常抵飲,炸雞跟啤酒,實在是完美組合,朋友當然心滿意足。當晚,我們於二樓倚窗而坐,俯瞰著喧鬧的蘭桂芳,一邊大口咬著脆雞,一邊大啖呷著酒,實在好吃得過癮。

2017-11-08
2017-11-14 289 瀏覽
<炸雞好食 焗雞更有特色 sodam chicken >🔥🐥中環老蘭開左間韓國食店sodam chicken見到有好多雞食 以為又係嗰d炸雞 但其實好唔同🐥 呢間chicken除左有炸雞 仲有焗雞🐤 味道入味出色 鍾意食韓國野既朋友唔好錯過😊🍴煙燻炭燒焗雞 🐤🔥 135 蚊 標準size標準size既焗雞都有大慨10 件8 件 夠哂份量 😙 雞肉可能有d煙燻過 所以外表有d黑 食落又真係幾有炭香味😍 雞皮外脆之餘仲夠薄 雞肉嫩滑 呢個應該就係烤雞同焗雞既分別 唔會太肥膩太多油 但又保留雞味 好食👍🏻😄🍴韓式涼伴水冷麵❄🍜90 蚊大大碗水冷麵 當然係凍食❄ 麵身比較爽口 同粗身 所以好夠煙靭🍜有青瓜 🥒 葱花🌿 泡菜 蛋🥚做配搭 湯汁夠清甜 好味😍🍴太陽芝士炸雞☀🐤 198 蚊雖然呢間sodam主要食焗雞 但都忍唔住點左佢呢個外表甘邪惡既太陽芝士炸雞😈 用6,7 件炸雞肉圍住 一個圓形既農夫包 🍞包入面充滿住芝士🧀 芝士又熱辣辣又香濃 包皮外脆內軟 盡吸半溶芝士😈 而雞肉炸得好夠香脆 點埋芝士拉絲一齊食 真係好正 😍🧀🍺柚子啤酒 芒果啤酒 75 蚊韓國特色啤酒

🍴煙燻炭燒焗雞 🐤🔥 135 蚊 標準size

🍴韓式涼伴水冷麵❄🍜90 蚊

🍴太陽芝士炸雞☀🐤 198 蚊

🍺柚子啤酒 芒果啤酒 75 蚊
韓國特色啤酒 用果汁撈埋一齊飲😈
芒果啤酒偏甜 果味濃過啤酒 酒精濃度感覺上味道出d 🙃 而西柚啤酒比較酸 所以飲落酒精濃度偏低 幾易入口 唔錯

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#sodamchicken
中環蘭桂坊 雲咸街31 號地鋪
~~~~~~~~~~~~~
2017-11-14
2017-11-14 40 瀏覽
今天蘭桂坊有日本嘉年華,我們打算吃完lunch後來玩。lunch選了這間位於蘭桂坊內的韓國炸雞餐廳,因為我以前吃過位於銅鑼灣的總店,十分美味。我們點了太陽芝士炸雞,水原焗雞,洋蔥圈,飲品。太陽芝士炸雞是餐廳的招牌菜之一,可以選擇有骨或無骨,我們選了無骨的。中間的農夫包載滿了芝士,外脆內軟的炸雞沾香濃的芝士吃,簡直一流。農夫包表面焗得脆卜卜,口感滿分。水原焗雞表皮焗得香脆,內裡的雞肉十分嫩滑,比起炸雞,焗雞的肉更加juicy。醬汁又甜又濃郁,很是惹味。洋蔥圈份量很多,而且每個洋蔥圈都很大個,炸得十分可口,洋蔥味道香濃,沾甜酸汁可以令人更開胃。吃韓式炸雞,又怎能不喝啤酒?飲品我們點了Hite rita 和 Cass rita。其實十分大杯,可以兩個人分來飲。Hite rita 味道較有層次感,酸中帶一點甜,再加上檸檬的清香,十分開胃消滯。Cass rita則味道較酸。

我們點了太陽芝士炸雞,水原焗雞,洋蔥圈,飲品。

2017-11-11
2017-11-09 40 瀏覽
