2015-02-23 4285 瀏覽
行徑沙田一田,見到開左間食shabu shabu,見唔洗等位就試下好唔好食。有好幾款牛肉可以選擇,我們就選擇左259元既和牛肉加豬肉嚟食。至於湯底就要左個雙拼,要左個壽喜燒湯底拼個辣湯。好快侍應已經放底幾盤牛肉同豬肉,見到牛肉唔多脂肪,都算有牛味唔鞋口,食得過。至於豬肉就唔太好食,好鞋好靱,食左一碟豬肉就無再叫。另外,配菜放左起餐廳中間位置,有蔬菜,烏冬,拉面,炒飯和少許丸類,選擇真係唔太多,不過食左咁多肉都要食番啲蔬菜嚟平衡下。至於飲品亦都唔多選擇,得汽水,沙冰同埋啲茶包,希望以後可以有多啲嘢選擇。

不錯的牛肉
2015-01-31
2015-01-29 3750 瀏覽
位於沙田的這間火鍋店,是朋友介紹的新選擇。聽說晚餐的時候還是有蠻多人排隊的,這天我就跟朋友特別早一點來到。店面很大,座位之間亦算寬敞,用餐時間90分鐘,形式跟現在市面上很多日式火鍋店相似,蔬菜類供自由選擇,客人可自行夾取想要的份量,而牛肉豬肉則會由廚房直接送上。除了蔬菜類外,部份肉類例如魷魚,魚塊以及飲品亦是任食任飲,非常適合一眾喜歡此類文化的香港人。飲品的選擇也蠻多,除了沙冰和汽水外,亦附有多款茶包可供選擇。湯底可選擇鴛鴦鍋,這次選的是蕃茄和豬骨。湯底味道亦蠻濃,基本上不用醬油也可以。蔬菜類選擇也蠻多的,而且用料新鮮,我特別喜愛這裡的魚塊,又夠厚又快熟,而且肉質很嫩滑,魚味濃郁,是為我的最愛。我也蠻喜歡到另外那兩間比較有名的日式火鍋店,相比之下,如果只單憑蔬菜用料,我認為這間的確比較新鮮,而且款式較多,除了蓮藕南瓜以外,亦有雞肉﹑菇類﹑不同顏色的椒類﹑茄子﹑魚蛋,而且還有芝士豬肉,選擇繁多,味道亦不錯。再說回這裡的肉片,的確是比較薄,薄到近乎夾不起了(笑)。不過肉質還算不賴,怕蝕底的朋友只好叫侍應準備兩三盤吧。不過如果說是肉類的質素,我則認為另外兩間日式火鍋店較好,但價錢而言,還是這
再說回這裡的肉片,的確是比較薄,薄到近乎夾不起了(笑)。不過肉質還算不賴,怕蝕底的朋友只好叫侍應準備兩三盤吧。不過如果說是肉類的質素,我則認為另外兩間日式火鍋店較好,但價錢而言,還是這裡比較便宜,那就要看你想選擇質素還是價錢喔!
2015-01-19
2014-12-29 3644 瀏覽
有好多醬料可以選擇,但最穩陣都係傳統醬油加少少蒜同辣椒。番茄/豬骨湯底,豬骨味咸咸地,蕃茄啊清左戰點海帶/壽喜燒湯底,肥牛係壽喜燒烚最正,咩都唔使點都有咸味帶少少甜。肥牛,黎得好快,非常好,189的,肉質同牛肉味都一般般豬肉。。。肉質鞋鞋地。
有好多醬料可以選擇,但最穩陣都係傳統醬油加少少蒜同辣椒。
番茄/豬骨湯底,豬骨味咸咸地,蕃茄啊清左戰點
肥牛,黎得好快,非常好,189的,肉質同牛肉味都一般般
豬肉。。。肉質鞋鞋地。
40 分鐘 (堂食)
2014-09-19 6377 瀏覽
今天想吃火鍋,然後就在沙田覓食了。選了蕃茄和壽喜燒湯底,蕃茄湯很濃郁,壽喜燒較清淡,個人比較推介壽喜燒湯底。蔬菜種類不算多,有:蕃茄、羅白、茄子、蓮藕等,麵類有:烏冬、拉麵和粉絲,牛肉豬肉任食,因為少菜所以吃很多肉,哈哈,這樣才會回本嘛。飲品方面有:草莓蕃石榴沙冰、芒果沙冰、汽水和蘇打水,特別推介草莓石榴沙冰 !!
今天想吃火鍋,然後就在沙田覓食了。

