2014-05-26 1971 瀏覽
Sense Dessert is a dessert place in Yuen Long I’ve been wanting to visit ever since I found out about it. Ironically I’ve never had a chance to even though I live so close. So on a stay-at-home Friday night I asked my parents to go with me. Funny story – my dad was pretty reluctant when I suggested going out for dessert after dinner. After a bit of pushing he finally agreed “OK, we’ll go after M Club is finished on TV” LOL my dad is addicted to TVB dramas!The location might or might not be diffi
The location might or might not be difficult to find, depending on where you’re coming from. It’s further away from the YL “City Center” where all the restaurants are located, but closer to the MTR Station. Luckily we drove and even managed to find parking in front of the store. When we got there it was almost 11 but there was still quite a bit of lineup, probably from the dinner crowd. We waited for almost half an hour for a table of 3.
Why is this place so famous? Sense specializes in ‘molecular gastronomy dessert’ at a local dessert joint price range. Mind you, I still haven’t had a proper molecular gastronomy meal yet so I can’t comment on their use of the term, but it’s proven to be very popular among locals. People actually commute all the way to YL to visit Sense!
By the way, while we were waiting for a table a loud scream erupted from inside the restaurant – someone saw a huge cockroach moving around on the wall. I didn’t see it but from what I heard it’s almost as long as a thumb -__- Usually this level of hygiene is what I expect at these street-side restaurants in Hong Kong, but still pretty effing disgusting when you think about it.
We ordered two desserts to share among 3. Trying to keep my dad (and my tummy) in shape!

One of their more popular choices would be their Tiramisu Potted Plants. Since I made tiramisu for Mother’s Day the previous week, we decided to order a more unique version which is the Green Tea Tiramisu, $45
-The size was much smaller than the photos – probably only around 3″ to 4″ tall.
-The ‘soil’ on top consist mainly of chocolate and a variety of nuts. They also mixed in some popping candy which surprisingly went well with the dessert, both flavour and texture-wise. Other than the popping sensation which kept the texture interesting, it also helped to cut down some of the sweetness from the tiramisu
-The tiramisu, like many other matcha interpretations was really a tiramisu-inspired matcha dessert. Still it was actually not that sweet, though a stronger matcha taste would have been nice as well. Overall not a bad dessert!
Chocolate Lava Cake with Raspberry & Vanilla flash frozen Ice Cream, ~$7x
-When it was served to us the entire dish was smoking from the dry ice. The waiter told us not to eat it yet, and wait for the ice cream to melt a little. Of course I couldn’t wait and dug in right away. And sure enough within seconds I had ice cream stuck onto my tongue and starting freaking out…oops
-After the ice cream had cooled down/warmed up a bit I took another bite and it reminded me of mini melts!
-To be honest I couldn’t really taste the vanilla ice cream, but the raspberry ice cream did taste of raspberries and had sufficient tartness
-As for the lava cake, the outside wall had started get very burnt/frozen looking (I really can’t tell) and I thought the inside would be all cooked/burnt as well. However that wasn’t the case, fortunately. Chocolate still flowed out as you can see below.
-The texture of the cake was definitely affected by the cold – while the inside was still liquid, the cake part was a bit rubbery. As for the taste I couldn’t really tell since my tongue was half-frozen by the ice cream lol but I recall that it wasn’t too sweet either. Though again it could have been my tongue.
-That being said, I really don’t see how the ‘molecular gastronomy’ elements added anything to this dish aside from the presentation. It’s all about gimmick.
That being said, I have a feeling I’d come back again since it’s not that far from where I live. They do have seasonal desserts every now and then that might be interesting to try.
For those of you who don’t want to travel all the way to YL, they just opened a new branch in Jordan this week so it might be a good idea to visit this location. (and keep the YL line ups shorter for me! XD)
2014-05-16
2014-05-15 1855 瀏覽
好耐之前去過呢一間cafe, 對佢既焦糖朱古力慕絲蛋糕念念不忘,於是又去左食佢個下午茶menu 唔記得有無轉 但係仲有呢一個cake比起佢出名既盆栽/分子雪糕, 我更perfer 呢個!對比番之前影落既相,證明仲係熱情果茶,但係就多左啲水果我對呢杯飲品又無咩意見 因為佢始終都係個下午荼餐包埋...仲有牛奶朱古力,都好想試 但係真係熱得濟 啲生果係無生果味 應該係浸得太耐而熱情果既味道比我既感覺唔係太強烈一開始見到呢個樣差唔多咁真係好興奮唯一唔到既係佢啲 CREAM 取代左一條好長既朱古力條相比起以前 我覺得係差左食左咁耐 我最記得係佢個餅底但係今次個底就冇以前個個咁有水準朋友試左一口 佢就話有啲苦 但係我又唔多覺焦糖既味道幾強烈 食落去成口都滿溢出個種味道有啲幸福既感覺但係我覺得朱古力條比CREAM 好因為整體前者比較match 食個cakecream既話睇落就好似多似一舉咁不過我唔知係唔係裝飾用啦但係我食左佢既配塔係 配料+雪糕+醬 我呢個係 香蕉 綠茶雪糕 焦糖醬 好似有啲怪.不過其實我本來係要焦糖脆脆雪糕窩夫外脆內軟 但外表就有啲黑 同埋幾難切而綠茶雪糕既綠茶味都ok但我更欣賞佢
佢個下午茶menu 唔記得有無轉 但係仲有呢一個cake

