2018-08-05 111 瀏覽
NYC過江龍登陸中環之後一直好想去試但岩岩開張太多人排隊,要等成個幾兩個鐘先有等食加上天氣實在又矖又熱,決定等一排熱潮退卻先再去試今日天陰陰咁,果然冇咁多人!去到排隊隊尾岩岩去到門口,等十五分鐘左右就可以order野食期間有職員拎menu過黎俾我地睇,亦都介紹左幾款野食服務幾貼心我地每人叫左一個burger,仲order左d芝士薯條同一杯朱古力奶昔shareShack burger (single) $50個burger好厚身,配料冇走位,賣相好好漢堡入面有生菜、番茄、芝士同牛肉個包好軟熟,有好重既牛油香牛肉好厚同juicy,牛味香濃加上爽脆生菜同清新既番茄,中和肉既油膩推介Cheese fries $36多左芝士醬要加$9波浪薯條香脆,咬落有薯仔既綿滑口感芝士醬香濃Chocolate shake $42正常奶昔,朱古力味濃,唔會有死甜既感覺
NYC過江龍登陸中環之後一直好想去試
但岩岩開張太多人排隊,要等成個幾兩個鐘先有等食
加上天氣實在又矖又熱,決定等一排熱潮退卻先再去試
今日天陰陰咁,果然冇咁多人!

期間有職員拎menu過黎俾我地睇,亦都介紹左幾款野食
服務幾貼心

Shack burger (single) $50

個burger好厚身,配料冇走位,賣相好好
漢堡入面有生菜、番茄、芝士同牛肉
個包好軟熟,有好重既牛油香
牛肉好厚同juicy,牛味香濃
加上爽脆生菜同清新既番茄,中和肉既油膩
推介

Cheese fries $36

多左芝士醬要加$9
波浪薯條香脆,咬落有薯仔既綿滑口感
芝士醬香濃

Chocolate shake $42

正常奶昔,朱古力味濃,唔會有死甜既感覺
2018-05-29
2018-08-05 73 瀏覽
Shake Shack 都來左香港一段時間 一路都未去試。因為唔想排太耐隊等熱潮過左今日朋友早收工過左去等位同買我來到已經岩岩可以有得拎野食了呢度Menu相對簡單亦不乏選擇第一次食揀左呢個係推介既ShackBurger Double 包係軟包, 蕃茄, 芝士, double beef 同菜牛肉係幾juicy cheese 都香。配合軟包食起上來無甘乾。總體來講味道都幾好而且價錢唔貴Cheese fries 芝士唔算多同濃。可能食完個burger都夠飽我地都無食曬。 今日坐左係室外最出位置。望住呢個海景食其實都夠開心。下次再來的說要試大啡菇的burger🙆🏻‍♀️
Shake Shack 都來左香港一段時間
一路都未去試。因為唔想排太耐隊

等熱潮過左
今日朋友早收工過左去等位同買
我來到已經岩岩可以有得拎野食了

呢度Menu相對簡單亦不乏選擇

包係軟包, 蕃茄, 芝士, double beef 同菜
牛肉係幾juicy cheese 都香。
配合軟包食起上來無甘乾。總體來講味道都幾好而且價錢唔貴

Cheese fries
芝士唔算多同濃。可能食完個burger都夠飽我地都無食曬。

今日坐左係室外最出位置。望住呢個海景食其實都夠開心。

下次再來的說要試大啡菇的burger🙆🏻‍♀️
2018-08-04 146 瀏覽
講番個 🍔叫左一個雞,一個double牛🐔雞肉外層炸得好脆,內裡雞肉都乾身啲,成個食嘅口感係好實淨,都可以一試。🐴牛,全部牛都係安格斯牛,個職員建議揀double,因為會比較好食。果然,唔好以為Double會好滞,好多,食落去才不至於口感太單薄,而🍔始終配牛肉係夾啲,而塊牛肉係juicy嘅。要講下個包,好像比一般burger嘅包薄啲,而個包都係搽左香料,蒜蓉,牛油煎一煎,食到最後好重香料味,我覺得可以輕手啲,同埋可能自己偏好厚身少少嘅包,咬落去加索哂牛肉汁,比較完美。 🍟 冇咩特別,係個芝士比較漏左啲。整體係可以一試,快餐burger!不過,以餐廳形式計,個人認為beef &liberty 好食好多。如果快餐比較,其實McDonald's 嘅Signature 有得揮。
講番個 🍔叫左一個雞,一個double牛
🐔雞肉外層炸得好脆,內裡雞肉都乾身啲,
成個食嘅口感係好實淨,都可以一試。