5 分鐘 (堂食)
  • 沙冰
2014-09-15 5727 瀏覽
天氣凍,我最鐘意打邊爐任食,沙田新開左間ShabuShabu,唔去試下點得!?首先揀湯底,湯底唔算多,不過都有六種揀,可以鴛鴦湯底,然後揀牛肉,牛肉套餐有四種不同級數既牛肉選擇,豐儉由人:1) 特選日本國產牛肉HK$379,2)和牛肉HK$259, 3)特上等牛肉HK$189,4)上等牛肉HK$139第一次試,平平地揀左上等牛肉套餐,都唔差喎,湯底叫左番茄味加豬骨醬油,番茄味夠濃,豬骨醬油就夠清,兩者都唔差 。哇!有超多款醬料任你混醬:醬油,芝麻醬,花生醬,柚子醋,黑胡椒,白胡椒,一味粉etc.打邊爐當然唔少得一杯凍飲啦,凍飲有汽水,草莓番石榴沙冰及菠蘿沙冰。個人最愛草莓番石榴沙冰,甜甜地又酸酸地,開下胃食多D野先打邊爐緊係唔只得肉咁老土啦,基本日式Sahabu Shabu既菇菇菜菜都有既,不過如果再多D丸揀下就好喇飯後一茶,消下滯,今個晚餐就完美喇評分:(以5個* 為滿分)食物:***服務:***1/2環境:*****地址:沙田沙田正街18號新城市廣場三期1樓A132號舖電話:3974 5612

飯後一茶,消下滯,今個晚餐就完美喇

評分:(以5個* 為滿分)

食物:***

服務:***1/2

環境:*****

地址:沙田沙田正街18號新城市廣場三期1樓A132號舖

電話:3974 5612

2014-08-13 5300 瀏覽
今日同個Friend 黎試沙田Shabu Sai。平日六點鐘黎到,無咩人,我地揀左$139一位的上等牛肉&豚肉,點左個壽喜燒及蕃茄湯底,入到去就即刻計時,得90分鐘,行左一圈,發覺種類少,不過有沙冰飲,飲左杯草莓蕃石榴沙冰,味道OK。我地就主食牛肉,味道幾好,個湯底夠哂濃,都唔使點醬油,壽喜燒較鹹,蕃茄幾清新。服務方面都幾好,加牛肉都好快上,最arm 食肉獸,下次再試其他湯底。
這間跟朋友食左幾次. 第一次食$189特上第牛肉+豬肉, 第二次食$259和牛肉+豬肉. 再之後又食多次$189的特上第牛肉+豬肉. 竟然俾我發現平牛肉仲好食過貴牛肉 @@!!!???$189的特上第牛肉+豬肉: 牛肉比較鮮嫩, 脂肪都不算太多, 而且牛味好豐富.$259和牛肉+豬肉: 牛肉比較"鞋", 雖然脂肪比較少, 但少了應有的牛味. 味道口感令人失望. 其他配菜都算ok多啦...不過丸類就少D. 不過有汽水和思樂冰任飲就加返分啦~! 食SHUBU SHABU 放題當然是all about 牛肉! 當然其他配菜都重要. 但如果牛肉冇味, 食咩都冇味啦. 所以下次朋友如果再去食就一定要選擇平D個款$189特上第牛肉+豬肉. 順帶一提, 最平個款我雖然未食過, 不過見到D牛肉真係好肥, 所以唔建議叫.

