2017-06-14 1659 瀏覽
又是由大減價引申出來的飲食經歷。這天來到了沙田,趁一下一田優惠日的熱鬧;雖開始得遲於崇光,卻大有後來居上之勢,買氣彷彿完全不受崇光影響。不過這次因二樓裝修,一整個樓層的特賣遷到九展進行,不想跑來跑去了,可謂欲「掃」無從,「到喉唔到肺」。不知是否這個原因,同伴想在吃上補回滿足感,所以提議光顧地下的しゃぶしゃぶ放題。我一征:一來被她晚飯時段挑戰任食的「勇氣」所折服,二來因為對於しゃぶしゃぶ這個飲食 form,已不知 what to expect。連商場地下也在大規模裝修,到處都被圍著,不是走到窄窄走道的盡頭,都不會看見這源自東京池袋、在日本全國有接近五十個據點的店。走進去看看,一如所料地有醬料、自取材料 (菜、丸等)、飲品和甜品 (也一如所料是乳酪雪糕) 等區域,沒甚麼新奇。同伴出的主意,我也沒有甚麼反對的理由,便進去坐下了,並選了最便宜的 $149「上等牛肉」90分鐘放題。  我們選了喇沙和蕃茄兩款湯底,兩個都很對味,特別是喇沙湯夠香濃,淥菜類啱、落豆卜慢慢熬到入味就更啱。  配角都出齊了,現在到主角:肉料出場。雖是價格最低的一級,這兒的「上級」牛肉絕對有交待,新鮮度夠、肥瘦適中,咬起來
。不過這次因二樓裝修,一整個樓層的特賣遷到九展進行
,不想跑來跑去了,可謂欲「掃」無從,「到喉唔到肺」
。不知是否這個原因,同伴想在吃上補回滿足感
,所以提議光顧地下的しゃぶしゃぶ放題

