✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。Sodam Chicken.去蘭桂坊叫炸雞。✰•*˚ ✿✿舌尖上的蘭桂坊✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 對於OPPA一日不見,如隔三秋的韓系女生 最好的活動,是帶她去炸雞店 食餐韓式美食,以慰思OPPA之苦 對於熱愛韓妹的男士,我的選擇 當是是帶他去蘭桂坊...............叫炸雞 因為,我大愛的Sodam Chicken,開到去蘭桂坊了! ohohohoh 正! 荔枝啤酒 朋友之選,愛「吃酒」的人 說是果香濃,又有酒白,well 果然是酒徒,但醉不了的啦! 菊花蜜特飲 清甜香香的,最愛花香的味覺 很推介女生飲這款特飲 而且份量很多很多,2人分都可以 螺肉冷麵 香辣惹味,食過其他品牌的出品 都係鍾情於Sodam Chicken 因為味道帶甜帶辣,卻有濃濃韓國風味 真心喜歡這道菜 芝士薯條配芝士麵包脆脆 作為芝士迷,真是「巧HIGH森」 芝士薯條本來就夾,而且有香脆的麵包 點會唔好食! 太陽芝士炸雞 惹味邪惡呀!招牌菜就是招牌菜 份

雜感女生 好味日記
˚*•。Sodam Chicken.去蘭桂坊叫炸雞•*˚
✿✿舌尖上的蘭桂坊✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

對於OPPA一日不見,如隔三秋的韓系女生
最好的活動,是帶她去炸雞
食餐韓式美食,以慰思OPPA之苦
對於熱愛韓妹的男士,我的選擇
當是是帶他去蘭桂坊...............叫炸雞
因為,我大愛的Sodam Chicken,開到去蘭桂坊了!
ohohohoh 正!

荔枝啤酒
朋友之選,愛「吃酒」的人
說是果香濃,又有酒白,well
果然是酒徒,但醉不了的啦!

菊花蜜特飲
清甜香香的,最愛花香的味覺
很推介女生飲這款特飲
而且份量很多很多,2人分都可以

螺肉冷麵
香辣惹味,食過其他品牌的出品
都係鍾情於Sodam Chicken
因為味道帶甜帶辣,卻有濃濃韓國風味

真心喜歡這道菜

芝士薯條配芝士麵包脆脆
作為芝士迷,真是「巧HIGH森」
芝士薯條本來就夾,而且有香脆的麵包

點會唔好食!

惹味邪惡呀!招牌菜就是招牌菜
份量多多,可愛的芝士啊,充實了農夫包
炸雞圍堵芝士,盛況空前!
炸雞的香脆與芝士的香濃perfect match

小評:
味道:★★★★☆
環境:★★★★☆
服務:★★★★☆
衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆

2017-12-05 57 瀏覽
好耐都無同三五知己食飯啦,今次我地咁難得約得成,當然要搵番間好餐廳聚一聚啦!行經蘭桂芳一列餐廳,我地見到一間叫<<Sodam Chicken>>嘅韓式炸雞店。因為朋友一向鍾意食韓國野,加上喺芸芸酒吧中,我地都竟然發掘到韓國餐廳,所以都不約而同決定要入去大食一餐。裏面裝潢好有異國情調,倒吊嘅酒杯喺黃澄澄嘅燈光照射下,顯得格外閃亮。待應靜靜咁帶領我地去到餐館嘅二樓。當時,餐廳嘅客人數目唔算多,可能因為正值放工時間啦!打開餐牌,我地發現唔少令人垂涎三尺嘅佳餚。朋友打算頭盤食得比較清淡,所以叫左一客<<凱撒沙律>>。 沙律裡頭嘅生菜同番茄非常新鮮,食落有股淡淡嘅田園風味。而塗係生菜上嘅芝士粗醬,更突顯沙律嘅歐陸風情。<<芝士薯條拼麪包粒>>我地原本純粹想食煎炸野,先決定叫呢份拼盤,點知佢竟然帶到份驚喜畀我地。薯條同麪包粒炸到金黃色,食落口香脆無比;香濃嫩滑嘅芝士醬,則賦予拼盤鮮而不膩嘅口感。朋友都忍唔住大讚一番呀!<<蜜糖蒜香焗雞>>入得黎韓國烤雞店,無理由唔食番份雞