$189的特上牛肉 豬肉
$189的特上第牛肉 豬肉
2014-01-25
$189的特上牛肉 豬肉
$189的特上第牛肉 豬肉
2014-06-17 4813 瀏覽
咁難得閒放假同老婆shopping輕鬆下,諗住返屋企前食餐好嘅黎做完結,老婆話想食火鍋見裝修價錢又中挺就去試試,點知一入去望見d野食就覺得唔對路,種類又少又怪,湯底又無味,2百幾叫左和牛,同我係大陸食過幾十蚊一碟肥牛一模一樣,服務態度又差,帶位果個鬼咁遠叫人,仲要黑面,2個人加埋1食左5百幾,香港仲有d咁嘅質素係邊搵,本人食野無數,貴平都食過尢其打邊爐,咁嘅價錢同質素嘅反比,我都第一次見,仲要第一次一定專登要寫食評比劣評。
2014-05-25 5449 瀏覽
第一次嚟shabu sai食shabu shabu,我揀咗$139特上等牛肉,呢個價錢夜晚嚟食只可以食到上等牛肉。一次過嚟咗2盤牛肉同一盤豬肉,豬肉薄切,好快熟,牛肉肥肉偏多,不敢想像上等牛肉質素有多高。雖然食物選擇比較少,亦無乳酪食,但都覺得好滿足。特別推介辣肉丸同埋檸檬沙冰,有心思。自選醬料方面,未試過有咁多選擇。有我喜歡的芥末同紫菜。湯底揀咗蕃茄同壽喜燒。蕃茄湯味道濃,不用額外的醬料食物已很tomato,反而壽喜燒鹹咗DD。值得一讚佢哋的服務,好細心。每枱均設水瓶,客人可按自家需要為湯底添水。而且佢哋一眼關七,見枱面有空碟即為你收走,亦有求必應。
特上等牛肉
特上等牛肉
自選醬料方面,未試過有咁多選擇。有我喜歡的芥末同紫菜。
2014-05-24
$152.9 (午餐)
2014-04-27 5117 瀏覽
November 21, 2013生日再唔係一日計係月份計,所以應該係叫"生月快樂"(成個月平均每日有人同妳興祝,妳話幾好呢!阿媽又可以煮少妳米,出去食又唔洗帶錢,幾好吖😎。。。可惜嗰個唔係我囉) 舊同學聚餐+補祝生日飯...日式火鍋放題: 同牛陣,牛涮涮....冇乜分別,牛肉我哋選擇日式和牛(佢話係澳洲嚟喎😑)要雞蛋+$10(佢話係日本蛋喎😑😑)除咗牛肉任上之外亦有簿豚肉同無骨魚都係一樣任叫。 飲品都有好多選擇當中重有兩款沙冰(士多啤梨番石留沙冰/菠蘿沙冰。。。幾甜)配菜自己出去攞,有丸/菜/魚/瓜/蒽/青口(係吖幾有誠意青口都有)醬汁超多選擇,連山椒醬都有(太多會好咸咖) 90分鐘打邊爐真係有d趕,順帶一題記住叫個木魚湯底,水未滾時放大量日本大蔥蒜同冬菇,打完邊爐時記得隔咗d油,飲一啖木魚湯加冬菇,正!😎😎😎
November 21, 2013
舊同學聚餐+補祝生日飯...日式火鍋放題
2013-11-21
2014-04-03 4772 瀏覽
我來過食好多次了,下午晚上各試過,非常好。首先,服務態度都唔錯,舉手時,侍應反應快,不會逃避眼神。醬料好多選擇,有中日式醬料。飲品也挺多,有汽水,沙冰,熱飲品(多款茶包可供選擇)配菜選擇也挺多,晚上還有海蝦和蜆,我最喜歡就是有荀提供,每次都會瘋狂夾,好快清晒,又再攞主菜: 晚上有4款牛揀,4款我都食過,價錢都岩番佢既級別。          其實我喜歡佢既牛肉削咁薄,因為快熟快食,如果厚就會咬得辛苦,所以佢既薄係好適合我。          下午和晚上都係食個半鐘,抵讚,因為好多日式火鍋下午只得1小時。          以和牛為例,下午$199,晚上$268(好似係咁上下價錢),時間一樣,假如不用返工,下午來食,係好   抵,我瘋狂加牛,都已番本。          盛讚:無論叫咩價錢既牛,追加既牛肉都係果個價錢既牛,而不是俾cheap cheap平價牛,所以,我先話抵食。          Like:即使時間到了,假設無客人等,佢唔會催你走,可以繼續食,無人趕我,也無刻意提示,食得幾舒服,就算好多客等緊,夠鐘離席,佢都只會過來提醒下你,唔似得某某日式火鍋咁,十足十軍訓,15分鐘前埋
我來過食好多次了,下午晚上各試過,非常好。

首先,服務態度都唔錯,舉手時,侍應反應快,不會逃避眼神。

醬料好多選擇,有中日式醬料。

飲品也挺多,有汽水,沙冰,熱飲品(多款茶包可供選擇)

主菜: 晚上有4款牛揀,4款我都食過,價錢都岩番佢既級別。
          Like:即使時間到了,假設無客人等,佢唔會催你走,可以繼續食,無人趕我,也無刻意提示,食得幾舒服,就算好多客等緊,夠鐘離席,佢都只會過來提醒下你,唔似得某某日式火鍋咁,十足十軍訓,15分鐘前埋單及提你,5分鐘前再警告你,夠鐘馬上拎走你個煲,見你未動身走,就請你走,差在未夾我走咁暴力,食到無mood啦,好彩,哩間絕對不是這樣,有人情味,食得也比較安心和開心。

