2018-07-18 212 瀏覽
知道這漢堡包店終於在香港有分店,但一直都因為人龍太長而卻步。今天放假早食飯,在午市人龍出現前就到達,終於有機會食到這裡出名的漢堡!我與友人一行四人,分頭行事,兵分二路,分別往揾位和order。不知是不是因爲一號風球的關係,坐在公共空間的上班族比想像中少,雖然風大把紙巾等輕身的東西吹亂有點狼狽,但安頓下來就覺得很寫意。三個朋友點都了single shack burger(其實就是cheese burger),我們均覺得麵包的質感似甜餐包,跟一般的漢堡有些不同。飲品方面,雖然明知這裡有香港獨有的milk tea shake,但我們全都因為怕太飽而沒點,反而點了一半茶、一半lemonade的fifty fifty,比想像中清淡,也許是太多冰?而我點了的smoky shack是漢堡加內有邪惡的煙肉!好味!雖然漢堡包的size比想像中細,但加上薯條和飲品,結果都是十成飽地離開。

5 分鐘 (堂食)
2018-07-17 237 瀏覽
《Shake Shack》🍔我絕對唔會為咗食Burger排個幾鐘。揀咗係禮拜五晏晝五點去,一開張嗰股熱潮已經冇咗,唔使排隊。嗌咗個Chick’N Shack同埋Shack Double🍔。Chicken Burger唔錯,有個薄荷嘅醬同炸雞嘅配合呢幾好;個牛肉🐂真係冇乜特別,嫌佢有啲太鬆,唔夠好咁加上個Grill未必清潔得好好,所以會有一陣啦唔係咁新鮮嘅油嘅味道。雞比牛好食。🐓 .The Shake Shack hype isn’t as strong as when they first started. I went there on Friday afternoon at around 530pm and there was no line. 🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️ I ordered a chicken burger and a shack double. Surprisingly the chicken burger was better because its mint sauce really matches the fried chicken. It’s a pre
《Shake Shack》🍔

雞比牛好食。🐓 .

The Shake Shack hype isn’t as strong as when they first started. I went there on Friday afternoon at around 530pm and there was no line. 🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️ I ordered a chicken burger and a shack double. Surprisingly the chicken burger was better because its mint sauce really matches the fried chicken. It’s a pretty good deal for a quality burger for less than 60 bucks. 🐓

Beef burger is soso compared to ehe one in the States. Texture is too soft and beef isn’t as juicy.
I also order a 50-50, lemonade mixed with organic tea. The lemonade is too sweet for me and the locals, very US style haha. 🇺🇸
2018-07-16 443 瀏覽
日前終於食了Shake Shack了。之前太多人排隊下,等了一會便放棄。近期人氣稍降下,並於下午四、五點左右來到,不用排隊便能順利落單。落單時店員會問你名字,但其實冇實際作用,因為他們會給了一部機器,食物到時便到取餐區pick up。點了個招牌Shack Burger (Single單塊牛肉),唔錯,麵包軟硬適中,塊漢堡扒唔算厚,不會爆汁,但不乾身,而且有肉味及煎得香口,配搭的醬汁開胃,所用的蕃茄同蔬菜新鮮。唯一小缺點是與那塊漢堡扒接觸的那一邊的麵包軟得快了一點。但以$50的出品來說,算挺不錯了。Lemonade點了大杯的,味道合格,酸與甜的平衡度算不錯了。至於cheese fries略嫌普通了。薯條屬波紋型的,但炸得不夠脆身,加入芝士醬後更軟得快了點。整體而言,下次光顧的話,只吃漢堡也夠了。不過,店子戶外部份個view真是一流,看到維港九龍那邊的靚景,絕對可加分。

Shack  burger

Lemonade

Cheese  fries

2018-07-10
Shack  burger
2018-07-16 189 瀏覽
過江龍Shake Shack開業以耐成日都見人話要排隊不過可能今日落大下 排左幾個人已經可以搵位坐低等野食~首先 個double Shack burger ($76):肉係juicy 菜係fresh 不過略嫌有啲普通 以呢個價錢我覺得可以更有驚喜而cheese fries ($36):薯條上面嘅芝士 唔係就咁淋上面就算 係每一層都有 唔會集中哂上面 呢度值得加分暴後杯Hong Kong exclusive嘅Milk tea shake奶昔($42) 真係一啲香港奶茶感覺都無 一字記之曰:甜總括黎講 不過不失 不過如果要我排成個鐘先食到嘅話 就一定會係有小小失望喇~
過江龍Shake Shack開業以耐成日都見人話要排隊
不過可能今日落大下 排左幾個人已經可以搵位坐低等野食~