相約朋友一齊晚飯, 突然想吃炸雞加啤酒, 立即就諗起 sodam,  sodam在韓國有多間分店的選了蘭桂芳的一間分店, 就是方便地鐵回家啦2個人不能吃得多, 就點了近期熱賣的蜜糖蒜香焗雞, 另外當然點了我想吃的原味炸雞啦 炸雞可以揀有骨或者無骨, 要有骨啦, 因為啖啖肉其實也很膩, 點好了雞當然到啤酒了, 我揀在這個倒插的 HITE RITA, 有淡淡檸檬味, 因為是extra cold 所以飲落有清涼的感覺, 很好的配搭, 非常解渴先來炸雞, 熱辣辣, 炸的很干身, 很香脆, 沒有帶油, 不太大件, 吃起來也方便, 這炸雞還付上甜酸醬, 非常惹味, 朋友很喜歡, 我就比較鍾意原汁原味, 不沾醬然後就來了蜜糖蒜香焗雞, 果然是熱賣, 很香, 每件都沾上蜜糖, 反而蒜香味比較淡一點. 咬落很juicy, 肉質都很滑, 相比炸雞又有另一番味道雞的份量不算太大, 我地點了2款雞, 剛好全部吃下, 沒有太膩的感覺, 非常好. 現在已經有想再去的衝動了~~ 哈哈

選了蘭桂芳的一間分店, 就是方便地鐵回家啦

2017-11-08
2017-11-05 396 瀏覽
説到蘭桂坊,都會想到去酒吧飲酒,但其實這裏也有適合一家大小一起享用的餐廳。我今天帶着剛升上中學的姨娚仔到中環,他跟我說很想到蘭桂坊看看,為了滿足他的好奇心,便帶他找一間位於老蘭的餐廳和他吃午餐-芝士火鍋和焗雞。特級芝士火鍋($278)👍👍👍👍芝士火鍋分兩款:經典芝士火鍋 $138/特級芝士火鍋$278我們選了特級芝士火鍋,這個是冬季限定的韓式芝士火鍋,用了四種芝士混合而成,附配:▪️手工芝士年糕▪️紫薯年糕▪️美國豬仔骨▪️黃金炸薯條▪️腸仔▪️車厘茄▪️農夫包粒可免費加添芝士火鍋一次韓式火鍋的特色,當然是要先吃韓式手工芝士年糕和紫薯年糕,年糕口感煙靭,與芝士很夾。吃芝士火鍋,農夫包一定不可或缺,烘得鬆脆的麵包索滿香濃的芝士,令人吃到停不到口。薯條除了和茄汁合拍外,與芝士一起吃也很滋味。醬燒 BBQ 豬仔骨本身已很惹味,點埋芝士更加不得了。煎得表皮香脆的法蘭克福腸切粒,亦可加芝士増添味道。車厘茄可以清新一下口味。噴火焗雞($140標準)👍👍👍👍價錢分為 $140/標準和$198/大份。為了可以試多一種口味,我們決定叫兩款標準的焗雞。噴火焗雞 - 第一口吃下不覺太辣,但過咗一陣,味蕾開始感受到又熱又辣

特級芝士火鍋($278)
特級芝士火鍋

▪️腸仔
▪️車厘茄
▪️農夫包粒
可免費加添芝士火鍋一次

薯條除了和茄汁合拍外,與芝士一起吃也很滋味。

醬燒 BBQ 豬仔骨本身已很惹味,點埋芝士更加不得了。

煎得表皮香脆的法蘭克福腸切粒,亦可加芝士増添味道。

車厘茄可以清新一下口味。

噴火焗雞($140標準)
👍👍👍👍
噴火焗雞(標準)

價錢分為 $140/標準和$198/大份。
為了可以試多一種口味,我們決定叫兩款標準的焗雞。
噴火焗雞 - 第一口吃下不覺太辣,但過咗一陣,味蕾開始感受到又熱又辣的感覺。辣味令焗雞更惹味,令人辣得過癮!配合冰涷的飲品就更適合。
又熱又辣的焗雞,令我一件接一件吃過不停,而且焗雞比較健康,油份較少。

蜜糖蒜香焗雞($140標準)
👍👍👍👍👍
蜜糖蒜香焗雞(標準)

同樣分為標準和大份,叫了一個辣到噴火的焗雞,當然要叫多個甜甜易入口的給姨娚仔吃。
焗雞外皮焗得香脆,肉質鮮嫩多汁,配合蜜糖和蒜香味,最適合秋冬乾燥季節食用,這個口味大人小朋友都會喜歡。
雞件焗得外脆內嫩,蜜糖份量很慷慨!