整體來說,值得推介,因為咁,我亦係短短兩個月內去左好多次。

• 和牛 及 日本特級國產牛肉,哩兩種價錢都唔錯,喜歡瘋狂食牛既你,絕對抵食
2014-02-10 5265 瀏覽
懷著極大期望來試Shabu Sai, 見到門面好開心!因為間店舖好靚好日式。12點半左右只係入左3成客人,可能係weekday之故? 唔明點解個reception姐 一定要我地幾個企在front desk 落晒單先比我地入座,間店舖裡面大排位,點解唔可以安排入座才慢慢點?不解!我地5個人都叫左配1碟肉的餐,其他配菜任食,等候湯底期間已經衝左出去自助區搵食,個自助區display得幾靚,但野食選擇不是太多,而且每個碟/碗都好細,如果同一時間有三個人出去就已經夾晒d食物咁滯,等refill又太慢,想吃多些菜的我,90分鐘裡面只有有幾會refill左1次咁大把,吃了兩"住"菠菜。等左10分鐘不夠,肉來啦!吓????我嚇到呆左!付出近$100大洋你比d 咁嘅野我食!?有圖有真相!好失望囉!有無搞錯,牛肉薄過紙!衰過我在凍肉舖買的!想點?shabu shabu店不是吃牛肉的嗎?竟然可以出d 咁的質素的東西!好好好失望!再加上個幾款湯底全部一樣味!要自己加大量番茄入去煮先叫做有些味道!起初見間店舖裝修好靚,想必食品都有番咁上下,但原來個收款去晒個裝修到,好唔ok!永無下次!
估唔到吃''牛''的shabu shabu店最好吃的是''貢丸''!!!
''和牛'' ???怎麼可能?(國語)

我在吃''燈影牛肉''嗎?
2013-12-19
2014-02-05 4109 瀏覽
吃到Shabu Sai,其實很意外。昨天還是農曆初五,想沾染新年的氣氛,便去了車公廟和林村許願。晚宴自然想吃點好東西,前提是環境要舒適,食物要清爽可口,於是日本菜成了首選。遊玩歸來五點半,到達家附近的沙田,刷刷電子屏幕,到七樓,人煙稀少,幾家日本料理只有零星幾位客人。還不太餓,店裡卻只有拉麵定食,於是決定再走走。轉到樓下,差點要過馬路吃譚仔三哥,直到看到拐角處必勝客旁邊的這家店,明亮的燈光很是溫馨可愛,於是決定去吃這家。人不多,店員卻讓我們等安排,原來是用三種不同顏色的圖釘佈置位置,一看菜單,居然只有火鍋!這對於想吃多點小吃的我來說,有點失望,但還是試一試吧。進去才知道,是自助火鍋,那就更好了!湯底選擇番茄湯和海帶清湯,濃淡相宜。材料品種不多,葷菜主要是魷魚,蝦肉,魚肉,雞肉,肉丸,手工豬肉末,還有套餐里的牛肉豬肉等等,貴在自選而且不限量!青菜隨便吃,這在少菜的時代太難得!醬料排列得乾淨清爽,日式特色的一味粉白芝麻紫菜柚子醬油,可以調出一味特別而美味的醬汁來。難得不擁擠,難得不趕時間,可以慢慢煮,慢慢吃。各種食材都嘗試過,品種不多,但配合不同時候的湯汁和調料,也足夠了。尤其是在番茄湯燉

湯底選擇番茄湯和海帶清湯,濃淡相宜。材料品種不多,葷菜主要是魷魚,蝦肉,魚肉,雞肉,肉丸,手工豬肉末,還有套餐里的牛肉豬肉等等,貴在自選而且不限量!青菜隨便吃,這在少菜的時代太難得!醬料排列得乾淨清爽,日式特色的一味粉白芝麻紫菜柚子醬油,可以調出一味特別而美味的醬汁來。難得不擁擠,難得不趕時間,可以慢慢煮,慢慢吃。各種食材都嘗試過,品種不多,但配合不同時候的湯汁和調料,也足夠了。尤其是在番茄湯燉成糊狀的最後,加入粉絲,配上青菜,一碗香香的番茄粉絲湯就做成了;而蕎麥麵煮好撈起來,再配上自己調的醬料,做涼拌蕎麥麵,也是可口的美味。許多平時喜歡吃的日式小食,就自助而成啦。