2018-07-15
2018-07-15 187 瀏覽
late post we went here in the weekends so long queue is expected but waiting for 30 minutes, that took us so long. anyhow that time people wanted to try it for the first time cause it was newly open. we ordered a regular burger , with a nice view the price is ok. and taste?pretty much nothing interesting about it or soemthimg new,for me same old buger. but it taste goodstill a thumbs up!
late post
still a thumbs up!
2018-05-13
2018-07-15 157 瀏覽
叫了最basic的那個漢堡、芝士薯條和That’s My Jam。最好食是薯條,因為他有芝士和自取的番茄醬,感覺是兩個口味,可能多人order薯條,所以剛做的也新鮮,而芝士醬也很濃郁,醬料也很多,所以很滿足。漢堡用的包黃黃的,感覺有了黃油煎了內面,但外面就沒有,然後肉汁還好,是傳統的美國快餐漢堡,不會有很大驚喜。That’s My Jam是Vanilla 雪糕加果醬和berries,是快餐不可缺少的部分,甜品感覺為整個午餐加分了。

2018-07-14 172 瀏覽
Shake shack 環境:👣👣👣食物:😋😋😋態度:😊😊😊性價比:👍👍👍Shake shack burger (single): 50Shroom burger: 66Cheese fries: 36環境方面,如果唔多人其實幾好既,有bar枱,有正常枱,有露天。今日落雨,排15分鐘就冊到,再等十分鐘左右就有得食。素食burger:炸菇包住流心芝士,咬落好大陣油炸味,d餡溜黎溜去,大磨菇咇汁食到有點狼狽。除左流心芝士係gimmick,其實又唔特別推介。Shake shack 包:質問係比一般burger高既。包好軟熟,然後個漢堡juicy,唔會太鹹,唔會太膩。呢個價錢我覺得合理。芝士薯條:多芝士醬既,只係薯條又炸得唔好食,個醬又好膩,加左醬d薯條又太淋,一拮就斷,唔推介。態度:不適用。總括而言,我覺得淨係食佢signature個包就好足夠。
Shake shack

素食burger:

Shake shack 包:

芝士薯條:

態度:不適用。

總括而言,我覺得淨係食佢signature個包就好足夠。

2018-07-13 159 瀏覽
Tried Shake Shack last time, during my trip in Tokyo. So I was quite happy when I heard Shake Shack is newly opened in Hong Kong. And it's a perfect location for me, it's just below my office(IFC)Though, I already know Hong kongers love trying new restaurant, new trend.But still, I don't expect to queue such long at 1145 during weekdays! Turn out, me and my friend spent 1.5 hrs for burger and chips.I ordered double Shack burger with cheese fries & HK exclusive milk tea shake. Burger and fries ar

I ordered double Shack burger with cheese fries & HK exclusive milk tea shake. Burger and fries are great. But I should not have ordered the milk tea shake, it's too heavy. The milk shake is rich and full which is not a perfect match when you are having burger. Should have order lemonade, something more refreshing.

Interesting experience: Me and my friend ordered a burger each. Then we received 3 burgers. Sure we wanted to return it. The cashiers refund to us but ask us to keep the burger.

2018-07-12 185 瀏覽
Shake shack已經開左一段時間但都仍然非常熱鬧,今次去食dinner 大約6點鐘去排都已經打哂蛇餅😢等左差不多9個字終於叫到,我地叫左個burger🍔,熱狗🌭同cheese fries🍟Shack burger ($50)個burger好大好厚,中間有茄汁🍅而且個包係軟熟嘅😚中間層牛都唔會鞋口,整體食落都好舒服!! (7/10)Shack-cago dog ($39)依個hot dog好足料,有大量洋蔥、青瓜粒、酸瓜等等,不過條腸有d梅,依個位有小小失望😞佢入面有d青辣椒,非常之辣,我朋友好食得辣都lur返出嚟😂唔食辣嘅要小心啊! (7.5/10)Cheese fries ($36)薯條份量好多,啲芝士醬好濃味但又唔會好膩🤤2個人share啱啱好!大讚薯條🍟 (8/10)

Shack burger ($50)

Shack-cago dog ($39)