青蘋果燒酒($78)
青蘋果燒酒

這杯冰涷的青蘋果燒酒,果香中和了燒酒的味道,喝着燒酒再望向窗外街景,星期日的下午就這樣輕輕鬆鬆渡過。

枱面有紙巾和膠手套,方便用手吃食物。

地下設有酒吧及用餐區,有兩張四人抬和兩張二人抬。

樓上座位較多,亦設有吧抬區,感覺開揚。

門面

餐牌
2017-11-05
特級芝士火鍋
噴火焗雞(標準)
蜜糖蒜香焗雞(標準)
青蘋果燒酒
2017-11-05 305 瀏覽
萬聖節不知從何時開始變成了一個會慶祝的節日,商家當然把握好這個商機,除了主題公園外,尤其蘭桂芳最為旺場,也相對帶動了周邊的食肆。其中sodam chicken的中環店提供炸雞及其他油炸小吃,對到蘭桂芳作戰前「打個底」是很不錯的選擇。轉角位的小店,建於中環的斜路上,因地勢問題店舖向上而非橫發展,佔地小不過有樓梯連接上下層,還不忘建一個洗手間,也算貼心。一層只有三、四張枱,還有吧枱可橫坐。餐牌不多,有一半都是不同口味的韓式雞,有分炸和焗兩款煮法。熱食很少,都是以炸物小吃居多,送酒一流。飲品相對上也算多款式,有或無酒精的特飲都有。季節限定有芝士火鍋,可是第一次吃這家餐廳當然要吃其招牌太陽芝士炸雞,兩大款都是芝士的話會太飽膩,所以放棄了前者。另外推介的豬肋骨,以及上星期才新推出的蜜糖蒜香焗雞竟然都賣光光,星期日晚上六時半已來到的我是頗失望的,畢竟餐牌選擇本來就不多。 只好選剛才提及的招牌太陽芝士炸雞及另一款焗雞,和一個水冷麵冷卻一下炸焗的油膩。吃炸雞一定不少得飲料,這杯特飲的造型誇張得來討好,大家都被夾在杯邊的大菊花所吸引,但其實這菊花徹頭徹尾只是一個裝飾品,絕對不能吃的。不過飲料的菊花味道非

菊花蜜特飲

炸雞一定不少得飲料,這杯特飲的造型誇張得來討好,大家都被夾在杯邊的大菊花所吸引,但其實這菊花徹頭徹尾只是一個裝飾品,絕對不能吃的。不過飲料的菊花味道非常濃郁,用上菊花糖漿及蜂蜜調製而成,味道強烈卻又不會過份人工。Fizzy部分是加了七喜,令飲品更清爽,更解熱氣。

檸檬梳打

友人那杯是檸檬梳打,就是lemonade加梳打水,檸檬汁酸酸甜甜,很是開胃。

韓式涼拌水冷麵

先來水冷麵,配紅的泡菜、綠的青瓜、白黃的烚蛋,再灑上加添香氣的芝麻,色彩繽紛的賣相很不錯。蕎麥麵煮得剛剛好,非常非常煙韌。正宗韓式水冷麵會用蕎麥麵是取其沒有澱粉,更加爽滑。湯汁冰度足夠,令每一條麵條都分明,也能更保持麵質。泡菜帶點酸辣,與加入湯中的黃芥末相輔相成,是開胃的微辛。青瓜去囊切條,爽脆得來增添清新感。雞蛋則嫌烚得太熟,比較硬。

太陽芝士炸雞

