2018-01-05 40 瀏覽
臨近元旦,當然要去狂歡一下~在香港,蘭桂芳可算得上氣氛最為濃厚,當然過去盡慶一下,雞年即將結束,我和朋友決定這晚晚餐到附近吃個韓式烤雞大餐!「Sodam Chicken」的餐牌一如概往很多的炸雞和烤雞大餐!而且還出了幾款新的烤雞,我和朋友也一致決定要試一試!先來一個小食炸紫菜卷,紫菜外皮被炸得非常酥脆,內裹卻沒有被油滲入,內面的粉絲也很清香,蘸點著泰式辣醬吃風味不錯,可以一試。我們先點了一份新推出的蜜糖蒜香焗雞,因為要把雞徹底焗熟,所以要一點時間,可是卻會覺得一切都是值得的。焗雞的表皮焗得非常脆,可是肉汁卻彷佛一點一滴都被鎖在內邊一樣,而且不會覺得油膩,還滿佈香甜的蜜糖風味,極為好吃,可惜的是蒜香有點太淡不夠突出,沒太多為焗雞增添層次感,而最遺憾的是我們只點了半份蜜糖焗雞...只得半份焗雞當然不夠喉!為此我們決定再點一份焗雞,只因這裡的焗雞做得太過出色了,外脆內軟而且肉汁豐富,這次點了另一款—煙薰炭燒焗雞。梟首以待的焗雞,果真不負所望。咬開外皮,豐富的肉汁滴出,煙薰的氣味直攻鼻樑,香氣逼人,味道亦很濃郁,只是相比起蜜糖蒜香烤雞少了一份惹味感,但都不失為一個絕佳美味。潮流興炸雞配啤酒,吃

梟首以待的焗雞,果真不負所望。

潮流興炸雞配啤酒,吃烤雞我倒是傾向於配上較淡的飲品,以防味蕾被影響到~而這個柑桔綠茶和柚子梳打就完全合我的心意,淡淡清涼的口味正好在吃過濃味的烤雞後,清一清口腔,令人非常舒服。

還有幾個小時才到新的一年,想有一個完美的結局,作為一個都市的女性,一餐中沒吃到多少蔬菜,還是有點美中不足,見還有時間,我們再點了一份凱薩沙律,青綠的蔬菜,泛黃的芝士,鮮紅的車厘茄恰好為這餐和這一年畫上一個完美的句號。
2018-01-04 51 瀏覽
🐔🐔🐔韓流keep住咁hit,, 又係時候去食烤雞 見到 Sodam Chicken 咁多好評,吸引左我好想去試睇完餐牌,選擇唔算好多,非常適合有選擇困難的人。。哈~薑味手工啤食炸雞配啤酒係正ge,但飲落feel唔到薑ge存在。。。蜜糖蒜香烤雞都是用上急凍雞,就是要吃蜜糖的甜味,還有蒜香味烤得皮香脆,肉質不會乾身,十分惹味~凱撒沙律份量十足,夠3-4人吃生菜爽脆、蕃茄仔蛋汁、配芝士、煙肉減少了烤雞的熱氣感~泡菜豬骨湯烏冬很暖肚的烏冬, 烏冬彈牙,豬骨湯香濃,滿足!蜂蜜檸檬綠茶反而很想大讚這杯飲品,好飲過啤酒,真心仲加左柚子蜜,檸檬香氣怡人,甜度適中,超好飲~唯一差D就係迫迫地,環境ok但好嘈
🐔🐔🐔韓流keep住咁hit,, 又係時候去食烤雞

睇完餐牌,選擇唔算好多,非常適合有選擇困難的人。。哈~

薑味手工啤

炸雞配啤酒係正ge,但飲落feel唔到薑ge存在。。。

蜜糖蒜香烤雞

都是用上急凍雞,就是要吃蜜糖的甜味,還有蒜香味
烤得皮香脆,肉質不會乾身,十分惹味~

份量十足,夠3-4人吃
生菜爽脆、蕃茄仔蛋汁、配芝士、煙肉減少了烤雞的熱氣感~

泡菜豬骨湯烏冬
很暖肚的烏冬, 烏冬彈牙,豬骨湯香濃,滿足!