比起佢出名既盆栽/分子雪糕, 我更perfer 呢個!
熱情果茶
對比番之前影落既相,證明仲係熱情果茶,但係就多左啲水果
我對呢杯飲品又無咩意見 因為佢始終都係個下午荼餐包埋...
仲有牛奶朱古力,都好想試 但係真係熱得濟
生果係無生果味 應該係浸得太耐

不過我唔知係唔係裝飾用啦
但係我食左
法式窩夫
佢既配塔係 配料+雪糕+醬
我呢個係 香蕉 綠茶雪糕 焦糖醬 好似有啲怪.
不過其實我本來係要焦糖脆脆雪糕
窩夫外脆內軟 但外表就有啲黑 同埋幾難切
而綠茶雪糕既綠茶味都ok
但我更欣賞佢上面個啲 餅碎(?
係香蕉 同綠荼既配塔有啲脆脆餅乾 就有口感啲

2014-05-13
焦糖朱古力慕絲蛋糕
法式窩夫
2014-05-12 1937 瀏覽
我今日去左佐敦廟街分店試~ 可能還剛開業. 未見有多間分店的戶口設定. 同一間新的分店  希望開飯啦. 可以落食評啦. ^^ 謝謝.今日和一個舊同事到步. 剛剛開店. 還早了點. 因怕多人等位. ^^招待我們很親切~ 舖頭比元朗總店大許多. 可容納更多客人~ 甜品跟總店一樣款色.燈光柔和 . 位與位之間有空間. 不會很迫. 空調洽到好. ~~~我們叫了一份格仔餅(只叫半份) , 原來很細心. 可以自選生果. 配汁. 雪糕. 各有四五款可併配 ! 上枱時 . 食物跟相片跟相呼, 好大塊. 雪糕夠硬.^^ 格仔餅口感很脆. 温度啱入口. 外表格框有點硬. 硬的是用刀砌開時.不容易砌開. 呢方面希望可改善. 。我們同時叫了蘋果金寶配雪糕. 上枱已很美. 用一個有保温物料的小煲子容器焗出來. 雪糕也夠涷.外觀非常靚~~! 第一匙入口好窩心, 暖胃. 蘋果份量比例夠多. 可吃到每一啖都有蘋果, 吃了很久也能保持熱度.  雪糕同時也夠涷.^^ 吃了一回兒.還送了分子雪糕. 我個人對咖啡味麻麻地. 好濃. 安排不太美滿. 雖然送的很開心.但本身自己叫了兩份有雪糕的. 同時又送多兩球上枱. 雪糕會溶.

吃了很久也能保持熱度.  雪糕同時也夠涷.^^

但本身自己叫了兩份有雪糕的. 同時又送多兩球上枱. 雪糕會溶. 有趕住吃的感覺. 應該在安排方面要細心一點. 讓客人可以有空間慢慢吃!!

味道比較少糖.但不是不甜. 只是比出面的更少糖  我認為是健康的.

有位短髮肥肥地女待應服務讚. 有禮貌有笑容又細心~ 主動問客人有咩需要.!
又唔會趕客走. 又唔會好快收碟. 讓你有休靜的空間.聊聊天.
還可以問佢拿暖水. ^^ .
格仔餅
蘋果金寶
整体上. 合格. 我也會和朋友再去~^^~ 朋友也喜歡!
價格.... 差不多了.  地方環境靜.  門口夠大 ~~~