Cheese fries ($36)
60 分鐘 (堂食)
昨天打卡Shake shack漢堡店,來自紐約的網紅漢堡店🍔,排隊的人很多不過很快就輪到我們點餐。1⃣️點了招牌漢堡shack burger一個選的single,另一個選了double size的,double的比single的多了一片牛肉,麵包鬆軟牛肉也很有口感👍cheese fries看球賽⚽️必點小食,兩人點一份已經很夠了,不然就吃太膩了🍟餐廳有indoor和outdoor,indoor有一個超大的屏幕播放球賽⚽️,自助吧台那邊還有球賽的schedule很貼心💛 outdoor可以吹吹風看看海景,不過大夏天還是略熱的🌞
  • Shack Burger (Double)
  • Cheese Fries
2018-07-10 259 瀏覽
沒有人不知道IFC開了一間SHAKE SHACK吧雖已一段時間,但熱潮不退大約六點鐘左右,店內的座位已經滿了店外則有較多空位因天氣問題,大部份枱凳已經濕透沒法子下,只可以等別人離去這是排隊下單的人龍我想這已經不是高峰期我大約排了15分鐘左右跟朋友叫了兩個一模一樣的Double Smoke Shack和SHARE一個Cheese Fries這是一個食肉獸的首選完全沒有任何蔬菜成份可能你留意不到其實它是有好多SHACKSAUCE在裡面可惜要吃到一半才吃到後來的醬汁和漢堡的油份已經多得穿過油紙一滴滴滴在盤紙上吃得手指頭也油初時在想薯條是不是伏因枱上有很多吃剩的但薯條沒有因很多芝士醬而變得淋反而吃下很脆口可能是漢堡太大 沒有胃口吃完吧店內主要是以自助形式進行 不像麥當勞 沒有員工會清潔枱和收拾托盤故此,自律是非常重要BTW, 坐在旁邊的三位韓國人就沒有收拾托盤便離去
沒有人不知道IFC開了一間SHAKE SHACK吧
雖已一段時間,但熱潮不退
大約六點鐘左右,店內的座位已經滿了
店外則有較多空位
因天氣問題,大部份枱凳已經濕透
沒法子下,只可以等別人離去

這是排隊下單的人龍

反而吃下很脆口
可能是漢堡太大 沒有胃口吃完吧

店內主要是以自助形式進行
不像麥當勞 沒有員工會清潔枱和收拾托盤
故此,自律是非常重要
BTW, 坐在旁邊的三位韓國人就沒有收拾托盤便離去
2018-07-09
2018-07-09 288 瀏覽
Shake shack 開左咁耐,之前一直都大排長龍,同朋友夾到時間食到佢了😭個日夜晚上到,排左差不多15分鐘就有~都好快下😽👉🏿✨shack burger single Hkd 50 💸💸佢既麵包係做到超鬆軟!完全開正我個飯😍個sauce都幾特別,我覺得似蒜容沙律醬👀雖然我好憎食蒜容,但都入到口🤙🏿開頭頭幾啖冇醬個時會有啲乾,但後未都接受到!舊肉真係好重牛味,加埋啲芝士真心正🐖👉🏿✨shroom burger Hkd 66 💸📌見到好多人都讚!一於試下佢!佢舊炸菇入面係有流心芝士,開頭都怕會好膩,但食落又唔會🤣朋友話呢個ok~但我就中意牛肉多啲😈👉🏿✨strawberry shake Hkd 42 💸📌同麥當勞好唔同,入口係好似好多士多啤梨打出黎咁,fresh得黎唔會好膩,正!👉🏿✨cheese fries Hkd 36 💸📌呢個就建議大家唔洗試~因爲真係普通粗薯再加芝士醬,啲薯條係幾脆既,但就真係冇乜特別喇😂

👉🏿✨shroom burger Hkd 66 💸

朋友話呢個ok~但我就中意牛肉多啲😈
👉🏿✨strawberry shake Hkd 42 💸
👉🏿✨cheese fries Hkd 36 💸

2018-07-09 171 瀏覽
今日放假就走去拍拖 聽聞有名Shake Shack開左係IFC 順道就食埋野 當個Brunch 係IFC上面 勁易搵 寫曬Shake shack logo因為去到2點幾 又避開打工仔食飯時間 所以等左20分鐘就拎到餐喇叫左1個Shake Burger 個包好軟熟又暖暖地 再夾埋個煎左塊牛肉 同菜同蕃茄 真係冇食過咁好食既Burger 佢牛肉煎得乾之余有牛肉汁 好好味呀個薯條冇咩驚喜 最驚喜就係個包等都係值得的走lu 下次再黎食
係IFC上面 勁易搵 寫曬Shake shack logo

叫左1個Shake Burger

個薯條冇咩驚喜 最驚喜就係個包
等都係值得的

走lu 下次再黎食
2018-07-09
20 分鐘 (堂食)
其他
  • Shack  burger
2018-07-08 200 瀏覽
以前係美國食過 覺得係人生中最好食既漢堡🍔🤫香港開左咁耐⋯唔愛排隊既我而家先去食😂😂都等左大概10-15分鐘⋯選擇single既shack burger🍔其實想食double 但諗起個肥字就算😂😂唔知點解覺得普通 無左好好好好食既感覺🧐我朋友仲不斷埋怨點解個包咁扁😂😂佢有好多特別既啤酒 不過我就無試⋯點左lemonade🥤🍋😋😋
2018-07-07 165 瀏覽
現在除左mos burger, 好開心香港又有多間吃burger 選擇。之前在New York 同東京都吃過,本身都係吃佢個original shake shack burger 多,基本上香港呢間質素都差不多,只是要排成粒鐘隊實在痛苦啊!