打開餐牌,我地發現唔少令人垂涎三尺嘅佳餚。

凱撒沙律

芝士薯條拼麪包粒

<<芝士薯條拼麪包粒>>

<<蜜糖蒜香焗雞>>
入得黎韓國烤雞店,無理由唔食番份雞肉啦!因為我地早前已經食左炸物,所以呢次選擇食焗雞代替炸雞/烤雞。

我地一行3人,叫左半份蜜糖蒜香焗雞 (一共7件)。甜甜嘅蜜糖,緊緊擁抱幼嫩多汁嘅雞肉,令成盤蒜香雞多左一股津甜。

雖然呢份雞肉認真唔錯,不過如果佢地係無骨雞肉就更perfect啦!

熱帶風情薄餅

最後,我地order左份Pizza作結。

<<熱帶風情薄餅>>
一個Pizza均勻切成6等份,岩哂我地3個人,因為岩岩好每人2件。雖然薄餅口感同我平時食開嘅,分別唔大;但值得一讚嘅,係佢放係餅頭上嘅新鮮菠蘿。

以往我食過嘅薄餅,上面菠蘿粒大多已經烤到乾巴巴,有啲更加係燶左添。但呢度嘅菠蘿咬落口,多汁到飛近舌尖...同其他配料拼湊埋一齊,更加有種互補嘅感覺。

總而言之,今次真係食左一餐「棒呆了」嘅韓國菜。下次有機會,我一定要再黎老蘭覓食-- 我指Sodam Chicken 呀!
2017-11-30
凱撒沙律
芝士薯條拼麪包粒
熱帶風情薄餅
2017-12-05 36 瀏覽
好耐無食韓國野,而呢個招牌太陽芝士炸雞我早就想食了~今日去開中環逛逛就順道一試,位置蘭桂坊雲咸街斜路上有兩層細細間的Sodam Chicken有我最愛的吧台位,落地大玻璃望著窗外的建築物與車輛不斷的駛過,我很享受這環境~ 太陽芝士炸雞$198我系為呢個芝士炸雞而來的~芝士,炸雞,麵包都是我喜歡的食物~將佢地放埋一齊有呢個咁強既賣相真系好吸引~炸雞又香又脆,肉質既嫩又多汁,厚厚的農夫包盛著3種芝士汁,把炸雞浸下去大口大口食都唔覺好滯,水牛芝士,車打芝士較濃稠,需與秘製芝士醬汁攪拌一下才享用~農夫包外脆內軟熟,食完炸雞要食埋d包呀,充滿芝味,芝士控最愛菊花蜜特飲$58清熱的菊花蜜加入梳打水,有氣的菊花蜜很創新蘋果特飲$58杯上放左一串果汁糖,蘋果汁味道唔算特別,但唔會太甜,唔錯辣豆腐湯$90,金菇,菜,豆腐吸哂湯汁,夠辣飲到唔停口,食到喉嚨火辣辣🔥!炸紫菜卷$60,即叫即炸,外面脆脆地帶點紫菜既煙韌,入面系調左味既粉絲,不用蘸甜酸醬也很好味

太陽芝士炸雞$198

菊花蜜特飲$58
清熱的菊花蜜加入梳打水,有氣的菊花蜜很創新
蘋果特飲$58
杯上放左一串果汁糖,蘋果汁味道唔算特別,但唔會太甜,唔錯
菊花蜜特飲$58,蘋果特飲$58