最期待的太陽芝士炸雞賣相不欺場,果然是太陽般中間一個大圓,外圍再圍著炸雞作點綴,煎pan底部還有較淡的芝士醬汁。法包中間掏空了,盛滿了更濃郁的熱溶芝士,面頭還稍稍焗焦,令頂部有一層脆面,下面則是流心。炸雞雖然放在醬汁上,但沒有被浸淋。炸皮不算厚,內裡包裹的雞肉嫩滑有肉汁。炸雞可選無骨或有骨,我們選了前者啖啖肉,但都不會鞋口。

太陽芝士炸雞

炸雞點進芝士,芝士夠稠杰,很容易便能掛在炸雞上,拉絲效果當然少不得。不過炸雞再加大量芝士真的頗膩,適合三四人分享。

首爾風味焗雞

想試試炸雞和焗雞的分別,所以即使蜜糖蒜香焗雞缺貨,還是堅持點另一份焗雞。想不到焗雞外皮沒有炸粉,可仍能做到酥脆效果。而且焗出肥油後,雞變得更乾身,也相對上沒那麽肥膩。這款焗雞比炸雞醃得入味,就算沒有蘸醬已經有香料的鹹香,再蘸上稠身的蒜香芝士醬則更惹味。

於我來說焗雞比炸雞更為出色,因用料較飽膩所以都算足夠。不過因很多東西缺貨,餐牌選擇也不多,所以就算還想再吃也不知點甚麼好。
  • 韓式涼拌水冷麵
  • 首爾風味焗雞
2017-11-05 211 瀏覽
現時,在香港的韓國炸雞店已經開到成巷成市,眼見中環也有人氣韓國炸雞店 Sodam Chicken 進駐! 兩個月前那個週末,便相約好姊妹來個蘭桂芳午聚吧!我們沿雲咸街行上去,恰巧!我們找到店子之際,見到蘭桂芳之父盛智文 (相中綠色衫的男人) 經過!店子位於藝穗會對面,面對 LKF29!店子設計型格獨特,播放韓國 K-Pop音樂,充滿活力!雖然,餐廳佔地兩層,卻是每層地方不大!入去那層似是酒吧,樓上落地玻璃用餐區,景觀開揚光猛!桌上備有牙簽、紙巾、膠手套,相當週到!主打炸雞及啤酒,此外!還有提供焗雞、沙律、燒豬仔骨、冷麵、烏冬、薄餅、炸物、Cocktail、Mocktail...等!提子特飲 $58沒想到!特飲如此巨型似獎盃! 對比我隻手可略知一二,巨型酒杯 930ml!果然份量十足! 還要配上一條雜果雪條!單看賣相,已覺得非常消暑嘞! 其實!這是利賓納梳打,口味不會難飲得哪裡!大家也想像得到什麼味道吧!首爾風味焗雞配蒜蓉芝士醬 $130來到炸雞店,食雞當然不少得! 我們一來怕熱氣,二來天氣漸漸乾燥,喉嚨較為敏感!所以,點了焗雞!同樣香口美味呢! 即叫即焗,傳來那誘人的雞肉香,足以令人垂
現時,在香港的韓國炸雞店已經開到成巷成市,眼見中環也有人氣韓國炸雞Sodam Chicken 進駐!
 兩個月前那個週末,便相約好姊妹來個蘭桂芳午聚吧!
店子位於藝穗會對面,面對 LKF29!

店子設計型格獨特,播放韓國 K-Pop音樂,充滿活力!
雖然,餐廳佔地兩層,卻是每層地方不大!
入去那層似是酒吧,樓上落地玻璃用餐區,景觀開揚光猛!
桌上備有牙簽、紙巾、膠手套,相當週到!

提子特飲 $58
沒想到!特飲如此巨型似獎盃!
 對比我隻手可略知一二,巨型酒杯 930ml!果然份量十足!