我們選了喇沙和蕃茄兩款湯底,兩個都很對味
,特別是喇沙湯夠香濃,淥菜類啱、落豆卜慢慢熬到入味就更啱

,新鮮度夠、肥瘦適中,咬起來有吃牛丼那種牛肉的感覺。這核心,しゃぶ菜保住了,有 brilliant basics,自然不愁沒生意。

牛肉

放題是「參與性飲食」(participatory dining,我自創的名詞
) 的代表性例子,因為食材眾多,您可用自己的方法,增進 (或是搞砸
) 一頓飯的體驗。同伴創意爆棚,可謂此道的高手,有她在,新奇食法便源源不絕
。今天她除了用汽水機的 soda 混和芒果沙冰來喝、減低甜度亦使其冇咁冰凍 (壞胃呀!
),更用素肉滑配豆腐來吃。素肉滑本身頗辣 (甚至超過喇沙),配本身無味的豆腐,非常匹配,而且緩和了辣味
。能令這頓飯有亮點,除了食材本身的質素外,別忘了還有您的諗頭!
牛肉
2017-05-26 866 瀏覽
这个火锅店是我在香港吃过最难吃的 汤底真的让人很无语 味道好奇怪 辛辣汤 就只有三个辣椒 其他什么都没有 两边的汤底很容易跑出来 混合 食材不新鲜 差评 吃过最不满意的放题,而且它的那个 豆腐啊 菇类啊 乌冬啊 都很差 尤其乌冬 直接放着外面没有用真空装着 是会臭的 总而言之不满意,而且我吃过香港好多间火锅店 这间的汤底真的颠覆了我的想象 那个番茄汤底一点蕃茄味道都没有刚端上来的时候 没一分钟 那个番茄汤就跑出来 混到别的汤底 让我很失望.....
2017-05-15 771 瀏覽
假日都系做 early bird, 避免人潮要等食, 18:00 開飯。九十分鐘火鍋放題, 有三種牛肉供選擇, 上等牛肉 $149、 特上等牛肉$199、 和牛肉 $259及特選國產牛肉 $379, 我地選了特上等牛肉,  六款湯底有辣有唔辣, 每台可選兩款。自取火鍋配料均是大路食物, 多款菜、豆腐、魚蛋、香腸、青口、魚、菇類、雞肉等等。多款汽水、沙冰、雪糕及茶任飲任食, 我就主力飲無糖的 SODA WATER。特上等牛肉$199 配香辣喇沙湯底及番茄湯底湯底唔算濃, 清清淡淡打邊爐還可以, 喇沙湯底辣辣地, 有少許椰香, 至於蕃茄湯底都幾清新, 最唔 LIKE 系冇湯底添加, 只可加放在臺上的一壺冷水, 出來打邊邊湯底加水真是第一次, 須改善。第一ROUND上臺的牛肉及豬肉, 牛肉都幾靚仔, 質素不錯,  雪花平均, 色澤嫩紅, 看似很新鮮, 入口也嫩滑及有牛味, 豬肉不是個人喜歡的肉類, 試了一口, 有點嚡, 都系鍾意食牛肉多點。其他配料之選擇 ;蘿蔔 - 腍甜無渣青口 - 肥美雪糕 - 冇奶味, 可以不吃。其他 - 冇乜特別 最後 2 round 的牛肉更靚仔, 雪花更多, 三條
特上等牛肉$199 配香辣喇沙湯底及番茄湯底
其他配料之選擇 ;
蘿蔔 - 腍甜無渣
青口 - 肥美
雪糕 - 冇奶味, 可以不吃。
其他 - 冇乜特別
最後 2 round 的牛肉更靚仔, 雪花更多, 三條友每人最少食了 3-4盒, 單是吃牛已回本了。
2017-03-22 1598 瀏覽
平日都去牛乜嗰啲多,但唔經過都唔知有間,行過見價錢都唔貴咪試下個平嘅先。如果係食肉獸係會OK~啲都幾靚,所以都幾好~我又衰,食晒先記得影相,但都算睇到掛~但出面嘅蔬菜種類唔多,但有青口都算佢啦~我要左豬骨嗰個湯底+蕃茄骨膠原,都唔錯,但係個蕃茄湯底真係打打下杰撻撻。飲品就真係太少選擇,但係見佢有雪糕機都拉番少少分,但如果多啲飲品揀就好。

如果係食肉獸係會OK~啲都幾靚,所以都幾好~

我又衰,食晒先記得影相,但都算睇到掛~

但出面嘅蔬菜種類唔多,但有青口都算佢啦~

題外話/補充資料: 1. 服務態度真係麻麻 嗰日我6點半左右去到,又唔係多客,佢俾個位我係冷氣照頭吹,同啲侍應講,竟然指我地去冇人坐嘅另一邊獨立窗邊位,您啲裝飾遮左嫁!冇客坐嗰邊咪叫天不應,叫地不聞囉~(到我食完走先有一枱坐去嗰邊)我地話唔好佢唔再安排,話係咁嫁喇! 2. 自費菜式 我見佢有自費嘅海鮮,價錢都係唔貴,但係我真係玻璃黎,唔食得,幾想自費食~~
2017-03-20
2017-01-13 2946 瀏覽
去沙田經過試試.....食左個和牛放題,係正既,所有野都係放題。但係個reception姐姐態度有點兒差,問一問佢d牛肉有咩分別淨係識答d牛係邊道黎,想問佢個質感有咩分別又答唔到,個樣仲好似好唔想答我問題咁。服務方面唔係唔好既,只不過係叫侍應唔知係佢聽唔到定點啦,冇咩人見到同理囉。不過整體上食物都唔錯既,仲食左海鮮,係正既,由其是係蠔因爲太肚餓既關係,所以冇點影咁多相聽說佢地仲係太古康怡廣場新開左間分店,果道除左牛肉連海鮮都可以任食太抵了
因爲太肚餓既關係,所以冇點影咁多相
太抵了
2017-01-12
15 分鐘 (堂食)
2016-12-27 2043 瀏覽
我地点咗一份特等牛肉。第一份牛肉又真系几好嘅。但系之后俾嘅牛肉 肥肉同埋红肉之间都有黑色嘅 我哋认为系变咗质 放咗好几日。叫老板换一个。但系换上来嘅都系一样有问题。我哋唔敢食。非常之失望。无食饱就走人。
2016-12-04 2319 瀏覽
個湯底好咸,牛豬ok,出面菜式好少,個昆布湯底送埋幾隻生蠔同青口,算ok,雪糕野飯麻麻...普通啦,中午90分,埋單118,個人覺得都唔錯,可以試試、、、、、、
2016-09-25 3596 瀏覽
1) 環境: 估唔到餐廳入面嘅冷氣比出面仲熱, 隔離枱曾請佢開大啲, 但侍應話已經最大。 全程焗住打邊爐, 甘樣依餐應該唔會肥太多~2)質素: 其實入黎個陣,侍應已經講左今日雪糕機壞左, 係自己蠢, 仲入黎食。 揀左$199, 由湯底開始已出事, 揀左蕃茄同壽喜燒, 好難食呀, 又咸, 而牛肉第一round黎到,係冇牛味, 第二round就好啲。 出面配料少之又少。 另一個角度諗,甘樣你會食多左牛肉,應該係抵過食啲配料。3)服務: 收錢就當然提早黎收啦,~但你以為有人會提你last order,甘就錯喇~甘簡單嘅數自己計啦~如果你冇計到, 最後都會有人提你夠鐘, 好走喇~相當貼心!4)總結:其他連鎖日式火鍋店點比呀~ 個啲咩牛一, 牛氣行開啦~你贏哂