辣豆腐湯

炸紫菜卷
2017-12-02
辣豆腐湯
炸紫菜卷
2017-12-05 33 瀏覽
星期日天氣很好,和家人慶祝生日,一行十人浩浩蕩蕩到了中環吃炸雞。曾經試過銅鑼灣的分店,覺得不錯,今次選擇了位於中環蘭桂芳的新店。中環地鐵站沿著斜路一直走到藝穗會,對面馬路就是Sodam Chicken,很方便。店子很美,有玻璃窗,自然光射進餐廳,很光猛舒適。我們被安排坐在樓上位置,地方少少,更親密,有著韓式小店的風味。我們點了兩個炸雞,芝士三重奏太陽芝士炸雞$198,炸雞配上芝士汁醬,很香很濃,同樣地也很邪惡;還有原個麵包,脆脆的,麵包沾上芝士汁,我們統統吃光了。另一款選了蜜糖芥末香蔥炸雞 $155,這個曾經試過,一試難忘,今次推介給家人,一同品嚐,炸雞嫰滑,同樣美味。另一款焗雞,蜜糖蒜香焗雞$198,需時大概20-30分鐘。新鮮出爐,可以一路吃一路冒煙,特別美味,感覺很滿足。煙肉年糕串(辣)$55,香脆可口,味道很匹配。炸紫菜卷串$60,紫菜包著飯,味道不過不失。熱帶風情薄餅$138,是薄批,反而這個比較失色,因為味道很淡。柚子梳打 $38,味道很清新,又解渴。Draught 1664 Blanc $78,啤酒配上炸雞一流。假日的中環比起平日寧靜多了,反而可以享受假期。這裡一點也不貴

柚子梳打 $38,味道很清新,又解渴。

假日的中環比起平日寧靜多了,反而可以享受假期。這裡一點也不貴,每人平均也是百多元。特別推介大家在這裡慶祝生日,難得地不收切餅費的餐廳。
2017-12-03
慶祝紀念
生日
  • 蜜糖芥末香蔥炸雞
2017-12-04 90 瀏覽
本身不是追逐潮流的人,平常較少在蘭桂坊出入,今次既然有朋友約到,也就去見識一下。因為不常去,所以早少少已經到達。餐廳就在藝穗會對面的轉角處,由於附近街道都是路面窄小而多斜,加上街上也有很多pub及外籍人士,感覺上就好像身在蘇格蘭似的。舖內分兩層,但坐位不多,我們去到的時間還未到晚上7時。餐牌上的選擇本來就不多,但當我們落單時有多樣已經售磬,包括豬肋骨,那就只好要了一客招牌太陽芝士炸雞、首爾風味焗雞及韓式涼拌水冷麵,還有幾杯非酒精類飲品。太陽芝士炸雞是用自家做的麵包盛著芝士醬汁用來醮炸雞,進食時熱烘烘的炸雞在濃郁的芝士醬汁上打滾,感覺上減輕了熱度,亦令炸雞更加「外軟內脆」,幸好炸雞仍保持多少肉汁,不致太乾身。首爾風味焗雞,好處是進食時不會有太過油膩的感覺。韓式涼拌水冷麵較為清淡,但麵質也很爽滑煙靭,作為吃完炸雞後中和一下及增加飽肚感也可以。飲品賣相頗為吸引,友人的菊花蜜特飲有大朶菊花伴在杯旁,感覺上可以舒解熱氣。我就選了一杯檸檬梳打,味道也不錯。