蜂蜜檸檬綠茶

反而很想大讚這杯飲品,好飲過啤酒,真心

仲加左柚子蜜,檸檬香氣怡人,甜度適中,超好飲~

唯一差D就係迫迫地,環境ok但好嘈
2018-01-04 43 瀏覽
下午來到蘭桂坊附近,第二次來這間韓式炸雞店,吃百吃不厭的炸雞,見到有季節限定的新菜式「芝士火鍋」非常吸引,可惜正正是下午茶時間吃芝士火鍋好像太heavy了,只好下次再試,所以今次選擇了另一新口味「蜜糖蒜香焗雞」,原味炸雞塗上蜜糖,有香濃蜜糖味道,另外還配有蜜糖汁,要多甜有多甜,好喜歡這甜的味道。不吃辣的朋友可能會喜歡這甜甜的口味。另外點了熱帶風情薄餅,樣子普通但意想不到的好味,餅皮香口,芝士味濃。
不吃辣的朋友可能會喜歡這甜甜的口味。

下午茶
係蘭桂坊對上嘅呢間Sodum Chicken,主打新派韓式創意料理,仲有好多主打芝士嘅菜式,我呢啲芝士迷就啱晒!先嚟兩杯雞尾酒,西柚啤酒($75)同青蘋果燒酒($78)。果味係重過酒味嘅,飲得呢啲都係過吓癮咁嘅啫!太陽芝士炸雞($198)賣相就好吸引,無骨炸雞底下都仲有層芝士俾你點,芝士同炸雞嘅流口水配搭!凱撒沙律($80)有啲煙肉都芝士碎加咗分,車厘茄同菜都算新鮮,簡單嘢啦!曼克頓義餅($138)辣肉腸雖然係重點,但個水牛芝士都香味都得到好充分發揮,皮夠薄,不錯!

先嚟兩杯雞尾酒,西柚啤酒($75)同青蘋果燒酒($78)。
西柚啤酒($75) 青蘋果燒酒($78)
果味係重過酒味嘅,飲得呢啲都係過吓癮咁嘅啫!

太陽芝士炸雞($198)
太陽芝士炸雞

凱撒沙律($80)
凱撒沙律
有啲煙肉都芝士碎加咗分,車厘茄同菜都算新鮮,簡單嘢啦!

曼克頓義餅($138)
曼克頓義餅
曼克頓義餅
2018-01-03 42 瀏覽
開喺中環嘅炸雞店,啱啱喺斜路嘅一個角位,呢個位置會略略遠離酒吧區,所以唔會好嘈,一個小小嘅寧靜角落。食物就貫徹左韓國的一貫作風,都係大大碟,叫左一碟細嘅烤雞,已經有大概半隻雞嘅份量。呢個係蜜糖脆脆味道,烤雞嘅面會有脆片,又有蜜糖。食落去雞肉好淋,而且比炸的好,油脂不多,味道仲好好。好耐都冇食過的芝士火鍋,如果人唔多叫一個只配面包嘅餐都夠。面包係類似法包的包,外層脆實,入面鬆軟。芝士味道唔算好濃,亦幸好不太濃,質地似稀身嘅乳酪。沾下去完全足夠沾上面包面,中意嘅可以多轉幾下,等個包成個都充滿著啖啖嘅芝士。漏左講個頭盤,選左蕃茄沙津,哈。係新鮮嘅大蕃茄,厚肉,多汁,簡簡單單嘅加上醋汁,開胃又健康。鋪嘅位置唔算好大,但係會有兩層,但係如果要一大班嚟食,就建議先訂位,大枱都係得一至兩張。