 還要配上一條雜果雪條!單看賣相,已覺得非常消暑嘞!

提子特飲
首爾風味焗雞配蒜蓉芝士醬 $130
來到炸雞店,食雞當然不少得!
 即叫即焗,傳來那誘人的雞肉香,足以令人垂涎啦!
 外層表面金黃,入口香脆!
雞肉嫩滑可口!保留肉汁!蘸上濃稠的蒜蓉芝士醬,倍添風味!
首爾風味焗雞配蒜蓉芝士醬
韓式涼拌水冷麵 $90
水冷麵浸在湯,入口感帶煙韌!口味清淡!也有透心涼的感覺!
而且份量都不少!
 配料有蟹柳、雞蛋、爽口的青瓜和及蘿蔔絲...等!
韓式涼拌水冷麵
熱帶風情薄餅 $138
包括:蕃茄醬、菠蘿、火腿、蘑菇磨菇、水牛芝士...等!滿載熱帶風情!
 加入水牛芝士也能做到拉絲效果!
餅底薄身煙韌,餅邊零舍香脆!
熱帶風情薄餅
2017-09-09
$303.5 (午餐)
首爾風味焗雞配蒜蓉芝士醬
熱帶風情薄餅
2017-11-04 26 瀏覽
今日同朋友慶祝生日,一齊去中環食野慶祝下!壽星話好耐無食過炸雞,所以我地就Openrice下有咩韓國炸雞好食,最後揀咗Sodam Chicken。地點都幾易搵,但就要行少少斜路,當做下運動啦😂雖然先啱啱開始晚市,但已經好多人,所以我地選擇咗樓下。先叫咗個頭盤Caesar Salad($80)份量都幾多,菜葉比較大片,難啲入口。加入煙肉粒,夾埋芝士一齊有好濃郁嘅咸香味👍🏻如果有埋麵包粒同黑椒碎會更好。炸雞😍  蜜糖芥末香蔥炸雞($155)份量望落唔算太多,但都夠四個女仔食架,因為佢大大件又差唔多啖啖肉。香蔥鋪面,淋上蜜糖芥末汁,如果可以更多就好啦,會更入味!芥末味唔會太重,加上有蜜糖中和返,甜甜地咁😛炸雞炸得好脆,炸粉適中。估唔到食炸雞都會有pizza食,啱唔同朋友嘅口味。我地叫咗個熱帶風情Pizza($138)配料有菠蘿、蘑菇、火腿,都幾足料啊!薄批皮邊好脆,而批心就鬆化👍🏻最愛魚糕嘅我就叫咗個魚串湯($98)不過魚糕串只有兩串,加埋得四片,另外就有好多生菜。魚糕好腍,唔爽口,個湯嘅味道一般,唔係好特別。炸紫菜卷串($60)入面包咗粉絲,都幾好味。不過配雞醬有少少唔match。整體不過
今日同朋友慶祝生日,一齊去中環食野慶祝下!
地點都幾易搵,但就要行少少斜路,當做下運動啦😂

雖然先啱啱開始晚市,但已經好多人,所以我地選擇咗樓下。

先叫咗個頭盤Caesar Salad($80)
份量都幾多,菜葉比較大片,難啲入口。

加入煙肉粒,夾埋芝士一齊有好濃郁嘅咸香味👍🏻
如果有埋麵包粒同黑椒碎會更好。

炸雞😍  蜜糖芥末香蔥炸雞($155)

香蔥鋪面,淋上蜜糖芥末汁,如果可以更多就好啦,會更入味!
芥末味唔會太重,加上有蜜糖中和返,甜甜地咁😛
炸雞炸得好脆,炸粉適中。

估唔到食炸雞都會有pizza食,啱唔同朋友嘅口味。
我地叫咗個熱帶風情Pizza($138)
配料有菠蘿、蘑菇、火腿,都幾足料啊!