太陽芝士炸雞

首爾風味焗雞,好處是進食時不會有太過油膩的感覺。

首爾風味焗雞

韓式涼拌水冷麵

菊花蜜特飲

我就選了一杯檸檬梳打,味道也不錯。

檸檬梳打
2017-10-29
10 分鐘 (堂食)
2017-12-04 42 瀏覽
之前同朋友黎食過炸雞後都念念不忘,禁岩外國朋友來港,所以帶佢黎蘭桂芳玩之外,仲帶佢黎一嚐炸雞風味。 枱上有一盒手套同紙巾,食雞時可以放縱地食,唔怕弄污雙手,非常貼心。太陽芝士炸雞係必叫item,每次黎都會介紹比朋友😆今次叫左無骨,炸雞大大件,被芝士浸泡住,中間仲有個農夫包盛裝住滿滿既芝士,雙重芝士口感,極度邪惡,亦令人極度期待,雞肉嫩滑多汁,農夫包完全吸收曬融化既芝士,芝味濃郁,包外脆內軟,4人不消一回已經ko一整碟。煙肉年糕串,煙肉既咸香味配上煙煙韌韌既年糕,再配合甜甜辣辣既醬料,不錯。蜜糖蒜香焗雞係餐廳新品,當然要叫黎試下,呢款焗雞全程唔落油炸,但口感又會整到炸雞既感覺,外表脆卜卜,雞肉十分juicy ,望落邪惡,雞上仲淋滿甜甜既蜜糖,食落係唔熱氣。水冷麵麵既質地彈牙,加上蟹柳青瓜作配菜,清甜好味,有透心涼的感覺。

2017-12-04 26 瀏覽
豬仔骨 細份 $140已經好夠3個女仔食,最深刻印象既係佢既辣,辣得黎個個都接受到,一般情況識食辣者會覺得唔夠辣,而唔識食辣既朋友,少少辣都會覺得好辣,但Sodam Chicken豬仔骨滿足到兩者先巴閉,夠辣之於又。太陽芝士炸雞認真無得頂, 齋睇圖已經好吸引,即叫即做,以香脆麵包盛載三種芝士(水牛芝士,車打芝士,秘製芝士醬汁)爆脆無骨炸雞配三重芝士真係可以拉絲嫁!!!記得要親熱食,先可以享受到獨特既芝士炸雞,我保證出面食唔到的。再黎熱情風味薄餅,雖然味道無上兩道菜般獨特,但餅底好香好脆足料,同樣好味不再話。Rita有3隻味一次試哂好幸福😍,Apple cider 最受歡迎,cass也有fans, 而Hita味道最淡。

2017-12-03 1634 瀏覽
不經不覺,已經踏入12月了!天氣凍,就會想食芝士火鍋。約了好朋友,一齊放工後去到中環蘭桂坊的韓式炸雞店食芝士火鍋。坐在一樓窗邊,景觀都幾開揚!兩個女仔,我哋揀咗大份嘅芝士火鍋,再加個細分嘅韓式炸雞,咁就啱啱好啦!芝士火鍋$278芝士火鍋分量都非常足夠,其實三至四個人share食再加其他食物都可以。芝士火鍋用小爐子熱起來。配料中最喜歡韓式年糕。芝士年糕口感很好,有咀嚼強勁,非常特別。紫薯口味,甜甜地,加襯埋暖身的芝士更加特別。芝士配上紅腸也很不錯。最搭就係連埋非常脆嘅麵包粒一齊食。外軟內脆,令我們一直在食,停不了口!它的燒BBQ豬仔骨也肉質柔軟,燒烤汁味濃,亦非常惹味蜜糖蒜香焗雞$140我們也點了蜜糖蒜香焗雞。多人食,一定要叫大份,因為更加抵㗎!雞肉非常柔軟多汁。雞皮充滿蜜糖味及香脆,雞果然係招牌嘅出品。我哋食嘅係焗雞,所以亦都冇咁熱氣但一樣100%香脆!青蘋果啤酒$75我仲飲咗青蘋果啤酒完全冇啤酒嘅苦澀味,清新易入口,相信女生都可以試,應該都會鍾意!當晚,我倆傾了很多近來的狀況,原來好快又到一年嘅尾聲了。配合美食,令我倆當晚都非常滿足!
不經不覺,已經踏入12月了!

天氣凍,就會想食芝士火鍋
約了好朋友,一齊放工後去到中環蘭桂坊的韓式炸雞店食芝士火鍋

坐在一樓窗邊,景觀都幾開揚!