🍟 冇咩特別,係個芝士比較漏左啲。

整體係可以一試,快餐burger!
不過,以餐廳形式計,
個人認為beef &liberty 好食好多。
午餐
2018-08-03 144 瀏覽
Lucky day! 可能因為係平日而且唔係食飯時間,所以去到好快就搵到位同唔算好多人。我點左招牌burger - Shack Burger(Double)🍔即係cheese burger,加上生菜,番茄同秘制既shack sauce。望落去超邪惡,2塊芝士2塊牛肉,不過既然食得burger都唔計呢d ga la🤣 牛肉好鬆軟好juicy,個汁亦配合得剛剛好,令人就算食晒成個包都唔會覺得膩。唯一覺得扣分的係個包雖然烘過,但係拎餐的時候已經見到個包淋晒,可能係廚房的時候已經擺得太耐。如果可以改善埋呢點就perfect啦~~
2018-08-02 110 瀏覽
通常食burger都係肉類的餡,但係就算係素食者都有口福啦!素食者可以點佢地既Shroom Burger。無牛肉,係流心芝士炸菇包。將portobello mushroom同芝士夾埋一齊去炸,所以一咬落去會爆芝士!而且炸菇會中和左芝士的濃味,所以唔會覺得過咸。不過炸粉略嫌太多所以搞到好厚。不過由於我係食肉既,所以就點左Shack Stack😬 會有埋牛肉,超滿足呀!芝士薯條🍟 都係同普通薯條一樣,只不過係波浪形,純粹覺得食burger要配合埋薯條一齊食先完整所以先點,而且芝士醬得好少。
2018-08-01 150 瀏覽
趁放假去接男朋友收工💻知道IFC開咗紐約過江龍shake shack🍔🍟🥤於是就走去試新嘢喺IFC望住海景食飯真係靚到無得頂😻七點幾去到無論係室內室外都已經坐滿晒人👬👭👫於是分頭行事一個人排隊買食物另一個就去搵位好彩只係等左十幾分鐘就有位坐喇✌🏻✌🏻不過環境比較逼好似入咗普通嘅快餐店😂😂😂.shack burger X smoke shack🍔double牛肉漢堡超正💕💕牛肉味道濃郁,咬落仲有少少肉汁,加埋芝士同唔同醬汁,超juicy超好味😍😍shack burger有生菜同蕃茄🍅感覺會清爽少少。smoke shack有香脆嘅煙肉🥓同紅椒🌶食落有少少辣,不過都幾惹味😋😋😋推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(五個👍🏻為最推介).芝士薯條🍟薯條炸得熱辣辣,香脆可口👍🏻加上濃厚嘅芝士,啱晒一眾嘅芝士迷🧀💕不過個人認為芝士唔夠多,喺底嘅薯條點唔到芝士醬😂😂推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(五個👍🏻為最推介).奶茶奶昔🥤呢杯奶昔好滑😍完全似老麥果種有冰嘅奶昔,口感超正🤩🤩味道似維他嘅港式奶茶,又唔算太甜,感覺幾得意😆😆推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(五個👍🏻為最推介)
趁放假去接男朋友收工💻

好彩只係等左十幾分鐘就有位坐喇✌🏻✌🏻
不過環境比較逼
好似入咗普通嘅快餐店😂😂😂
shack burger X smoke shack🍔
推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(五個👍🏻為最推介)

芝士薯條🍟
推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(五個👍🏻為最推介)

奶茶奶昔🥤
推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(五個👍🏻為最推介)