2014-05-12
蘋果金寶
2014-05-07 1441 瀏覽
重記得sense cafe啱啱開張已經上openrice top10,曾經好想試,但之後都唔記得左。咁啱黎開元朗搵野食,突然醒起,食完野食返個甜品,perfect ending。Tiramisu係我至愛既甜品之一,佢重做得咁得意,不假思索就叫左。見到menu張相重以為好大,估唔到細到咁 唔緊要,都重係好精緻好可愛。但一食,好!失!望!傳統既可可粉用左朱古力脆脆同爆炸糖代替。爆炸糖係幾特別,有意料唔到既口感。但朱古力脆脆一D都唔脆,好似濕左咁 。最差係,一丁點mascarpone味都冇,texture同嘉頓忌廉檳既忌廉無異,味道似溝左水既咖啡。人生食過最差既tiramisu綠茶心太軟配芝麻同雲呢拿分子雪糕。效果唔錯,分子雪糕冒出白煙,而且持續左都算耐 分子雪糕幾特別,但一塊塊,個人覺得賣相不太討好。等左一段時間雪糕先開始暖D,未等完已經忍唔住,大膽試左,真係會痴住個口。綠茶心太軟幾好食,一切開綠茶漿流哂出黎,蛋糕焗得剛好,表層微脆。有綠茶味,亦唔甜。雪糕只屬一般,芝麻味勉強都夠既,雲呢拿雪糕牛奶味重,都OK。3點開,3點幾去到已經差唔多坐滿,人氣十足。做緊第一round,等左都幾耐先有得
Tiramisu
灰白心太軟

3點開,3點幾去到已經差唔多坐滿,人氣十足。做緊第一round,等左都幾耐先有得食。gimmick就夠哂,但好唔好食呢,個人就覺得咁既價錢可以食到更好。
2014-05-06
2014-05-04 1640 瀏覽
呢間大熱甜品開在我家附近多時,但次次都被長長人龍嚇怕。終於找了一天平日晚飯時段去食,終於有機會一嚐,但我沒想到是惡夢的開始。話說,黎得呢間出名分子甜品店,梗係叫個分子雪糕試下啦!我叫左個石板街分子雪糕。一上桌煙霧迷漫,店員提醒要遲少少先食,因為太凍好硬,而且即刻食會痴住條"利"。其實仲好,因為我影親雪糕甜品類都怕佢溶左唔好,次次都快影就算,呢次,可以慢慢影都唔驚~店員話呢係土耳其朱古力味糖加雪糕,入面有朱古力碎、花生碎、雪糕同綿花糖。個樣就好似碎石一樣,而且真係幾硬,好耐都唔溶。到影好晒,我就食左第一啖.....之後我就唔想再食了.....頂,好難食呀............d雪糕好似溝左水的雀x雪糕,淡某某....而且d土耳其朱古力味糖有陣跌打酒味,好難入口~~~我從來未試過食一個甜品,食到發脾氣..........愈食愈嬲,食到三份之一,我真係頂唔順。友人點了紅白心太軟係熱的心太軟加野莓味同牛奶味的分子雪糕,同樣弊病,難食到震,個野莓味分子雪糕仲極度無味,係好似水一樣.......個心太軟俾d分子雪糕凍到硬左,無左心太軟個質感,超級失望。雪糕咖啡,同樣唔好味....總結,為左噱頭而
呢間大熱甜品開在我家附近多時,但次次都被長長人龍嚇怕。

個樣就好似碎石一樣,而且真係幾硬,好耐都唔溶。
而且d土耳其朱古力味糖有陣跌打酒味,好難入口~~~
雪糕咖啡,同樣唔好味....
總結,為左噱頭而忽略食物質素,其實係本末倒置.....呢間真係blacklist~~
$60 (宵夜)
2014-04-08 2705 瀏覽
 泡泡玫瑰mousse 很有趣。泡泡入口吃空氣一樣。質感有趣。口裏有玫瑰的香氣。但那個慕思很淡.味道普通。還有点了分子雪糕和綠茶軟心蛋糕和盆栽tiramisu。.分子雪糕品味道一般。很冷很硬。。那個綠茶心太軟沒有綠茶的味道。。不好吃。。盆栽ttiramisu..味道一般。不太甜。。總括味道普通。愛新鮮的朋友可以試試盆栽t
盆栽t
$80 (其他)
2014-03-17 3364 瀏覽
近期盆栽熱實在盛行,之前看過報章雜誌介紹過Sense Dessert Cafe ,今次特意前來試試。傳媒的威力一向強勁,相隔數月人氣依舊未減,夜晚10點多來到,鋪面簡直人山人海。等侯期間已經決定好食甚麼了!花盤甜品 - TIRAMISU原味、白朱古力味、綠茶味 $45each 一行四人來到,人多可以多嘗不同口味,便一口氣把三款口味嗌哂吧! 賣相的而且確無得彈,與一般盆栽真假難分。所謂的泥其實是把脆朱古力粒蓋上Tiramisu。TIRAMISU原味有濃郁咖啡及酒味,幼滑mousse 加上脆朱古力粒及爆炸糖,豐富了整體口感。白朱古力味比較一般,偏甜。綠茶味茶味豐郁,帶有輕輕的苦澀。個人比較喜歡原味及綠茶味。紅白心太軟 $75一場來到,除了招牌盆栽外,更試了分子雪糕。心太軟平日吃得多,配的多是雲尼拿雪糕,今次搞搞新意思配rasberry 雲尼拿分子雪糕,店員送上時特意提點食用時雪糕跟心太軟須同時進食,因分子雪糕溫度比一般雪糕低,與熱的心太軟一同進食可中和溫度,否則舌頭可能覺得麻痺。可是分子雪糕份量頗多,實在不夠心太軟混合食用啊~ 而且眼見店中的分子雪糕機與lab made 無異,但味道卻比較