2016-09-24
  • 垃圾
2016-06-09 5055 瀏覽
同女朋友行街!經過見到火鍋任食!即場試下係咪禁好食!我地選左$149 既套餐!入到去我地選左壽喜鍋同番茄湯底!出面有很多蔬菜,飲品同醬料要自己拿!好啦!我地第一時間當然食左牛同豬肉先!其實一食就知拿野! 牛同豬其實本身冇問題...我覺得個質感都吾錯... 問題係個湯底... 超級咸...個湯底仲咸過我果我醬油......之後食菜仲再吸曬佢湯底果的味.. 仲咸.... 我就決定開大火..等佢滾到冇乜湯再加返的水唸住溝淡佢... 點知呢個做法係完全吾可行!因為溝左水都仲係好咸...其實我成個火鍋只係食到咸咸咸.... 食吾到的咩味道... 湯底一定要改善...最後唸住食埋杯雪糕.. 吾知係咪多人食.. 我食果杯5秒都冇出左好多水....好彩冇肚痛
......之後食菜仲再吸曬佢湯底果的味.. 仲咸..

2016-06-06
5 分鐘 (堂食)
2016-04-24 5020 瀏覽
今晚Wilson大佬出左Commission請食飯,成班友仔終於等到個個話魚翅鮑魚,秘書小姐話不如打邊爐,大家都OK!等Openrice知道呢間火鍋要等好耐,於是秘書小姐6點半已經去攞位,最後我地等到8點3先入座..入座限時任食90分鐘!一定要揀2款湯底,我地開左兩個爐,點左壽喜燒同香辣。先黎兩盤牛肉同一盤豬肉。試試份牛肉,由於個湯底濃味,牛肉都好入味,肉質嫩肥肉唔多(但第二Round牛既質素差左,肥肉好多,白色多過紅色)。豬肉肥肉少但唔知點解無豬味雞件要出去攞,雞肉好滑,但雞皮太多,每件都痴住雞皮。食左3 round牛都唔飽,出去拎左拉麵同烏冬,烏冬號稱手打烏冬,煮完後覺得一般,預期應該係彈牙,但只有少許彈牙,沒有驚喜。相反拉麵就出類拔萃!煮好既拉麵煙煙韌韌,一咬開就斷,索晒啲湯底就更加入味!飲品有一般既可樂,雪碧,普通野,我自己就飲左檸茶,但太甜,最後都係飲可愛就算!呢個價錢呢個質素OK的,之但係等太耐了,扣左分!
個個話魚翅鮑魚,秘書小姐話不如打邊爐,大家都OK!