15 分鐘 (堂食)
2018-08-01 158 瀏覽
期待左好耐想食的紐約Shake Shack終於食到喇!🍔 據聞排隊要排1小時,真係好誇張!遇正要同同事去中環開會,開完會四點幾決定去碰碰運氣,希望唔會太多人。睇完一輪最後揀左 Smoke Shack,有牛肉🥩和煙肉🥓,然後加入紅椒粒,口感層次豐富,但係可能因為冇生菜的關係,所以會覺得有點油膩同咸,如果係濃味人士可能就覺得岩岩好。好彩叫左飲品 Fifty/Fifty。佢係half lemonade+half iced tea,味道淡淡地唔會太酸,非常適合食完濃味的burger飲返清清地既飲品。
2018-07-31 134 瀏覽
如要講美國出名的漢堡連鎖店,自然聯想到我在加州吃過的「In-N-Out」及今次這間紐約街頭人氣漢堡店 「Shake Shack」。 之前「Shake Shack」在 IFC 做了一日 pop up 快閃店,11am 開賣,8am 已有人在排隊,可見其人氣。 「Shake Shack」正式在今年5月1日落戶中環 IFC,開張營業,香港食友福音。此店出名在用天然安格斯牛肉做食材,不會添加任何激素或抗生素,支持此理念。 「Shack Burger」$50 招牌的漢堡,必吃之物,贏在夠新鮮。牛肉是直接由原塊牛排切出來,煎至 medium 熟,肉味確濃,包亦鬆軟。 來個近鏡: 內裏夾有美國芝士、生菜、羅馬番茄及重點 - 味自慢 Shack Sauce,惹味。 「Shroom Burger」$66 Menu 寫明 “Meat Free”,即全素的漢堡。用脆炸意式大啡菇代替牛肉,厚肉、脆口,菇汁亦多,配車打芝士,味不寡,我趁熱食時,堅拉到超長芝士拉絲。 「經典扭紋薯條」$36 (配醬汁),波浪紋型,好處是炸到邊位脆口,沾車打及美國芝士醬來吃: 雲呢拿「Classic

Shack Burger」$50

來個近鏡:

Shroom Burger」$66

雲呢拿「Classic Hand-Spun Shakes

另外還有「Milk Tea Shake」,是香港店獨有。

香港店還有一系列手工啤酒,及原店另一名物:熱狗 Flat-top Dogs

一系列的紀念品:

身在香港,在吃方面真的很幸福,可以吃到來自世界各地的美食 :-)

2018-05-01
  • Shack Burger
  • Shroom Burger
2018-07-29 185 瀏覽
今天工作不忙碌,和同事H悠悠閒閒的,打算吃個滿足的lunch。就想來試試IFC的🍔新店shake shack。.到埗,果然人龍長長,但沒關係,我們有的是時間和好心情。其實也沒等了多久,大概十分鐘啦。這裡地方不小,我們坐在户外,因為好心情配合陽光☀️正好。風景很好,微風很舒服。點餐後約等了十分鐘,大約是我們倆半舖食雞的時間。🐥.Single shack🍔 - 主角牛肉厚肉又多汁,特製的shack juice配上生菜和🍅特別juicy,口感滿足。Lemonade🍋🥤 - 是配🍔的Must have drinks。天氣炎熱,喝酸甜的正爽。建議小胃口點M size就好了。Cheese fries🧀 🍟 - 🧀人必吃,熱辣辣又夠味。HAHAHA,, 報告完畢。只能説,耐得住長長人龍的話,這裡的環境🏙和🍔🧀🍟🥤應該不會令你失望的。

Single shack burger

HAHAHA,, 報告完畢。
2018-07-03
15 分鐘 (堂食)
Single shack burger
  • Cheese Fries
  • Lemonade
  • Shack burger (Single)
2018-07-29 182 瀏覽
話說shake shack 過左一牌熱潮,我先敢上去,雖然都係要排隊,但是還好啦,不算長龍。餐牌食物同飲品D名幾得意,試左個餐牌上第二項,煙肉紅椒牛堡,出餐都好快。期待已久,size 比較小,第一啖only試試快牛肉,係有牛肉味的,只可惜個包裡面D紅椒和煙肉的味道搶哂。紅椒有好多..... 有D酸,量真係太多啦⋯⋯。煙肉好脆,但偏鹹....... 所以兩者加埋完全覆蓋了牛肉漢堡的味道。如果是對比TripleX ,我會選擇後者。建議試番原味牛堡,即餐牌第一項。
建議試番原味牛堡,即餐牌第一項。
2018-07-28 357 瀏覽
相信Shake Shack呢個名都唔陌生,假日晚上排隊由買到攞都差唔多成個鐘🤤可能抱住太高既期望黎到,結果難免會有啲失望,質素唔係話差但就真係平凡💁🏻‍♀️👁‍🗨 Shroom Burger(7/10)💲66包身軟熟,無咩特別🍔個餡望落幾厚身,炸粉保持到香脆,咬開有流心芝士,仲帶有拉絲效果,一開始都還可以既🧀可惜蘑菇較為薄身,食落唔夠juicy,去到尾更加係得返塊炸皮🍄感覺越食越單調同空虛😂👁‍🗨 Crinkle Cut Fries(7/10)💲27因為見到太多人話淋上芝士搞到啲薯條好腍,所以我都係叫返普通既算啦🤪波浪薯條無芝士之下夠熱同埋脆身,不過就唔係話好薯嗰種🥔間中會食到粒粒鹽👁‍🗨 HK Style Concrete(6.5/10)💲41 (Single)呢個雲呢拿吉士醬、西多士、花生醬、香蕉、楓糖漿🍯既配搭都真係幾特別,絕對有香港特色,襯返個食物名🇭🇰面頭帶有淡淡🥜花生醬味,之後會係重香蕉味🍌可惜沾上楓糖漿既西多士比較韌同埋油,而且整體都溶得比較快,一攞到手就要即刻食佢先🍨🔛 整體評分(7/10)呢度有得自助斟水,就算無叫到飲品都唔係問題😛同埋值得一讚既係,食完嘢隻手油淋淋,呢