紅白心太軟 $75
一場來到,除了招牌盆栽外,更試了分子雪糕。心太軟平日吃得多,配的多是雲尼拿雪糕,今次搞搞新意思配rasberry 雲尼拿分子雪糕,店員送上時特意提點食用時雪糕跟心太軟須同時進食,因分子雪糕溫度比一般雪糕低,與熱的心太軟一同進食可中和溫度,否則舌頭可能覺得麻痺。可是分子雪糕份量頗多,實在不夠心太軟混合食用啊~ 而且眼見店中的分子雪糕機與lab made 無異,但味道卻比較淡,基本上沒甚麼味道,質感比較硬身。
總括來說,gimmick 是很成功,但味道一般。賣相同gimmick 是成功吸引人前來,但問我會否再來的話,可要考慮一下。
題外話/補充資料: 甜品都是即叫即整的,等待時間比較長。
  • TIRAMISU原味
2014-03-16 3115 瀏覽
我的兩位女性朋友早在一個月前已提議到元朗"食泥",最初小弟是不明白什麼意思。後來才知道元朗一間甜品店推出了一款用花盆裝著Tiramisu 的新穎甜品,於是當晚一行4人走到位於有元朗食街之稱的鳳攸南街來尋找這盆"泥"。還記得當晚我們在元朗西鐵站旁的燒烤場燒完野食,10點幾才到這間食泥甜品店。我們走到街頭,已看見街的中央有一大群人,行近看看,果然全都在等吃這間甜品店。由於等位的人太多,店員不停在店門口加開枱刺櫈,有部份等位的食客甚至主動要求店員幫他們在門口開枱以減少等位時間,令店員哭笑不得,場面頗為有趣! XD等了接近40分鐘,我們終於可以入座了。我們點了三款盆栽,分別是原味,朱古力味和綠茶味。另外還點了一個分子野苺雪榚心太軟。這三款盆栽的賣相都相當吸引和有趣,令人不禁不讚嘆這款甜品的始作俑者的創意。"泥土"都比想像中鬆軟,用叉大力點畢都會把"泥土"挑到枱面。咬下去的時候,感到像吃Tiramisu 味的碎果仁和碎曲奇。下面的 cream 感覺卻像在吃木糠布甸。而且當中加入了爆炸糖,在口中蕩氣迴場地爆開了。整體感覺是口中又軟又硬的,頗為得意,但Tiramisu 味道只屬一般,並不特別。三款盆

原味,朱古力和綠茶味 Tiramisu
這三款盆栽的賣相都相當吸引和有趣,令人不禁不讚嘆這款甜品的始作俑者的創意。"泥土"都比想像中鬆軟,用叉大力點畢都會把"泥土"挑到枱面。咬下去的時候,感到像吃Tiramisu 味的碎果仁和碎曲奇。下面的 cream 感覺卻像在吃木糠布甸。而且當中加入了爆炸糖,在口中蕩氣迴場地爆開了。整體感覺是口中又軟又硬的,頗為得意,但Tiramisu 味道只屬一般,並不特別。三款盆栽中,小弟較喜歡朱古力味的,感覺上沒那麼肥膩。而不知是什麼原因, 女生們都比較喜歡綠茶味的甜品,和我同枱的三位女生當然也不例外。
分子野苺雪榚心太軟
至於這個分子野苺雪榚心太軟,個人則認為味道在盆栽之上。店員上這個甜品時,建議我們把心太軟中的熱朱古力漿和零下幾十度的分子雪糕撈在一起吃,否則很容易凍傷,這點相當關照和細心,也很科學,不禁令我想起化學科的 critical point 和 昇華 (Sublimation)
 這個心太軟中的朱古力很"流",和雪糕撈在一起感覺不錯,但在小弟吃過的心太軟中並不算突出。由於當晚大家都趕尾班車回家,所以忘了把心太軟"流"的一刻捕捉到,有點遺憾。至於紅苺,由於我不是十分喜歡,也沒有怎樣去吃。