2016-04-01
2016-03-24 3267 瀏覽
今日約左SUKI收工一齊去打B爐,好彩我有新城市個APP,7點已經拎左飛,最後8點幾先入到..無計啦,沙田新城市得一間打B爐。睇睇價錢,都唔貴呀,上等牛肉都係$149,仲可以揀2款湯底一齊烚下烚下,我地揀左壽喜燒&豬骨醬油,先來4盒牛肉同豬肉先,等緊滾既時候我出去睇下有咩食,外面自助吧有好多菜,冬瓜﹑紅蘿蔔﹑豆腐﹑四季豆等等,肉同丸都有得拎,有雞肉片﹑八爪魚丸﹑魚旦等等。我同SUKI都覺得菜類就十分足夠,至於丸類就少左D,牛X那些都會有腸仔OR芝士腸,但呢間就無了,有待改善!返到黎湯都滾啦,先試牛肉,切得好薄,肥肉既部份唔算多,大概只有整塊牛既1/3,牛肉呈血新色,證明好新鮮,亦清楚可見雪花既紋理!!熟左之後肥肉既部份更加少,唔喜歡既大可以咬左佢。因為薄切,牛肉索晒個湯底味(SUKIYAKI),十分好味!肉質亦好嫩滑,唯一我不喜歡既就係略欠一點牛味,整體+賣相都不錯了。再黎試下個豬肉,今次我放左係豬骨醬油嗰邊,一試時就覺得無乜味,心諗:話晒都只係第一片,個豬骨醬油味去左邊?個湯好淡,無豬骨味亦無醬油味,如果可以濃味一點會更加好。豬肉本身雖然都係薄切,但係無豬肉味,食落仲帶少少韌,唯一讚
再黎試下個豬肉,今次我放左係豬骨醬油嗰邊,一試時就覺得無乜味,心諗:話晒都只係第一片,個豬骨醬油味去左邊?個湯好淡,無豬骨味亦無醬油味,如果可以濃味一點會更加好。豬肉本身雖然都係薄切,但係無豬肉味,食落仲帶少少韌,唯一讚既就係肥肉部份都係好少,感覺上唔厄錢,但係豬肉黎一ROUND好了,不是太吸引。
之後就試左D菜,南瓜好爽甜新鮮,紅蘿蔔片又係索晒D湯,滾得耐變得林林地好易入口,蕃茄亦係爽甜新鮮,一D都唔酸,落得多蕃茄仲令個湯多左蕃茄味TIM!!!下次如果有埋甜粟米就好啦!
好飽呀!開開心心又一晚了!
2016-03-11
75 分鐘 (堂食)
2015-09-11 3299 瀏覽
響沙田見完工,時間尚早,見到舖頭岩岩開無耐,又唔洗等位之餘,仲要見到99蚊任食牛肉豬肉火鍋,感覺好抵,就去試一試環境幾企理,乾淨,服務態度都好好但任食蔬菜種類好少,面類選擇都好少~牛肉豬肉切到好薄,好似d紙咁薄,食落都無咩質感雖然99蚊任食,但肉嘅份量食得唔算多,計落唔算抵~ 但飲品種類選擇都多,熱茶,有薄荷茶,菊花茶,玄米茶可以清熱,汽水…甜品就可以自己唧雪糕,牛奶味幾濃郁,但配料選擇不多,醬汁有朱古力同草莓味,食完火鍋透心涼嘅選擇

環境幾企理,乾淨,服務態度都好好
但任食蔬菜種類好少,面類選擇都好少~
牛肉豬肉切到好薄,好似d紙咁薄,食落都無咩質感
雖然99蚊任食,但肉嘅份量食得唔算多,計落唔算抵~

甜品配料唔算多
自制Oreo ice cream
肉切得很薄
餐廳環境光猛,干淨
自制Oreo ice cream
2015-08-17 2902 瀏覽
Shatin is a place boyfriend and I are always wandering aimlessly for something to eat and never really sure what exactly to choose from as most choices aren't things that interest us. So, on this day we were looking at this place and the hostess told us that there was immediate room. Why not? We entered.Shabu Sai is one of those all you can eat shabu shabu places. I know, it's the middle of a hot summer but  we ate here anyways. For at least $139 per person, you can eat all you eat beef, pork an

Shabu Sai is one of those all you can eat shabu shabu places. I know, it's the middle of a hot summer but  we ate here anyways. For at least $139 per person, you can eat all you eat beef, pork and chicken with various sides in a shabu shabu setting for 90 minutes. You can even choose two soup brothts for your hotpot.