2018-01-02 34 瀏覽
韓風炸雞停不了,識我的朋友都知道我最喜愛的炸雞一定是Sodam Chicken。中環蘭桂坊站開了一段日子,都未嚐一試。韓式涼拌水冷麵,未食炸雞前,先食啲冰涼的東西。冷麵彈牙,配上味道適中的涼拌醬和配菜,是的……“我就是喜歡”!!蜜糖芥末香蔥炸雞,沒有原因,只有證據,由第一次幫襯到宜家,每一次都必食的炸雞,就是喜愛蜜糖的甜中帶有微微的芥末刺激,再配上我愛的香蔥,真的“愛是很簡單”。煙薰炭燒焗雞,今早終於給我打到了另一新歡。我真的佔不到焗雞的雞肉還可以保持得那麼嫩滑,而且煙燻的香味,雞皮的香中帶微脆,大家有機會,請一試。提子特飲,大大杯,一口炸雞,一啖飲品,就是我的享受。
提子特飲,大大杯,一口炸雞,一啖飲品,就是我的享受。
2017-12-12
2018-01-02 32 瀏覽
最近又再煲韓劇,想起有段時間沒有食韓食,所以收工後即相約好友chill一chill。餐廳樓高兩層,座位數目不算多,環境不錯。炸紫菜卷串紫菜裡包裹的是韓式粉絲,表面炸得香脆可口,味道偏淡,所以要蘸跟配的甜辣醬才可口。韓式涼拌水冷麵水冷麵的精髓就是麵要夠冷,夠煙韌!這裡就做到了水準。整個麵的配料十分簡單,有泡菜、蔥、蛋、青瓜絲、紅蘿蔔絲及芝麻,湯底有少少酸辣,所有元素加起上來就已經好好味!泡菜豬骨湯烏冬由於太肚餓的緣故,再點了一個麵食。烏冬扁而幼身,掛湯能力一般,質感嫩滑,頗彈牙。用上豬骨湯底,配合泡菜的辛辣,很惹味。蜜糖蒜香焗雞感覺上焗雞比炸雞無咁熱氣,所以選了蜜糖蒜香焗雞。焗雞水準令人難忘,首先雞皮薄而酥脆,底下沒有一層厚厚的黃油,吃完都不會感到油膩。其次就是雞肉很嫰滑,有肉汁,雞種選得好!最後就是醬汁方面,微甜的蜜糖汁滲着陣陣蒜香,很滋味!
餐廳樓高兩層,座位數目不算多,環境不錯。
炸紫菜卷串
蜜糖蒜香焗雞
2017-12-26 41 瀏覽
今晚又去Sodam Chicken 食炸雞,上次同朋友食過,話好好味,今日又心思思話要再食,而今日心情又悶悶地,一於去食炸雞開心下。朋友最鍾意芝士,所以叫咗大人氣嘅太陽芝士炸雞, 炸雞個皮炸到好脆,脆漿好薄,D肉又好juicy,唔會好乾,點埋用農夫包載滿水牛芝士,車打芝士,仲有秘製嘅芝士醬汁,雖然極度邪惡,但真係好好食,越食越滋味。我叫咗蜜糖蒜香焗雞,鍾意佢個皮焗得好脆,又唔會油淋淋,入口甜甜地又有滋潤嘅蜜糖,仲有蒜香味,越食越開胃。食炸雞一定要叫啤酒,朋友叫咗蜜桃啤酒,加咗蜜桃味嘅啤酒,夠晒香甜,好啱女士飲。我就叫咗Apple Cider Rita,鍾意佢甜甜地,酒精又唔高,好啱飲。同朋友一路食炸雞,一路飲啤酒,唔覺唔覺兩大份炸雞比我地食清光,食完真係勁滿足。

朋友最鍾意芝士,所以叫咗大人氣嘅太陽芝士炸雞炸雞個皮炸到好脆,脆漿好薄,D肉又好juicy,唔會好乾,點埋用農夫包載滿水牛芝士,車打芝士,仲有秘製嘅芝士醬汁,雖然極度邪惡,但真係好好食,越食越滋味。