芝士火鍋

芝士火鍋用小爐子熱起來。

配料中最喜歡韓式年糕。
芝士年糕口感很好,有咀嚼強勁,非常特別。
紫薯口味,甜甜地,加襯埋暖身的芝士更加特別。
芝士配上紅腸也很不錯。

最搭就係連埋非常脆嘅麵包粒一齊食。
外軟內脆,令我們一直在食,停不了口!

它的燒BBQ豬仔骨也肉質柔軟,燒烤汁味濃,亦非常惹味

蜜糖蒜香焗雞

我們也點了蜜糖蒜香焗雞。
多人食,一定要叫大份,因為更加抵㗎!

雞肉非常柔軟多汁。
雞皮充滿蜜糖味及香脆,雞果然係招牌嘅出品。
我哋食嘅係焗雞,所以亦都冇咁熱氣但一樣100%香脆!

我仲飲咗青蘋果啤酒

當晚,我倆傾了很多近來的狀況,原來好快又到一年嘅尾聲了。
配合美食,令我倆當晚都非常滿足!
2017-12-03 336 瀏覽
最近知道Sodam Chicken 在中環開了分店,當然要去走一轉。韓國開設70間分店的Sodam Chicken韓式炸雞專門店其實一早就來到香港,今次還要把分店開在人來人往的蘭桂芳,可以約來個三五知己食個雞,飲杯酒。餐廳裝潢有格調,分上下兩層,我們坐在下層,有一個吧枱,要的酒都即時製作。炸紫菜卷串$60平時食紫菜就食得多,炸紫菜卷還是頭一次食。它裡面其實是韓國粉絲卷在一起。外面包紫菜再沾粉漿炸。外面的紫菜炸到脆脆的,裡面的粉絲還很有水份,兩者互為不同,又很好吃。蜜糖芥末雞$155這個招牖蜜糖芥末雞好吃就不在話下,重點是它可以選擇無骨,師傅好有心機將骨拆去,所以食的時候啖啖肉。炸雞炸到不太油膩,粉漿都厚薄均勻,外脆而雞肉嫩滑!蜜糖香甜,芥末中和了不少油膩感。一碟份量好多,件件雞都大大件,夠三四人食。比起平時食到的炸雞,這個因爲加了甜和辣,層次更加分明和特別。芝士火鍋$278(大)天氣開始轉涼,當然要來個芝士火鍋!配料好多,配料有麵包粒、豬肋骨、芝士同紫薯年糕、炸薯條、腸仔、車厘茄。睇到都知材料多,食完更加是飽到不行~豬肋骨本身已經好夠味,甜甜辣不用沾芝士醬已經辣辣地好惹味。其他的配料點

炸紫菜卷串

炸紫菜卷串$60
蜜糖芥末炸雞

蜜糖芥末雞$155
芝士火鍋

芝士火鍋$278(大)
天氣開始轉涼,當然要來個芝士火鍋!配料好多,配料有麵包粒、豬肋骨、芝士同紫薯年糕、炸薯條、腸仔、車厘茄。睇到都知材料多,食完更加是飽到不行~豬肋骨本身已經好夠味,甜甜辣不用沾芝士醬已經辣辣地好惹味。其他的配料點芝士就更是錦上添花。芝士本身不太鹹,淡淡的芝士香,恰到適中。這個份量都好多,兩人應該食完會飽。
不得不提的是它的芝士可以免費加一次,所以唔洗就住就住,豪氣地點吧。