For soup, we chose sukiyaki and pork bone. Both were not very strong though the sukiyaki one was super sweet.
For refilling your soup, they have a pot of cold water with a large piece of kelp in it on each table. This bothered me as it meant that not the actual soup was given to you, but just regular water to keep diluting the soup away.
The meat was ... pretty dismal. I usually don't expect a lot at all you can eat shabu shabu, but this was pretty dismal. Pork was tough. Beef was bland.
The sides were pretty terrible as well. None of the basics like green leafy vegetables and tofu were offered. There was only one type of ball which were pretty small but tasted ok. They didn't even have bean sprouts. What they did have was a lot of carrot and daikon. The area around the buffet area was extremely slippery. Boyfriend and I just ate our food and left. We won't be back.
2015-07-29
2015-06-16 3241 瀏覽
星期六既新城市其實真係好難有位食野! 見呢間唔係太多人, 等左30分鐘就入座。入座前要揀左牛肉同湯底先, 咁我地就揀左$199貴啲既牛肉, 豬骨/壽喜燒湯底。其實等得耐太肚餓唔記得點影相, $199既牛肉好似比最平既$169要厚少少(之前食過一次$169), 食落口感還可以, 但太瘦了完全無肥肉, 淥耐左少少就變到好韌咬唔開。另外仲有豚肉, 同出面食過既牛陣/牛一差唔多, 無咩特別。醬汁方面其實都幾多選擇, 除左平時既汁仲有紫菜, 黑胡椒, 麻醬之類幾特別。但蔬菜方面就得好少選擇, 出左去幾次都無娃娃菜, 得菠菜, 仲有蘿蔔南瓜呢啲正路野~ 唔知點解會有芽菜同椰菜花咁奇怪...肉丸既話超級少, 好似得魚蛋, 但完全唔彈牙同無魚蛋味, 仲有個唔知係豬定牛既肉滑-_-..一放落啲湯度散開哂, 想食都無得食! 仲有一度以為佢係烏冬既魷魚@@但個魷魚孜係好韌, 食落好似漂白水味lol麵類就有粉絲, 烏冬同拉麵。粉絲煮左一陣就勁淋, 成pat野咁完全唔想食! 烏冬同拉麵就普通啦, 絕對唔係好食囉~呢個食食完之後影既湯底, 佢浸油真係嚇死你, 唔知仲以為食緊麻辣湯底! 我想講佢個湯加左幾次水都仲係

呢個食食完之後影既湯底, 佢浸油真係嚇死你, 唔知仲以為食緊麻辣湯底! 我想講佢個湯加左幾次水都仲係超級咸, 佢到底係落左幾多味精?
仲有樣不愉快事件發生! 隔離枱食完走左, 有個waiter黎執枱, 但佢倒瀉左杯可樂。佢明知倒瀉左但完全無理佢, 咁我見無整到我咁我都唔理啦, 點知埋單走先見到我地下袋衫俾佢整濕哂!!件衫係新買仲好貴/.\ 返到屋企洗都洗唔甩著唔返
 另外未夠鐘就叫人埋單其實我都理解, 但佢埋單埋左勁耐都唔返, 之後有個人走黎催我地走, 心諗你咩態度? 仲有我地明明兩個人食, 埋單時佢收左我3個人既錢, 好彩朋友望一望張單!

對呢間野食物, 價錢, 服務完全係一個字:差! 以後唔會再黎!
2015-06-13
30 分鐘 (堂食)
2015-06-13 2743 瀏覽
見佢喺日本都有甘多分店 諗住香港舖差極都有個譜 就同女朋友試最平個set 入座前落單侍應都話最平呢個肉質會多d脂肪 心諗唔會太離譜嘅 點知兩碟肉拎到埋黎 見到都呆一呆 說好的肉呢 我只係見到脂肪囉脂肪都佔8成 都算 出去自助吧夾野食 款式少又唔新鮮 菜又擺到黃哂 汽水檸茶個d飲品稀釋到幾乎無味 蝦滑同芝士豬肉滑毫無口感可言 咬一啖就散哂 牛肉豬肉嘅質素同個種平價任飲任食火鍋差唔多 同樣價錢牛x鍋好幾倍 找數個時會體會得呢種質素唔配果個價囉 無下次!
2015-05-30