其實如果未吃過花盆甜品,的確可以推介給大家一試,但試過一次後,並不會太想吃第二次!
題外話/補充資料: 其實大家有冇諗過用朱古力去做那個花盆呢?咁咪可以連花盆都食埋 LOR!
2014-02-22
原味,朱古力和綠茶味 Tiramisu
2014-03-07 3144 瀏覽
同朋友食完飯, 慣性周圍遊睇下有咩甜品好食. 之前已經見到呢間甜品店, 出名既就係佢個花盆甜品. tiramisu都係我心頭好. 所以去試下. 可能琴日係閒日, 加上去到都係9點半, 唔駛等位即刻有得坐, 好! 打開餐牌立即選擇困難症又發作. 事關款款甜既賣相都好正. 心大心細都唔知食邊款好. 最後都係請侍應哥哥黎介紹下. 琴日有幾款廚師推介甜, 一個係macaroon platter, 侍應哥哥開左ipad俾我睇下成品. 好靚架, 有5個唔同味既macaroon, 加一個雪糕球, 另外仲有食得既玫瑰花作裝飾, 不過侍應哥哥話玫瑰花而家無左. 所以我地都係pass. 另一個叫做野菇森林, 用蛋白脆餅做成磨菇作型, 加埋d朱古力碎等等做成森林既地下, 不過好大盤, 我地又pass. 最後一個叫做雪糕脆格, 麵包粒沾滿牛油之後攞去炸, 跟住舖滿鮮忌廉, 生果同埋雪糕. 生果可以揀士多啤梨, 香蕉或者芒果. 雪糕就有朱古力, 雲呢拿, 士多啤梨, 綠茶, 芝麻同埋蜜糖可以揀. 呢個聽落好吸引, 所以我地揀左呢個. 我同朋友都係朱古力控, 揀左香蕉同埋朱古力. 事關香蕉配朱古力簡直一流. 另外

琴日有幾款廚師推介甜, 一個係macaroon platter, 侍應哥哥開左ipad俾我睇下成品. 好靚架, 有5個唔同味既macaroon, 加一個雪糕球, 另外仲有食得既玫瑰花作裝飾, 不過侍應哥哥話玫瑰花而家無左. 所以我地都係pass. 另一個叫做野菇森林, 用蛋白脆餅做成磨菇作型, 加埋d朱古力碎等等做成森林既地下, 不過好大盤, 我地又pass. 最後一個叫做雪糕脆格, 麵包粒沾滿牛油之後攞去炸, 跟住舖滿鮮忌廉, 生果同埋雪糕. 生果可以揀士多啤梨, 香蕉或者芒果. 雪糕就有朱古力, 雲呢拿, 士多啤梨, 綠茶, 芝麻同埋蜜糖可以揀. 呢個聽落好吸引, 所以我地揀左呢個. 我同朋友都係朱古力控, 揀左香蕉同埋朱古力. 事關香蕉配朱古力簡直一流. 另外唔小得既梗係佢地既鎮店之寶 -- 花盆甜品. 我地揀左原味tiramisu.

先得既係花盆甜品, 賣相都幾吸引. 食一啖... 好香濃既咖啡味而且好滑, 加埋上面既朱古力脆粒同埋果仁. 每一啖都係享受. 正~~ 唯一既缺點就係... 可以再大個就好啦, 唔夠喉

我諗果個雪糕脆格係即叫即做, 所以都等左幾個字先黎. 個甜品上枱果陣, 我地都細細聲咁嘩左一聲, 事關個賣相好一流. 而且聞到好香添喎. 食一啖... 個麵包勁正. 外皮脆脆, 入面淋淋. 充滿牛油香味, 加埋d鮮忌廉真係勁好味, 而且粒粒都係one bite size, 一啖一個好滿足. 雪糕好味, 不過唔記得問下佢用咩牌子雪糕添
. 呢個甜品真係好正. 值得等待.

服務方面都幾好, 請侍應哥哥為我地介紹甜品既時候, 佢附埋ipad俾相我地睇, 呢個.. 好!