最我們點了三杯酒,酒鬼是也。

荔枝啤酒$75
荔枝味重,啤酒味不太重,感覺似飲汽水,所以會不知不覺飲多了。
ARK COSMIC

ARK COSMIC $65
好重啤酒的麥味,有少少苦澀味。比較適合男仕。

2017-11-27
炸紫菜卷串
蜜糖芥末炸雞
ARK COSMIC
2017-11-30 32 瀏覽
sodam is famous, in addition to excellent fried chicken there are delicious baked chicken. But what if I tell you that there are other things worth recommending other than chicken? The answer is that the drainage system is generous. Although there is a blue surface that I like most for fruit and vegetables, it is excellent but the standard is very high. Sour taste is not heavy, because the canal is no more than vinegar with spicy me, but the Department of water noodles full strength. Good taste,
 Good taste, good food to not stop mouth. Ingredients and more fresh enough.
Department of good food variety. As for the fried chicken with the same excellent baked chicken,
 this time I point to the left part of the honey and garlic baked chicken, baked
good tender and with juice, provoking very unusual
2017-11-30 338 瀏覽
為慶祝香港特別行政區成立二十周年,11月23-25日有個「光·影·香港夜」活動,只得三日,趁最後一日,又係星期六,就嚟中環區行吓。一早已經睇中左活動當中一個SHOW,叫「ANOOKI反轉香港」,就喺郵政總局外牆表演。假日,最啱瞓到晏一晏,瞓醒就嚟睇SHOW,嚟到先知夜晚先有,就喺附近搵食先。原來附近有間韓國炸雞店「Sodam Chicken」,坐落一角,樓高兩層,門面黑色幾型格!因為冇中場休息時間,好啱我哋呢啲Late Late lunch嘅人,入到嚟,原來地方都幾細,但兩邊有大玻璃,感覺幾舒適。本來入嚟係諗住食炸雞,點知竟然有芝士火鍋食,好耐冇食喇,芝士熱先好食嘛,即刻轉軚!叫左個【特級芝士火鍋$278】︰有齊四款芝士︰藍紋芝士、金畢文芝士、巴馬臣芝士、水牛芝士,相當吸引!先上芝士鍋,本身已經係熱架喇,只係再加熱保溫。芝士醬幾濃稠,一上枱已經聞到陣陣芝士香味。再嚟一籃農夫包粒,好大籃。麵包粒烘得好鬆脆,有多士香味。主菜用一木板上枱,份量足!腸仔好大件,預先炸左。手工流心芝士年糕同紫薯年糕細細粒,但都幾飽。兩款都有饀,煙煙韌韌咁,但就冇流心效果。薯條又係勁大份量,好飽! 車厘茄新鮮,食
叫左個【特級芝士火鍋$278】︰

再嚟一籃農夫包粒,好大籃。麵包粒烘得好鬆脆,有多士香味。
主菜用一木板上枱,份量足!
腸仔好大件,預先炸左。

薯條又係勁大份量,好飽! 車厘茄新鮮,食得太大份量,食返啲蔬果最啱!

美國豬仔骨三大件,本身就咁食都得,面頭已經有醬汁同香草,肉質夠腍。我地最後先食呢個,因為怕啲醬汁溶左落個芝士醬,減低個芝士味。
雖然啲凍飲賣相好吸引,但氣管唔多好,今日飲熱飲。

【(左)熱薑檸蜜$38】 有薑味,但唔會辣喉,亦加左片檸檬增添一份清新。
【(右)熱檸檬綠茶$38】 勝在唔太甜,算係低甜,酸酸甜甜解滯膩感。

個芝士鍋仲可以免費添加一次,加埋啲嘢食,份量真係好大,兩個人都食唔晒,如果叫多一兩個人開心Share就最好!
2017-11-25
2017-11-29 40 瀏覽
唔知由幾時開始炸雞開始係香港流行我同依位朋友食親飯都必定會去食炸雞上星期既午餐,亦都唔例外位於蘭桂坊既炸雞店都幾光猛我地點左「炸紫菜卷」 $60一條條嘅炸紫菜卷我哋開頭都以為入邊包住係魚肉蘸左醬之後再咬開原來入邊包住一條條好似粉絲咁既野連埋啲汁食,甜甜辣辣咁好開胃「太陽芝士炸雞」 $198見餐牌放咗依款菜色做招牌菜一定好好味,所以我地好不猶豫就叫左當店員送到上嚟嘅時候,份量都幾多中間刮空咗嘅麵包裝住滿滿嘅芝士旁邊嘅炸雞上面鋪上脆脆令食起上嚟充滿口感,裝炸雞蘸左芝士再食好惹味,肥都抵「芝士薯條拼芝士麵包脆脆(芝士醬)」$75焗到好脆既麵包粒再加上炸到好脆既薯條依個配搭都幾特別,兩個都炸到好脆好香口上面再曬滿芝士粉,再蘸埋芝士醬食簡直一流「凱撒沙律」 $80食左咁多熱氣野,梗係要食番個沙律沙律同醬係分開上,怕肥的話又可以蘸少啲醬,都不錯「薑檸蜜」 $38
唔知由幾時開始
炸雞開始係香港流行
我同依位朋友食親飯
都必定會去食炸雞
上星期既午餐,亦都唔例外