不同于熱辣辣的川式火鍋和清湯寡味的北京火鍋,日式火鍋精緻溫暖。人不多的傍晚,青菜海鮮玄米茶醬料配在一起,很溫馨。客人里有情侶,有帶寶寶來的,還有來旅遊的客人,值得推薦給家庭聚餐。直到服務員過來提醒時間到,一看門口,大排長隊了,感慨之前的選擇沒有錯。

食物的美味,在環境,在心情。雖然食材的選擇不多,但配上節日的心情,值得一試!
2014-02-04
3 分鐘 (堂食)
2014-01-14 3476 瀏覽
今次黎新城市購物完,要搵地方醫肚,經過見到呢間新開亦未在其他地方見過的打邊爐,即管試一試先。當日係星期日晚上七時多,正值最旺人流時段,取票後要等三十多張CRAZY!!!不過今次難得黎到又真心想試下,咁就大約行左45分鐘街先再番黎。入座前要先決定食呢個價錢既肉&湯底,我們選了$139 一位的上等牛肉&豚肉,湯底選了蕃茄拼壽喜(甜豉油),要讚的是壽喜可以拼其他湯,因為在其他店例如*X陣*,如果選壽喜是不可以雙拼的。鍋算係比較細的,不過兩個人都OK的,唔知大枱會否都是用同一個SIZE的鍋呢?蕃茄湯都幾濃,侍應提示要留意自己加水因為蕃茄湯會愈煲愈杰;而壽喜我覺得好淡坐下來一會侍應便拿來牛肉和豚肉各兩碟,其實我第一眼看到碟牛肉便呆了,點解咁多肥肉咁醜怪既>.<"肥多過肉,怕怕!!!豚肉看似切得很通透,應該會很稔吧! 誰知,是很嚡很UN的,再弄一兩塊試試不煮太久會否好些,答案是不會。吃完這兩碟沒有再ORDER了。******************************這是第二ROUND的牛,難看死了,比在平價酒樓任食火鍋的肥牛還要差吧**********************

主肉食令我失望,那就說說其他任食配料。
老實說,配料款式很多,但味道確是麻麻。
魚/牛/蝦滑? : 一點都不彈不爽,亦很鬆散

墨魚丸: 算是有味,都彈口的。
烏冬&粉絲: 基本野,不過到最後個湯好濃味的時候煮呢兩樣是很正的!!
海鮮位裡的墨魚,呢個好好味,好新鮮,煮大約三十秒就食得,唔會UN,呢個我ENCORE左幾次。

題外話/補充資料: 每碟牛既份量真係得好少,不過服務生很勤力地收碟&每次都會問要唔要再加牛或豬。 亦希望改善$139牛的質素,其他價錢的牛未試過所以不加評論。
2014-01-05
45 分鐘 (堂食)
2014-01-06 2483 瀏覽
平日中午一行6人來到Shabu Sai,志在試新野。Shabu Sai 裝修都幾骨緻,坐落亦唔迫夾,幾舒服由於得6個女仔,所以叫左6個午市套餐 (只得1碟肉個隻),不過所有級數既牛肉都有叫到~~Shabu Sai癲覆左我地對和牛既印象,點解一D雪花都無,烚完好似瘦既肥牛咁,鞋既?其他級數既牛肉都好失望,去火炭D 大排檔D牛肉都靚過佢,又薄又鞋又無肉味豬肉係烚完寧舎硬添湯底方面,我地叫左4個湯底,除左番茄湯正常之外,其餘3個都淡而無味,所以我都唔記得叫左咩湯底啦...配菜方面,見到牛滑、豬滑,幾骨緻,貪得意試下,點知質地好鬆散,又失望多次。其他蔬菜類都幾新鮮,添食物都快拿醬油個counter有好多種調味品揀,唔錯加分! 其中一個調味品係鹽,開頭覺得奇怪,食落先知原來佢醬油唔咸,原本鹽用來加係醬油到...飲品區有沙冰任酙,但非我所好,無試到。玄米茶幾好飲,但個杯好細,兩啖又要加水...總之,Shabu Sai 裝修得好靚,但食物方面就係差咁D 啦!
平日中午一行6人來到Shabu Sai,志在試新野。
Shabu Sai 裝修都幾骨緻,坐落亦唔迫夾,幾舒服

豬肉係烚完寧舎硬添

其他蔬菜類都幾新鮮,添食物都快
拿醬油個counter有好多種調味品揀,唔錯加分!

飲品區有沙冰任酙,但非我所好,無試到。
玄米茶幾好飲,但個杯好細,兩啖又要加水...

題外話/補充資料: 唔係是否平日午市,樓面好少待應,收碟好慢、埋單都好慢...
2013-12-19