2017-12-13
好耐冇嚟過蘭桂坊, 今次同兩位朋友小聚, 就大家返工地點就選擇咗蘭桂坊。 由於其中一位朋友酒精敏感, 所以我哋就揀咗呢一間餐廳,主要食嘢。 其實之前喺銅鑼灣店都已經試過覺得好好食。餐廳有兩層,上層比較舒適,可以睇到外面嘅景色, 又比較靜。今日天氣好凍,我地叫既都係熱食, 仲叫左薑檸蜜暖暖胃蜜糖芥末炸雞我自己就最鍾意食呢個,炸粉唔多唔少,肉又夠嫩,外脆內滑,又唔會有肥膏位,呢個蜜糖芥末好夾,一D都唔似KFC果D奇怪新口味,真係食完一隻又一隻蜜糖蒜香焗雞叫呢個係因為仲好想食雞,但又唔想太熱氣。蜜糖同蒜香係一個唔錯既配撘,不過都係鐘情熱氣嘢多D泡菜豬骨湯烏冬好鍾意食呢一個鳥冬,好彈呀,食好耐都唔冧,泡菜湯底好開胃熱帶風情薄餅呢個叫左個薄批,怕太飽,有超多料,芝士多到可以拉絲,熱辣辣好好味三個人食,呢個份量岩岩好,唔錯,偈計又舒服。下次想試下呢個CIDER

餐廳有兩層,上層比較舒適,可以睇到外面嘅景色, 又比較靜。
今日天氣好凍,我地叫既都係熱食, 仲叫左薑檸蜜暖暖胃
蜜糖芥末炸雞

蜜糖蒜香焗雞

泡菜豬骨湯烏冬
好鍾意食呢一個鳥冬,好彈呀,食好耐都唔冧,泡菜湯底好開胃

熱帶風情薄餅

2017-12-13
  • 蜜糖芥末炸雞
2017-12-26 44 瀏覽
《Sodam Chicken》 #Central #LKF🔹甜酸炸雞 $148🔹原味炸薯條 $55🔹Asahi生啤 $75🔹柚子味燒酒 $88-之前已經係銅鑼灣食過 印象中炸雞係幾出色嘅👍🏻 中環開左分店位置較方便咁岩當日係平安夜 有限時同最低消費-咁講返野食先 炸雞係真係好味嘅 (可選有骨或無骨)甜酸炸雞係原味炸雞上加d醬 我覺得好過平時食嘅甜辣炸雞 因為有原味炸雞嘅脆皮 又有d酸酸甜甜嘅味中和下 感覺上無咁熱氣🔸小建議 $148黎講份量比較小 同埋最好有得Mix兩種味嘅炸雞 因為一般我都會叫「半半」滿足兩種願望。-薯條唔錯嘅 我係鐘意呢款粗薯🍟-可能因為係LKF嘅關係 酒款係比較多小小 而燒酒有我鐘意嘅柚子味真係加返分先-▫️由於坐位唔係咁多 今次就坐左係bar枱位置 說實話 望到成個沖野飲過程係有d扣分 雖然我飲支裝酒唔影響到我🤷🏻‍♀️-ByT:7/10 instagram: 90sfoodieshare #食在中環
《Sodam Chicken》 #Central #LKF

#食在中環
2017-12-24
2K
2017-12-25 225 瀏覽
之前已經來過一次,知道它冬天有個芝士火鍋,所以約了契女,帶她吃芝士火鍋。上次吃炸雞,今晚要了煙薫炭燒烤雞大份($190),特級芝士火鍋($278),柚子梳打($38),Apple Cider Rita($78)。煙薫炭燒烤雞大份,有十幾件雞,雞皮表面烤得好香脆,有濃郁的煙薰味,而雞肉保持嫩滑,一點都不會有肥膩感覺。特級芝士火鍋,有四種芝士:藍紋、金畢文、巴馬臣、韓國水牛,溶合而成的芝士火鍋,單單是芝士已經好香好濃。而火鍋配料有:芝士年糕、紫薯年糕、豬仔骨、薯條、腸仔、車厘茄和農夫包。將配料點落芝士,再放入口時,感覺到芝士的香濃,而不失材料的味道,結果我們未吃完配料,已經沒有了芝士,不過可以免費追加一個芝士鍋㡳,最後當然亦被吃光啦。由於餐廳沒有提供清水,我們選擇了Apple Cider Rita和柚子梳打,它們都是帶點酸味,用來吃烤雞和芝士火鍋,是最好的配搭,而Apple Cider真的大杯,我和太太分享一杯已經足夠了。我們是第一次吃芝士火鍋,估不到這樣好味,真的是一試難忘,怪不得這麼受歡迎,下次有機會再吃。唯一美中不足,就是要問侍應才有芝士火鍋的餐牌,好彩我做足功課先來。