👁‍🗨 Shroom Burger(7/10)💲66
Shroom  Burger

HK  Style  Concrete  (Single)

🔛 整體評分(7/10)

呢度有得自助斟水,就算無叫到飲品都唔係問題😛同埋值得一讚既係,食完嘢隻手油淋淋,呢度有部好方便自動洗手機👏🏻
2018-07-28 203 瀏覽
第一次來吃SHAKE SHACK,是在出發去機場前獨自來吃,只外賣了一個SHACK BURGER,味道很不錯,餡料中的生菜蕃茄新鮮,特別喜歡這兒的麵包,帶一點點甜味,而且烘過香脆。所以決定帶男友再去,試多幾款食物!這次周五晚上來到,看來熱潮不減,依然有長長的人龍,點餐排隊花了大概20-25分鐘。點了DOUBLE SMOKE SHACK,個人認為煙肉有點咸,而且沒有夾生菜蕃茄之類的蔬食,比較HEAVY,一個人吃一整個漢堡會過膩。SHROOM BURGER是素食漢堡,中間的炸菇很有驚喜,上菜的時候已經熱辣辣,一口咬下,中間的芝士簡直是噴出來!比想像中美味!CHEESE FRIES 波浪形薯條,沾上芝士醬汁,不過不失啦。B&W MILKSHAKE雲呢拿朱古力口味,奶昔口感順滑,非常好飲!忍不住一口接一口吸飲,好邪惡!
第一次來吃SHAKE SHACK,
是在出發去機場前獨自來吃,
只外賣了一個SHACK BURGER,
味道很不錯,餡料中的生菜蕃茄新鮮,
特別喜歡這兒的麵包,
帶一點點甜味,而且烘過香脆。
所以決定帶男友再去,試多幾款食物!

這次周五晚上來到,
看來熱潮不減,依然有長長的人龍,
點餐排隊花了大概20-25分鐘。

點了DOUBLE SMOKE SHACK,
個人認為煙肉有點咸,
而且沒有夾生菜蕃茄之類的蔬食,
比較HEAVY,一個人吃一整個漢堡會過膩。

SHROOM BURGER是素食漢堡,
中間的炸菇很有驚喜,
上菜的時候已經熱辣辣,
一口咬下,中間的芝士簡直是噴出來!
比想像中美味!