已經約定下次要再去, 到時要再試埋其他甜品. 希望到今次一樣, 我地都會滿載而歸啦
tiramisu
雪糕脆格
2014-03-06
$50 (其他)
tiramisu
雪糕脆格
2014-02-15 3407 瀏覽
食完情人節晚飯,就上openrice睇下甜品食咩好,一search就搵到呢間份子料理甜品店。之前睇過電視介紹呢間店出名「食泥」,所以就點一個Tiramisu味既泥盆栽同埋一個「富良野牛乳抹茶布甸配紅豆茸」試下。盆栽既賣相好吸引,味道方便酒味濃郁,如果鍾意酒既朋友應該會好鍾意呢個甜品,芝士都好幼滑,我個人好鍾意佢個手指餅唔會「林曬」而且味道岩岩好。反而個人比較欣賞「富良野牛乳抹茶布甸配紅豆茸」,抹茶布甸既密度相當高,食落去有頗濃既綠茶香味,布甸本身質感唔會太軟同散,個人認為係我食過既布甸中最好食,布甸表面有許黑糖漿中和綠茶既味道。再配唔係好甜既紅豆茸,配合度可以話係100%。

Tiramisu味泥盆栽
富良野牛乳抹茶布甸配紅豆茸
2014-02-14
情人節
Tiramisu味泥盆栽
富良野牛乳抹茶布甸配紅豆茸
2014-02-03 3048 瀏覽
夜麻麻專登係上水渣車入元朗食「泥」… 11點3去到Sense Dessert Café, 呢個位其實都幾難搵吓..去到仲有好鬼多人, 攞飛仔等位.. 一等就等咗半個鐘..11點9左右先入到去坐低~之前睇《千奇百趣》知道呢到有花盆甜品,咁當然叫一個嚟試試!花盆甜品 / ($45) : 見到Openrice呢到嘅人影相以為好大杯,點知原來都幾細杯吓.. 但勝在像真道夠高! 上面有塊Mint Leaf,之後D「泥」係朱古力脆脆,入面係正常Tiramisu味道。其實呢$45只係買一個Gimmick同埋影相機會, 味道其實好一般, 同你係街邊買十幾蚊嘅Tiramisu亦一樣味道。楊枝甘露 ($38): 男友只係鍾意食中式甜品, 所以好堅持要order楊枝甘露。楊枝甘露上面有個雪糕球,入面有舊好酸嘅芒果搭楊枝甘露,不點也罷… 灰白心太軟 ($75): 估唔到呢到都有分子雪糕食, 所謂灰白即係芝麻+Vanilla嘅雪糕,但就transform咗做硬嘅朱古力,中間有個綠茶心太軟。由於係雪糕經過低溫處理,上嚟嗰時就已經有好多煙~服務員都再三提醒大家要連心太軟食,如果唔係會凍傷。我覺得中間個綠茶心太軟,
夜麻麻專登係上水渣車入元朗食「泥」…
去到仲有好鬼多人, 攞飛仔等位.. 一等就等咗半個鐘..
花盆甜品 [原味 Tiramisu] / ($45) : 見到Openrice呢到嘅人影相以為好大杯,點知原來都幾細杯吓.. 但勝在像真道夠高!

灰白心太軟 ($75): 估唔到呢到都有分子雪糕食, 所謂灰白即係芝麻+Vanilla嘅雪糕,但就transform咗做硬嘅朱古力,中間有個綠茶心太軟。由於係雪糕經過低溫處理,上嚟嗰時就已經有好多煙~服務員都再三提醒大家要連心太軟食,如果唔係會凍傷。我覺得中間個綠茶心太軟,綠茶味太濃,有點甘苦,連埋雪糕一齊食會易D入口。由於都幾大碟吓,建議4個朋友一齊開心Share!

**朋友Order的 - 煙燻木糠布甸**: 一上碟擺設都幾精美,服務員同我哋講3分鐘後可以開咗個glass cup.. 一打開真係有一陣煙飄出嚟~但食落個木糠布甸就好似有陣燒元寶蠟燭嘅味道.. 你都咪話唔驚!(我哋唔知係咪焗得太耐= __ =”)