煙薫炭燒烤雞大份($190)

特級芝士火鍋($278)

Apple Cider Rita($78)
柚子梳打($38)

煙薫炭燒烤雞大份($190)
特級芝士火鍋($278)
Apple Cider Rita($78)
  • 芝士火鍋
  • 煙薫炭燒烤雞大份
2017-12-23 40 瀏覽
今次第2次嚟食 淨係嗌咗個太陽芝士炸雞 2個人食 已經食到好飽 仲要食5晒😂d芝士同忌廉好快飽肚 但好好食 好香 拉岀嚟仲好多絲🤤🧀d炸雞都還可以 佢地會俾你揀要有骨定冇骨 但d炸雞嘅size好似比起上一次食細 建議如果想食個太陽芝士炸雞 除非好大食 如果5係 2個人食 最好食完個炸雞先諗洗5洗再叫野食 因為真係幾”濟”下
2017-12-23
2017-12-20 81 瀏覽
這天跟友人來到蘭桂坊找東西吃,看到路邊一間裝潢雅緻的餐廳,說是炸雞很不錯,心血來潮便入內了。店員很快便領著我們上二樓,內裡的裝潢滿是質感,感覺簡潔時尚。第一時間當然是看餐牌了,木質外觀的餐牌讓人對這裡加分,內頁色彩繽紛而且有圖片介紹,讓人看得食指大動。光看餐牌的圖片便夠讓人難選了,每幅圖中的食物都好像很不錯⋯⋯現在還有芝士火鍋⋯⋯感覺這頓晚餐該選什麼真的挺困難,每種也好像很好吃耶。好吧,最後總算選好了,也感謝店員等我們挑了這麼久才點餐呢。首先,凱撒沙律。新鮮生菜搭配了小蕃茄跟肉絲,灑上芝士,份量很足,整整一大碟,附上了沙律醬,讓客人自行因應喜好來澆上。我們是全都澆光了,拌好後便開吃了。沙律醬特有的味道溢滿口腔,生菜脆生生的,時而夾雜了些芝士味兒,很能挑起食欲。芝士薯條拼麵包粒,配有蛋黃醬。這個還真不錯,整道菜也滿是芝士粉,喜歡芝士的人大愛喔,而且吃多了也不覺膩。麵包粒帶甜,薯條厚身,炸得香脆,不自覺地便多吃了。四式芝士薄餅,作為主食是很飽肚喔。送來一看便知很大塊,餅底帶脆,批邊脆皮,餡料是軟嫩熱燙的四重芝士,濃郁的芝味,卻又不讓人覺膩。然後便是整頓晚餐最期待的 太陽炸雞了。可選有骨或無

好吧,最後總算選好了,也感謝店員等我們挑了這麼久才點餐呢。

首先,凱撒沙律。

芝士薯條拼麵包粒
芝士薯條拼麵包粒,配有蛋黃醬。
四式芝士薄餅
太陽炸雞(無骨)
然後便是整頓晚餐最期待的 太陽炸雞了。可選有骨或無骨,我們選了無骨。
正中央麵包盛著的是滿滿的芝士(對,又是芝士!就是這麼喜歡吃~)周邊是數塊尚算大件的炸雞
炸雞沾上芝士,芝士濃郁得很,都可以拉絲了。入口後,這個果真不錯。炸雞外皮香脆,內裡肉質卻是軟嫩味美,而且肉塊份量就真這麼大塊,很飽肚,沾著芝士吃會讓味道多上幾分層次感耶。
凍綠茶
飲品方面,我們都是凍綠茶,味道清香,配以芝士更解膩。不過這裡吃的芝士味道也不會讓人覺膩就是了~