薄批皮邊好脆,而批心就鬆化👍🏻

最愛魚糕嘅我就叫咗個魚串湯($98)
不過魚糕串只有兩串,加埋得四片,另外就有好多生菜。
魚糕好腍,唔爽口,個湯嘅味道一般,唔係好特別。

炸紫菜卷串($60)
入面包咗粉絲,都幾好味。

不過配雞醬有少少唔match。

整體不過不失,最緊要朋友食得開心,都係貪有個地方慶祝下,傾下計~☺️
2017-11-03 33 瀏覽
去蘭桂坊唔一定係飲酒, 因為今次去蘭桂坊係左食我最愛既雞!!! 韓國炸雞店實在係香港一直都咁受歡迎, 呢間係其中一間想試好耐, 中環分店比銅鑼灣少人D, 所以就黎呢間食~有別於其他韓國炸雞店, 呢到裝修係以酒吧形式為主, 一共分兩層, 樓下充滿格調既bar枱, 同其他酒吧無異, 樓上同樣都有更大既bar枱, 雖然座位無銅鑼灣分店多, 但氣氛就完全截然不同, 更迷幼富情調。 凱撒沙律 $80食熱氣野之前當然要食菜XD 感覺良好XD 凱撒沙律菜份量頗多, 一大盤夠一齊share, 面既芝士粉同煙肉乾都幾足。 韓國湯窩有3個選擇, 我想食辣豆腐窩但朋友又怕辣想吃魚糕串, 見價錢唔過一百蚊就叫哂兩個吧哈哈!!! 辣豆腐窩 $98Order左唔洗五分鐘就有了, 名符其實既豆腐湯, 主角豆腐一大磚, 紅色既湯睇落幾辣但飲落郤只係微辣, 我唔吃得辣都覺得好飲, 暖暖既湯配埋香辣既味道, 係天氣轉冷下飲更是合適呢! 除左豆腐仲有其他菜同金菇等配料, 仲有幾片豬肉片~ 魚串窩 $98份量同辣豆腐窩一樣, 只係主角由豆腐變成了魚串, 魚糕薄身但煙韌香軟,連中間既大蔥都食埋呢哈哈! 其他配料其實同豆腐窩差唔

凱撒沙律 $80

辣豆腐窩 $98

除左豆腐仲有其他菜同金菇等配料, 仲有幾片豬肉片~

魚串窩 $98

其他配料其實同豆腐窩差唔多, 只係湯底無左辣味, 但無過淡, 飲完都唔會口乾~~

煙燻炭燒焗雞 $138

焗雞咁受女仔歡迎, 都係因為佢口感不比炸雞差, 但無油炸既感覺更健康
。本身menu已經有幾隻口味, 但原來最近新出左2款新口味, 第一時間揀蜜糖蒜香, 可惜店員話前一晚halloween太好賣賣哂….
但雞件要用整天時間醃, 所以就醃唔切了… 好彩另一款仲有少量淨返!!!!

炭燒味雞都係第一次食, 有陣陣炭香味又唔會過濃, 平時一定係叫芝士或者辣等濃口味, 今次呢款相對無咁重口味, 但一啲都唔淡口
, 反而令雞肉香味更加突出, 最正係雞皮全部都好香脆, 薄薄地連同與雞肉之間既油脂, 脆身之中帶有油嫰口感
, 雞油與肉汁令人大呼過癮!!!!
最令我難忘係焗雞既雞肉滑嫰度比起炸雞或者蒸雞等更甚, 真後悔淨係叫左一盤..但已經係最後一盤… 太好賣…

芝士忌廉粟米 $50

焗雞令我食慾大開, 再黎多個小食, 睇落都幾大碟, 簡簡單單忌廉同粟米兩種材料, 忌廉汁浸住粒粒粟米
, 配上蓋面既焗香芝士, 簡單直接既邪惡小食, 不過驚喜不算大。

菊花特飲 $58

清甜開胃既特飲, 菊花味頗濃, 味道同平時飲菊花茶差唔多, 但份量好多呢, 同炸雞芝士等油膩野來一個中和, 唔錯喔~

食完後對焗雞依然念念不忘… 相信好快我又會再黎!!!!!
外賣送餐