嚟呢到食真係食gimmick嘢,你問我係唔係好好食,我可以答你唔係,值唔值咁貴,見人見智,呢到明顯貴過出面食嘅甜品。如果未嚟過嘅Openrice朋友仔, 可以嚟吓, 影吓相都OK吧!
題外話/補充資料: [我最終都係佢哋Instagram問嗰d係乜煙嚟, Sense回覆係:檸檬木燒出嚟嘅煙]
2014-01-25
$79 (宵夜)
  • tiramisu
2014-01-26 2299 瀏覽
每次食完雞煲都會試下元郎附近既甜品~今次就揀左最近好出名既SENSE CAFE一試GIMMICK野 ~LAST ORDER係12:30AM我地去到都仲有好多人!真係好驚等唔到最後係等左差唔多45分鐘~一行二人每人試左一個甜品~花盤甜品~有三隻味揀分別TIRAMISU 白朱古力TIRAMISU同綠茶TIRAMISU本黎想揀返原味,但到我地個陣已經賣晒了,好失望~唯有揀白朱古力~味道一般唔係特別好食,甜度適中~ 入面有士多啤梨,唔係好慣,有少許怪,冇TIRAMISU應有既咖啡酒味~BROWNIE CHOCOLATE揀左飲品~因為我唔係好食CREAM 叫左少CREAM但依然成大半杯都係~BROWNIE係細細粒幾得幾都幾好味~~朱古力味道唔太甜幾好!環境其實都好OK!因為本身鍾意佢既裝修~特別係OPEN KITCHEN同佢個門口既設計~厠所都好乾淨~~總括黎講味道一般,SELL GIMMICK無論環境,服務,都好好!
每次食完雞煲都會試下元郎附近既甜品
今次就揀左最近好出名既SENSE CAFE

一試GIMMICK野 ~

LAST ORDER係12:30AM
我地去到都仲有好多人!
真係好驚等唔到

最後係等左差唔多45分鐘~

一行二人
每人試左一個甜品
花盤甜品~有三隻味揀
本黎想揀返原味,但到我地個陣已經賣晒了,好失望~
唯有揀白朱古力~
味道一般唔係特別好食,
甜度適中~ 入面有士多啤梨,唔係好慣,
有少許怪,冇TIRAMISU應有既咖啡酒味~
BROWNIE CHOCOLATE
揀左飲品~
BROWNIE係細細粒幾得幾都幾好味~~
朱古力味道唔太甜幾好!

環境其實都好OK!
因為本身鍾意佢既裝修~
特別係OPEN KITCHEN同佢個門口既設計~

厠所都好乾淨~~

總括黎講
味道一般,
SELL GIMMICK
無論環境,服務,都好好!
2014-01-19 2230 瀏覽
除了分子料理,這裡還有好些熱飲,它們的演釋一點也不馬虎、不傳統,總也花一點心思,讓你視覺先享受。。。。● 洋金菊 - 淡淡的洋金菊清香,並非太濃烈,沒有甜味,雖然只是茶包,但他們都挑選了外國入口的靚牌子,並不是單純的菊花味,似是混入了一點香草,令口感有多種層次。視覺,臭覺,味覺,感覺很一致!● 熱朱古力 - 朱古力味很香濃,加埋滑滑的忌廉和朱古力醬,好睇又好味!● 焗雜菜酥 - 熱辣辣即叫即做,三件都不同味道,有番茄、香草、磨菇,酥皮香脆,想不到沒有肉類的酥餅也有驚喜!~~由於等候的人太多,坐位也並非採用休閒的疏化之類,飲品、甜品、小食的份量也不大,所以不能坐太久,未能有太享受的感覺,這是美中不足的地方。

2K
2014-01-18 1707 瀏覽
我的甜胃並非與生俱來, 年少時只嚐苦嚐辣, 直至有家庭後並體驗了另一樣完全相反的生活, 甜胃才由那時候慢慢地建設起來。 無意中走到來這家甜品店, 從店櫥窗望見顧客正在享受他們所點的甜品, 這才發覺原來面前就是那一間在 朋友間 流傳的「X食泥」!可能是時間還早, 晚上8時多還未需要排隊, 悠然地入座, 女侍應生為我送上餐牌, 但是清水卻要要求才會奉客。分子甜品是這甜品店的主打, 以泡沫、離心機、液態氮等輔助, 做出「盆栽」、「粒粒雪糕」、「雪葩」等等吸引眼球的有趣甜品。  這款「盆栽」甜品, 實為 Tiramisu , 有三款分別是原味、白朱古力、綠茶口味。我選擇了原味「盆栽」, 外型的的骰骰, 驟眼看「盆栽」的像真度極高, 中間的小苗其實是薄荷葉, 面層的泥土/石仔就是脆朱古力粒、爆炸糖、杏仁碎所攪成, 味道噼啪脆口, 下層 Tiramisu 的鮮奶油呈 mousse 狀, 味道少甜, 一點也不會膩, 手指餅被咖啡及酒浸至濕透, 味道層次分明。酒味梳乎厘, 有三款酒味可選: Bailey's / 君度橙酒 / 薄荷 , 我選擇了橙酒!  送上檯時, 梳乎厘脹大如氣球, 為免漏氣, 連忙