CHEESE FRIES
波浪形薯條,沾上芝士醬汁,不過不失啦。

B&W MILKSHAKE

2018-07-27 463 瀏覽
果然名不虛傳過江龍🍴今日終於食到Shake Shack ,之前一直怕新舖岩岩開個個衝去要排勁耐隊先有得食,所以直到宜家先去!一去到都係排左幾個人就好快到我叫餐我叫左個ShackBurger,CheeseFries,Fifty/Fifty,Total$110佢地係無Set,都係A-la-carte落完單就會比部機你,等佢響就可以拎野食!ShackBurger都係一般芝士漢堡包🍔個包都是可算鬆軟,塊牛都juicy,唔會有乾爭爭既感覺,加埋芝士,值得一食!Cheese Fries 🧀🍟就真係好好味😋 ,厚厚芝士醬加上香脆薯條,真係perfect match ! 每條薯條都可以同芝士醬一齊食到,一d都無偷懶👍🏻Fifty/Fifty 呢杯係half lemonade🍋+half iced tea🍵,味道比較淡,好似淨係飲到iced tea既味道,不過食完咁濃味可以飲反杯清清地既drinks都係不錯選擇。另外值得一讚員工落單都係好好笑容好有禮貌!同埋menu上竟然有for Dog🐶,叫Bag O-bones ,好細心連狗狗都照顧到,咁可以比多個選擇帶埋狗狗一齊過黎既地方👍🏻下次會再黎試埋其他Bu
果然名不虛傳過江龍🍴
一去到都係排左幾個人就好快到我叫餐

佢地係無Set,都係A-la-carte
落完單就會比部機你,等佢響就可以拎野食!
ShackBurger都係一般芝士漢堡包🍔
Shack  Burger

Cheese  Fries

另外值得一讚員工落單都係好好笑容好有禮貌!同埋menu上竟然有for Dog🐶,叫Bag O-bones ,好細心連狗狗都照顧到,咁可以比多個選擇帶埋狗狗一齊過黎既地方👍🏻下次會再黎試埋其他Burger 🍔
Shack  Burger
Cheese  Fries
2018-07-27 203 瀏覽
聽聞呢間起NYC好出名既burger店起香港開分店好評如潮仲引起好多既討論已經令我超級期待一試今日同朋友去到位於ifc既店 好好彩比相像中少人我就試中呢間店既招牌shake burger 首先麵包係有烘烤過 所以好香 好軟熟之後burger既主角牛肉係好多肉汁 牛肉味夠濃夠香配搭埋好鮮既蕃茄生菜成件事好fresh !!!仲有叫左個芝士薯條 我覺得加左芝士sauce既薯條又更加吸引 好想食完又食不斷放入口美中不足係覺得香港店限定既milk tea milkshake好甜 真係甜到飲左一半已經停左 所以建議可以試番其他比較解渴既飲品但整體真係好驚喜 性價比好高 完性好多burger店
聽聞呢間起NYC好出名既burger店起香港開分店
好評如潮仲引起好多既討論已經令我超級期待一試
今日同朋友去到位於ifc既店 好好彩比相像中少人
我就試中呢間店既招牌shake burger
首先麵包係有烘烤過 所以好香 好軟熟
之後burger既主角牛肉係好多肉汁 牛肉味夠濃夠香
配搭埋好鮮既蕃茄生菜成件事好fresh !!!

但整體真係好驚喜 性價比好高 完性好多burger店
2018-07-27 218 瀏覽
IFC 食咩好?見個個都乖乖上黎排隊食快餐,我要加入先8點30黎到,人龍都仲有20-25個係前面,不過都清得幾快,排左15分中左右就到我,雞都食唔到鋪😂😂😂好,入番正提先。食道主打美式漢堡包,仲可以揀single定double肉。原來就想食double, 但又怕太漏,所以叫左single, 不過我既決定係冇錯架!因為正常女仔食量食一個包都已經夠哂數(雖然好明顯我係大食過正常女仔小小,真係小小)Vanilla Milkshake 好好味,有點雪榚感覺推介好creamy又唔算太甜,正!- 夜晚坐出面位氣氛超好, 環抱中環夜景,唔會太熱,好有feel- 芝士薯條🍟同普通薯條🍟分別係多左個醬,但芝士味唔算太出,同醬有點小,薯條係粗身較林個款,可想而知加埋芝士醬食,你懂的- 薯條建議share, 一個人一份加burger有點多(sorry 我又ko左...)- 場內有洗手機,新奇又方便👍🏻
IFC 食咩好?
見個個都乖乖上黎排隊食快餐,我要加入先

8點30黎到,人龍都仲有20-25個係前面,
不過都清得幾快,排左15分中左右就到我,雞都食唔到鋪😂😂😂

好,入番正提先。
食道主打美式漢堡包,仲可以揀single定double肉。
,真係小小)

Vanilla Milkshake 好好味,有點雪榚感覺
推介
好creamy又唔算太甜,正!

- 薯條建議share, 一個人一份加burger有點多
(sorry 我又ko左...)
- 場內有洗手機,新奇又方便👍🏻