2023-12-07
一直以嚟都好鍾意食中東菜😆不過喺香港成日都唔知邊間好食~最近就發掘到中環呢間超有異國氣氛嘅黎巴嫩餐廳🥰吧台、燈光氛圍同陳設裝飾都充滿了中東風情,感覺去咗阿拉丁世界咁🧞😚超靚✨🌟𝐌𝐢𝐱 𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐌𝐞𝐳𝐳𝐞 $𝟏𝟗𝟓呢個冷盤好高質🤤有齊我最愛嘅Hummus鷹嘴豆蓉、煙燻茄子蓉同紅菜頭沙律😋Hummus非常細滑creamy,配埋鬆軟嘅中東口袋麵包一齊食好滿足🤤另外都好鍾意茄子蓉😌好重煙燻香氣之餘配上石榴粒,好開胃🤓🌟𝐋𝐞𝐛𝐧𝐞𝐡 $𝟏𝟏𝟖係餐廳嘅自家製乳酪✨乳酪酸酸地,配埋蕃茄、酸瓜同橄欖油,好開胃🥰🌟𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐌𝐚𝐭𝐟𝐟𝐢𝐞🦐 $𝟏𝟐𝟖大大粒煎蝦仁✨蝦肉肉質爽口彈牙,配上橄欖油,檸檬汁同芫荽,好惹味🤓🌟𝐒𝐚𝐦𝐚𝐤𝐞 𝐁𝐢𝐥 𝐓𝐚𝐡𝐢𝐧𝐢🐟 $𝟐𝟑𝟖超推介😝呢個主菜係煎鱈魚柳配芝麻醬🐟芝麻醬係非常澎湃🤣食落勁重芝麻同花生味🤤而且有沙沙嘅感覺,忍唔住當湯咁狂食😍鱈魚柳肉質偏實,魚油味都好香,撈埋啲芝麻醬食超正😆🌟𝐊𝐞𝐛𝐛𝐞𝐡 𝐁𝐢𝐥 𝐋𝐚𝐛𝐛𝐚𝐧 $𝟐𝟒𝟖呢道菜好特別!四大粒炸羊肉球,外層係小麥製成,內裡係羊肉碎同松子,食落羊肉味都幾重,而且幾鍾意粒粒肉碎嘅口感😋再加上羊肉底部嘅醬汁係乳
🌟𝐌𝐢𝐱 𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐌𝐞𝐳𝐳𝐞 $𝟏𝟗𝟓
🌟𝐋𝐞𝐛𝐧𝐞𝐡 $𝟏𝟏𝟖
🌟𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐌𝐚𝐭𝐟𝐟𝐢𝐞🦐 $𝟏𝟐𝟖
🌟𝐒𝐚𝐦𝐚𝐤𝐞 𝐁𝐢𝐥 𝐓𝐚𝐡𝐢𝐧𝐢🐟 $𝟐𝟑𝟖
🌟𝐊𝐞𝐛𝐛𝐞𝐡 𝐁𝐢𝐥 𝐋𝐚𝐛𝐛𝐚𝐧 $𝟐𝟒𝟖
呢道菜好特別!四大粒炸羊肉球,外層係小麥製成,內裡係羊肉碎同松子,食落羊肉味都幾重,而且幾鍾意粒粒肉碎嘅口感😋再加上羊肉底部嘅醬汁係乳酪混合羊奶芝士,醬汁係超級creamy又好重芝士味😍🤤啱啱好中和咗羊肉嘅臊味✨
🌟𝐒𝐡𝐚𝐟𝐚𝐟 𝐍𝐞𝐠𝐫𝐨𝐧𝐢 $𝟏𝟐𝟓
呢杯cocktail用vodka為主調,加入咗薑、西柚汁、橙汁、Aperol同香艾酒,飲落酒味較濃,係大人嘅味道🤣
🌟𝐎𝐧𝐞 𝐓𝐡𝐨𝐮𝐬𝐚𝐧𝐝 𝐎𝐧𝐞 𝐍𝐢𝐠𝐡𝐭🥂 $𝟏𝟏𝟓
個人好鍾意呢杯💓佢係用Prosecco做主調,再加入荔枝汁、玫瑰同柑橘汁,飲落有淡淡嘅荔枝味,清新得嚟甜甜地好易入口✨