酒味梳乎厘, 有三款酒味可選: Bailey's / 君度橙酒 / 薄荷 , 我選擇了橙酒!  送上檯時, 梳乎厘脹大如氣球, 為免漏氣, 連忙拍數張照片後便搶著去吃, 先用鐵匙刺入梳乎厘的面層, 第一二下是刺不進的, 感覺面層帶厚, 有彈性, 要從旁邊舀入才可以把這個「氣球」弄破!  甜度很微而酒精味道卻很強, 我太太便接受不來, 全份都屬於我!

回家後, 與女兒分享所影的照片, 原來她早在聖誕時也曾與朋友到過 ...

2014-01-15
2014-01-16 1410 瀏覽
前兩日同個fd去左元朗,醒起呢間「盆栽」tiramisu既人氣cafe,搵左一輪路之後,終於去到間舖頭,間舖頭以黑色藍色做主調,感覺幾grand幾靚,由於我地係閒日下午茶時段幫襯,唔洗排隊等位,直接walk-in已經有得坐。我地目標明確,一早鎖定招牌菜,係三款tiramisu當中,我地叫左個原味兩個人share。因為驚唔夠飽,再叫多左個waffle,以士多啤梨、朱古力杏仁醬加蜜糖脆脆雪糕配搭。叫完之後好快就黎左,先講tiramisu,份量唔大,好彩叫多左個waffle姐,上面插住薄荷葉,朱古力脆粒加上爆炸糖既「泥」的確幾精緻,令個tiramisu有淡淡既薄荷味,而「泥」既質感都幾特別,爆炸糖令到個味覺提升左,再挖深d,有d咖啡味既mousse加埋海綿蛋糕都幾好食,不過我個fd話蛋糕整得有d淡,我個人覺得ok,因為如果個蛋糕整得太濃,會好膩好heavy,依家兩個女仔share就差唔多,唔算太heavy。再講waffle,呢個簡直係驚喜之作,初頭諗住只係為填肚,估唔到咁掂,個waffle攞上黎嗰陣已經聞到香味,配上朱古力杏仁醬食落暖笠笠,又有絲絲朱古力味,士多啤梨同少少士多啤梨醬有d酸,可
搵左一輪路之後,終於去到間舖頭,
間舖頭以黑色藍色做主調,感覺幾grand幾靚,
由於我地係閒日下午茶時段幫襯,唔洗排隊等位,
直接walk-in已經有得坐。

我地目標明確,一早鎖定招牌菜,
因為驚唔夠飽,再叫多左個waffle,
以士多啤梨、朱古力杏仁醬加蜜糖脆脆雪糕配搭。

叫完之後好快就黎左,
原味「盆栽」tiramisu ($45)
waffle ($48)
先講tiramisu,份量唔大,
好彩叫多左個waffle姐,
上面插住薄荷葉,朱古力脆粒加上爆炸糖既「泥」的確幾精緻,
爆炸糖令到個味覺提升左,
再挖深d,有d咖啡味既mousse加埋海綿蛋糕都幾好食,
不過我個fd話蛋糕整得有d淡,我個人覺得ok,
因為如果個蛋糕整得太濃,會好膩好heavy,
依家兩個女仔share就差唔多,唔算太heavy。

再講waffle,呢個簡直係驚喜之作,
初頭諗住只係為填肚,估唔到咁掂,
個waffle攞上黎嗰陣已經聞到香味,
配上朱古力杏仁醬食落暖笠笠,又有絲絲朱古力味,
士多啤梨同少少士多啤梨醬有d酸,可以解膩,
個凍冰冰既蜜糖雪糕有一陣淡淡既甜味,
配上微暖朱古力脆粒黎食,超正!

兩個人總共食左$93,
d甜品幾有水準,大家都覺得好滿足!

味道:4

都算幾有水準,尤其個waffle令我幾surprise

環境:4

走高檔舒適路線,室內設計幾好睇

服務:4

職員態度幾好,臨走有同我地講byebye

衞生:4

望落所有野都幾乾淨

抵食:3

個tiramisu雖然好食,
但只係賣gimmick,
如果論份量黎計並唔值$45

反而個waffle($48)就差唔多
題外話/補充資料: 估計再黎既話係為個waffle同埋試其他甜品, 未必再黎食個招牌甜品「盆栽」tiramisu
2014-01-14
原味「盆栽」tiramisu ($45)
waffle ($48)