位於蘭桂坊既炸雞店都幾光猛
我地點左

「炸紫菜卷」 $60
一條條嘅炸紫菜卷
我哋開頭都以為入邊包住係魚肉
蘸左醬之後再咬開
原來入邊包住一條條好似粉絲咁既野
連埋啲汁食,甜甜辣辣咁好開胃

「太陽芝士炸雞」 $198
見餐牌放咗依款菜色做招牌菜
一定好好味,所以我地好不猶豫就叫左
當店員送到上嚟嘅時候,份量都幾多
中間刮空咗嘅麵包裝住滿滿嘅芝士
旁邊嘅炸雞上面鋪上脆脆
令食起上嚟充滿口感,裝炸雞蘸左芝士再食
好惹味,肥都抵

「芝士薯條拼芝士麵包脆脆(芝士醬)」$75
焗到好脆既麵包粒再加上炸到好脆既薯條
依個配搭都幾特別,兩個都炸到好脆好香口
上面再曬滿芝士粉,再蘸埋芝士醬食
簡直一流

「凱撒沙律」 $80
食左咁多熱氣野,梗係要食番個沙律
沙律同醬係分開上,怕肥的話又可以蘸少啲醬,都不錯

「薑檸蜜」 $38
2017-11-25
午餐
2017-11-29 26 瀏覽
依日黎到蘭桂坊附近, 估唔到行上D會有韓式焗雞食~仲要有芝士火煱,依家天氣涼涼地,好岩我依d芝士控,即入去, 叫啦!芝士火煱配料有:農夫麵包粒, 點左芝士之後好香呀~ 好似蒜蓉包加芝士, 好香脆流心芝士年糕年糕好煙靭,裡面係流心芝士,再點芝士,正紫薯年糕好香紫薯味,加上芝士,好夾美國豬仔骨加左韓式辣醬燒,好辣呀!岩晒嚐辣既韓迷腸仔斯華力腸,好脆皮車厘茄好鮮甜仲有手切薯條~蜜糖蒜香焗雞蜜糖濃厚,肉又嫩,烤得岩岩好,所以唔覺好熱氣我叫左柚子梳打,好香柚子味,唔太甜,凍凍地岩晒食焗雞食完唔使5分鍾就可以行返落去蘭桂坊CLUBBING~
依日黎到蘭桂坊附近, 估唔到行上D會有韓式焗雞食~

芝士火煱配料有:

流心芝士年糕
年糕好煙靭,裡面係流心芝士,再點芝士,正

紫薯年糕
好香紫薯味,加上芝士,好夾

美國豬仔骨
加左韓式辣醬燒,好辣呀!岩晒嚐辣既韓迷

腸仔
斯華力腸,好脆皮

車厘茄
好鮮甜

仲有手切薯條~

蜜糖蒜香焗雞

蜜糖濃厚,肉又嫩,烤得岩岩好,所以唔覺好熱氣

我叫左柚子梳打,好香柚子味,唔太甜,凍凍地岩晒食焗雞

食完唔使5分鍾就可以行返落去蘭桂坊CLUBBING~
  • 芝士火鍋
2017-11-28 1186 瀏覽
今晚同幾個同事一齊去咗中環食飯,喺蘭桂坊附近見到有間炸雞唔錯,於是就入咗去食。天氣凍嘅關係我哋都想食啲暖野,就叫左呢度新推出嘅芝士火鍋,原來呢個仲係佢哋餐廳嘅限定火鍋添!咁就一定要試吓啦,芝士火鍋裏面用嘅芝士有巴馬臣芝士、藍紋芝士、金畢文芝士同水牛芝士,真係睇到都流晒口水。另外我哋仲叫咗個韓式水冷麵、蜜糖蒜香焗雞同辣豆腐湯。有咁多嘢食當然要叫下野飲啦,我哋叫咗Asahi、提子特飲同水果梳打。第一樣野到嘅菜係辣豆腐湯,湯裏邊有三舊豆腐一啲芽菜、娃娃菜、洋蔥同埋一啲豬肉,而湯我相信係用韓式嘅辣醬煮食。湯好夠辣,但飲得太多都會口乾,如果可以攞嚟送飯,就最好不過。第二樣嘢係水冷麵,喺韓國就食得多,喺香港就比較少食,水冷麵入口嘅時候真係夠凍,雖然碗裏便冇冰鎮着,但都keep到個溫度。另外要讚,麵質好彈牙,食得出係靚麵條,配上一隻分開咗兩邊既蛋同埋一堆泡菜,好豐富湯底不自覺有泡菜淹過嘅味道,吃落去嘅時候唔會無味。第三樣嘢就係蜜糖蒜香焗雞,吃落口真係有驚喜!蜜糖同蒜香嘅味道互相輝影,沒有任何一種材料會搶風頭。不知是否焗的關係,雞件入口香脆,感覺上不熱氣,分量亦足夠四個人吃!最好吃的是雞鎚和雞翼的部

第三樣嘢就係蜜糖蒜香焗雞,吃落口真係有驚喜!蜜糖同蒜香嘅味道互相輝影,沒有任何一種材料會搶風頭。不知是否焗的關係,雞件入口香脆,感覺上不熱氣,分量亦足夠四個人吃!最好吃的是雞鎚和雞翼的部份,沾上了蜜糖,好香脆可口。

最後當然要說說這裏的芝士火鍋,雖然等了良久,但食物的質素得頗有保證。除了有豬肋骨、薯條、麵包、車厘茄外,最令我難忘的是芝士年糕!雙重芝士在口內溶化,簡直是一種享受,芝士控有時間一定要來這裏朝聖呢。不知不覺間,熱烘烘的芝士很快就給我們用光了,幸好店員會再送多個芝士鍋給我們,足夠給枱上的食物沾上芝士。若天氣再冷一點,相信與朋友一起共享吃這個芝士鍋,必有另外一番風味。

最後每人結帳$200,價錢可以接受。
2017-11-27 36 瀏覽
去中環不一定要去吃西餐或日本料理,韓式炸雞也是不錯的選擇,而在中環的sodam chicken有口皆碑,中午吃個午餐也不錯。Sodam chicken的炸雞各有風味,不過我還是偏愛它的蜜糖芥末香蔥炸雞。我們懶得啃骨,所以挑了無骨炸雞,趁熱咬一口,雞汁噴泉湧現,脆脆香香的表面,美味無法擋,甜蜜的蜜糖芥末滋味更令人吮指回味。菊花蜜特飲搭配吃炸雞時喝特別清爽,不會死甜,一開始時是甜絲絲的蜜糖甜美,漸漸地茶花香氣浮現,有股回甘的感覺,即使冰塊融掉味道依然不錯。韓風燒豬仔骨所用韓式特調醬料甜味十足,豬仔骨燒後有焦香的外層,相當開胃,豬仔骨內裡肉質軟嫩得很,輕易地把它一支支分開,朋友吃過讚不絕口。泡菜豬骨湯烏冬加入泡菜熬煮豚骨湯後令湯底味道平衡,鹹酸得宜,且不油膩,烏冬吃起來蠻滑溜的,不會過於軟爛,跟湯底挺配合的。