總的而言,這是一頓讓人很是滿足的晚餐。店家主打的炸雞果真很好吃,很值得一試,而且這裡的其他食物水準也高,味道很好喔。
2017-12-06
芝士薯條拼麵包粒
四式芝士薄餅
太陽炸雞(無骨)
凍綠茶
2017-12-18 772 瀏覽
今日與好友在中環Salon逗留幾小時後很餓,便到就近的 Sodam Chicken 食盡我們至愛的芝士火鍋及韓式美食填肚~經典芝士火鍋配農夫包粒,農夫包粒香脆,再蘸上由藍紋芝士/金畢文芝士/巴馬臣芝士/ 韓國直送的水牛芝士混合的醬汁,四重芝味,芝香味濃,暖胃飽肚,最啱冬日與好友品嘗~首爾風味焗雞,焗雞感覺比炸雞健康少油,雞皮薄而香脆,雞肉嫩滑多汁,配以特製芝士蒜香醬,令味道更添獨特濃香的芝士味,風味十足,香口惹味!韓式涼拌水冷麵,冷麵柔韌掛汁,盡收湯底濃厚的韓式泡菜酸辣味、青蔥及芝麻的香味,配菜烚蛋/青瓜絲/蘿蔔絲浸泡在湯底中,更酸香醒胃,滋味十足~ 兩人share仍很大碗,味美滿足~Seoul Sweet,甜而不膩的青蘋果汁,充滿酸香清甜的青蘋果味,與佈滿砂糖的軟糖串味道合襯,甜美清新~Passionate Love,富天然的提子香,酸甜醒胃,解膩一流!正餐以至飲品無可挑剔,尤其冬日限定的 芝士煱,芝香撲鼻,暖意窩心,令人回味~飲品又大杯又味美解渴,值得再來!

經典芝士火鍋

首爾風味焗雞

Seoul Sweet

Passionate Love

2017-12-10
1 分鐘 (堂食)
經典芝士火鍋
首爾風味焗雞
Seoul Sweet
Passionate Love
2017-12-17 73 瀏覽
雖然是韓色食店,但座落於蘭桂坊,也不失蘭桂芳的酒吧特色。室內環境佈置優雅,充滿時尚感,令人可以放鬆心情,好好享用美酒佳餚。我們到訪之時,不少三伍知己邊摸酒杯底,邊吃焗雞,愜意非常。其實這次,我和絲打二人,是慕名而來的。為的就是這個$278的特級芝士火鍋。先說說火鍋底,相比起西式芝士火鍋,這個更適合香港人的口味。這個芝士火鍋用上了韓式芝士,比較稀,味道比較清新,易入口。正正因為芝士底較稀,可以不斷吃,不覺膩。加上烘得非常香脆的,美味非常,我們吃完一件又一件,欲罷不能。芝士鍋底可以免費添加一次。除了香脆麵包,其他火鍋配料,還包括薯條、香腸、蕃茄、美國豬仔骨及年糕,非常豐富。菊花蜜特飲$58不得不提這個菊花蜜特飲,賣相相當吸引。味道則像有紙包菊花茶,加氣成為汽水,保留了經典味道之餘,滿有新意。蜜糖蒜香焗雞$140我們還點了蜜糖蒜香焗雞,雞皮香脆,焗雞乾身,不會油淋淋。至於肉質,入味鮮嫩,而甜絲絲的蜜糖,配添層次。我和絲打相當滿意。離開餐廳,竟然讓我們碰上了蘭桂坊的特別樂隊巡遊表演,非常熱鬧。為我們這一夜劃上完美的句號。

菊花蜜特飲$58

蜜糖蒜香焗雞$140